kolmapäev, veebruar 13, 2013

Pullerits: Kes virutas stardikoridorist tipp-Fischerid?

Tuleb välja, et mu meeleheide Tartu teatemaratoni stardikoridoris, kuhu küll mu Fischeri uisusuusad on jäänud (vt üle-eelmine sissekanne), ei olnudki alusetu. Lugege, milline jahmatav lugu juhtus Tamsalu maratoni stardi eel.

Allar Soo, mulluse Tartu maratoni 56., rääkis mulle, et asetas oma Fischeri auguga uisusuusad umbes pool tundi enne Tamsalu maratoni starti esimese stardigrupi kõige esimesse ritta. Siis läks ta teiste suuskadega stardisirgele edasi-tagasi sooja tegema. Enda arvestuse järgi lõpetas ta soojenduse veerand tundi enne starti. Järgmised kümmekond minutit, meenutas Soo, viibis ta stardikoridori servas.

Kui ta umbes viis minutit enne lähet esiritta oma suuskade juurde suundus, ei leidnud ta neid kusagilt. Seal, kuhu ta oli oma suusad paigutanud, lebasid kellegi teise samasugused mustad Fischerid. Kõik ülejäänud võistlejad kinnitasid suusad saabaste külge ning kui stardini jäi umbes kaks minutit ja Soo polnud ikka oma suuski leidnud, aga ainsad, mida keegi enda omaks ei tunnistanud, olid need, mis lebasid tema suuskade asemel, otsustas ta viimaks nood jala otsa kinnitada.

Paraku selgus, et «asendussuusad» ei libisenud ning Soo otsustas võistluse katkestada. (Kui siinsed «kommentaatorid» oleks sellest juhtumist aegsasti kuulnud, oleks nad, teiste hulgas näiteks ka nipi-nimeline, saanud veel ühe põhjuse lokku lüüa, et Tamsalus DNFi saanutest ei tuleks Alutaguse maratonil karistuseks kõige viimase stardigrupi kõige viimasesse stardigruppi paigutada üksnes mind, vaid ka Soo, seda enam, et erinevalt minust, kes sõitis Tamsalus vähemalt lõpuni, Soo isegi ei üritanud seda.)

Soo siirdus pärast katkestamist finišijoone juurde ning ootas seal enda hinnangul ära ligikaudu 300 lõpetajat, et vaadata, kas mõni neist tuleb tema suuskadega. Kuid ei tulnud. (Oma silmaga nägin, et Tamsalus jagus auguga Fischeritel sõitjaid ka neljandasse ja viiendasse sajasse.)

Soo palus ka võistluse teadustajal mitu korda kuulutada, et suusad on vahetusse läinud, samuti andis juhtunust teada Estoloppeti foorumis, kuid vähemasti esmaspäeva õhtuks ei olnud ta saanud kelleltki oma suuskade kohta ühtegi signaali.

Kui küsisin Soolt, mida ta juhtunust arvab, kas tegemist oli eksituse või pahatahtliku teoga, vastas ta sõna-sõnalt nii: «Tundub, et keegi on seda sihilikult teinud, aga ei tahaks seda uskuda.»

Soo mustadele Fischeri auguga uisusuuskadele oli ninaossa kirjutatud veekindla markeriga number 4, klamber oli Salomoni oma.

Kui tegemist on suuskade juhusliku vahetusse minekuga, siis see, kes juhtumisi Soo suusad võttis ja enda omad asemele jättis, võtke, palun, minuga ühendust 7390361 või priit.pullerits@postimees.ee ning viin teid Sooga kokku, et saaksite kumbki oma suusad tagasi.

Nii või teisiti näitab see juhtum, et muretus, millega enamik võistlejaid maratonidel juba pool tundi varem oma suusad võistluskoridori asetab, on põhjendamatu. Ma kasutasin Alutagusel stardikoha reserveerimiseks vanu odavaid Exeli keppe, mis on juba aastaid kordagi kasutamata kapis seisnud ning mille varastamisest poleks mul kübetki kahju olnud.
******
Jaanus Laidvee (right), Slickrock Bike Trail, Moab, Utah. 19. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Kusagil siin Tamsalu maratoni esimeses stardireas peaks lebama ka Fischeri suusad, mille keegi oli jätnud Allar Soo Fischerite asemele. Foto autor: Tarmo Haud, Estoloppet
Foto 2: Allar Soo kaks aastat tagasi Sakala maratonil. Foto autor: Elmo Riig, Sakala/Scanpix
Foto 3: Nagu näha, vedeleb ka enne Tamsalu maratoni lühikese raja starti järelevalveta suuski lademes. Foto autor: Meelis Meilbaum, Virumaa Teataja / Scanpix

82 Kommentaarid:

At 09:39, Anonymous Anonüümne said...

Põrssa kari!

...oleks täpne hinnang antud juhtumil.

 
At 09:47, Anonymous Anonüümne said...

uudiskriteeriumid:
1. see on vana uudis, estoloppeti foorumis käis jutt 10 päeva tagasi.
2. kas Soo on tuntud suusataja? vastus, ei ole.

 
At 10:06, Anonymous Anonüümne said...

9:47, soovitan oma nina otsast natuke kaugemale vaadata ja püüda puude taga metsa tabada.
Probleem on laiem kui ainult selle noorsuusataja juhtum.

 
At 10:08, Anonymous Anonüümne said...

kui on laiem, siis paluks konkreetseid näiteid.

 
At 10:08, Anonymous Anonüümne said...

Loogika puudub ju. Keegi varastas Soo suusad ja pani samasugused suusad asemele...wtf?! Kes nii teeks? Ma saan aru, et oleks lihtsalt varastatud või Visud asemele pandud.

