neljapäev, oktoober 04, 2012

Pullerits: Kuidas ma aitasin peatada võõrpalluri kodustamise?

Ma ei saa aru, mis, nagu rahvasuu ütleb, piss korvpallifännidele pähe lõi, et nad hakkasid valjuhäälselt nõudma Eestisse pika keskmängija sissetoomisest. Mida nad õige arvavad – et korvpall on nii-nii tähtis, et selle pisimagi edulootuse (ma rõhutan: pisimagi edulootuse, mitte edu ega lootuse) nimel ollakse valmis Eesti olevikku ja tulevikku kaitsvad seadused nurka viskama, veelgi hullem – koguni tühistama; et ollakse valmis tegema Eesti kodakondsus sisuliselt ostetavaks-müüdavaks.

Huvitav, miks pole sellise arulageda mõttega, et tuua välismaalt rahvuskoondisse täiendust, tulnud välja võrk- ega käsipallurid, kellele samuti kuluks lisajõud ära, ega isegi mitte jalgpallurid, kes ka võiks vajada igasse liini ühte Euroopa tipptasemel mängijat? Miks sellise põhimõttelageda ettepanekuga on tulnud välja üksnes korvpallifännid ja ka mõned korvpallijuhid?

Mäletate veel Eesti suusatamist? Teatesõidus oli sageli üks nõrk lüli. Salt Lake City olümpial, nagu ka ühel põhjamaisel MMil, oli Eesti teatemeeskond veel pärast kolmandat vahetust medalikonkurentsis, aga kukkus siis kivina. Oleks neljas mees tugevam olnud, oleks medali võitmiseks vähemalt šanssi olnud. Sellegipoolest ei tulnud peatreener Mati Alaver, kes oli igal juhul mõjuvõimsam, kui on ükskõik kes korvpallijuhtidest, välja ideega, et toome mujalt lisajõudu. Jah, Õhtuleht küll korra torkis, et kutsume Pihkvast Mihhail Ivanovi, Salt Lake City olümpiavõitja 50 km maratonis, aga seda ettepanekut võtsid kõik naljana. Ei tekkinud sellest üldrahvalikku aruelu, nagu nüüd tekkis korvpallurite võõrtsentriihalusest.

Õnneks on Eesti korvpalli esikajastajad väljendanud võõrkorvpalluri kodustamise soovile vastuseisu. Seda tegi Tarmo Tiisler ETVst «AK Spordi» hiljutises pühapäevaõhtuses korvpallikommentaaris ja oma raudset vastuseisu on mulle tunnistanud ka Postimehe sporditoimetuse juht Peep Pahv. Tiisler tunnistas mulle tänahommikuses telefonivestluses, et talle ei ole avalikus meediaruumis kõlanud korvpalliteemalistest sõnavõttudest jäänud muljet, et mõni korvpalli kajastav ajakirjanik võiks olla võõrmängija rahvuskoondisse toomise poolt.

Kirjutasin ise ka eelmise nädala reedel selle ettepaneku vastu kommentaari, mis pälvis elavat vastukaja. Nagu kirjutise kommentaaridest näete, on enamik minu poolt.

Sedasi polegi ime, et vaid kaks päeva hiljem, pühapäeval, kuulutas «Faktuaalne kaamera», et võõrmängija sissetoomise idee on nüüdseks päevakorrast maha võetud ja üle-eelmisel nädalal saates tutvustatud ahelas pikk võõramaalane magama pandud. Jah, see on naljasaade, aga et pikka mujalt ikka sisse ei tooda – see on nüüdseks tõepoolest selge.

Avalikkuses kõlanud vastuseis, hoolimata korvpallifännide toetusest, oli liiga kõva, et seda eirata. Hea ja uhke oli sinna vastuseisu oma panus anda. Mis näitab, et kui selg sirgu ajada ja mitmekesi oma põhimõtete eest julgelt seista, siis otsustajad ei saa teha nägu, et nad protestihääli ei kuule.
******
Road to Tusher Tunnel, Moab, Utah. 17. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Pika võõrmängija sissetoomisele käsi peale! Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 2. Andrus Veerpalu (vasakul) ja venelane Mihhail Ivanov Salt Lake City olümpial 4x10 km teatesõidus. Foto autor: Toomas Huik, Postimees/Scanpix
Foto 3: Kas pika võõrmängija impordi tasakaalustamiseks võiks Eesti korvpall pakkuda tantsutüdrukute eksporti? Foto autor: Mati Hiis, Õhtuleht/Scanpix

32 Kommentaarid:

At 11:47, Anonymous Anonüümne said...

