reede, september 21, 2012

Komissar Kelk: Pullerits on üks väheseid kõvasid tegijaid

Jah, just nii komissar Kelk eelmise reede õhtul televiisoris ütles: «Pullerits on üks väheseid kõvasid tegijaid, kes veel üldse alles on jäänud. Ja minu meeskonnas töötavad ainult parimad. Ma usaldan Pullerits[u] ja tema valikuid 100 protsenti.»

Valisin teile välja paar pala, millel on sedapuhku laiemat, globaalset kaalu, kuid mis peaks siinmailgi mõtteainet pakkuma, et mitte konnatiiki sulguda.

Juba siis, kui oli noor ja New Yorgis elasin, tundus mulle kentsakas, et seal läksid inimesed suurte akendega spordiklubisse, kus jooksulindil joosta ja vahtida samal ajal telekat. Miks nad ei jookse Central Parkis, kus on vaba loodus, pehmed puudealused ning muruplatsidel kulgevad rajad? Miks nad maksavad spordiklubis kümneid dollareid, et seal koha peal silgata nagu orav rattas, selle asemel et joosta pargis tasuta?

Just lugesin Vanity Fairist Ameerika eriti nooblist ja šikist veloklubist SoulCycle. See, nagu väidab kirjutise autor, on ilmselt kõige kallim grupi-fitnessi klubi terves riigis. Kujutage ette: selle eest, et teistega koos 45 minutit ratta seljas vändata, tuleb maksta 32 dollarit! Haige värk, ütlen ma, haige värk, kohe täiega! Kusjuures, nagu loost selgub, pidi seal ukse taga olema koguni saba neist, kes tahavad väntamisklassiga ühineda.

Olgu, eks igaüks kuluta raha sellele, millele tahab – ja lollidelt tulebki raha ära võtta. Aga ma ei näe ühtegi põhjust, et käia raha eest – ja veel millise raha eest! – suletud ruumis koha peal pedaalimas.

Ameerikalikul lollusel ei ole muidugi piire. Vanity Fairi peatoimetaja Graydon Carter, tüüpiline New Yorgi vasakliberaal (aga eks ta ole ju ka pärit Kanadast...), proovib Lance Armstrongi oletatavat dopingu tarvitamist õigustada argumendiga, et kes meist ei võtaks mingit ainet, et olla oma tööl parem, et olla elus, ka isiklikus, mitte ainult töises elus, edukam. (Oletan, et ta võis mõelda ka Viagrale.) Ta toob näiteks kirjanikud ja kunstnikud ja heliloojad, kes on läbi ajaloo otsinud abi alkoholist, kohvist ja sigarettidest. Iseenesest õige mõte – isegi kirjutasin aastaid tagasi, et kui sportlane diskvalifitseeritakse ja temalt võetakse toetused ära dopingu tarvitamise eest, siis oleks mõistlik, kui toetusest, näiteks Kultuurkapitalilt, jääksid ilma ka kultuuritegelased, kes kasutavad narkootilisi aineid, mis on samamoodi keelatud, nagu dopingki. (Pange tähele: Carter narkootikume ei maini!) Kuid Carteri loogika – õigustada alkoholi, kohvi ja sigarettide näitega sportlaste dopingu pruukimist – jookseb rappa, sest kultuuriinimesi ei seata tulemuste järgi ritta, ent sportlasi küll. Vaat, mis juhtub, kui Lääne vasakpoolsed valgekraed hakkavad spordi kohta sõna võtma!

Veel üks Armstrongi õigustaja on Newsweekis ajakirjanik Buzz Bissinger, kes on varem kirjutanud mitu head spordilugu ja -raamatut. Tema loogikaga võib teataval määral isegi nõustuda – ehkki see tuletab meelde väga «Usume Andrus Veerpalu!»-toetajaskonna kisakoori –, aga lõpus paneb ta ikka täiega bambusesse. Ta kirjutab, et las USA Antidopingu Agentuuri juht Travis Tygart «ajab oma perse kontoritoolist välja ja püüab ise [läbi sõita Tour de France’i]. Isegi kui ta dopingut paneks, ei peaks ta miiligi vastu».

See on idiootne loogika. Õigemini, siin pole mingit loogikat. Bissingeri järgi tähendab, et mitte keegi ei tohi mitte kedagi kritiseerida enne, kui ta ei suuda ise hakkama saada sellega, millega on hakkama saanud kritiseeritav. Seda ebaloogikat edasi arnedades: mitte keegi ei tohi kritiseerida Andrus Ansipit ega Edgar Savisaart enne, kui ta ei ole paar aastat olnud vastavalt vabariigi peaminister või pealinna linnapea. Ja seda ebaloogikat võib kohaldada ka Bissingerile endale, et ärgu ta ise samuti Armstrongi kohta enne sõna võtku, ei poolt ega vastu, kui ta ise ka ei suuda Tour de France’i läbi sõita.

