neljapäev, märts 07, 2013

Pullerits: Kas minna Haanja maratonile või lumekoorikule tšillima?

Esiteks, palju õnne kõigile – olete valinud lugemiseks hea ja õige materjali! Kuidas see blogi ei saa siis õige ja hea olla, kui siit laenab oma arvamusküljele (sic!) mõtteid ja ka pilte Eesti Päevaleht (vt tänane leht)? On mõnda teist Eesti spordiblogi ka niiviisi autoriteediks tõstetud?

Aga vaatame nüüd tänasest ülehomsesse. Kas kujutate ette, milline mõnu ja nauding oleks miinuskraadidega hommikuil pärast päikese tõusu vabas looduses kõval lumekoorikul suusatada? Ainuüksi mõte sellele tekitab mus küsimuse, kas maksab minna laupäeval Haanja maratonile (transporti ka ei ole, nagu tavaliselt) või tasub eelistada lumekoorikul tšillimist.

Süda kisub lumekooriku poole. Tõesti, võistlushooaeg on ju põhimõtteliselt läbi, Haanja maraton ei muuda enam midagi, öeldagu selle tulemuse tähtsuse kohta mida tahes. Milleks minna sinna teistega kemplema, hinge paela otsa tõmbama? Mitte ei suuda aru saada, mida see enam annab, mida tõestab. Vaba liuglemine lumekoorikul, nagu seda kogesin eelmisel nädalavahetusel, on hoopis hingeülendavam.

Kuid Haanja maratonil on sedapuhku muudatusi. Helistasin korraldaja Silver Näkile (mina olen siin ju ainus, kel telefon on [pange tähele, ma ei räägi enam, et olen siin ainus, kes reporteritööd teen], sest olete ju isegi küllap märganud, kuidas paljud kommentaatorid soovitvad, et uurigu ma seda või teist, kuigi nad võiks seda sama hästi ka ise teha – aga no ju neil ei ole telefoni, mis seal muu ikka takistuseks saab olla) ja uurisin, mis ees ootab.

Mind tegi murelikuks, kas rada ei tule liiga jäine. Eile õhtul käisin Tartu dendropargis sõitmas ja 4,7 km ringi viimasel laskumisel libisesin Tartu maratoni aegse määrdega Fischeritega isegi Emajõe-poolsest võsast läbi ning pidin nägema üksjagu vaeva, et parempööret välja võtta. Kui Haanjas tuleb ka sula ja külma tõttu nii nobe rada, siis see ajaks hirmu nahka.

Näkk seletas, et tänavu on uus rajameister ja ta on kahte ohtlikumat kurvi püüdnud õgvendada. Ta lisas, et raja tõmbavad nad sisse võistluseelsel ööl, mis minu arusaamise järgi annab lootust, et see ei tule liiga jäine. Jäine tuleks see siis, kui rada teha sulaga ja lasta sel öösel külmuda, kas on nii?

Teiseks, mis annab lootust, et asi ei kujune väga hulluks, on see, et kurvidesse klassikajälge ei tule. Siis on lihtsam suuski juhtida. Jäljes on palju kergem takerduda.

Ja kolmas uuendus on see, et start toimub lainetena – aga milliste lainetena! Paugu peale lähevad teele esimesed 200. Siis on kaks minutit pausi. Kui sellest kuulsin, tundus, et oi-oi, see on küll hirmus pikk vahe. Aga! Aga on selles, et järgmise laine sõitjail läheb aeg käima siis, kui ületate selle koosseisus stardijoone: jala külge käib kiip, mis fikseerib stardijoone ületamise hetke.

Mida see tähendab? Mõelgem. Minu arvates tähendab see, et sedapuhku on palju ahvatlevam näiteks stardinumber 201 kui stardinumber 199. Esimeses laines startides, kui te pole just eliitsõitja, jääte nagunii esimeste taha troppi ja kaotate aega. Aga kui saate startida teise laine peast, on lootus alguses palju kiiremini minema saada.

Nii et puhas eelis on neil, kelle stardinumber on üle 200 – loomulikult juhul, kui nad oma laine eesotsas minema saavad. Kas on loogiline?

Vist tuleb ikka minna Haanjasse sõitma, et kogeda, kuidas «uus luud pühib». Loodetavasti tuleb kargeid tšillimishommikuid veel edaspidigi. Aga eks palju sõltu stardinumbrist. Kas see on 199 või 201. Huvitav, kui on 199, kas siis võib ennast tagumisse, teise lainesse jätta?
******
Jaanus Laidvee on Slickrock Bike Trail, Sand Flats Recreation Area, Moab, Utah. 19. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Vooremaa fotode (1-3) autor Priit Pullerits.

87 Kommentaarid:

At 13:03, Anonymous Anonüümne said...

Võid küll, aga aeg läheb ikkagi käima 2 min varem, ehk siis ajast, kui oleksid pidanud startima. Kaotad 2 minutit, aga võib-olla saad ilma suurema mürgeldamiseta sõita...

 
At 13:25, Anonymous Anonüümne said...

