esmaspäev, november 12, 2012

Pullerits: Miks superstaarisaade on parem kui jalgpall?

Oi, kui te vaid teaksite, kui inspireeriv nädalavahetus mul oli! Sõitsin rullidega ja põlv ei teinudki häda. Sõitsin rullidega ja mõtlesin, et meil võiks ju ka olla üks kena komme, nagu on Ameerikas: et kui sõidab keegi vastu, siis ütled talle igal juhul tere või soovid jõudu, sõltumata sellest, kas tunned teda või mitte. Samuti sõitsin maanteerattaga A&T Spordi kauplusse ning lasin ratta talvekorda seada. Selgus, et tagumine välisrehv oli nii kulunud, et tuli lausa välja vahetada. Aga kas te arvete, et varatalvel on hinnad samad, mis varakevadel? No muidugi mitte. Tuli puhas võit Euroopa rahas.

Nädala lõpp oli eriti õpetlik. Vaatasin superstaarisaadet – ja muide, selle kohtunik Mihkel Raud käis mul reede õhtupoolikul Tartu Ülikoolis külalislektoriks, rääkis  reporteritöö kursuse tudengitele poolteist tundi oma tööst «Kolmeraudse» saates – ja mõte läks lõpuks jalgpallile, aga ka korvpallile, mille niru seis ja tase Eestis pälvis käsitlust isegi «Kelgukoerte» reedeõhtuses osas. Superstaarisaates jätkasid kõik kolm kohtunikku varasemast veelgi ägedamalt madalahäälse Toomas Kolgi otseöeldes kottimist, mille peale sai mõõt täis. Tõusin diivanilt ja valisin telefoninumbri, millega sain anda hääle Kolgile (kõne hind 95 senti, aga see on väike hind suure toetuse eest). Sama tegi oma mobiiliga ka mu naine. Nii et tulemus, mille kohtunikud oma kriitikaga saavutasid, oli risti vastupidine sellele, mida nad ilmselt lootsid. Ja meie rõõm oli suur ning ühine – ausalt öeldes suurem neist puhkudest, kui olen juhtunud Eestit nägemas jalgpallis väravat löömas –, kui Kolk vaatajate häältega puhtalt järgmisse vooru pääses. (Et teil oleks kogu info: hoian pöialt ka Karl-Erik Taukarile, kes oli kevadsemestril mu tudeng Tartu Ülikoolis uudise sotsioloogia kursusel.)

See, et superstaarisaade tekitas minus suuremaid tundeid kui jalgpall, on ajast ja arust jalgpallile muidugi valus õppetund. Superstaarisaate võlu ongi selles, et erinevalt jalgpallist on mul oma mõju tulemuse üle. Aga selline ongi kaasaja suundumus: pealtvaatajad ei pea olema enam ainult pealtvaatajad, pealtvaatajad peavad saama sündmuses osaliseks, siis tunnevad nad end veelgi paremini kaasatuna. Minu meelest võiks ka üdikonservatiivse jalgpalli juhid mõelda rohkem sellele, kuidas pealtvaatajaile suurem sõnaõigus anda. Olete ju kuulnud – vähemasti mina olen küll, eriti Eesti kaotatud mängude puhul –, kui inimesed ütlevad allajäämise õigustuseks, et tegelikult mängis kaotanud võistkond ju hästi, lõi sama palju väravavõimalusi kui võitja, aga  kahjuks realiseerida ei suutnud. Kindlasti muutuks jalgpall paljude silmis õiglasemaks  mänguks, kui vaatajad saaks mängu käigus näiteks mobiilihääletuse teel anda teada, kumma võistkonna mäng neile rohkem meeldib ja hingestatum näib. Olenevalt häälte vahekorrast võiks siis anda löödud/löömata väravatele lisapunkte.

