esmaspäev, detsember 10, 2012

Pullerits: Kas lõikamine teeb tulemuse paremaks?

Suusavennad võtsid mu kepid käsile. Mis siis, et neil olid nädala lõpus käed niigi kõvasti tööd täis. Aga silmanurgast nägid nad, et mu klassikasõidu kepid on liiga pikad.

Fakt on see, et eelmise talve alguseni kasutasin nii uisu- kui klassikatehnikas sama Swixi kepipaari (originaalis maksid tollal 1800 krooni, sain pisut kasutatud 1000 krooni eest). Olen 187 cm pikk ning kepid olid, kui nüüd õigesti mäletan, 165 cm. Aastaid tagasi käisin treener Kalmer Trammi juures Otepääl eri pikkusega keppe proovimas. Lühemad tekitasid kiiresti seljavalu. Nii otsustasin pikkade kasuks. Ja ega tulemused nendega ju viletsad olnud. Tartu maratonil sõitsin nendega kahel korral teise saja keskele.

Eelmisel aastal ostsin pikemad uisukepid. Seniste Swixidega jätkasin klassikasõitu. Sai kõrgelt hea tõuke. Vähemalt nii mulle tundus.

Aga nädalavahetuse algul võtsid Suusavennad mu kepid lähema vaatluse alla. Nad tegid arvutusi, lisasid vürtsiks andmeid Jerry Ahrlini keha- ja keppide pikkuse kohta ning väitsid, et mul on kepid räigelt pikad. Ütlesid, et kolm sentimeetrit tuleb vähemalt ja pikema jututa lühemaks teha.

Pidage nüüd hoogu, mehed, hüüdsin neile. Lühemaks on keppe ju lihtne teha, aga kui liiga lühikeseks teete – nii et mul selg taas valutama hakkab –, siis tahaks näha, kuidas te need uuesti pikemaks teete, protestisin. (Selgus, et see ei ole siiski võimatu, käepideme otsast saab seda teha, aga toda argumenti ei pidanud Jaanus Kunts ka ise kuigi tugevaks.) Ja kui on võimalik, tegin ettepaneku, siis miks mitte raiuda koera saba jupi kaupa ehk teha keppe lühemaks sentimeetri jagu – et kui peaks selguma, et seda on ikkagi vähe, saab ju veel järgmise sentimeetri maha võtta.

Pühapäeval läksin Tartu dendroparki sõitma ja Kunts tunnistas, et oli öö jooksul teinud mu keppe siiski poolteist sentimeetrit lühemaks.

Sõitsin rahulikult kuus 4,7 km pikkust ringi ja spordipargis veel veidi peale, nii et kokku tuli ligi 29 km, aega kulus 2:16. Ei hakanud selg valutama. Kas ka tõuge oli sama hea kui varem või hoopis kehvem, seda ei oska öelda.

Küll oli aga Suusavendadel ühes õigus: tõusudel oli palju kergem liikuda. Asi on selles, seletasid nad, et kui kepid on pikad, siis jään neile tõusudel rippuma ning seda vähem suudan suuski kinni vajutada. Tõepoolest, nüüd sain keppidega töötada palju madalamalt ning tundsin, et sõidustiil läheb paremini paika.

Millised on teie kogemused?
******
Bull Canyon jeep road, Moab, Utah. 18. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks kikkida piltidele.)

Foto 1: Kristina Šmigun-Vähi sõitmas 2003. aastal Asiagos MK-etapil klassikatehnikas uudsete, ülalt kõverate suusakeppidega. Foto autor: Toomas Huik, Postimees/Scanpix
Foto 2: Pöialt toetav kida suusakepi käepideme küljes. Minu nõuandja Kristjan Oolo on väitnud, et kasu sellest pole. Foto autor: Mati Hiis, Õhtuleht/Scanpix

58 Kommentaarid:

At 14:46, Anonymous Anonüümne said...

Kas seda lugedes peaks siis arvama, et SWIX-i spetsialistid on A&T Spordi kaupluses ning EXEL-i omad Suusavendades?

Kirjutasid ju hiljuti, et lasid SWIXi keppide käepidet A&T-s vahetada.
("Pullerits: Mis saladust teavad neli juhuslikku pealtnägijat?" - kommentaar 17:20)

 
At 15:03, Anonymous Anonüümne said...

