kolmapäev, september 19, 2012

Peip Reedi: Pidurid on kiiruse surm!

TÄIENDATUD LÕPUS VÕRDLUSTABELIGA!
Kes Tartu rattamaratoni tulemuste protokolli uurinud, sellele pole saanud jääda märkamatuks Peip Reedi, suusatamise meistersportlase sitke sõit - ta jõudis esisaja hulka! Mulle oli see rattamaratoni suurim üllatus. Kohe tekkis tahtmine teada saada, kuidas ta seda suutis.

Peip, vaatan su tulemusi rattamaratonil: 2010 - 721., 2011- 245. ja tänavu koguni 98. Millest kahe aastaga nii suur arenguhüpe?
2010 ei võistelnud, vaid läksin rada läbima. Seega ka ei pingutanud. 2011 olin enam-vähem hästi harjutanud ja lootsin ise paremat tulemust, ent tõenäoliselt tingitult vähesest praktikast MTB-l võitlesin pool sõitu krampide piiril – niimoodi (korralikku) tulemust ei tee.
Sel aastal olen saanud korralikult, eelkõige regulaarselt harjutada. Haiguseid ja laiskuse perioode pole sisse tulnud.
Uus klubi Peloton – tore, kokkuhoidev ja innustav seltskond. Lisaks on sel aastal uues klubis harjutamine muutunud rohkem treeningutele sarnaseks – tegevus on mõtestatum. Meil ju kaks suurepärast eestvedajat Kaspar Kokk ja Rene Mandri, kelle kogemustest, edust ja tagasilöökidest võiks vabalt õppematerjali koostada ja kes on seda know-how'd lahkesti jaganud kuni treeninguplaanide koostamiseni välja.
Sel hooajal olen väga vähe käinud niisama sõitmas, enamjaolt on olnud teada, mida, kuidas, kui palju ja milleks!
Ja loomulikult tuli ka sõit hästi välja. Stardist sain OK minema, igal hetkel oli rajal kõrval keegi, kes tahtis ka kimada, kellega koostööd teha jne.
Tegelikult arvan, et arenguhüppest selle sõna otseses tähenduses rääkida ei saa. Paljud asjad langesid kokku.

Mis on sind motiveerinud nii soliidses eas - oled ju 44 - nii tõsiselt taas pingutama hakkama? See ei saa ju olla näiteks mure kehakaalu pärast, sest kehakaalu saaks kontrolli all hoida ka väiksema aja- ja eneregiakuluga.
No võib-olla on tegemist keskea kriisiga? Sooviga lapsepõlve pikendada?
Tore on ju ennast liigutada ja kui liigutad, siis tahaks ju ka joonele minna. Ja kui juba oled ennast joonele ajanud, siis tahaks ju ka võidusõidus osaleda, mitte ainult kuidagiviisi grupiga kaasa imeda. Ja kui jaksad juba võistluses kaasa rääkida, võib juhtuda, et tuleb ka rahuldustpakkuv resultaat. Rattasõit on ju tore meeskondlik spordiala, kus ühine mõtestatud töö viib tihti rahuldustpakkuva resultaadini, kusjuures alati ei pea sa ise realiseerija olema. Ja tore tulemus annab indu ja motivatsiooni harjutada.
Kokkuvõttes üks paras nõiaring.

Enamik selle blogi lugejaist ei kujuta ettegi, kuidas esisaja piiril maratoni sõidetakse. Palun selgita ja kirjelda meile! Sina oskad seda kogemust ilmselt edasi anda, sest alles kaks aastat tagasi sõitsid sa isegi minust aeglasemalt.
Tegelikult pole vahet, sõidad ikka nii kiiresti, kui jaksad. Tõusud tunduvad kergemad ja lühemad. Vähemalt tundus mulle nii sel aastal.

Mis on rattamaratonil peamised tegurid ja millises järjekorras, et saavutada arenguhüpe?
Loeksin eeldusteks head rattavalitsemist ja normaalse, tehniliselt korras sõiduvahendi olemasolu.
Rehvid – eelistan vähem karvaseid ja sellevõrra paremini veerevaid, ent on minust palju kiiremaid, kelle valik on vastupidine, nii et reeglit pole.
Julgust peab loomulikult olema, ent hulljulgusele minu arvates rattaspordis küll kohta pole. Kainelt kalkuleeriv pea peab samuti otsas olema.