Usun, et kui sellist kaasaegsena kõlavat süsteemi oleks rakendatud näiteks Eesti ja Brasiilia mängus, oleks Eesti vähemalt viigi saanud, kui mitte võitnud. Liiati sunnib selline hääletussüsteem ka  tugevamat meeskonda nõrgema vastu täie jõuga võitlema, mitte 1:0 eduga piirduma, et hääletuse teel mitte kaotajaks osutuda.
Aga annan endale aru, et selline kaasaegne interaktiivne süsteem jääb kahjuks vaid unistuseks, sest pole arhailisemat mängu kui jalgpall. Kujutage ette, seal ei kasutata siiamaani vaieldavate olukordade lahendamiseks videokordusi, vaid piirdutakse pelgalt selle usaldamisega, kuidas miskit inimsilmale näis. See on ju sama absurdne, kui kergejõustiku jooksualadel või ka muudel kiirusaladel ei kasutataks fotofinišit, ja sama absurdne, kui näiteks Londoni olümpial oleks naiste ülitasavägise triatloni võitja selgitatud lihtsalt silma abil.

Kuid peaküsimus on siiski vist selles, kuidas mul koguneb kilometraaž. Üle-eelmisel nädalal sõitsin rullidega 5:22ga kokku 64,4 km ja lõppenud nädalal 6:02.30ga 80 km. Kõige pikema sõidu tegin pühapäeval, kui sõitsin oma vanade klassika-Swenoritega koduukse eest mööda Jõgeva maanteed Mullaverre. Distantsi pikkuseks kujunes 28,8 km, aega kulus 2:06.15 (sh neli joogipausi). Umbes 70% kogu maast läbisin paaristõugetega, ülejäänud ühesammuliste paaristõugetega. Ei see teinud mu kätele ega õlgadele midagi – eks ole kodus õhtuti ka harjutusi tehtud.
******
Mill Canyon Mesa and Joe Camel Loop trailhead, GMC Terrain, two Trek bikes & Jaanus Laidvee, Moab, Utah. 17. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks kikkida piltidele.)

Fotod 1 ja 4: Rullsuuskadel sõitjad Austrias Zell am Sees. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 2: Toomas Kolk on Miina Härma gümnaasiumi vilistlane. Pildil krabavad teda kaks korda superstaarisaatest väljalangemise ohus olnud Liis Reisner (vasakul) ja eile saatest kolmandana pudenenud Anisa Vänikver. Foto autor: Teet Malsroos, Õhtuleht/Scanpix
Foto 3: Henrik Kalmet (vasakul), kes läheb iga superstaarisaatega järjest paremaks ja vaimukamaks saatejuhiks, ning Karl-Erik Taukar, kes oli kevadsemestril mu tudeng Tartu Ülikoolis uudise sotsioloogia kursusel. Foto autor: Teet Malsroos, Õhtuleht/Scanpix

55 Kommentaarid:

At 15:41, Anonymous Anonüümne said...

olidki juba liiga kaua jalgpalli teemal vait olnud

 
At 16:21, Anonymous Anonüümne said...

Nägin, kui rullsuusatasid pühapäeval, aga tervitama ei hakanud, kuna möödusin sust autoga. Just nii! Priit Pullerits oli rullsuuskadega sattunud Tähtvere spordipargist päris kaugele.
Mis värk on?

 
At 16:38, Anonymous Anonüümne said...

Kas nüüd avastasid tervitamise?

Minu tervitamistele vastavad ~90% vastutulijatest, sõltumata sellest, kas jookseme või sõidame rattaga. Eriti hea, et viimasel ajal on noored tragimad kui omaealised (üle 50-d).
Aga vaat selle klappidega muusika kuulamise keelaks küll ära - ei kuule need ratturid/jooksjad/suusatajad/kõndijad mitte mütsigi.Ei saa neist mööda ega üle. Lähenedes värisen kogu aeg, et keegi ette ei astuks, sest taganttulijat nad ei kuule.

Sa ameerikamannide maal käinuna peaks ju teadma, et paljudes osariikides on näiteks rattasõidul üldse kõrvaklapid keelatud ja trahv päris krõbe.

 
At 17:16, Anonymous Anonüümne said...

Loodan, et su ihuortopeed sinu rullide lääpasõidetud kolmnurkseid rattaid ei näe. Ja tänutäheks tehtud töö eest peale operatsiooni neile uued rattad alla ostad. Kui ei, siis ei maksa imestada, et uued ihuhädad külge tulevad.

ain

 
At 17:39, Anonymous Anonüümne said...

