reede, veebruar 22, 2013

Pullerits: Mille kohutavaga lõpeb kukkumine ehk mis juhtus Veikko Tääriga?

Vaadates eile telerist, kuidas lõpusirgel ülakehast kõikuv, tasakaalu kaotav ja aeglaste paaristõugetega Kein Einaste, kes päev varem oli ETV intervjuus enesekindlalt ennustanud, et kõik Eesti neli meessprinterit jõuavad MMil veerandfinaali, meenutab oma sõiduasendi ja stiiliga minusuguse harrastaja ponnistusi mingi pika maratoni lõpus, mõtlesin, et ei tea, kas ta on taas kuskil kukkunud, nagu juhtus temaga Vancouveri olümpia kvalifikatsioonisõidus, sest muud seletust, kuidas tippsportlane saab nii ilmetult ja tujutult liikuda, on raske leida.

Ei ole kuulnud, et Einaste oleks eile Val di Fiaskos, nagu Postimees tänase lehe esiküljel tabavalt kirjutas, külili lennanud.

Aga seda, et kukkumine lööb rivist, kohe valusalt, näitab näitleja Veikko Tääri juhtum Tartu maratonil.

Maratoni umbes 6. kilomeetril, pika ja kiire Poslovitsa laskumise lõpus, kui ta libises juba laugel osal, kihutas Täär kõige vasakpoolsemal rajal ohtlikult järele eessõitjale, ent ei suutnud tema kepiotstest haarata, et teda edasi tõugata. Sissesõidu vältimiseks paremale hüpata oli hilja ja riskantne, sest ta võis kellelegi ette astuda, mistõttu jäigi üle liikuda vaid vasakule, sinna, kus ühtegi rada polnud. Seal kukkus ta selja peale. «Õnneks kedagi teist kaasa ei tõmmanud,» rääkis Täär mulle. «Teised said mööda.»

Kui ta oli end püsti ajanud, tundis Täär, et enesetunne läheb kehvaks ja olemine muutub nõrgaks. Süda läks pahaks. Ta lasi tempot alla ja püüdis rahulikult edasi sõita. Ent peagi sai aru, et ega ta niru enesetunde tõttu eriti hästi ikka sõita saa. Ta jäi isegi seisma, tõmbas hinge. Enda sõnul jalutas ta edasi Matu TPsse ning suundus seal meditsiinitöötajate juurde. Nood olid teda pisut turgutanud, kuid andnud Tääri sõnul selgelt mõista, et seks korraks on tal maraton sõidetud. Seal siis Täär otsustaski, et igaks juhuks ta edasi ei sõida, ning sammus katkestajate bussi, kuhu viimaks kogunes umbes kuus osalejat. Mis noil oli juhtunud, sellesse ta ei süüvinud. Buss viis katkestajad Elvasse, kus Täär vahetas riided ja sai elada kaasa maratoni põnevale finišiheitlusele.

«Enda viga puhtalt,» resümeeris Täär.

Kas katkestamisest kahju ka oli? «Tühja sellest, küll maratone tuleb veel,» vastas ta.

Tääriga juhtunu meenutas mulle koheselt vennaga juhtunut, millest kirjutasin pühapäeval siin maratonireportaažis. Ta oli juba esimesel laskumisel kummalisel viisil kukkunud, venitades reielihast nii, et ei suutnud jalga puusast tükk aega ettepoole viia. Ka temal hakkas paha. Enda sõnul oli ta ligi 10 km rahulikult võtnud, siis hakkas enesetunne pisut paremaks minema.

Ja ühtlasi tuli meelde endaga juhtunu ühel viimastest Tallinna maratonidest, kus lendasin laugel rajaosal möödumisvõimalust otsides selili. Mäletan, et sellest matsust taastumine võttis samuti paar minutit, sest mulgi hakkas kergelt halb ja nõrkus tuli peale.

