neljapäev, november 08, 2012

Pullerits: Kes ulatab trauma korral ootamatu päästerõnga?

Just nagu tellitult, kui Eesti harrastusspordis on teemaks saamas rahvuslik põlv number 2, mis joosta ei lase, on Eesti mehed valmis saanud asjanduse, mis peaks aitama paljudel teistel vältida sattumast olukorda, kuhu saatus mind on paisanud. Kui ei usu, lugegu edasi. Ja kui usute, lugege ikkagi edasi, sest siit saate lõpuks kauaigatsetud tarka ning kasulikku nõu!
Taavi Sumberg, esimese eestlasena läbi Sahara kõrbe jooksnu, on saanud oma startup-kompanjonidega valmis mobiilirakenduse Strong Runner, mis aitab jooksusõpradel üle maailma (sic!) vähendada jooksmisest tulenevaid vigastusi, tutvustades sobivaid soojendus- ja venitusharjutusi, ala- ja ülakeha tugevdavaid harjutusi. Samuti pakub rakendus vigastuse korral nõu, kuidas omal käel probleemiga toime tulla. (Mitte valesti aru saada: see ei tähenda, et kui teil on operatsiooni vajav trauma, nagu mul, siis saaksite Strong Runnerilt nõu, kuidas ise lõikus läbi viia.)

Et tegu on tõesti globaalse ambitsiooniga, seda kinnitab tõsiasi, et rakendus on saadaval kuues keeles: inglise, hispaania, portugali, saksa, korea ja jaapani.

Kui keegi kahtleb niisuguse rakenduse vajalikkuses, siis olgu lisatud, et hiljutise runnersworld.com-i küsitluse kohaselt tabab vigastus kahte kolmandikku jooksuharrastajaid. Nii see kahtlemata on. Mind on tabanud vigastused koguni mitmel korral. Tudengipõlves kummitas sääreluu ümbrise kerge põletik, eelmise kümnendi keskel pidin käima kannakõõluse ülekoormuse tõttu koguni lõikusel, nüüd siis on häda mõlema põlvega, eriti parempoolsega. Ei saa üheselt ja lõplikult väita, et kõik on üksnes vale treeningu süü, sest vigastusi juhtub ka maailma tippsportlastel, keda vaevalt võib süüdistada jäärapäises vääriti harjutamises. Ent kindlasti aitaks traumade ohtu vähendada see, kui osata ohuallikaid varakult märgata ning juba profülaktiliselt võimalike probleemidega midagi ette võtta. Näiteks minu kannakõõluse traumade ilmne peapõhjustaja oli vähene venitamine – Strong Runneri rakendus aitab meelde tuletada, et venitusi ei tohi ignoreerida, ning näitab, kuidas neid õigesti teha. Sest olgem ausad: kui palju keskmine tavaharrastaja ikkagi neid vajalikke harjutusi tunneb ja õigesti teha oskab?

Ent iga uus asi vajab arendamist. Olen kindel, et Taavi Sumberg on tänulik, kui annate talle teada, mis vajab rakenduse puhul parandamist ja täiustamist ning kuidas seda veelgi paremaks teha. Tema koduleht on siin. Olgu lisatud et mina ei ole tema pressiesindaja, kuulsin sellest rakendusest alles eile, aga kuna see haakub mu põlveprobleemiga – ja probleemid käivad ikka mööda inimesi –, siis on ju loomulik, et arukas on tema rakendust teistelegi tutvustada, et nendega ei juhtuks samasugust õnnetust, nagu minuga.
******
Hidden Canyon, Moab, Utah. 17. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks kikkida piltidele.)

Foto 1: Jooksja Taavi Sumberg kaks ja pool aastat tagasi Pärnu-Lihula maanteel. Foto autor: Ants Liigus, Pärnu Postimees / Scanpix
Fotod 2-4: Näited Storng Runneri pakutavast. Kaadrite edastaja: Taavi Sumberg

45 Kommentaarid:

At 10:01, Anonymous Anonüümne said...

Vabandust, olen vist millestki ilma jäänud. Kelle põlv see rahvuslik põlv nr 2 on?

