teisipäev, märts 05, 2013

Pullerits: Kas Eesti suusatamine on päästetud?

Jälle saime kuulda kõlavaid prognoose. Eesti suusaspordi esikõneisik Raul Olle ootas enne MM-võistluste 50 km sõitu, et paar meest võiks pääseda 30 hulka. Huvitav, keda ta silmas pidas? Karel Tammjärve? Tammjärv oli selleks ajaks juba piisavalt näidanud, et MMil ta löögihoos pole. Raido Ränkelit? Noort meest, kelle 50 km ühisstardist sõidu võimed tipptasemel testimata? Algo Kärpi? Meest, kes oli MMi algusajal haigusega maas olnud, ja isegi minusugune harrastaja teab, mida kõigest paaripäevane haigus teeb – röövib enamiku jõust. Kui Kärp tunnistas, et jõud saigi otsa juba 10. kilomeetril, siis oli see igati ootuspärane.

Seega jääb üle Aivar Rehemaa, keda ei saa kindlasti vaadelda mitmuses («paar meest»).

Nüüd suur küsimus: kui Eesti suusaspordi esindajad, nagu Olle ja samuti sprinterid (sellest räägib mu viimane kolumn Tartu Postimehes), esitavad nii ebaadekvaatseid ja asjatundmatuid prognoose, siis kas pole siin piisavalt ainest järeldamaks, et ilmselt on ka ettevalmistuses tehtud palju ebaadekvaatseid ehk valesid ja sportlastele kahjulikke otsuseid?

Aga sellele vägagi vettpidavale oletusele, mis tuleneb selgetest tõsiasjadest, milleks suusatamises on sekunditega mõõdetavad tulemused, ei taha keegi ausalt ja otse näkku vaadata. Selle asemel on ju mõnusam veeretada pärast Rehemaa 7. kohta vabatehnikasõidus juttu selle ümber, kas Eesti suusatamine sai päästetud, ja nentida, et küllap ikka sai. Seda enam, et otseütlev Peep Pahv, Postimehe sporditoimetuse juht, oli ristinud eestlaste esinemise Val di Fiaskoks – nüüd oli vähemalt üks kaart, millega Pahvile valusalt piki näppe virutada.

Kõige hullem – just, kõige hullem! – on see, kui keegi hakkabki tõsimeeli uskuma, et Rehemaa päästis oma 7. kohaga Eesti suusatamise. Sest esiteks, ta ei päästnud, ja teiseks, päästmist uskudes lastakse Eesti suusatamisel veelgi sügavamasse auku vajuda.

Ühe sportlase üksik sähvatus ei näita Eesti suusatamise taset mitte vähimalgi määral. Taset näitab see, et ükski meessprinter ei saanud 30 hulka, et teatesõidus tuli võidelda kõige viimaste meeskondadega, nende seas isegi Taaniga, et naiste suusatamises jäid kõik peale Triin Ojaste protokolli tagaotsa (kui räägime protokolli vaadates ikka nendest, kes on arvestatavad tegijad, mitte mingitest armeenlastest jts-st), et maratonisõitjad, kellelt lisaks spintereile enim oodati, jäid kõik 30 hulgast välja – ja kes kaotasid võitjale (peale Rehemaa) kümme minutit ja enamgi. See on Eesti suusatamise tegelik tase, mitte Rehemaa 7. koht.

Rehemaa 7. koht võib talle paradoksaalsel kombel isegi karuteene teha. Esiteks ei ole siiamaani selge, tänu millele see ootamatult hea koht ikkagi tuli. Kas võis äkki tegu olla suuresti sellega, et hooldemees Raul Seema surus talle viimasel hetkel jalga Fischeri uued suusad, mis andsid nois tingimustes ootamatu ideaalse lennukuse? Või oli tegu lihtsalt seletamatu pauguga luuavarrest, nagu Rehemaa korraldas paar aastat tagasi Tour de Ski algul, kus sai proloogil koguni 4. koha? Kui tegemist on ideaalsete asjaolude kokkusattumise ja juhusliku sähvatusega, siis seisnebki karuteene selles, kui sportlane hakkab uskuma, et ongi hea. Rehemaa ise ju andis aru, et midagi säärast juhtus temaga 50 km sõidu eel, kus ta end üle hindas ning esimese distantsikolmandiku järel grupist pudenes.

Aga tal on järgnevatel MK-etappidel küllalt võimalusi tõestada, et olen liiga pessimistlik ning eksin oma oletustes ja et tegelikult kuulub ta nüüdsest siiski maailma eliiti. Selleks peaks ta minu arvates saavutama vähemalt kahel etapil koha vähemalt esikümne piiril.

Ühte asja pean siin kommentaatorite tiibade kärpimiseks kindlasti rõhutama. Mul ei ole absoluutselt midagi ühegi Eesti suusataja vastu. Tunnen neist peaaegu kõiki (vaid Raido Ränkeliga ei ole mul olnud mingit suhtlust), seni on nad paistnud kõik toredad ja vastutulelikud inimesed. Pange tähele, et ma ei ütle siin mitte midagi taunivat ega lahmivat ega ammugi mitte mõnitavat-alandavat nende kui inimeste kohta. (Tasahilju loodan, et ka kommentaatorid hoiduvad siin paheliseks pööramast.) Aga nagu ütles Eesti Suusaliidu president Sandor Liive usutluses Eesti Päevalehele, et iga tippsportlase eesmärk peab olema medal, siis see, mille kohta siin sõna võtan, on tõsiasi, et Eesti suusatajad ei jää lootusetult kaugele mitte ainult medalitest, vaid nad jäävad lootusetult kaugele isegi maailma tipu teisele ešelonile stabiilselt konkurentsi pakkumisest. Hoolimata aastatepikkustest ponnistustest.

Kes olen mina, et neile seda ette heita? Mõned tahavad kindlasti vastu lajatada, et eks ma mingu ja sõitku ise nende 50 km tempos kas või 5 km, siis tulgu rääkima ja seletama. Aga see, kui kiiresti või aeglaselt ma suusatan, ei puutu siin asjasse. Küll aga puutub asjasse, ja see annabki mulle suurema õiguse sõna võtta kui kellelegi teisele, et olen suusatajatega samasuguses olukorras: nii nagu nende etteasted on kõigile avalikult näha ja kritiseeritavad, on seda ka minu sõnavõtud. Nii nagu suusatajatel tuleb arvestada kriitikaga, tuleb sellega arvestada ka mul.

Ent see eelnev on üheksandajärguline teema. Peaküsimus on selles, miks Eesti suusatamine on omadega põhjas ja miks paljud, kellest sõltub Eesti suusatamise käekäik, ei taha seda tunnistada, vaid otsivad pigem pingsalt päästvaid märke, ükskõik kui juhuslikke.
******
Thunderstorm over La Sal Mountains, view from Slickrock Bike Trail, Sand Flats Recreation Area, Moab, Utah. 19. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Karel Tammjärv Val di Fiemme MMil 30 km suusavahetusega sõidus. Foto autor: Stanislav Moškov, Õhtuleht/Scanpix
Foto 2: Peeter Kümmel sõitmas sprinditeadet Val di Fiemme MMil. Foto autor: Stanislav Moškov, Õhtuleht/Scanpix
Foto 3: Triin Ojaste sõitmas sprinditeadet Val di Fiemme MMil. Foto autor: Stanislav Moškov, Õhtuleht/Scanpix
Foto 4: Aivar Rehemaa (nr 42) Val di Fiemme MMil 30 km suusavahetusega sõidus. Foto autor: Stanislav Moškov, Õhtuleht/Scanpix
Foto 5: Raido Ränkel (esiplaanil) sõitmas Val di Fiemme MMil sprinditeadet. Foto autor: Stanislav Moškov, Õhtuleht/Scanpix

117 Kommentaarid:

At 14:29, Anonymous Anonüümne said...

Palun mõtle läbi, miks Eestis järjekindlalt "tipus" olevad alad - kiiruisutamine, tõstmine, judo, male jne - väga kiiresti keskpäraseks või veelgi nõrgemaks manduvad. Ja saad ka vastuse, miks juhtub sama asi ka murdmaasuusatamisega.

 
At 14:30, Anonymous Anonüümne said...

Priit, Sinu kui ajakirjaniku ülesanne peakski ju olema välja uurida, miks "miks Eesti suusatamine on omadega põhjas". Tühi virisemine selle üle ei aita asja parandamisele kuidagi kaasa. Ootaksime tasemel analüüsi ja lõpuks ka positiivset programmi.

 
At 14:37, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 14:30 - aitäh teile suure ja austava ettepaneku eest, kuid - pange nüüd tähele! - mina ei ole suusaliidu president ega isegi mitte juhatuse liige. Toon teile paralleeli: kui teile näiteks ei meeldi Ansipi poliitika, siis teie loogikast lähtudes enne, kui selle kuskil välja ütlete, esitage oma positiivne programm! Vabandage, aga ma tõesti ei saa aru, kust tuleb ikka taas ja taas teie väljendatav kõverloogika, mille vildakuse tegi mulle selgeks juba ülikooli ajal Peeter Olesk: kui leib on kõva, siis pole ostja asi minna pagarit õpetama, kuidas leiba peab tegema. Omalt poolt arendan seda edasi: siis läheb ostja ja ostab leiba sellelt, kelle toodang on parem. Küllap juba olete tähele pannud, et viimasel aastal on mu suurem sümpaatia kaldunud jalgratturite poole.

 
At 14:38, Anonymous Spioon said...

Ei pea olema sporditeadlane arusaamaks, et poisid on totaalselt ületreenitud.
Alaveri iganenud treeningmeetodid, mis on eelkõige võimalikult suurele mahule orienteeritud, ei toimi nende poiste puhul. Sprinterite puhul on asi selge. Igal aastal lähevad tulemused kehvemaks sellest ajast, kui norrakas neid treenima kutsuti.