Kui sul esineb rajal väga raskeid hetki, isegi poolsurnud punkte, siis kuidas neid ületad?
Metsasõitudel selliseid hetki eriti ei esine – liigud ju nagunii omas tempos. Maanteel tuleb neid ette ja see on tegelikult jubedalt raske: pead iseendaga võitlust ja kui endale alla jääd, oledki grupi tagauksest välja lennanud. Võib-olla see teadmine, et alla andes on hiljem üksi sõites veelgi raskem, aitabki?

Allan Oras ütles mulle paar aastat tagasi, et rattamaratonil on oluline osata ökonoomitada. Kas sina ka seda teed – ja kuidas?
Arvan, et Allan pidas silmas ökonoomselt takistuste, nagu mättad, muda, kurvid jms, ületamist ja maastiku läbimist. Mina teen seda oma parimate oskuste järgi – proovin mitte rapsida, kasutada võimalikult palju inertsi, vältida mõttetut positsioonivõitlust jne. Ja loomulikult – pidurid on kiiruse surm

Kui palju on su tulemuste arengule aidanud kaasa see, et olid nooruses, umbes 20 aastat tagasi, Eesti koondise tasemel suusataja?
Nooruses tehtu on hindamatu. Kunagise sooritusvõime kas või osaline taastamine on minu arvates oluliselt lihtsam, kui keskealisena oma sooritusvõime arendamine.
*
Kui teil tekib küsimusi lisaks, siis jätke need kommentaaride rubriiki, usun, et küllap leiab Peip Reedi mahti teile vastata.
*
Lahkeid abilisi lisaks Peip Reedile leidub teisigi. Gaspar Sukk klubist TriSmile pani kokku huvitava ja kõneka graafiku minu ja endise jalgpallikoondislase Marek Lemsalu sõidust Tartu rattamaratonil. Startisime kõrvuti grupi 501-700 esireast. Graafikust on näha, et Lemsalu suutis algul oma kohta hoida, sellal kui mina järjest tahapoole vajusin. Aga distantsil teisel poolel hakkas temagi kohti loovutama, ja seda lausa kohutava kiirusega, nii et lõpus jäi ta minust napi 2.14ga ette. Veel Palu TPs küündis ta edu minu ees tervelt seitsme minutini. Helistasin Lemsalule, et uurida, milles asi. Ta tunnistas, et ju ta pingutas algul üle, eriti mudakohtades joostes, ja et rehvivalik polnud ka kõige õnnestunum, nii et viimaks sai ta vaat et poolkangi ja sõitis lihtsalt lõpuni.

******
White Wash Sand Dunes, Utah. 16. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits

Foto 1: Peip Reedi. Foto auto: Mihkel Jüri, Rattaprofid.ee
Foto 2: Peip Reedi tänavusel Viljandi kriteeriumisõidul. Foto autor: Sander Maasing, Rattaprofid.ee
Foto 3: Peip Reedi finišeerimas tänavusel Tartu rattamaratonil. Foto autor: Sportfoto (foto Peip Reedi erakogust)
Foto 4: Peip Reedi mullusel Tartu rattamaratonil. Foto autor: Karli Saul, Scanpix Baltics
Foto 5: Peip Reedi on lõpetanud tänavuse Tartu rattamaratoni 98. kohaga. Foto autor: Sportfoto (foto Peip Reedi erakogust)

52 Kommentaarid:

At 09:33, Blogger Madis said...

"If you brake, you don't win." Mario Cipollini

 
At 10:06, Anonymous Anonüümne said...

Kas Priidul ei visanud esiratta alt prille poriseks?

 
At 11:08, Blogger Priit Pullerits said...

Viskas, aga ma ei lasknud end sellest segada. Isegi kella sihverplaadi viskas poriseks, nii et sõidu ajal aega ei näinud - see pori jäi sinna nii kõvasti kinni, et sugugi ei tahtnud maha tulla.

 
At 12:00, Anonymous Anonüümne said...

Peip on tubli mees, soovin talle igati edu! Tema ja Art Soonets on Pulleritsu promolistis olevatest ülejäänud meestest selgelt eristuvad positiivses mõttes.

 
At 12:24, Anonymous Anonüümne said...

Kui suured on treeningmahud?

 
At 12:35, Anonymous Anonüümne said...

10 - 12 tundi nädalas.

Peip

 
At 12:39, Anonymous Anonüümne said...

Mis abivahendeid taastumisel kasutate, mida peate taastumise puhul oluliseks?

MM

 
At 12:45, Anonymous Anonüümne said...

Peip, kuidas suitsuga on? Kui ma ei eksi, siis vahepeal olid huviline?

 
At 12:49, Anonymous Anonüümne said...