Huvitav, mis see on, mille tõttu suusatades kukkumine nii valusalt võib mõjuda? Ilmselt oli nii Tääril kui mul tegu põrutusega. Vennal aga tõsise lihasevenitusega. Tõenäoliselt võimendab neid vopse asjaolu, et organism töötab juba täistuuridel ehk teisisõnu: kas siin mängib mingit rolli niigi kiire südametöö ja mõningane hapnikuvaegus? On siin arste, kes asja seletada oskavad?

Millised on teie kogemused kukkumistega?
*
Neile, kes kukkunud pole ja kel kogemusi jagada seetõttu samuti mitte, teistsugune küsimus: kas sportlastel on rohkem vaja ajakirjandust või ajakirjanikel sportlasi?

Jaak Mae tunnistas teisipäevaõhtusel kohtumisõhtul Vilde tervisekohvikus, et sportlastel on ajakirjandust siiski rohkem vaja. Et miks? Aga seepärast, põhjendas Mae, et küll ajakirjandus leiab kellegi teise, kellest kirjutada, kui sportlane temaga koostööd ei tee. Sportlasele on aga ajakirjandus ainus juurdepääsutee pöidlahoidjate ja rahvani. Eriti, lisan omalt poolt, just suusatamises, mis pole Eestis publikurohkusega (kui pole tegu Otepää MK-etapiga) kunagi kiidelda saanud.
******
Jaanus Laidvee, Slickrock Bike Trail, Sand Flats Recreation Area, and La Sal Mountains, Moab, Utah. 19. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Kein Einaste suusaballett Vancouveri olümpia kvalifikatsioonisõidus. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 2: Veel on kõik hästi - Veikko Täär andmas Tehvandi staadionil intervjuud enne Tartu teatemaratoni starti. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix
Foto 3: Kein Einaste kukub Vancouveri olümpia kvalifikatsioonisõidus. Foto autor: AFP/Scanpix

58 Kommentaarid:

At 12:36, Anonymous Anonüümne said...

Olen kukkunud suusatades (mitte küll maratonil) - põrutusest taastumine võtab ikka oma kümmekond minutit. Kohe edasi liikudes paraneb olukord paremini kui seisma jäädes. Sama siis ka jooksul - metsas paaril korral nikastasin jala, kuid ettevaatlik edasiliikumine taastas enesetunde ja jala liikuvuse.
Olen kukkunud rattaga sõites (mitte omal süül) - kahel korral viidi EMO-sse, kuid luud õnneks terved ja läks ainult kulumaterjali -liha ning nahka. Mõlemil korral arsti keelust hoolimata sõitsin järgmisel päeval rahulikult kolmveerand kuni tunnise otsa ja enesetunne läks paremaks.

Minu kogemus kokkuvõtteks - kui ei ole luumurdu või lihaserebestust, siis on parem tasa-targu edasi liigutada, veri hakkab ringi käima ja taastumine on kiirem ( lisaks mõttes keskendud liikumisele, mitte valu aistingule).

 
At 12:57, Anonymous Anonüümne said...

Iga kukkumine on erinev, siin ühest retsepti anda ei ole mõistlik. Ainus, mis ainult kaheks jaguneb, on kukkumise põhjus. Õigemini hinnang selle põhjusele. Tääri hinnangul oli kukkumine tema enda süü. Tubli mees!

 
At 13:43, Anonymous Anonüümne said...

http://www.youtube.com/watch?v=ZC4f9TCg4zw
Selle taustal on kummaline lugeda kuidas suusatades kukkumine kümneks minutiks rütmist välja lööb ja nõrkus peale tuleb.

 
At 14:06, Anonymous Anonüümne said...

to 13:43
Püha taevas, mees peab ikka kõigevägavamat tänama, et nii sigahästi läks!
Üks nüanss veel. Tiklistil on igasugu kaitsmeid ja pehmendusi ka oluliselt rohkem kui keskmisel suusatajal/jooksjal.
Sel vennal oli aga veel ka lisaks õnnesärk seljas.

 
At 14:28, Anonymous Anonüümne said...

