neljapäev, november 01, 2012

Pullerits: Valus hoop allapoole vööd Eesti harrastussuusatamisele!

Suusahooaeg pole veel alanudki, arvestatavail tegijail käib alles põhiettevalmistus, kui sedagi, aga juba tuleb ootamatuid teateid, mis eeloleval talvel kaarte segi löövad.

Kui oleks jaanuar, võiks ju lüüa häirekella, et vaadake välja, see vähenegi lumi, mis maha tuli, sulab ja Tartu maraton ähvardab ära jääda.

Aga oktoober alles lõppes – ja eile sai tehtud esimene sõit suusarullidel. Kuraditosin ja pool kilomeetrit, aega kulus tund ja tosin minutit. Kiiret polnud kusagile. Kiiret pole vist üldse enam kusagile!

Esmaspäeval läksin doktor Leho Ripsi vastuvõtule. Me ei hakanud pikalt tseremoonitsema. Teadsin isegi, mida tegema pean. Võtsin püksid jalast. Dr Rips palus selili heita. Oleksin seda teinud tema palumatagi.

Dr Rips haaras sõrmedega mu paremast põlvest. Võttis teise käe appi ning pisut keeras ja painutas mu jalga. Ta ei tegelenud minuga vist kümmet sekunditki. Siis ajas selja sirgu ja sammus oma laua juurde.

Ta võttis laualt sülearvuti, asetas selle vasakule küünarvarrele ning hakkas parema käega ekraanil midagi otsima. Sõnatult. Ma aimasin, mida ta teeb. Aga päris kindel polnud.

«Me peame operatsiooni tegema,» ütles ta.

See ei ehmatanud mind. Tegelikult vargsi seda lootsingi. Põlv ei ole paranenud, vaid oli viimase nädalaga läinud kummalisel kombel hoopis halvemaks. Oli läinud kergelt paiste ja tegi veidigi käändumisel valu. Isegi käies sundis aeg-ajalt lonkama – ilmselt selleks, et võimalikke valuaistinguid ennetada. Dr Rips nentis, et põlves on ka vesi sees.

Küsisin, kas teeme enne lõikust pildi. Ei ole vaja, vastas dr Rips. Ta seletas, et teeb artroskoopilise lõikuse ja siis on nagunii näha, mis sel viga on – vähemasti nii tema seletusest aru sain. Ta oletas, et kõhretükid on lahti, need tekitavad hõõrdudes valu ja põletikku ning põhjustavad ka paistetuse. Tundus loogiline seletus.

Dr Rips pakkus välja mitu kuupäeva. Neist kõige kaugem ulatus veebruari.

Veebruaris on suusahooaeg täies hoos.

Kas arvate, et see mind jahmatas ja ehmatas? Ei. Vaja on ju põlv korda saada.

Aga oli veel üks võimalus, lisatingimusega.

Kui olen nõus minema operatsioonile Valka, siis...

...siis on võimalik saada aeg 14. novembriks.

«Muidugi lähen Valka!» vastasin pikemalt mõtlemata, isegi entusiastlikult.

Kuid mul oli ka üks tingimus: kas lõikab ikka dr Rips?

Mulle tundus, et ta turtsatas selle peale. «Loomulikult, mis sa siis mõtlesid?» võis ehk kõlada ta vastus, kui veidi literatuursust lisada.

Niisiis on kõik edasine dr Ripsi kätes. Mul ei ole siin enam miskit teha ega päästa.

Ma tean, mida te nüüd kõik küsite: mis edasi saab? Sest siin, vaadakem tõele näkku, jagunevad Eesti harrastussportlased kahte leeri (nagu on USAs Obama ja Romney leer).

Ühed (kahju)rõõmustavad, et üks konkurent vähem ja lõpuks ometi on Pullerits audis, tee pealt eest, või vähemalt saab talle talvel ära panna, kui ta üldse suusad alla võtab. Teised ilmselt tunnevad kahju, et üks mees, kellele karmis võitluses jahti pidada, on rajalt puudu, ja küllap eriti kahetsevad need, kes on alustanud hooaega eesmärgiga mulle valus lahing anda ja ükskord ometi mind oma selja taha jätta. Eile rullitades kuulsin, kuidas Vahur Teppan innustas Suusahullude grupi liikmeid õpetades, et nood kujutaks ette, kuidas neile jääb ette Priit Pullerits, ja siis näitas, kuidas temast rada vahetades ja paaristõugetega hoogu andes mööda kihutada.

Praegu ei ole mul küsimust, mis saab talvel edasi. Pole mõtet sellega pead vaevata, sest seis saab selgemaks alles kuu aja pärast, novembri lõpus. Rein Valdmaa, Eesti 1980.aastate paremaid pikamaajooksjaid, rääkis mulle, kuidas ta oli pärast põlvelõikust juba viie nädala pärast võitnud Eesti meistrivõistlustel 10 000 meetri jooksus pronksmedali. Aeg oli küll alles 33 minuti kanti – aga sellegipoolest sai ta joosta, ja korralikult.

Ent inimesed on erinevad, väga erinevad, olgugi et tänapäeva vasakliberaalsed võrdõiguslased püüavad teha kõike, et neid erinevusi olematuks rääkida. Milline eluvõõrus või lollus! Erinevad on traumad, erinevad on organismid, erinev on taastumiskiirus, erinev on tahe taastumisele kaasa aidata. Fakt on vaid see, et keegi ei tea, mis saab pärast 14. novembrit.

Või keegi arvab, et tema teab?
******
Part of Hidden Canyon system & Jaanus Laidvee, Moab, Utah. 17. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks kikkida piltidele.)

Foto 1: Oh aegu ammuseid! Saku suverulli võistlus Tehvandi ringil aastal 2001, nr 7 Andrus Veerpalu. Foto autor: Toomas Huik, Postimees/Scanpix 
Foto 2: Dr Leho Rips, Eesti hinnatumaid traumatolooge-ortopeede, paljude sportlaste opereerija. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 3: Dr Leho Rips valmistumas artroskoopiliseks õlaoperatsiooniks mullu septembris Tartu Ülikooli Kliinikumis. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Fotod 4 ja 5: Dr Leho Rips jälgimas ekraanilt artroskoopilise õlaoperatsiooni kulgu Tartu Ülikooli Kliinikumis. Fotode autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 6: Mälestus möödunud aegadest: Kristina Šmigun on Saku suverulli jooksuvõistlusel aastal 2001 vigastanud jalga. Foto autor: Toomas Huik, Postimees/Scanpix  

105 Kommentaarid:

At 09:40, Anonymous Anonüümne said...