10-12h nädalas on juba päris keeruline saavutada. Endal jääb 8-10 vahele ja see on aegajalt ikka suurte pingutsutega töö ja pere kõrvalt. Aga 44 aastane võib tõesti juba teist noorust nautida, sest suurimad muutused elus ilmselt läbi elatud - pere kasvatamine ja karjääri tegemine.
ise oma 8h pealt 100nda kohaga rahul poleks kuid see ka mu enda probleem vast.

 
At 14:05, Anonymous Anonüümne said...

12:39
peale trenni venitan lihaseid, siis taastusjook (väikese valgu ja suurema süsivesikute sisaldusega).
Korralik toitumine.
Katsun vältida näljatunnet, seepärast on ka trennis banaan, batoon vms. kaasas. Kuna trennis käin õhtuti peale tööd, siis väike amps enne trenni on samuti tavapärane.

terv
Peip

 
At 15:36, Anonymous Anonüümne said...

Peip, kas treeninguis on oma koht pulsikellal?

 
At 15:55, Anonymous Anonüümne said...

Oma koht on kindlasti jalgrattal.

 
At 15:58, Anonymous Anonüümne said...

Pulsikella kasutan, buffi kasutan ja vahetevahel käin sügiseti isegi rulluisutamas

Peip

 
At 16:41, Blogger Priit Pullerits said...

...ma arvan, et kui nende kolme osas korrektiive ehk revideerimist teha, leiduks Peibul arenguruumi veelgi.

 
At 16:59, Anonymous Anonüümne said...

Lõpetagu ära treeningute objektiivne jälgimine ja analüüs, adekvaatselt riietumine ja kasulik alternatiivtreening ning mees hakkab mühinal arenema?

 
At 18:23, Blogger Priit Pullerits said...

...paistab, et mõni mees ei taba selle keskkonna alltekste kohe üldse.

 
At 19:04, Anonymous Anonüümne said...

Kui palju ratta kilte aastas tuleb?

 
At 21:34, Anonymous Anonüümne said...

Mis rattaga maastikurattamaratone sõidate? Kas käite maastikul treenimas ja kui käite, siis kus?

Ragnar

 
At 22:22, Anonymous Anonüümne said...

Sel hooajal so. nov 2011 - okt 2012 tuleb loodetavasti 12000 km kokku. ca 2000 km sellest enne märtsi.

MTB ratas on Ridley Cobra 26 tolliste rataste, jäiga kahvli ja V piduritega.

Mägirattaga eraldi ei treeni, sel aastal 2 nädalat sh. üks võistlus enne TRM -i.
Sügiseks - talveks panen MTB -le porikad peale ja siis sõidan samuti sellega. Muidu ikka maanteel.

terv
Peip

 
At 22:27, Anonymous Anonüümne said...

16:41 me like

 
At 22:29, Blogger Madis said...

Ma küsiks siis Peibult võimekuse numbreid, kui midagi nende avalikustamise vastu pole.
Ehk siis min/max SLS ja VO2max numbrid huvitaks. Ei mäleta, et neid siin blogis kusagil kohanud oleks, aga ega igat kommentaari/sissekannet pole lugenud ka.

 
At 22:37, Anonymous Anonüümne said...

Madis
max pulsi olen sel aastal saanud 195 l/min. Varemalt on see ka kõrgem olnud. min pulssi ei tea, sest hommikuti pulssi ei mõõda.
VOmax on samuti teadmata. Viimati käisin funktsionaalse võimekuse testi tegemas aastal 1991 või 1992 kui olin veel võistlussportlane. Tol ajal olid need numbrid üsna ilusad.
terv
Peip

 
At 22:44, Anonymous Anonüümne said...

Madis, valetada sa muidugi ei oska.
Arvestades sinu taktsagedust, siis sa oled ainuke, kes siin kõik ja mitte ainult sissekanded, vaid ka kommentaarid läbi on lugenud.
Ei, selles pole midagi halba, vastupidi, head kraami tulebki tarbida. Mind häiris ainult see, et mees ei suuda ausaks jääda ja hakkab lapsikult hämama.
Prooviks siiski rohkem selgroogu omada.

 
At 07:11, Anonymous Anonüümne said...

minumeelest ka , habe on oma targa jutuga alati platsis,aga üritustel pole kohanud.

 
At 09:14, Blogger Priit Pullerits said...

Muide, see pole sugugi hea, kui SLS liiga kõrgele küünib, üle 200, nagu seletas mulle massispordiüritustel alati inimeste tervise järele valvav kiirabiarst. Nii et kui keegi tahab siin ülikõrge max pulsiga ässata, siis targem oleks tal pigem arstile minna.