Sinu pikkuse juures - klassikakepp 158cm ja uisukepp 170cm. Hälbed on üldjuhul marginaalsed. Arvestama peab, et distantsimeestest tippsuusatajatel on nats lühemad kepid kui pikaotsa (rahva)meestel. Tõusude osakaal on maratonidel reeglina väike; paaristöö jaoks võib 2-3cm pikem varustus imet tegema. Eelduseks muidugi, et keha keskosa ja käed tugevad.

 
At 16:07, Anonymous Anonüümne said...

See on küll hea, et sa ei hakanud seda kõrgemat matemaatikat ning raketiinseneri oskusi nõudvat kepi pikkuse määramist ise tegema, vaid usaldasid selle tugeva väljaõppega oma ala geniaalsetele professionaalidele! Ega sõimata ei saanud?

 
At 16:17, Anonymous Anonüümne said...

Murdsin Tartu Maratonil poolelmaal kepi, asemele sain 10 cm lühema raske kaika. Teine pool on just paaristõuke osa. Esimene km oli väga ebamugav, aga varsti harjusin ära ja kokkuvõttes parandasin teisel poolel oma kohta. Kas te oma mõne sendimeetrise kepipikkuse muutmisega rohkem platseebo efekti ei saavuta?

 
At 16:19, Anonymous Anonüümne said...

Jerry Ahrlin.. Suusavendades lõigatakse harrastaja kepid United Bakersi meeste malli järgi ümber! Ja tunne läks kohe paremaks? OMG!

 
At 16:21, Anonymous Anonüümne said...

Parema treeninguga on palju suuremad võimalused tulemust parandada kui varustusega ja investeering on oluliselt efektiivsem. Varustusele kulutatud sajad eurod annavad pisikese ajalise võidu, mis valesti või kehvasti treenides olematuks muutuvad. Treeningu mõju tulemusele on kordi suurem kui varustusel. Miks seda varustust pidevalt fetisseerida?
Tehkem trenni poisid!

 
At 16:45, Anonymous Anonüümne said...

Keppide pikkust võib valida vastavalt raja profiilile. Pika kepi eelis on tasasel maal ja lühikese kepi eelis tõusudel.

MM

 
At 16:53, Anonymous Anonüümne said...

Kunts tunnistas, et oli öö jooksul teinud mu keppe siiski poolteist sentimeetrit lühemaks.

Vot see on tase! Maskoti keppe nühitakse terve öö ja muutuvad tervelt 1,5 cm lühemaks. Teeb kadedaks!

 
At 17:08, Anonymous Anonüümne said...

Küll on ikka ime abistajad sul - see millest sa räägid tehakse trennis esimese asjana selgeks, Sina aga avastad põhitõdesid alles, siis kui oled 10a sõitnud. Kas sa erialast kirjandust üldse ei loe Priit?

 
At 17:46, Anonymous Anonüümne said...

Jerry Ahrlin ja Priit Pullerist no see on nagu siga ja kägu võrdlus. Kuid olen sind näinud sõitmas Estoloppeti klassika etappidel ja olegm ausad ligadi-logadi on su tehnika tõusul, nüüd ma saan aru miks, sest nii pikkade keppidega sa ei saagi normaalselt sõita tõusu. Olen 180 cm ja kasutan 154,5 cm keppe ja tõusudel on see minu jaoks viimane piir. Mul endal on tugevamapoolne ülakeha, seetõttu olen võtnud mudelist natuke pikemad (pikkus*0,85), sulle soovitaks mudeli järgi ehk 159cm pikka keppi.
Mis seisus siis vanade suuskade müük on ja kas uus suusk on carbon lite või tase allpool olev (tegelikult sama suusk ainult ilma carbonita)?
Tipp

 
At 17:57, Anonymous Anonüümne said...

Pikaks need kepid siis lõpuks said?

 
At 18:06, Anonymous Anonüümne said...

Ülevalt mõõdetakse rihma kinnitusest või kepi otsast?

 
At 18:30, Anonymous Anonüümne said...

