neljapäev, september 27, 2012

Pullerits: Mis saab Veerpalust ja mida teha spordis roppsuudega?

Loogiliselt võttes tundub, et rahvusvahelise spordiarbitraažikohtu soov saada Andrus Veerpalu positiivse dopinguproovi asjus otsuse langetamiseks Eesti suusataja kaitsemeeskonnalt täiendavaid selgitusi on märk sellest, et kohtul on tekkinud seoses kasvuhormooni testi ja Veerpalult võetud prooviga tõsised küsimused.

Eelmises lauses on rõhk sõnal «tundub».

Uurisin kahelt antud kaasuses erapooletult juristilt, mida lisaselgituste nõudmine tähendab.

Nad tunnistasid, et protsessides, kus nemad on osalenud, on samuti kohtunik nõudnud mõnikord lisaselgitusi, mis on neis tekitanud tunde – taas, rõhk on sõnal «tunde» –, et nüüd paistab võit. Ometi on see nii mitmelgi korral üksnes tundeks jäänudki. Ehk teisisõnu: lisaselgituste palumine ei ole mingi näitaja, nagu kalduks kohus süüdistatava/kaitsealuse poole.

Kohus teeb lihtsalt oma tööd ja soovib asjades põhjalikult selgusele jõuda enne, kui otsuse langetab.

Sellegipoolest möönsid mind konsulteerinud juristid, et lisaselgituste nõutamine on igal juhul märk sellest, et kohtul on tõsiseid küsimusi ning et otsus ei tule kergelt, vaid raskelt. Mis suunas aga otsus kaldub, seda on kõrvalseisjail raske prognoosida.

Järeldus: igasugused arutelud, kelle poole kohus kaldub, on absoluutne spekulatsioon, mille peale ei maksa aega raisata, kui selle asemel on midagi targemat teha. Seepärast seda teemat siin pikemalt lahata pole mõtetki ning selle asemel olgu tõstatatud üks teine küsimus, mille lahendamisse saab peaaegu igaüks meist panuse anda.

Suur küsimus: miks kostab noorte rattavõistlustel nii palju vängete sõnadega ropendamist?

Tean juhtumist, kus üks pealtvaataja ei kannatanud seda enam välja ning kutsus noori poisse avalikult korrale. Ja tean hiljutisest juhtumist, kus ühe Eestis tuntud klubi treener tegi noortele märkuse, et nood oma ropendamise lõpetaksid.

Kiitus tollele pealtvaatajale ja kiitus tollele treenerile!

Minu tõsine ettepanek: lapsevanemad, kel lapsed trennis käivad, andke neile veenev õppetund, et õige spordimees ei ropenda; treenerid, ärge lubage oma noortel sportlastel ropendada, vaid tehke neile märkus, ja kui nad pärast esimest märkust ikka veel ropendavad, kõrvaldage nad nädalaks trennist ja võtke ühendust nende vanematega ning öelge neile, miks te tema lapse nädalaks eemaldasite – sest tal on nii ropp suuvärk ning sellise ropu suuvärgiga ei saa lasta treeningul õhkkonda saastada. Mis viib loodetavasti tagasi selleni, millest selle lõigu alguses rääkisin – ehk lapsevanemad peavad hakkama oma lapse kasvatamisega tõepoolest tegelema.

Spordi juurde on alati kuulunud heas mõttes ka kasvatus, aga nüüdisajal ei näi keegi sellele kahjuks enam tähelepanu pööravat. Ent ropu suuvärgiga mehepojad teevad täis kogu spordi maine.
******
Blue Hills Road & GMC Terrain, Moab, Utah. 17. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Andrus Veerpalu on saabunud 14. juunil kaaskonnaga tagasi rahvusvahelisest spordikohtust. Foto autor: Teet Malsroos, Õhtuleht/Scanpix
Foto 2: Vandeadvokaat Aivar Pilv ja tõlk Karin Keerdo-Massa on saabunud 14. juunil tagasi rahvusvahelisest spordikohtust. Foto autor: Teet Malsroos, Õhtuleht/Scanpix
Foto 3: Tartu rattamaratoni juhtgrupp. Foto edastaja pressile: Klubi  Tartu Maraton

39 Kommentaarid:

At 18:32, Anonymous Anonüümne said...