Võrdõiguslased on jõudu kogunud ja viimastel päevadel väga aktiivseks muutunud.

Sepper (31.10.2012): "Et ühiskonnas oleks teada, kui diskrimineerid, siis see läheb sulle maksma ja läheb kallilt maksma" Mida kuradit??

Masso (01.11.2012): Mitmekesisus ettevõtetes on vajalik ja seda peab soodustama. (Ei ole täpne tsitaat)


Priidule edukat operatsiooni ja kiiret paranemist! Loodan ikka, et oled sel talvel juba suuskadel.

 
At 10:16, Anonymous Anonüümne said...

Päris hea lugu. Sellel on ka laiemat tähendust kui isiklikud muljed ja läbielamised.

 
At 10:38, Blogger Madis said...

Soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise volinik. On mõni mees ka neil seal pundis? Lehel näen ainult naisterahvaste nimesid. Äkki teeks asjad seal ka võrdsemaks?

 
At 10:44, Anonymous Anonüümne said...

Mis ikka saab - puhtalt individuaalne.
Mul oli artroskoopiline OP augustis 2010. Kõigepealt vähemalt 2 kuud spets. võimlemis harjutused. Sealtmaalt aasta ainult suusatasin või sõitsin ratast(MNT). Isegi ei üritanud joosta. Järgmise aasta oktoobris alustasin kergete matka-jooksu trennidega. Põhisuunitlus mul ratas-suusk, joosta pole kunagi viitsinud. Sünniaasta ka enamvähem sama. Praeguseks on põlv korras ega sega treeninguid.
Edu, kannatust paranemisel.

 
At 12:32, Anonymous Anonüümne said...

Kui saladus pole, mis see lõbu ka maksab?

Teet

 
At 12:33, Blogger Priit Pullerits said...

Teet, ma olen kogu oma töömehetee maksnud sotsiaalmaksu (või on tööandja seda minu eest maksnud) - kas mul tõesti ei ole nüüd õigust midagi ka tagasi saada? Usun, et on. Nüüd võtangi tagasi.

 
At 13:50, Anonymous Anonüümne said...

Nii, Priit,
ring on täis. Oled nüüd tagasi "üks vormitute, esteetiliselt kahtlaste inimeste, selle halli linna tänavatel tuiava halli massi molekulidest" nagu kirjutab kirjanik Jan Kaus.
Mine, mehike, ja olgu igavene whatever sinuga. Roni mööda oma armast paeklinti pidi üles Lasnamäele, seal on iga betoonkolossi keldrikorrusel üks sinu pilotaažile vastav juuksur, las kärbivad su salkusid. Mine Koplisse, seal on mõni kaltsukas, saad kahe euro eest uue kulunud jope. Püüa vene jõmidelt mitte tappa saada, neile meeldib sinu kvartalis ringiratast lasta. Püüa siis kilekoti pärast kraaklevatelt kajakatelt mitte lärakat õlale saada ja püüa siis kõnniteel mitte auto alla jääda ja kui jääd, siis püüa juhilt mitte liiga kõvasti sõimata saada. /tsitaadi lõpp., pane ise Tartu miljöösse ümber

 
At 14:37, Anonymous Anonüümne said...

Tere tulemast Valka/Valgasse.Tundub et Valga Haigla on tõusmas ortpoeedia keskuseks, siin käivad nii mitmedki nimekad arstid lõikamas. Ehk tasuks lähemalt uurida??

 
At 15:12, Anonymous Anonüümne said...

Pealkiri on segane. Mees, kelle parimad kohad on 70ne tuuris ei räägi ju kuidagi kaasa harrastussuusatamises. Või mis?

 
At 15:32, Blogger Priit Pullerits said...

Eksite, 15:12. Aga ärge võtke hinge, et olete minust kõvem, ent keegi teist ei räägi, isegi ei tea teid - siingi olete nimetu mees.

 
At 16:29, Anonymous Anonüümne said...

Küsimus Eesti meditsiinisüsteemi kohta: Kuidas selle kiire ortopeedi juurde pääsemisega ja sealt kahe nädalaga lõikusele pääsuga on, kas kõik saavad nii või on see väljavalitute privileeg?
M

 
At 17:19, Anonymous Anonüümne said...

Vaadake lgp. ajakirjanik!
On väga palju inimesi, kelle olemasolu sisuks ja elamise püsieesmärgiks pole "tribüünile" pääsemine ning eneseupitamine.
Lihtne.

 
At 17:19, Anonymous Anonüümne said...

"Pullerits: Valus hoop allapoole vööd Eesti harrastussuusatamisele!"

Sisu ja pealkiri ei lähe kokku - pealikri räägib suusatamisest, sisu aga korruptsioonihõnguline ebaefektiivne tervishoiusüsteem.

PS! Suusatamine pidi ju OUT olema, mis jälle IN või. Just müüsin suusad ära ostsin uue Venge maanteka, et Priidu kombel rattale keskenduda, krt nüüd osta jälle suusad...

Otsusta mees ära mis on õige ja püsi selle juures

FÄNN

 
At 17:42, Blogger Priit Pullerits said...

Mis mees te, fänn, olete, et kellegi teise järgi nii kapitaalselt oma elu seate?

 
At 18:24, Anonymous Anonüümne said...

Kes see Pullerits on, et tema osalemine/mitte osalemine suusavõistlusest peaks mulle korda minema?
Tõnis
PS! Edu opiks ja sellest taastumiseks:-)

 
At 19:41, Blogger Andrus said...

Isiklikult loodan, et operatsioon kulgeb edukalt ning taastumine tuleb kiire. Nii see elu kord on..täna on see Pullerits, homme võib sama saatus juba kedagi teist tabada, ja tababki.

 
At 19:48, Anonymous Anonüümne said...