Vähemasti ei tule enam "estonian skiers" videosid otsides esimese hooga Eesti sprinterite kukkumised välja, vaid Kelly Sildaru suusatamised :)

 
At 15:05, Anonymous Anonüümne said...

Postituses ei käsitleta seda, et Tääri jäse kiirabimasinas kinni seoti. See viitab sidemete vm rebendile. Viimasel puhul on enesetunde halvenemine kuni iivelduseni välja tavaline - toimub räme seespidine hormoonisüst.

Lihtsalt persunnili kukkumisest pole endal küll enesetunne muud moodi halvenenud, kui ainult iseenda sajatamisest ja vea tunnistamisest. Viimasel maratonil kukkusin lumme ja sain jahutusest hoopis energiat juurde (järelikult olin üleriietunud). Konkurentidele sajakonna meetri ära andmisest tuli tookord tõesti "halb enesetunne", aga erakorralisse selle nutujutuga nagu eriti ei tikkunud.

 
At 15:10, Anonymous Anonüümne said...

Tsikklimehel vedas sellega, et ta maandus nõlval. Sama effekt on suusahüpetes, kui hüpe liiga pikaks läheb ning maandumisnõlva kallak liiga väikseks läheb, on jama käes. Oleks krossimees kaugemale lennanud ning vastu horisontaalset maapinda prantsatanud, siis poleks tast küll vähemalt mõnda aega püstitõusjat olnud.

 
At 15:11, Blogger Andrus said...

Jaan Martinson Õhtulehest jagab matsu:``Suusatamise MM Val di Fiemmes jätkub täna Eesti jaoks lootustandvalt, sest meeste murdmaadistantse kavas ei ole``

 
At 15:25, Blogger Priit Pullerits said...

...suusatamine on, jah, pärast eilset ikka parajaks mõnitusalaks saanud. Ei tea, kas julgebki enam suusatama minna, äkki naerdakse välja?

 
At 15:46, Anonymous Anonüümne said...

Priit, 15:25, kas käivitad saagi? :))

 
At 15:57, Anonymous Anonüümne said...

Priit,ei usu,et naerdakse,suusatame ikka edasi.Kukkumistest meenub ühel Viru maratonil sabakondi peale kukkumine,võttis mitmeks kilomeetriks selja ja jalad kangeks,kaalusin isegi katkestamist.
Ajakirjanikud ja sportlased-küllap on mõlemad teineteisele vajalikud.

 
At 16:48, Anonymous Jens Peeter Veitman said...

Näe eestil juba teatemeeskond valmis. Kas saaks kuidagi mõjutada, et startiminek katki jääks? Oodata on ju ringiga (5 km) kaela saamist. Individuaaldistantsi 70. koht selle elab veel üle, teatemeeskonna suur kaotus mehhiklastele, hiinlastele, uruguailastele ei ole kerge olla eestlane.

 
At 16:58, Anonymous Anonüümne said...

Nägin Vallavanemat 7.nda km järel keppidel köölumas ning kella vahtimas. Mötlesin juba, et ei tea kas algus nii köva olnud, et süda lööke vahele jätmas. Tegelikult natuke saamatu tegutsemine nii kogenud mehe poolt. Köige lihtsam oleks ju häälekalt hoiatada ning eessöitjale suuskadele söita. Arst pole, aga kukkumine pidi siis olema suht ootamatu ja lajatama kui jahukott seljaga vastu maad...Tegijatel ikka juhtub.
Endal suusarajalt midagi väga tervistkahjustavat ei meenugi. Pigem jäänud sellised seigad ühe teise spordiala juurde. Aga üks rekord küll on. Oli see vist 2009a. kui lund oli suht vähe jaanuaris ning Tehvandi kunstlume nühkimine ainuke vöimalus oli. Seejärel sai mindud Käärikule, kus Kekkose rada oli nii kehvas seisus, et terve ringiga praktiliselt iga laskumise järel sai külili maas oldud, mingi 7-8 korda kindlasti, kahel korral ristatud matkajaga suusad-keppid nii sassi, et andis kohe arutada,,,
Mis Eesti suusameeste jutud siia tekkinud...mingi uus nali vöi...olen midagi maha maganud vist...
Maamees

 
At 17:13, Anonymous Anonüümne said...