Päästab treeningmetoodika põhjalik muutmine.

 
At 14:46, Anonymous Anonüümne said...

antidopinguagentuuril oma teatud looga peab olema vesi väga ahjus kui Kristjan Port tuleb välja tõelise demagoogiasaltoga: vastaspool tõestagu, et AV ei kasutanud dopinguit.

Mu teada on süüdistaja asi tõestada, aga tundub, et süüdistaja ei saa tööga hakkama ja üritab oma töö teisele poolele veeretada.

Port oma lekitamisega on kaotanud usaldusväärsuse, mida vastav institutsioon peaks kandma.

Seletus ajakirjanduses, et kui poleks lekitatud, oleks kinni mätsitud, on puhas spekulatisoon, muide.

Silver

 
At 14:52, Anonymous Anonüümne said...

Hetkel tundub olevat selline olukord, kus vanade tegijate (nii võistlusrajal kui raja ääres) "parim enne" on juba suht pikalt üle läinud ja värskele kraamile pole riiulis lihtsalt kohta...

I.A.

 
At 14:53, Anonymous Anonüümne said...

Oh, kuidas mulle ei meeldi tegelased, kes ilma asjasse süvenemata muudkui vinguvad ja virisevad, kujutades ise ette, et just nemad on maailma naba. Priit, kui analüüs käib üle jõu, siis uuri näiteks, mis on vahe meie ja Norra vahel või meie ja Soome või meie ja Armeenia vahel. Pane faktid kõrvuti, arvulisel kujul, nagu sa rõhutada armastad. Pangaanalüütik ei ole ka majandusminister, aga oskab siiski välja tuua protsesse ja näitajaid, võrrelda minevikuga, teha prognoose jne. Olles suur Eesti patrioot, nagu sa väidad, kas sul pole üldse missioonitunnet meie "rahvusspordiala" saatuse suhtes?

 
At 14:53, Anonymous Anonüümne said...

lisaks niipalju, et tehakse palju mahtu ja palju erialalist jõudu.

aeroobne iseenest ei tapa aga tapab see kui treenida järjepanu raskel rajal ja lihase kõrge laktaadiga mis on nn peidetud koormus.

keskmäestikus treenimine ja elamine aitaks kaasa aga see maksab. lisaks euroopa kliima on mõnusam ja ka külmetushaigusi esineb seal vähem. eesti mehed on ju koguaeg poolhaiged

 
At 14:54, Anonymous Anonüümne said...

Pordi sõnavõtt küll kummaline kui mitte lubamatult demagoogiline.

Ületreenitud või alatreenitud, on raske öelda. Küsida tuleks Maelt, Veerpalult, Šmigunilt - kõik nad teavad ja näevad. Kuid kahjuks ei saa nad tõtt avaldada.

Treeningumetoodika ongi küsitav kui tulemusi ei ole. Suusatehnika osas vast ei ole probleeme, kuid on koormuste talumisel, taastumisel, ilmselt ka toitumisel ja füsioteraapia poolel.

Ühesõnaga ei ole raha konkurentsivõimeliste metoodikate rakendamiseks. Sest kõik see tipptasemel maksab ja mitte vähe. Kui me tahame tulemusi, tuleb ka raha laduda. Pakkidega, kus lillakasroosad rahatähed.

 
At 15:10, Blogger Priit Pullerits said...

14:53-le: Oh, kuidas mulle ei meeldi tegelased, kes muudkui vinguvad ja virisevad nende kallal, kes midagi avalikult (oma nime all!) ütelda võtavad ja julgevad, ning siis ninatargalt veel õpetavad, et uuri seda ja uuri teist. Kui see uurimine nii lihtne on, siis miks te seda ise ei tee, aga käsite teisel teha?
Rohkem pole mul teile midagi lisada, eelnevaga on kõik enam kui ammendavalt öeldud.

 
At 15:20, Anonymous Anonüümne said...

Sina, Priit, oled ju ajakirjanik. Mitte mina. Ja täpselt sedasama argumenti, mida sa siin välja tood, materdad sa oma blogipostituses. Proovi ise sõita kasvõi 5 km selle tempoga, enne kui hakkad suusatajate kohta sõna võtma.

 
At 15:31, Blogger Priit Pullerits said...

...ajakirjanikul on blogijaga veel vähem ühist kui Peeter Kümmelil Petter Northugiga (naeratus).

 
At 15:31, Anonymous Anonüümne said...

Port võib ju demogoog olla, kuid kritiseerijad seletage, kuidas Veerpalu verepilt erineates proovides erinev oli. Pidanuks ju seesama kasvuhormooni tase igal proovil, eriti võistlusjärgselt võetuna samu parameetreid kajastama.
Kui mõtlete ajas tagasi, siis on Alaver vähemalt 5-6 nime meil meelde palunud jätta. Eesti spordi ajalugu ei tea näiteid, kus ühel alal oleksid needsamad 5 sportlast maailma tipus. Lisagem siia üha süvenev spetsialiseerumine ja peame kurvastusega tõdema, et meeste lagi on käes ja muu maailm kihutab eest ära. Kuigi suusatamises ei ole tegemist klassikalise sprindiga kergejõustiku moodi, siis arvata on , et ega vanuse lisandumine samuti kasuks ei tule.
võimsust ja vastupidavust ei jätku, mida tõestab ka suusatajate nigelad jooksutulemused. Norrakad vastupidiselt pööravad eriti laste treenimisel jooksule väga suurt tähelepanu

 
At 15:36, Anonymous Anonüümne said...

Olle poolt antud intervjuus enne MM-i oli selgelt rõhutataud, et sprindis minnakse välja õnne peale eelkõige ja siis alles võistlejate hea ettevalmistuse peale. Sprinis pidavat see väga oluline olema kuna hea õnne kõrval olevat võimalik kõrge koht saavutada. Aga selle jättis ta mainimata, et ühe õnn on teise ebaõnn. Seada võistlustaktika ülesse teiste ebaõnnele, et selle tõttu saada ise paremat kohta, see ei ole sportlik.

 
At 15:36, Anonymous Anonüümne said...

Priit, oled sa kuulnud, kas Sandor Liive on varastatud suusad tagasi toonud?

 
At 15:37, Blogger Priit Pullerits said...

Silver, mulle tundub, et te pisut eksite, kui väidate, et Port teeb demagoogiasalto. Kas pole ikka nii, et kui Veerpalu tiim kaebab maailmas aktsepteeritud testi tulemused edasi, siis on see ikka nende asi tõestada, et AV ei kasutanud dopingut, sest WADA asi on tõestada, et ta kasutas, ja seda on WADA ka teinud. AV tiimile WADA tõestus ei meeldi ja nüüd ongi nende asi tõestada, et WADA on eksinud ja AV on puhas. Minu arust loogiline.

Ma ei saa aru, miks nii paljud Porti kiruvad. Minu arust on ta olnud väga asjalik ja terane ja konkreetne, igatahes sadu kordi konkreetsem ja avatum, kui teine pool ehk AV tiim. Kas pole nii?

 
At 15:37, Anonymous Anonüümne said...

eelmine-õige jutt,jooks on kõige alus.

 
At 15:48, Anonymous Anonüümne said...

Kommenteerida seda, mida ise ei tunne ega saagi tundma (võistlustempo 2,30min/km), on vägagi ebasportlik. Tahtmine minna võistlustele(ei ole kuulnud ühegi mees -ega naissuusataja käest) ja osavõtt(kedagi teist ei ole saata) on jällegi ebasportlik, kui sportlane seda ei tunnista selgelt MA TAHAN SÕITA. Treenerid on siiamaani suutnud hoida üldse tagaplaanile.
Kui tahta kuulata ausaid vastuseid, siis palun, Heiki Nabi ja tema treener Põlluste. «Heiki hakkas hästi vastu, kuid kuubalasel oli võimsust rohkem. Aga küllap tuleb ükskord aeg, kui Heiki on ise võimsam,» lausus ta.
Ja siia otsa suusatajate kommentaar Karel Tammjärv, kes enne võistlust kahtles, kas üldse starti ilmuda. "Sellise ilma ja vormi pealt, nagu kaks esimest distantsi näitasid, kartsin palju hullemat, aga olen sellega RAHUL, mis lõpuks tuli."
Kuulasin otse raadiost. Oodates eestlasi finišisse, tuli vahepeal otsida väga pikk muusikapala, et ootamine oleks valutum. Mis te teleka juures tegite? Arvan, et nii mõnigi klõpsutas uusi kanaleid, et Lempsi jutt (kes augusti kuus oleks teinud selle ajaga mõne seenepurgi sildiga 03.03.2013)ei muutuks igavaks.
Ühesõnaga, verevahetus tuleb läbi teha.

 
At 16:09, Anonymous Anonüümne said...

[(võistlustempo 2,30min/km), ]

 
At 16:57, Anonymous Anonüümne said...