Juhendi p.3: Valest stardigrupist startija diskvalifitseeritakse.

Vot nii!

 
At 13:30, Anonymous Anonüümne said...

Dendros päeval ei libisenud üldse huvitav et ilma külmenemisega paari tunniga rajaolud oluliselt muutuvad

 
At 13:33, Anonymous Anonüümne said...

Seega siis Priit on Haanja maratonile minemas.

Ja Priit, miks Sa tahad, et meie telefoniga meile tundmatutele tegelastele helistaksime? Sina oled ju ajakirjanik ja info hankimine on Sinu töö. Vastutasuks pakume Sulle oma kompetentsi mõnel teisel alal. See oleks sama nagu arst ütleks, et mis te mind tüütate, opereerige ise oma põlvi.

 
At 13:44, Anonymous Anonüümne said...

to 13:25

On ammu teada, et Pulleritsu taoline staarajakirjanik juhendit ei loe, ise autoga ei sõida ja vett ei joo. Tema helistab telefoniga ja tüütab inimesi.

 
At 13:44, Anonymous Suuskur said...

Anonüümne ütles ...
Juhendi p.3: Valest stardigrupist startija diskvalifitseeritakse.

Vot nii!

13:25

Aga huvitav, kas siis tohib, kui mingil põhjusel starti hilinetakse?

 
At 13:52, Anonymous Anonüümne said...

Miks arvad, et see veel kedagi huvitab?

 
At 13:55, Anonymous Anonüümne said...

Priidu blogi on tegemas karuteenet eesti suusatamisele. Kui Veerpalu tegi seda eelkõige endale, siis blogi on süstemaatilisem hirmutamismasin.

 
At 14:00, Anonymous Anonüümne said...

Suuskur ütles ...
Anonüümne ütles ...
Juhendi p.3: Valest stardigrupist startija diskvalifitseeritakse.
Vot nii!
13:25

Aga huvitav, kas siis tohib, kui mingil põhjusel starti hilinetakse?

13:44

Juhendist järgmine lause: Stardikoridori vahetus on lubatud ainult peakohtuniku loal, kes annab andmed ajavõtubrigaadile.

Seega tuleks oma hilinemisest organitele teada anda ilmselt. Keeruline?
13:25

 
At 14:34, Anonymous Anonüümne said...

Auhinnalisele kohale ei ole ilmselt keegi võimeline tagant stardigrupist sõitma. Kui siis ainult Chuck Norris isiklikult.
Seega pole Priidul pointi 201 alt startida. Nagunii poodiumile ei saa.

 
At 14:43, Anonymous Anonüümne said...

Selleks, et hiljem startida ei pea tagumisse stardigruppi minema. Lihtsalt seisa paigal 2 minutit ja stardi siis kui tagumised tulema hakkavad. Aeg läheb käima ikkagi alles stardijoone ületamise järel kui kiip piuksu teeb. Nii et 2 mintsa kaotust ei ole. See on minu arvamus.
Teet

 
At 14:50, Anonymous Anonüümne said...

Teedule:
2 mintsa tuleb vähemalt Marcial (ja arvan, et ka Haanjas), sest 1-200 saavad BROTO aja stardipaugust, edasi grupid netoaja alates "piuksust".

 
At 14:55, Anonymous Anonüümne said...

Teet, olen tähele pannud, et sa siin tihti arvad või väidad midagi, omamata asjast mittemingisugust adekvaatset ettekujutust või kui maakeeli väljenduda, siis ei tea asjast halligi.
Kasulik nõuanne edaspidiseks. Tee materjaliga eelnevalt rohkem tööd või kui seda ei suuda, siis ära võta sõna teemadel, millest halligi ei tea!

Info Haanja maratoni juhendist:

"Punkt 3. /--/ Stardigruppide vahe on 2 minutit. Aeg hakkab lugema stardijoone ületamisel ja lõpeb finišijoone ületamisel ajavõtumatil. Väljaarvatud esimene stardigrupp, kus aeg käivitub kõigile stardi momendil.

Auhinnalised kohad selguvad finišijoone ületamise järjekorras. Vanusegrupi võitjad võivad tulla ka tagumistest stardigruppidest. Valest stardigrupist startija diskvalifitseeritakse. Stardikoridori vahetus on lubatud ainult peakohtuniku loal, kes annab andmed ajavõtubrigaadile."

Teet, kas oleks olnud liiga raske ülesanne enne kaagutamist natukenegi tööd teha?

 
At 14:59, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 15:40, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 15:53, Anonymous Anonüümne said...

Sellepärast ta autoriteet ongi.

 
At 16:03, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 16:38, Anonymous Anonüümne said...

14:55 tore, et vähemalt on siin sinusuguseid muidu polekski asjalikku juttu lugeda.
Aga minu teine kaagutus ilma materjaliga tööd tegemata on järgmine: Kui koos oma stardigrupiga minema ei sõida ja jääd n ö 2 minutiks kohmitsema, siis kas see võrdsustatakse valest stardigrupist startimisega? (ma ei viitsi ise seda välja selgitada, küll mõni loll teeb seda minu eest)
Teet

 
At 16:46, Anonymous Anonüümne said...

see teet on tõesti natuke ohmu ,suusatamisega veidi liialdanud.