Kuna kestvusalad võistlusena on niikuinii üks suur kannatamine, siis olen püüdnud lähtuda reeglist ´alla ei anna´. Sinna sisse kuulub nii Estoloppeti suusamaratoni lõpetamine põlvega, millel olid puruks nii kõhr kui menisk - kuid tulemuseks elu parim koht 50 sees - kui ka Haanja 100 rattasõidul ca 1/3 distantsist sõitmine murtud kämblaluuga. Mõlemad tulenesid kukkumisest. Kas see printsiip igaühele sobib, on iseasi ning oleneb sellest, kes mida ´metsast´ otsima läheb. Peab siiski lisama, et võistlusolukorras, kus keha on soe, ei anna vigastus niivõrd tunda kui peale n.-ö. normaalreziimile ümber lülitumist. Kuid nagu öeldakse, siis ´mis ei tapa, teeb tugevamaks´. Vähemalt mentaalselt... Tulles aga alguse juurde tagasi, siis on viimane spordis üks olulisimaid komponente. Eesti (suusa)sportlastele tahaks aga öelda, et see on kõigest sport...

 
At 18:02, Anonymous Anonüümne said...

Nägin umbes tund aega tagasi esimest korda naissuusahüppajat. Ütleme nii, et algul isegi natuke pelgasin...
Kuid olles ära näinud esimese hüppevooru, siis ülikõva! (tähendab, seda mõista siin ülekantud tähenduses.)

Noored naised - paljud veel isegi piigaohtu - hüppavad nii et lust vaadata! Ikka 100m, 103m, 105m jne, kusjuures stiilid korralikud, lennud stabiilsed, äratõuked-telemargid väljapeetud jne jne.
Sama huvitav ja põnev kui meeste hüpped, ainult selle vahega, et silmale palju meeldivam vaadata kui kõrendikke ja äranälginud mehepoegi...
Hakkan fänniks!
A mitu meie naissuusahüppajat Sotshi läheb?

 
At 18:32, Blogger Madis said...

Kui ma saan Naissbuukis miljon laiki, hakkan naiseks ja esindan tulevasel taliolümpial Eesti naissuusahüppe koolkonda :-)

 
At 18:52, Anonymous Anonüümne said...

Antud juhul, jaa, Delfil taset on:
"...kas sõitsite terve distantsi läbi või kärpisite?"

http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/delfi-video-jurgen-ligi-tartu-maratoni-ei-karpinud.d?id=65717448

Aga kui teemasse, siis kahtlemata on mõlemal (sport, kirjutajad) teist poolt vaja.
Paralleel suhest - alati võib ka üksi metsas elada, kuid koos kaasaga ja inimeste seas on elu kindlasti värvilisem ja paeluvam.

 
At 19:19, Anonymous Anonüümne said...

Sõitsin esimest Elion Cupi Haanjas.
Olin poolel maal ca 500-st mööda sõitnud ning liikusin suhteliselt nobedalt. Ühel tehnilisel mäest allatulekul käisin üle nipli (pulss oli punase lähedal ning ülakeha jäi korraks nõrgaks). Põrutus. Ning selle kohaga, kus olin kukkumise hetkel, ka sõidu lõpetasin. Ühtäkki ei suutnud enam pingutada, justkui oleks haamri saanud. Olen ka hiljem rattaga kukkunud ja 3-4 minutit on tavaliselt läinud taastumiseks, et eelnev rütm uuesti kätte saada.

 
At 19:20, Anonymous Anonüümne said...