Loo pealkiri oli algselt intrigeeriv, aga sisu osutus hoopis muuks....pettumus missugune...nali naljaks, aga arvuta mistahes valemiga vöi mööda kusttahes, vahet pole, meister-oskaja suusatab igasugusega. Juba paar aastat tagasi vahetasin ka 159-sed 162,5-ste tehase väljalaske vastu. Pöhjus sama: pidevast paaristöukest valutama kippuv alaselg. Nüüdseks seda probleemi enam pole. Pikem kepp annab natuke eelist paaristöukel, aga kui harjutada-harjuda, saab edukalt ka töusudel hakkama. Kummaline, et muidu alati enesekindel Priit teatud seltskonna arvamusel ennast möjutada laseb. Eriti veel nüüdses seisus kui paaristöuke osatähtsus suustamise tulemuses muutub oluliselt palju enam määravamaks.
Kui tänapäevasest suusatehnikast üldse rääkida, siis ega see publikut ahhetama-ohhetama panev ilus, tehniline, graatsiline, ökonoomne jne suusatehnika ei maksa mitte s...ttagi. Tulemuse saavutamiseks loeb vaid jöud, vöimsus, kiirus....
Maamees

 
At 19:33, Blogger Priit Pullerits said...

Tipp, see on õige, et tõuse ma sõita ei oska, ja sel hooajal muutub pilt tänu opereeritud paremale põlvele veelgi erilisemaks, sest parem jalg ei lase ikka peaaegu üldse tõugata.

Mõõtsin kepid üle, sain teada, et pikkust on 159,5 cm. Pagan, mehed võtsid vist ikka rohkem kui 1,5 cm otsast ära... Aga vahet pole, nagu keegi siin ütles, et õige mees sõidab igasugusega.

Suuskade müük jätkub, praegu on kaks huvilist, täna pidin minema ühele mehele (kõva rattur, sain teada!) näitama, aga põlv on nädalavahetuse pikkadest sõitudest (24+29 km) tuim ja sidemed valusad, ei hakanud pimedas välja kobima. Ja ega õige treenimine pidigi toimuma taastudes.

 
At 20:58, Anonymous Anonüümne said...

Kepi pikkus mõõdetakse teraviku otsast
käepideme otsa. Endale oleks loogilisem kulbi toetuspinnast rihma kinnituseni, aga ju siis teistpidi on kujunenud.
Priit, ütle nüüd päris ausalt, kas suusakeppide lühemaks tegemiseks on tõesti tarvis töökotta pöörduda? Meeste maailmas veidi arusaamatu teguviis......
Kui Maamees räägib 162,5cm klassikakepist, siis on tema enda pikkus ca 190cm. Mehine majakas suusarajal;))))))

 
At 22:09, Anonymous Anonüümne said...

PP vehkis nii kõvasti trenni et suisa suusasidemed olid valusad ;) muhahaha

 
At 22:51, Anonymous Anonüümne said...

Kepid 162, ise 184. Teen ka tõenäoliselt 1.5cm lühemaks aga mitte rohkem, sest 157 proovides jäi paaristõuge kuidagi nõrgaks. Kui ülakeha tugev ja jõuline, siis tundub pikema kepiga hoog kiirem ja edasiliikumine kergem. Ka paaristõuke sagedus on väiksem, kui teistel.

 
At 22:52, Anonymous Anonüümne said...

Kas need 100% carbon ja ulmekepid lähevad ka kergemini pooleks? Olen seni 60% sõitnud ja see veidike paindub.

 
At 23:59, Blogger GuidoMukk said...

ma samuti hädas seljaga. pikkus Priidu kanti 187, 188. kepipikkus 160. iga päev pärast 3 km algab täielik piin

 
At 00:58, Anonymous Anonüümne said...

Siis peaks selja tugevdamiseks spetsiaalseid võimlemisharjutusi tegema ja võib-olla vahelduvtõukelisele sõiduviisile üle minema, vähemalt ajutiseks.

 
At 06:39, Anonymous Anonüümne said...

"Eelmisel aastal ostsin pikemad uisukepid. Seniste Swixidega jätkasin klassikasõitu. Sai kõrgelt hea tõuke. Vähemalt nii mulle tundus. Aga nädalavahetuse algul võtsid Suusavennad mu kepid lähema vaatluse alla." -- Tõepoolest, miks mitte muuta seda, mis toimib?

