laupäev, veebruar 16, 2013

Pullerits: Kuidas veeta otsustavad tunnid enne maratoni?

TÄIENDATUD LÕPUS VÄRSKE MÄÄRDEINFOGA!
Eile nõudsid mitmed lugejad, kus on maratonieelne sissekanne. Mis sissekanne?! Postimehe sporditoimetuse juhataja Peep Pahv helistas juba neljapäeva hommikupoolikul ja esitas tellimuse, et tulgu laupäevasesse lehte vähemalt 3500-tähemärgiline lugu, mida stardieelsel päeval teha ja kuidas toimida. Täna, nagu näete, on mu lugu lehes. Ülevaade tervele Eesti rahvale, mitte lihtsalt mingi sissekanne.

Aga ei maksa lasta paista end egotsentrikuna. Nädala keskel helistasin üheksale tuntud inimesele (jah, ka eelmise Tartu maratoni eestlastest kõige viimasena lõpetanu on tuntud, sest ta on krooniline tagaotsamees ja pälvinud just sellega tähelepanu, mullugi pääses ta näo ja sõnadega ühte mu lukku) ning pärisin neilt aru, mis nad maratoninädalal teevad ja kui palju on saanud talvel trenni teha. Sellestki on täna lugu, Arteris.

Üldiselt on lugu pöörane ja pinge kruvitud lakke. Näiteks tänase Postimehe juhtkiri - no vaadake ise, millega see algab! Ootused on krutitud palju kõrgemale kui mingitel siinsetel suusatajatel seoses mingi Val di Fiemme MMiga.

Eile õhtupoolikul tegin viimase suusasõidu, uisu-Atomicel lausikul 10 km 40.30ga, hoidsin sellist tempot, et ei läheks higiseks ega hakkaks hingeldama. Nägin ka Scanpixi Baltimaade juhti Art Soonetsit ja mu põlve opereerinud dr Leho Ripsi viimaseid maratonieelseid klassikasamme tegemas. Tunnistasin dr Ripsile üles, et käisin pühapäeval vastu tema soovitusi Tartu teatemaratonil ja sõitsin 12 km vabatehnikas ning lõigatud põlv ei läinud sugugi kehvemaks. «Vedas!» nentis dr Rips. Kolmapäeval tegin 48 minutiga ligi 12 km. Need kaks sõitu ongi kogu maratoninädala suusatamine.

Lõin täna hommikul talve suusakilomeetrid kokku. Sain 1094,5. Hiljuti Õhtulehest lugesin, et peaminister Andrus Ansipil tuleb kilometraaži 1005.

Eile õhtul viisin oma klassika-Fischerid Suusavendade hooldemajja. Töö käis armutu. Vahur Teppan oli oma uue suusabussi parkinud hooldemaja ette ja töötles suuski seal. Hooldemaja ees oli valgustusega varjualune, kus mu suusad vastu võeti. Sain 155. numbri. Maksin raha ka ette ära. Panin kirja, et soovin suuski stardis kätte saada. Kiikasin hoolderuumi: Jaanus Kunts ja Kristjan Oolo vehkisid tööd teha, mõlemal respiraator hingamisteede ees. Polnud neil mahti minuga pea sõnakestki vahetada.

Küll on hea, kui ise ei pea oma väärt energiat igasugusele rahmeldamisele ja sahmerdamisele kulutama. Veelgi parem, et ei pea ka vaimu kulutama ehk mõtlema ja juurdlema ja ümbermõtlema, mida ja kui palju ja kuidas ikkagi suuskadele alla panna.

Jah, harrastussport on muutunud väga professionaalseks. Tuleb harrastaja starti nagu mõni maailma äss ja võtab ettevalmistatud suusad. Ja õige ongi: igaüks jäägu oma liistude juurde. Kelle asi on suuski määrida, määrigu suuski, ja kelle asi suusatada, see suusatagu. Kahe nii erineva asja ühitamine nüüdisajal enam jõu- ja võimetekohast tulemust ei anna.