Kirjatüki autor kirjutas mõnda aega tagasi, et "Andsin oma püss-Fischerid (samuti Madshusi saapad) Eensaarele, kes ei tahtnud Rossignolidest, mida paljud millegipärast kiidavad, oma mulluse kogemuse põhjal sedapuhku midagi kuulda ega teada." Ja mis suusaga tõmmati arvatavale hetke parimale meessuusatajale saapamaal müts nii pähe, et lõuaalt sai paelad ka kinni siduda? Rossignoliga. Another best day. Lgp PP, aeg Teil muuta arvamust, et Rossignoliga ei kõlba TM teatesõitugi sõita.

Tanel.

 
At 19:32, Anonymous Anonüümne said...

Kas siis kunagi, kui Eesti talialades on suusatajate asemel tegijad suusahüppajad ja kahevõistlejad hakkab PP suusahüppeid ka harrastama??
Teeme Tartusse Toomemäele hüppeka ja hopp!

 
At 19:59, Anonymous Anonüümne said...

On teada, et rahvaspordis on keelatud ainete tarvitamine tõsine probleem, seega on meie kohustus hoida ära kiusatust, mis inimestel tekib, kuid millega nad võivad oma tervist tõsiselt rikkuda. See ei ole mingi politseiriigi tegutsemine, see on normaalne ja seaduspärane. Me teame, et probleem on olemas, meil ei ole muud teha, kui seda teadvustada.

Kristjan Port

Eesti Antidopingu nõukogu liige

 
At 20:34, Anonymous Anonüümne said...

Ma ei taha üldsegi solvata ega midagi, rohkem on see mõeldud konstruktiivse kriitikana - Madis, enamus su kommentaare on lihtsalt nõmedad. Edaspidi võiksid need kõva häälega endale enne postitamist ette lugeda, mõtelda hetke, ja siis ära kustutada.
Tänan tähelepanu eest.

 
At 21:16, Blogger Madis said...

Olge lahked!

 
At 21:36, Anonymous Anonüümne said...

Siin ongi ju enamus kommentaare natuke imelikud ...

 
At 22:35, Anonymous Anonüümne said...

Kukkumistest. Estoloppetitel olen tavaliselt 150-250 kohtadele jõudnud. Käntsu olen pannud vast pea pooltel kolme aasta jooksul, ühel sõidul isegi mitu korda. On olnud nii esimestel km-del kui viimastelgi. Ükski neist pole siiski olnud päris kontrollimatu prantsatus, tulevad küll äkki ja ootamatult, kuid varustus jäänud terveks ja ka ise. Üldiselt jäänud raja piiridesse, ka kiiretel laskumistel kukkumistel. Mingit tunde halvenemist ega mõju sõidule pole tekkinud. Viimati sai peale lõpu eelset kukkumist siiski eespaistvale sihtmärgile järgi jõutud ja ka mööda pandud. Nii et pole hullu miskit. Võibolla töötab ka see, et refleksina tõmbuvad kukkumise eel mingid lihased pingule ja mats ei "lähe läbi".

 
At 23:06, Anonymous einomaeivõi said...

Port esineb Pulleritsu blogis?
Sebra, sebra, siin küülik - on selles midagi kahtlast?

 
At 23:18, Anonymous Anonüümne said...

Tuletan meelde, et Madis on tunnustatud autoriteet suusaringkonnas. Ja neid on siin veel mõned. Nii et back off
Teet

 
At 23:40, Anonymous Anonüümne said...

23.06 - mis siin kahtlast. Dopiküttide keldrist päevavalgele ronimine on aga alanud kuidagi ähvardavalt- me nüüd tuleme ja vääname käsi. Pigem peaks hoopis omi teadmisi harrastajatele tutvustama: kuidas sportida, kuidas toituda, miks on keemia tervisele paha jne...
Aga tekkis ka küsimus, et kas mul ikka on kohustus alluda agentide korraldustele? Mis siis saab kui nad lihtsas maakeeles sinna-samusesse saadan...
Maamees

 
At 00:14, Anonymous Anonüümne said...

Jah, kui tunnustatuim autoriteet suusaringkondades - Teet ise - juba ütleb, et back off, siis mina tõmban paugust saba jalgade vahele ja olen vaga. Kui ikka kahurid pauguvad, siis pole lingumeestel siin rohkem midagi seletada...