Einoh, palju önne Priit, mitte nüüd iroonilise tagamöttega, vaid et ei jäetud pikalt virelema. Köige hullem on elada teadmatusega tuleviku ees, et mis saab ja kui saab, siis kunas...Dr.Ripsile kindlat kätt ja patsiendile kiiret paranemist.
Et mis edasi saab...Midagi ei saa, maailm pöörleb ikka omasoodu edasi, olgu siis Priiduga vöi Priiduta. Muidugi eks see nii ole, et kui staarharrastaja peaks igaveseks lahkuma, siis kaotab seltskond ühe värvika tegelase. Kui paralleeli tömmata tagasi keskaega, siis igas öukonnas oli oma kuninganarr, kellele köik lubatud, kaasa arvatud kuninga enda kallal nokkida....
Eesti med.süsteemis peaks olema kord nii, et plaanilistel on järjekord. Tihti tekib sinna sisse auke, kes kooleb, kes loobub jne. Arvasin ise ka, et miks ei vöiks siis järjekorda nihutada, aga kujutate ette milline infobüroo selle massiga hakkama peab saama. Ja tobe oleks saada ka teadet, et nt. 15 kuupäeval 15.00 toimuma pidav op. on nihkunud 3 tundi varasemaks. Ja nii tuleks selliseid teteid kümneid. Seepärast augud täidetaksegi jooksvalt. Kui möni teine arst oleks tolle 14.11 vaba aja kasvöi minut varem reserveerinud,oleks Priit pika ninaga....nii lihtne see ongi, isegi tutvusi pole vaja.....
Maamees

 
At 20:45, Blogger Priit Pullerits said...

Krdi krt, Maamees jagab matsu ikka täiega! No mõelgu teised ka, kust dr Rips pidi selle aja mulle teie arvates välja võluma. Aga ei taheta loogiliselt mõelda, lihtsam on kohe krantsi kombel säärde karata - põrra-põrra!

Aga täna imestasin, et kas kõik need mehed ongi juba tänase teate peale loobunud. Sõitsin õhtul magusel ajal poole seitsme ja kaheksa vahel rulli, veel oli rajal üks väike Suusahullude grupp, aga paduharrastajaid ei ühtegi. Kepid põõsas?!?

 
At 20:48, Anonymous Anonüümne said...

Maamees tõesti jagab matsu. Eriti meeldis mulle see võrdlus keskajaga.

 
At 21:18, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav, mis kell need tartu omad trenni lõpetavad, olen 20.45 paiku olnud nii Kõrveküla-narva mnt kergtee peal ja tähtveres, ei hingelistki, peale ühe neiu, kes hilist jäätist maha jooksmas käis.

 
At 22:06, Anonymous Anonüümne said...

Priit Pullerits ütles...
Mis mees te, fänn, olete, et kellegi teise järgi nii kapitaalselt oma elu seate?

17:42
Anonüümne ütles...

Tahan olla Sinu moodi tegija, kellest valdav enamus harrastajatest oma plaane seab.

FÄNN

 
At 22:11, Anonymous Anonüümne said...

Krt sa ei pidanud ju enam suuska sõitma - "Ausõna, mul pole vähimatki tahtmist hakata suusarullidega asfalti nühkima – see tundub sõna otseses mõttes nüri toksimine."

NB!Tallinna mehed igatahes panevad täiega trenni - täna oli Hiiu-Õismäe kergliiklustee paksult suusatajaid täis!

 
At 22:43, Anonymous Anonüümne said...

Käisin ise põlvega sarnasel operatsioonil 8 aastat tagasi. Neli päeva pärast operatsiooni võtsin ise niidid välja ja seitse päeva pärast operatsiooni tegin esimese jooksutrenni.

 
At 23:04, Anonymous Anonüümne said...

"Nüri toksimine" - hästi öeldud. Ja kui järele mõelda, siis see ei käi ainult suusarullimise kohta.

 
At 23:34, Anonymous Anonüümne said...

Minu jaoks igatahes on Priidu koht TM- i protokollis teatud verstapost, mida siiani ületada pole õnnestunud kuid töö käib. No suusad pole ka suuremad asjad (K. Koka vanad).
Teet

 
At 00:20, Anonymous Anonüümne said...

Ivar-Ain Tupp käis siin blogis pröökamas ja suurustlemas, et paneb Pulleritsule sel talvel suusamaratonis ära. Priit võikski sihiks võtta, et kui jõuab niipalju taastuda, et Dr Holdenit võita, siis on hästi.

 
At 09:07, Anonymous Anonüümne said...

Mis teha kui suusatamisest siiber ees? Kas sa, Priit, sellist varianti oled kaalunud. Ühiskonnas on võib-olla inimesi, kes ei taha suusatada, keegi peab ka nende hääletoru olema.

 
At 09:13, Anonymous Ants said...

Asjakohane: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=BW0oFTMTxkw

 
At 09:40, Anonymous Anonüümne said...

Mõni mees on suisa loodud mölisaema. ISegi tühja koha pealt.

 
At 10:13, Anonymous Anonüümne said...

Kus see hoop on ?

 
At 11:23, Anonymous Anonüümne said...

Kas operatsioon tuleb täisnarkoosis või tehakse vaid jalad tuimaks?

 
At 11:28, Anonymous Anonüümne said...

Narkoos on nõrkadele...

 
At 11:45, Blogger Priit Pullerits said...

Õige, 11:28! Vaid nõrgad pannakse magama. Tugevad vaatavad ise pealt, mis toimub. Mina vaatan pealt.

 
At 12:37, Anonymous Anonüümne said...

Reede on käes, päris huvitav millise teema Pullrits täna kapist välja võtab.
EOK valimised on ukse ees, Сели надолго, nagu vene keeles öeldakse, võib vist pärast EOK valimisi tõdeda.
Kas on lootust täna veel enne trenni minekut selle teema käsitlust siit blogist leida?

 
At 12:46, Anonymous Anonüümne said...

04.11.Ebavere suusaradadel maastikujooks 5-10km,start 12.00,kuum jook ja saun,üllatused.info 5294245 ants.

 
At 13:25, Blogger Ain Veemees said...

Priit, sa ei valmistu olümpiaks, seega kevadel korras põlvega sportida ju kindlam. Edu!

 
At 13:50, Anonymous Anonüümne said...

Sellised nood kamraadid-tervisportlased on: üks läheb opile ja teine möliseb registratuuris. Tõesti kõvad mehed. http://www.tartupostimees.ee/1027478/kuraasikas-mees-ajas-kliinikumi-oe-nutmaapanijad

 
At 13:55, Anonymous Anonüümne said...