MM

 
At 10:14, Anonymous Anonüümne said...

10:08 lisanduseks: PP blogile sobivalt oleks võinud Rossignolid asemele panna ja siis oleks Soo pidanud seal pidevalt kael kõveras olema, sest rosside poole ei ole võimalik isegi vaadata, nii viletsad on need.

 
At 10:15, Anonymous Anonüümne said...

Ka käesolevas blogis on autor sarnaseid juhtumeid eelnevalt kajastanud. Google aitab.
Ning kas mitte polnud kunagi isegi Arteris pikk ja murelik lugu?

 
At 10:22, Anonymous Anonüümne said...

Samal maratonil vahetatati ka ISC soojendusriided,korralikud võeti ära ja juustud pandi asemele.Miks vahetaja suuski ei tagastanud.Ilmselt tegu mittelibisevate suuskadega.Miks vahetaja ei finiseerinud.Tuntuse kohapealt Allar eelmise aasta Tartu neliku teine.

 
At 10:41, Blogger Priit Pullerits said...

Lp (siiralt) 10:06, ega siis mõnele ei ole põhiline küsimus see, et suusataja Allar Soolt varastati suusad; põhiline on ikka see, et saaks blogipidajale vastu m*lli anda, ükskõik mille eest - ainult loll on see, kes selleks põhjust ei leia. Igal juhul teile sügav kummardus ja aitäh, et aitate sääraseid tüüpe siin vaigistada. Edu teile Tartu maratonil!

 
At 10:42, Anonymous Anonüümne said...

Kannatanu(te)l võib 10:14 esitatud nalja valus lugeda olla, kuid...
siiski tunnustaks kirjutajat teravmeelsuse eest!

Selles paaris reas on tunda vahedust, kuid samas kindlasti ka muhedust (mitte soovi räigelt ära panna) ja selliseid ridu on heast huumorist lugupidajail nauditav lugeda.

 
At 11:24, Anonymous Anonüümne said...

Suuski on ju igasuguseid ja ka kõik mustad auguga fisherid ei pruugi libiseda. Sellisel juhul ongi debiilikutest huiaritel hea võimalus oma pelgalt öeldes sitad suusad kellegi teise omadega vahetada ning loota, et need on paremad. Need ajad on vist jäädavalt seljataga, kui inimesed ausad olid ning üksteist usaldada sai. Tundub, et ka spordiringkondadesse on sellised immigrandid sisse juurdunud. Kurb aga tõsi, tõsi aga kurb.

Ja antud teemal pole üldse oluline seda katkestamise asja mainida. Pigem inforamatiivselt asja võtta ning mitte oma kalleid asju järelvalveta jätta.

Vaevalt neid oma suuski ta enam kunagi näeb, sest informatsiooni on juba edastatud küll.

Igatahes vabandan kui mõni krõbedam sõna tuli aga selline asi ajab pealgalt öeldes keema.

 
At 12:10, Anonymous Anonüümne said...

Noojah, üldiselt tasub seda Tarmo Haud-i Tamsalu galerii esimest 18 fotot vaadata küll. Nad ei ole seal ajalises järjestuses muide. Haudil on stardist fotosid ehk rohkemgi kui saidile üles on riputatud. Seal võib olla kogu trikk peal.
Teet

 
At 12:11, Anonymous Siim said...

See klipp sobib hästi suuskade/keppide/ratta stardikoridorri jätmise kirjeldamiseks: https://www.youtube.com/watch?v=6iZeux3C_QY

 
At 12:13, Anonymous Siim said...

Klikitav link ei tulnud hästi välja. Proovime uuesti: Mr. Bean - January Sales

 
At 12:17, Anonymous Anonüümne said...

Ja-jaa!
Tuleb lasta Suusavendadel auguga püss-Fischeritel see ninaauk kinni panna ja suusad puna/valgeks värvida (reklaami tõttu ihkavad kindlasti sajad pehmod Priidu häid suuski ja mõni võib need pännu ka panna – hoidku Jumal selle eest!).

 
At 12:27, Anonymous Anonüümne said...

Paaril aastal on räägitud/kirjutatud sellest, kuidas spordivõistlustel kaovad mitte ainult suusad, vaid ka rattad. Aeg oleks juba õppida ...

Aga noh, virutatakse ka lausa elukutselistelt ja rahvuskoondistelt (nii suuski kui rattaid).

 
At 12:35, Anonymous Anonüümne said...

Priit, mis on sinu arvates põhjus, miks mõnele on põhiline see, et "saaks blogipidajale vastu m*lli anda"?

 
At 13:01, Anonymous Anonüümne said...

10.08-le
loogika selles, kui sisened stardikoridori ilma suuskadeta võib see silma jääda, tulla ja minna koos suuskadega on juba teine asi. Ujulates varastatakse võtmeid , pannes suvalise kapivõtme basseini äärde asemele. Omanik vaatab, et võti alles ja on rahul.

 
At 13:03, Blogger Priit Pullerits said...

12:35 - sest neil on alaväärsuskompleks ja kadedus. Nagu üks mu hää semu sääraste kohta hiljuti ütles, ja tabavalt ütles:

"Kadedus (segus erinevate kompleksidega) on viha järel üks tugevamaid ärritajaid, mis paneb saamatuid tegijamate peale hammast ihuma ja esimesel võimalusel selja tagant äsama..."

 
At 13:26, Anonymous Anonüümne said...

Tubli, Priit! Viis! Istu!