Küsimus on selles, kas energiageele tasub homme rajale kaasa võtta. Sporditraumatoloog Mihkel Mardna soovitab e24 (mitte ajada segamini elu24ga) küljel, et ega eriti tasu. Aga millal siis tõsine ja ennastsalgav harrastussportlane iga arsti iga sõna kuulab – olgu ütlejaks dr Rips või dr Mardna.
***
Suusavendade määrdemeeskonna liikmed käisid täna, laupäeva hommikul koguni Harimäel määrdevariante testimas. Nende esindaja sõnul olid nad leidnud väga hea variandi. Ta kinnitas, et samas suuski testinud Vene tippmeeste ja samuti United Bakeriesi ässade suusad polnud oma libisemisega ligilähedalegi pääsenud. Täna pärastlõunaks oli pisut üle 170 maratonilise usaldanud oma suuskade ettevalmistamise Suusavendade meeskonnale.
******
Jaanus Laidvee, Slickrock Bike Trail, Sand Flats Recreation Area, Moab, Utah. 19. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Tartu 2. teatemaratoni avavahetuse sõitjad stardi ootel. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix
Foto 2: Priit Pullerits (nr 147) on lõpetanud Tartu 2. teatemaratoni. Nr 60 endine Eesti suusakoondislane Kaili Sirge. Foto autor: Aldo Luud
Foto 3: Peaminister Andrus Ansip Tartu maratoni avatud raja sõidu finišisirgel Elvas. Foto autor: Raivo Tasso, Maaleht/Scanpix

50 Kommentaarid:

At 10:50, Anonymous Anonüümne said...

Mardna jutust - tahaks nagu nüüd põhjalikumalt teada, kas ikka tükk šokolaadi suurendab vedeliku väljutamist?
-----
Energiageelid võivad ärritada soolestikku ja magu....
Aga vastamata jäi - et nagu miks, kas arstid peavad inimesi täislollideks, et ei või lahti seletada?

 
At 10:57, Anonymous Anonüümne said...

mis on PP jõu- ja võimetekohane tulemus sellel TM-l? pakun 300nda koha kanti, kuigi Alutaguse taustal tahaks öelda, et see ei ole kõrgem kui 350.

 
At 11:09, Anonymous Anonüümne said...

Kas Priidul on uus taktika konkurentide eksitamiseks? Tänase Postimehe maratoniloos on selgelt kirjas, et start on homme KÄÄRIKU suusastaadionilt.

 
At 11:12, Anonymous Anonüümne said...

Hea nõuanne:
Lisage oma spordikotti KÄÄRID-tänavuste TM kleepsude tegemine on p****e läinud(ei välista et vaid mulle on mingi praak sattunud).

 
At 11:14, Blogger Priit Pullerits said...

Ei, 11:09, see ei ole minu eksitamistaktika. Mina olen kirjutanud ainult oma reportaažiteksti ja vastutan ainult selle eest, kõik muud osised on teiste inimeste toodetud.

 
At 11:19, Anonymous Anonüümne said...

Nüüd tuleb minna putka kõrvale ja igale leheostjale öelda, et lehes on viga.

 
At 11:22, Anonymous Anonüümne said...

Ansip 1005 km, PP 1095 km, ja mina 40 km. Hea pärast võrrelda, mis iga madalam/kõrgem koht ajaliselt ja kilomeetriliselt maksab. Eks ma annan teada.
Lugupidamisega,
Ansipiga pidevalt ühte auku mees.

 
At 11:32, Anonymous Anonüümne said...

"Aga vastamata jäi - et nagu miks, kas arstid peavad inimesi täislollideks, et ei või lahti seletada?"

Olen ka ise sama asja tähele pannud mitmete ajakirjanike ja väljaannete juures. Võimalik, et ajakirjanik peab lugejaid Ameerika-stiilis lollideks, kes sügavamatest seostest aru ei saa ega nende vastu huvi ei tunne, ning seetõttu on millegi keerulisema kirjapanek mõttetu või suisa ohtlik. Võimalik ka, et ajakirjanik ise ei saa asjast aru ning jätab olulised küsimused vastamata ning seosed kirja panemata. Kui meie eesmärk on teadmistepõhine majandus, siis võiksid ajakirjanikud küll igapidi lugejate uudishimule vastu tulla, mitte piirdudes lihtsalt olukorra kirjeldamisega, vaid vastates ka reale miks-küsimustele.

 
At 12:19, Anonymous Anonüümne said...

Mardna on taas oma lihtsa lähenemisega silma paistnud. Aga ka loogikavaba ja ignorantse.
Millega ta oma 'spetsilaisti'-kuulsuse üldse on saavutanud?

 
At 12:28, Anonymous Anonüümne said...

Arstide asi pole kobiseda, mida rajale kaasa võtta, nende asi on ravida. Iga üks jäägu ikka oma liistude juurde...

 
At 12:31, Anonymous Anonüümne said...

See suusavaliku jutt Postimehes on kummaline. Stardis on mehi, kellel on olümpiakuldasid rohkem kui mõnel mehel peas karvu, aga PP peab vajalikuks laiale avalikkusele teada anda, kuidas Kunts talle üle ilma suuski taga otsib. Sealjuures ei ole PPl ka ülima õnne puhul esisaja sisse asja. Kuskil on mingi nihe sees.