P.S. Täpne nimi on sul ka muidu, autoriteet Teet. Ettenägelikud vanemad. :)

 
At 07:54, Anonymous Anonüümne said...

Muhedat suusajuttu:

http://vikerraadio.err.ee/helid?main_id=1982821

 
At 08:56, Anonymous Anonüümne said...

19:59
kommentaar on tsitaat Päevalehest.
19:59

 
At 11:44, Anonymous Anonüümne said...

ohh siinset kommentaariumiuniversiteeti.. samas on kena, et see 90% umbrohi ikka viie protsendi vääriskasvude jaoks huumuskihti ringluses hoiab

 
At 12:53, Anonymous Anonüümne said...

Milline blogi, selline ka kommentaarium.

 
At 12:54, Anonymous Anonüümne said...

Neid OM´i kukkumisi meenutades tekib ketserlik mõte, äkki olid need sihilikud.
Kui kellelgi on noist video, siis oleksid lingi eest tänulik.

 
At 16:56, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 19:20, Tanel - aga auguga püss-Fischerid olid ju täna Cologna jalas selged võidumehed. Aga miks piirduda ainult esikohamehega?! Edasi: Sundby - Fischer; Roethe - Fischer. Ja kõige võimsama lõpu tegi Northug, kes FISi kodulehekülje info andmeil sõidab ka Fischeritega. Viies: Võlegžanin - ikka Fischer. Kurat, kas mõni õige mees mõne muu suusaga ka üldse sõidab? No lõpuks ometi - kuuendada jõudis üle lõpujoone Legkov. Tema sõitis Rossingolidega. Äkki häda selles oligi, et ta Rossignolidega sõitis?

 
At 19:31, Anonymous Anonüümne said...

äkki talle kirjutati sõjaväes liiga palju kirju lihtsalt?
http://www.youtube.com/watch?v=BvLc1qb4mwU

 
At 21:43, Blogger Madis said...

Nõmedad või mittenõmedad, autoriteedid või mitteautoriteedid, kuid tsirkust ja leiba tahavad paljud. Pealegi on siin aeg-ajalt suurepäraseid ning õpetlikke kommentaare. Mul vahet pole on nood siis anonüümselt kirjutatud või mitte.

Kui ma tahan kellegile sitasti ütelda, siis seda ka teen. Ainult et endal on pärast süda kripeldamas, et äkki sai liiga leebe oldud :-) Mina julgen selliseid asju avalikult ja oma nimega teha. Paljud vist mitte.

 
At 21:59, Anonymous Anonüümne said...

aga eestimehel polnud täna uisusuusas auku - raha läheb vist vunktsionääridele ja visionääridele. Üllatav, et 100 grammi paari kohta oluline pole (professionaalsele suusatajale)...

 
At 22:52, Anonymous Anonüümne said...

Kukkumistest...
Eelmise aasta Tartu maratonil kaotasin ühel laskumisel rada vahetades tasakaalu ja prantsatasin selili. Õnneks oli üll Ficsheri joogikott ja põhimõtteliselt põrkasin sellelt peaaegu püsti tagasi. Kummaline kogemus igatahes.
Lapsepõlves ühel võistlusel Haanjas suurel laskumisel kukkusin jäisel rajal omale suusakepi makku. See oli valus, aga kui õigesti mäletan, siis ei katkestanud. Vot sellised kogemused.

P.S. Priit, mis VIP-telgis süüa pakuti?

A. Dendrost

 
At 01:38, Anonymous Anonüümne said...

Kas keegi teab / oskab selgitada, miks Tartu maraton sel aastal enam Ski Classics sarja ei kuulunud? Visati välja? Miks? TM Võistluste Direktor ei soovinud enam?

Sry, kui see info on kusagilt läbi käinud ja ma pole osanud märgata... Tegelt annab Ski Classics mu meelest selge lisandväärtuse üritusele ka tavasõitjale minu pärast kasvõi internetiülekannete ja järelvaatamaise võimaluste kaudu.