Nüüd siis sain aru miks sa nii jubedalt rahvaspordi ürituste muidunautlejaid materdad - oled kade et ei suuda ise asja lõdvalt ja naudinguga võtta. Õige ka - miks võib keegi nautida üritust kui sina samal ajal veri silmis pongestad?

 
At 13:29, Anonymous Anonüümne said...

Ootan suure huviga hetke, mil nõme ilkumine ära jääb. Muhe iroonia on alati omal kohal, aga seda kohtab kahjuks ses kommentaariumis harva.
Vastikud tüübid.

 
At 13:36, Anonymous Anonüümne said...

Ootan suure huviga hetke, mil Priit oma manipuleerimise ja madalate kirgede üleskütmise ära jätab, aga kahjuks juhtub see tema kirjutistes harva.
Vastik tüüp.

 
At 13:40, Anonymous Anonüümne said...

to 13:29 -

eks siinkohal ole Priidul omal suur süü.
Kui pikalt hüüda mina-mina-mina ja sealjuures vastu rinda taguda, siis võivadki ümbritsevad inimesed asjast valesti aru saada ja koputatavat punkti (Priidu rinda!) sihtmärgiks/märklauaks pidada.

 
At 14:11, Anonymous Anonüümne said...

Miks pöördus Allar Soo abi saamiseks Pulleritsu poole? Meenutagem vanasõna - ütle mulle, kes on su sõbrad, ja ma ütlen, kes oled sa ise.

 
At 14:21, Blogger Priit Pullerits said...

Lolliks olete läinud või, 14:11?! Öelge nüüd siin kõigile ausalt, mis asja tee siin suu paksu täis võtate ja mölisete! Ei, te ei julge seda öelda, nurga tagant olete aga kõva mees laiama. Vaadake, tainapea, sest teisiti ei saa teid ja teiesuguseid nimetada, asi on järgmine: Allar Soo ei võtnud minuga ühendust, mina helistasin talle, kui tema juhtumist kuulsin. Helistasin sellepärast, et saada selle juhtumi kohta autentset infot esmaallikast ja anda siin teistele ka teada, et meie seas on liikumas ringi ilmselt pikkade näppudega tegelasi, ja kes teab, ehk aitab siin selle juhtumi kajastamine Allar Sool suuski tagasi saada - näiteks juhul, kui tõesti läksid suusad kogemata kombel vahetusse.

Niisiis, 14:11, palun tehke kõigile see heategu ja tõmmake siit blogist igaveseks uttu, mida vähemaks teiesuguseid siin jääb, seda tervemaks muutub õhkkond.

 
At 14:45, Anonymous Anonüümne said...

Rahu Priit! Sina hakkasid suuski otsima aga teised andsid mõtlemisainet tagamaa kohta.
Vahepeal peab ka ridade vahelt lugema.
Ilmselt point selles, et Priit on targem ja viib kepid ootele. Teised ja ka ise viivad oma kallid suusad. Siit järeldus. Ära jäta asju lohakile. Iial ei tea.....
Lõpuks süüdistan ikka iseennast.

 
At 14:55, Anonymous Anonüümne said...

Suusad, mis paiknesid esimese grupi esireas läksid kogemata vahetusse ja vahetaja pole siiani aru saanud, et võttis ja sõitis(?) võõra varustusega??!!

 
At 14:57, Anonymous Anonüümne said...

>> kellegi teise samasugused mustad Fischerid

Šveijki juhtumistes maailmasõja päevilt on lugu ühest peenest härrast, oli vist kohtunik, Hradčany linnaosast, kes palaval suvepäeval linna lähedal ühte tiiki suplema ronis. Veidi aja pärast ilmus sinna end jahutama veel üks härra. Koos oli neil seal väga mõnus kümmelda ja sulistada. Teine härra ronis veidi varem tiigist välja. Kohtunik avastas kaldale jõudes, et too teine härra oli tema riided selga pannud ja lahkunud, jättes mingid haisvad kerjuse kaltsud asemele...
Priit, Hašeki tasemeni Sinu jutt kahjuks ei küüni. Üks fischerimees vahetas omavoliliselt teisega suusad ära - So what?.

 
At 15:00, Anonymous Anonüümne said...

14:46, teema on seni kuum kuni probleem laheneb ning sellele lahenduse leidmiseks pole ükski viis liiast, kaasa arvatud käesolev blogi.
14:11 tegelase komm on küll siia teemasse sobimatu ning PP vastus (talle omane) on igati asjakohane.

IA

 
At 15:05, Anonymous Anonüümne said...

Priit! Sa avaldad valesid andmeid.
Olgem oma väidetes täpsed!
Allar Soo oli TM 2012 56.

Allikas Tartu Maratoni koduleht.

2012 41.Tartu Maraton 63km 56 03:03:14.0 M21 40

 
At 15:15, Anonymous Anonüümne said...

Suhteliselt kummaline juhtum. Kui asemele pandi samas vääringus suusad (sama mudel?), siis ei teki ju varastajale mingit rahalist kasu. Selleks, et loota paremale libisemisele, peab ikka olema juba üsna teadlik suusasõber (seda enam, et tal ei olnud ju võimalust proovida seal vedelenud erinevate paaridega libisemist). Ja suusasõber, kes selliseid suuski osta tahab/jaksab võib seda ka poest teha (sest varas ei müü neid ilmselt alla selle hinna millega ta vahetusse antud suusad hankis) ning võib kasutatud suuskade ostmisel olla teadlik, et sellised suusad on Allar Soolt varastatud.
Samas nagu öeldud, siis on ka väga ebatõenäoline, et esiotsa sõitja ei saa aru, et ta on kogemata enda suusakade asemel kellegi teise suusad alla pannud.

