reede, oktoober 19, 2012

Pullerits: Keda uskuda ja keda mitte?

Eelmise, paljukiidetud sissekande kommentaaride rubriigis püüdsid mõned mind Lance Armstrongi dopingusaagaga seoses provotseerida, kas ma usun, et Rein Taaramäe on puhas poiss. Usun, vastasin. Ja pärast eilset-tänast mõttevahetust Taaramäega, kus ta ütles mulle siiralt ja otsekoheselt asju, mis, tunnistan, et oma alasti aususes koguni jahmatasid, usun ma teda veel rohkem.

Paraku pean siinkohal lugejaile pettumuse valmistama, sest ei saa öelda, mida Taaramäe mulle ütles, kuna see rikuks kahepoolse kommunikatsiooni puutumatust ja sedasi kaotaksin usalduse, ent lisan nii palju, et kui Mati Alaver või Andrus Veerpalu esineks samasuguse avaldusega, nagu edastas mulle Taaramäe, võiksin isegi neid uskuda. Aga ei ole nende suust midagi nii selget ja jõulist ja põhimõttekindlat tulnud, nagu Taaramäelt.

Huvitav uudis on aga see, et homses, laupäevases Arteris teeb oma debüüdi suures ajakirjanduses üks väga tuntud ja hinnatud spordimees. Ütlen ausalt, et mind hämmastas, kui hästi oli ta oma loo komponeerinud ja kui rikkalikult kasutanud meeldejäävaid detaile. Arvestades, et tegu on debüüdiga, on tegu väga kõva sõnaga. Kas keegi tahab pakkuda, kellest on jutt?

Tagasi veel kord Taaramäe juurde. Olen imestanud, kust ta küll võtab tahtmise, et pärast Tour de France’i pikki ja kurnavaid etappe oma muljed kiiresti kirja panna. Ta rääkis mulle varasügisel, et teeb seda tavaliselt bussis, kui sõidab meeskonnaga finišipaigast ööbimiskohta. Kui küsisin, kas ta kirjutab oma Ratta-Rambo blogi sissekanded selleks, et ei peaks terve õhtu viiele-kuuele ajakirjanike kõnele vastama ja rääkima ühte ja sama juttu, vastas ta jaatavalt. Ja meenutas ühte paari aasta tagust tuuri, mille nime ja toimumisaja olen nüüdseks unustanud, kus tal oli lausa stress (või mis iganes säärast kurnavat-segavat) tekkinud, kui pidi muudkui kõnedele vastama.

Ma ei tea, kas keegi kuivamaasuusatamisega ka tegeleb, ent seni olen jätkanud rattasõitu. Enamgi veel: ma ei saa aru, miks ma rattasõidu alles nii hilja avastasin! Ausõna, mul pole vähimatki tahtmist hakata suusarullidega asfalti nühkima – see tundub sõna otseses mõttes nüri toksimine. Aga kui rattaga saad ligi 40 km/h kätte, siis see on puhas rõõm ja nauding. Miks keegi mulle varem rattasõidu võlusid selgeks ei teinud?

Oportunismi- ja vandenõuteoreetikud küllap leiavad, et suusatamise vahetamine rattasõidu vastu on tingitud sellest, et Eesti suusatamise paremad ajad on möödas ja ilmselt tahan rattasõidu edu ja populaarsuse laineharjal kaasa purjetada. Selle kohta ütleks, et eks igaüks mõtle oma rikutuse piires. Ega vägisi ikka rattaga sõitma paneks, kui see ala vastukarva käiks
******
Bartlett Wash Road, Moab, Utah. 17. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks kikkida piltidele.)

Fotod 1 ja 2: Rein Taaramäe Tähtvere spordipargis ja dendropargis Tartu meistrivõitlustel krossis. Fotode autor: Priit Pullerits

56 Kommentaarid:

At 20:14, Anonymous Anonüümne said...

Oo-jaa, homne Arter ja tuntud-tundmatu spordimehe hästikomponeeritud debüüt.. Vanad trikid. Kuna siin blogis käib ka tõsiseid spordihuvilisi, siis üks väike tsitaat eeskätt neid silmas pidades.