Priit,
Sa kirjutad juba nagu Siim Boikov ERR Spordist. Kuidas nii madalale tasemele on võimalik langeda? Võta ikka üks teema korraga - spordiblogis soovitavalt spordist - ja püüa sihtrühmale relevantne olla.

 
At 17:42, Anonymous Anonüümne said...

Priit kadestan sinu vaba aega, mida saad nürile toksimisele pühendada (endal tuli 3.20 ja 45km)

Mis pulsiga treenid Priit - ega ohtu ületreenimisele ei ole?

 
At 19:14, Anonymous Anonüümne said...

Priidul ei olegi pulssi.

 
At 19:22, Anonymous Anonüümne said...

tal pole südantki

 
At 19:37, Anonymous Anonüümne said...

Vabandage väga rumalat küsimust, aga mis see "superstaarisaade" on? Teatris miski tükk? Samas, mulle küll ei meenu, et teatris diivanid oleks ja seal telefoniga räägitakse. Võibolla kinos siis uus film?

 
At 20:27, Anonymous Anonüümne said...

Selleks, et sõita TM-il esimese 250 sisse, treenib Priit ebaratsionaalselt palju. Fakt.

 
At 20:40, Anonymous Anonüümne said...

Nalja teed või, 5-6 tundi nädalas on palju? See on miinimum koormus, et kehalist liigutamist üldse treeninguks kannataks nimetada.
Ise panen nii 14-16 tundi nädalas.

 
At 20:45, Anonymous Anonüümne said...

Esiteks teretamisest - tore komme muidugi, aga kui iga 15 sek tagant tuleb keegi vastu, siis ei ole enam tore komme. Teiseks IRW-ideest jalgpalli tulemust hääletajatest mõjutada ... toodud näide Est vs. Brasil on hea, aga järeldus täiesti vale - soovitan PP võrrelöda Eesti ja Brasiilia rahvaarvu. Kokkuvõtteks - nii tobedat postitust pole ammu olnud.
r.

 
At 21:31, Anonymous Anonüümne said...

Ilmselge loominguline kriis....

 
At 21:53, Anonymous Anonüümne said...

20:40 on töötu üksik vanapoiss.

 
At 22:19, Anonymous Anonüümne said...

Miks Tähtvere spordipargis kustutatakse tuled ära kell 23.00, kui parasjagu 1. lõiguringi lõpetasin 5-st?

Dendropargis ja Tähtvere spordipargi parklas põlesid tuled edasi.

30 minuti jooksul mõtlesin samal ajal Turovski "Loomult looma" kuulates, et loomad peaksid jõe äärest tulema oma sügist soolalaksu mu küljest saama. Hämaruses nad ju liiguvad.

 
At 22:40, Anonymous Anonüümne said...

7 tundi on tööl käivale inimesele praktiliselt piir. Enda nädalamaht jääb sinna sisse. Ei näe erilisi võimalusi kuidas rohkem teha. Korralikuks maratonitreeninguks jääb sellest muidugi väheks.

 
At 22:49, Anonymous Anonüümne said...

7 tundi on baastaseme hoidmiseks. Endale rahuldust pakkuvate tulemuste jaoks tuleb ikka 20:40 moodi liigutada, seda eeldusel, et ei teki ületreeningut. Tööl koival inimesel võib tekkida sellise koormuse juures nt vitamiini vaegus...

 
At 22:50, Blogger Madis said...

Ma ei vaata kumbagi, puhas aja ja närvide raiskamine. Nagu vahest ka siia kiikamine...

 
At 23:00, Anonymous Anonüümne said...

7 tundi on puhas treeninguaeg. Sinna tuleb minu puhul lisada veel 1-1,5 h venituste ja oma keha raskusega jõuharjutuste aega. Treeningupaiga ja kodu vahel liikumiseks kulub oma 5-6 tundi. Brutto aeg tulebki kusagile 13-14 tunni kanti.
22:40

 
At 23:14, Anonymous Anonüümne said...

7 tundi tööd nädalas on tõesti piir :P

 
At 23:21, Anonymous Anonüümne said...

Priit, üks jalgpallur võeti narkootikumidega vahele. Võib-olla hakkab just sealt Andrus Veerpalu dopingulugu lahti hargnema.