Või on tõesti varas nö vahetuspaari ka varastanud ja püüab nüüd jälgi segada (siis oleks mõistetav ka mittelibisemine, sest miks ikka sellega pead vaevata, kui eesmärk on vahetus). Suusasõbrad, suured suusapeod on tulekul, olge valvel.

 
At 15:20, Anonymous Anonüümne said...

Kuulge, üks fisherimees vahetas suusad ära. Kui palju neid vendi oli seal esimeses reas oma suuskadega. Paarkümmend. Kui sa ajad suusad sassi, siis peavad sinu suusad ju ka esireas olema ning enamvähem samas kohas. Keegi ei lähe ju esiritta oma suuski otsima kui pole neid enne sinna pannud. Trikimehed on esireas kõik stardis kindlasti ka pildil olemas. Stardirida on pikk ning kui tahta sihilikult suuski vahetada, siis peab ka teadma suuskade omanikku. Kui ei tea ei julge ju vahetama minna. Äkki mees on seal samas ligidal. Järelikult trikimehed teadsid, et need on Soo suusad ja et meest pole, sest läks sooja tegema. Pealegi esirea mehed on varem ka suuski näinud ning ei aja lambist neid sassi.
Teet

 
At 15:38, Anonymous Anonüümne said...

Esimese grupi esireast ei lähe suusad kogemata vahetusse. Need mehed teavad siiski täpselt mis suusaga rajale minnakse.

See, kes need suusad võttis tegi seda teadlikult. Tegemist oli vargusega.

Allar Soole soovitan teha politseisse avaldus varguse kohta.
Suvaline juhuslik varas ei satu Tamaslu maratoni starti. Tegemist saab olla ainult sihikindla tegevusega varga poolt.

Selle asemel, et siin PP tümitada ja Allar Sood naeruvääristada üritakse üheskoos pigem varganäo kättesaada.
Stardialast tehti kümmneid pilt ja ilmselt keegi siiski pidi nägema ka seda varganägu. Abi võib olla igast väiksemastki vihjest, kasvõi siia kommentaariumisse, et seda jätist tabada.


Siim

 
At 15:42, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, 15:05, veale tähelepanu juhtimast. Tõepoolest, ei saa ise ka aru, kuidas see 48. koht sinna tekkis. Mäletan, et hommikul kirjutades vaatasin protokolli, nägin seal kohta nr 48... Samasugune müstika nagu Allar Soo suuskade vahetusse minek.

Ent veelgi rohkem hämmastab see, kuidas mõned (kustutatud) mehed tunnevad siin end nagu täieõiguslikud peremehed, jagavad mulle pealekargavas stiilis korraldusi, mida ma tegema peaks. Lühidalt: tulevad ja hakkavad mu blogis laamendama, kujutades ette, et võivad käituda siin peremehelikult. Huvitav, kui nad kusagile külla lähevad, kas siis hakkavad ka võõrustajale ülbelt hõlma ja nõudmisi esitama ja teda sõimama? Ärge siiski unustage, et olete kõik peale minu siin külalised. Kes käituda ei oska, sellega teen nii, nagu mõne kustutatud mehega juba olen teinud. Ja kellel siin minu pool külas ei meeldi - mitte kellelgi pole kohustust siia prõõkama tulla -, võib rahus ära minna. Internet on blogisid täis, dr Holden loetles neid eile teile enam kui küll.

 
At 15:44, Anonymous Anonüümne said...

Siit moraal: ära jäta oma suuski ripakile. Hoia oma käes, lähed stardikoridori kui kutsutakse, ootad ära stardipaugu ja siis sõidad. Maratonidel lahendaks selle probleemi ära viitstart või ja kiip, mis hakkaks sinu aega arvestama stardijoont ületades. Poleks seda kepiraginat ja tõmblemist parema stardikoha pärast.

 
At 15:45, Blogger Priit Pullerits said...

Õige, Siim!

Mehed, keskendume nüüd kõik sellele, et kaabakas kätte saada! Eriti esirea mehed: mõelge, kas nägite 15-30 mninutit enne starti esireas kedagi kahtlast, eriti sellist, kes tuli suuskadega ja lahkus sealt siis kohe taas suuskadega.

 
At 15:46, Anonymous Rossignolimees said...

Keda see nii väga huvitab, kui üks fischerimees teist kotib?

- -
Rossignol - Ässade valik

 
At 15:51, Anonymous Anonüümne said...

Määrimine on kulukas, vana vahetas lihtsalt oma määrimata suusad määritud suuskade vastu. Eks TM stardis vahetab jälle tagasi

On ka variant et vana oli stardis äksi täis ja ei märganud ja sõidu ajal nii koomas ja peale sõitu viskas suusad autosse ja kui see talv rohkem ei sõida, siis avastab valed suusad alles järgmine talv. Muideks, just täpselt samasugune olukord on ka reaalselt toimunud.

 
At 16:01, Anonymous Anonüümne said...

Ja pole see 100% kindel, et viidatud kodanik ise oma suuski eelnevalt ära ei vahetanud ja stardikoridori kogemata valed suusad asetas. Eelnevalt vaja ju riietuda, asetad suusad kuhugi püsti aiaäärde, pärast võtad valed suusad..?

 
At 16:03, Anonymous Anonüümne said...

Mis suusad ta siis täpselt asemele sai? Täpselt samasugused, uued, vanad, täitsa ilma markeerimata

 
At 16:09, Anonymous Anonüümne said...