 
At 10:01, Anonymous Anonüümne said...

Rahvuslik põlv nr.2?
Arvestades sinu kohti erinevatel võistlustel ja positsiooni riigi elu korraldamisel, ei mahu sinu põlv kahjuks esisaja sisse!

Dream on ...

Aga ülejäänud jutt on asjalik.

 
At 10:07, Anonymous Anonüümne said...

Kas ei oleks aeg oma jooksutehnikat üle vaadata? Uusi avastusi (tegelikult juurte juurde pöördumist) on ju tehtud. Paljud kasutajad on siingi materjale soovitanud.

 
At 10:22, Anonymous Anonüümne said...

Kas noorhärra Pullerits on ise viidatud äppi kasutanud?

 
At 10:23, Blogger Tauno said...

Nojah, tore algatus tõesti. Puuduseks muidugi see, et selle teenuse tarbimiseks peaks veel eraldi tutitelefoni hankima. Vist läheb liiga kulukaks.....

 
At 10:33, Anonymous Anonüümne said...

Arvasin juba, et Veerpalu on uuesti trenni tegema asunud ja tema mingist põlvetraumast käib jutt. Selgub aga, keegi on ennast mingil arusaamatul põhjusel sama tähtsaks pidamas kui meie mitmekordne olümpiavõitja. Soovunelm, pea liiga kõrgel pilvedes. Hr Pullerits, tulge nüüd planeedile Maa ikka tagasi :)

Tanel

 
At 10:58, Anonymous Anonüümne said...

See, kuidas Priit Pullerits surub meile peale oma "rahvuslikku põlve nr 2", sarnaneb väga sellega, kuidas tema tööandja Postimees surub meile peale homopropagandat, multikultit ja "hoolivust".

 
At 11:13, Blogger Priit Pullerits said...

Aga Tanel, te ei tea, kui puhas õhk seal üleval pilvedes on ja kui ilus vaade sealt avaneb!

Muide, rahvusliku põlve nr 2 mõiste tõi kasutusele dr Holden ehk Ain-Ivar Võrumailt. Kui väidate, et mu põlv ei mahu esisaja sisse, siis palun koostage vähemalt Eesti praegune rahvuslike põlvede top-10.

Ei, 10:22, ei ole. Mul tavaline Samsungi telefon. Ma ei ole tehnouuendustega kaasajooksja - saate aru, see tempo käib lihtsalt üle jõu! Ja ma tahan muud elu ka elada, mitte ainult arvutis ja mobiilis. See, et ma siin seda blogi teen, on niigi juba üleinimlik pingutus, kas te siis aru ei saa?

10:58 - see on juba tõsine teema. Nii kaua, kui mina töötan Postimehes, seisan ma homopropaganda, multikulti ja pseudohoolivuse vastu. Ma ei ole ka üksi, mind toetavad Peep Pahv ja Art Soonets ja paljud teised ka, kahjuks mitte kõik. Võitlus jätkub! Eile juba Ahto Lobjakas, üks terasemaid poliitikaanalüütikuid rääkis TV3-s, kuidas vasakliberaalse (pro-gay marriage rights!?!) Obama valimine on Eestile halvem variant, kui olnuks Romney valimine.

 
At 12:01, Anonymous Anonüümne said...

Kes äppide ja nutifonide usku pole, võib soetada raamatu "Jooksmise anatoomia". Kenasti saadaval hetkel. Maksab küll tsipa rohkem kui mobiilirakendus, aga seevastu on jupi sisukam lugemisvara ka;)))

 
At 12:47, Anonymous Anonüümne said...

Doktor Holdeni siin nimetamine ei ole eriti vabandus.
Tundes teda isiklikult, võin rahulikult väita, et ta oli piisavalt irooniline.
Aga et blogipidaja seda koheselt tõena võtab, seda ei osanud ta ilmselt uneski näha.

Vanasõna: kiida lolli ja loll lähebki ahju...

 
At 12:52, Anonymous Anonüümne said...