 
At 00:20, Anonymous Anonüümne said...

Jalgpallis dopingukontrolli ei ole. Samas liiguvad jalgpallis suured rahad. Kiusatus sooritusvõimet tõstvate ainete tarbimiseks peaks olema suur.

 
At 00:41, Anonymous Anonüümne said...

kui see ei ole tuhvli all olemine, siis mis see on?

 
At 09:15, Anonymous Anonüümne said...

full disclosure on vist selle asja nimi ajakirjanike jaoks. et kui kellestki soosivalt räägid, siis viitad ka oma seotusele.

 
At 09:23, Anonymous Anonüümne said...

Seks on parem, kui jalgpall ja superstaarisaade kokku. Kuidas sellega on? Miks raiskad aega mingi tv-saate peale?

 
At 10:43, Anonymous Anonüümne said...

Ma arvasin, et Pullerits enam üllatada ei suuda- vale puha! See, et raevukas pehmopõlgur ise mingit laulusaaded fännab ja isegi telefonitsi(loe: raha eest) hääletab.....
Masendav....

 
At 11:52, Anonymous Pommer Ants, suusataja said...

Priit, üks jalgpallur võeti narkootikumidega vahele. Võib-olla hakkab just sealt Andrus Veerpalu dopingulugu lahti hargnema.
----------------------

leian et jah, aga natuke teises võtmes. Nimelt kui Veerpalu oli, siis ei olnud ta üksiküritaja. Jalgpalluriga sama analoogia, kui tegi, siis mitte üksi, ning klubi juhtkonna suured sinised silmad ........
aga tüüpiline eesti, kohe läheb ringkaitseks ja kinnimätsimiseks, tuleb meelde see ujujatest tehtud filmike, kus kohe PR mees välismaalt kutsuti tulekahju kustutama.
Aga prooviks elada siiralt, ilma jätkuva PR katuseta? on see võimalik?

 
At 12:06, Anonymous Anonüümne said...

Anonüümne ütles...

Nalja teed või, 5-6 tundi nädalas on palju? See on miinimum koormus, et kehalist liigutamist üldse treeninguks kannataks nimetada.
Ise panen nii 14-16 tundi nädalas.

20:40

Millal sa puhkad

 
At 12:15, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole võimalik, 11:52. Kõik on äri, nagu meile õpetab Priit Pullerits. Kui PR-i jaoks spetsiaalseid inimesi ei ole, siis tehakse seda ise. Tuletame meelde, kuidas meile üritatakse peale suruda "rahvuslikku põlve nr 2" või panna meid uskuma, et jalgrattasport on parem kui jalgpall. Priit Pulleritsu PR-iga võrreldes on suusaliidu vassimine leebe ja tagasihoidlik. Ning kui Pullerits sõimab suusaliitu, siis tuleb alati meelde see vanasõna paja ja katla kohta.

 
At 12:28, Anonymous Andres T. said...

Anonüümne 12:15 ei saa asjast aru. Rahvuslik põlv nr.2 ja jalgpalli/seksi/ratta läbipõimunud suhted on šou, et meiesugustel töllidel midagi kommenteerida ja lugeda oleks.
Portaalide "spordiajakirjanikud" on ju küündimatud, olgugi et nende varjatud eesmärgiks on samuti soud pakkuda.
Selle kõrval on suusaföderatsiooni prohmakad ikka kahjuks reaalses elus juhtunud asjad.
Seega, härra Anonüümne, ära võrdle näppu nokuga.

 
At 12:57, Anonymous Anonüümne said...

Siis ärgu Priit Pullerits kaevaku, et suusaliit teda tõsiselt ei võta. Šõumehi ei peagi tõsiselt võtma. Tõsiselt võetakse sind siis, kui sa ise tõsine oled.

12:15

 
At 13:01, Anonymous MS said...

Lp. Andres T.

Reaalses elus on juhtunud ka PP vassimised faktidega (Pekingi OM) ja matslikud sildistamised (hüsteeriline eit), rääkimata 1980ndate kangelastegudest Tartu linnas.

 
At 13:19, Anonymous Anonüümne said...