Kusjuures stardis lindi/aia taga umbes 200+ grupi kõrval vasakul võsa pool seisid ühed auk Fisherid lumme torgatuna püsti. Koos suusakeppidega mälu järgi.

 
At 16:10, Anonymous Anonüümne said...

Kui juba allikaga on tööd tehtud, võiks siis igaksjuhuks avaldada ka suuskade, nii "uute" kui "vanade" parameetrid.
Aga suuskade võtja ei pruukinud küll teada, kelle omad (nimeliselt) ta võttis. Vana lihtsalt nägi, et mees pani suusad sinna maha ja ise kadus soojendusringile. Vaevalt teisedki esirea mehed 0,5 tundi enne starti seal kõrval passisid. Vahetaski suusad (ei kujuta küll põhjust ette), kui oli ikka pahatahtlik tegu. Sellise tahtliku vahetuse puhul pidi teo sooritaja ilmselt suuskade omanikku nägema, et olla kindel pikkuse-kaalu sobivuses endale.
Tuleb ka stardialas hakata videokaameraid kasutama.

 
At 16:32, Anonymous Anonüümne said...

Ma olen nii tänulik, et see pidevalt uuenev psühhiaatriaõpik koos näidetega (paraku ainult sporditeemalistega) kogu aeg ilmub. See on hindamatu töö.

 
At 16:32, Anonymous Anonüümne said...

Kujutan ette järgmise hitt - kirjandusteose pealkirja: "Apteeker Melchior ja auguga Fisherite saladus".

 
At 16:36, Anonymous Anonüümne said...

Ma arvan, et varguse ja vandenöuga tegu polnud. Lihtsalt inimlik eksitus. Varas ei jätaks samaväärset kaupa maha asemele, olgu nad halvad vöi head....Pakun, et kogu lugu juhtus nii: keegi tuli 2 paariga starti, esialgu proovis ühtesid, tundus kehva lipe olema, siis proovis teist paari, hoopis parem, Vahepeal aga tuli AS ja asetas omad suusad suht vahetusse lähedusse. Too esimene tuli 2-lt proovituurilt tagasi, vöttis kogematta AS-i suusad ning viis vöi lasi minema viia, Seepärast AS-le ka kehva lippega paar jäetigi. Kus need suusad hetkel on? Arvatavasti kellegi auto katusel, garaazi nurgas vöi kes teab kus...
Ma vaataks stardihetke pilte ja küsiks viisakalt köigi käest, kes vahetult AS-i körval startisid, et nad kontrolliks oma arsenali. KÖik ei ole alati telgitagustega kursis ning köik ei pruugigi teada, et kellegil miskit kadunud.
Ning veel- klambritüüp peab sama ikka ka olema, kujult on erinevus isegi koomas peaga tuvastatav....
Maamees

 
At 16:49, Anonymous Anonüümne said...

Inimlik eksitus võib see olla küll, kuid vaevalt isik endast märku julgeb anda. Seda lihtsalt põhjusel, et nii suuskade omanik kui ka kõik teised (kaasaarvatud siinsed netirambod) on inimese juba eos pätiks ja vargaks tembeldanud. Kellelgi pole sellist kuulsust tarvis, isegi kui see juhtus kogemata.

 
At 17:17, Anonymous Anonüümne said...

Pildil on ju näha mees mustade augusuuskadega stardialas lindi taga ning siis lahkumas koos suuskadega.Võibolla pole see SEE mees. Mingi sehkendamine seal nagu on.
Allar Soo läheduses stardialas on kõik tuntud nimed. Numbrite järgi lõpuprotokollist tuvastatavad.
Teet

 
At 17:52, Anonymous Margus said...

Priit tee üks korralik lugu sellest kuidas TM ikkagi selle numbrilise stardiprotokolli lõpuks kokku paneb. Ei taha nad avaldada seda selget loogikat kuskil. Kuidagi jube hämamine käib, et näe sinu tulemuse järgi läheb jne jne. Vasaloppetil on konkreetne seedingu tabel, et sõitsid sellise tulemusega saad sinna gruppi jne jne. Siin nad kuskilt võtavad tulemuse ja juhendis on asi ka väga üldiselt kirjas.
Seega, miks tekib olukord kus massiliselt inimesi kukub gruppides tahapoole kui alguses lubatud? Miks ei ole selgelt välja toodud kuidas arvestatakse tulemust? On see siis % kaotus võitjale, või aeg või miskit muud? Kuidas saab poolmaratoni tulemusega põhimõtteliselt stardirivi etteotsa (ise olen nii saanud mõned a tagasi) Kuidas sai varem osta nö ettepoole gruppi, nüüd justkui juhendis midagi ei ole muutunud kuid enam väidetavalt ei saa? Miks ei ole worldloppeti maratonide seedingu alusloogikat kuskil selgitatud jne jne.
Asi toimib kuidagi häguselt ja tekitab palju meelehärmi, sest konkreetseks keegi ei julge minna. Võimalik, et neil puudub korralik infra nö loogilise süsteemi korraldamiseks.

 
At 18:07, Blogger Priit Pullerits said...

Margus, 17:52, ehk algatuseks aitab see lugu:

http://www.tartupostimees.ee/1135318/kuidas-maaratakse-maratoni-stardinumbrid/

Maamehe loodud stsenaarium suusavahetusest tundub vägagi usutav. Kui see, kes kogemata Allar Soo suusad võttis, ei julge neid tagasi viia, siis mul talle selline ettepanek: tooge Postimehe toimetusse kas Tallinnas või Tartus, öelge all sekretärile, et need on Priit Pulleritsule, sekretär helistab mulle, tulen järele ja annan suusad Allar Soole edasi. Peaasi, et Allar Soo oma suusad tagasi saaks. Niisiis, see, kes sa kogemata suusad võtsid, teeme nii, eks, kui muud varianti paremat teile ei paista!