Üldnarkoos ei pidavat köige tervislikum olema....
Olles otseselt ja kaudselt kokku puutunud meditsiiniga, siis tean täpselt kuidas Priidu op välja näeb.
Dr.Rips oma saatjaskonnaga siseneb eredalt valgustatud ruumi, kus juba laual lösutab üksköikse näoga Priit. Pläraki, mingi punane vedelik pursatakse pölve,...aga siis tuuakse välja instrumendid: sörad, kangid, mootorsaag. Priit satub paanikasse, aga alakeha enam ei kuuletu tahtele...mida teha, mida teha, need on vaid mötted mis peas plingivad. Pölv lammutatakse tükideks, laotatakse detailselt lauale, iga osa neist puhastatakse, poleeritakse, lihvitakse, augud valatakse betooni jne...aga siis...plinnn, suitsupaus. Priit rahustab vaid end: ei saa ju midagi valesti minna, see oleks alles hoop...Aga ikkagi ohh seda önnetust, sanitar Saima lahutamatu söber Reks on tuppa pääsenud, krapsti haarab laualt köige suurema kondi ja pistab plehku haigla tagusesse pöösastikku rahus saaki limpsima...
Paus läbi, kamp valgeid kitleid naaseb, dr.Rips küsib, et kes ukse vallale jättis...keegi ei tea, silmab siis lauda, midagi nagu oleks puudu, aga mis...kehitab ölgu, vöib-olla pole kah....lapib tükid kokku tagasi, paar tiiru mäkaiveri teipi ka ümber, et kogu sodi koos püsiks ning sönab tähendusrikkalt: TEHTUD....
Maamees

 
At 14:59, Anonymous Anonüümne said...

Noh, pole need SH trennid midagi nii "verjanulised", et kõigil seatakse eesmärgiks Priidust üle sõita. Pigem tuuakse mängulisust ja vaheldust sisse (ma nüüd loodan et Priit ei tõmba paraleele teatud poliitikute fotode tulistamisetga). Ja seda ma võin küll käsi südamel vanduda, et nüriks toksimiseks ei saa Vahuriga tehtud rullitrenne mitte kuidagi nimetada. Nüriks toksimiseks võib nimetada eesmärgita, kireta trenne. Age meil on igal trennil eesmärk ;).
AndresP

 
At 16:05, Anonymous Anonüümne said...

Et Jaanus Kunts oli see räuskaja! Tuletame siis aastat 2011 meelde, kuidas Kunts & Co kümnetel Tartu Maratoni p...se keeras. Elu on õiglane!

 
At 19:01, Anonymous Anonüümne said...

"Me peame rääkima." "Me peame operatsiooni tegema."
Priit, katsu stampväljenditest lahti saada.

 
At 19:50, Anonymous Anonüümne said...

ossapagan, külm higi tuli laubale, mõtlesin, et on pisikese pulleritsu kallale mindud. see veike opp on ninanuuskamine.

 
At 19:54, Anonymous Anonüümne said...

mul tehti möödunud aasta seepärast opp, et sõitsin rattaga ning lollina oli sadul liiga madalal ja käigud rasked...paranesin 2kuud ennem kui uuesti rattaselga astusin- sain ennem veloklubist õpetussõnad ja palju targemaks.

 
At 20:14, Anonymous Anonüümne said...

Priit Pullerits ütles...

Õige, 11:28! Vaid nõrgad pannakse magama. Tugevad vaatavad ise pealt, mis toimub. Mina vaatan pealt.

11:45

Vaatama peab, tuimestust ära lase teha, kõvad mehed närivad kaltsu kui keegi nende põlve sees ringi vaatab...

 
At 21:43, Anonymous Anonüümne said...

->20:14
Eriti kõvad mehed võtavad pool pudelit samakat ja viivad operatsiooni ise läbi.
Pärast kõrvetavad haava püssirohuga kinni.
Pullerits on kirjutanud siis ,et ta eriline napsumees ei ole, seega vbl piisab paarist lonksust Bockist ning kuna ta püssimees ka pole ja püssirohtu seega tal tõenäoliselt ka pole, siis võtab toimetusest vana Edasi ning topib selle haavast sisse ning paneb selle põlema. Noa opi läbiviimiseks peaks naine vast laenama. Kõvad mehed nii väikese murega Ripsi ei hakkagi tülitama..

 
At 23:22, Anonymous Anonüümne said...

20:20
Kutt tahtis lihtsalt kindel olla, et ta laps surnud ei ole ega kurat vigane ei sünniks. Raske mõista? Teine osapool ju murdis lepingut. Arstid on meil kõik ettemakstud. Kui ei meeldi siin, nahuj tõmmaku aafrikasse elama, ravigu neegreid.

 
At 02:42, Anonymous Anonüümne said...

23:22
Kunts tahtis määrimise eest lihtsalt pappi saada, teenuse kvaliteet polnud oluline. Raske mõista? Teine osapool ei jõudnud ju niiehknii absoluutselt sõita. Harrastussuusatajad on meil kõik ülemakstud. Kui ei meeldi siin, nahuj tõmmaku aafrikasse elama, nühkigu mööda kõrbe.

 
At 09:14, Anonymous Anonüümne said...

Nüüd on hea küsimus, kelle määritud suuskadega Priit sõidab see talv või jääb see saladuseks. Muidu on ta ikka öelnud, igast laiendeid inimeste nime ette, et endise koondise mehe määritud suuskadega, nüüd siis lisanduks juurde endise koondise mehe, kes räuskas EMOs määritud suuskadega.
Huvitav oleks teada mis teid pidi selline uudis üldse Postimehe lehte jõudis - 1. Kunts ise teavitas ajakirjanikku 2. Kunts helistas Priidule ja Priit kiitis takka, et davai kohe teeme loo 3. EMO teavitas ajakirjanikku.

 
At 09:32, Anonymous Anonüümne said...

Tuleb tunnustada seni äärmuslik-radikaalseid seisukohti väljendanud Priit Pulleritsu arusaamisele jõudmise eest, et täiesti normaalne võib olla teise mehe seltskonnas püksid jalast võtta ja voodisse pikali heita.

 
At 10:54, Blogger Priit Pullerits said...

09:32, teil on vildakas ja äraspidine arusaamine elust. Äärmuslik-radikaalne on just teise mehe seltskonnas püksid jalast võtta ja voodisse pikali heita. Mina tegin seda vaid professionaalsel-meditsiinilisel eesmärgil. Mingil muul eesmärgil, mis oleks äärmuslik-radikaalne, ei teeks ma seda mingil juhul (erinevalt ilmselt teist, 09:32).