No ja muidugi ei öelnud komissar Kelk noid sõnu minu kohta. Aga ilusasti kõlavad nood sõnad sellegipoolest.
******
Kuumaastik White Wash Sand Dunesi tee ääres, Utah. 16. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Modellid Arlenis Sosa, Lindsay Ellingson, Doutzen Kroes, Behati Prinsloo ja Erin Heatherton SoulCycle'i klubis New Yorgis. Foto autor: Abacausa.com/Scanpix
Foto 2: SoulCycle'i klubi New Yorgis. Foto autor: NYT/Scanpix
Foto 3: Modell: Doutzen Kroes SoulCycle'i klubis New Yorgis. Foto autor: Abacausa.com/Scanpix
Fotod 4 ja 5: Louise Gassman viib SoulCycle'i klubis New Yorgis läbi treeningtundi. Fotode autor: NYT/Scanpix

24 Kommentaarid:

At 17:22, Anonymous Anonüümne said...

Aga saada oma Eesti vastavale juhtumile tuginev arvamus ka sellesse Ameerika ajakirja, äkki läheb õnneks ja trükitakse ära.

 
At 17:44, Anonymous Anonüümne said...

Suures linnas oma rütm.
NY on suur 1214km2 (umbes pool Tartumaad; suurem kui Hiiumaa). Central park on suur 341 ha (3,41 km2)

 
At 18:17, Anonymous Anonüümne said...

Kui seal klubis koos selliste tüdrukutega trenni saab teha, siis on see trennimaks isegi põhjendatud ja arusaadav.

 
At 18:48, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas on seotud artikli pealkiri sisuga? Viimase lausega küll.

 
At 19:07, Anonymous Anonüümne said...

Priit on teinud suure, endale sobivate pealkirjade kogumi, kust ta siis järjekordse jutu jaoks juhuslikult pealkirja valib. Muudmoodi seda seletada ei saa.

Samuti nagu jutu lõpus on tal juhuslik pilt Moabi kohta, millel samuti puudub tekstiga igasugune seos.

 
At 19:21, Anonymous Anonüümne said...

Mis see (aga eks ta ole ju ka pärit Kanadast...) Priit tähendab? Sa kui kõva Vabariiklane ei usu kindlasti ka evolutsiooni, oneerimine ja abielueelne seks võiks ka keelatud olla?

 
At 21:12, Anonymous Anonüümne said...

Asi ei ole ju kunagi ainult hinnas. Kui keegi klubisse läheb, siis võib sellel olla tuhandeid põhjuseid, nt enda ego ja prestiiži ja positsiooni kergitamine, põlistamine jne. Sellel võib olla efekti isegi inimese vaimsele enesetundele. Muide, sees treenides kaotab palju paremini lisakilosid kui väljas, kus liiga hea ventilatsioon.

See kui sa käid heas sööklas ja saad kõhu täis korralikku talupojatoitu ei tähenda seda, et sa ei võiks käia ka restoranis. Restoran on peenem ja puhtam koht, seal ei räusata ebaviisakalt, seal ei kuseta eesruumi. Selleks siis seal käiaksegi. Sama asi on Selveri ja Säästumarketiga, põhimõtteliselt siis. Selverisse läheb see, kes ei taha Üllar Jörbergi möla poeraadiost kuulata ja vaadata maitsetuse tippteoseid.

 
At 22:32, Anonymous Anonüümne said...

Priit, mida sa arvad järgnevast. Lance Armstrong pole kunagi andnud positiivset dopinguproovi, teda süüdistavad mehed kes on jäänud dopinguga vahele ja selle põhjal tehakse otsused ja TDF võidud antakse sellistele sportlastele, kes kõik on dopinguga vahele jäänud. Kas pole jabur.

 
At 23:15, Anonymous Anonüümne said...

Selle nähtuse nimi on sulgumine iseendasse, oma rahus viibimine, sest mis vaba olekut ja rahu sa kusagilt suurlinna pargist leiad? kus sa isegi põõsasse kusta ei saa vajadusel - nii hõredaks kõik pügatud. See ajab ju närvi ja mitte vähe.
Justnagu jaapani teismelised, sulgevad ennast korterisse aastaks ja ukse vahelt ema annab süüa.

 
At 23:24, Anonymous Anonüümne said...

Spordiblogi sõitis tsuh-tsuh-tsuh,
Priit Piilupart oli blogijuht.
Rattad tegid ra-ta-ta,
Priidul hakkasid ideed lõppema.
Oi-oi-oi, ai-ai-ai,
mis siis sellest blogist sai?
Blogi sõitis tsuh-tsuh-tsuh,
kuni kraavi läks karpuhh!!
Oi-oi-oi, ai-ai-ai,
mis siis lugejatest sai?
Kõik nad läksid uperpalli, uperpalli-kukerpalli...