 
At 16:55, Anonymous Anonüümne said...

Millest see tuleneb, et Voorele saab PP ise sõita, aga võistlusele kohe mitte kuidagi? Ennem jääb võistlemata. Arusaamatu?

 
At 17:26, Anonymous Anonüümne said...

Pakun, et isand Priidikul pole juhilube lihtsalt:)
Naine sõidutab.

 
At 18:09, Blogger Priit Pullerits said...

...ärge targutage ja spekuleerige! Kui ma Haanjasse kuidagi ei saa, siis jääb mul Haanja maraton sõitmata. Ja siis juhtub sama hull lugu, mis juhtus Tallinna maratoniga. Esiteks, et sajad tulevad kokku, et mulle pähe teha, ja avastavad, et pagan, PPd ei olegi. Milline tüng! Teiseks, ei tule reportaaži, ei tule maadejagamist, et kes oli kellest ees ja kes kellest kus möödus. Ja see oleks korvamatu kaotus Eesti suusaspordile, lausa spordile üldse. Sest siis jääb sellest maratonist vaid kaduv jälg mingitesse suvafoorumitesse, kust Eesti ajakirjandus korjab üles ainult roppuudiseid, aga kust kunagi ei satu midagi ülemaalise lehe lugupeetud arvamusküljele, nagu läks selle blogiga siin. Niisiis: kas siin on ainult egoistid, kes muretsevad üksnes oma p***ealuse eest, aga ligimest aidata, isegi kui too ausalt oma proportsionaalse panuse lubab anda, ei taha mitte pera pääle võtta?

Või on siin äkki mingi salakaval vandenõu? Et kõik on otsustanud vaikselt Haanjat boikoteerida, et näis, mis saab, kui PP ainsana kohale läheb? Või on trikk selles, et Haanja toimub ikka pühapäeval, aga mina olen rääkinud ju seniajani laupäevast ja nüüd kõik peavad peenikest naeru, et näis-näis, kas leidub keegi, kes ta valel päeval kohale viib?

 
At 18:12, Anonymous Anonüümne said...

"Kuradi m.nn!"

Tiidrek Nurme kirjutab oma blogis kuidas ta Roomas Ostia poolmaratonil palvetamisest abi leidis. " Seljatasin palvega negatiivsed mõtted," kirjutab Nurme. See oli päris karm jooks. "Sääred tõmbas kangeks juba 25 minutil," kirjeldab Nurme oma kannatuste rada. Spetsiaalne palve (mida Nurme ühelt Itenis resideeruvalt hollandi misjonärilt ja palvevennalt õppinud) aitas krambist lahti saada.
"Vahepeal hakkas maksas pistma, aga peale lühikest palvet läks seegi üle". Lõpukilomeetritel Nurme tundis, et tempo raugeb, jooksja jõuvarud olid juba üsna lõpukorral. Lühike palvehetk taastas jooksja võimekuse.
See on täitsa imeline kirjeldus. Maailmas on teada väga vähe registreeritud fakte, kus kestvusaladel võistleja oleks distantsil palvetamist kasutanud.
Eestist võib küll tuua tuntud näite, kus Ain-Ivar Tupp jooksumaratonil kehva füüsilise vormi pealt ühel raskel momendil end rajale põlvili laskis ja peaga vastu maapinda tagus. Seda ei saa siiski pidada õigeks palvetamiseks, sest Ain-Ivar tüüpilise eestlasena ei ole tõusnud eksplisiitse religioosse mõtlemise tasandile. Pigem oli tegu eelreligioosse käitumismustri intuitiivse tekkega.
Nagu siis öeldud, Eesti üks parimaid jooksjaid on väljapaistev selle poolest, et ta on loonud oma tagasihoidliku, kuid - kui nii võib öelda - efektiivse religioosse süsteemi, mis haakub otseselt tema sporditegevusega. Nurme on selles mõttes unikaalne ja Eestis täiesti ainulaadne.
Eesti sportlane, nii tipp- ja professionaalse spordi kui ka harrastaja tasandil oma tegevuses refleksioonini ehk enesevaatluseni praktiliselt ei jõuagi.
Eestlane on see, kes suusarajal karjub "Kuradi m.nn!". See on meie ugri-mugri religioon.
Maailmakuulus jaapani kirjanik Haruki Murakami, kes on ka jooksuharrastaja, on kirjutanud raamatu What I Talk About When I Talk About Running. Jaapanlase mõttelõng jookseb päris laisalt. Aga ta kirjutab samast teemast, mis tegelikult ka Eestis aktuaalne. kuidas me end spordirajal mõtestame. Haruki Murakami raamatut tõenäoliselt on lugenud väike hulk inglise keelt valdavaid kirjandushuvilisi. Ei tea palju nende hulgas harrastussportlasi on. Tõenäoliselt vähe. Seetõttu jääb "Kuradi m.nn!" meil maratonidel valdavaks. Või hoopis vaikitakse - mis võib siiski tähendada seda, et pobisetakse oma nina all või mõttes sedasama. Kindel on aga see, et meie maratonidel ei palvetata. Millest on siiski mõneti kahju.