 
At 05:34, Anonymous Anonüümne said...

01:38,
seda küsimust on siin blogis mitu korda küsitud ja sama palju kordi on ka vastus tulemata jäänud. Laiemat, avalikkuse huvi omavate teemade asemel eelistab egotripparist blogiomanik hoopis käsitleda oma (ja teiste egotripparite - V.Tääri ei huvitanud teiste katkestajate vigastused) subjektiivseid tundeelamusi.
Milleks blogi on tegelikult täiesti õige koht. Aga kas see on ajakirjandus. Sama teema veidi laiemal tasandil: krdi palju on tekkinud igasuguseid tele- jm ajakirjanikke, kes nüüd ka aktiivselt maratoni sõidavad, iseennast oma saadetes-kirjutistes demonstreerivad.

 
At 08:45, Anonymous Anonüümne said...

01:38, TM-i saad järelvaadata siit:
http://etv.err.ee/arhiiv.php?id=136172

PP mõnda aega tagasi siin kommenteeris, et Ski Classics-st oli välja visatud eelmise aasta metsaläinud teleülekande tõttu.
Kas oli põhjuseid veel, mina ei tea.

 
At 09:46, Anonymous Anonüümne said...

Kusjuures tipptiimide sõitjate arvates on täiesti absurdne, et trt maraton sarja ei kuulu.
Ps see info pärineb tiimi kodulehelt, mitte meie ajakirjaniku " Otepääl on vinge" stiilis intervjuust.

 
At 12:11, Blogger Priit Pullerits said...

Järjekordselt esinevad kommentaatorid (05:34) valesüüdistusega, et ma ei vasta nende küsimustele. Olen küll vastanud, seda kinnitab ka 08:45. Olgu lisatud, et võtsin juba 6. veebruaril ühendust Ski Classicsi esindajaga (Managing Director, Business Concepts & Sponsorships, IEC in Sports) ja küsisin:

Dear Mr Nilsson,

I am a senior editor of Postimees, the biggest daily newspaper in Estonia, and also an active participant of skiing marathons (I have finished twice around the 150th place at Tartu Maraton), but I noticed that this year Tartu Maraton is not a part of Ski Classics competition.
I am wondering what is the reason for that. Could you tell me, please.

Sain temalt vastuse:
Hi,
They didn't fullfill the requirements for ski classics.

Väheütlev vastus. Aga kasutasin ka teisi kanaleid ning sain teada, et põhjus oli eelmise Tartu maratoni kehvas telepildis.

Nii, huvitav oleks näha, kas 05:34 nüüd vabandab ka minu alusetu mustamise pärast. Et ta seda nimeliselt teeks, kuigi mind mustab küll konkreetselt, on vist mõistagi palju tahta.

Vaadake, seltsimehed (sest just nõukogude ajal võtsid sõna anonüümsed seltsimehed, pealekaebajad ja mustajad, normaalses kodanikuühiskonnas käib sõnavõtt ikka oma nime alt), kui teil on midagi ette heita, siis on aumehelik etteheited ja kriitika ikka oma tõelise nime alt teha. Muu on alatu poriloopimine.

 
At 13:10, Anonymous Anonüümne said...

Pro forma kohased vabandused tõesti.
Ei saa siiski märkimata jätta, et ülalolev inglisekeelne kirjavahetus publitseeritakse siin esmakordselt. (Kas välismaal senior editor'idele nii lühidalt vastataksegi?)
5:34

 
At 13:11, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav, mille pärast 05:34 peaks vabandama. Tema kirja kirjutamise ajal ju Priidu vastust 12:11 ei olnud.

 
At 13:18, Blogger Priit Pullerits said...

13:10, saatsin ka täpsustust paluva jätkuküsimuse, aga sellele ei tulnud vastust sootuks. Mis näitab, et kui tahad vastust, siis e-mail ei ole selle hankimiseks hea, pead ikka helistama või näost näkku kohtuma (mis välismaalase puhul on raske, kulukas ja võimatugi).