 
At 18:24, Anonymous Anonüümne said...

Jah, aga Soo peab ju vahetussuusad ka toimetusse tooma;)))))

P.S. ära kustuta teravaid, aga ōiglasi kommentaare! Tõde on lihtsalt vahel valua. Kannata ära;))))

 
At 18:58, Blogger GuidoMukk said...

Tegu lolli eksitusega..mina küll ei erutuks ja oma suuski ketti ei hakka panema. Minu arust saab ikka järjest rohkem ja rohkem asju ripakile jätta loomulikuna ja tundeta et neid enam pole kui sa tagasi oled.
Teema väliselt..hakkan aru saama aasta hiljem Priidu ja memmeräti saagast.
See on tõesti imelik vaadata kuidas mehemürakat +1 kraadi juures ka memme rätti "mähitult"..või mõni mees mask mütsis trenni teeb. Samal kui endal kiusatus müts põõsasse lennutada

 
At 19:17, Anonymous Anonüümne said...

Priit, aga kuidas on võimalik lühikese raja tulemusega pika raja eespoolse otsa stardinumbrit saada? Kus see loogika on?

 
At 19:21, Blogger dr Holden said...

Suuskade kaotsiminek stardikoridorist on muidugi julm asi! Loodan väga, et asi saab lahenduse, muidu ei julge enam suuski sinna viiagi. MItte et ma tihe viia oleks, aga näiteks TM-il saaks kohe 300 kohta ettepoole.

Aga see selleks, tõstatatud küsimus stardigruppide kohta on tegelikult aktuaalne teema. Olin ka ise oma eelmise aasta alla tuhande tulemusega pikka aega pandud kuuendasse, ehk siis 1001-1500 gruppi. Kui see poleks tänaseks muutunud 942-ks stardinumbriks, oleks ma ikka väga kõva kisa tõstnud. Sest juhend ütleb, et eelmise aasta tulemust võetakse koefiga 1!!! Vasaloppet pakub sel aastal uuendusena nn automatisk seedning'ut, ehk siis jooksvalt pannakse valikusse erinevate WL maratonide tulemused ja kui mõnel WL maratonil paugutanud kodanik on ka Vasal kirjas, siis ta saab juba nö automaatselt oma masinaklassile vastava stardinumbri. Varem mindi Vasale kohale ja siis otsiti paksudest kaustadest nt TM sama aasta või eelmise aasta tulemusi ja määrati stardigrupp.

Ja veel, äkki võiks Kelk&Co mõelda iga stardivärava ette kiibimati paigaldamisest (Vasal nii on)! Ja mitte stardinumber ei lubaks siseneda õigesse koridori, vaid seda teeks kiip. Sireen ja kõrvalseisjate häbi paneks valemängijad mõtlema ja kaoks ära see jama, kui vildikaga on suurele numbrile kirjutatud väikse numbriga stardigruppi sisenemise luba.... Welcome to tehnikaasjastu!

 
At 20:15, Anonymous Anonüümne said...

Vaatame asja kaine pilguga. Mis meil on? Mees, paari mustade Fischer auguga suuskade, kes väidab, et keegi tundmatu vahetas tema suusad maratoni stardialas ära. Pani keegi toda väidetavat "suuskadevirutajat" - kui kasutada ajakirjanik Pulleritsu kergekäeliselt lendulastud süüdistavat terminit - näinud? Ei ole.
Allan Soo väidab, et talle jäetud suusad on täpselt nagu tema õiged suusad, ainult libisevad kehvemini ja puudu on ka veekindla flomasteriga suusaninadele tehtud märked "4".
Sellega seoses Allan Soole paar küsimust:
a) Kas suusasõber Allan Soo maratoni eelsel õhtul ehk tegi kellegagi liikusid proseccoga või mõne pudeli õllega?
b) Kas Allan Soo on objektiivselt võimeline eristama nt RSC ja RCS suuska (kontrollida objektiivse testiga)?
...
Pullerits on fantoom-"suusavirutajale" välja kuulutanud oma vastuvõtuajad. Kas tõsimeeli?
"Estoloppeti maratonidel tegutseb suusavirutaja!"
-- jah, keerutame hüsteeriat üles. See toob tähelepanu ja see müüb. Eriti enne TM-i.

 
At 20:35, Anonymous Anonüümne said...

Maamehe toodud eksitusvariant tundub täitsa loogiline.
Miks aga peaks kartma vahetusse läinud suuski tagastada? Pole ju mingit mõtet sellist konspiratiivset skeemi aretada, et jätke PP nimele sekretäri juurde jne.

 
At 21:19, Anonymous Anonüümne said...

Loomulikult tahab PP, et kogu keeruline ja konspiratiivususest punnis tagastamisskeem käiks läbi tema, kõikvõimsa PP. Sellest saaks kirjutada järgmise, uhkusest punnis sissekande ja endale oma lapsekäega pai teha. Ja sama siis lugejatelt nuruda.

 
At 21:24, Anonymous Anonüümne said...

"Allar Soo suusad leitud!"
"Spordimehe suusad jõudsid koju tagasi"
Fotol: Priit Pullerits üliõnnelikule harrastussportlasele vahetusse läinud suuski üle andmas

 
At 21:45, Anonymous Anonüümne said...

20:15 mitu pudelit sa ise enne oma kommentaari ära jõid?
Teet

 
At 22:03, Anonymous Anonüümne said...