 
At 18:23, Anonymous Anonüümne said...

18:12, ega ei kukkunud kõrgelt või midagi? Pilvepiirilt, ei?

See veel puuduks, kui usuhullust sporti tooma hakataks ja lapsi juba õrnast east alates väetiteks ning ise mitte hakkamasaajateks tahetaks teha!
Väga s.tt plaan, väga.

 
At 18:59, Blogger dr Holden said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 19:24, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits nimetab ERRi mingiks suvafoorumiks. Tüüp on veel kõrgemalt kukkunud kui 18:12.

Pullerits unustab ära, et 15. märtsil on Krivošapka sünnipäev. Läheb lõbusaks.

 
At 19:28, Blogger Gaspar said...

Haanja maratoni stardiprotokoll
Priit nr. 168

 
At 20:29, Anonymous Anonüümne said...

Kas palvus võib sportlikku sooritust parandada?
Tiidrek Nurme kogemus näitab, et võib küll!
Miks siis Eesti harrastajad
spordirajal Kuradit vannuvad?

18:12

 
At 21:43, Anonymous Anonüümne said...

Võin Tartust peale võtta, aga arvestada tuleb, et mina sõidan 3-3,5 tundi. 5221019

 
At 00:40, Anonymous Anonüümne said...

MA SUUSATASIN HARKUS

Ma suusatasin Harkus, kesk metsa ja lund.
Üks kogu must möödus, hüüdis "Kuradi m2nn!"

Ma suusatasin Harkus, keset mände ja lund.
Nii suusatades möödus nii mõnigi tund.

Ma suusatasin Harkus, keset raba ja lund.
Ja lootsin, ehk saabub minugi tund.

Üks sõber oli endal kepi kõhtu kukkund.
Temast mööda sain, hüüdsin "Kuradi m2nn!"

 
At 01:56, Anonymous Anonüümne said...

Minu meelest ei vääri 18.12 tampimist. On siiski olemas erinevaid võimalusi end ümbritsevat näha ja kui kellegi nägemus ei kattu 18.12-ga, siis on see tema probleem.

 
At 08:09, Anonymous Anonüümne said...

Aga miks üldse 18:12 tampida?

Igalühel on oma USK (religioon?), tahab ta seda tunnistada või ei. Üks usub jumalat, teine PP-d, kolmas ainult iseennast. Iseasi, paljud julgevad seda tunnistada?! Eespool palju tsiteeritud suusataja andis ju tegelikult oma vägisõna kasutamisega märku sellest, et tema ise on enda jaoks antud hetkel jumalaga (kõigevõimsamaga) võrdsustatud. Või näiteks Priidul on lausa religioosne suhtumine endasse ja sellesse, et kindlasti on kõigi teiste eesmärk talle ära panna (märterlus?). Usu nimel tehakse palju asju - nii kurja kui head.

Kahju on nendest, kes üldse millessegi ei usu - nende elu on tühi ...

 
At 08:17, Blogger Lauri said...

Tallinna suusamaratonil oli sama süsteem. Ainult,et gruppide vahe 1 minut. Startides 400-600 gruppi täpselt keskelt ma mingit vahet ei näinud. õigemini vahe oli olemas- tervelt 2 sekundit läbisin esimese kilomeetri kiiremini, kui eelmine aasta. Ehk siis 5.01 vs 5.03, mis oli konkurentsitult kõige aeglasem kilomeeter terve distantsi peale.

 
At 08:38, Anonymous Anonüümne said...

Kas need fotod on pildistatud välismaal, meil ei saa ju nii ilus olla?

 
At 08:57, Blogger Priit Pullerits said...

08:38 - ei ole need fotod välismaal tehtud. Need on tehtud keset Eestit!

Teistele: vaadake, siin kommentaariumis on paljud sõnavõtjad loonud fooni, et kui keegi midagi põhivoolust kõrvale kalduvat ütleb, nagu 18:12, siis läheb tampimine kohe pihta. Selle on kommentaatorid kujundanud normiks. Aga see, mehed, ei näita ju muud, kui et kommentaatorid on kasti löödud! S.t nad elavad kastis, nad ei julge sealt isegi välja vaadata, rääkida välja astumisest. Aga elu viivad edasi just need, kes julgevad vaadata asju teisiti, nagu 18:12. Seetõttu mulle 18:12 sõnavõtt ja mõttearendus väga meeldisid. Mis siis, et dr Holden pani ta kohe väga kõrgelt kukkujaks, et kolm faktiviga oli. Dr Holden jt ka, oluline oli 18:12 sõnum - süüvige sellesse! Aga teie koperdate-takerdute ikka maistesse tühiasjadesse, mil kokkuvõttes ei ole antud kontekstis ju mingit tähtsust.

 
At 09:24, Anonymous Anonüümne said...

Arvan, et ei ole probleemi sellest, majaga pildi panin kuvarile taustaks. Tänud.