Keha vastu keha mängudes pole eestlastele agressiivset iseloomu antud ja seega neis spordialades me kaugele ei jõua - pikkade toomine kossu rahvuskoondisse või laiade toomine kasvõi jalka- või jäähoki- või vollekoondisse ei anna midagi...tuleb lihtsalt olemasoleva materjaliga kavalamalt ümber käia ja kogu lugu - selleks on vaja aga ajusid ja teistmoodi mängustrateegiat ja taktikat....

 
At 12:03, Anonymous Anonüümne said...

PP: ...aga et pikka mujalt ikka sisse ei tooda – see on nüüdseks tõepoolest selge.

Ei julge küll nii kindel olla, et teema lõplikult päevakorrast maas. EKL seni ainus presidendikandidaat on teisel arvamusel. Paari aasta perspektiivis tuleb äkki hakata sõnu sööma mõnel mehel.

 
At 12:29, Anonymous Karl Eduard Raasik said...

EKL seni ainus presidendikandidaat on teisel arvamusel.
------------------------
see pressukandidaat ei ole sellises asjas mingi jõud ega otsustaja.

Jama ajavad paljud teisedki. Kukkusin istuli kui lugesin Aivar Kuusmaa ütlust et koos väljamaa pikaga oleks eesti koondis hirmuäratav. Ega ikka küll. Kuusmaa peaks endale muu tegevuse valima. Treenerina on mees 0.

Eesti suuruse rahvaarvuga riik ei tule kunagi meeskonna-aladel domineerima olgu me nii kavalad ja nutikad ja strateegilised kui iganes. Lihtsalt materjali ei ole (ega tule). Leedu oma kossuga on paras ime.
Sest vaadake näiteks kergejõustiku suurvõistlusi. teatejooksudes 4 x distnats ja ujumises 4 x distants domineerivad ikka ja alati suurriigid. Noh joooksudes on teinekord belgia või holland sees, aga nemad on ümmmarguselt 10 miljoni maad. Samuti nagu ujumises ungari.

 
At 12:59, Anonymous Anonüümne said...

Island & käsipall!?

enne mõtle ja siis ütle.

 
At 13:10, Anonymous Karl Eduard Raasik said...

Island & käsipall!?

enne mõtle ja siis ütle.
-------------------------

seda ma arvasin et teete juttu Islandist ja visuaalselt koledast spordialast käsipall. Käsipalli levik on kitsas. Maailma parimad käsipalli riigid on vist kõik Põhja Euroopast taani Rootsi Island.

80-aastatel oli Eesti maailma parim jääpurjetamises ja ammulaskmises, sest mujalt palju harrastajaid ei olnud. Sama selle käsipalliga.

Ütlesin eesti parim sportane mõned aastad tagasi ei olnud ei Veerpalu ega Kanter vaid Pavel Loskutov.
Jooksus on sul kogu maailmast konkurente, murdmaasuusk on oma harrastajate arvu poolest lausa nišiala.

 
At 13:23, Anonymous Anonüümne said...

viimase 10 a jooksul on meestest käsipalli maailmameistriks tulnud FRA (3x), GER, SPA, CRO. tõepoolest P-Euroopa ruulib!

ühinen 12:59ga - enne mõtle, siis ütle.

 
At 13:50, Anonymous Karl Eduard Raasik said...

Noh olgu mööname et ka väikeriik võib võistkonnamänngudes edukas olla. Näiteks eestimõõtu Montenegro Makedoonia ja Sloveenia on korvpallis kanged. Arvata võib et ka jalgpallis. Milles siis meie viga? Pole meil küllaldaselt eneseusku? Või vastupidi, oleme liigsed kiidukuked. 1991 tuli ainukordne NSVL meistri tiitel Kalevile ja oleme sellest siiamaani puhevil. Toona läks ju õnneks kuna Zalgiris, astus kõrvale. Võib ju arvata et meil olid Sokk Kuusmaa ja Babenko, aga Zalgirisel olid Sabonis ja Marciulionis. Need mehed olid ju rahvusvahelised staarid, mida Sokk ja Kuusmaa siiski ei olnud.