Hr Pullerits, teil tuleks siiski valmis olla ebasoodsaks kohtuotsuseks. Aga tundub, et te seda juba ka olete. Või mulle vaid tundub, et teie meelsuses ja kajastuses on tõsine nihe toimunud?

 
At 19:18, Anonymous Anonüümne said...

hahah, mis nihe saab seal toimuda? isegi kui kohus mingi trikiga Veerpalu õigeks mõsitab, ei muuda toimunud häma olematuks. Ja kes selliseid hämajaid õigeks hakkab pidama - siis tunnen kaasa ja soovitan näiteks oma rahaasjad kellelgi teisele ajada anda.

 
At 19:47, Anonymous Anonüümne said...

Need on tõenäoliselt parempoolsete vanemate lapsed; eks seal selle ropendamise juured ole. Või olete mõnda vasakpoolset kuulnud ropendamas?

 
At 20:23, Anonymous Anonüümne said...

Kirjuta parem pikemalt oma iidoliga trennis käigust. Tundub, et olid kõrvust tõstedud )

 
At 20:43, Anonymous Anonüümne said...

Mõelda: Jaan "pakspoiss" Pehk on keset rohumaad ja karjub heleda häälega, et kurradi rohutirtsud, lõpetage oma siristamine!

Ropendamisel on kultuuris oma koht ja aeg. Näiteks Juri Lotman kirjutab, et ropendamine "sisaldab vaieldamatult kunstilise loomingu elemente ja toob sisse mängulise elemendi, mis psühholoogiliselt oluliselt kergendab üliraskete olukordade läbielamist".

Võib-olla poisid võtavad trenni/võistlust natukene liiga tõsiselt.

Muidugi, kambas on alati juhtoinad, kelle kõnestiile järgitakse. "Üksi ollekse tihtipeale vaga ja viisakas lammas".

Mina ei dramatiseeriks üle ega üldistaks.

 
At 21:14, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kas Sina?
http://rahvahaal.delfi.ee/news/uudised/foto-kes-on-salaparane-mees-kellega-veerpalu-ja-alaver-tallinna-kesklinnas-jalutasid.d?id=65026662&com=1&no=0&s=1

 
At 22:26, Anonymous Anonüümne said...

Ma ausalt öeldes ei saa aru, miks lapsed ropendada ei või. See kuulub spordi juurde, nagu ma aru saan, ja näitab ka tänapäeva ühiskonnas valitsevate seoste ja inimsuhete head tundmist. Kui teist "normaalsel viisil" paika panna ei suuda, siis tuleb paratamatult mõni kõvem sõna abiks võtta. Seetõttu on hea, kui lapsed juba maast madalast selleks vajaminevaid vahendeid ja töövõtteid õpivad.

Hea eeskuju selles vallas on näiteks Priit Pullerits, kelle kasutatavatest väljenditest pandi eelmise postituse kommentaariumis koguni kokku luuletus.

 
At 00:19, Anonymous Anonüümne said...

Suur küsimus: miks tuleb end kõvaks spordiblogijaks pidava inimese klaviatuurilt nii palju vängete sõnadega ropendamist?

 
At 08:28, Anonymous Anonüümne said...