 
At 09:31, Anonymous Anonüümne said...

Pole midagi parata, et neid persoone kuigi tõsiselt ei võeta, kes teadmiste ja kogemuste jagamise asemel uskumustest, ilmutustest vms. irratsionaalsest jahuvad.

 
At 09:45, Blogger Priit Pullerits said...

Ei ole probleemi, 09:24. Loodan, et pilt inspireerib. Aga kui tuleb kevad, suvi? Siis ehk leiate siit mõne Utah' pildi.

 
At 09:53, Anonymous Anonüümne said...

Hea meel on lugeda Priit Pulleritsu teksti: "Aga elu viivad edasi just need, kes julgevad vaadata asju teisiti". Hea, et seni agaralt traditsioonilise elukorralduse poolt sõna võtnud ajakirjanik on hakanud lõpuks vaatama elule laiemalt. Ja samuti, et ta on hakanud tunnistama isiklike uskumuste ja sättumuste olulisust. Just julgus asju teisiti vaadata aitab meil ühiskonnas juurdunud iganenud tavasid murda. Loodan, et see, mis meil on siiani olnud üksikute julgete arendada, saab lõpuks ka seadusesse raiutud. Rõõm, et me oleme saanud Priit Pulleritsu näol endale juurde veel ühe eestkõneleja.

 
At 10:26, Blogger Priit Pullerits said...

Lubage meenutada, et olen kogu aeg vaadanud asju teisiti. Ei ole vaja pulsikella - kui kõik muudkui pulsikellatavad. Ei ole vaja pidevalt aeglasi trenne - kui kõik muudkui oma aeroobses tigu teevad. Ei ole olemas mingit looduse vahtimist ja nautimist - panna tuleb. Ei ole vaja massiga kaasa loksuda - iga trenn võib olla võistlus, kas või iseendaga. Ei ole vaja jalgpalli vahtida - see on mõttetu aja raisk. Ja need on vaid spordist toodud üksikud näited. Kui vaatate mu kirjutisi ajakirjanduses, siis on vähe neid, kelle kirjutised tekitavad samasugust tormilist vastukaja, sest enamik paneb ju turvalist konventsiooni. Näiteks, kui naised karjuvad, et nad on allasurutud ja diskrimineeritud, ja enamik mehi ei julge suudki sel teemal paotada, olen ma põrutanud mitmeid kirjutisi, mis näitavad, et see on väga ühekülgne ja vägivaldselt kallutatud vaade elule - ja pakkunud faktide abil hoopis teistsugust pilti. Või kui kõik eesti spordimehed vaatavad tuima näoga järjekorras, kuidas mingi läti töll vahele trügib, siis olen mina ainus, kes läheb ja teda korrale püüab kutsuda. Ma ei saa aru, 09:53, mis elule lõpuks laiemalt ja teistmoodi vaatamisest te räägite.

 
At 11:34, Anonymous Anonüümne said...

aga kui peaminister isiklikult TM stardikoridoris trügis, siis ei julgenud tema nimegi siin välja kirjutada. jutt käis vaid 999-st
JulgeJänes

 
At 12:41, Blogger Kaur said...

Mina olen Murakami "what I talk about..." lugenud. Ja muid tema raamatuid ka. Murakami mõttelõng jooksebki laisalt. Aga ma usun, et sprindidistantsil on ka tema, jaapanlane, võimeline kellelegi ropusti ütlema.

Priit, loeme me õigest välja, et plaanid jälle minna USA kivikõrbesse ratast sõitma? Mine vaata siis MTB sünnikodu San Francisco lähedal ka üle :)

 
At 12:41, Blogger Priit Pullerits said...

JulgeJänes on vist ajude vahele kuuli saanud, kuidas ta muidu sellist jama ajab!

Paluks lugeda seda:
http://suusk.blogspot.com/2009/02/pullerits-kust-sai-ansip-ebaloogilise.html

Ja eriti lugege seda:
http://www.tartupostimees.ee/82642/kuidas-voita-maratonirajal-reporterit/

Ja nüüd öelge kõik teised, miks ma pean selliste idiootide ja lahmijate ja mõttetute mölisejatega siin oma aega raiskama ja maid jagama? Mis õigusega levitab end JulgeksJäneseks nimetav tõbras minu kohta siin laimu? Mis ma peaks temaga tegema?

Nii, JulgeJänes, kui oled tõesti julge, siis tule oma nime all välja ja ütle, mida sul öelda on pärast oma sõnavõttu ja minu lisatud viiteid!

Ei julge? Siis mine ja tõmba ennast t***i pidi lampkasti külge ja oota, kuni mõistus pähe valgub. Kui ei valgu, siis jäägi sinna. Vaat nii.

Et miks nii karmilt, küsivad teised. Aga seepärast, et inimene enne mõtleks, kui teise kohta midagi anonüümselt prõõkama tuleb.

 
At 12:58, Anonymous Anonüümne said...

Just selliste kirjutiste pärast nagu viimane 12:41, ei tahagi ma enam seda blogi lugeda.