Lõpetatagu see suuskadega koha reserveerimine enne starti. Kes on joone taga, see on, suusad ei stardi vaid mees. Kõik suusad ja kepid pillutagu edaspidi võssa.

See suuskade toppimine on mingi haige värk. Kas tõesti peab hakkama eelmine õhtu keppe stardialasse toppima.
Olge mehed mõistlikud.

 
At 22:32, Anonymous Anonüümne said...

" pidevalt uuenev psühhiaatriaõpik koos näidetega (paraku ainult sporditeemalistega) kogu aeg ilmub "

aga kahjuks ei ole see ju õpik, näited on, puuduvad käitumisjuhised, mis patsientidega ette võtta. Ravi?
Dr M

 
At 22:43, Anonymous Ants said...

Selle suuskade maha paneku idiootsuse lõpetaks vähemalt 100stes stardigruppides põhimõte, et ka stardigrupi sees arvestataks stardinumbrit. Esimene rida 101-110, teine 111-120 jne
Ei ole eriti keeruline. Suuskade liiga varajase asetamise mahitamisega rikuvad ka korraldajad otseselt võistlejate tervist - korralikult sooja ei saa teha, peab külmalt alustama ja ka külmetama enne starti.

 
At 23:01, Anonymous Anonüümne said...

Jah, aga kuidas seda praktiliselt korraldada? Üks võimalus on, et suusad paigutatakse eelnevalt stardialasse, kontrollitakse järjestus üle ja võistlejad lastakse korraga peale.

 
At 23:03, Anonymous Anonüümne said...

Kui see on meie kohalik mure, siis kuidas on asi lahendatud mujal? Kui on igalpool nii, siis lihtsalt kuulubki asja juurde selline "stardieelne jõukatsumine".

 
At 23:04, Anonymous Anonüümne said...

Mitte patsientidega, vaid patsiendiga, dr.M!
Palun olla hinnangutes täpne!

 
At 23:29, Anonymous Anonüümne said...

Mis ala doktor muidu olete, härra emm?

Küsin vana spordimehena lihtsalt sportlikust huvist, et mis koolkonna mehi ollakse.

 
At 23:32, Anonymous Anonüümne said...

Ajame käpad püsti ja tunnistame, et parimal juhul suudame vaid teisi kopeerida? Nii me innovaatilist teenuspõhist majandust üles ei ehita.

 
At 00:04, Anonymous Anonüümne said...

Ma küll ei roninud eelmisel maratonil oma stardigrupi etteotsa, kuigi number oleks seda lubanud. Poleks enam mahtunud ka. Igasugused könnid kes minust 500 kohta tagapool lõpetasid olid juba ees. Leian, et 63 km on piisav maa, et kõik kellest jõud üle käib ka kätte saada ja mööda minna, seega ei teinud suurt numbrit. Paha vaadata kuidas tormatakse nagu segased uue ONoffi poe avamisel n ö televiisorit krabama. Säilitage härrasmehelikkus ja au (seda on tänases ühiskonnas vähe alles jäänud). Või on stardikoht ainus võimalus teil oma tulemust parandada, sest sõita nagunii ei jõua? Ahjaa, muidugi esikohale on ju auhind.
Teet

 
At 02:20, Anonymous Anonüümne said...

Teet, stardi taktika on väga vale. Köige parem moment on parandada positsiooni just vahetult peale starti, annad tuld justkui löpp oleks 2-3 km pärast. On ju räägitud ja töestatud, et vördseid mehi ja ka naisi on palju tekkinud, kui jääd alguses 200 meetrit maha, siis jääd ka löpuni.
Mis suuskadest kuulda? Töenäoliselt siinne blogi pole maailmanaba. Kuigi me arvame, et köik teavad ja köik loevad, aga nii see pole ja see kelle juures need tünnikad asuvad, pole kunagigi kiiganud PP kirjandusmaailma. Ma Priidu asemel vötaks ühendust Tamsalu maratoni korraldajaga ning paluks saata köigile 1.grupi startinuile viisakas teade, et kaege oma arsenal üle....kui siis ka ei ilmu välja, siis noh löppkokkuvöttes on kaotus ju vaid emotsionaalne, saab neist vöörastest ka vast asja kui natuke töödelda.
Maamees

 
At 09:18, Anonymous Anonüümne said...

Tubli Maamees, sinu ettepanekud on ratsionaalsed, mitte emotsionaalsed.
Sama soovitan teistelegi.

 
At 09:35, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav, mis meetodiga Pullerits oma suusa TM-l pidama saab?

 
At 09:39, Anonymous Ahvide planeet spordi eri? said...

Aga võibolla polnudki marker veekindel ning sula ilmaga sulas suuskadele joonistatud number ära ning suusad ei libisenud sula ilma tõttu kaa?

 
At 10:12, Anonymous Anonüümne said...