"Lühemaks on keppe ju lihtne teha, aga kui liiga lühikeseks teete [..], siis tahaks näha, kuidas te need uuesti pikemaks teete,[..]" -- Siis pead dr Ripsi poole pöörduma. Ja kui Rips liiga palju võtab, siis uuesti Suusavendade poole.

 
At 10:42, Anonymous Anonüümne said...

... aga põlv on nädalavahetuse pikkadest sõitudest (24+29 km) tuim ja sidemed valusad, ei hakanud pimedas välja kobima. Ja ega õige treenimine pidigi toimuma taastudes.

19:33

Haigekassa peaks Priidult operatsiooni raha sisse kasseerima kuna tegemist on ilmselgelt maksumaksja raha raiskamisega!

 
At 10:42, Anonymous Anonüümne said...

Ainult nõrgad poevad valu taha ...

 
At 10:44, Anonymous Anonüümne said...

Valu vastu aitab Musta mamba mürk

 
At 11:33, Anonymous Anonüümne said...

Kas need 100% carbon ja ulmekepid lähevad ka kergemini pooleks? Olen seni 60% sõitnud ja see veidike paindub

 
At 11:43, Anonymous Anonüümne said...

Fischer vs OneWay värvivaidlus originaalkeeles:
http://www.oikeus.fi/markkinaoikeus/60291.htm
Tanel

 
At 12:06, Anonymous Anonüümne said...

Kas need 100% carbon ja ulmekepid lähevad ka kergemini pooleks? Olen seni 60% sõitnud ja see veidike paindub

 
At 13:38, Blogger Priit Pullerits said...

Ai, ühe olulisse detaili unustasin: Suusavennad lubasid, et kui lasen keppe lühemaks teha, võidan selle arvelt Tartu maratonil kaks minutit. Kas teate, kui palju tähendab kaks minutit? See on ligi 30 kohta. Nii et ei maksa imestada, miks nii palju tehnikale panustada. Suusatamine on tehnikaala samuti, nagu see on vastupidavus- ja jõuala.

 
At 13:39, Anonymous Anonüümne said...

Priit,olen sama pikk kui sina ning klassikakepp on 162.Mulle see sobib.Maratonidel,kus rada on reeglina laugem ja suurem paaristõuke osakaal,võibki kepp mõni cm pikem olla.Tegelikult ei määra see mõni cm midagi.Ja veel:ole nüüd ometigi mõistlik ja kuula teraselt oma sisemist häält.Ära tee liigse tormakusega endale haiget.

 
At 13:57, Blogger dr Holden said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 14:03, Anonymous Anonüümne said...

Holden ka ülakehalt turskem vend nii, et 154,4 on täista sobilik.
Oluline on et kui oled väsinud siis niisama paaristõukel seal keppide otsas ei ripuks, algul on kõigil jõudu ja elu lill.
Tipp

 
At 15:00, Anonymous Anonüümne said...

Kas on juhtunud, et kaasvõistleja kepp on läinud suusarajal teile kogemata perse?

 
At 15:11, Anonymous Anonüümne said...

pikkus nagu Priidul---170,biitseps--41.

 
At 15:56, Anonymous Anonüümne said...

Ilus emakeel: Kas on juhtunud, et kaasvõistleja kepp on suusarajal teile kogemata perse läinud?

 
At 16:13, Anonymous Anonüümne said...

Ei olõh, kuid ütel mehhel ütskõrd pimedan mõtsavahhel justku midagi sellist ollah juhtund. Naase rääkisiva sanna man.

 
At 16:16, Anonymous Anonüümne said...

Vau! 2 minutit on ikka väga oluline võit! Tagapool ei ole kahe minuti väärtus 30 kohta, vaid oma 60-80 kohta kindlasti. Peaks kohe selle Suusavendade kontori Lauluväljaku juures üles otsima ja laskma kepid lühemaks teha, kes veel ei ole teinud! Ma arvan, et seal võib saba tekkida, seetõttu ei tasu viivitada. Optimeeritud keppidega saab ka Tartu maratoniks korralikult valmistuda ja väldid seljaga tekkivaid probleeme! Ole tänatud, Priit Pullerits, väga õigeaegse soovituse eest!!!!

