neljapäev, november 15, 2012

Pullerits: Mis sai rahvuslikust põlvest nr 2?

Ühest keeldusin ma pikemalt mõtlemata – narkoosist.

Andsin endale aru, et ootused on kõrged. Teadsin, kui paljud ihkavad reportaaži, mis moodi ikkagi kulgeb rahvusliku põlve nr 2 lõikus Valga haiglas. Seda maha magades veaksin huvilisi rängalt alt. Lõppeks tahtsin ka oma silmaga näha, milles peitub ikkagi probleem, mis on kevadest saadik muret valmistanud ning tekitanud konkurentides ärevust, ega ma rajalt päris kõrvale astu.

Punkt kell seitse kolmapäeva hommikul võttis dr Leho Rips, Eesti kahtlemata vilunumaid õla- ja küünarliigese ja põlvede opereerijaid, mind maja juures oma Toyota peale ning algas sõit Valka. Kummalisel kombel oli haige parema põlve valulikkus taandunud ja kahe nädala tagune paistetus samuti, nii et sain mitte üksnes korralikult käia, vaid ka rullsuuskadega trenni teha. Midagi hullemaks ei läinud, isegi pärast rohkem kui kahetunnist rullitamist. Küsisin dr Ripsilt retooriliselt, et ta pole vist nii tervet patsienti näinudki.

Kes arvab, et Valga haigla on mingi kahtlane ja kauge koht, kuhu ei maksa operatsioonile minna, eksib rängalt. See nägi välja sama ilus ja klanitud nagu Tartu Ülikooli Kliinikumi peahoone. Pluss töötajate äärmiselt hoolitsev suhtumine, millist polnud elus veel kordagi kogenud. Mulle anti isikliku kempsu ja dušinurgaga erapalat. Alati, kui keegi sisenes, eelnes sellele viisakas koputus uksele. Ajasin valged haiglariided selga, riputasin oma riided kappi, täitsin küsimustiku varasemate haiguste kohta ning sättisin end voodile pikali ootele. Peagi tuli õde ja andis mulle jalakarvade eemaldaja (akuga). Palus mul minna vannituppa ja põlve ümbruse karvadest puhtaks ajada. No tundus see alles pentsikult perversne toiming! Ei saa aru, kuidas ratturid seda teha suudavad. Pärast oli tunne nagu naisel. Mehelik mõnus kaitsekiht oli puudu ning see mõjus väga võõristavalt.

Kui olin paremast põlvest karvutu, tuli sama õde uuesti ja suskas käsivarde kanüüli. Läbipaistvale pakile, kust hakkas vedelikku veeni tilkuma, olid maalitud tähed NaCl. Olin ju õhtust saadik söömata-joomata. Sisustasin aega lugemisega.

Umbes pooleteise tunni pärast sisenesid kaks õde ning sõidutasid mind voodiga, mu käsivars endiselt tilguti küljes, operatsioonitoa kõrvale. Seal võtsin NaCl-pakikese kätte ning läksin ja heitsin operatsioonisaalis operatsioonilauale. Selgus, et olen dr Ripsil seitsmest opereeritavast teine.

Rohelistes ürpides operatsiooniõed panid mulle igasugused juhtmed külge ning imestasid, arvestades olukorda, et mu SLS ehk südamelöögisagedus on vaid 51. Jah, mäletan, et Keenia jooksjal, keda nägin sügisel enne jooksulindi-testi, samuti juhtmed küljes, oli SLS tõusnud enne ühegi sammu tegemist erutusest juba 70-80 kanti. Isegi see, kui üks õdesest mul mõni aeg hiljem püksid jalast vedas – sest dr Ripsil ei tohi olla operatsiooni ajal mingeid segavaid tegureid –, ei põhjustanud SLSis mingit muutust. (Ausalt öeldes olin seda püksitrikki ette näinud ja aluspüksid targu jalga jätnud.)

Aga asend oli mul nagu surmamõistetul enne mürgisüsti saamist. Mugavuse suurendamiseks tõi üks õdedest tavalise peatoe asemele siiski pehme padja. Lamasin selili, käed olid viidud külgedest eemale ja alustele kinnitatud. Õnneks mitte kauaks. Tuli narkoosiarst, kes palus mul keerata paremale küljele ja tõmmata end kerra nagu kassipoeg. Oluline oli selg hästi kumeraks saada. Sain kiita, et hea ja ilus selg, sest anestesioloog leidis kergesti selgroos kohad, kuhu oma torked teha. Hoiatas, et torked võivad olla veidi valusad. Aga ei olnud. SLS tõusis üle 70. Nüüd jäi kaheksa minutit oodata, kuni alakeha tuimastus mõjub.

Pidin lamama paremal küljel, et tuimastus koguneks just opereeritavasse jalga ning vasak säilitaks mingigi tundlikkuse ja liikuvuse. Tundsin, kuidas jalad lähevad soojaks. Paari minuti pärast palus anestesioloog mul parema jala varbaid liigutada. Ei suutnud. See oli hea märk. Ju siis süstid mõjusid. Tunnistan ausalt, et kui millegi üle muretsesin, siis selle üle, et äkki süst piisavalt ei mõju. Aga seejärel juhtus midagi täiesti ootamatut.

Kui dr Rips operatsioonisaali tuli ning operatsiooniõed hakkasid mind linadega katma, algasid mul täiesti kontrollimatud külmavärinad. Dr Rips soovitas, et mõtleksin millelegi ilusale, tegi isegi oma ettepanekud, mille jätan siin ainsa saladusena operatsioonisaali. Mõju noil nagunii polnud. Ütlesin talle, et parem mõtlen sellele, kuidas teda rattamaratonil võidan. Oluline on ju doktoril ka adrenaliin üles ajada, et ta lõikust kui otsustavat võitlust võtaks.