 
At 12:43, Anonymous Anonüümne said...

No Pulleritsu jaoks on kõik äri. Seetõttu ta levitabki ettekujutust, et sporti muidu teha ei saa, kui hankida kallis spetsvarustus.

 
At 12:56, Anonymous Anonüümne said...

Postimehe spordis ilmunud tellimuslugu västab hästi oma olemusele - tellimus tuleb ära täita, muu pole oluline.

 
At 19:01, Anonymous Ants said...

170 paari on umbes 3x liiga palju. Ilm on õnneks selline, et totaalselt puusse on raske panna.
Trenni on tehtud normaalselt, loodetavasti pääseb esisaja hulka. Priidule ennustaks kohaks 247. Holdenile 232. Kui vähemalt 3 tundi magada saab. Teedule ei julge kohta esimese 2000 hulgas lubada. Maamees tuleb umbes 340 peale. Ja pidage meeles - kuni poslavitsani tuleb panna nagu torust tuleb, siis hoida grupis ja siis Matust Harimaeni tulistada. See grupp, milles Harimäest alla tuled võiks olla tiba üle võimete. Ja siis ökonoomne grupisõit. Kui oled rivis tagapool, astu enne tõusu korvalrajale, ei pea hoogu kinni pidurdama. Iga künka tipus pinguta ja lükka kolm korda hoogu peale. Nagu näete, ka hilisõhtul tuleb siin veel puhast kulda! Edu kõigile võistlusel, mille tulemus on tähtis ainult iseendale!

 
At 19:04, Anonymous Anonüümne said...

Ja Arteri ristsõna on ka viimane p*sk! Miks PP&Co sellist jama taluvad? Või see ongi nende tase?
(kohe kergem...)

 
At 19:40, Blogger Priit Pullerits said...

...kas tõesti raiskab mõni oma aega ristsõnade peale? Kas te selle pääle pole mõelnd, et äkki seep. ongi ***k, et teid selle juurest eemale peletada?

Nagu näete, ei tule siit ei kulda (viide 19:01-le), ei hõbedat. Edu kõigile võistlusel, mille tulemus Eestis ainsana loeb!

 
At 19:52, Anonymous Anonüümne said...

PP ei pea iga säutsu peale sõna võtma. Eriti kui midagi öelda pole. Hoian pöialt, et PP ebaõnnestub.

 
At 20:13, Anonymous Anonüümne said...

kus see kuradi info siis on.

 
At 20:59, Anonymous Anonüümne said...

Olematu pidamine annab üldiselt ka parema libisemise... Kuidas see ennast TM'il õigustab on "miljoni" küsimus.
AndresP

 
At 21:23, Anonymous Anonüümne said...

Energiageelid võivad ärritada soolestikku, magu.
Aga lollidele mõistust pähe ju ei tagu.

MA EI OLE SUUSAPEDE

Ma ei ole suusapede.
Ma ei pannud ennast kirja maratonidele.
Vaikib minust edetabel.
Aga homme mõttes olen minagi neil teedel.

 
At 21:31, Anonymous Anonüümne said...

Ma olen PP blogi viimased paar aastat passiivselt jälginud ning hinnanud kõrgelt kommenteerijate kohati elutervet huumorit kus on arvuti taga kõva häälega naerdud. Viimasel ajal on aga lahmivad halvustavad kommentaarid nagu näiteks 19:52 muutunud blogi jälgimise ebameeldivaks, soovin et need lõpeks. PPle aga edu maratoniks

 
At 23:06, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits istub varsti kelmuse eest pokris - mingit infot pole

 
At 23:08, Anonymous Anonüümne said...

Homme ennast rajale ma ei mõtle
tuima näoga vaatan sõitu viina võttes
söön ka ära ühe küpsise
sellest ei saa magu sepsise

 
At 23:36, Anonymous Anonüümne said...

Ants ära jama...ei plaaninud end ribadeks kakkuda. 6.-st grupist startijana tahaks vaid 500 sisse matkata. Kas önnestub, pole kindel, selline kiire rada ei sobi hästi, tahaks midagi keerulisemat nagu nt. 2009 aastal oli....Aga edu ja önne köigile homsetele üritajatele.
Maamees

 
At 00:32, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kas teie tõsise harrastajana oskate öelda, mis vidinad on poodiumil olevatel meestel suusakeppide ümber, väike punane karbike, Swix kirjaga? Kust neid võimalik saada oleks?

http://nordicsportsusa.blogspot.com/2010/02/swix-ski-racing-poles-swix-ski-wax-and.html

 
At 00:35, Anonymous Anonüümne said...

http://skitrax.com/wp-content/uploads/2011/12/Podium-Poles-IMG_3438.jpg

 
At 01:18, Anonymous Anonüümne said...