 
At 16:19, Anonymous Anonüümne said...

P.S. Lugesin eelmist blogikirjutist ja leidsin, et Suusavendadelt saab suusale ka sobiva rihvli sisse! Olen mõelnud, et struktuuri tõmmatakse ainult tipp-proffidele, selgub, et Suusavendadelt Tartu laululava juures saab iga harrastaja ka oma suusale "uue hingamise!". Super!

 
At 16:24, Anonymous Anonüümne said...

Suusavennad lubasid, et kui lasen keppe lühemaks teha, võidan selle arvelt Tartu maratonil kaks minutit.

siit koidab Nobeli preemia...

 
At 16:27, Anonymous Anonüümne said...

Milleks tülitada Metsavendi, kepi peaks saama lühemaks teha kodus lõikelaual kas saagnoa- või rauasaega.

 
At 16:28, Anonymous Anonüümne said...

Mina ei teagi, kui pikad minu kepid on. Lähen lasen Suusavendadel kepid üle mõõta. Nemad teavad kas mõõta kulbist või kääepidemist, kontrollivad mu kepid üle, kui vaja, teevad lühemaks. Siis on kindel!

 
At 17:13, Anonymous Anonüümne said...

Köik need, kes viitsivad, leiavad aega, vöimisiganes pöhjusel teevad vähemalt 10% rohkem trenni kui eelmisel aastal, need vöidavad vähemalt 3 minutit. Loodan, et kölab usutavamalt kui see, et kas kepp 1sm pikem vöi lühem.
Maamees

 
At 17:19, Anonymous Anonüümne said...

Kas on ka mingit vahet, kummast otsast keppi lühemaks lõigata, alt või ülalt?

 
At 17:30, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav jah, et eksperdid Teppanid kes Priidu suusatehnikat on vaadanud pole siiamaani kordagi keppide pikkuse kohta midagi öelnud. Sellest ju kõik algab. See on sama, mis väikese raamiga maantekaga õiget sõidutehnikat õppida. Proff treener ütleb kohe, et enne pole mõtet tehnikat harjutada kui suusad kepid ikka õiget mõõtu on.
Teet

 
At 17:41, Anonymous Anonüümne said...

Egas muud, kui Pullerits peab nüüd Vahur Teppani uksele koputama, et sõidutehnika muudetud keppide jaoks paika panna.

 
At 17:49, Anonymous Anonüümne said...

Ei maks seda PP nii väga uskuda. Arvestades et PP läbib Dendros ainult paaristõugetega kolm ringi. Pärast uhab TM paaristõugete ja pikkade keppidega kõigist mööda.

 
At 17:50, Anonymous Anonüümne said...

Esimesel pildil siis Kiku oma ühekordset eksperimenti läbiviimas.
Konkreetne võistlus läks aia taha,ehk takkajärgi võib spekuleerida ,kas just selle rumaluse nahka läks ka MK-sarja üldvõit.

 
At 19:46, Anonymous Anonüümne said...

Priit,
anna oma rinna ümbermõõt, biitseptsi ümbermõõt (küünarliiges 90 kraadi all), käe pikkus (õlast randmeni). Siis saame võrrelda mis mees oled.

 
At 20:23, Anonymous Anonüümne said...

"Kas teate, kui palju tähendab kaks minutit? See on ligi 30 kohta" .... no mis vahet on, kas koht on 300. või 330. ? Suusatage, nautige jne. aga pole mõtet "tulemuse" pärast lolliks minna.
r.

 
At 23:00, Anonymous Anonüümne said...

Suusavennad tuleks nüüd mõneks ajaks fookusest maha võtta. Lapsesuu räägib palju ja valimatult, paneb võimalikud kunded kõhklema.

 
At 23:58, Blogger Alari said...