Ja siis võttis anestesioloog nõela. Torkas sellega mulle puusapiirkonda. «Kas on tunda?» küsis ta. «On küll veidi,» vastasin. Seejärel torkas ta vasakut jalga ja küsis taas, kas tunnen midagi. «Jah, tunnen küll,» vastasin. Siis torkas ta nõela veel kusagile ja küsis, kas tunnen miskit. Ei tundnud ma mingit torget kusagil.

Ta oli torganud nõela paremasse põlve. Järelikult sai operatsioon alata.

Kuigi mu rindkere ette riputati «õrrele» tumeroheline lina, oli ekraan mu vasaku jala kõrval piisavalt suur, et näha, mida dr Rips oma artroskoopia riistadega mu paremas põlves teeb. Ega ma seda küll mingil määral tundnud, kuidas ta mu põlve kaks auku tegi ja sinna oma riistapuud sisse surus. Kuid ekraanil käis suures plaanis möll missugune! Vahel üritasin ka üle rohelise lina kiigata, aga dr Rips soovitas mul rahulikult lamada.

Et edasine oleks täpne ja usutav, siis olgu siin esitatud operatsiooni ametlik kirjeldus, millega ühtlasi tahan tõestada, et tundlike isikuandmete avaldamises pole absoluutselt midagi hullu.

Operatsioon: algus 10:52, lõpp 11:36.

Nimetus: artroskoopiline operatsioon.

Ncsp: NGF31: põlveliigese kõhre osaline ekstsisioon, artroskoopiline; NGF11: põlve osaline sünovektoomia, artroskoopiline.

Kirjeldus: Haige spinaalanesteesias. AM ja AL portaalid. Liigesest väljub koheselt umbes 15-20 ml kollakat liigesevedelikku. Kaamera viidud suprapatellaruumi. Nähtavale tuleb mõõdukas hatuline sünoviit. Ilmestuvad mitmed umbes 1 cm läbimõõduga kõhretükid. Mitmed tervikosadena eemaldatud. Osaliselt eemaldatud shaveriga. PF liigeses mõõdukad kulumisemuutused. Kõhr pehme. Lateraalsel reiepõndal ülaservas osaliselt mittefunktsionaalsel pinnal suur kõhredefekt, läbimõõt 1,5 cm, koos lahtiste servadega – IV st. Servadest ebastabiilsed segmendid eemaldatud. Servad shaveriga tasandatud. Lateraalpõndal põhitoetuspinnal 2 cm läbimõõduga sarnane kahjustus. Eemaldatud lahtised servad ja liigeses vabalt ujuvad kõhresegmendid. Fossa popliteast õnnestub eemaldada ümaraid tükke, vanu kõhrefragmente. Defektil IV st. Lateraalne menisk terve ja stabiilne. Sääreplatool I astme kulumine. PCL ja ACL terved. Mediaalsel põhitoetuspinnal 1,5x3 cm IV st. defekt koos ebastabiilsete servadega. Teostatud ebastabiilsete osade eemaldamine. Mediaalne menisk terve ja stabiilne. Sääreplatool I astme muutused. Liiges loputatud kokku umbes 3 l füsioloogilise lahusega. Haavad suletud. Side.

Kui see nüüd eesti keelde tõlkida, nagu sellest dr Ripsilt aru sain, siis kohe pärast põlve avamist tuli sealt välja üllatavalt palju põletikust tingitud vedelikku. Dr Rips eemaldas põlvest kümme umbes ühesentimeetrise läbimõõduga lahtist kõhretükki ja sadu (sic!) väiksemaid tükke. Lisaks avastas suured kõhrekulumised. Ta tunnistas, et põlve olukord oli hullem, kui ta oleks osanud arvata.

Pärast operatsiooni jäin operatsioonisaali juurde ühe õe pilgu alla, aga kuna mul polnud häda midagi, sõidutas ta mind poole tunni pärast palatisse. Ainus ebameeldiv tunne oli see, et mõlemad jalad oleks justkui totaalselt välja surnud, tuimad ja kerge surinaga, ning asendi muutmine voodis seda tunnet ei vähendanud.

Aga personal oli Valga haiglas uskumatult hoolitsev. Mitte et nad oleks käinud viisakusest niisama piilumas-küsimas, kas olen ikka elus, vaid igaüks tuli oma ülesandega. Lõuna ajal toodi isegi süüa. Ja vähe sellest! Kui haiglatoit oli söödud, tõi vanemõde tassi kohvi, kanapiruka ning kaks tükki magusat kooki takkapihta. Veel üks õde tuli ja lisas NaCl-i pakikesse süstlatäie valuvaigistit.

Kella poole neljaks oli dr Rips oma tööpäeva lõpetanud. See tähendas, et oli mulgi aeg end püsti ajada. Ettevaatlikult tõstsin jalad voodist välja, sest need tundusid ikka veel osalt väljasurnud ja tuimad. Aga kandsid. Ajasin rahulikult riided selga. Tasakesi, hoides opereeritud jalga sirgelt, astusin palatist välja. Ja kõndsin mööda koridori selle lõppu, kust sõitsin liftiga allkorrusele.

Kogu lõikus läks mulle maksma üks euro ja 60 senti voodipäevatasu. Arvestades, kui palju inimesi minuga tegeles ja kui suurt hoolitsust nad üles näitasid, siis oli see tasu vähem kui sümboolne. Dr Ripsi arvamuse järgi maksis mu põlvelõikus Haigekassa hinnakirja järgi umbes 450 eurot.