 
At 08:50, Anonymous Anonüümne said...

< tsenseeritud>st ajakirjanik, tõenäoliselt ka < tsenseeritud >, kes loeb "Newsweeki" alati kaanest kaaneni läbi. Naeruväärne. Head aega.

 
At 13:09, Blogger Madis said...

[tsenseeritud]t autojuht, tõenäoliselt ka [tsenseeritud], kes ei loe "Liiklusseadust" alati algusest lõpuni läbi.
Naeruväärne. Sellise koht ei tohiks olla liikluses (=Head aega).

 
At 17:40, Blogger Priit Pullerits said...

22:32, jah, on küll jabur.

19:21 - Kanada on vasakliberalismi üks kantse - tundke poliitikat ja valitsevaid meelsusi.

23:24 - ideid on küll ja küll, aga ega kogu aeg saa tulistada, praegu siin vahelduseks rahulikum periood, enne kui läheb jälle "andmiseks".

08:50 - jah, mitte midagi lugeda, see on alati kõige edasiviivam lahendus!

 
At 17:44, Anonymous Anonüümne said...

Miks treenijad seal kallis paigas treenivad. Põhjusi on seinast-seina. Osa võimalikke põhjustest on eelkommijad juba välja öelnud. Lisaks veel mõned. Staatus mõnikord kohustab tarbima kallimaid teenuseid. Kuid kallimal teenusel on teinekord ka omad põhjused. Olgu see siis hea asupaik, kuulsad kunded või treenerid, go-go girl-id, paremad treeningseadmed. Arvestame, et jõukam NY linnakodanik on vähepädev oma erialaga mitteseotud valdkonnas. Seetöttu tuleb oma keha treenimise juhtimine ikkagi spetsialisti hoolde usaldada. Ja kui, klubimaks on kõrge, siis on eeldatavasti ikka ka head spetsalistid - nii võiks olla NY jõukama linnakodaniku mõttekäik. Aga kogu see arutlus on väheväärtuslik ilma võrdluseta meie endi oludega. Tutvume kasvõi Tallinna Status Club pakettidega või pääsmetega. Ühekordne külastus klubiliikme külalisele 29EUR. Selle info valguses võiks öelda, et nimetatud NY spordiklubi tasu on täitsa OK. Seda enam, et NY palgaskaala erineb meil käibivast skaalast valgusaastate võrra.

 
At 22:14, Anonymous Anonüümne said...

"45 minutit ratta seljas vändata, tuleb maksta 32 dollarit! "

Kui teenid väga hästi ja kõik on juba olemas, siis ütle mida Sa selle rahaga ikka teed. Ostad veel asju juurde, või võtad kirstu kaasa?

 
At 12:34, Anonymous Anonüümne said...

PP: ideid on küll ja küll, aga ega kogu aeg saa tulistada, praegu siin vahelduseks rahulikum periood, enne kui läheb jälle "andmiseks"

Kui pole midagi öelda, siis on võimalus ka vaikida. Aga võetud kohustus 3-4 lugu nädalas teha, siis arusaadav, linnuke tuleb kirja saada.

 
At 17:06, Blogger Priit Pullerits said...

...ja mis nendes lugudes, millele viitan, on teie väitel kehva või halba, et neile ei võiks tähelepanu osutada - seda enam, et need tekitavad pisutki süüvides poleemikat (nagu juba kommentaaridest näha - aeglase nädalavahetuse kohta polegi neid vähe)?

 
At 17:23, Blogger Priit Pullerits said...

Eile sõitsin 30 km eraldistardist (sh linnasõit) ehk käisin rattaga maal (mööda Jõgeva maanteed). 30 km läbisin mõnuga, mitte hambad ristis, 51.36ga (20 km vaheaeg 34.40), mis teeb keskmiseks kiiruseks 34,9 km/h.

 
At 19:45, Anonymous Anonüümne said...

vastutasuks küsin, kas tänast faktuaalset kaamerat vaatasid?:D

 
At 00:11, Anonymous Anonüümne said...

Rääkimine hõbe, vaikimine kuld.

 
At 14:44, Anonymous Anonüümne said...

Anonüümne ütles...

vastutasuks küsin, kas tänast faktuaalset kaamerat vaatasid?:D

19:45

Mina vaatasin - päris naljakas oli!

 
At 14:44, Anonymous Anonüümne said...

Aga milles Pullerits kõva tegija on?

 
At 02:32, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 02:52, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 

Postita kommentaar

<< Esileht