Vaadake te võite ütleme mäkra treenida ükskõik, mis programmi järgi ja kui palju tahes, aga suvaline gepard jookseb ka treenimata igast mägrast oluliselt kiiremini. 90 nendate lõpu ja selle sajandi alguse hariduspoliitika on olnud üpris sprordivaenulik. Tüüri juures on viibinud väga ebasportlikud inimesed, kellel oli omal ajal kehalise kasvatusega probleeme ja kes olid veenudnud ( ja tegelikult on veendunud siiamaani) ,et laste kehaliste võimete hindamine on ebeõiglane nende suhtes, kelle füüsilised võimed on niiöelda tagasihoidlikud. Põhimõtteliselt on kehaline kasvatus koolides muudetud naljanumbriks. Minu vana kehalise kasvatuse õpetaja ütles eelviimasel koolikokkutulekul, et iga kehalise kasvatuse õpetaja unistus on nüüd poisslaps, kes suudaks 100 meetrit alla 15 sekundi joosta. Kui mina koolis käisin ,siis oli vaid mõni väga haige poiss, kes seda ei suutnud. Kuigi nn "vanad peerud" spordivad taas nii mis kole, siis lapsi on näiteks suusrajale meelitada üpris raske. Paljude koolides puuduvad üldse suustunnid kui sellised. Murdmasuustamine on äärmiselt raske ja pühendumust nõudev spordiala, samas ka suhteliselt ebaprestiizne. Need vahesed lapsed, kes meie füüsiliselt manduva rahva seas veel sporti teevad, käivad pigem jalgapalli trennis, mängivad tennist, golfi jne. Alad mis isegi päris tippu jõudmata toovad tulevikus ka leiva lauale.
Kui me tahame midagi muuta siis tuleb soodustada ja toteerida noorte ja laste sporti, kehaline kasvatus saagu taas tõsiseks õppeaineks, milles "5" saamise jaoks on vaja pingutada ja ka kodus harjutada. Vähest füüsilist aktiivsust lapseeas ei korva hiljem miski. süda, kopsud, liigesed jne ei arene piisavalt välja. Hiljem sportima hakkates tekivad kergesti vigastused ja traumad. Sellel teemal võiks kirjutada väga palju, kahjuks ei muuda see midagi, lihtsalt mõttetu on kiruda meie suusatajaid. Nad teevad oma parima, aga nad lihtsalt ei ole andekad. Nende potensiaal ongi parima õnnetumise korral koht 20 hulgas.

 
At 17:03, Anonymous Anonüümne said...

Nihverdised keedavad ju kokku uut geenitesti, millega saaks hakata lastele spordiala valima. Loodavad seda üle maailma müüma hakata ja rikkaks saada. J. Mae pikk nina oli ka selja tagant paista. Tundub, et teadlaste ja keemikutega on pikka aega hästi läbi saadud, et sellised ühised ettevõtmised lausa aset leiavad. Ärge unustage, et Veerpalu valitses 15 km klassika distantsil 10 aastat kõigil tiitlivõistlustel. Imemees?
Teet

 
At 17:48, Anonymous Anonüümne said...

Miks Porti kirutakse?
Kas tema ülesanne on
a) trügida meediasse ja rääkida seal juttu, mida teine pool kontrollida ei saa?
b) tagada oma organisatsioonis kord ja andmekaitse?

Minu silmis on Kristjan Port kaotanud igasuguse usaldusväärsuse. Kui PP teda kaitseb, siis teen omad järeldused ka PP kohta.

 
At 17:57, Anonymous Anonüümne said...

Ületreenmitust on meedias ettevaatlikult maininud ka MMil ise osalenud sportlased ( kõvasti ei julge öelda?)

Ragnar

 
At 18:48, Anonymous Anonüümne said...

PP 15:37.
Ei ole.

 
At 19:18, Anonymous Anonüümne said...

No Kõksi geenitesti ennustusvõimsus on kordades ebausaldusväärsem kui WADA kasvuhormoonitest. Siiski on see "hea ja potentsiaalne", et leida ja suunata talente. Nii hea, et saab küsida selle eest isegi raha. Ja ennäe imet, ennustab isegi eesti tippsportlase umbes sellises tõenäolises järjekorras: kergejõustik, sõudmine, suusataja, maadleja,... ujuja. No näed - töötab ju.

 
At 19:37, Blogger Andrus said...

Pulleritsule väike varakevadine tervitus rattamaailmast
http://sport.delfi.ee/news/jalgrattasport/uudised/video-pariis-nice-velotuuri-liider-kukkus-naoli-vastu-asfalti-ja-katkestas.d?id=65777784

 
At 20:11, Blogger Andrus said...

Veidi suusatamisest ka juttu. Priit ega pole teada, miks ei ole peale MM-i veel jõutud teha usutlust näiteks Bjørn Kristianseniga, kus siis oleks uuritud tema käest, miks meie tulemused olid sel aastal kehvad. Kas teema vastu puudub huvi või on mõni muu põhjus? Oskad sa midagi tarka öelda. See Kristiansen peaks ju oskama öelda, et mis seal siis oli a`la meil ikka Norras treenitakse teisiti, meil Norras on palju rohkem raha, meil taastutakse Norras paremini, meil Norras on suusatamine elustiil, mitte töö vms. Kas Bjørn Kristiansen võiks esinda näiteks avaldusega, et näiteks tema treeningrühmas sportlane X ei täitnud treeningkava 15% ulatuses, kuna oli haige, ei viitsinud või oli mingi muu põhjus. Kas selline intervjuu oleks mõeldav?

 
At 20:36, Anonymous Anonüümne said...

Tulemused on kehvad, sest Veerpalu sissekukkumise järel keerati ka teistel dopinguvoolik kinni. Aastatega aga harjuti nii ära, et puhta tööga ei osatagi enam häid tulemusi saada. Alaver võib küll sügavamõtteliselt nägusid teha, kuid puhta töö põhiseid tulemusi ta genereerida ei suuda. Nii lihtne see ongi. Keegi ei hakka seda aga intervjuus välja ütlema. Seetõttu mingi tühja blah-blah-ga intervjuud teha pole mõtet.

 
At 20:38, Blogger Andrus said...

Lisaks tekkis veel selline küsimus, et kui ajakirjanuduses ilmub näiteks Pahvi, Pulleritsu või Visnapuu sulest mõni kriitilisem filosoofiline artikkel, kus on sees mõningad spekulatsioonid a`la nagu siin üks kommenteerija mainis, et äkki on ületreening, siis kas sellele tuleb näiteks suusaliidust ka mingi vastus stiilis, teie poolt avaldatud info on/ei ole õige, kuna sportlase X koormus tõusis sel aastal ca 20% ning tänu sellele tekkis probleem taastumisega, seega pani treener treeningkavaga puusse, midagi pole teha. Kui sellist infot tuleb, kas te seda siis avaldate ka.

 
At 20:43, Anonymous Endrik said...

Andrusel on karmid küsimused ja muidu hea point asjas. Mida kostab puusepp Kristiansen? Spordiajakirjanikke on meil jalaga segada aga küsimusi neetu. Siis kirjutab A Nilk ajalehes mingit eriliselt feministlikku joga mittemillestki.

 
At 20:58, Anonymous Anonüümne said...

Andrus, minu meelest suusaliidus ei mõelda sellistes kategooriates, et sportlase koormus tõusis 20% ja sellest võis tekkida ülekoormus. Hernitsa ja Olle sõnavõttudest paistab nähtuvat, et suusaliidus võetakse asju hoopis robustsemalt. Teiste sõnadega, ei paista kusagilt, et nad põhjuslikke seoseid analüüsiksid. Kokkuvõttes, kuni dopinguteema ei ole selgeks räägitud, lasub suusaliidu ja kogu Eesti suusatamise peal nagu "needus" (või
"nõidus"). Kes ja kuidas eesti suusatamiselt nõiduse maha võtaks? See on küsimus, mida mõtlev ajakirjandus peaks püstitama. (Aga ei, siinse blogi pidaja eelistab ajada buffonaadi..)

 
At 21:24, Anonymous Anonüümne said...

See on tõesti kohutav, kui sportlane teeb elu parima tulemuse. Tüüpilisele Eestlasele kohaselt avaldub ka siin kohe kadedus.
Vehklemise päästis ju Kaabermaa neljas koht. Jumal tänatud et sealt medalit ei tulnud.

Eks nüüd järgneb demagoogia, et kui võistlejalt ei oodata medalit siis on parem kui ta seda ei saaks jne.

Eestlane

 
At 21:49, Anonymous Anonüümne said...

Tegelikult, kas polnud mitte üle aegade lootustandvam suusavõistlus: suusahüpped, kahevõistlus, naiste sprint, Rehemaa ja koju jäänud talendid; ja kõigile saime kui omadele kaasa elatud.
Tõsi, kui sa oled loonud väljaannete ülese kompra - Maraton, Arter, Postimees ja Meie Maa (irooniliselt) ja võimendad seda suurepärases blogis (ilma irooniata), siis muud pureda, kui kahetsusväärset 7. kohta, tõesti pole.

 
At 22:04, Anonymous Anonüümne said...

"Need vähesed lapsed, kes meie füüsiliselt manduva rahva seas veel sporti teevad, käivad pigem jalgapalli trennis,..." suusatamise osas ei ütleks -Swedpanga noortevõistlustel alla 500 lapse pole kunagi, pigem 600-700 kanti, ka 800 on nähtud. Juuniore netu - kas tehakse klubide tulemuste nimel juba enne tümaks, või teeb rämpstoit ja feisspukk oma, kes ütleb.

Aga Olle - no mis ta oleks siis pidanud ütlema? Sitt seis, hea, kui äragi lõpetavad? PP ise kirjeldas, kuidas Mae enesesisendust tegi. Pealegi, kui Olle ausalt ütles, et praegu vana kolmiku väärilisi talente pole, sai kisa taevani.

Mis Porti puutub, siis oleks agentuur seadust täitnud (dopingujuhtum tekib B-proovi avamise järel, enne B-proovi asja ei avalikustata ega lekitata), oleks kogu sopaloopimine ära jäänud. Eks honorare ka vähem, nii et...

Ja täispunktid esimesele kommentaarile: "Palun mõtle läbi, miks Eestis järjekindlalt "tipus" olevad alad - kiiruisutamine, tõstmine, judo, male jne - väga kiiresti keskpäraseks või veelgi nõrgemaks manduvad. Ja saad ka vastuse, miks juhtub sama asi ka murdmaasuusatamisega." Just nii ongi, kuskil kerkib keegi andekas, vahel lausa mitu, oldagu õnnelikud ja oodatagu järgmist üllatajat. Võta või uisutajad - no millal nad enne nii tublid on olnud? Sest nii vähe meid lihtsalt on.

Olev

 
At 22:07, Anonymous Anonüümne said...