Väike vastus: Võimalusi on kolm. Et sai nooruses ropendamise selgeks ja "mida õpid noores eas, seisab eluaeg sul peas." Teiseks on võimalik, et nooruses ei saanud piisavalt ropendada ja nüüd teeb tagasi. Kolmandaks on üliõhuke võimalus, et blogija paistab nii mehem välja. No kõik need lõugasõitmised jne. Aga see pole ilmselt võimalik, sest PP on niigi mees. Nii ta ju räägib ja seda, mida PP räägib on ta ise nimetanud alati suureks tõeks, milles kahelda ei ole lubatud.
Võib muidugi olla, et ma eksin kõiges, mis siia kirja sai. Eks see ole hetke pärast näha, kas kustutatakse või mitte.

Janno

 
At 09:40, Anonymous Anonüümne said...

http://priitsalumae.blogspot.com/2012/09/statoil-tubli-too.html

 
At 09:53, Anonymous Anonüümne said...

"Minu tõsine ettepanek: lapsevanemad, kel lapsed trennis käivad, andke neile veenev õppetund, et õige spordimees ei ropenda"

See kõik saab siiski alguse kuskilt mujalt.

06.01.2003 00:31
Mänguline küpsus...ehitustööriisale on küpsuse toonud treeneri armutu sõimamine ja ropendamine?

Sõimab see Dorbek küll hoolega, omaette vaatamisväärsus lausa. Ta teeb seda isegi siis
kui poisid hästi panevad.

06.01.2003 23:12
Ta on ikka üks räme ropendaja kui aus olla. Mängisin kossulaagris temavastu jalgpalli tüüp nii kõva ja kui keegi temalt palli kätte sai siis läks selline kontsert lahti, et jube...:P

15.02.2007 08:48
Dorbek ei saa oma suuvärgi pärast treeneriks. Valdmaa tegi õige otsuse. Krt, kui saalis on ikka 6000 pealtvaatajat ning treener lihtsalt mõnitab ja ropendab mängijatega siis ei saa sellist treenerit ju pingile lasta. Minul on küll piinlik.

ja neid treenereid kes ropendavad on veel...

Kas meie esiratturid on puhta suuvärgiga, kelle eeskujul meie noored käituvad? Kas Priit ise ei ropenda vahest, isegi mitte siin blogis, kus on seda oluliselt lihtsam mitte teha, kui omavahel dussiruumis muljetades.

Topeltmoraal või mis?

Ärga saa valesti aru, mulle ka ei meeldi kui noored ropendavad ja mitte ainult noored, ega see ka vanade juures teab mis voorus ei ole, kuid tuleb tunnistada, et ka endal lipsavad teatud kohad ikka üle huulte...

Näiteks eile om 3 aastase poisiga mänguväljakul olles pidin pealt kuulama kuidas esimese klassi poisid ja tüdrukud omavahel vestlesid kes kellega nussi(teadlikult ei pane kolme punkti) teeb. Kas see ei ole mitte tülgastav?

 
At 10:19, Anonymous Anonüümne said...

No ja vaatame kasvõi meie Riigikogu

 
At 10:28, Anonymous Anonüümne said...

Kolmandaks on üliõhuke võimalus, et blogija paistab nii mehem välja - pigem see, sest kes ikka 70kg meheks peab - no offence

 
At 11:11, Blogger Priit Pullerits said...

00:19 - "...nii palju vängete sõnadega ropendamist?"

Nagu näiteks? Palun mõnigi näide. Kas või paar-kolm, pliiz! Kui ei tule näiteid, siis ärge lahmige ja püsige kuss!

 
At 11:40, Anonymous Anonüümne said...

kohe tuleb meelde, kuidas lugejat on sõimatud dolbojoobiks
http://suusk.blogspot.com/2011/11/pullerits-kuidas-ma-taitsa-uutmoodi.html

 
At 11:54, Anonymous Anonüümne said...