 
At 11:19, Anonymous Anonüümne said...

Suuskade määrimise kohapealt niipalju, et kui ikka paari päeva jooksul 200 paari suuski määrida, siis väga palju kihte panna pole ajaliselt võimalik. Tehakse puhastus, põhjakiht, libisemine ja pulber. Sama ka pidamisega, krunt, pidamine, geel. 15 km distantsile see sobib hästi kuid 63 km vajaks 3 korda põhja ja 2 korda libisemist, siis kestab.
Pidamisega kiht 10 km kohta. Mõistagi on nüansse nagu suusataja kaal ja ilm ning suuskade jäikus. Kuid see mängib rolli siis kui suusatajal on valed suusad valitud endale. Minu kogemus maratonil räägib seda, et viimased 15 km suusad ei libise ega pea ka enam hästi kuid paar päeva hiljem võtad samad suusad ning pidamine on hea ja lippavad ka. Ülla ülla, sest jõuvarud on taastunud.
Tegijatel ikka juhtub, meenutage kasvõi Shmiguni Vancuveri sõite kus ässad määrisid ainult ühele inimesele suuski. Tuleb Kuntsile ja co- le siiski au anda, et nad tahavad vaeva näha ja riskida määrida laiskvorstide suuski, kes ise ei viitsi (noh pole aega jne..).
Teet

 
At 11:29, Anonymous Anonüümne said...

"Me ei hakanud pikalt tseremoonitsema. Teadsin isegi, mida tegema pean. Võtsin püksid jalast. [..] palus selili heita. Oleksin seda teinud tema palumatagi. [..] haaras sõrmedega mu paremast põlvest. Võttis teise käe appi ning pisut keeras ja painutas [..] Ta ei tegelenud minuga vist kümmet sekunditki. Siis ajas selja sirgu ja sammus oma laua juurde."
Pullerits kirjutab nagu pornoajakirjas. Pole ime, et see teatud seltskonda blogisse tõmbab. Kuigi põhjust poleks. Homospordialad on ju ikka jalgpall jt pallimängud, mitte suusatamine.

 
At 11:40, Anonymous Anonüümne said...

Suusamäärimise kunts. 8) Teedu arutluses on kindlasti iva, aga oleks ju ebaeetiline laia rahakotiga sandorliivedelt mitte koorida, mis nad valmis maksma on. Pealegi, tundub, et harrastajad võistlevad ka selles kes kui popis määrdetallis oma suusad ette valmistada laseb.

 
At 13:11, Anonymous Anonüümne said...

Harrastaja peab suutma ise oma suusad määrida. Muidu pole ta mingi mees, vaid naljanumber.

 
At 13:30, Anonymous Anonüümne said...

to Teet

Mis tähendab "tegijatel juhtub"? Antud juhul oli tegemist selge ebaprofessionaalsuse ja haltuuraga - tüübid ei viitsinud järele uurida, millal rada sisse aetakse. Suures raha kokku kuhjamise tuhinas unustati sisulised asjad täiesti ära.

 
At 13:42, Anonymous Anonüümne said...

mis te arvate kui palju on lollikesi, kes pulbrit lootes hoopis tavalist floori saavad?

Mina tean- neid on 50 paari kohta kuni 25....ise määrimisega ei tegele, aga kui tutvusi ei oleks, siis ei imestaks kui ise ka seal 25 seas oleks, kes pulbrit lootes ikkagi flooriga ülelastakse!

 
At 18:15, Anonymous Anonüümne said...

Väike huijaus on igasuguse äri osa.

 
At 18:47, Blogger dr Holden said...

Kuigi antud postitus on nö "rahvusliku põlve" teemal, siis PP määrdemehe Kuntsi vägiteod (nii EMO-s kui talvel määrdeboksis) on hetkel kommentaariumi kaaperdanud. Ja sellest kommentaariumist on kõlamas vägagi ärevaid noote.

Üks pakub, et pooled pulbritellijad saavad tünni, teine veel osatab, et väike huijaus on OK! Mida kuradit?!?

Osutasime (koos vennaga) ka eelmisel talvel määrdeteenust ja käsi südamel, et kõik sai tehtud nii nagu telliti. Ainus, kes pettuma pidi, oli üks doktor, kes ühe ajakirjanikust suusaharrastaja põlve varsti surkima hakkab!!! Aga tolle juhuse rääkisime sirgeks ja oleme sõbrad edasi.

Aga enda toonane imestamine teemal, et kuidas on võimalik ühel tiimil teha üheks maratoniks paar-kolmsada suusapaari, saab ülalpool toodud kommentaaride valguses selgemaks. Aitähh valgustajatele... :((

 
At 19:08, Anonymous Anonüümne said...

See, millal rada sisse on aetud peaks huvitama eelkõige neid kes stardivad esireast. 500 tahapoole pole enam vahet minuarust.
Teet

 
At 19:28, Anonymous Anonüümne said...

Vaidleks vastu seisukohale, et harrastaja peaks suutma ise oma suusad määrida. See on samast klassist väide, et iga mees peab endale ise oma kätega maja ehitama, ise oma autot putitama, jne. Sellepärast meie elujärg nii kehv ongi, et igaüks püüab kõike ise teha. Ei pea kõike ise tegema. Suusamäärimine ei ole lihtne, nõuab vahendeid, kogemust. Omal alal professionaal (nagu hea arst) peaks määrimisteenust mõned korrad aastas temale tähtsatel üritustel saada lubada. Naturaalmajanduselt peaksime liikuma edasi. Eesti häda on ka see, et kvaliteetset teenust saad ainult tuttava käest - nagu üks eelkirjutaja ilmekalt nimetab. Sõbrale-tuttavale pannakse pulbrit, "võõrast" kooritakse halastamatult. Täpselt nagu nõuk. aja tutvus-põhine majandus. Vajakajäämisi on ka töö korraldamises. Dr Holden vennaga suudab ööpäevas määrida 25 paari suuski. Kunts & Co (vist kolme mehega) oma paar-kolmsada paari. Oletan, et kui Holdeni firma oma tööd efektiivsemini organiseeriks, siis võiks ta "toota" oma 40 paari ööpäevas.

 
At 19:41, Blogger dr Holden said...