Eesti suusatamise päästab ainult see kui Veerpalu mõistetakse süütuks, naaseb tippsporti ja võidab Sotshi olümpialt 15 km distantsil jälle kulla. Tartu Maratoni võit päästaks ka suusatamise.
Teet

 
At 08:15, Anonymous Anonüümne said...

" Ületreenitud või alatreenitud, on raske öelda. Küsida tuleks Maelt, Veerpalult, Šmigunilt - kõik nad teavad ja näevad. Kuid kahjuks ei saa nad tõtt avaldada. "
Mis moodi saaks mainitud hinnata, kas praegused eesti tippsuusatajad on ületreenitud? See on siiski iga indiviidi eripärast lähtuv. Nii arvata on totaalselt eluvõõras ja inimfüsioloogiat mitte-arvestav. Loodan, et tipptreenerid ei võta kõiki mingite raamatureeglite põhjal. Individuaalne lähenemine peaks olema.

 
At 08:25, Anonymous Anonüümne said...

"Eesti suusatamise päästab ainult see kui Veerpalu mõistetakse süütuks,"

Vastupidi, Veerpalu õigeksmõistmine oleks Eesti suusatamisele viimane kirstunael, sest senine kinnimätsimine ja stagneerumine jätkuks. Kogu ala vajab aga suurpuhastust.

JAANUS

 
At 08:36, Anonymous Anonüümne said...

Viinareklaam on ennast räigelt suusatamisesse sisse söönud. ZIMNAJA DOROGA võistlejate rinnal, raja ääres ja mujal. Pealegi veel vene oma. Ma juba mõtlesin, et vaatan Šotsi mänge. Meil on olnud küll Saku ja Liviko, kuid Sarviku ja Laua viina silte pole küll võistlejatele peale kleebitud. Kas see on spordivõistlustel sobiv? Või käivadki alkohol ja sport nüüdseks kokku? Einastet on minu teada ikka siin ja seal kõvaks võtjaks nimetatud.

Sissekande piltide kohta veel seda, et esimene pilt on tehtud küll Ameerikas, kuid mina näen seal siiski äikesetormi. Kas ikka peab kõik ingliskeelseks tegema?

Moškovi piltidel peaks sõitma vormile s-tähe ka lõppu panema.

 
At 08:43, Anonymous Anonüümne said...

Olevile teadmiseks,et jalgpalli noorteliigades osaleb minu teada sel aastal 3500 last...
priit

 
At 09:28, Blogger Priit Pullerits said...

Kuidas ei ole, 18:48? Kui mitu intervjuud on asjade selgitamiseks andnud Veerpalu? Null! Alaver? Null. Kiudma? Null. Hüva, Pilvest saan aru, tema on jurist ja advokaat ei saagi oma kliendiga sõlmitud konfidentsiaalsuslepet rikkuda - nii et Pilv siia ritta ei kuulu. Aga et Veerpalu ja Alaver ja Kiudma püsivad kramplikult suu lukus - no mida sellest järeldada? Ju on, mida varjata. Pole Pordi süü, et tema on avatum, suhtlusaltim. Nii peabki!

19:18 - ma ei tea sest Kõksi geenitestist tuhkagi, kuid olen valmis kihla vedama, et teie väide on õige ja usutav ja veenev!

Hea küsimus, Andrus, 20:11, seda pean nt Pahvilt uurima. Ma ise Kristianseni ei tunne. Ja 20:38 küsimuse peale - vähemasti mulle ei ole sellist infot küll ESList tulnud, ja ega me ikka oma peaga midagi välja mõtle, enne, kui miskit kirjutame, kuulame maad, ja sageli n-ö telgitagustest allikatest, kes matsu jagavad, aga kellele tagame konfidentsiaalsuse, eks seepärast ei ole ka kellelgi enamasti midagi vastu vaielda. Ega me oma peaga neid ületreeningu asju välja mõtle, sest ega me ju treeningute juures igapäevaselt passi ega tea ka arve treeningpäevikust, ja isegi kui neid teada saaks, siis ilma põhjaliku võrdluseta ei ütleks nood midagi.

08:36-le - ingliskeelsed allkirjad Utah' piltide all on mõeldud rahvusvahelisele publikule, kes võivad Google'i abil siina neid vaatama sattuda.

 
At 09:47, Anonymous Anonüümne said...

9:28. "null" pole õige.
Veerpalu ja Alaver on selgitused andnud vähemalt ühel pressikonverentsil. Ei näe, et neil midagi rohkem oleks öelda. On ju selgunud, et hGH test ei tööta.
Port kaitseb ametnikuna dopinguagente. Esitab mite just eriti tarku väiteid ja lausa süüdistab inimesi valetamises (ilma vettpidavate tõenditeta).

 
At 10:05, Anonymous Anonüümne said...

Priit!
oma 15:37 kommentaaris Porti kaitstes väidad: "maailmas aktsepteeritud test", unustades mugavalt, et Saksamaa spordiarbitraazhi kohus on sellesama testi ebapädevaks kuulutanud ning jalgrattur Patrick Sinkevichi õigeks mõistnud.
Kuidas kommenteerid?

Pordist veel:
1. Kuidas suhtud Pordi väitesse, et rahvaspordis on keelatud ainete tarvitamine laialt levinud? Kas Sina oled üks osa sellest probleemist?
2. Kuidas suhtud Pordi väitesse, et 99% dopingutarvitajtest pääseb puhtalt?
3. Kuidas suhtud Pordi väitesse, et testi kritiseerimiseks peab esitama töötava testimetoodika?

Ja peamine küsimus - miks tugined faktidele selektiivselt, jättes kõrvale Sinu teooriaga sobimatud?

Lugupidamisega ja vastusele luutes
Peip

 
At 10:18, Anonymous Anonüümne said...

Astun Peibu selja taha. Vähem vassimist nii Pordilt kui Pulleritsult!

 
At 10:23, Anonymous Anonüümne said...

Port, Pullerits, Pahv - mis neid ühendab: uskumine, et Eestis on spordis lausdoping, et Eesti suusatajd on tropid ja suutmatud ning Eesti suusasport on p-s. Palj õnne teile! Kahju, et Te ei suuda uskuda ausasse sporti ja võtta sporti kui mängu, mida troonib kellegi eneseületus ja rõõm õnnestumiste üle. Elage omas mullis ja vinguge ning õigustage oma lollusi edasi.
A.

 
At 10:31, Blogger Priit Pullerits said...

09:47 - aitäh teile kommentaari eest. Tõstatate olulised küsimused.

"Veerpalu ja Alaver on selgitused andnud vähemalt ühel pressikonverentsil." Pressikonverents on kõige klassikalisem pseudosündmus (vt Tiit Hennoste "Uudise käsiraamat"), mis korraldatakse selleks, et ajakirjandusele oma infot ette sööta, dikteerida teemad, mida üldse käsitleda, saavutada endale soodne/sobiv meediakajastus. Sealt saime teada esialgse info. Seda infot on vaja seedida, töödelda, analüüsida. Ehk selleks, et kogu asjast tõelist pilti luua, ongi vaja, et pseudosündmuse tegemise asemel saaks küsida nende asjade kohta, mida peamised asjaosalised oma pseudosündmusel ei rääkinud. Ehk vaja oleks uusi intervjuusid asjaosalistega!

Tänan teid siiralt, 09:47, et andsite oma küsimusega põhjust teistele ka selgitada, miks tollel pressikonverentsil pakutu ei ole ammendav ning miks oli tegemist puhtakujulise pseudosündmusega (ajakirjanduse ärakasutamisega avalikkuse lollitamiseks).

Aga veel: "On ju selgunud, et hGH test ei tööta." Siin te küll eksite, 09:47, see ei ole selgunud. Seda väidab vaid Veerpalu kaitsetiim. Juhin tähelepanu, et see tiim ei ole avaldanud ühtegi eelretsenseeritud teadusartiklit, mis näitaks, et test pole usaldusväärne - mis tähendab, et tegu on vaid väitega, ei enamaga.

Peip, aga kas sul on andmeid, et seda testi praegu enam ei kasutata, et see on n-ö moratooriumi all? Mul ei ole. Helistasin Kristjan Pordile ja küsisin, kas temal on andmeid, et seda testi enam ei kasutata, ja ta ütles, et tal ei ole. Niisiis ei maksa selle saksa ratturi näite põhjal liiga põhjapanevate järeldustega kiirustada. Mina igatahes küll ei tea, mille tõttu sakslased selle otsuse tegid, mille nad tegid, ja mis neile tolle testi juures ei meeldinud.

Nüüd su konkreetsed küsimused.
1. Ei, mina ei ole keelatud aineid tarvitanud. Kuid ei ole mõtet kahelda, et rahvaspordis keelatud aineid ei kasutata. Näiteks jõusaalide rahvasportlased panevad neid ju kõvasti, tead ju seda isegi, ja miks eeldada, et sealt ei imbu miski ka jooksu- ja suusarajale. Kui vaatad, millise hullupöörasusega paljud treenivad - ka sina, Peip -, siis minusugune, keda peetakse ka kõvaks treenijaks, ei saa küll aru, kuidas nii suuri koormusi on võimalik sellises vanuses ära seedida. Ja sa, Peip, tead ju väga hästi, mis jutud telgi taga käivad, kui hullult rahvasportlased oma gramme ja millimeetreid taga ajavad, isegi ratast kergemaks viilivad. Asi see siis mitte tablette neelata ja süste teha pole. Kinnitan, et mina olen sellest patust absoluutselt puhas. Kahtlejaile olen valmis iga kell testi andma - toogu testivõtjad kohale ja teeme ära, kas või une pealt.
2. Pärast Armstrongi juhtumit (sajad proovid, kõik puhtad, aga mees ise tunnistas, et pani dopsi söögi alla ja söögi peale) ei ole alust mõelda ega uskuda, et see protsent on väga liialdatud.
3. Suhtun positiivselt.
Ja viimane: mitte keegi meist ei valda mitte kunagi kõiki fakte. Ka mitte sina, Peip. Mina tean mõnda asja, mida sina ei tea, ja vastupidi.