Meelis Minn kirjutab oma Tunne iseennast blogis (2.10.2012) nii hästi, et seda ei saa mitte tsiteerimata jätta: "Arusaamatu oli näiteks Kenya ja mõne teise jooksumaa totaalne taktikaline (korduv) põrumine, mis andis võimaluse saada OM-kangelaseks?! ja igasugu reegleid eirates oma suguvõsa staadionirajale toomiseks somaallasest "britil". Huvitav, mis riiki see tüüp edaspidi esindab, sest ta liigub kogu aeg edasi sinna, kus on paremad olud (USA)? Kui 1500m-s Asbel Kiprop jõudis vigasena (nagu haavatud bambi) finaali, siis ilma kindla liidrita ei suutnud kaasmaalased vastu võtta käigupealt uut taktikat. Tagatipuks, oh õudust, sai (esialgu) alavõidu ilmselge dopingukahtlusega alžeerlane, kes ilmus ju tippu täiesti tühjast kohast - arenguhüpe igasuguseid loodusseadusi eirav 8 sekundit aastas. Kõik teavad seda ja ometi ollakse sellise ebaõigluse vastu võimetud!? Või siis samasugune olukord oli ka naiste 1500m jooksus, kus kaksikvõit... (no anna kannatust - kus on dopingukontrolli silmad ja teod?) türklastele... kellest võitja on juba varem vahele jäänud. Peale vaadates ma küll aru ei saanud, miks need mehed koos naistega jooksevad, aga ju see on siis minu mure. Need kaks juhtumit olid ka kõige ebameeldivamad jooksudes."

Minn võtab asja hästi kokku.

 
At 21:04, Blogger Madis said...

Priit, Sa ei võta ju oma sissekannete kommentaatorite (isegi oma nime all esinevate) tarka nõu kuulda. Kuidas on siis üldse julgust küsida, et miks mulle varem...
Kardad ämbrisse astuda, kui kellegi head nõu proovida võtad? Loomulikult ei pea ju kohe 100% kõike nõuandeid täitma tormama.
Ja ära jooksu unusta. Lootust veel on.

 
At 21:09, Anonymous Anonüümne said...

70 aastaselt avastad jalgpalli ka, siis on ,et aaaa, miks ma selle nii hilja avastasin...

 
At 21:36, Blogger Priit Pullerits said...

ETV spordisaade edastas just uudise, et Rabobank loobub Armstrongi tegude tõttu rattaspordi toetamisest.

21:09 - hapu nali. Ei see nii lähe. Veame kihla!

 
At 23:13, Anonymous Anonüümne said...

Paraku pean siinkohal lugejaile pettumuse valmistama, sest ei saa öelda, mida Taaramäe mulle ütles, kuna see rikuks kahepoolse kommunikatsiooni puutumatust ja sedasi kaotaksin usalduse - see on lame Priit. Kui lõpuni rääkida ei saa, siis ära parem üldse räägi - jätab sinust halva kuvandi...

Õpi Meikarist - kui tead siis räägi...

PS! Saan aru et Taaramäe ütles seda saladuskatte all, sest ju siis ikka on mida varjata laia massi eest.

 
At 23:21, Anonymous Anonüümne said...

Ei tea kas Vader vandus käsi piiblil aga: Bert Bruggink, member of the Managing Board: “It is with pain in our heart, but for the bank this is an inevitable decision. We are no longer convinced that the international professional world of cycling can make this a clean and fair sport. We are not confident that this will change for the better in the foreseeable future.”

Rabobank kes on 17 aastat toetanud pro tour teami loobus profi rattaspordi toetamisest.

LA hoop on rattaspordile kabelimats

 
At 00:03, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 00:29, Anonymous Anonüümne said...

http://cyclinginvestigation.usada.org/

Ja ikka veel eitab, et pole dõupi pannud!

Lahe on neid kirjavahetusi lugeda


 
At 10:11, Anonymous Anonüümne said...

Üks minust kordi kövem spordimees väitis, et kui tunned et keha hakkab vanaks jääma, siis on paras aeg kuuri alt jalgratas välja veeretada....
Köike mida oma silmaga näed ja oma körvaga kuuled, seda vöib veel töe pähe vötta. Aga see mida sulle tahetakse et st näeksid vöi kuuleksid, sellesse tuleb alati ettevaatlikkusega suhtuda....Usalda, aga kontrolli.
Maamees

 
At 10:12, Anonymous Anonüümne said...

Ühinen samuti arvamusega, et eelmine postitus oli väga hea. Aga pärast eelmist, väga head lugu langeb Priit nüüd kahjuks tagasi oma tavalisele, intriigitsevale tasemele.

 
At 10:50, Anonymous Anonüümne said...