Ja 13:11 - ega ajakirjandus publitseerigi kirjavahetusi, vaid annab teada, mis ta teada on saanud nende kirjavahetuste teel. Seda, et TM pole SkiCl-s ebaõnnestunud teleülekande tõttu, olen siin juba rääkinud, nagu viitab ka lugeja 08:45.

Kuid teate: mul on pühapäeval muud targemat ka teha, kui teiega mõttetuid vaidlusi pidada ja tõestada seda, mis tõestamist ei vaja ehk on niigi selge, nii et selleteemalistele küsimustele ma enam ei vasta. Ja anonüümsed rumalad provokatsioonid kustutan lihtsalt ära.

 
At 13:32, Anonymous Anonüümne said...

Mida sa kurdad, Priit? Ega keegi ei käsi ju sul meiega vaidlusi pidada. Või siiski?

 
At 16:37, Anonymous Anonüümne said...

Tõtt öelda ma imestan, et sellise sisu ja vormiga päringu peale üldse niigi vastati. Ma ei tea ehk piisavalt täpselt, kuidas ajakirjanduses fakte kogutakse ja suheldakse, kuid tegelikus maailmas oleks sellise ülesehitusega kiri paras naljanumber.

 
At 17:04, Anonymous Anonüümne said...

Tänu Pulleritsule meedia ja spordi telgitagustelt eesriiet kergitava kirjavahetuse publitseerimise - kuigi mittetäieliku - eest. Pulleritsu esimene kiri on igati korrektselt vormistatud, see, et keegi härra Nilsson sellele nii üleolevas brush off stiilis vastas, paneb aga mõtlema küll.

 
At 17:10, Anonymous Anonüümne said...

P.S. USA valitsus andis Lance Armstrongi kohtusse. Dopingu maailmameistrilt nõutakse riiklikud toetused tagasi.
28.02 oli vist päev, millal Veerpalu asjas lõplik (?) otsus välja kuulutatakse. Ilmselt ei jäta ainult kõige äpum spordi- või vähemalt spordiga seotud ajakirjanik sel puhul sõna võtmast. Millised instruktsioonid on antud Postimehe meeskonnale? Ja kas kirjutatakse ette valmis kaks versiooni?

 
At 18:18, Anonymous Anonüümne said...

Sprinterid on eided.

... ja alles see maraton nädal tagasi oli.

Miks seda maratoni siis sõta ja pärast vinguda.
Aga hea, et lätlaste energiafirma kulul seekord:)

 
At 18:18, Anonymous Anonüümne said...

Sprinterid on eided.

... ja alles see maraton nädal tagasi oli.

Miks seda maratoni siis sõta ja pärast vinguda.
Aga hea, et lätlaste energiafirma kulul seekord:)

 
At 19:04, Anonymous Anonüümne said...

17:04 ehk "I am a senior editor" cheer leader ei kujuta vist hästi ette, mis firma on IEC Sports ja kui palju neid morjendab "the biggest daily newspaper in Estonia". Sama näiteks nagu keskmisele Tallinna ettevõtjale kirjutaks Kapa-Kohila algkooli seinalehe alumise parempoolse nurga eest vastutaja. Sai vastuse, põhjus kirjas, kogu moos. Tähelepanelik lugeja märkab, et Pullerits sai aru oma positsioonist ja leppis paratamatusega.

 
At 21:16, Anonymous Anonüümne said...

Tänane kahevõistlus võideti lõpuks Salomoni suusaga ja venelased paarissprindid vist mõlemad Rossiga liikvel. Ei väida, et Fisher ei oleks hea suusk aga pigem seda, et ei maksa maha teha teisi marke, võibolla protsentuaalselt kasutamise kohta on nad pigem edukamadki olnud...

Tanel

 
At 02:38, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 02:50, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 02:55, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 

Postita kommentaar

<< Esileht