 
At 10:32, Anonymous Anonüümne said...

Aga jätkan ise optimistina. Eeldusel, et arbitraazkohus peseb AV süüdistustest puhtaks ega jäta kohtuotsusesse sisse küsimärke, võiks vana kaardivägi oma pütilauad tolmust puhtaks lüüa ning Sotšis meeste 4x10 km-s Eesti lipu esikümnesse välja sõita. Dream Team peaks koosnema Mae, Veerpalu, Rehemaa, Kümmel

 
At 10:36, Blogger Priit Pullerits said...

See on teilt väga loll ja siinses keskkonnas alla lati sõnavõtt, 10:23, A. (Kas vanemad rohkem tähti ei tundnudki, et piirdusid vaid tähestiku esitähega, kui teile nime panid?) Ainult emotsionaalne lahmimine, ei ühtgi argumenti, sinisilmsusest ma ei räägigi.

Jah, see, mis ma siin sulgudes kirjutasin, on teile solvav, aga ilmselt mõistategi - teie enda kommentaari järgi otsustades - sellist isiklikult solvavat ja lahmivat stiili paremini kui korralikku argumentatsiooni, millega teised kommentaatorid on siin esinenud ja mina ka nii sissekandes kui kommentaarides.

 
At 10:42, Anonymous Anonüümne said...

Priit,
kas valus ka on? praegu astusid küll hooga rehale, vastates minu 3. küsimusele, et suhtud positiivselt väitesse, et kritiseerimiseks peab esitama töötava mudeli. Eile oma 14:37 avaldatud kommentaaris väidad, tsiteerin: "Toon teile paralleeli: kui teile näiteks ei meeldi Ansipi poliitika, siis teie loogikast lähtudes enne, kui selle kuskil välja ütlete, esitage oma positiivne programm! Vabandage, aga ma tõesti ei saa aru, kust tuleb ikka taas ja taas teie väljendatav kõverloogika, mille vildakuse tegi mulle selgeks juba ülikooli ajal Peeter Olesk: kui leib on kõva, siis pole ostja asi minna pagarit õpetama, kuidas leiba peab tegema."
ic ic
Peip

 
At 10:50, Anonymous Anonüümne said...

Olev, 22.04. Kas tõesti haugimälu sündroom? Dopingujuhtum tekkis siis, kui avalikkus midagi ei teadnud aga sangar ootamatult "haigestus" ja spordist loobus, tema nime taha ilmus FIS ametlikul lehel startimist mittelubav märge ja ta Eesti MV starti ei tulnud. Siis hakati küsimusi esitama, vastuste asemel valetasid aga nii sangar ise kui funktsionäärid avalikkusele ülbelt.
Millegipärast olen veendunud, et kohus vaatab antud asja laiemalt ja see ei kvalifitseeru kaugeltki mitte ainult testi sobivuse või mittesobivuse tõestamiseks. Kogu Eesti asjaga seotud juhtfiguuride tegutsemine (lõpetades teadasaamisega, et OK president on finantseerinud kaitsetiimi rahastamist) on ühemõtteliselt selge süüdlase sündroomiga tegelaste sebimine enese puhtakspesemiseks.
Ja meedia lühikesed käed (pole kahe aasta jooksul suudetud mitte midagi avastada )ütleb selgelt, kui kõrgel istuvad selle juhtumi niiditõmbajad.

 
At 10:52, Anonymous Anonüümne said...

See, et Tiit Hennoste nimetab pressikonverentsi pseudosündmuseks, ei muuda Veerpalu ja Alaveri ütlusi pseudoütlusteks.
hGH testis on kaheldud seoses USA jalgpalliga, Saksamaal, teadusringkondades (nüüd ka Eestis).
Inimesena, kes on võimeline aru saama testi teaduslikust taustast, jõudsin samadele järeldustele Kõksi tiimiga. Selliseid inimesi on siinmail veel - otsustades mitmete kommentaariumite sissekannete põhjal.
Kõksi järeldus, et test ei tööta, on üksikasjalikult põhjendatud asjatundja väide. Kui selles kahtleb kompetentne isik (argumente esitades), siis sellel on kaalu. Kui kahtlejaks on inimene, kes testi sisust midagi ei taipa, siis sellel kahtlusel pole mingit kaalu.

 
At 11:05, Blogger Priit Pullerits said...

Muidugi on valus, Peip, hirmus valus, kuigi kaugelt nägin, et reha paistab. Aga Peip, miks üldse selline 3. küsimus mulle? Kas ma olen siin mingi aruandekohuslane? Ei ole ju. Selle 3. vastuse panin, tunnistan, sulle nimme sellise, et astun küll sulle rehale, seedin valu ära, aga astun siis rehalt maha ja sina, kes sa oma küsimusega minu vastas seisad, saad ka sellega oma kolaka kätte, sest ega sa ju sellist vastust oodanud. Niisiis, Peip puhtast trotsist: sain rehaga silma siniseks, aga löön sellega ka sul huule veriseks.

Aitäh, 10:50, meile neid tõsiasju meelde tuletamast, mis seda nn dopingujuhtumit puudutavad ja millest kõik algas. Jah, tagantjärele muutuvad need detailid väga kõnekaks! 10:50, ma lisaksin siia niiditõmbajate hulka ka Andrus Ansipi, kes kuulutas valitsuse pressikal, et tema usub Veerpalu. Ärme meie kallist peaministrit ikka kõrgest mängust välja jäta!

10:52 - üldjoontes nõus. Ent! Kui palju kaalu on mingil anonüümsel arvamusel? "Inimesena, kes on võimeline aru saama testi teaduslikust taustast, jõudsin samadele järeldustele Kõksi tiimiga." Kust ma tean, et see nii on, nagu väidate? Ma võin ju ka panna siia anonüümse kommentaari, et "inimesena, kes on võimeline aru saama testi teaduslikust taustast, jõudsin täiesti vastupidistele järeldustele, kui Kõksi tiim".

 
At 11:08, Anonymous Anonüümne said...

Priit, 10:36.
Kas Te kannatasite kooliajal palju koolivägivalla tõttu? Püüan ikkagi aru saada, millest selline kibestumus ja õigustamine Teie taseme mehe kohta ülalpool latti.
A

 
At 11:13, Anonymous Anonüümne said...

Esiteks.
PP: Pärast Armstrongi juhtumit (sajad proovid, kõik puhtad, aga mees ise tunnistas, et pani dopsi söögi alla ja söögi peale) ei ole alust mõelda ega uskuda, et see protsent on väga liialdatud.

Mis krd uskumisest me räägime??? SA Eesti Antidoping nõukogu liige esitab fakti - 99% dopingu tarvitajatest ei jää vahele. Miks mitte 98% või 99,9%, millele tuginetakse?

Teiseks.
PP: mina ei ole keelatud aineid tarvitanud.

Nii ütles ka Armstrong. Arvestades PP manipulatsioone varasemates esinemistes, ei ole teda küll põhjust rohkem uskuda kui Armstrongi.

 
At 11:14, Anonymous Anonüümne said...

Muidugi on valetajaid.
Mina kirjutasin nii nagu asi on.
Aga see pole oluline. Oluline on Kõks & Co hGH testi puudutav tekst err kodulehel.

 
At 11:25, Anonymous Anonüümne said...

Priit,
tegelikult tahan ma oma jutuga jõuda sinnamaani, et ka Sina näeksid, et ka WADA ja SA Eesti Antidoping oma esindajate kaudu on vassinud ja hämanud. Väidaksin siinkohal, et isegi omaenda koodeksit rikkudes, aga omamata faktilist tõestust, jätan väitmata.
terv
Peip

 
At 11:37, Anonymous Anonüümne said...

Teise foto peal on Kümmeli klambri all näha roosad kõrgendusplaadid. See plaat tõstab saapanina kõrgemale ning suusk pidavat tõusudel lahtisem olema. Nii ongi, olen proovinud, kuid lausikul ja kiirel sõidul kergel tõusul hakkab ikka räigelt jala peale. Sõidaks nagu kandade peal. Samuti väheneb suusatunnetus. Minul ikka läksid säärelihased kangeks. Sinna on ka need väärtuslikud sekundid ehk peidetud. Teised suusatajad neid ei kasuta nagu piltidelt näha.
Teet

 
At 11:51, Anonymous Anonüümne said...

Kas dopingu andmine / võimaldamine on kriminaalkuritegu või ei? Kui on, siis kuidas on praeguses seisus võimalik, et krim uurimist pole alustatud? Või on, aga meie ei tea?

 
At 12:10, Anonymous Anonüümne said...

Kas Eesti suusatamine on päästetud?

Senikaua, kuni Suusaliidu eesotsas istuvad isikud, kes suusaharrastajaid "kuradi m*nnideks" sõimavad, ei ole!

Diskussioon Lumeinfo portaalis
Nõmme ja Harku radade all.

 
At 12:14, Anonymous Anonüümne said...

Kõksi kommentaar võib ju err kodulehel olla, kuid see ei ole võrreldav teadusajakirjade omaga. Las Kõks avaldab oma väited keskkonnas, mida jälgivad oma ala spetsialistid kogu maailmas. Siis tekiks diskussioon ja ehk selguks tõde.
Välise mulje järgi tundub, et TU on teadlaste potensiaal väga kõrge. Töötage siis välja Teie arvates toimiv test, saate au ja kuulsust ning raha peale kauba.
Meile, see tähendab rahvale, kellest 99% ei suuda ja ei saa nendest teaduslikest väidetest mõhkugi aru toimivad sõnad nagu - ei ole võimalik tuvastada, Wada au kaitsmine jne. küll hästi, kuid kahjuks on see soovitud suunas ajupesu ei muud.

 
At 12:16, Blogger Priit Pullerits said...