Nõustun eelkõnelejaga selles osas, et Pulleritsu blogi on väga hea - eesti spordimeedia - ja ärgem siit blogisid ja sotsiaalmeediat välja jätkem, kindlasti mitte - üldiselt mannetuvõitu taustal. Nt "Ringvaates" on jälle käinud külas Kristjan Port. Porti häda on selles, et ta ei suuda leida uusi vaatenurki, räägib kogu aeg põhimõtteliselt sama juttu. Uute vaatenurkadeta aga ajakirjandus on mõttetu. Pulleritsu blogil on aga see murekstegev trend, mida võiks nimetada kaldumiseks ektremismi. Pea igas teises blogikandes tahab blogiautor kellelegi tappa anda! Ei tea kas intensiivsed trennid keeravad mingit hormoonitaset üles või...

 
At 13:22, Blogger Priit Pullerits said...

Täna, laupäeva hommikupoolikul kerges vihmas 43 km üksinda 1:22ga, keskmine 31,45 km/h.

 
At 13:46, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas on viimane kommentaar seotud uskumise või mitteuskumisega?

 
At 14:27, Anonymous Anonüümne said...

Silmakirjalikkus, ütleksin ma. Kõik pangad ja muud said oma kasumi kätte, kui Armstrong oli tipus. Nüüd, kus enam ei ole, mis viga siis loobuda - ptüi, räpane äri jne.

Aga siiski on mul üks küsimus, OK, mees pani veeni midagi ja neelas - aga kuidas sellele vaatamata võita 7 korda järjest tour? Teised ju ka võtsid, kuidas ta ikka võitis neid siis nii palju kordi?

 
At 14:35, Anonymous Anonüümne said...

Taaramäe lugu tänases Arteris oli loomulikult ok. Aga seda me ju teame juba, et kirjutamise koha pealt on tal kaasasündinud talent. Praegu ma ootan temalt häid sõite ja võite ja karjääri, millele fännina kaasa elada, kuid tasapisi, mõnede aastate pärast, hakkan Taaramäelt ootama (ratta)spordi analüüse. Kirjutamisoskust tal selleks on, analüüsioskust ka.

 
At 14:37, Anonymous Anonüümne said...

Eelmine ütles: ''Aga siiski on mul üks küsimus, OK, mees pani veeni midagi ja neelas - aga kuidas sellele vaatamata võita 7 korda järjest tour? Teised ju ka võtsid, kuidas ta ikka võitis neid siis nii palju kordi?''

Hamilton ütles, et umbes 85-90% pelotonist pani dõupi, kuid see ei tähenda, et kõik oleks võrdsed olnud. Kui sul oli rohkem raha, paremad kontaktid, siis sa said ka paremad arstid, kes õpetasid ja töötasid välja paremad meetodid. Nii et see polnud ikkagi võrdne mäng.
Aga usun ka sea, et sitast saia ei tee.

 
At 14:55, Anonymous Anonüümne said...

mõttetu keerutamine selle dopingu teema ümber...naiivne oleks uskuda, et keegi ei tarvita ja keegi pole kuulnud/näinud. rein oskab raudselt rääkida ka sellest, mis näiteks tombaku ajal cofis toimus v jällegi ag2ris.

 
At 16:50, Anonymous Anonüümne said...

Priit,
sulle on varemgi soovitatud rattasõitu, kuid sa ise oled ignoreerinud soovitusi. Äkki on asi selles, et hakkad täiskasvanuks saama?

Aga nagu ennemgi kirjutatud: on kaks võimalust - your opinion and the wrong one ...

 
At 17:20, Anonymous Anonüümne said...

"Kirjutamisoskust tal selleks on, analüüsioskust ka."

Parim kompliment Pulleritsule. Ei ole kirjutist lugenud, kuid ilmselt on toimetaja tööd seal oma 60%, et asi üldse trükikõlbulik oleks.

 
At 17:23, Anonymous Anonüümne said...

P.S.
"Ütlen ausalt, et mind hämmastas, kui hästi oli ta oma loo komponeerinud ja kui rikkalikult kasutanud meeldejäävaid detaile. [..] on tegu väga kõva sõnaga. Kas keegi tahab pakkuda, kellest on jutt?"

-- See on ju üks-väheseid-kõvu-tegijaid ise, küll toimetaja rollis loo tegemisel.

 
At 18:21, Anonymous Anonüümne said...

Vaatasin lehte aga seda promotud lugu ei suutnud lugeda. Võib-olla üritan homme jälle. Esmamulje järgi oli tegu pigem teadusliku lahkamisega mille tarbimiseks tuleb eelnevalt kuu aega infopaastu pidada.

 
At 21:04, Anonymous Anonüümne said...

Korralikult toimetatud tekst, midagi uut erilist teada ei saanud, järelikult: taas üks tavaline persoonilugu, mida iial ei peaks lugema. Puudusid tavapärased persse jm sõnad. Kasin ajaviide.