 
At 13:11, Anonymous Anonüümne said...

12:58, miks elu nii tõsiselt võtad? Nii tapab stress liiga ruttu maha ja lastele see vaevalt meeldiks...

Rollimängudest oled midagi kuulnud?
Kui asja nii tõsiselt võtad, siis vist pigem mitte.
Võiks püüda otsida vastust ka küsimusele, kas hea on elada must-valges maailmas või märksa huvitavamalt ja stressivabamalt?

 
At 13:14, Anonymous Anonüümne said...

Midas sa, Priit, nüüd ägestud? Andsin sulle võimaluse oma vaprust tõestada. Naljast ei saa aru vä?
JJ

 
At 13:23, Blogger Priit Pullerits said...

No näete, ei läinud kaua aega mööda, kui JulgestJänesest ongi vaid kaks hädist kõverat J-i järele jäänud!

Lp 13:11 - just teiesuguste asjast arusaajate jaoks ma seda blogi peangi!

Aga JulgeJänese naljasoonest ei saa tõesti aru. Ma ei leidnud tema remargis 11:34 midagi naljakat. Isegi nimi pole seda. Väga puudulik naljasoon... Kas mõne muu "nalja" pärast olete sellest soonest juba ilma jäänud?

 
At 13:28, Anonymous Anonüümne said...

lähtusin su enda mõttest: "on vähe neid, kelle kirjutised tekitavad samasugust tormilist vastukaja, sest enamik paneb ju turvalist konventsiooni."
JJ
Peace!

 
At 13:44, Anonymous Anonüümne said...

Et see Pullerits ka mitte midagi ei õpi...

 
At 14:32, Anonymous Anonüümne said...

toetan Priitu, ta erineb alati teistest
- teised ehitavad maju, PP jätkab raudteeäärses paneelis
- teised vaatavad nooremaid naisi, PP on teistsugune maitse
- teised sõidavad ise võistlustele ja maksavad stardimaksu, PP liigub ainult võõra transpordiga ja osavõtumaksust hiilib mööda
- teised blogivad siiralt ja südamest, PP püüab alati kellegile ära panna ja irriteerida
- teised keeravad blogi korrektsuse tagamiseks anonüümsed kommentaarid kinni, PP hoiab avatuna, sest need lisavad huvitavat sisu ja hulgaliselt klikke
- teised kulutavad kuid raamatute kirjutamiseks, PP teeb haltuurat valefaktide abil

ja nii edasi

 
At 15:03, Anonymous Anonüümne said...

Ka minu poolt:

- teised finišeerivad, number seljas, Pullerits võtab enne finišijoont numbri seljast ära
- teised suudavad järgida liiklusmärke ja foori punast tuld, Pullerits ei suuda
- teised hindavad ausust ja tõde, Pullerits vassimist ja intriigi

jne

 
At 15:27, Anonymous Anonüümne said...

Kuulge, sõbrad, kas te ometi Pulleritsu kuulsat needust ei karda, et siin niimoodi lahmite ja ära panete? Ta on selle siin nii mõnelegi kaela pannud.
Huvitav oleks muidugi teada, kas esimesed tulemused on juba käes. Ehk mõni needusalune viitsib kommenteerida, kuidas tema elu on muutunud pärast kokkupuudet PP voodooga?

A. Dendro

 
At 15:47, Blogger Unknown said...

Ma julgesin ka mõelda, et tahaks tulevikus Priidust kiirem mees olla ja kohe oli tulemus käes. Kukkumine=pöidlaluu murd. Käsi kipsis ja hooaeg läbi:(
Aga Priit on kõva vend, kuna paljud oleks peale sellist tulistamist nagu ta siin iga jummala päev saab, pikali maas ja ei tõuseks ka sealt.

 
At 16:05, Anonymous Anonüümne said...

raha eest ollakse valmis nii mõndagi ära kannatama/alla neelama.

 
At 16:05, Anonymous Anonüümne said...

Priit, sinu teistmoodi tegemised on ju tegelikult halenaljakad. Alates pulsikellast, lõpetades lätlasega. Kui need on enim rõhutatud ja süvaerisused peavoolust...... kahju lausa sinust.
Küsi teinekord nõu, kuidas meeste maailmas asjad käivad. Lihtsam, kui pimesi rapsida;)))

 
At 16:10, Blogger Priit Pullerits said...

Mis, kus on raha, 16:05? Näidake mulle ka!

Head paranemist, Indrek!

Parafraseerides dr Holdenit, kellest mõned on siin autoriteedi kujundanud, kuigi teenimatult:
"Kui selles minu kohta käivas loetelus on kolm tõsist faktiviga, siis kõik muu on ju puhas ... oops!"

 
At 16:30, Anonymous Anonüümne said...

"Kui..."

 
At 18:09, Anonymous Anonüümne said...

Sõbrad, kui tõeliselt head koorikut tahate nautida, siis soovitan minna Peipsi järvele. Sõitke vene piirini ja tagasi. Kokku ca 30 km ja nautige tõelist vabadust.Mingil hetkel enam kallast näha pole, ainult lausik ja koorik nagu Antarktika. Pühapäeval peale Haanjat paras lõõgastustrenn.
Teet

 
At 19:54, Anonymous Kudjape valla suusasõbrad said...