Kui kogu see 8000 inimest adra taha panna, saaks palju "mahe"toitu, mitte konservandi hoitu,
aga Priidik magab juu,
ent kui und ei tule, siis külmkapist närvide rahustuseks keeduvorsti haukab suu.

 
At 02:12, Anonymous Anonüümne said...

Täna ma magan läbi öö
see on lihtne, see polegi töö
sina magad ja mul on töö
täna ma suusatan läbi öö

 
At 02:48, Anonymous Anonüümne said...

Täna ma suusatan läbi öö..

Pole paha... Aastas on üks öö, millal määrdemehed ei saa tööpuuduse üle kurta. Lisaks siin Pulleritsu poolt Suusavendade kohta kirjutatule, on Holden oma blogis üles pannud päris huvitavad fotod, millelt näha kuidas Holdeni firmas määrimise töö on korraldatud. Kahe määrdelauaga on moodustatud isegi midagi konveieri taolist. 1%-line turuosa.

 
At 03:54, Anonymous Anonüümne said...

Mõistatus blogi lugejatele

Tal on jalas suusad. Tal on
sõnad suus.
Kõva tegija on suusas,
ajakirjanduses - tuus.

 
At 12:32, Anonymous Anonüümne said...

koht 380

 
At 13:11, Anonymous Anonüümne said...

Kõva sõit!
Telepildis oli näha Ain-Ivar Tuppi (406.) Pulleritsule pärast finišit midagi omavahel ütlemas. 8)

 
At 13:51, Anonymous Anonüümne said...

Tahke pidamisega?

 
At 15:56, Anonymous Anonüümne said...

Ootasin ikka lõpus määrdeinfot ja näe jäigi nüüd maratonile minemata, kuna infot ei tulnud....

 
At 17:06, Blogger Priit Pullerits said...

Määrdeinfo on loos pärast kolme tärni ja enne kuut tärni.

 
At 17:42, Anonymous Anonüümne said...

PP - ära mõnita oma blogi lugejaid. See tärnidevaheline pole info, vaid reklaamtekst. Häbene.

 
At 18:36, Anonymous Anonüümne said...

võta vaiksemalt, 17.06. infost määrimise kohta ei sõnagi. tänane tulemus üllatavalt kõva selle sõnamulina kohta. aga ega dopinguproovide tulemusi pole veel ka teada.

 
At 18:41, Blogger Priit Pullerits said...

Palun viisakamalt, 18:36, see ei ole siin siiski teie "kodu", kus teiste kallal võtta. Ma andsin kätte koha, kust saate parima määrdeinfo ja parimad suusad - kasutage seda!

 
At 18:51, Anonymous Anonüümne said...

... ja kus hinna ning kvaliteedi suhe on kõige rohkem paigast ära. lihtsalt lõpeta see promomine.

 
At 19:02, Anonymous Anonüümne said...

Rajal kuuldud dialoog.
"Ma ootan, millal need suusad lõpuks libisema hakkavad, aga see on vist asjatu lootus."
"Kus tegid?"
"Suusavennad."

 
At 19:07, Anonymous Anonüümne said...

Duellis Mae-Pullerits saavutas Mae 15 kordse ülekaalu. 380:25=15,2

 
At 19:32, Anonymous Anonüümne said...

Kas see teema käib juba järgmise aasta maratoni kohta? Võiks nagu vana risu ära koristada, eluga kaasas käia, elu läheb edasi, mitte ei seisa paigal, teeme nii.

 
At 19:57, Anonymous Anonüümne said...

No Pulleritsu suusk oli ikka alla keskmist taset. Oma silaga nägin. Mees ise ka nats veider oma liigutustes.

 
At 20:46, Blogger Priit Pullerits said...

...tähtis pole liigutuste ilu, tähtis on see, kui kiiresti keegi edasi liigub. Emil Zatopek oli ka ju kohutava stiiliga jooksja.

 
At 08:12, Anonymous Anonüümne said...

Määrdeinfo kohta pole sõnakestki. Ainult alusetu suusavendade promomine jälle.

 
At 01:59, Anonymous Anonüümne said...

Tõsiselt haige ja labane promo. Kurb.

 
At 02:35, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 02:38, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 02:51, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 02:56, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 

Postita kommentaar

<< Esileht