Muidugi kannatasin, 11:08, peaaegu iga päev kannatasin. Kool ongi vägivaldne asutus. No mõelge ise, milline poisslaps tahab istuda päevas 6-7 tundi koolipingis ja tegelda asjadega, ja veel hinde peale, mis teda enamikus ei huvita! See on lausa barbaarne vägivald, aga sellest ei taheta rääkida (mõni siiski räägib, nagu Briti ajakirjanik A.A. Gill hiljuti Vanity Fairis), vaid muudkui maalitakse pilti, et küll kool on tore ja lapsed saavad targaks ja haridus on kõige alus jms ebamaine retoorika, mis on koolilapsele täiesti eakohatu.

11:13 - teie ees tõstan küll käed püsti. Annan alla. See oleks lootusetu võitlus... Teie seljavõit.

11:14 - err-i koduleht ei ole mingi eelretsenseeritud teadusartiklite avaldamiskoht. Mõned veebiküljed avaldasid ka tolle Evelin Ilvest mittekätelnud matsi vabanduskirja - puhas joga ja möga.

Hei, Peip, kuidas huul paraneb? Mul silm ikka veel sinine. Kuid sellest hoolimata usun, et suudan lugeda tõestust selle kohta, mida sa 11:25 väidad. Muidu, kui seda ei esita, astud äkki ise ka rehale, mille mulle osavalt ette panid.

 
At 12:24, Anonymous Anonüümne said...

12:14. Au, kuulsuse ja raha jahtijad ongi need, kes kasvuhormoonidopingu probleemid on tekitanud.

 
At 12:31, Anonymous Anonüümne said...

12:16. Palun viiteid WADA testi sooritajate, Pordi ja Priit Pulleritsu kasvuhormooni dopingut käsitlevate väidete kohta eelretsenseeritud teadusajakirjades.

 
At 12:44, Anonymous Anonüümne said...

12:31
selles loos on kaks viidet lingitud.
http://www.novaator.ee/ET/meditsiin/kuidas_kasvuhormooni_avastav_dopingutest_tootab/

 
At 13:19, Anonymous Anonüümne said...

"Peip, aga kas sul on andmeid,... Niisiis ei maksa selle saksa ratturi näite põhjal liiga põhjapanevate järeldustega kiirustada. Mina igatahes küll ei tea, mille tõttu sakslased selle otsuse tegid, mille nad tegid, ja mis neile tolle testi juures ei meeldinud." Jajah. Mina ei tea, siis pole olemas.

"Olevile teadmiseks,et jalgpalli noorteliigades osaleb minu teada sel aastal 3500 last..." Hea tähelepanek. Ja maailmatasemel eesti jalgpallurid oleks: ... (proportsionaalselt harrastajate arvuga, ja ok, jalka laiema kandepinna koefitsient ka arvesse võtta).
Olev

 
At 13:51, Anonymous Helmut Soe said...

Kurat mehed teil häbi ei ole siin demagoogiat viljeleda? Kus te olite kui see šotlane siin käis ja "for dummies" asja selgeks tegi?
Testi kasutatakse mujal ja edukalt.
Aga kohe ikka esimesena Priidu turja et tõesta ja näita.
Luuserid olete, tuleks juba süüdimõistev otsus rutem saaks Eesti suusatamisega otsast alustada

 
At 14:04, Blogger Priit Pullerits said...

Et kas HGH test on usaldusväärne? Jah, on küll, vaatasin WADA koduleheküljelt http://www.wada-ama.org/en/Resources/Q-and-A/Human-Growth-Hormone-hGH/:

The current test, based on immunoassays, is robust and reliable.
Another blood test, in its final development stage, will be combined with the current test to further enhance the detection window for hGH abuse. This test, the development of which has been partly funded by WADA, is based on biomarkers.
The concepts and development of both hGH tests have been systematically reviewed by international independent experts in such fields as hGH, endocrinology, immunoassay, analytical chemistry, pharmacology, laboratory work, anti-doping, etc, and published in international scientific journals.

Ühtlasi ei leidnud ma WADA küljel mitte ühtegi märget selle kohta, et WADA seda testi enam ei kasuta.

Pall on sinu väravas, Peip Reedi - ja paljud teised ka!

 
At 14:05, Anonymous Anonüümne said...

Jumal tänatud, on päästetud!
Vaadake linki:
http://sport.delfi.ee/news/rahvasport/uudised/suusaliidu-juhatuse-liige-karjus-harku-terviserajal-kaassoitjale-kuradi-mnn.d?id=65780260
Rait Pallo tuleks järgmistele suusa suurvõistlusele saata - temas on Eesti spordile nii vajalikku sportlikku viha tulemuse saavutamiseks!
Ametnikel tuleks mees kiiresti vabastada tülikast suusaliidu juhatuse liikme kohast! Mõelge, mida ta näiteks Sotsi OM-l kõike võiks korda saata, kui juba külavõistlustel nii "härga täis" on!!! Northugi ja Co vastu ei piirduks ta kindlasti ainult m....ga, sõnavara oleks kindlasti rikkalikum ja mahlakam!

 
At 14:26, Anonymous Anonüümne said...

Priit, sa hindad WADA kasutatava testi usaldusväärsust WADA enda väidete põhjal???

Need "rahvusvahelised sõltumatud eksperdid" ja "teaduslikud ajakirjad" on viidatud tekstis sama anonüümsed nagu selle blogi kommentaatorid, keda sa äsja (11:05) materdasid.

 
At 14:30, Anonymous Anonüümne said...

Saadame Pallo! Lööb Sotšis platsi puhtaks!

 
At 14:36, Anonymous Anonüümne said...

Suusaliidu mees üks kuradi m..n läheb varsti Sotši...

 
At 14:38, Anonymous Anonüümne said...

to Priit Pullerits 14:04

Sama hästi võib ju väita, et kuna Priit Pullerits töötab endiselt Postimehes, siis ta pole kunagi valetanud ega vassinud.

 
At 14:54, Anonymous Anonüümne said...

Rait Pallo pisike sõnavõtt suusarajal möllab veebis - Delfi korjas loo üles (pealkirjaks "Suusaliidu juhatuse liige karjus Harku terviserajal kaassõitjale "Kuradi m*nn!""), seejärel Postimees: "Suusaliidu juhatuse liige kostitas kaassõitjat krõbedate sõnadega" , ja nüüd siis lõpuks kuulutab ÕL: "Eesti Suusaliidu juhatuse liige sõimas räigelt kaassõitjat".
Need kolm erinevat pealkrja sama asja kohta näitavad täpselt nende (veebi)lehtede (erinevat) kultuuri.

I.A.

 
At 14:54, Anonymous Anonüümne said...

"Another blood test, in its final development stage, will be combined with the current test to further enhance the detection window for hGH abuse." - milleks siis uut ja "further enhance"-asja vaja on, kui ennegi täiesti tipp-topp ja eksimatu oli?
Dopingu-värk ei ole 100% usaldusväärne, mille parimaks näiteks on Armstrong, kes vahele ei jäänudki. Kui nii massiivne ja pikalt käinud süsteem ühtegi positiivset proovi ei andnud, mis põhjust on siis uskuda, et neid ei manipuleerita, või et objektiivne tulemus alati tagatud on?
Olev

 
At 15:28, Blogger Tauno said...

14:54
See ei näita mitte ainult asjassepuutuvate portaalide kultuuri, aga ka tõsist uudiste puudust. Vist ei ole enam millestki olulisest kirjutada. Hapukurgihooaeg ei ole veel käeski. Puuduks veel see, et Eesti Ekspress homme teema üles võtaks.

 
At 15:42, Anonymous Anonüümne said...

Olevil on hea loogika. Kui dopingutest ei tuvastanud(aastate jooksul) Armstrongi dopingutarbimist, siis ei saa see test olla usaldusväärne :)

 
At 15:48, Anonymous Anonüümne said...

Mis sellel loogikal viga on? Armstrong tarvitas dopingut, aga test seda ei tuvastanud, järelikult on test küündimatu.

 
At 15:59, Blogger Gaspar said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 16:01, Blogger Gaspar said...

Norra ja Rootsi asuvad 1990-ndate dopinguproove uuesti uurima

 
At 16:27, Anonymous Anonüümne said...

Ja õige kah. Meie võiks ka uurida, kuid miks 90 aastad? Hakkame ikka Luurihhist pihta kohe.
Teet

 
At 16:42, Blogger Priit Pullerits said...

Aga meie paljukiidetud õigusriigis seda juba ei juhtu, Gaspar, sest meie peaminister isiklikult kuulutas, et tema usub Andrus Veerpalu. Aga president on ju öelnud, et tema tahaks, et Eesti saaks selliseks nagu Põhjamaad... Mina usun ikka Ansipit - ses suhtes, et tema sõna jääb Ilvese öeldu vastu igal juhul peale.

 
At 16:45, Anonymous Anonüümne said...

Nõudmine, et kasvuhormooni testi kriitika peaks ilmuma eelretsenseeritud teadusajakirjas, ei ole õigustatud. Sellised ajakirjad avaldavad originaalseid uurimistöid ja mitte õpikutõdesid selgitavaid artikleid. WADA hGH testi vead on aga suures osas eksimused elementaarsete õpikutõdede vastu. Ka 40 Norra teadlase (sh Nobeli laureaat) WADA-kriitika Tysse küsimuses ilmus Lab Times’is. Mitte näiteks ajakirjas Nature.
ERR on väga õige koht teadlaste põhjendatud seisukoha selgitamiseks.
Võrdlus “matsi vabanduskirjaga” on naeruväärselt labane.

 
At 16:57, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 16:57, Anonymous Anonüümne said...