Priit on meie iidol - sõnameister, arvamusliider, suusaekspert.
Teda me üksi ei jäta.

 
At 01:16, Anonymous Anonüümne said...

SUUSATAJATE SUMMAS
hea suusataja tunneb ära sahisevast sammust.
....
Meenutan üht koolitõde ammust:
liidetavate järjekorral tähtsust polevat summas.

Laske kulgeda mul omal sammul.
Sest oma järjekohast tähtsamaks pean summat.

 
At 09:26, Anonymous Anonüümne said...

14:32 - saite lampkasti otsast siis kuidagi alla, jah?

 
At 14:08, Anonymous Anonüümne said...

Priit, tubli tulemus Haanjas! Edu ja tervist.

P.

 
At 16:11, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, P., 14:08. Jah, polnudki kõige hullem. Kartsin aga küll - mida, sellest mõne aja pärast reportaažis.

16:05 - ma siis küsin nõu, kuidas meeste maailmas asjad käivad. Valgustage, palun, mind ka!

 
At 17:24, Anonymous Anonüümne said...

tubli tulemus? Loeb ainult Tartu Maratoni tulemus. Kes TM põruvad on l..serid, mingi Haanja matk pole näitaja.

 
At 18:23, Anonymous Anonüümne said...

Meenub ka kellegi tõdemus kommentaaridest: "Mehed, suusatamises aeg ei loe". Eelmiste aastate tulemusi võrrelda on ainult omaenese väike mingisugune mäng. Loodetavasti ei öeldud kellelegi "Kuradi m...". Ma diskvalifitseeriks sellise mehe hoobilt. Holden suutis terve uue sissekande nii ühtlaselt umbrajal talluda.

 
At 18:49, Anonymous Anonüümne said...

Loeb ainult kaotuse protsent võitjale. Kui see kogu aeg väheneb, siis järelikult arened edasi. Mina igatahes parandasin eelmise aastaga võrreldes aega 24 minutit. Ja ülla ülla, oleks ma seda teadnud, et 5 km peal olin Priidust taga ainult 4 sekundit ja 9 kohta, siis... Vot ei teagi mis, siis oleks olnud kuid reaalsus oli see, et ca 10. km (teist korda statalt läbi)sain suure haamriga vastu pead ja astusin rajalt kõrvale ning puhkasin. Oi kuidas tahtsin ära koju minna, sest auto polnud väga kaugel ka. Õnneks üks tädi raja kõrvalt küsis, et mis mul viga on. Ma vastasin, et ei jõua lihtsalt enam sõita. Tema soovitas mul aeglasemalt edasi minna, mida ma proovisingi ning umbes 20 km juures oli jälle hea olla ning hakkasin ise teistest mööda minema. Priit jäi 10 minuti kaugusele.
Järgmisel aastal lähen uue taktikaga.
Teet

 
At 18:51, Anonymous Anonüümne said...

Kle Teet, sul on doktori abi vaja!

 
At 19:09, Anonymous Anonüümne said...

See on lihtsalt varakevadine kevade tuleku seisund, motivatsioon on võrreldes talvega pisut langenud ja sõit tundub imelikult väsitav alguses.

 
At 19:56, Blogger Priit Pullerits said...

Haanja maraton nüüd minevik. Homme uus päev. Homme, pühapäeval on üle-eestiline lumekoorikul sõidu päev, vaat nii! Kuulutan siin välja ja nii on ja nii jääb. Mida rohkem lumekoorikul sõitjaid, seda uhkem. Minu start umbes kella 9.30-10 paiku Vooremaal, Mullavere ja Elistvere vahelisel voorel. Tuleb keegi veel sinna suuskadega tšillima? Kui kedagi näen, ütlen "tere!".

 
At 20:41, Blogger Priit Pullerits said...

Lugege Postimehe Arteris Jaanus Laidvee reportaaži Vasaloppetilt - mina tellisin (mäletate, siin oli selle kohta isegi üleskutse, tema reageeris esimesena), andsin talle terve lehe külje mässata:
http://sport.postimees.ee/1163358/pudelikaelast-soolikasse/

 
At 20:56, Anonymous Anonüümne said...

http://sport.postimees.ee/1163358/pudelikaelast-soolikasse/

 
At 21:09, Anonymous Anonüümne said...

Poisilt tubli sõit, reportaaz ise jäi natukene lahjaks, nii pikkuse kui ülevaate osas. Ikkagi 90 km. Samas esimese katsetuse kohta väga OK!

 
At 22:11, Anonymous Anonüümne said...

Kui lugeda jaapani
suurkuju Akutagavat,
siis ei taha enam Eesti
kirjanike pakutavat..