 
At 22:26, Blogger Andrus said...

Mina olen siin vist üks väheseid, kes kuiva suusatrenni teeb, täna oli teine kord sel aastal, kerges vihmas 10km mööda Pulleritsu rada, siis veel väike jooks ka otsa. See rullitamine on nüri tõesti, kuid hoolimata sellest, et olen sel hooajal päris kõvasti jooksnud ning rattaga sõitnud (läbitud ka tartu linnamaraton) võtab see rullitamine alguses ikka päris higistama. Aga rullidaga ilmselt ongi nii, et lihased harjuvad selle tööga kiiresti ning siis jääb treening efekt kesisemaks. Ilmselt tuleb siis üle tee mägedele ronida ning veidi suusaimitatsiooni timmida. Täna muidu Tähtvere kandis nägin vaid ühte jooksjat. Hetkel vaevlen ise kummalise seljavalu käes, kus üks selja alalihas on tugevas pinges ning selg on nähtavalt viltu, seega ei teagi, mis talvel saab?

 
At 01:24, Blogger GuidoMukk said...

LA skandaal ei ole mitte rattspordi kabelimats..nagu ei olnud 2006 aasta Puerto ja 2001 a Festina skandaal.
2006 aasta oli karm saklased jäid ilma T-Mobile toetusest ja ainsast heast profiteamist.
Holland ujub pinnale..ei usu et selle Rabobanki otsuse taga oli vaid Armstrongi afäär. Pikkaegne sponsor mitte ainult ei toetanud profi teami vaid ka hulgaliselt treki, amatööride , noorte ja naiste meeskondi.
Muidugi kahju kui selline gigant sponsor alast eraldub. Kuid loodus tühja kohta ei salli. Jalgrattasport on suur sport..palju suurem kui me siin eestis oodatagi-hinnata oskame. Küll see välja ujub taas kriisist. Seda pahustustööd tuleks alustada ikka tipust..UCI juhtidest , meeskonnamanageridest alates.
Miks Priit tõesti rattaspordi nii hilja leidsin..mäletan kuidas sa seda aasta tagasi (või oli seda rohkem) mugavus ja igavusspordialaks nimetasid.
Taaramäe peab hakkame oma suud ohjeldama..see toob talle varem või hiljem jama kaela..kui tasuuvärk koosneb väljendutest..a la
Hea et Lance kõrbes, mis need vanad peerud siis plärisevad..
Õppigu Jassilt kuidas küsimustele vastama peab.

 
At 02:59, Anonymous Anonüümne said...

Suud ohjeldama küll - aga kui ekspletiivid eemaldada, mis siis Taaramäe tekstist järgi jääb? Tundub, et midagi ei jää..

 
At 03:54, Anonymous Anonüümne said...

Sellel, kes juba oktoobris rullidel lõhub, on lume tulekuks mott väljas, ütleb vanasõna. Alguses tuleb ikka rahulikult võtta. Aga mägedesse minek on hea mõte.

 
At 05:40, Anonymous Anonüümne said...

Mul on rullidel juba 250 km seljataga, aga ikka tundub, et võiks rohkem teha. Ovaalil olen paar korda näinud vendi kes sõidavad ülikiirete rullidega. Kütavad rulluiskude kiirusega. Nendega oleks paras Otepääl tõuse sõita kuid ovaalil, siis ainult ilma keppideta. Mul on aeglasema veeremisega uisurullid, mis ovaalil ka koormuse tekitavad.
Rabobank-i otsus lõpetada sponsoreerimine hooaja lõpus tänu LA case-le tundub otsitud põhjusena. Kui Taaramäed pisut kritiseerida eestikate krossivõitude osas, siis kes olid vastased näiteks Elvas, Viljandis, Tallinnas ja Karksis? Ainult Peeter Tarvis ja Pikkuusi poiss.
Teet

 
At 10:51, Anonymous Anonüümne said...

Ma loodan, et Taaramäe paneb ise oma loo kunagi kirja. Need meie sporditippude lood on tihti liigakohitsetud, tõsi, siin on ilmselt mängus ka sportlase valehäbi. Mürka raamat oli vast erand...

 
At 10:56, Anonymous Anonüümne said...

To: Teet

Kuidas on Taaramäe süüdi, et teised ei osale? Pigem on tega tegevus just kiitust väärt ja eeskujuks teistele. Praegu on ju nii, et Le Touri mehel kõlbab krosse sõita kuid kohalikel SEC ja Filtri ässadel mitte.

Ja konkurents oli tihedam........