Teen ettepaneku nimetada rahvuslik põlv nr 2 ümber Pulleritsu põlv nr 2-ks. Kui see ei sobi, siis vastavalt põlve nr 2 tekkepõhjusele (vanadus põlve omaniku sõnul, kui ma õigesti mäletan), võiks seda nimetada ka vanamehe põlv nr 2-ks. Miks 2?

Sest teine on terve ja terve on ikka esimene.

How about that?

 
At 13:02, Anonymous Anonüümne said...

Kuna Veerpalu enam ei võistle ja Pulleritsu mõlemad põlved valmistavad probleeme, siis võiks neid nimetada nii: Pulleritsu vasak põlv oleks rahvuslik põlv nr 1 ning Pulleritsu parem põlv oleks rahvuslik põlv nr 2.

 
At 13:05, Blogger Priit Pullerits said...

12:52 - kui teha uus ettepanek, peab see olema parem kui eelmine. See ettepanek, kui parafraseerida Mihkel Rauda superstaarisaatest, on kõige halvem neist tuhandetest, mis põlve teemal kunagi tehtud.

Võtke, 12:52, eeskuju 13:02st!

 
At 13:11, Anonymous Anonüümne said...

EOK-s tehti siis ära!

 
At 13:31, Blogger Madis said...

Hmm, rahvuslik, dajee!
Vaadates seda nutirakenduse kodulehte, siis...
Mida kuradit! Inglise keeles. Äraandjad. Oleks siis emakeel ka esindatud. Pähh! Või mis keelseks see Sumberg end ise siis peab? Nii palju siis patriotismist.

 
At 13:49, Anonymous Anonüümne said...

Täpsustan järjekorda -
lüües neti. ee otsingusse sport ja põlv, saan vasted Marek Doronin, Ksenja Balta, Siim-Sander Vene, Baruto ...(jne.)
No ei leidun esilehelt Pulleritsu!

PS. See siis blogija nõutud pingerea kohta. Jään ikka enda juurde, et äkkist võiks Priit veel kord mõelda ja võtta kaalumisele variandi, et dr. Holden oli veidi irooniline.

 
At 14:07, Anonymous Anonüümne said...

Heureka, Priit on langenud blogireklaami võrku. Ma kiidan takka, et vähemalt see otsene reklaamartikkel on oluliselt talutavam kui sihtturunduse sildiga trikitamine. Iga personaalsihtturundaja kes julgeb mulle ninaalla hüpata saab korvi ja bänni forever. Miks - küsite? Vastan -aga miks peab suhtlema sitasitikatega? Las nad pöörduvad tagasi oma liistude ehk hunniku juurde ja tuhnivad seal edasi sest silmnähtavalt neile meeldib hunnikus tuhnida :D Müük jäägu ikka neile kes seda oskavad, kahjuks PP ei oska.

 
At 14:27, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 13:49, arvata võib, et pärast seda, kui minugi põlvest nüüd ja jätkuvalt juttu tuleb, siis kerkib see peagi mööda eelnimetatud sportlastest. Niisiis:

Pullerits, põlv, rahvuslik, sport
Pullerits, põlv, rahvuslik, sport
Pullerits, põlv, rahvuslik, sport
Pullerits, põlv, rahvuslik, sport
jne...

 
At 14:36, Anonymous Voldemar K said...

Hmm, rahvuslik, dajee!
Vaadates seda nutirakenduse kodulehte, siis...
Mida kuradit! Inglise keeles. Äraandjad. Oleks siis emakeel ka esindatud. Pähh! Või mis keelseks see Sumberg end ise siis peab? Nii palju siis patriotismist.
----------------------------

Väga nõus Madise kommentaariga.

Lisaks veel niipalju et vigastus on tõsine asi ja sel puhul otsitakse inffi ikka kas internetist või raamatust või arsti juurest. Mingi mobiili appi vastu usaldus puudub.

 
At 14:43, Anonymous Anonüümne said...

Teen ettepaneku, et Pullerits ise tuleks ümber nimetada rahvuslikuks. Sest kui ta ise seda rahvusliku silti endale rinna peale lööb, kuidas ta siis saab eksida? Ta ise ju tunneb ennast kõige paremini.