Jään ka anonüümseks. Mind häirib paljude kommenteerijate kriitilisus PP suhtes. Nahhui te siis loete PP blogit, minge pange kodus pihku. Kedagi ei sunnita internetist blogipostitusi lugema, ärge siis vinguge rsk. Ja kui mees kirjutab oma arvamusi ja paneb üles oma mõtted, siis mis krdi õigusega te kritiseerite? Looge ise blogi, kus postituste lugejate hulk on kõrgem kui Kesknädala lugejaid.

 
At 13:42, Anonymous Anonüümne said...

13.19 , võta palun rohud ära ning püüa oma NL russitsismide asemele uued sõnad leida.

 
At 13:47, Anonymous Anonüümne said...

Erakordselt nüri avaldus 13.19
Kui keegi ei kritiseeriks, poleks siin lugejaid. 95% siin kommentaare uudistamas käibki. Põhiteksti loetakse ( kui üldse) üle ridade.

 
At 13:59, Blogger Priit Pullerits said...

13.47, seda on näha, jah, et loetakse üle ridade. Saate aru küll, mis ma selega mõtlen ja millele viitan. Viitan viletsale debateerimisoskusele.

 
At 14:09, Anonymous Anonüümne said...

Tundub,et jalgpall on Priidu jaoks väga oluline.Ja kui üks asi ikka nii hinge painab,ei saa sellest ei üle ega ümber.Aga tee oma ettepanek reeglite muutmiseks rahvusvahelisele organisatsioonile,kelle pädevuses on neid muuta.Jutt käib siin ju rahvuskoondiste tasemel mängudest.Ja ehk oskavad nemad anda vastu kasulikku nõu,kuidas õigemini noori ajakirjanikke koolitada ja blogi pidada.Häid mõtteid tasub ikka vahetada.

 
At 14:10, Anonymous Anonüümne said...

Priit, aga mida Sa ise teed?

Eelmine postitus rääkis sellest, et Reformierakond tõi Eesti Suusaliitu uue tegija, aga esimene kommentaar Priit Pulleritsult selle all oli, et "... minu õpilane Pavo Raudsepp esines just Maire Aunaste "Perepeo" saates suurepäraselt".

Ei suuda kuidagi aru saada, kuidas Pulleritsu õpilase esinemine Maire Aunaste telesaates on seotud Reformierakonna uue tegijaga suusaliidus.

 
At 14:10, Anonymous Anonüümne said...

13.19 kirjutab anonüümselt, veelkord siis, ilma nhuideta. Ükskõik mis teemas PP ka sõna ei võta, on kamp ilkuijaid kohe platsis. Tundub, et tegu on miskite kirjatsuradega kes enda allajäämust PP-le spordi või sõnavalkonnas kuidagi kompenseerida püüavad. Jube häiriv on lugeda sedasi blogipostituse kommentaare. PP võiks vaevaks võtta ära kustuda kõik anonüümsed kommentaarid ja alles jätta isiksustatud kommentaarid. Ja uskuge, see jutt siin muutuks palju sisukamaks.:) Head päeva, 13.47-d jt.

 
At 14:19, Anonymous Anonüümne said...

Kodanik 13.19 ja 14.10. Miks sa vingud selle üle, et meie vingume? (vähemalt Sinu arvates). Sa oled ju ise täpselt samasugune.
Tanel

 
At 14:25, Anonymous Anonüümne said...

Tanel> mina rohkem ei vingugi, ma ütlesin ära mis öelda oli.

 
At 14:29, Anonymous Anonüümne said...

Nendele, kes lahtisest uksest rind kummis sisse üritavad murda- Anonüümsus on selle blogi väetis ja sõnnik üheskoos. Kui naginat poleks, ei loe seda keegi, ning ametliku ID all kirjutajaid jääks siia käputäis.
Midagi asjalikku (pean silmas teadmisi) siit otsida on mõttetu; puhas meelelahutus ja ajaviide. Seda rolli blogi täidab. Kui "lõugasõit" ei meeldi, 13.19, võid ju ise mujale lugema kolida.

 
At 15:26, Anonymous Anonüümne said...

Anonüümne ütles...