 
At 13:12, Anonymous Anonüümne said...

45+ vanuses selliseid arenguhüppeid teha - ons see loomulikult teel võimalik. Kas Pullerits on 'clean'? Mees hängib ka kogu aeg profikutega, ei tea mis eesmärgil...

 
At 13:23, Blogger Priit Pullerits said...

Kõigile neile, kes kahtlevad Taaramäe kirjutamisvõimes: loo ülesehitus oli tema tehtud, kõik detailid samuti temalt; palusin vaid pärast esimese drafti saabumist kahte asja lisada ja täiendada; ja loomulikult, kui talt kirjatööd palusin, siis esitasin soovid, millele ta võiks keskenduda. See kõik on normaalne toimetajatöö. Olgu kinnitanud, et ei olnud nii, nagu ma oleks midagi ümber kirjutanud. Ei! Taaramäe kirjutabki väga ladusalt ja elavalt. Tegin vaid kosmeetilist sättimist, nii nagu seda peab iga toimetaja tegema.

Samuti ei saa ma aru neist, kes kasutavad siin võimalust asja ees teist taga Taaramäele kraesse karata, tema kallal nokkida ja totraid kahtlusi külvata. Mis teid painab? Minu arvates on ka väga tubli, et ta Eestis võistleb - nii on ta teistele, noorematele eeskujuks. Kujutan ette, et rattajuntsudele on see omaette suur elamus ja innustus, kui näevad Taaramäed oma silmaga võitlemas rajal, kus nad ise ka võistelda saavad. Ses suhtes on Taaramäe tegevus rattaspordi propageerimisel äärmiselt tänuväärne.

 
At 14:27, Anonymous Anonüümne said...

Priit, inimeste suhtumine on erinev. Sinu arvates on Vader kõva mees - sõidab hästi ja kirjutab hästi. Minu arvates ei vasta Ratta-Rambo blogi teksti toon ja hoiakud tema tänavustele saavutustele - tulemused jäid oodatust palju nõrgemaks, kusjuures süüdistada ei ole peale enda mitte kedagi. Seetõttu eelistan kindlasti Kanksi võrreldes Vaderiga - praalimist on vähem ja tulemusi rohkem. Vaderi promomine oleks veel kuidagi põhjendatud, kui ta oleks Eesti parim jalgrattur. Tänavu ta seda polnud. Keegi ei kargaks Vaderile kraesse, kui ta hoiaks madalamat profiili ja/või ei semutseks nii palju Priiduga.

 
At 17:16, Anonymous Anonüümne said...

Keegi ei taha Taaramäele kraesse karata. Soovitakse poisile ainult head. Esimene suur edu tekitas aga Eestis arvukalt "sõpru", kes igaüks Tour de France' Top 10 sõitjale külje alla püüdsid pugeda, teda taeavani kiitsid ja õhutasid, et "pane täiega". Silmapaistev selles - ja vastutustundetu - oli Eesti meedia (kes siiski alguses Taaramäe tuleku pikka aega maha magas). Siit tuleb otsida juurpõhjusi miks Taaramäe seis praegu on nagu ta on.

 
At 17:24, Blogger Priit Pullerits said...

Täna, pühapäeva pärastlõunal üksinda vihmamärjal asfaldil 40,9 km uksest ukseni 1:12.05ga ehk keskmine 34,05 km/h.

 
At 18:04, Anonymous Anonüümne said...

Priit vaata, et see kihutamine märjal ja puulehtedest libedal teel kipsiga ei lõppe. Seljuhul hüvasti Tartu Maraton.
Teet

 
At 19:52, Anonymous Anonüümne said...

Priit - kui minu VO2max on 53, siis kas minul see hooaeg on lootust sind suusarajal alistada?

 
At 20:21, Blogger Priit Pullerits said...

18:04 - mis on Tartu Maraton?

19:52 - lootus sureb viimasena. Tõsisemalt: palun saata eelmise hooaja mõned tulemused minuga võrdluses, vanus ja aktiivse suusatamise staaž - siis on rohkem vajalikke andmeid vastamiseks.

 
At 20:28, Anonymous Anonüümne said...

http://et.wikipedia.org/wiki/Tartu_maraton

 
At 20:28, Anonymous Anonüümne said...

Tere, Priit Pullerits.