Et operatsioonipäevale korralik punkt panna, sõidutas dr Rips mind isiklikult Tartusse kodu ukse ette tagasi ning vastas terve tee mu küsimustele, kuidas taastuma peaksin ning mis edasi võib saada. Aga sellest edaspidi.

Suur aitäh kõigile, kes eilsel päeval mulle helistasid või sõnumeid saatsid, head soovisid ning käekäigu vastu huvi tundsid!
******
Mill Canyon, Moab, Utah. 17. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks kikkida piltidele.)

Foto 1: Doktor Leho Rips. Pilt on tehtud aasta tagasi Tartu Ülikooli Kliinikumis. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Fotod 2 ja 3: Valga haigla näeb igati uhke ja kaasaegne välja. Fotode autor: Arvo Meeks, Valgamaalane/Scanpix 
Fotod 4 ja 5: Õed valmistamas patsienti ette artroskoopiliseks õlaoperatsiooniks aasta tagasi Tartu Ülikooli Kliinikumis. Need pildid ei erine oluliselt eilsest lõikusest Valga haiglas. Fotode autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Fotod 6-8: Doktor Leho Rips tegemas artroskoopilist operatsiooni aasta tagasi Tartu Ülikooli Kliinikumis. Need pildid ei erine oluliselt eilsest lõikusest Valga haiglas. Fotode autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 9: Käib operatsiooni haava õmblemine. Pilt on tehtud aasta tagasi Tartu Ülikooli Kliinikumis. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix

78 Kommentaarid:

At 10:44, Anonymous Anonüümne said...

tore ja hariv lugemine:)

 
At 11:19, Anonymous Lembit Kaun said...

Teen ettepaneku nimetada käesolev põlv Rahvuslikuks Põlveks Nr.1, sest nii palju ilusat eestikeelset kirjeldavat teksti ei ole ühegi teise põlve kohta. Ülekaalukalt. Mõelge ise kas Veerpalu (unustatud) põlv või Baruto (mittekedagi huvitav) põlv saaksid vastu PP Suurepärasele Rahvuslikule Põlvele Nr.1 ?
Olen kindel et ühtite meeleldi minu tagasihoidliku ettepanekuga. Juba ette tänades.

ps. ootan uudised R_P_Nr.1 taastumisest ja kõigest muust asjaga seonduvast

 
At 11:24, Blogger Gaspar said...

Põhjalik ja huvitav lugemisvara. Head paranemist!

 
At 11:42, Blogger Heiki said...

1. Absoluutselt nõus, et kogu see postitus on meistriklass.
2. Rahvuslik põlv on intrigeeriv nimi, aga ... :)
Ei ole see mingi rahvuslik põlv. :)

 
At 11:43, Blogger Heiki said...

Head paranemist ja taastumist! Saad ehk veel ka jooksuski jala valgeks, või mis?

 
At 11:46, Anonymous Jakob said...

Tõesti üks väga huvitav lugemine. Mul on endal olnud õlalõikus, eks see üldjoontes nägi sarnane välja. Kahjuks minu puhul dr. Ripsil aega operatsiooni tegemiseks polnud, kuid oma nõu ja jõuga oli siiski abiks. Eesti meditsiinimaailmas väga hinnatud mees.

Loodan, et haavad paranevad kähku ning võib-olla paneb see mõtlema, ehk tasuks siiski hoolimata trenninäljast sellele kuluvat aega natuke piirata...

 
At 11:47, Anonymous Anonüümne said...

Kas dr Rips ka arvamust avaldas, et sa kevadel süsti ei lasknud teha, oli see õige otsus?

 
At 11:59, Anonymous Eldur K said...

2. Rahvuslik põlv on intrigeeriv nimi, aga ... :)
Ei ole see mingi rahvuslik põlv. :)
------------------------------

Mõtteline Eesti:

- Eestil ei ole arvestatavaid relvi, ega saa olema

- Eestil ei ole rahvuslikke poliitikuid, ega saa tänast olukorda vaagides (oleme juba liiga põhjas) olema

- Eestil ei ole arvestatavat rahvusvahelist prestiizi (see et kuulume kõikvõimalikesse rahv. nõukogudesse (viimatine 2 aastaks ÜRO inimõiguste nõukokku sisse pressimine) ei ole näitaja)

- Eestil ei ole arvestatavat sporti (ega te arva et Eesti jalgpall on kobaga play-offi pääsemise järel tegija?)

- Eestil ei ole isegi sünnitunnistust (piirilepingust preambula kõrvaldamine taandab Eesti 1991 NSVL-i lagunemisest sündinud äbar-territooriumiks)

olgu meil siis oma Rahvuslik Põlv (leian et seda ei ole palju nõutud, eriti kui ise maksma ei pea)

 
At 12:01, Anonymous Anonüümne said...

Väga hea lugu ning tuletas meelde enda aastatetaguse asja.Nüüd soovin sulle head paranemist ja kiiret taastumist.Aga kummitama jäi dr Ripsi ütlus,et olukord oli hullem,kui ta eeldas ja mis seisus võib selle taustal olla teine põlv?
Riho

 
At 13:53, Anonymous Anonüümne said...

Tõesti, väga hea lugemine! :) Kaasahaarav, ladus, hoogne...mitte midagi ei jäänud puudu!

 
At 14:44, Anonymous Anonüümne said...

Mis edasi...

 
At 14:55, Anonymous Anonüümne said...