Kas vanade proovide uurimisel arvestatakse siis, mis tollal keelatud oli, mis mitte?
Haige värk. Nüüd ongi siis nii, et kes aga vähegi ägedama tulemuse saab, annab põhjust mitte rõõmustada, vaid kahtlustada. Ulvangit ja Daehliet küll ei tahaks, et mutta tambitaks.
Või mine tea, võibolla mujal käib asi tsivilseeritumalt? Et kui on süüdi, siis on süüdi ja inimene tohib ikka edasi elada?
Ja ma ka ei saa aru, mis on ebaloogiline, et kui "Kui dopingutest ei tuvastanud(aastate jooksul) Armstrongi dopingutarbimist, siis ei saa see test olla usaldusväärne :)". Just Armstrongi puhul, sest doppi pandi aastaid - no kuidas ta siis kogu aeg puhas poiss oli testide järgi? Pealegi, kui kahtlustati - ja ikka ei saadud kätte?
Aga kui on nii, nagu mõned ütlevad, et puhta proovi eest tuli maksta, siis on asi ikka eriti niru. Kui raha eest saab negatiivset, siis miks mitte ka positiivset proovi?
Olev

 
At 17:02, Anonymous Anonüümne said...

veel, err-st: "Endine Hollandi tipprattur Michael Boogerd tunnistas kolmapäeval avaldatud intervjuus, et tarvitas koguni kümne aasta jooksul keelatud aineid.

Kevadiste klassikute spetsialistina tuntud Boogerd sõnas rahvusringhäälingule NOS, et tarvitas dopingut aastatel 1997-2007 ehk pea terve karjääri vältel.

"Kasutasin EPO-t, kortisooni ja tegin oma karjääri viimasel perioodil vereülekandeid," tunnistas hollandlane. "Ma kahetsen, et kultiveerisin dopingukultuuri.""
Niipalju siis dopingutestimisest.

 
At 17:34, Anonymous Anonüümne said...

See et Armstrong vahele ei jäänud ei näita testi usaldusväärsust, vaid osavust kontrolle vältida. Peaksite ju kursis olema, et KH püsib keres 48 h, sisuliselt on tuvastamatu juba peale 24 h. Vahelevõtmiseks peaks kõiki vähegi arvestatavaid sportlasi üle päeva testima. Samuti mäletate, et Veerpalult võeti proove sisuliselt kolmel korral järjest e teda püüti spetsiaalselt. Mälu järgi taastades osutus võetutest teine positiivseks.
Mis puutub Pordi väitesse dopingu tarvitamise kohta, siis meenutame - kogu Soome koondis, Austria koondis, Venelased suusatamises.
Kergejõustikus enamik USA sprintereid, kogu SDV, NSVL ja enamik Vene koondist. Jalgrattas kogu tipp v.a. Kirsipuu ja Taaramäe. Mis toimub NHL, NBA, tennises võib vaid aimata.

 
At 17:36, Blogger Priit Pullerits said...

Mulle tundub, et pikapeale hakkab patustel (Boogert ja ka teised) meestel ikkagi südametunnistus piinama, sellest ka need ülestunnistused. Vähemalt nii palju on nad siiski inimesed, mitte tuimad spordimasinad...

 
At 17:43, Anonymous Anonüümne said...

"Vahelevõtmiseks peaks kõiki vähegi arvestatavaid sportlasi üle päeva testima." - no aga testitagu siis, mis mõte sel muidu on?? Et kes vahele pole jäänud, võib ikkagi tarvitaja olla, ja mõned on ehk ka eksikombel templi näkku saanud (mitte just ilmtingimata AV, aga nt kui Kristina lugu mõelda - kui tõenäoline on, et kogemata naise proovi mehe näitajate järgi testitakse?).

 
At 17:59, Blogger Tauno said...

Kas mitte dopinguproovide säilitamise aeg 8 aastat polnud? 90-date alguse aastate proovid, oleksid siis pea 20 aastat vanad.

 
At 18:13, Anonymous Anonüümne said...

17.43 see on hea mõte, kuid rahaliselt, tehniliselt ja logistiliselt mõeldamatu.
Mina isiklikult olen dopingu vabakslaskmise poolt. Samas saame ju aru, et dopingainete müük, dopingukontroll jne. on osa väga suurest ärist.

 
At 19:05, Anonymous Anonüümne said...

Miks mõeldmatu? Kui on kahtlus? See, millal manustama peab, et puhtaks jääda, on ju testijatel ka teada. Pandagu kasvõi keegi kahtlustatavat jälgima. Kui mingi verepilt annab põhjust arvata, et on tarvitatud, võiks ju reeglites sees olla: Kahtlane verepilt, hoiatus, valve juurde. Kui võistleb ilma ja võidab, oli kõva mees. Kui ei, siis ei võitnud ja paha lugu.
Selles BBC raadiosaates (kunagi oli siin blogis link) jahmatas võibolla kõige rohkem see, kuidas üks neist (sry, mind isiklikult rattasõit kaunis külmaks jätab, nime ei mäleta) rääkis, et tegi koju tagaukse, et plehku panna, kui kontroll tuleb. No mis mõte sel kontrollil on, kui plehku pannakse?

 
At 19:28, Anonymous Anonüümne said...

Kergejõustikus on ainuüksi naiste meeste peale kokku 40 ala ja kontrollima peaks esimest 20 . 800 inimest peaks ööpäeva ringselt sportlasi kõikjal saatma, Korrutame selle veel 3-ga dopinguvõtjate võistkond, lisaks teadmata arv laboreid, kus peab kõik need proovid testima. Mälu järgi pakun, et ühe testi hind võib olla ca 400 -600 eur. Korrutage see vähemalt 25 ( om alade arv ). Asi jõuab absurdsuseni.

 
At 19:29, Anonymous Anonüümne said...

muuseas, plehku saab 2 korda panna , kolmas kord loetakse tarvitamiseks

 
At 19:49, Anonymous Anonüümne said...

"Kergejõustikus on ainuüksi naiste meeste peale kokku 40 ala ja kontrollima peaks esimest 20." Ja kõigil on verepilt kahtlane? Ikka tõega?

 
At 20:16, Anonymous Anonüümne said...

Mitte keegi pole Veerpalule mitte midagi võlgu, see oli ju ikkagi tema karjäär, mitte kellegi teise. See on eetika küsimus ja justkui natuke vandeseltslik probleem, et eestlane ju on ka suusarahvas.

 
At 21:23, Anonymous Anonüümne said...

Käisin täna Anne kanali ääres oma ilma auguta Splitkeinidega liuglemas. Olid üle platsi suusad. Võibolla isegi paremad kui auguga visserid...
Taavi

 
At 22:15, Blogger Priit Pullerits said...

...aga mina tegin täna õhtul viimase kreatiinfosfaadi loomeprotsessi, kolm päeva enne Haanja maratoni, just nii, nagu peab. 5x200 m hästi tihedalt ja teravalt, max sagedusega.

 
At 22:46, Anonymous Anonüümne said...

Tuli seda tiraadi siin lugedes mõte, miks Port ja co tahavad eeskätt AV süüdimõistmist, mitte eeskätt seda teada, et kas ja mis oli: nagu Port ise tunnistab, ca 90% dopingupruukijatest vahele ei jää, üks väidetaval on nüüd käes ja sellest hoitakse kümne küünega kinni... eks dopinguagentuur pole ka lollid ja saavad aru, et lohisevad sabas, kui seegi saak peaks mittepädeva testi tõttu käest libisema, siis on eriti nutune...

Veel üks nüanss: Armstrongi loo puhul liiguvad sahinad, et maksti kuhu vaja, et proovid oleks nagu vaja. Algtõukeks rahaülekanded rahvusvahelisse rattaliitu. Mees ise seletas, et raha oli, tahtsin ja andsin. JOKK, aga talupojamõistuses hakkavad kellad helisema...

Silver

 
At 23:09, Blogger GuidoMukk said...

Anonüümse näide et Patrik Sinkewitz móisteti kasvuormooni kasutamise eest óigeks on hale.
Mees tulnud üle Mapei T Mobile teami..jäänud 2 korda dopinguga vahele. Vist mehkeldas ka Basso óega..kellega koos vedasid dopingut. Patune kui kurat..mis tähendab siin viimane kohtuotsus. Kui köik teavad et see mees on patune.
Sama loogika järgi ka Heras puhas mees, sest hispaania alaliit. Muide kes kaitseb viimse tilgani kóiki oma spordialasid ja sportlasi tembeldas ta uuesti Vuelta vóitjaks.
Hispaanlaste viimase 10 edu igal alal..pole vaid pime juhus ja kóva trenn
2. Armstrong jäi korduvalt vahele, kuid maksis sele kinni ja UCI ei julenud selist rockstaari-rahamasinat puutuda.

Boogerd pole aumees. Ka tema ja dopingu vahel on juba ennem ta jarjääri lóppu tugev vórdusmärk olnud. Salgas mis jaksas.

 
At 00:22, Anonymous Anonüümne said...

Kreatiinfosfaat kiirelt ja teravalt tuleb süstlaga ka.
Teet

 
At 06:40, Anonymous Anonüümne said...

paustab,et Priit onka kõikvõimalikku jama täis pumbatud.

 
At 08:03, Anonymous Anonüümne said...

Priit on kahtlane jah. Ega ta ilmaasjata kõva häälega ei kuuluta, et tema olevat igapidi puhas. Ta on Hennosaare õpikut lugenud ja annab ennetava löögi.

 
At 08:19, Anonymous Anonüümne said...

"2. Armstrong jäi korduvalt vahele, kuid maksis sele kinni ja UCI ei julenud selist rockstaari-rahamasinat puutuda." väga huvitav väide. Kes maksab, tellib muusika?
Miskipärast tikub pähe viimase teate järel Northugiga tehtud intervjuu, kui ta teatas, et Norra lausa peab teate võitma, sest rahvas tahab ja teisiti see ei saa ollagi. Mitte et sel Guido väitega mingit seost oleks.
Olev

 
At 08:20, Anonymous Anonüümne said...