Seega siis Pulleritsu blogi -> rahvuslik blogi, Pulleritsu sporditegemine -> rahvuslik sporditegemine, Pulleritsu põlv -> rahvuslik põlv.

 
At 14:54, Anonymous Voldemar K said...

Taavi Sumbergi koduleht on na imelik,
About us --> Testimonials

eesti ratturitelt seal mingi eriline läila jutt, häbi hakkab

 
At 14:58, Anonymous Voldemar K said...

Tundub et Taavi Sumberg ongi rohkem inglisekeelne kui eestik.

Miks mitte Priitu rahvuslikuks südametunnistuseks kutsuda. Eestis ei ole ju inimest kes eesti rahvuse teemal julgeks sõna võtta. Mart Helme enam ei esine kahjuks.

Kui Priit Kenya asemel Keenia kirjutaks, siis mina oleksin päri.
Ning eei maksa EÕS taha pugeda, riikide peatükk on seal täiesti ebaloogiline, miks siis naaberriik Ethiopia on Etioopia, nagu eestikeele transkriptsioonile kohane?

 
At 16:14, Anonymous Anonüümne said...

"Ei saa üheselt ja lõplikult väita, et kõik on üksnes vale treeningu süü, sest vigastusi juhtub ka maailma tippsportlastel, keda vaevalt võib süüdistada jäärapäises vääriti harjutamises."

-

Inimesel on loomulikud nõrgad kohad ka, ja loomulikult ei viitsita eri- ja eelharjutusi teha, mida peaks ennetavalt, mitte pärastavalt tegema, aga inimene on laisk olevus, alati on neid alla 10%, kes viitsiks teha. Tähtvere park on autosid täis, kui treenitakse, juba see ütleb nii mõndagi mugavuse kohta.

Väga paljud tipud harjutavad valesti, ehk siis ollakse alles teel nn vigastusevaba spordi poole, ehk pööratakse tähelepanu rohkem vigastuste vältimisele. Tipud ikka lõhuvad end väga palju. See on arenev asi, nagu muud asjad.

 
At 17:10, Anonymous Anonüümne said...

palju ühe kommertsteksti avaldamine Pulleritsu blogis maksab?

 
At 17:47, Blogger Priit Pullerits said...

...aga te esitage oma hinnapakkumine, 17:10, ma siis ütlen, kas seda on palju või vähe.

 
At 18:51, Anonymous Anonüümne said...

Rääkides Obamast ja Romneyst, siis kas Pullerits arvab ka, et kui mees naist vägistab, siis jumal ei lase naisel rasestuda? Ja et maa on 6000 aastat vana ja kõik muud toredad asjad, mis Pulleka lemmiku Romneyga kaasas käivad?

 
At 19:38, Anonymous Anonüümne said...

Enne jooksu tehakse soojendus. Enamik teeb soojenduseks kerge jooksu. Sealt need vigastused alguse saavad. Liigesed soojaks ringjate liigutustega alt üles ja ülevalt alla ning siis alles jooksma.
Teet

 
At 01:07, Anonymous Anonüümne said...

Priidult küsiti:
"Kolmekesi seks on lahe, eksju?"
Pullerits: "Ainult siis, kui kõik kolm on mehed!"
Vot selline mees on Pullerits..

 
At 09:36, Anonymous Eerik Tross said...

Kui siin kommentaarides korraks jutt rahvusele läks, siis poisid , praegu käib intensiivne Tartu rahu viitest lepingus loobumine ning avalikkus tegeleb kõrvaliste asjadega, Mart Helme artikkel asjat on peidetud Õhtulehte
http://www.ohtuleht.ee/498989
Tehakse meile ärtust nii kergelt et nuta või naera, ei oskagi midagi rohkem, käed rippu

 
At 10:07, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, Eerik Tross, see on tõsine teema. Selle valguses muutub eriti 01:07 lollus täiesti debiilseks nõmeduseks, mille pärast 01:07 võiks end tõepoolest põlema panna.