 
At 13:56, Blogger Priit Pullerits said...

Rahu, mehed, rahu! Säilitage üksteiste vastu ikka lugupidamine. Island ja käsipall on erandlik fenomen nagu ka Leedu ja korvpall. Kunagi oli NLis tänu Uljana Semjonovale erandlikult tugev Läti korvpall. Jah, ka Taani on tulnud jalgpallis korra Euroopa meistriks. Erandeid ikka on. Ka Eesti võiks äkki olla milleski erand, kui ühiskondlikult kokku lepitaks (mida vaevalt et juhtub), et arendame ainult käsipalli. Aga need erandid ei tähenda, et väikeriikidel oleks sportmängudes suurriikide vastu erilisi šansse. Vastukaaluks leiab ju sadu ja sadu vastupidiseid näiteid, kus väikeriigid on nõrgad. Alustame: Eesti - ja kõik sportmängud, Läti ja kõik sportmängud peale jäähoki (naiste korvpallis on neil ka siiski vist mingi Euroopa keskmiselt tugev tase?); Leedu ja kõik sportmängud peale korvpalli; Soome ja kõik sportmängud peale jäähoki; jne jne. Võtame nüüd suured ja tugevad: Venemaa, Prantsusmaa, Hispaania, USA... nad on väga tugevad enamikus sportmängudes.

 
At 14:05, Anonymous Anonüümne said...

Erand olime ju suusatamises.

MM

 
At 14:07, Anonymous Karl Eduard Raasik said...

Jah spotmängudes võib erandeid olla. Võtame näiteks Suurbritannia. Seal on kõva ainult jalgpall. Imelik miks? sest oma 80 miljonilise elanikkonnaga võiksid nad head olla ka kõigil teistel võistkonna aladel. Asi on nende kultuuris (mis on minu meelest väga narr), spordiks peetakse seal vaid jalgpalli ja vahest natuke ragbit.
Aga vaadake kergejõustikku. OM MM EM-il on 4x100m 4x400m finaalides eranditult suured riigid. Imelik miks 4 head suudavad sprindis välja panna vaid suure rahva-arvuga riigid (ja Kariibi mere riigid, aga seal on sprint nagu inglastel jalgpall, ainus arvestatav sport)

 
At 14:15, Anonymous Anonüümne said...

Erand olime ju suusatamises.

Kristina peal see püsis. Andrus ja Jaak osutusid valemänguriteks ja Rehemaa organism ei võtnud kasvuhormooni vastu. Eesti aladele lihtsalt pole veel sündinud oma looma (suusatamises). Millegipärast usun et ka ilma dopita võib võita, aga selleks peab super andekas olema alale. Noh Wassberg, Gunde Svan, Dählie, Smirnov. Oli selline imemees nagu Zimjatov, kes tegi 1980 Lake Placidis 4 kulda, tema puhul usun siiki dopingut.

 
At 14:24, Blogger Priit Pullerits said...

lp 14:15 - soovitan teil oma kommentaari sellises sõnastuses maha võtta, sest väidet, et Mae oli valemängur, võib teil kohtus olla raske kaitsta.

 
At 14:37, Anonymous Anonüümne said...

Lp. Karl Eduard Raasik

Jääb mulje, et Te ei tunne eriti sporti. Formuleering "Aga vaadake kergejõustikku. OM MM EM-il on 4x100m 4x400m finaalides eranditult suured riigid" on taas kord ebakorrektne. Tänavusel kergejõustiku EM-il võitis meeste 4x100 m Holland ja meeste 4x400 m Belgia.

Teie mõte liigub põhimõtteliselt õiges suunas, aga kuna Te ei valda fakte, siis muutub kirja pandu mittekorrektseks.

Rein R.

 
At 14:40, Anonymous Anonüümne said...