 
At 09:59, Blogger Madis said...

Madise selgroog oli augustikuu ajal üle suure lombi ja siis kohe kindlasti kõiki kommentaare ei lugenud. Sissekanded lugesin tagasi tulles läbi.
See on tõsi, et ma Klubi Tartu Maraton üritustel pole viimastel aastatel osalenud. Lihtsalt ei saa enda arvates sellist elamust (selle raha eest), mida muudel osaletud võistlustel saan. Aga lubatud on, et järgmise aasta Tartu Rattamaratonil annan pikal distantsil endast parima.

 
At 10:08, Anonymous Anonüümne said...

Priit, ole hea, kustuta ise oma viimane 9.14. kommentaar ära. Sellega ei näita sa mitte midagi muud, kui oma võhiklikkust. Keegi jääb veel uskuma ka ning jama palju;)) Sina kella ei oma ega vaata, aga nendel, kes ikka võidu sõidavad on KESKMINE pulss küll kaarega üle 165 bpm. Ja need lühikese otsa "noorkotkad" kõrvetavad kohati kõrgelt üle kahesaja bpm-i. (Olematu laktaadiga jalgades muide) Samas näidake mulle siin foorumis üle 45 aastast, kes üle 190 löögi minutis palju jõuaks ajada....Asja tuleb ikka kontekstis vaadata.

 
At 10:44, Anonymous Anonüümne said...

to 10:08

nagu PP ise ütles - paistab, et mõni mees ei taba selle keskkonna alltekste kohe üldse -, siis ei tohi siinsed PP väljaütlemisi mitte mingil juhul tõsiselt võtta.

 
At 12:02, Anonymous Anonüümne said...

Peip! Kas nüüd Haanja 100-le? Purakas ju sees.

Olts

 
At 13:28, Anonymous Anonüümne said...

Priit, vaat seepärast ongi kell tarvilik asi, et vaatad peale ja saad aru, et kui kümnendal kilomeetril käib pulss sinu vanuse puhul 180 kandis, alla võtta ja pulss madalamaks sundida. Muidu oled poolel maal nagu mu rattaga poest kodu poole tuiav vanaema. Võid ju tahta, aga on päevi, mil sa ise oma pulssi adekvaatselt ei taju, sest "tunne oli ju nii hea".

 
At 16:13, Anonymous Anonüümne said...

Mida arvad tubakast, eelkõige just sportlaste seas populaarst mokatubakast? Eriti just noorsportlaste puhul, kes ei tohiks üldse midagi tarbida!
Küsin, kuna minu arust on see tabu.

Vabandan, kui küsimus juba varem esitatud on. Ning vabandan ka võimaliku teemavälisuse pärast.

 
At 16:42, Anonymous Anonüümne said...

to 16:13

Noored ratturid panevad snusi, sest nende iidolid teevad/tegid seda.. näiteks Kirsipuu. Ise pole näinud, aga kõik noored ratturid õhinal nii räägivad.. :)

 
At 16:45, Anonymous Anonüümne said...

http://www.epl.ee/news/eesti/suusatipud-loobusid-pahest-posktubakast.d?id=51005037

Üks vanem artikkel ka... seda küll suusatajate kohta.

 
At 18:13, Anonymous Anonüümne said...

Olts
suure tõenäosusega jääb see väljakutse minu poolt sel aastal vastamata.

16.13
kuna ma pole ise pahest prii, siis on võibolla veidi silmakirjalik sel teemal moraalitseda, ent minu seisukoht on kindlasti ei ükskõik millises vormis tubakale noorsportlaste kasutuses.

16.42
hästi ei usu, et Jass mingi aktiivne snus'i tarvitaja oleks.
Ja mis väide see üleüldse on - iidolid teevad?
Iidolid teevad üleüldse palju asju: treenivad palju ja targalt, võidavad võidusõite, saavad suurepäraseid profilepinguid, loovad pere jne. Miks siis ainult pahe (juhul kui see üleüldse tõele vastab) eeskujuks võetakse?

terv
Peip

 
At 22:03, Anonymous Anonüümne said...

Lugedes neid viimaseid mokatubaka kommentaare tekkis tahtmine ka endal sõna võtta...

Niisiis endal on nuusaga(rahvakeeli) kogemused pea 10 aastat.

Pahe tekkis, kui õppisin spordikoolis- tol ajal oli selle tarvitamine äärmiselt levinud, kahjuks ei tea, kuidas praegu lood on.