"SUUR SUUSALAAT LÕUNAKESKUSES"

TRENAZÖÖRIDE MITMEVÕISTLUS

(Distantsid: jooks 800m; paaristõuked 500m; rattasõit 2000m; sõudmine 500m)

15.00 Prominendid
• Tartu Linnavalitsus - kapten Urmas Kruuse
• Postimees - kapten Priit Pullerits
• Teater Vanemuine - kapten Tanel Jonas
• ETV Ringvaade- kapten Hannes Hermaküla
• Sky Plus - kapten Toomas Puna

Kudias sa seal osaled priit?

 
At 15:36, Anonymous Anonüümne said...

Mindki sealtkohast lõigatud(küll mitte dr Ripsi poolt, vaid dr Saluse poolt).

Dr Rips on kaks korda mu parema jala ahhilleuse kõõlust "remontinud" - jalg toimib täitsa hästi. Tänud selle eest veel tagantjärgigi!

Priidule head paranemist - kui ma õigesti mäletan, siis ma sain juba ca paari nädala pärast peale põlve artroskoopiat trenni tegema hakata.

Heiki

 
At 16:03, Anonymous Anonüümne said...

Tänuväärt lugemine. Väga hästi kirjutatud. Just sellised lood ongi põhjus miks tasub aegajalt käia Priidu blogi lugemas.

Edukad paranemist!

Siim

 
At 17:44, Anonymous Anonüümne said...

Miks peab selleks operatsioon või mõni muu ekstremaalne sündmus juhtuma, et Priit jälle normaalselt kirjutaks? Nädalate kaupa loobitakse roiskunud rupskeid näljastele lugejatele, et siis üle pika aja kõhrepraadi pakkuda. Ilmselt kollitab ajapuudus. Ehk tasuks end siiski sellest "3-4x nädalas uus jutt" orjusest välja osta ning kirjutada ainult südamest ja nauditavalt, ilma kohustuseta. Parem 5000 õnnelikku lugejat kui 10000 mõnitajat.

 
At 17:46, Anonymous Anonüümne said...

Eldur K analüüsib olukorda kirurgi täpsusega. Tegelik olukord on hullem kui arvata võis.

 
At 19:11, Blogger Priit Pullerits said...

Tänan kõiki heade sõnade eest. Vastan ka konkreetsetele küsimustele:

Heiki, 11:43 - tõenäoliselt siiski ei saa.

11:47 - ei, süstist me pole rääkinud. Ma ei usu, et süst siin midagi aidanud oleks, kui kõhr oli nii kulunud, et suured tükid lahti.

Riho, 12:01 - teine põlv on praegu talutav, ent arvata võib, et ega sealgi kõik korras saa olla.

14:44 - sellest annan edaspidi teada. Püsige blogis!

14:55 - teil on aegunud info. Olen korraldajaile andnud teada, et ma ei osale. Aga kapten võin ma ju ikka olla? Tennises on ju ka kaptenid, kes ei mängi, või eksin?

 
At 19:44, Anonymous Anonüümne said...

Tore, et kõik ok. Aga natuke noriks ka - oleks võinud ikka doktorile (1/2) sõiduraha kinni maksta, muidu jätad nõmeda koonri mulje.
r.

 
At 19:46, Anonymous Anonüümne said...

Masendav. Kas põhjuseks on vale trenn või eluviis? Pigem äkki ühekülgne toitumine, liigne kohvi joomine ja sellest tingitud kõhre nõrkus. Aeg on blogis rohkem tervisele ja tervise kosutusspordile tähelepanu pöörata, et ei peaks lolluste pärast arste tüütama.

 
At 20:42, Anonymous Jens Peeter Veitman said...

Kasutaks võimalust ja küsiks Priidult kui Postimehe töötajalt mis pull on lahti Postimehega? Kus on sõnavabadus? Miks kardab avalik meedia kommentaare? 20 aastat saime hakkama kommmentaaridega ja täna järsku hing nii haige et ei anna enam enesekriitikat ka viljelda?
PM-is on artikkel "Konsa vahistamine jõudis ka rahvusvahelisse meediasse"

Kirjutasin sinna sellise kommi: "Alles oli Simmi skandaal, hiljuti olid Ekspressi natsikarikatuurid väljamaa künnist ületanud, täna siis jalgpall ja narkootikumid. Ning siis me kinnitame endale et Eesti EI OLE ida-euroopa."

Nah, see komm jäi siis moderaatori kääride alla.

 
At 21:38, Blogger Priit Pullerits said...

20:42, kahjuks ei oska vastata, ausõna. Minu arust ei ole ses kommentaaris midagi hullu. Aga mida moderaator seal leidis ja nägi, seda ei oska tõesti arvata.

 
At 22:00, Anonymous Anonüümne said...

Priit, mis põhjustas põlve taolise olukorra (lahtised tükid jne)? Mida teha, et seda vältida?
Teet

 
At 22:11, Anonymous Anonüümne said...

Austatud hr Veitman,
ajakirjandusväljaande veebilehel kommentaari kirjutades töötlete te teavet ajakirjanduslikus eesmärgil. Ei ole vahet kas Schibstedi kontserni omandis olev PM või teie. Ka teie kommentaar on ajakirjandus. Kommentaari kustutades tallab väljaanne ise ajakirjandusvabadust jalge alla. Kurvastav, aga nii see kahjuks on.

 
At 22:35, Anonymous Anonüümne said...

Head paranemist!

R

 
At 07:27, Blogger Priit Pullerits said...