Priit,
Tulin siia mainimaks, et mulle väga istus tänane artikkel Tartu Postimehes "Pika puki (mitte-) importimise" teemal.
--
Ma küll saan aru Tiit Sokust ja tema saavutusvajadusest peatreenerina (ehk sitast saia ei tee - kohe ka vabandus inetu sõnakasutusee eest, kuid see väljend on piisavalt täpne meie (puuduvate) pikkade kohta), kuid pigem toetan Indrek Ruutu ja Gert Kullamäed, et ise peame neid leidma ja kasvatama, mis kahtlemata on raskem, nõuab "viljarveskite" varem üles leidmist, spordi juurde toomist, motiveerimist jne. .
Seda diskussiooni polekski mõtet minu arvates üldse viia kodakondsusseaduse tasemele, probleem on mujal, seadus on hea ja aateline.
--
Alars

 
At 12:06, Anonymous Anonüümne said...

Alars, minu meelest olete valel teel. "Viljarveskite" varem ülesleidmine ei aita midagi. Inimese iseloomu ei muuda, sellise mentaliteediga korvpalluritele ei tohi heade treenerite aega kulutada. Mõni lihtsalt ei sobi korvpalli mängima ja kõik. Kvaliteeti lisanduks, kui saaks õigel ajal jaole "valloallingutele" või "margusmetstakitele". Või meelitataks teistelt aladelt üle "margushundid".

 
At 12:55, Anonymous Anonüümne said...

to 12.06.
Täiesti nõus, et referentsiks valitud "vv" eksemplar pole parim näide, kuid ei soovinud teiste alade kallale minna. Ehk õigel ajal üles leituna ja pisikut süstides oleks ka kupli all midagi teist moodi ning kontide peal ka mõni lihas ning kordinatsioongi veidi osavam? Küll aga "valloallingute" ja "margusmetstakidega" nõus.
Venno näiteks on kehaehituselt pigem korvpallur /viimase Eesti-Holland mängu broshüüri alusel/. Silma järgi oli paari aasta eest võrkpalli jaoks parem (loe sihvakam ja kerkis üles kergemini). Kas selge ülekaal või "mehestumine" nüüd? Aga ma soovin, et ka võrgumängus hästi läheks.

Seega mõlemad räägime ikka kohalikest talentidest või töömeestest, kes spordi nimel ka panustada viitsivad.
Kui ma veel TPIs õppisin (ja seal hüppetorni- Külmallika metsa all sörkisin), siis Margus Metstak (keskmängija!!) käis üksi ilma mingi treenerita metsa all punumas ja individuaalset tööd tegemas. Mälu järgi jooksis ta ka kunagisel Rahva Hääle rahvajooksul pidevalt 10km sinna 40 minuti kanti. Hetkel ma pole kindel, kas kõik taga- ja ääremängijad seda suuvavad...
Osa probleemi on seega siin.

Alars

 
At 13:16, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, Alar, heade sõnade ja toetuse eest!

Muideks, ühelt kolleegilt kuulsin, et Leedus olla nii, et kui korvpallitreener leiab talle sobiva poisi näiteks jalgpalli- või ükskõik millise muu ala trennist, on tal õigus ilma mingi vastuvaidlemiseta minna ja see poiss korvpalli trenni viia. Kui nii, siis see seletab ka, miks Leedu korvpall on nii kõva. Kui rahvast vähe, tuleb eelisarendada ühte ala (NB: Island ja meeste käsipall!), mitte mängida demokraatiat ja anda kõigile aladele võrdne eluõigus. Siit ka põhjendus, miks alade vastandamine, mida mulle ette on heidetud (jalgpall versus jalgrattasport), ei ole tingimata paha.

 
At 15:24, Anonymous Anonüümne said...

*Õigus* viia korvpalli trenni? Isegi kui see jutt nii oli, püüa nüüd veidi jahtunumalt teemasse suhtuda. Tahaks näha, kuidas jonnakas leedukas oma poja sellele treenerile kaasa annab, kui arvab, et nolgist peaks tõstja saama.
Ahah, tüüpiline P-rits, nõuab tõestust, ning kui see välja tuuakse, lihtsalt ignoreerib vaikselt.http://suusk.blogspot.com/2011/11/pullerits-kuidas-ma-taitsa-uutmoodi.html dolbojoob:)Ja neid zekkide termineid siit varemgi tulnud. Vaat, vene roppus ja sõim on siiski tõsiste meeste pärusmaa, kõrgharitud kiitsaka õppejõu suust kõlavad enam kui halenaljakana.
Marko

 
At 16:27, Anonymous Anonüümne said...