Lugesin USADA-le tunnistuse andnud endiste ja praeguste profiratturite tunnistusi. Äärmiselt põnev ja kaasahaarav – ja ma tõesti ei liialda! - lugemismaterjal. Teadlikult jätsin esialgu lugemata Hamiltoni ja Landise tunnistuse, sest nende ütlustest olin kuulnud varemgi. Siinkohal mainin ära, et enamjaolt ei olnudki tegemist otseselt Lance Armstrongi vastu tunnistamisega, vaid hoopis tunnistati enda dopingutarvitamist, lihtsalt see süsteem oli nii laiaulatuslik, et see hõlmas kogu meeskonda (spordidirektoreid, arste jne.) ja kaasaarvatud ka Lance Armstrongi.

Samuti ilmneb nendest tunnistustest, et peaaegu terve tippratturite seltskond tarvitas rohkemal või vähemal määral dopingut. 90-ndate lõpus räägiti grupis EPO-st üsna avameelselt. Näiteks Jorg Jaksche tunnistuses seisab, et T-Mobile, kus tema sõitis, ostis Kevin Livingstoni 2001. aastal eelkõige sellpärast, et saada teadmisi U.S. Postali dopinguprogrammist. Üldiselt tunnistab Jakcshe, et kõikides meeskondades, kus ta sõitis, tarvitati dopingut. Mida ma tahan sellega öelda, et need tunnistused annavad pildi ühest ’’pimedast perioodist’’ jalgrattaspordiajaloos, see pole pelgalt Lance Armstrongi kinninabimine. Mis on veel huvitav, et paljud Lance endised meeskonnakaaslased jäid dopinguga vahele pärast U.S. Postalist lahkumist, üheks põhjuseks võib olla see, et uutes meeskondades polnud nii laiaulatuslikke teadmisi dopingust. See on minu isiklik oletus, sest fakt on see, et U.S Postalis sõites ei ole jäänud ükski mees vahele. Leipheimer koguni räägib, kuidas ta tegi Bryneeli teadmata vereülekannet, mispärast viimane ägestus ja rääkis, et kõik peab toimuma teadlikult, süsteemselt. Tunnistustest selgub, et EPO-programmi ei kaasatud igaüht, vaid sa pidid tõestama, et jõuad sõita, see tähendab, olema tasemel.

Väga täpselt räägitakse tunnistustes, milliseid ained tarvitatakse. Kaugeltki ei kasutatud tulemuse parandamiseks vaid EPO-t ega vereülekannet. Nendest tunnistustest selgub, et väga laialdaselt kasutati meilegi väga tuntud ainet - kasvuhormooni (hGH). Selle kasutamist mainivad peaaegu kõik ratturid. Toon mõne näite. Leipheimer : ’’During the Vuelta I roomed with rider -13 and became aware that rider 13 was using EPO and human growth hormone (hGH).’’ – Danielson : ’’In 2006 Pepe asked me whether I wanted human growth hormone (hGH). ’’ – ’’I tried it and shortly thereafter got a call from Johan who said he thought i had more muscle definition.’’ Hincapie: ’’I recall getting human growth hormone (hGH) from Dr. Celaya in 1998.’’ – ’’During the Tour that year I recall using testosterone pills and hGH to recover after stages and using EPO.’’- ’’Lance told me that he stopped using hGH after cancer. ’’

Mäletan, et pärast Veerpalu teemat üritasid mitmed Eesti teadlased väita ( http://sport.postimees.ee/416179/teadlased-kasvuhormooni-sustimine-ei-paranda-tulemusi/ ), et kasvuhormoonist pole kasu, ometi peaaegu kõik tunnistuse andnud ratturid seda ainet kasutasid.

Tunnistusi saab lugeda sellelt leheküljelt: http://cyclinginvestigation.usada.org/ Kohati päris jahmatavad ja võikad. Siin on Jörg Jaksche tunnistus: http://d3epuodzu3wuis.cloudfront.net/Jaksche%2c+Jorg+Affidavit.pdf Räägib teiste meeskondade süsteemist, kuna tema polnud U.S Postalis.

Olles lugenud neid tunnistusi, arvan, et Taaramäel oli igati õigus öelda, et ’’hea, et ’’vanad peerud’’ vahele võetakse’’. Kuigi ala mainele mõjub see halvasti, on see igatahes parem, kui teeselda, et asjad olid ’’korras’’.

 
At 21:09, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, 20:28, kahjuks ei tea, kes te olete, aga tahaks teid tänada, sest teie kirjutatu on targa ja aruka inimese jutt - selliseid lisandusi ei kuku siia blogisse just sageli! Suur aitäh teile kasulike tähelepanekute ja viidete eest!