Teet, 22:00, ma ei tea. Võib-olla on asi geneetiline, et ongi põlved nõrgad (on alust seda eeldada). Dr Rips ka pakkus suvel, kui oli mu põlvest pilti vaadanud - mis, muide, ei näidanud peaaegu mitte midagi, vaid õrna kulumist, aga mingeid lahtisi tükke küll mitte, nii et ärge olge kindlad, et teil ka midagi hullu põlvedega lahti ei ole, kuni ühel heal päeval algavad valud, nagu mul algasid, ja siis on juba hilja midagi päästa ja säästaa! -, et mul on lihtsalt kulumine, nagu see juhtub peaaegu kõigiga, vahe on ainult selles, et kellel algab see juba 20-aastaselt ja kellel juba 60-aastaselt. Nüüd võiks öelda, et hea, et arst asjale siiski jaole sai, kui ma oleks samamoodi treenimist jätkanud - nii et olge taas ettevaatlikud, sest valu puudumine ei pruugi tähendada, et teil on kõik põlvedega korras, sest põlved on erineva tundlikkusega ja inimeste valutundlikkus on ka väga erinev, nagu dr Rips mulle seletas -, oleks võinud asi veelgi hullem olla.

 
At 10:58, Anonymous Anonüümne said...

14:55 - teil on aegunud info. Olen korraldajaile andnud teada, et ma ei osale. Aga kapten võin ma ju ikka olla? Tennises on ju ka kaptenid, kes ei mängi, või eksin?

TRENAZÖÖRIDE MITMEVÕISTLUS

Kahju - tahtsin sind isiklikult võistlemas näha!

PS! Kirjeldus tuletab meelde oma ahhilka oppi - vahe oli ainult selles, et olin tavapatsient ning mingit erikohtlemist ei saanud :-) nii et sinu kogemus võib kahjuks kardinaalselt erineda tavainimese kogetust.

Kiiret taastumist sulle

PS! Kas sinu suuskade oksjon toimub?

 
At 13:09, Anonymous Anonüümne said...

Tüüpiline näide, kuidas ajakirjandus ei esita objektiivselt probleemi tegelikku sisu või olemust, vaid rebib kontekstist välja kõige intrigeerivama (seksikama) lausekatke, raamib selle ära ja juba ongi loodud foon, et lambanahas peitub nahaalne motherf..ker.

Tegelikult kui seda kirjavahetust lugeda emotsioonivabalt ja kainelt analüüsida, siis Pohlaku soov on ju ülimalt inimlik ja heatahtlik, põhiväärtusi rõhutav. Et aga sind ka mõistetaks, selleks tulebki elus rääkida keeles, millest teine pool aru saab (ehk tema enda keeles).

Ja vahet pole mis kanaliga tegu, kõik esitavad samas võtmes, Postimees lihtsalt sattus esimesena ette.

http://sport.postimees.ee/1043076/pohlaku-vastus-tehvale-mine-persse-on-sellele-asjale-lihtne-ja-siiras-vastus

 
At 14:11, Anonymous Anonüümne said...

PP sonib, et tennises olevat mittevõistlevad kaptenid. Meil tegemist trenažööride mitmevõistlusega. Postimehe kontekstivabadus on jõudnud ka vanemtoimetaja amtlikku blogisse. Kui oled mees, siis hoiad oma lubadusest kinni ja osaled.

 
At 14:15, Anonymous Anonüümne said...

"Ja ma tahan, et Eesti jalgpallur oleks väärtuste ja ülesande keskne inimene, mitte nädalavahetuseks voodikaaslast otsiv solaariumipäevitusega primitiiv."

 
At 14:17, Anonymous Anonüümne said...

Pohlak:

Mine persse – on sellele asjale lihtne ja siiras vastus – ja õpi käituma inimlikult, mitte manipuleerivalt.

Ja loe mu kiri läbi selle nurga alt, et mida tuleks Sul teha, mitte, et kuidas oleks kasulik või kaval edasi manööverdada.

 
At 14:31, Anonymous Anonüümne said...

Erakondade rahastamisskandaal jätkub ;-)

Klubide poolt tehtud mõned olulisemad tähelepanekud on järgmised:

- klubi Privé on muutunud erinevate jalgpalliklubide jalgpallurite seas populaarseks kogunemiskohaks, kusjuures see mõjutab sportlaste vaimset ja füüsilist valmidust mängudeks:

- hooaja viimasel mängul Kalju VIP külaliste hulgas viibinud isikud – mitte ainult need, kellele on tähelepanu juhitud – tekitavad küsimusi Nõmme JK Kalju rahastamise allikate kohta;

Rõhutan, et nimetatud asjaolud ei ole siia toodud mitte süüdistuse, vaid mure vormis.

Lähtudes ülaltoodust kordan meie üleeilses telefonivestluses toodud põhiteesi – Nõmme JK Kalju peab vaatama sügavale iseendasse ja võtma seisukoha, kas olukorras, kus vähemalt klubi ümber tegutsevate inimeste väärtused ja elupõhimõtted ei vasta vähimalgi määral sellele, mis hea ja oluline, on mõtet laiendada noortetööd, sest see võib viia arenguteni, mida ei soovi mitte ükski normaalselt mõtlev inimene.

PS! Ka hr. Seli on lubanud sporti kaasata olulisel hulgal lisavahendeid - kas me tahame teada kust see raha tuleb, või pigem "Maotu limuka" kombel see meid ei huvita?!

 
At 14:31, Anonymous Anonüümne said...

Erakondade rahastamisskandaal jätkub ;-)

Klubide poolt tehtud mõned olulisemad tähelepanekud on järgmised:

- klubi Privé on muutunud erinevate jalgpalliklubide jalgpallurite seas populaarseks kogunemiskohaks, kusjuures see mõjutab sportlaste vaimset ja füüsilist valmidust mängudeks:

- hooaja viimasel mängul Kalju VIP külaliste hulgas viibinud isikud – mitte ainult need, kellele on tähelepanu juhitud – tekitavad küsimusi Nõmme JK Kalju rahastamise allikate kohta;

Rõhutan, et nimetatud asjaolud ei ole siia toodud mitte süüdistuse, vaid mure vormis.