"2. Armstrong jäi korduvalt vahele, kuid maksis sele kinni ja UCI ei julenud selist rockstaari-rahamasinat puutuda." väga huvitav väide. Kes maksab, tellib muusika?
Miskipärast tikub pähe viimase teate järel Northugiga tehtud intervjuu, kui ta teatas, et Norra lausa peab teate võitma, sest rahvas tahab ja teisiti see ei saa ollagi. Mitte et sel Guido väitega mingit seost oleks.
Olev

 
At 08:46, Anonymous Anonüümne said...

Isovormide testimeetodi omanikud on WADA töötajad ning kui meetod sobimatuks osutub, kaotavad nad sulaselget raha.
http://www.ohtuleht.ee/512677

 
At 08:51, Anonymous Anonüümne said...

ehk täpsemalt:
WADA töötajad müüvad testi WADA-le
Nimelt patenteeris testimeetodi Saksamaa firma CMZ Gmbh, mille kolm suuromanikku on WADA töötajad – Christian J. Strasburger, Martin Bidlingmeier ja Zida Wu. Muide, Bidligmeier on WADA keelatud ainete nimekirja ekspertkomitee liige.
Antud firmal on vaid üks toode – kasvuhormooni test – ja üks klient, kellele testi müüakse: WADA. Firma käive on soliidne, sadu tuhandeid eurosid aastas.
Marintson Õhtulehes.
üks toode, üks klient.

 
At 09:21, Anonymous Anonüümne said...

Õrn, õrn.

 
At 09:30, Anonymous Anonüümne said...

Halb kooslus: elitism, maniakaalsus, õrn ja parajalt rõve.
Elitism, kus alamad on tuhmi mõistusega olendid. Minu pruut on Evelin, valges.

 
At 09:41, Anonymous Anonüümne said...

Jaapanis olevat niisugune seadus, et võid sõita ainult niisuguse mootorrattaga, mille jaksad maast üles tõsta, kui see külili on.

Sama asi võiks olla ka suuskadega, kui ikka oled rullnokk, siis tuleb oma auguga suusad lihtsalt ära anda, näiteks lastekodule, kus kindlasti on keegi mõistlikum spordihuviline.

Ja veel.

Blogi on pump, pump blogi, pump.

 
At 09:55, Anonymous Anonüümne said...

Ise töötame välja, ise testime, ise kontrollime, ise mõistame kohut, ise paneme raha tasku. WADA on selle testi suhtes sama sõltumatu, kui Kõks ja co.
Kuidas siis eemalt tundub?

 
At 10:24, Anonymous Anonüümne said...

Delfi uudis : http://sport.delfi.ee/news/suusatamine/murdmaasuusatamine/norra-rahvas-on-kindel-et-nende-suusaassad-ei-tarvitanud-dopingut.d?id=65782896.
Aga olulisim on uudise juures oleva pildi allkiri "Björn Dählie (vasakul)".

I.A.

 
At 12:07, Blogger Gaspar said...

Edastan Assar Jõepera tähelepanekud ja soovitused seoses suuskade ja määrimisega. Autori nõusolekul. Tehnilistel põhjustel (blogger.com) kahjuks kahes osas.

Head lugemist!


* * * * * * *
* OSA 1 *
* * * * * * *
TM 2013 sõidust on peatselt kolm nädalat möödas. Olen hoogu võtnud, et kirjutada paar mõtet, mida tasuks paljudel tuleva aasta kohaparanduse nimel higi valavatel seltsimeestel silmas pidada. Seda mitte treeningute, vaid pisut tehnilisema poole - suuskade ja nende määrimise osas. Usun, et on mida kõrva taha panna.

Nii palju määrimist, nagu maratoniks tehtud sai, pole ammu ette võtnud. Kokku tegime Olegiga valmis 44. suusapaari, millest neli said omanike soovil libisemise pulbri, teised 40 paari täispidamise ja lippe variandi.
Lippeks said suusad alla alusparafiini, vahekihi, pulbri ning klotsi (kiirendi), lisaks kaks struktuuriraua mustrit. Pidamiseks rauaga põhja, sinna peale siduva vahekihi ning peale viis õhukest pidamist. Alustasime laupäeval kella 13 ajal, lõpetasime pühapäeva hommikul vahetult enne starti nende usinatega, kes viitsisid korra minna ja suusa ära proovida. Paarile inimesele nende hulgast tuli paar kihti pidamist juurde panna, enamus eelistas starti minna "külmalt". Finishimuljete ja järgnevate päevade jooksul saime ca 35. inimese käest tagasi väga positiivse sõnumi hästi töötanud suuskade osas. Kahe inimese käest saime negatiivse tagasiside, ülejäänud ei pidanud kommentaari vajalikuks või olid enam-vähem rahul suuskadega. Kokkuvõttes paar tõrvatilka oli, aga positiivset emotsiooni jagus rohkem. See selleks.

Mida öelda tahan on tegelikult see, et järgmiseks aastaks võiks iga endast lugupidav maratonihunt endale selgeks teha, mida tema suusaga määrdemeister teha võib ja mida mitte. Mõtlen selle all enda suusapaari tundmist ja kui suuski määrima viite, siis selle info edasi andmist.
Iga mees, kes maratonil alla 1000. koha soovib sõita peaks määrimise teemat ise piisavalt jagama. Mitte peensusteni kuid vähemasti seda, mitu kihti ning kui paksult kannatab pidamist suusa alla panna ja kui pikk on suuskade määrdeala. Selleks ei ole midagi muud vaja teha kui enda suuski käesoleva hooaja lõpust alates määrima hakata :) Kellel kogemust ei ole, need ammutagu teadmisi netiavarustes oleva info põhjal või võtku mõni sellekohane koolitus. Efekt sellest oskusest on meeletu!

Klassikasuusa puhul mängib määre (pidamine) rolli nii suuskade pidama saamises kui libisemises. Kui te oma suusaga "sina" peale saate ning suudate määrida täpselt õige annuse pidamist, siis ainuüksi sellega saate te väga hästi libisevad suusad ja võite mõnuga maratonid läbi kelgutada. Klassikasuusa libisemisala määrimisse ei ole enne üldse mõtet panustada kui pidamisala korrektne määrimine pole selgeks saanud. Kui teil pidamist on karvavõrra paksemalt või pikemalt kui peaks olema, siis on suusk nagunii kinni ning sõit käib liivapaberi taolise tundega. Libisemispulbri allapanek on sellisel juhul puhas aja- ja raharaisk.

Lisaks soovitan kõikidel oma suusapaarid üle vaadata. Nii painde kui põhja korrasoleku osas. Kui sinu suusapaar tahab maratoniks alla saada 10 kihti pidamist ja suusk jääb ikka hellaks, siis on tegemist sinu jaoks liiga jäiga paariga. Kui su suusk kannatab vaid paari kihti pidamist ja neljanda õhukese kihi peale hakkavad suusad rajas sahisema, siis peaks need suusad maha müüma mõnele kergemale sõbrale või proovima ise mõned kilod kaalust alla võtta. Oluline on, et pidamisala oleks mõõduka pikkusega ning klassikasuusa libisemisalad samuti arvestatava pikkusega.

* * *
jätkub..

 
At 12:07, Blogger Gaspar said...

* * * * * * *
* OSA 2 *
* * * * * * *

Hea oleks kui lased mõnel teadjamal tuttaval või spordipoel oma suusad üle vaadata ka selle pilguga, kas need ei ole liialt mõne äärmusliku ilma suusad.
Viimased maratonid on toimunud kõik üsna külma ilmaga. Kui sellise ilmaga tulevad määrimisse suusad, mis on ilmselgelt sulailma kliistrisuusad (ülisuure kulbi ja lahtiste otsadega paarid), siis ei ole mõtet määrdemeestelt imet loota. Selliste suuskadega tuleb väga rahul olla kui teist keegi Harimäe langusel mööda ei sõida!

Kokkuvõtvalt.
Tunne oma suuska ja õpi ära elementaarne määrimine! Kolm neli pidamise purki ja määrdekork on üliväike investeering kõige muu spordivarustuse kõrval.
Testi ja proovi, vajadusel kirjuta üles, millise ilmaga suusk toimib, millise ilmaga mitte. Kui palju kannatab pidamist alla panna pehmema rajaga ja palju kõvema rajaga.
Proovi ka seda kui lühikese pidamisala määrimisega su suusk veel peab - mida lühema alaga sõita suudad, seda paremini suusk libiseb.
Tee selgeks, kas sul on pigem sooja ilma suusk või külma ilma suusk. Kui omad kahte paari, siis vaata, et külmemal paaril oleks väiksema mustriga kivilihv ja soojemal paaril suurema mustriga kivilihv. Kui ei ole, on hea seda veel hooaja lõpus teha, suuskadele parafiin alla sulatada ning uue talve alguses natukene teadlikumalt alustada.

Head pidamist teile kõikidele ja libedaid lumelaudu Haanjasse!
Assar

 
At 14:52, Anonymous Anonüümne said...

Mul ongi sulailma kliistrisuusad süsinik otstega. Ükski tegelane pole siiamaani (4 aasta jooksul)Harimäelt alla tulles mööda sõitnud. Kogu aeg jälgi, et kellelegi sisse ei sõida. Kõrge kulp pidamisalal soosib head lipet olen mina aru saanud. Oht on viimasel 20 km, kui jalg juba tönts, et ei jõua suuska kinni enam vajutada, siis võivad rongid mööda sõita.
Teet

 
At 16:33, Anonymous Anonüümne said...

kui pikk pidamisala teedul paberitestis tuleb?

 
At 12:27, Anonymous Anonüümne said...

Aitäh, Assar ja Gaspar!

 
At 19:02, Anonymous Anonüümne said...

Ära soki, Teet!
Kui kõrge kulp siis " kliistrisuusal" on?
Vastus muide, on millimeetrites?

 
At 19:05, Anonymous Anonüümne said...

......veel Teedule, TM viimasel 20 km-l pole pidamisega suurt midagi peale hakata. Puhas paaristõuge mõne üksiku vahelduvsammuga.

 

Postita kommentaar

<< Esileht