Eile tahab ta Keenia jooksjaid eesti neidudega paari panna, täna võitleb kossu leegionäride vastu. Täna parastab Veerpalu uskujaid ullikeseks, homme on ise dopingutaustaga tiimi mehe Taaramäe andunud fänn. Kord on ta suur parempoolne, siis jälle nõuab arstist trenni kaaslasele haiglas vaat et sotsialistlikke töötingimusi!

See mees vahetab oma seisukohti tihemini kui krafti pesusärki!

 
At 14:43, Anonymous Anonüümne said...

2002 Lake Placidi 15km klassikat
https://www.youtube.com/watch?v=Qemtcnq4MgI

Poolel maal on Mae Jevnest Aucklandist Estilist Elofssönist taga 5 -10 sekundit. Finishis võidab Mae kõiki 4 rohkem kui 20 sekundiga, ehk siis Mae sõitis viimased 7,5km neist 30 sek kiiremini. Kaks võimalust, kas ülikõva treenitus või head rohud?
Okei, pole tõestatud pole olnud. Võite Priit mu kommentaarid kustutada, aitäh.

 
At 14:50, Anonymous Karl Eduard Raasik said...

Tänavusel kergejõustiku EM-il võitis meeste 4x100 m Holland ja meeste 4x400 m Belgia

Ehk mäletate et Helsingi EM 2012 oli naljanumber. Euroopa tegelikud tipud valmistusid OM-iks.
Euroopakatel on vist isegi soomlased 70-aastatel finaalis jooksnud (naiste 4x100m kui ma ei eksi)

Tänasest suvest niipalju et hollandlased on oma Surinami sprinteritega ikka kõva olnud ja kui belglastel Borlee vennad spordi lõpetavad on Belgia raskustes. Nende asemel on tõenäolisemalt ikka Poola Tsehhi Valgevene Ukraina.

Imestama paneb et Varssavi pakti ajal tublid olnud Bulgaaria Rumeenia (ka ungari) on kergejõustikus täna peaaegu märkamatud.

 
At 15:13, Anonymous Anonüümne said...

Klubimeeskondades võiks olla mõni üksik välismaalane. Sest siis oleks neil õpetaja roll, kelle kõrval meie mehed mängima õpiksid. Kui välismaalasi saab palju, siis nad muutuvad palgasõduriteks ja see on lausa kahjulik, sest piiravad meie meeste mänguaega. Kardan aga, et sellistele, kellelt väljakul midagi õppida on, ei hakka meie rahakott peale.

 
At 16:57, Anonymous Anonüümne said...

Mis puudutab Montenegro pallimängude edusse, siis ei saa ainult nende rahvaarvu vaadata, sealt saavad mehed alati tubli täiendust Serbiast, kes otsustavad poliitilistel vaadete pärast esindada Montenegrot...

 
At 19:27, Blogger Priit Pullerits said...

Täna oli jälle kõva rattasõit. Tegime Steve Astoki, TÜ arstitudengiga, paaris taas Kärevere ja Kärkna ringi, plaan oli lüüa Velo Klubi trenni kiirusrekord - ja saime hakkama. Vedasime ca 500 m kaupa, kolmandik maad oli küljetuul, kolmandik vastutuul; vastutuulelõigul sai noorem mees rohkem rügada, kui mul kukkus kiirus 34-35 km/h peale, vajusin kõrvale ja edasi liikusime tema vedamisel jälle 36-37 km/h. Lõpuks lõime teisipäevase sõidu aega kolme minutiga, mul uksest ukseni 42,5 km 1:09.15ga, mis teeb keskmiseks 36,8 km/h. Kolm minutit võitu tundub suur edasiminek, aga tegelikult teeb see 1 km peale napilt 4,5 sekundit ajavõitu.

 
At 02:08, Anonymous Anonüümne said...