 
At 10:39, Anonymous Eerik Tross said...

jah nõus, see on ebaintelligentne tegelane
"Vot selline mees on Pullerits.."

"vot" on jälk russitsism, kui tahad midagi sellist kasutada siis eesti keeles oleks "vaat ..."
vaat nõndamoodi

 
At 11:10, Anonymous Anonüümne said...

kasutagem kõik (eriti pullerits) oma funktsionaalse lugemise oskust. siis saame aru, mida 01:07 tegelikult öelda soovis.

 
At 11:42, Anonymous Anonüümne said...

01:07 on tegelikult üks parimaid kommentaare üldse.

 
At 13:05, Anonymous Anonüümne said...

//"vot" on jälk russitsism, kui tahad midagi sellist kasutada siis eesti keeles oleks "vaat ..."
vaat nõndamoodi//

No vot jälk marurahvuslik keelepolitsei ka platsis.

 
At 14:02, Blogger Priit Pullerits said...

Loll olete või, 13:05?!? Mis te arvate, et meie kaunis emakeel peaks olema igasuguste mujalt ülevõetud nõmeväljendite ja debiilsõnadega risustada? Kui eesti keeles on vaat, siis on vaat, ja ei ole mingit põhjust öelda venelaslikult vot. Minge oma internatsionalismiga õige ...!

 
At 14:13, Anonymous Anonüümne said...

Aga kuidas on näiteks sõnaga dolbojoob jms (http://suusk.blogspot.com/2011/11/pullerits-kuidas-ma-taitsa-uutmoodi.html)? Kas siin on internatsionalism lubatud?

 
At 14:39, Anonymous Pštšelobitšikov Arkadi said...

No vot jälk marurahvuslik keelepolitsei ka platsis.

ahhaa, käes, tuli see sealt tooli alt! Natuke imelik et sellised mehed on PP blogi lugejateks.
Oleks liivlased omal ajal "marurahvuslikud" olnud, oleks nad ehk tänaseks alles.
Nagu Olev Ait vahest internetis kommenteerib et "kõige põlastusväärsemad on need eestlased kes iseennast kotivad". Tänasel päeval kui eestlust ehk eestlaste huvide kaitset ei ole enam rohujuuretasandil ka olla, oleks väga vaja käredat marurahvuslust tagasi peksmaks kõigi sakslaste venelaste skandinaavlaste ülbamist eesti territooriumil. Ning eriti omade "kosmopoliitide" kes tegelikult pole mingid -liidid, vaid lihtsad orjad. Võtame või D Vseviovi kes seletas et eestlaste rahvuslikud huvid - see on mäng tuletikkudega. Eestlasi ootab liivlaste saatus ja ennekõike eestlaste eneste endapetmise tõttu. Võtame või selle et lastele pannakse eranditult väljamaa nimed (vaatame hiljutisi meedias esinenuid Cinzia Siig, Catlyn Keegi (nüüd ei tule meelde perenimi). Poisslapsed on Alex-Edward ja Carl-Eric. Humanitaar Christian Veske on täitsa olemas. Edevuse laat aga mis see endaga kaasa toob, rahvus kaitseb ennast kasvõi oma nimede abil, soomlased miskipärast ei häbene oma nimesid, samuti ei kasuta nad oma nimedes võõrtähti.
Eesti keelt enam ei osata, klubi nimi on sportkeskus.ee
Hästi ma enam ei jaksa. Tegelikult on see kurb kui ei saa inimese nime järgi tema rahvuslikku kuuluvust määrata. Eestlased muudavad oma lapsed eurooplasteks mis on pettus ja plastmass, eurooplasi ei ole, on eri rahvused, muidugi aeg on kangem kui meie, tulevikus rahvust ei ole aga mine tea, tugevad rahvad ehk säilivad, sakslased oma jalkamängudel ikka möllavad.

 
At 15:44, Blogger Priit Pullerits said...