Teie vahendatu valguses saab ka Veerpalu kaasus uued nüansid. Kas pole mitte nii, et Veerpalu kaitsetiim protsessib ennekõike testi usaldusväärsuse vastu? Pigem tõestagu, et nad pole kasvuhormooni kasutanud, sest mõlemad proovid näitasid, et on! Ja kui Lance Armstrong võis kogu maailmale sirge näoga aastaid valetada, miks seda ei võiks teha teised tippsportlased? 20:28, pärast teie kirjutatut muutusin varasemast veelgi skeptilisemaks.

Tegelikult tahaks, et ka Eestis võetaks meie dopingulugu sama tõsiselt ette, nagu ameeriklased võtsid Armstrongi juhtumi. USA on õigusriik, aga Eesti? Meil ei suudetud isegi sadade tuhandete kroonide suht avalikku kantimist tõestada, asjaosalised ainult irvitasid avalikkusele näkku. Miks ma peaks uskuma Kolmeraudses Michalit, kui Armstrong valetas sama sirge näoga, nagu rääkis Michal?

 
At 22:01, Anonymous 20:28 said...

Pole tänu väärt - tegite ise ka suure töö ära, et mu postitatud Tartu Maratoni Wikipedia lingi tagant sellised järeldused tegite. Samas, eks ma sellejaoks selle lingi paningi.

 
At 22:57, Anonymous Anonüümne said...

Kahtlemata on kasvuhormooni jutt huvipakkuv, kuid uudis saab see olla vaid autsaideritele. Venima läinud kohtukeiss näitab selgelt, et vesised tõendid on kohale toodud jämedal sõelal ja pidama pole midagi jäänud. Süüdistajate poolelt on ainuke võimalus, et kõik koondisesportlased hakkavad nüüd ausateks ja soovivad LA juhtumi eeskujul oma südant puistada. See on ainuke ja lootusetu lootus. Kõik siseringi mehed teavad, kuidas asi käib ja tänu millele nad tipus püsivad. Seni kuni võistelda tuleb astmaatikutega on säärane vahelevõtmine diskrimneeriv ja väikerahvustundeid kolonialistlikult kiusav. Juhul kui kogu AV kohtuepopöa vältel oleks liistule tõmmatud ka astmaatikuid oleks minu suhtumine selgelt teine, kuid praegu toetan AV võitlust kiusu ajava süsteemi vastu mis nuumab ennast meediatähelepanu tõttugenereeritavate reklaamirahavoogude keskel.

Ja seda, et reklaamid on saatanast, teame me kõik!

 
At 22:58, Anonymous Anonüümne said...

to 20:28
See on ainult tervitatav, et tervest huumorist jätkuvalt osatakse lugu pidada! Vähemalt mõned meist.

Lugupidamisega,
Hurmur

 
At 23:18, Anonymous Anonüümne said...

20:28 jutu kirjutaja. Alguses lugesingi ühte-kahte tunnistus niisama, noh, nii huvipärast. Ajakirjandus oli küll kajastanud Lance’i ja tema kohta käivad süüdistusi, kuid tähelepanuta olid jäänud teised ratturid. Ma olin mõnes mõttes ka kogu seda probleemi endale eitanud, kuna olen selle spordiala harrastaja ja fänn, siis ei tahtnud tunnistada, et asi ikkagi nii - rõhutan ''nii'' - halb oli.Võiks öelda, et tüüpiline kaitsereaktsioon.

Kuid üllatus, mis mind neid lugedes tabas oligi kasvuhormooni nii laialdane kasutamine. Ja nagu ratturite tunnistustest selgub, võis seda ainet valimatult sel perioodil kasutada, kartmata seejuures vahele jääda. Muretseti pigem EPO pärast. Sarnaselt Teiega suurenes ka minu skepsis. Tuleb välja, et see pole midagi nii süütu aine. Vahele pole sellega siiani väga palju jäädud, kuid selge on see, et seda kasutatakse ja sel on mõju. Eesti kaitsetiim rõhub tõesti testi usaldusväärsusele, aga selge on see, et igat testi on võimalik petta, seda vist ütles ka Kristja Port hiljuti ’’Ringvaates’’. Aga äkki seekord ei see lihtsalt ei õnnestunud?

Kuna Teie olete seda Veerpalu ja kasvuhormooni teemat nii siin blogis kui ka ajakirjanduses lahanud, siis tundus see kommentaar just õige siia kirjutada, sest miks nii huvitavat asja vaid enda teada hoida. Ma ei ole Veerpalu vastu, olen pigem tema suhtes positiivselt meelestatud, kuid need tunnistused olid üpris ehmatavad.

 
At 00:32, Anonymous Anonüümne said...