Karl Eduard- ei saa teie argumentidest väga hästi aru. Käsipalli kohta on siin juba kõik teiste poolt ära öeldud. Arutaks ka korvpallist.
Esiteks oleme olnud Euroopas täiesti arvestatav jõud, ja usun, et korraliku keskmängijaga võiksime seda uuesti olla (nõus Kuusmaa väitega). Kes tänapäeva korvpalli olemust mõistab, see saab täiesti aru miks. Tugeva meeskonna aluseks on tänapäeval keskmängija, sest pall peab käima korvi alt läbi, mis muudab mängu avatumaks ning tekitab kõigile meeskonnast rohkem võimalusi. Aga võrdselt suure efekti annaks korralik tsenter ka kaitses - kõik kes Eesti - Serbia mängu nägid peaks aru saama - tegelikut vastaste keskmängija Krstic tegi meie korvi all, mis ise tahtis. Kui meie meeskonnas oleks korralik tsenter seal vastas olnud, poleks ta elu nii lihtne olnud. Meie meeskonnas on sisu, seda näitas viimatine EM- valikturniir. Muidugi võime jääda lootma, et kusagilt Eestist kasvab välja pikk, tugev ja osav poiss, aga see võimalus on üliväike. Ütlen veel lisaks, et ei pea õigeks seda, et Kuusmaad saamatuks treeneriks nimetate. Teil ei ole mingisugust autoriteeti ja õigust seda teha. Igasuguseid isehakanud "tarku" treenereid on igal suuremal korvpallimängul tribüünil näha, kui nad oma "suurepäraseid" soovitusi välja karjuvad. Kahtlustan, et võite ka selliste hulka kuuluda. (Kui nii ei ole, siis vabandan)
Teiseks- väita, et mees, kes mängis võidukas olümpiafinaalis 35 minutit oma meeskonna mängujuhina ning mees, kes EM finaalturniiril loputas hilisemat meistrit 30, Bosniat 40 punktiga ning valiti turniiri parimaks viskavaks tagamängijaks ei ole rahvusvahelised staarid, on natuke tagasihoidlik. 1990ndatel olid Kuusmaa ja Sokk Euroopa korvpallis vägagi tuntud ja kardetud nimed.
Lisaks mainiks veel ära, et nii teie poolt välja toodud "kangetes korvpallimaades" Montenegros ja Makedoonias mängivad kodustatud välismaalased, viimane neist tõusiski kõige kõrgemasse mängu suuresti tänu oma välismaalase võimsale mängule.

Taavi

 
At 09:55, Anonymous Anonüümne said...

Kui meil oleks rahvast nii palju nagu Belgias (11 miljonit) või Hollandis(16 milojnit=, siis meil oleks nö spordimaterjali 8-12 korda rohkem. Kui seni on mingil alal 10 aasta jooksul üks, aga siis oleks potentsiaali, et iga aasta üks. Kui meil oleks Leedu rahvaarv, juba siis oleks 2,5 korda rohkem materjali.

Eesti käsipall elab põhimõtteliselt olematu rahvaarvu peal. Tippklubid põhinevad väikeste külalinnade rahval. Kehras Põlvas 10000 inimest tuleb ehk kahe peale kokku. Ehk siis rahvaarvu taha ei saa alati pugeda.

Korvpallil on teoorias oluliselt suurem materjali valik, aga need linna noored on paljuski ludrid. Meie korvallurid on viimasel ajal natuke lihaselisemaks muutnud, aga ikkagi jätkuvalt võrreldes teiste maade omadega kilud ja aeglased, kesise vastupidavusega. Kui vähegi pikkust üle 1.95, siis arvatakse, et võibki aeglane olla. NBA's on sellised tagamehed ja liigutavad palju kiiremini kui meie lühikesed kiired mängujuhid. Hollivoodi asemel oleks võinud meie praegused tagamehed hoopis järgmiseks trenniks korralikult välja puhata.

Üldises plaanis olen Priidu teemapüstitusega nõus, aga blgoi kanne ja artikkel on selge lati alt läbijooks. Argumendid ja sõnastus on väga algelisel tasemel - Priit, sa saad palju paremini hakkama.

 
At 10:00, Anonymous Anonüümne said...

14:43

Mae´l on olnud läbi karjääri dendents sõida võistluste teist poolt kiiremini kui esimest. Lihtsalt läks aega ennem kui mootori käima sai. Mae tegi ka kõige pikemaid soojendusi, et mootorit käivitada.

MM

 
At 00:40, Anonymous Anonüümne said...