No tegelt tegime eelmisel aastal TM-iks kokku 35 paari, aga see oli kahekesi tehes ka viimane piir. Libisemise-pidamise aluse lõpetasime kell (öösel), hommikul panime Tehvandil pidamist juurde vastavalt hommikustele oludele.

Kui hakkaks varem kokku korjama (kolmapäeval-neljapäeval), saaks teha umbes 60-70 paari. Aga kolmsada..............

 
At 19:56, Anonymous Anonüümne said...

P.S. HUvitav palju siis nendest 6000 Tartu maratoni osalistest määrdeteenust kasutab? Kas keegi on statistikat teinud. Kiire 'back of envelope' arvutus: võib-olla on 4-5 juhtivat firmat: A & T Sport, Extreme Sport, Kunts & Co, Holden Bros, need määrivad kokku kuni 1000 paari, väiksemad tegijad veel 500 paari - 25%, oletame, et 25% lasevad määrida sõbramehel = naturaalmajandus, 50% määrivad hooaja tähtsaimaks ürituseks oma suusad ise!

 
At 19:58, Anonymous Anonüümne said...

Mehed,mehed jätke loll jutt,selleks et määrimiskunstist ja suusatamisest midagi teada ,peab ikka neid süvitsi tundma.200-300 p maratoniks s.o.täielik loterii,samuti paarkümmend kisub jamaks,iseasi kui kliendid sõidavad 4-kohaliste nr. ligi ja libisemist ning pidamist hinnata ei oska.

 
At 20:11, Anonymous Anonüümne said...

jõudsite ilusti asja tuumani...aga rahad, mis selle paari päevaga teenitakse ulatub mõnel mehel 2 kuu palgaks- nii et rahvaspordi üritused on ka tasuvad mõningatele(kes 200paari suuski teevad)

aga jah...minge vaatama kunagi, milline "määrimine" tegelikult näiteks TM hoones stardieelsel õhtul välja näeb.

 
At 20:24, Anonymous Anonüümne said...

300 paari võiks välja reklaamida kui suusamäärimise maailmarekordit - Ski Waxing World Record. Kui mitte teistele, siis soomlastele-norrakatele avaldaks see kindlasti muljet.

 
At 20:43, Blogger dr Holden said...

Niiet selle postituse pealkiri suundubki õigele kohale - mitte PP põlv ei ole valus hoop harrastussuusatamisele, vaid hoopis harrastussuusatajate määrdemeeste vägiteod on need, mis annavad valusa hoobi munadesse Eesti harrastussuusatamisele.

Braavo, kommenteerijad!

 
At 20:52, Anonymous Anonüümne said...

Minule on Kunts kaheks TM suusad tuksi keeranud, ehk jätnud lihtsalt laiskusest, kavalusest või lollusest määrimata, määret on jätkunud täpselt 20 km. Kui sa ei ole just PP, siis soovitan võistlusmäärimist sealt küll mitte võtta. See on neile siin hea reklaami vili mida nautida.

 
At 22:15, Anonymous Anonüümne said...

Tugevad ei määri üldse suuski ... enne pimedat jõuab ikka Elvasse ja mida pikem sõit, seda parem. Veel parema koormuse saab määrimata puusuuskadega:)

 
At 22:21, Anonymous Anonüümne said...

Hm, mis salajast asja dr Holden Peterburis ajab, et isegi Vana-aasta maratonil laseb tühja minna? - "14-16.12 Peterburis ja sellest tripist juba ei keeldu. Kahju, et ma ei saa siin jagada, kuhu ma lähen ja mis seal toimub!"

 
At 00:26, Anonymous Anonüümne said...

Naturaalmajanduselt peaksime liikuma edasi. Vot see on aasta lause suusafoorumis. Muuseas pange tähele, et naturaalmajandus on järgnevate aastakümnete eesti nokia kui ellu tahame jääda. Deviis, et midagi ei pea ise tegema ja laenu võtta on normaalne on aegunud. Põlvkonnale, kes on üles kasvanud buumiajal ja ei oska oma kätega teha muud kui telefoniga helistada, on see valus hoop mõistagi (ei teagi kuhu helistada enam).
Teine huvitav asi on, et mis kuradi tippsporti te nüüd siis tegema olete hakanud, et lausa pulbrit on vaja alla panna. Mida te tegite siis kui olite noored? Suunake oma energia ja eelkõige rahad, mida pulbri näol oma suusa alla lasete toppida mõne spordiklubi lootustandva noore toetuseks parem, mitte ärge üritage realiseerida oma teostumata unistusi. Eriti nõme on see vanameeste kevadine rattalaager Hispaanias. Kamoon.
Teet

 
At 00:29, Anonymous Anonüümne said...

Mees kes laseb teistel endale maja ehitada on nõrk ja maksab ca 9 korda rohkem kui ta hurtsik väärt tegelikult on. Sama ka suusamäärimisega. Asjal on iva vaid siis kui oma töötunni tasu on üle 9 korra suurem määrdeteenuse maksumusest. Kuntsi sõimamine oma lolluse pärast on pigem rubriigist pada ja katel. Ilmselt sai Kuntsi teenuse kasutaja lihtsalt ülearu palju pappi ja ta soovis üllalt seda ligimesega jagada. Tore! Miks aga nüüd on vaja skandaali teha , see jääbki arusaamatuks. Ilmselt on sissetulekud kokkukuivanud ja soov on osa tuulde lastud rahast tagasi küsida. Kommentaariumi poole pöördumine kahjuks selles küsimuses leevendust ei too.

 
At 00:50, Anonymous Anonüümne said...

00.29: Miks aga nüüd on vaja skandaali teha , see jääbki arusaamatuks.

loe Tartu Postimehe lugu läbi. siis saad aru miks rahval (kahju)rõõm on. võrdle dr H versus kunts. filosoofiad on erinevad. rahvast tuleb hoiatada et meie hulgas käivad ringi kuntsid ja nende käsilased (pp).

 
At 08:18, Anonymous Anonüümne said...

Ühinen 00.26. mõtetega. suusamäärimine ei ole raketiteadus ning isiklikult minu jaoks võtaks pool mõnu harrastusest ära, kui keegi teine mu suhski näpiks.

 
At 08:47, Anonymous Anonüümne said...