Kas keegi oskab veel nimetada mõnda eestikeelset spordile keskendunud blogi, kus blogipidaja nii palju roppusi oma tekstis/kommentaarides kasutab kui Priit Pullerits?

 
At 16:32, Anonymous Anonüümne said...

Kust, kust

http://blog.paf.com/ratta-rambo/author/reintaaramae/

15 km enne lõppu läks mul aga tagakumm ja kurat, juba arvasin, et fakk, nüüd pistets.

 
At 16:47, Blogger Priit Pullerits said...

Ma ikka ootan siin "nii palju vängete sõnadega ropendamist" kinnitavaid näiteid. Ühe dolbojoobi leidsite - kuue aasta ja 1028 sissekande ja tuhandete kommentaaride peale...! Nõrk, väga nõrk... Selliste nõrkade meestega pole mõtet suheldagi. Good-bye. Keep digging, waste your time, meanwhile I'll go and have fun - I have several more important things to do.

 
At 18:03, Anonymous Anonüümne said...

Taaramäe blogist:

VI etapp (täiesti per….s, kui palju on pundis lolle ja kui palju õnne ühel lollil)

Esimesed kilomeetrid olid mulle nii vaevalised, et huia bella, aga viimased 3 km, kus teised hakkasid maha jääma...


Jne jne, tundun, et PP lemmikpoisile Taarakale meeldivad eriti slaavi vänged roppused, järgmine kord koos trenni teete, siis pea poisile loeng äkki =)

 
At 19:49, Anonymous Eduard K said...

Tahaks näha, kuidas jonnakas leedukas oma poja sellele treenerile kaasa annab, kui arvab, et nolgist peaks tõstja saama.
--------------------- >>>>>>

ju ta ikka annab. Leedu korvpall on äge. Kuna asi meid ei puuduta, siis me ei saa aru, aga kujutage ise ette kui Eesti meeskond mängiks olümpial ning alagrupist edasi pääseks. Muideks see meie paljukiidetud NSVL meistritiitel 1991 aastal. Tuli see tänu sellele et Zalgiris turniirilt lahkus. 1992 Barcelona olümpial oli Leedu kolmas. Poolfinaalis kaotas USA dream tiimile.
Vähe ei tee kadedaks mis? Seal olid Sabonis Marciulionis ja teised Leedu kuldse põlvkonna mängijad. Ma ei kujuta ette kuidas 1991 oleks sellistele meestele nsvl meistrikatel vastu saadud.

Priidul on siin tuline õigus et parem teeks ühte ala hästi kui mitut nii halvasti et mudaliigas Luksemburgi Andorra ja Fääri saartega konkureerime.

 
At 20:13, Anonymous Anonüümne said...

no aga paneme pp spordiministriks. teeb siuhsäuh ära, mis aladega tegeleda ja millega mitte. ja töötukindlustusmaksu ei pea maksma. jääb raha rohkem kätte. ükskõik, milleks seda tal siis vaja on.

 
At 21:45, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav kuidas Pulleritsule meeldiks kui temal keelataks näiteks päevapealt jalgrattasõit ja suusatamine ära ning sunnitaks ainult jalgpalli mängima? Või kui Pulleritsu lastega käitutaks niimoodi? Üldiselt niimoodi need asjad siiski ei käi, et lapsi sunnitakse mingi ühe kindla alaga tegelema kuigi nemad võib-olla tahavad hoopis muuga tegeleda. Varasemalt on Priit tauninud Hiina ja Põhja-Korea suguseid "spordivabrikuid", nüüd aga tahab Eestiski samasugust tekitada. Eks tehke siis avaldus Eesti Kommunistliku Partei taasloomiseks ja asuge selle esimeheks seltsimees Pullerits...