Lähtudes ülaltoodust kordan meie üleeilses telefonivestluses toodud põhiteesi – Nõmme JK Kalju peab vaatama sügavale iseendasse ja võtma seisukoha, kas olukorras, kus vähemalt klubi ümber tegutsevate inimeste väärtused ja elupõhimõtted ei vasta vähimalgi määral sellele, mis hea ja oluline, on mõtet laiendada noortetööd, sest see võib viia arenguteni, mida ei soovi mitte ükski normaalselt mõtlev inimene.

PS! Ka hr. Seli on lubanud sporti kaasata olulisel hulgal lisavahendeid - kas me tahame teada kust see raha tuleb, või pigem "Maotu limuka" kombel see meid ei huvita?!

 
At 14:37, Anonymous Anonüümne said...

Tundub, et 14:31 on õige jälje üles võtnud. Juhtusin rääkima ühe inimesega, kes märkis, et allilmal on huvi jalgpalli valdkonna vastu. Kuritegelik raha otsib väljundit. Ja see inimene polnud lihtne "mees tänavalt". Aga kas Postimees, nagu ikka, saab asjast viimasena teada? Mulle miskipärast tundub, et EE teeb konkurendile ära.

 
At 15:37, Blogger Priit Pullerits said...

Tundes sedavõrd Pohlakut, et olen teda usutlenud väga olulistel ja kandvatel teemadel, soovitan lugeda, et tema mõttemaailmast paremini aru saada (http://sport.postimees.ee/671118/aivar-pohlak-ihkab-elu-keerulisemaks-teha/), siis sellest johtuvalt saan aru, mida Pohlak väitluses Tehvaga silmas peab. Pohlak on põhimõttekindel mees, see on selge, ja sellised mehed end lollitada ei lase, vaid nõuavad teistelt ka konkreetselt aru. Olen ses vaidluses Pohlakuga ja tema öelduga ühte meelt. (See, mis ma jalgpallist arvan, ei puutu praegu üldse asjasse.)

 
At 15:50, Blogger Priit Pullerits said...

Siin allpool paar lauset Pohlakult, mis näitavad seda, mida olen ammu arvanud - et igasugusele mitmekesisuse tolerantsile tuleb panna piir, et kõike ei saa elus sallida ja et moodne postmodernistlik ehk väärtusteta maailm ei kõlba kusagile. Ehk lühidalt öeldes: vasakliberaalne ehk meelelahutuslik elukäsitlus (mille sisuks on just ka ööklubid, lõputud juhusuhted, vesipiibud jms) on inimestele, kellega ei taha kokku puutuda ega tegemist teha.

"Maailmas on palju olemise viise, aga paraku on osad neist siiski õigemad kui teised – kui Sina põhjendasid (ja ilmselt vähimagi kõhkluseta selle õigsuse suhtes) minu märkuse kohta seoses Prive tähendusega «las nad käivad seal, on ju normaalne, et jalgpallurid tahavad ka end mõnusalt tunda, nädalavahetusel naist põrutada jne», siis mina mõtlesin/mõtlen sellest asjast nii, et ööklubis enda mõnusalt tundmine on primitiivne viis elu elamiseks ja oluline on, et jalgpalluridki elaksid püsisuhetes ja mul on kindlasti õigus.

Ja ma tahan, et Eesti jalgpallur oleks väärtuste ja ülesande keskne inimene, mitte nädalavahetuseks voodikaaslast otsiv solaariumipäevitusega primitiiv.

Minu õiglustunnet häirivad juba vesipiibud Varblase laudadel – Sinule tundub see ilmselt sama loomulik kui minu jaoks vastutustunne maailma ees."

 
At 16:08, Anonymous Anonüümne said...

PP: Pohlak on põhimõttekindel mees

Maksuamet: pidime arestima Pohlakuga seotud firmade varad

Põhimõttekindel mees ei hakka riigi ega maksuametiga susserdama, vaid hoiab oma asjad klaarid.

Mõiste "põhimõttekindel" võib aga PP arusaama järgi vabalt omada ka tavainimesest erinevat tõlgendust. Seda juhul, kui PP peab ka ennast põhimõttekindlaks.

 
At 16:28, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, on Pohlaku tegevuses ka igasuguseid n-ö nüansse olnud. Aga antud juhtumi puhul olen selgelt tema esindatud hoiaku ja väärtuste poolel. Muide, saatsin talle isiklikult ka oma toetusavalduse.

 
At 16:32, Blogger Madis said...

Et siis klubi Privé peaks ümber nimetatama klubi Primitiv-iks?

 
At 16:33, Anonymous Anonüümne said...

Võtsin ka selle Pohlaku ja Tehva kirjavahetuse lahti. Ei vaidle vastu, et Pohlak võis seda viimast repliiki kirjutada. See esimene kiri - mida Priit Pullerits ülalpool tsiteerib - kas Pohlak võis selle ise valmis kirjutada? (Nii keerulise lausekonstruktsiooniga). Kui jah, siis igatahes au talle. Aga Pohlaku kaliibriga mehel on kindlasti ka laialdased võimalused kasutada abilisi. Näiteks mõningaid ajakirjanikke.

 
At 16:35, Anonymous Anonüümne said...

P.S. Tuletagem meelde ka Ratta-"Rambo" imepärast kirjutamaõppimist tolles kuulsas Arteri artiklis.

 
At 16:44, Blogger Priit Pullerits said...