http://sport.delfi.ee/news/rahvasport/uudised/tartu-maratonil-peavad-dopinguproovi-andma-ka-rahvasportlased.d?id=65677304
Priit kes kasutab küll seespisiselt ja välispidiselt igasugu "möginaid"(vaid jumal ise teab mida need sisaldavad) pole seda,et TM il nüüd dopingukütid rahvasportlastele palju tähelepanu pööravad, isegi mitte kommenteerinud. Teadjamad mehed räägivad, et näiteks kui oled eelnevalt Rimist ostetud Norra lõhet söönud, tasub dopinguküttide eest pigem metsa põgeneda. Annab pärast hämada, et pidasid WADA ametnike pättideks ja kartsid oma elu pärast vms.
Paljudel tippsportlastel on tekkinud probleeme, et kui on kasutanud põhiliselt rahvasportlastele tehtavaid taastumisvahendeid, kuhu väidetavalt lisatakse täisesti teadlikult igasugu kahtlasi möginaid, et tarbijal ikka tekiks tunne, et sellest "möginast" on kõvasti abi.Väidetavalt ei vasta isegi tuntud tootjate puhul paki sisu pahatihti sellele ,mis etiketil kirjas, st ained mida kasutatakse on sootuks teised. Kontrolli teostatakse pisteliselt ja harva, kontrollid on luust ja lihast inimesed, kes on enamasti kui mitte suure, siis väga suure rahaga niiöelda määritavad. Alati annab ka hämada ja leiutada põhjusi miks mingid ained kuhugi "kogemata" sattunud on jne.
Mina igatahes regulaarse "mögina" tarbijana dopingu kontrolli pigem väldisk ja kardaks.
Lugupidamisega Enn Käoking Kapakohilast

 
At 10:45, Anonymous Anonüümne said...

TM nõuanne: pidamisalale tuleb teha klistiiri.

 
At 10:53, Anonymous Anonüümne said...

Vist igaaastane jutt.

TM-l on finišialas jälle sama väike meeste riietumistelk! Kas ei saaks seda kuidagi suuremaks teha?

Ja miks ei taheta võtta kasutusele lainetena starti? Välismaa suurematel ja ka mõnel Eesti väiksemal maratonil on need täiesti olemas ja ennast igati õigustanud.

 
At 11:19, Blogger Sass said...

to 10:53.Korraldaja ei taha suuremaid kulutusi etah, sest alati on kuidagi saadud hakkama. TM on konservatiivne ja traditsioonidega üritus, vaevalt seda lainetega starti tuleb. Suurem murelaps on hoopis see, et see ala peale finishit on hirmlühike ja kui tulla hooga finishisse, siis eespool lõpetanud ei jõua eest ära minna, st neil pole kuhugi minna. Iga aasta on finishis üks keppide ja suuskade murdmine olnud. 50-100 meetrit finishijoon ettepoole lahendaks palju. Ma arvan et see dopinguteema on pseudoprobleem, ei hakka keegi raiskama kallist testi 50+ kohtadele sõitjate peale. Kelgu jutt on pigem manitseva ja kasvatusliku iseloomuga

 
At 11:29, Anonymous Anonüümne said...

Matkan TM viiepoole tunniga ja kui Elvas dopingukontrollid puu otsa saadan, siis tühistatakse mu matka tulemus?

 
At 11:33, Anonymous Anonüümne said...

Krt! Kust nad teavad?
PP
14.02.2013 09:10
Pullerits pidi juba kontrollitavate listas olema !
http://sport.delfi.ee/news/rahvasport/uudised/tartu-maratonil-peavad-dopinguproovi-andma-ka-rahvasportlased.d?id=65677304&com=1&s=1&no=20

 
At 11:44, Anonymous Anonüümne said...

Saab olema väga kiire rada ja suuska pidama on suht raske saada.

 
At 15:48, Anonymous Anonüümne said...

Juhtus ka minul mõned aastad tagasi kui määrdemeeste juurde oma suuskade järgi läksin vahetult enne TM starti ja neid polnud. Paanika päris korralik. Lõpuks kui start oli ära olnud ja kõik ülejäänud oma suuskadega kadunud juba olid järgi jäänud minu suuskadega identsed Rossignolid aga klassika omad, minul olid uisusuusad. Miski 10min hiljem ilmus ka pahalane välja kes oli minu suusad võtnud, tema lapsed olid stardi avastanud, et isal vale värvi klambrid :-) Ei pea viha selle inimse peale, hajameelsus pole tahtlik kuritegu.

 
At 17:08, Blogger Andres P said...

TM numbritest - nende suur viga on selles, et gruppidesse määramisel on piiravaks arvuks numbrite arv (mis on piiratud). Selgitan - et esimesse gruppi mahub alati 100 (1, 2,...100) Nüüd tekibki olukord, kus 2011 aastal 100'nda koha saanud mees VÕIB saada esimesse gruppi, aga võib ka mitte saada ( kui registreerub ports eliidi litsentsiga tugevaid norrakaid/rootslasi jne) Juba näiteks toodud Vasal ei tähenda number midagi. Sobiv grupp määratakse "seedingu" süsteemiga ja vastva värava jaoks programeeritakse kiip. Ja seal grupis on koos täiesti juhuslike numbritega inimesed, mitte a la 400-600 (+üksikud eksinud). Juhtus minugagi sarnane lugu, 2011 tulemus 201, ja veel numbriteta eelprognoosi tabelis olin 2 grupis, nüüd juba numbritega stardiprotokolis on stardinumbriks204. Aga noh, eks ma si sproovin oma grupis ette serva saada.

 
At 13:39, Blogger Unknown said...

Jagades enda kogemust, siis minu suusad varastati 4 aastat tagasi Tartu Maratoni finišialal, kui läksin telki riideid vahetama ja jätsin suusad telgi sissepääsu kõrvale. Loomulikult enda viga, kuna olemas on suusahoidlad. Samas oli finišialal hõredalt rahvast (500 lõpetaja ringis) ja mõistus tõrgub tunnistamast, et Lõuna-Eesti metsas üks spordimees varastab teise spordimehe suusad. Loo mõte seisneb selles, et tuleb olla hoolas oma asjadega, olenemata kohast ja seltskonnast.

 
At 11:47, Anonymous Anonüümne said...

On siis suuskade leidmisel mingeid arenguid või jäi asi soiku?

 

Postita kommentaar

<< Esileht