Hea sõnavõtt, 14:39 - toetan teid! Mind ka häirivad, tugavsti häirivad need "kosmopolitismi" ja euroliidu ja euroopluse ja globalismi ja kurat teab veel nimel tegutsevad äraandjad, kellele kõik eestlaslik ja eestimeelne ja -keelne on äärmuslus, natsionalism ja vaat (mitte vot!) et natsism.

 
At 16:39, Anonymous Anonüümne said...

Priit, sul on täiesti õigus.

How about that?

 
At 17:07, Anonymous Anonüümne said...

Muidu olen ma ikka üritanud Pulleritsust aru saada ja mitte siin isiklikult üleda, kui mees siin treenimisest mingit jama kirjutab ning ennast alfaisaseks väidab, samas kui endal lähevad põlved nõrgaks kui peab mehe või meeste seltskonnas püksid jalast võtma või keegi, näiteks Pareiko emotsioone näitab.

Aga nüüd:
//Loll olete või, 13:05?!? Mis te arvate, et meie kaunis emakeel peaks olema igasuguste mujalt ülevõetud nõmeväljendite ja debiilsõnadega risustada?//

Kui minu ema kõneles minuga eesti keeles kasutades sõna vot, siis ei tule mingi suvaline PP ütlema, et minu emakeel pole eesti keel.

Kas järgmiseks hakkame võru ja setu murdeist ka neid sõnu välja nopima, mis ei käi viimase 100 aasta jooksul kirjakeeleks kujunenud moodustisega mõne mehe arvates korrektselt kokku ja meenutab mingi naabri keeles kasutatavat sõna?

//Hea sõnavõtt, 14:39 - toetan teid! Mind ka häirivad, tugavsti häirivad need "kosmopolitismi" ja euroliidu ja euroopluse ja globalismi ja kurat teab veel nimel tegutsevad äraandjad, kellele kõik eestlaslik ja eestimeelne ja -keelne on äärmuslus, natsionalism ja vaat (mitte vot!) et natsism//

päris pikk nimekiri neist, kellele äraandjad häirivad,aga vot paistab Americale äraandjad ei häiri.

13:05

 
At 18:22, Anonymous Ants said...

Olgem faktides täpsed - Hr. Sumberg ei ole jooksnud läbi Sahara kõrbe vaid on jooksnud läbi 4 Deserts Sahara kõrbejooksu. Selle rada 250 km ei ole isegi kümnendikku Sahara laiusest/pikkusest.
On olemas ka inimesi (noh neid meielaadseid tsiviliseerituid), kes on jooksnud tõesti läbi Sahara kõrbe. Hr. Sumbergi meelekindlus laseb uskuda, et ka sellise asjaga saaks ta hakkama. Näiteks see ekspeditsioon
http://www.runningthesahara.com/

 
At 23:19, Anonymous Anonüümne said...

Järjekordne näide Pulleritsu tegelikust palest - talle viidatakse viisakalt viga kätte, aga onu lihtsalt ignoreerib. Kuna ta on korduvalt kekanud, et ajakirjandusüliõpilaste seas on ta hullult populaarne, siis pole imestada, kui ülikoolist tuleb Pulleritsu käe alt järjekordne grupp faktiväänajaid.

 
At 01:33, Anonymous Anonüümne said...

Üle hulga aja siin komme lugedes jääb arusaamatuks, kas psühhoneuroloogidel kestab (arstide) streik ikka veel edasi, et vastuvõttu pole ja ainuke lahendus on siin oma maailmavalu välja karjuda. Kurb tegelikult. Haiged inimesd moodustavad haige ühiskonna. PS! Muide jutt, mille all te Romneyst ja vägistamisest jahute, oli tegelikult ühest spordiga seotud rakendusest...

 
At 01:37, Anonymous Anonüümne said...

Laadisin kõnealuse app`i ja 10 min. pärast tõmbasin maha. Paraku selle tasuta versioon on sisuliselt reklaamplakat. Kahju, et app`i looja pole kuulnud teistest app-lt raha teenimise võimalustest, kui otse lõpptarbijalt raha küsimine.

 
At 20:31, Blogger Mahmoud Amin said...

تطبيق تداول الفرنسي الجديد

 

Postita kommentaar

<< Esileht