Igatahes minu sportlaskarjäärile võis see suure põntsu panna. Ajapikku hakkas immuunsus langema ning igasugused haigused olid kohe ligi. Kulminatsioon oli tihtipeale põskkoopa põletik.

Hetkel üritan kasutamist piirata, kuid kahjuks ei ole tänaseni lahti saanud.

Igatahes kasuks see kohe kindlasti ei tule. Leian, et tipud võiks ka mingilmääral koolides loenguid pidada, ennetava kaalutlusega. Kahjuks ise ei teadnud, et see nii halb on, kuna ju kõik "tipud" tarvitasid

 
At 22:28, Anonymous Anonüümne said...

Snus pidavat sisaldama veel palju enam kahjulikke aineid kui tossav suits. Pealegi võib teha ära suu limaskestale 1:0
Varuvariant juhuks kui suitsunälg hulluks teeb, võibolla e-sigaret, ainult aroom ja nikotiin?

 
At 23:00, Anonymous Anonüümne said...

Sellise treeningkilometraazi pealt oleks olnud patt mitte esi100s olla. Eks harrastajatel see taandubki kilomeetrite ja treeningtundide peale, et kellel on aega. Ise oma 4000 kmga (90% mnt-kmd) hooaja peale olen selline 150 kandi koha mees.

 
At 12:05, Anonymous Anonüümne said...

//Sel hooajal so. nov 2011 - okt 2012 tuleb loodetavasti 12000 km kokku. ca 2000 km sellest enne märtsi//

Eestis harrastades on juba märtsiks 2000 km sõitmine päris tugev ettevalmistus.
Tombak väitis rattaralli lõpus, et tal oli tollel hetkel "alles" 4000 sõidetud. Taustad on meestel küll erinevad, aga mingi aimduse see asja tõsiselt võtmise koht annab.

anonüümne @ jooksumaratoni lõpust kuni rattamartoni finishini kestva rattahooaja jooksul umbes 6000 km, sellel aastal 5875 km.

 
At 14:00, Anonymous Anonüümne said...

http://www.youtube.com/watch?v=31Kw_SUvhqQ&feature=plcp

Selles videos 9:46 - kas möödutakse Pulleritsust?

 
At 14:21, Blogger Priit Pullerits said...

...mina mis mina.

 
At 14:35, Blogger Priit Pullerits said...

Ja 24:36 umbes 9.-10. km lähen temast uuesti paremalt mööda ja siis alates 26. minutist sõidan päris pikalt filmimehe ees, siis taas laskumisel ta möödub ja 28:58 lähen uuesti mööda ja siis tema taas minust.

 
At 15:12, Anonymous Anonüümne said...

14.00

väga hea kaameratöö! Palju parem, kui err-i poolt tehtud asi mehe pea peal.

See on vist esimene suukaamera, mida ma näinud olen.

 
At 15:53, Anonymous Anonüümne said...

Aga kuidas see 1129 stardinubriga kodanik Pulleritsuga (573) samast stardigrupist sai startida?

ain

 
At 15:56, Anonymous Anonüümne said...

Ai, see stardis polnudki Pullerits, aga 77x numbriga startija jäi küll kaadrisse ja sedaviisi trügimisega oma stardipositsiooni parandamine pole kah kõige ilusam.

ain

 
At 16:14, Anonymous Anonüümne said...

15:12

pole minu kaameratöö, velo.clubbersisse oli see pandud, kaameratöö peaks olema selle härra oma, kelle nimi on üleslaadija all näha joutubes.

14:00

 
At 02:32, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 02:48, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 02:53, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 
At 07:53, Blogger Unknown said...

hermes handbags
brady jersey
balenciaga sneakers
yeezy shoes
goyard handbags
nike sneakers for men
af1
adidas nmd
michael kors handbags
golden goose sneakers

 
At 09:05, Blogger Unknown said...

zzzzz2018.7.13
moncler jackets
coach outlet
coach outlet online
mulberry handbags
manolo blahnik outlet
ugg boots
moncler jackets
golden goose shoes
football soldes
adidas outlet online

 
At 05:36, Blogger jeje said...

skechers outlet
manolo blahnik outlet
canada goose jackets
cheap snapbacks
ugg boots on sale 70% off
golden goose sneakers
polo lacoste
golden goose
moncler outlet
golden goose sneakers

 
At 05:36, Blogger Unknown said...

www0820


ralph lauren outlet
vibram fivefingers
ugg boots on sale 70% off
ugg boots on sale 70% off
canada goose jackets
nike shoes
giuseppe zanotti
nike shoes
adidas outlet
nike factory store

 

Postita kommentaar

<< Esileht