Unusta see võõrpallurite kodustamise teema. Tänases Arteris võis märgata täiesti varjusolnud annet. Julgen öelda, et majandusteemadel on PP tõsisemalt võetavam kui sporditeemadel ja tegelikult palju selgemini loetavam Pajulast. Eks ta ole, ikkagi õppinud kirjamees ja seekord oli jutt tõesti nii hästi kirjutatud, et tekkis skepsis, et sedakorda oli kasutatud variautorit.

€€€

 
At 11:55, Anonymous Anonüümne said...

Arteri artikli puhul väärib kiitust ka see, et kui teemat peensusteni ei valda, siis ei hakka ise konstruktsioone nuputama, vaid annab otseses kõnes võimaluse asjatundjal asi lahti rääkida. Sama lähenemist tuleks kindlasti rohkem kasutada ka spordilugudes, siis jääks piinlikke hetki vähemaks.

 
At 23:47, Anonymous Anonüümne said...

Meie jooksu tase on muidugi "kõva". Mehed jooksevad kuuekesi 5-10km kaupa ja ikka saavad ajaks alles 2:12.51, saades napilt jagu naiste rekordist, no comments...

http://sport.delfi.ee/news/kergejoustik/eesti/maratondistantsi-teatejooksu-meistritiitlid-viidi-tartusse.d?id=65074024

 
At 12:23, Anonymous Anonüümne said...

Viimasele kell 23:47:
1. Tundub, et oled tüüpiline parastaja, kes oma nime alla ei pane. Seega ei julge sinu "pingutust" jooksu või muul rajal hinnata.
2. Kindlasti on kõigil 2:12 tiimi 6 mehel hooaeg otsas ja joosti mitte kõige kergemal Lillepi ringil, kus ainukesel avatud lõigul puhus oma 10m/s vastutuul.
3. Loskutov ise pole ka jooksnud ekidenil /etapil ning ka kokku tiimiga/ kiiremini, kui Eesti rekordit maratonis püstitades (3.03/km aeg).
4.Eesti ekideni tipptulemus /rekordi nime sellele vist ei anta ja on 2:10 midagi) on kehvem kui Pasha maratoni rekord 2:08.53.
5. Enamasti on ka end realiseerida ekidenil keerulisem, kuid muidugi mitte võimatu, sest v.a. esimene vahetus joostakse enamasti Eesti tasemel üksi /v.a. sel aastal mõnel etapil/, sest ka tiimid pole eriti võrdsed.
6. SINA ise oled ka üks MEIEST, keda kenasti mainid. Tule jookse kiiremini, targemini jne.
AlarS.

 
At 15:04, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas ma...

 
At 13:01, Anonymous Anonüümne said...

Foto 3: Kas pika võõrmängija impordi tasakaalustamiseks võiks Eesti korvpall pakkuda tantsutüdrukute eksporti? Foto autor: Mati Hiis, Õhtuleht/Scanpix
---------------------
Läks vist natuke rappa pildi allkirjaga. Tüdrukute eksporti ju pakub ärimees Mandre ja teised sellised. Õnnetus.

 
At 04:30, Blogger Unknown said...

qihang0630louboutin
jordan uk
pandora jewelry
oakley sunglasses
pandora jewelry
pandora rings
pandora outlet
oakley sunglasses wholesale
snabacks wholesale
true religion jeans
soccer jerseys
chanel handbags
ray ban sunglass
soccer jerseys wholesale
kate spade uk
ray ban outlet
polo ralph lauren
abercrombie
oakley sunglass
ray ban glasses
toms outlet
mcm handbags
ralph lauren outlet
michael kors outlet
tory burch handbags
oakley store
oakley sunglasses outlet
kate spade bags
cheap jerseys
michael kors outlet
borse gucci
air jordan
ralph lauren outlet
tory burch outlet
gucci outlet
ralph lauren uk
michael kors
nike air force 1
coach factory outlet
ray ban sunglasses
q

 
At 02:49, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 02:54, Blogger oakleyses said...

·louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 
At 15:19, Blogger Unknown said...

louis vuitton outlet stores
cheap nfl jerseys
canada goose outlet
mbt outlet store
louis vuitton outlet stores
pandora bracelet
coach outlet store online clearances
the north face outlet
chaussures ugg
cheap oakley sunglasses
2016.12.15chenlixiang

 

Postita kommentaar

<< Esileht