Jään ka anonüümseks. Mind häirib paljude kommenteerijate kriitilisus PP suhtes. Nahhui te siis loete PP blogit, minge pange kodus pihku. Kedagi ei sunnita internetist blogipostitusi lugema, ärge siis vinguge rsk. Ja kui mees kirjutab oma arvamusi ja paneb üles oma mõtted, siis mis krdi õigusega te kritiseerite? Looge ise blogi, kus postituste lugejate hulk on kõrgem kui Kesknädala lugejaid.

13:19


SEE EI HÄIRI SIND PRIIT - KUI SEE OLEKS SINU KOHTA KÄINUD, SIIS OLEKS SEE KOMMENTAAR JUBA AMMU KADUNUD. KUI AGA SINU SÕPRU JA KAASLASI SÕIMATAKSE, SIIS EI OLE LÕUGASÕITJAST EI KIPPU EGA KÕPPU!!!

LAME

 
At 15:41, Anonymous Anonüümne said...

Anonüümne ütles...

Jään ka anonüümseks. Mind häirib paljude kommenteerijate kriitilisus PP suhtes. Nahhui te siis loete PP blogit, minge pange kodus pihku. Kedagi ei sunnita internetist blogipostitusi lugema, ärge siis vinguge rsk. Ja kui mees kirjutab oma arvamusi ja paneb üles oma mõtted, siis mis krdi õigusega te kritiseerite? Looge ise blogi, kus postituste lugejate hulk on kõrgem kui Kesknädala lugejaid.

13:19

Pane link oma Rate.ee kontole tõmbame sind kõik oma sõbraks!

 
At 15:42, Anonymous Anonüümne said...

Raudselt mingi Reformierakonna funktsionär - JL äkki?

 
At 16:33, Anonymous Anonüümne said...

Debateerimisoskuse tase? Mnjah. Rohkem kui üks kord on siinsamas blogis arvamuste avaldamise käigus lauale käidud kaart a'la "kui te kohe vait ei jää, siis saadan Postimehe juristid kallale".

 
At 16:51, Anonymous Jurist said...

15:26-l võib olla õigus nõuda blogi haldajalt teda halvustavale kommentaarile ligipääsu piiramist. Keeldub blogi haldaja aga seda tegemast, siis pöörduda Ajakirjanduse Eetikanõukogu poole, kui see ka ei aita, siis esitada hagiavaldus kohtusse, nõuda blogikommentaari eemaldamist, tekitatud moraalse kahju hüvitamist ja kohtukulude katmist. Hagiavalduse blanketi leiate internetist. Soovitame enne konsulteerida juristiga.

 
At 17:13, Anonymous Anonüümne said...

Anonüümselt esinedes kuulutada, et kommentaarid olgu nimelised peegeldab ideaalselt keskmise eestlase arusaama õigusest ja õiglusest.
Peep Pahv nimetaks selliseid vendi maotuteks limukateks.
Teet

 
At 02:37, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 02:55, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 
At 08:24, Blogger Unknown said...

ralph lauren
coach outlet online coach factory outlet
cheap oakley sunglasses
coach outlet online
moncler outlet online
canada goose jackets
cartier outlet
replica watches
cheap oakley sunglasses
oakley sunglasses wholesale
20170214lck

 
At 11:34, Blogger Unknown said...

michael kors handbags
nike air force 1
nike huarache trainers
converse trainers
cincinnati bengals jerseys
oakley sunglasses
air force 1 shoes
michael kors handbags clearance
gucci borse
michael kors outlet clearance
20170317

 
At 07:45, Blogger Unknown said...

cheap jordans
off white clothing
jordan shoes
falcons jersey
nike air huarache
nike roshe one
adidas eqt support
pandora charms
yeezys
moncler jackets

 
At 08:59, Blogger raybanoutlet001 said...

soccer boots
coach outlet
nike chaussure
nike outlet
nike huarache
cheap jordan shoes
basketball shoes
off-white clothing
oakley sunglasses wholesale
moncler jackets
zzzzz2018.5.14

 
At 05:20, Blogger jeje said...

adidas outlet online
nike chaussure
ugg boots clearance
ugg boots uk
adidas nmd
moncler online
coach outlet
kate spade
louboutin shoes
canada goose outlet

 

Postita kommentaar

<< Esileht