Enne, kui alusetuid kahtlusi külvate, et kes mida kirjutas või mitte, lubage teid informeerida, et Pohlak on ülihea sulega, ta kirjutas juba nooruses jutte igasugu väljaannetesse, olen tema kirjatükke lugenud, need on teinekord keerukad, kuid alati korrektse lauseehitusega konstrueeritud. Kinnitan, et tal on kirjutajana annet - ja ütlen ausalt, et kohutavalt rohkem, kui enamikul kõigil, kes siin sõna võtavad. (Aga kõik ei peagi kõiges andekad olema.)

 
At 16:45, Anonymous Anonüümne said...

Kahtlejale.
Kui oleksite varasemaid Pohlaku kirjatükke lugenud, siis Te ei imestaks lausekonstruktsiooni üle. Kirjutada ta oskab.
Priidult üllatav toetusavaldus. Positiivne.

 
At 19:03, Anonymous Anonüümne said...

Priit,
kui ma tahan kedagi avalikult p.rsse saata, kui palju ma pean maksma, et minu avaldus ilmuks PM-is? Kas saan esiküljele ka tellida?

P.S. Kui äsja Tallinnas Pärnu mnt-l üle "küüru" sõitsin, siis ALe Coqi staadioni tuled veel põlesid. (Need prožektoris võtavad ju tohutult elektrit, täitemenetluste-arestide puhul tõmbavad teenusepakkujad nagu Eesti Energia kiiresti kangi..)

 
At 19:16, Anonymous Lembit Kaun said...

Olen Priiduga ALATI enamuses asjades nõus aga selles et Pohlak kirjutada oskab?
Tema tekst on selline - "rahvas vaadake mind ja imetlege kui õigus mul on!"
Kunagi ilmus delfis paar tema "filosoofilist mõttearendust". Need olid sellised püüdlikud koolikirjandid stiilis kui vihma sajab, siis on taevas pilvi näha.

 
At 19:22, Anonymous Anonüümne said...

Minu arvates inimene, kes hetk hiljem teise p.rsse saadab (afektiseisundis), ei ole sellist loogilis-arutlevat teksti kirjutama.

 
At 19:42, Blogger Priit Pullerits said...

19:03 - need on kõik subjektiivsed otsused. Palju sõltub sellest, kes on ütleja ja mille kohta ta ütleb. Pohlak on prominent ja see, mille kohta ta seda ütleb, pole ka just maailma kõige korrektsem asi, ja selles ütluses peegeldub isikupärase mehe emotsionaalsus. Üldiselt, jah, ega selline avalik vägisõnade kasutamine ajakirjanduses ilus ei ole.

 
At 20:19, Anonymous Anonüümne said...

No mis värk on? Lehes oli Tehvast pilt. Päevitunud nägu jne. Kas see Tehva on mingi maffioss? Laasmäe tahab väga kohtunikuks saada ja puha. Mis toimub? Korda ei ole või?
Teet

 
At 20:40, Anonymous Anonüümne said...

Pigem huvitaks, et miks Pohlak küll vihjab aga ei räägi lõpuni kihlveopettustest? Sellel teemal oleks juba sisu ja jumet, aga selle asemel jutustatakse tühjast tähjast, a'la, et mingi narkopätt oli tribüünil ja jalgpallurid käivad klubis.
Pohlak leidis pinti, mille abil tuli enda pealt ära juhtida.
Kust teadis Pohlak et kihlveoskandaal vaid ja ainult mängijaid puudutas? Nagu ta kärmelt ruttas kinnitama.

 
At 21:19, Anonymous hüsteeriline eit said...

Üldiselt, jah, ega selline avalik vägisõnade kasutamine ajakirjanduses ilus ei ole.

No comments

 
At 21:53, Anonymous Anonüümne said...

Antud juhul ei suhelnud Pohlak mitte ajakirjandusega, vaid otse Tehvaga. Tõenäoliselt oleme kõik kedagi peesse saatnud, mina küll olen. Ajakijandus ei jätnud muidugi võimalust kasutamata.

 
At 03:19, Anonymous Anonüümne said...

Jalgpall kui mädapaise.
Ööklubid, naised, narkootikumid, tööta noored füüsiliselt tugevad mehed, kihlveopettused, maksupettused, pankrotid, agressiivsed pooldajate jõugud, peened advokaadid suid kinni panemas. Kõik elemendid on olemas. Varsti hakkavad vist kihutavatest autodest kuulid vihisema. Al Capone võeti ka maksude maksma maksmata jätmise pärast vahele.
Naiivne oleks arvata, et Permis, Donetskis jm sellistes kohtades, kuhu mängijaid eksporditakse, jalgpall teatud rühmituste kontrolli all ei oleks.
Ja selle kõrval on siiski kunagisest Lõvide meeskonnast tulnuid nagu Mart Poom.

 
At 09:56, Anonymous Anonüümne said...

Jalgpalliga on sotid nüüd selged.
Ükskord peaks see suusaspordi lugu ka avalikuks tulema.
Igatahes kubiseb Lehtla tänase Õhtulehe intervjuu vihjetest.

Kuulge, liiga palju on teadjaid. Keegi võiks suu lahti teha. Ei peaks enam mätsima ning inimeste spordijärgse heaolu pärast muretsema.

 
At 11:20, Anonymous Anonüümne said...

Kõigile "suu lahti tegijatele" - Vaadake ette...

 
At 11:35, Anonymous Anonüümne said...

9:56, täpselt sama mõte. Lehtla tegi otsa lahti. Au ja kiitus talle selle eest. Muidugi vaid kergitas raamatu kaant, Aga egas seda "keelatud raamatut" rahule jäeta.