Alati ei olegi küsimus oskustes. Kui ei olda psühholoogiliselt valmis vastutust enda peale vötma ehk kui ei suudeta ieennast usaldada, siis pöördutakse spetsialisti poole ja ollakse valmis raha välja laduma kergekäeliselt. Aga miks ikkagi? Omamoodi on see ka taktikaline lüke. Ebaönnestumisele määratud tulemuseks peab valmisolek olema, keda siis ikka süüdistada kui mitte ilma, rajameistrit, korraldajat, suusamäärijat ja kes-teab-veel-keda. Iseennast? Ei iial, mis siis, et tegelikult oled olnud vilets treenija....
Tolle kurikuulsa 200-300 paari määrimise kohta kostaks, et keegi pole öelnud mitu meest rakkes oli ja kui pika aja jooksul töö toimus. Ilm oli tol aastal stabiilne ja ette teada. Määre oli öige, tehnoloogias tehti apsakas...
Maamees

 
At 11:57, Anonymous Anonüümne said...

Noh, siis ei ole suusatamine ka ise raketiteadus 8))). Suusa määrimine algab suusa uurimisest, tema omaduste, käitumise, suusa "näo" ehk olemuse väljaselgitamisest. Määrdemees peab suusaga tuttavaks saama.. Iga suuska käsitletakse individuaalselt - see on tippkvaliteeti pakkuvate teenusepakkujate põhilubadus. Kas harrastaja teeb vahet staatilise ja dünaamilise hõõrdumise vahel, paarikümne lumeliigi vahel, oskab hinnata lume omaduste muutumist ajas?
Muide, kas Dr H reis Peterburi 14-16.12, millest rääkida ei või, võib olla seotud mingi partii ainete Eestisse toimetamisega? Holden, ära lase end kahtlastesse äridesse tõmmata!

 
At 17:24, Blogger Priit Pullerits said...

Mehed, millegipärast olete suunanud kogu oma auru Suusavendade hooldetiimi sarjamise peale, justkui kõik teised teeks ainult ja üksnes briljantset tööd. Kas tõesti ei ole neil, kes on kasutanud teiste määrijate teenust, kunagi ühtegi suuska loodetust kehvemini määritud? Ei usu. Dr Holden tunnistas ju siinsamas ise, et pani dr Leho Ripsi suusad kord puusse. Ma olen Suusavendade määrdeteenust kasutanud vist kolm aastat vähemalt ja vaid üks kord on nad eksinud, üle-eelmisel TM-il, kui pidamine 20 km-ga ära kulus. Nad tunnistasid juba algul, et võtsid väikse riski, aga eksisid. Kuulge, Eesti koondise määrijad panevad ju ka sageli puusse, kuigi neil on kogemusi, tehnoloogiat, suusa ja sportlase tundmist rohkem kui ühelgi kodutanumal tegutseval määrjail, ja ette valmistada napp kogus suuski (aga seda põhitööna!) võrreldes kas või dr Holdeni 35 paariga. Minu arvates käitute te siin Suusavendi süüdistades ebaõiglaselt, kasutades põhilise argumendina ikka toda 2011 TMi näidet. Aga hilisemad massilised möödapanekud, kas neid ka on? Eks viige oma suusad siis mujale määrida, kui Suusavennad ei meeldi. Minu arvates on mõistlik jääda kindlaks just ühele tiimile, sest siis kasvab ajapikku ka vastastikune usaldus ja süveneb koostöö. Näiteks on Kunts mulle alati pärast iga maratoni helistanud ja küsinud tagasisidet, kuidas suusad toimisid. Kas sama huvi näitavad pidevalt üles ka teised määrdepakkujad? Ah?

 
At 18:05, Anonymous Anonüümne said...

kasutasin suusavendi 2x. üks oli ämber. tagasi ei helistatud. jo ei jäänd ajakirjanikust kuldkliendi kõrvalt aega. nüüd A&T, olen rahul.

 
At 18:21, Anonymous Anonüümne said...

Lgp.11.57 ...Kas harrastaja teeb vahet staatilise ja dünaamilise hõõrdumise vahel....

Selgitage palun laiadele harrastajate massidele, kuidas staatiline hõõrdumine (paigalseis) peaks sügavamat huvi pakkuma.
Selge on see, et võistluskiirusel töötavad määrded teisiti kui loodust nautides, kuid raketiteadus pole see nii ega teisiti;)))

 
At 18:39, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kui dr Leho Rips läheks ka riski peale välja, kas õigustaksid teda nagu õigustad suusavendi?

 
At 19:36, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 18:39, iga operatsioon on risk.

 
At 21:06, Anonymous Anonüümne said...

Ostke plastiksuusad endale, libisevad paremini

 
At 21:55, Anonymous Anonüümne said...

mu arust on hoopis olulisem see, et paljusid petetakse...loomulikult määrimisega võib puusse panna nagu iga teise asjaga siin elus.

 
At 22:27, Anonymous Anonüümne said...

18:21

Vaevalt ta seletab, tegu on tüüpilise teenusemüüja jutuga, milles internetist leitud uhkete sõnade abil oma teenusele müstikat ja suurt teadmismahtu külge proovitakse riputada.
Nagu ühes raadioreklaamis, kus proff koristaja räägib kuidas ta mingeid superlappe oma kodus kasutab, täpselt selliseid nagu tööjuureski. Spets värk ikka ju...
Varsti tuleb koristajaks saamisks ka ülikoolis keemiat õppida, lapilükkajad aga peavad füüsikat õppima, et lükkamiseks õiget jõudu kasutada, muidu kui seisuhõõrdejõudu ei tunne ja seda ületada ei tea, siis põrand ju puhtaks ei saagi. Sama teema on vist suusa määrimise juures, näiteks kui triikrauda liigutad.
:D:D:D:D

 
At 23:06, Anonymous Anonüümne said...

22:27
KUi sul peaks olema soovi koristusteenuste turule siseneda 8), siis võta arvesse, et nii ongi, kui ekspert teeks sinuga ringi kaupluses, näitaks milliseid puhastusvahendeid tänapäeval pakutakse, milleks üks või teine vahend sobib, kuidas neid kasutada jne. siis ehk jõuab sulle kohale, et igaüks-võib-olla-ehitaja, igaüks-võib-olla-koristaja, igaüks-võib-olla-määrdemees oli adekvaatne modus operandi, enamgi veel - modus vivendi kusagil anno 1980, tänapäeval selliselt enam kõrgele, kaugele ei sõida.
11:57

 
At 23:11, Anonymous Anonüümne said...

Näiteks on Kunts mulle alati pärast iga maratoni helistanud ja küsinud tagasisidet, kuidas suusad toimisid.