"Doping has certainly been present in skiing. Recent examples include Estonia’s Andrus Veerpalu, who was caught cheating in 2011, Juha Lalluka (FIN), who tested positive for human growth hormone in the same year, and the 20 Russian athletes who received bans for doping rules violations between 2007 and 2010." -- FasterSkier, 12.10.2012
Maailm on oma otsuse AV (ja Eesti) kohta teinud.

 
At 01:58, Blogger GuidoMukk said...

Kogu asi on ikka tipust saadik mäda. Mina ei vehikski niivõrd ratturite suunas (Lance oli nii rattur kui omanik) kuivõrd UCI ja meeskonna manageride suunas.
Miks Postalis mehed vahele ei jäänud..mitte et teised ei oleks osanud jälgi katta. Lisaks olid US Postalil võimsad rahalised võimalused ja suhted igal pool sees. Nad võisid dopinguproovide ja nende võtjatega manipuleerida nii kaua ja sellise hinnaga mis tarvis. Sellepärast ma vihjangi UCI'le..kelle endine ametnik ka tunnistas et Lancel olid seal eraldi kohtlemise reeglid.
Mis teeb Lance nüüd ..poeb oma vähisorganisatsiooni selja taha. Rivistab need rivis ülesse ja paneb kordama mantrat et Lance on puhas ja jätke ta rahule. Lance ja PR alati olnud kõige nahaalsem ja jultunum. Kui palju kordi ta solvunud kaamerasse vaadanud kui jutt dopingule läinud.
Priit öra saa aru et ma Taaramäe tegemisi ei austaks ja hindaks..see et meie karvajalgadega ja noortega koos rajal annab hirmsa boosti kõigile. See et ta noorteklubiga ise Tartus edasi tegeleb on südamega samm.
Tegu on parima potensiaaliga ratturiga eestis..pole kahtlustki.
Miks Kangertit litsun ette aastal 2012 on tema tulemused ja stabiilsuse -arengu hüpe peale aastaid mil mees oli loobumas oma põlvede pärast kui ei eksi.
Korralik-eeskujulik Giro..Suisse tour..MM temposõit..Hiina tuur. Need aastapeale jagatud sõidud ja igakord oli ta tasemel.

 
At 10:26, Anonymous Anonüümne said...

LA tiimis oli ütlus, et topingukontroll on IQ test (lollid jäävad vahele). MA tiim kuulub selles valguses viimaste hulka.

 
At 12:09, Anonymous Anonüümne said...

tere.kas ainul tmina näen Taaramäe peas olevat "memme rätikut"? blogi autori arvates on tegemist ühe olulisema pehmodetailiga:)
tegelikult on huvitav blogi,edu!
priit

 
At 21:22, Anonymous Anonüümne said...

This makes the mixing phase a lot easier, just put in your concrete and water, and off you go by the
wheelbarrow load. Another benefit of rubber mulch versus typical mulch is
its lifespan. However, both the methods have their own
pros and cons.

 
At 11:55, Anonymous Anonüümne said...

They need to see doctor for some advices on how they can take control of their
blood pressure. Known by Argentineans as
Salta la Linda (Salta the Fair) this bustling city is a fine
mix of the old and new, where European café
culture and fine colonial architecture interacts daily with a central American flair for art
and living; creating an ever-changing personality
and identity for this entertaining city which, as of yet, has been little altered by the tourism wave.
A good personal injury lawyer can save you from making a great deal of mistakes
and can shoulder much of the hassle of knowing what to do about car repairs, car rentals, medical treatment, witness
statements and the like. Vu promises that you'll look forward to doing them as the results are well worth it. These lenses are employed for the duration of get in touch with fittings and dispensed to the sufferers free of charge of cost.

My blog post ... Hysteriales

 
At 02:49, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 02:54, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 
At 11:39, Blogger Unknown said...

armani exchange
asics shoes
browns jerseys
louis vuitton sacs
rolex watches
coach outlet
dolphins jerseys
polo ralph lauren outlet
gucci outlet
seahawks jersey
20170317

 
At 06:03, Blogger Unknown said...

www0912



golden goose
ugg outlet boots
bottega veneta
kate spade outlet
canada goose outlet
pandora charms
superdry uk
ralph lauren polo
off white shoes
mlb jerseys

 
At 04:33, Blogger Unknown said...

jinyi921
nike huarache
coach factory outlet
hermes belt
true religion jeans
nike clothing
clarks shoes
true religion jeans outlet
coach outlet
off white shoes
michael kors outlet

 
At 17:41, Blogger Unknown said...

prediksi sabung ayam bangkok adu terupdate

 

Postita kommentaar

<< Esileht