 
At 14:03, Anonymous Anonüümne said...

ei kergitanud see Lehtla midagi.
See et ta seal MK etappidel koos sõidab, ei tähenda et ta kohe teaks suurte riikide koondistes toimuvaid asju.
Eestlased üksiküritajatena nagu Lehtla ise on muidugi nö. lagedal. Neil ei ole ei vahendeid ega know-howd millegagi üldse tegelda.
Tore on ennast teadjaks teha uina-muina mõistujutuga,
Esimese 15 hulka ei sõida ta ammugi.

 
At 15:43, Blogger Priit Pullerits said...

03:19 - Mulle tundub ka, et need, kes on suusatamise ja rattasõidu hiljutiste dopingujuhtude valguses neid alasid halvustanud ja jalgpalli vastukaaluks kiitnud, peavad nüüd tegema oma hinnaguis jalgpalli kohta tõsiseid korrektiive.

 
At 15:56, Blogger Priit Pullerits said...

Ja üks vahva uudis ka: Postimehe nelik võitis Tartu suurel suusalaadal Lõunakeskuses VIPide teatevõistluse trenažööridel. Enne tippsportlaste klassi etteasteid jagab Postimehe nelik absoluutarvestuses 20 tiimi seas 5. kohta. Hea töö! Palju õnne!

 
At 16:03, Blogger Madis said...

Ja sümboolselt oleks võinud uus elektrirong peatuda igas teele jäänud peatuses, nagu vihjamaks tulevikus sinnani ulatuvatest toiteliinidest...

 
At 16:12, Blogger Priit Pullerits said...

Ja veel otseinfot trenažööride mitmevõistluselt: Postimehe neliku aeg osutus paremaks kui tippsportlaste võistlusklassis osalenud kergejõustiklaste ja jalgratturite tiimi aeg, kusjuures jalgratturite võistkonda kuulusid näiteks Grete Treier (pidi olema üks naine) ja Rein Taaramäe. Vau!!

 
At 17:03, Anonymous piilupart said...

-> Madis

Olles senist elektertranspordi arengut eestis näinud, siis oleks suur samm edasi, kui Tallinnaski suudetaks iidvanadele trammiliinidele midagi juurde teha. Raudtee elektrifitseerimine näiteks Tallinn- Tartu liinil tundub praegusi prioriteete arvestades küll utoopiline. Küll aga oleks see väga õige. Veelgi õigem oleks maantee asemel otse 2 suunaline raudtee Tallinna ja Tartu vahele teha. Tallinna ja Pärnu vahele vist tänu ELile tuleb.

 
At 17:42, Blogger Madis said...

Dorpat jäi pika ninaga. FLIRT flirtis täiega :-D

 
At 18:27, Anonymous Anonüümne said...

Muljeid laadalt?

 
At 21:17, Blogger Priit Pullerits said...

Siin lingil on trenažööride teatevõistluse tulemused. Tublid kolleegid Postimehest tegid üllatavalt kõva võistluse, olgugi et kaks neist olid veel hullema põlvetrauma kunagi läbi elanud kui mina.
http://suusahullud.ee/images/Concept2%20mitmevistluse%20tulemused.pdf

 
At 21:35, Anonymous Anonüümne said...

Väga lahe üritus oli suusahulludel korraldatud!

 
At 00:23, Anonymous Anonüümne said...

mis ajast Art Soonets postimehe palgal on???

 
At 01:09, Anonymous Anonüümne said...

DSQ!!!

 
At 01:47, Anonymous Anonüümne said...

Kui Art Soonetsit Postimehe masthead-is ära toodud ei ole, siis on ainuke võimalus, et ta on PM informant (ehk "allikas"). Mis ajast - seda teavad vaid Soonets, Pullerits ja PM ise.

 
At 16:28, Anonymous Anonüümne said...

kas keegi laadal Kuzmini-värki ka uuris.

 
At 20:48, Anonymous Anonüümne said...

Astana pidi ka dopingu osas kahtlane klubi olema. J. Kirsipuu on nüüd seal spordidirektor. Mida arvate.
Teet

 
At 21:09, Anonymous Anonüümne said...

Mõtlen, ausalt öeldes, täpipealt sama. US Postal Service'is, Armstrongi meeskonnas oli spordidirektor see, kes dopingu jagamist koordineeris. Ega see teistes klubides teistmoodi olnud. Kirsipuu on nende aegade kohta vait nagu sukk, kuigi on küsitud.

 
At 21:15, Anonymous Anonüümne said...

Kus on superstaariklatš? Lubati, et siin Puuleritsu suusblogis on!

 
At 21:49, Anonymous Anonüümne said...

Priit,
said oma "reportaaži operatsioonilaualt" eest blogi lugejatelt palju kiitust ja tunnustavaid kommentaare. Selle teksti võiks Postimehe paber (ja digi-) väljaandes avaldada. Eesti Pullitseri määramine ei ole kaugel, sul oleks hea šanss seal oma looga esikoha eest võidelda.

 
At 07:07, Anonymous Anonüümne said...

Jass rääkis kah kunagi suure suuga, et iva on taastumisainetes. Imelikul kombel muutus see retoorika kiirelt salatiks ja pudruks. Võta siis nüüd kinni kuidas asi on.

 
At 09:05, Anonymous Anonüümne said...

Kirsipuu on väitnud, et tema ei tea dopingust midagi ja sprinteritel seda vaja ei läinud.
Kuid eks sprinterid peavad ka taastuma...
Fakt on, et spordidirektori kohale valitakse inimesi, kes ühest või teisest asjast palju ja põhjalikult teavad. Millist teavet Astanal praegu vaja oleks?

 
At 02:34, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 02:37, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 02:49, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 02:55, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 

Postita kommentaar

<< Esileht