 
At 23:17, Anonymous Anonüümne said...

Priit ei pea sellistele mõttetutele küsimustele vastama. Tal on tähtsamatki teha.

 
At 23:24, Anonymous Anonüümne said...

Miks isand Pullerits ei ole Veerpalu juhtumis ühtki uut avastust teinud?

 
At 00:56, Anonymous Anonüümne said...

Nool räägib antud juhtumil kindlasti õiget asja.
Ma küll ei tunne Noole poolt toetatavat venda ja hetkel polegi see tähtis, sest häälte kokku saades jõuab ta ennast veel presenteerida piisavalt ning seejärel saab igaüks ka seisukoha kujundada.

Konkreetsest isikust hoopis olulisem on aga probleem, millele Nool viitab, s.t. kui on valimised, siis olgu ka tegu VALIMISTEGA ja mitme ees- ja tagatoa võitlusega, mitte ühe tagatoa otsusega ehk sisuliselt määramisega.
Spordimeestelt võiks ju nagu vähe tugevamat selgroolisust oodata võrreldes tavapäraste maotute limukatega.
Või on see liialt sinisilmne lootus?

http://sport.delfi.ee/news/varia/muu/erki-nool-absurd-kui-spordirahvas-ei-julge-toetada-erinevaid-presidendikandidaate.d?id=65032188

 
At 22:18, Blogger Madis said...

Motovilla 2 oli päris huvitav. Distants ametlikult 21 km, millest teine pool sai päris kõvasti vandesõnu ja roppusi suust paisatud :-) Õnneks keegi nii lähedal ei olnud, et nei oleks kuulnud :-P Aga kõik jäid ellu. Neljapäevane äikesetorm (meh?) oli veetaseme päris kõrgeks ajanud. See tegigi asjad huvitavaks.

 
At 08:14, Blogger Priit Pullerits said...

Ma ikka ootan 00:19-lt kinnitust selle kohta, et mul on olnud "...nii palju vängete sõnadega ropendamist"... Võingi vist jääda ootama.

Vaat, ei meeldi mulle selised mehed, kes ainult lahmivad ja mölisevad. Selliseid, usun, et ei kannata enamik silmaotsaski.

 
At 10:32, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav - ükspäev korra siin kirjutasin, aga komm kadus kuhugi..

Aga kordaks lühidalt veel; kui käesolevas blogis lüüa otsingusse sõna "fuck", siis leiab mitmeid artikleid.

Dinosaurus

 
At 11:03, Anonymous Anonüümne said...

suht lahe - PP kustutab kommi ära, pärast nõuab tõestusi.

topelt ei kärise.
http://suusk.blogspot.com/2012/02/pullerits-kes-siin-tegelikult.html
põrgu päralt, ma ei taha täna neid fucking harjutusi teha
Treenin, kuidas tahan, sõidan, kuidas tahan. Fuck igasugused plaanid!

http://suusk.blogspot.com/2011/09/pullerits-kas-traumatoloog-suudab-teha.html
go fuck yourself!

http://suusk.blogspot.com/2010/01/pullerits-kas-kulm-havitab-suusavormi.html
where the fuck is global warming?

http://suusk.blogspot.com/2008/02/pullerits-suusatamine-fuck-off.html
Suusatamine - fuck off!!

 
At 15:33, Anonymous Anonüümne said...

Fuck või dolbojoob nüüd mingid ropud sõnad. Nahhui te nussite siin!

 
At 22:26, Anonymous Anonüümne said...

Viimasele, hääl saalist - õige !!

 
At 02:30, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 02:36, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 02:52, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 

Postita kommentaar

<< Esileht