Seda ma ju räägin, et peab olema PP, et saada sealt head teenust. Kas Kunts helista kõigile 300 suuspaari omanikule tagasi ja küsib kuidas libises? Ei, ainult väljavalitutele, teiste tünnilauad on masstoodang mitte käsitöö.

 
At 23:19, Anonymous Anonüümne said...

On levinud kõlakad, et PP pole kõik proovid olnud negatiivsed ja nüüd otsitakse võimalusi...

 
At 23:22, Anonymous Anonüümne said...

Mullu Postimees kirjutas, et Ripsile on kombeks enne tähtsaid oppe 24h valvet teha. Nii suureneb risk, et vale liigutus sisse võiks tulla. Keep fingers crossed.

 
At 23:50, Anonymous Anonüümne said...

Tõepoolest, 23:19, kas kogu see põlvejutt, mida Pullerits siin oskuslikult serveerib, ei ole juba liiga sarnane Andrus Veerpalu "põlvehädaga" pärast dopinguga vahelejäämist. Pigem mitte, aga samas, Pullerits käis TÜ spordilaboris antropoloogistel uuringutel (see sääreluu mõõtmine koos keenialasega). Äkki tahetakse talle mingi imeasjandus sisse keevitada. Pane tähele, TM-l paneb kõigile ära. TÜs prof Saadrot ja Maaülikoolis vist prof Laanes või kuidas ta nimi oligi, tegeldakse selliste uuringute. Need on tippteadlased, neil on superteooriad, mida Harvardis, Oksfordis pole uneski nähtud..

 
At 00:04, Anonymous Anonüümne said...

See, et koristaja kasutab kodus samasuguseid lappe nagu töölgi on siililegi selge. Sealt ta neid ju saabki. Ainult loll koristaja ostab omale koju midagi poest.
Teet

 
At 00:15, Anonymous Anonüümne said...

http://www.postimees.ee/1029456/uuring-eestis-sureb-operatsioonijargselt-haiglas-1-5-protsenti-patsientidest

 
At 08:41, Blogger Priit Pullerits said...

Kuna siin käib palju mehi koos, siis küsin Suusavendade teema valguses endiselt: kellele teist helistavad määrdemehed alati kohe pärast võistluse lõppu ja pärivad üksikasjalikult aru, et kuidas suusad toimisid, pidamine ja libisemine ja nende kestus jne? Ehk kui paljud teised määrdemehed tunnevad huvi oma töö resultaatide vastu?

 
At 08:53, Anonymous Anonüümne said...

Kuna määrin oma suusad alati ise, on mul kellegi umbisikulise telefonikõnet ootamata kogu treeningu/võistluse distantsi jooksul aega sisekaemusega tegeleda ja analüüsida määrdevalikut;)))))
Kui suusahooldus ja määrded tunduvad liiga arusaamatud, et ise proovida ja harjutada, siis millist kasulikku tagasisidet pro määrdemees selliselt harrastajalt saab??? Puhas pugemine.....

 
At 08:55, Anonymous Anonüümne said...

Priit, loe eestpoolt, et Kunts pole teistele, peale sinu, helistanud. Huvitav küll millest see tuleb? Võib olla varjatud reklaami tootmise tõttu?

 
At 09:28, Anonymous Anonüümne said...

Ja paljudele siis kunts peale Priidu veel helistab? Ilmselt mitte kellelegi. See pole mingi näitaja!

Ma olen kindel, et inimesed, kellel on isiklikud määrijad saavad neid kõnesid samamoodi. Näiteks üks mu sõber, kellele mina suuski määrin :)

Tuletame veel meelde möödunudtalviste vahejuhtumi kurikuulsal Ovaalil, kui kuntsile geelipakendi mahapillamise peale märkuse teinud kodanik sõimata sai.

 
At 10:06, Anonymous Anonüümne said...

Ei saa aru, miks Pullerits nii leili läheb. Kõik näevad ju, et Kuntsi suusavennad ja dr Rips ja veel mõned saavad Pulleritsu poolt põhjendamatult palju positiivset promo. Siililegi selge, et kusagil struktuurides on kallutatud jõud. Minu jaoks on see ohu märk, kui Pullerits kedagi hullult kiitma või kaitsma hakkab.

 
At 10:15, Anonymous Anonüümne said...

Holden helistab

madis

 
At 10:17, Blogger Priit Pullerits said...

10:06 ja tema pooldajad - no vaadake siis ette, et te keegi Kuntsi ja Suusavendade juurde suuski ei lähe määrima ja ei hakka dr Ripsi juurde trügima ja minu kaudu teda taga ajama ja minult tema numbrit nuiama, kui jama majas!

 
At 10:50, Anonymous Anonüümne said...

keegi ei nuia sinu käest midagi. rahune maha lõpuks.

 
At 11:08, Blogger Priit Pullerits said...

Oi, kuidas nuiatakse - kuule, kas sa Ripsi telefoni saad anda? kuule, kuidas ma Ripsi juurde saaksin? kuule, kus Rips nüüd töötab, kust ma ta kätte saan? Ma oleks nagu tema esindaja, nii nuiatakse!

 
At 11:24, Anonymous Anonüümne said...

eks need nuiajad on samasugused nagu kunts. milleks nuiata kui kõik on avalik ja internetis saadaval -

Ortopeed Dr.Leho Rips Medex Erakliinik Tel:736 6088.

 
At 11:27, Anonymous Anonüümne said...

+372 **3 3474

 
At 13:29, Anonymous Anonüümne said...

Milleks nuiata?

Avalik info:

http://www.genomics.ee/index.php?lang=eng&show=17&sub=42&form_id=62&PHPSESSID=9215278af5d2a01e1e0b2083a3ee801f

 
At 15:58, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits püüab end lihtsalt tähtsaks teha, et tunneb Ripsi. Aga vähegi tõsisemalt spordiga tegelevad inimesed hoivad sellistest konveierilõikajatest eemale. Ripsid sobivadki pigem neile, kes prestiizhi pärast peavad mõnda arsti tundma.

 
At 17:21, Blogger Priit Pullerits said...

Nonoo, 15:58, valige sõnu!

 
At 13:49, Anonymous Anonüümne said...

It's hard to come by well-informed people on this subject, however, you sound like you know what you're talking about!
Thanks

My web blog - easy diets for women

 

Postita kommentaar

<< Esileht