Nii suurel määral lolli juttu pole siin varem lugenud. Kui varem oli Priit see, kes (taotluslikult?) oma jäärapäisusega ignoreeris suusamaailmas kehtivaid arusaamu treeningust, suusatehnikast ja suusavarustusest, siis nüüd on siia veel kari "spetsialiste" tekkinud. Härrased, see, et teie sisetunne, kasutan siinkohal lausa terminit - persetunne, ütleb teile, et te olete 5-8cm normaalmõõdust pikemate suusakeppidega suusarajal kiiremad on rumal jutt. Minge mõne suusatehnikat tundva inimese juurde ja õppige suusatama! Ja ärge unustage, et suusatamine - see ei ole vaid lausmaal paaristõuked!
Klassikakepi pikkuse määramisel on endiselt pädev koefitsent 0,85. Pluss-miinus 3cm sõltub suusataja kehalisetest iseärasustest Minul näiteks õlad madalal, käed nõrgad ja suht pikad. Tänase seisuga on minu kepid 2cm "normist" lühemad.
Samuti on erinevate tootjate suusakepi käepidemed veidi erinevad Näiteks Leki kepirihma kinnituskohast käepideme ülaotsani on 1,5cm rohkem, kui enamikel teistel tootjatel. Seega näiteks minu Leki kepp on mõõtes pikem kui Yoko. Samas käed rihmadesse pannes on need täpipealt samal kõrgusel.
Ning jutt seljavalust, mis kaasneb normaalse suusakepiga sõites, on suusataja isiklik spetsiifiline probleem. Treenimata seljalihased, valesti omandatud suusatehnika....

 
At 07:30, Anonymous Anonüümne said...

Priidu hiilgeaegadel edestasin teda nats rohkem kui 2 minutiga. Kui ta nüüd kepid lühemaks lasi lõigata, peaks ta ju äkki muga samma auku sõitma. Seda ei saa lubada!
Lasin enda kepid 3 cm lühemaks, et võita 4 minutit ja suurendada meie vahet.
Kui see eksperiment töötab, siis järgmiseks talveks võtan veel 15 cm maha ja konkureerin juba Jerry Ahrliniga.

 
At 07:43, Anonymous Anonüümne said...

Lühema kepiga tuleb tõukesagedust suurendada. 2% lühema kepiga peab sama tempo säilitamiseks kadents olema 2% suurem. Soovitakse veel 2% kiiremini sõita, peab kadentsi tõstma juba 4%. Tsükkel on lühem ja tikkiv samm väsitab kokkuvõttes kiiremini, sest lihas ei jõua taastuda. Proovige teha nt kätekõverdusi väikese amplituudiga ja kiiresti. Leiate, et aegalsemalt, aga suurema amplituudiga teete rohkem. Füsioloogia ABC, kuid Pullerits ei taba seda ära.

 
At 08:04, Blogger Priit Pullerits said...

15:00 ja 15:56 - mul on juhtunud, et kaasvõistleja kepp on läinud mulle kõhtu. Juhtus mullu Alutaguse maratoni stardis, kui ees kukuti ja sõitsin kellegi kepiteravikule kõhuga sisse. Õnneks oli hoog väike ja midagi ei juhtunud. Aga Saku suverullil olen näinud, kui ühel sakslasel oli silma juurest eessõitja kepp näo veriseks tõmmanud.

 
At 13:17, Anonymous Anonüümne said...

to 7.43

Pmst võib tõmmata paraleeli rattasõiduga-üksnes ja ainult kõige kangema rauaga sõitmine(nn pingutusfaas on liialt pikk ja väsitab ülemääraselt) ei vii kõige kiiremalt finishisse kuigi kodanik J.Durand on ~nii isegi TRR võitnud või kauba käsitsi koormasse laadimisega-koormus(pakend) peaks olema sinu jaoks optimaalse raskusega ,mitte 200 kilone.

 
At 02:50, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 02:55, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 
At 08:57, Blogger Unknown said...

zzzzz2018.7.13
pandora
ray ban eyeglasses
fitflops
moncler outlet
longchamp bags
off white shoes
christian louboutin outlet

 
At 04:40, Blogger Unknown said...

jinyi921
christian louboutin
north face
ray ban sunglasses
moncler outlet
canada goose outlet
christian louboutin outlet
air max 90
ralph lauren
off white clothing
clarks shoes

 

Postita kommentaar

<< Esileht