Jaanuse reportaaž on jah esimese katsetuse kohta OK, aga selge on ka see, et tutvuse ja teene osutamise kaudu Eesti loetavaima päevalehe täisveerg kätte saada ei tähenda veel midagi. Kõvade tegijate tasemeni on oi kui pikk tee veel. Võrrelda kasvõi Dr Holdeni - Eesti harrastusspordi bloginduse "Hemingway" lugudega. Ühes loos oli Holdenil sisuks üldse maratonile jõudmine. Mingi logistiline absurdne odüsseia oli tal vist Baleaaridelt lõunalaagrist Valencia maratonile jõuda..

 
At 22:58, Anonymous Anonüümne said...

äkki priit reedab hästi hoitud saladuse et miks laidvee lugu hea ja huvitav on

 
At 23:02, Anonymous Anonüümne said...

18:51 kust küll ammutate nii palju sappi? Kas te pole mõelnud ise korra perearsti juurest läbi astuda? Depressioon on ravitav. Minge vahepeal õue jalutama, praegu on päikesepaistelised ilmad, ehk teeb tuju paremaks.
Teet

 
At 08:40, Blogger Priit Pullerits said...

Seal ei ole mingit saladust, 22:58, see on ju selgelt näha, et lugu on hea, arvestades - NB 21:09, 22:11 -, et tähemärkide arvu ülempiir oli 5000 koos tühikutega. Hea on sellepärast, et ei ole kirjutatud surmtõsise näoga, vaid humoorikalt (lood joogivöödega, lõpus pildistamisega); et ei ole takerdutud tühistesse asjadesse; et on hästi üles leitud need juhtumid ja detailid, mis pakuvad küllap huvi ka mittesportlikele (arvestades, et lugu ei ilmunud spordiväljaandes); et samas saab lühidalt ülevaate ka raja olustikust ja profiilist.

Aga teil on kõigil võimalus tõestada, et olete kõvemad kirjutajad kui Jaanus Laidvee. Ma lähen nüüd Vooremaale koorikule uisku sõitma, aga te kirjutage seni (või õhtuks) siia reportaaž eilselt Haanja maratonilt (võite saata ka mulle meilile priit.pullerits@postimees.ee). Parimad riputan siia põhisissekandena üles (kirjutada tuleb nimeliselt! mina anonüümsete autorite loomingut ei avalda) - ja siis saate ka lugejailt kommentaarides tagasisidet.

Nooh, on tegijaid? Ja arvestage, et te ei pea ju konkureerima minusuguse professionaalse kirjanikuga, vaid täiesti endasuguse reportaažidebütandiga, nii et võistlus on igati aus ja õiglane.

 
At 12:53, Anonymous Anonüümne said...

okei, priit, aga sa proovi siisamasse blogisse kirjutada üks sarnane lugu nagu laidveel - ei mingit ärapanemist ega lugejate mõnitamist ega labast irriteerimist. kuidas on nii, et debütant laidvee suudab kohe esimese korraga su meelest norm loo kirjutada, aga paarkümmend aastat ameerika nõkse pähe tuupinud priit ajab selle lati iga kord maha.

bottom line - tule tuhvli alt välja ja ära muuda oma seisukohti iga päev.

 
At 13:22, Anonymous Anonüümne said...

Heas reportaažis peab vähemalt paar raskustega võitlemise momenti sees olema. Teet kirjutab hästi, kuidas tal teisel ringil jõud otsa sai. Vaakus raja kõrval hinge. Ja kuidas kusagilt ilmus vanaeit, kes poetas võlusõna, millega Teet taas liikuma sai.. Ja laiemalt vaadates - see puudutab ka Teedu kirjapandut - põhimõtteliselt on ainult kümmekond tüüpskeemi , mille põhjal lugu üles ehitada. Kõige tähtsaim jututüüp on sellest, kuidas mees kohtab naist - ja mis sellest edasi areneb või ei arene. Vaadake kuidas soome-ugri muinasjutud on üles ehitatud. Mees rändab mööda soid ja metsi, vahete-vahel kohtab mõnda naist.. Jaanuse ja Teedu aruannes naisliin on puudu. Aga kindel on, et nii Vasaloppetil kui Haanjas naisi rajal oli.
Mis aga Pulleritsu puutub, siis kas vana koer on võimeline õppima uusi trikke. Lugejaid endaga (Jaanus - Pulleritsu alter ego) võistlema kutsuda, noh, lugeja mäletab ju seda Dendro võistluse ettepanekut veel hästi!

 
At 18:01, Anonymous Anonüümne said...

hea reportaaži teeb kirjutaja isiksus. kui see on igav, siis on ka jutt igav. lihtne.

 
At 07:54, Blogger Priit Pullerits said...

On esmaspäeva hommik ja ma ikka ja endiselt ootan siin reportaaži Haanja maratonilt, mida üles riputada. Kas keegi kirjutab ka või võtsite eile suu niisama paksu täis?

 
At 08:13, Anonymous Anonüümne said...

kus sinu oma on

 
At 08:28, Anonymous Anonüümne said...

Keegi lubas ja PP võtab selle väite kõigile lugejatele laiendada.
Vilets võte kogenud hämaja poolt.

 
At 09:10, Anonymous Anonüümne said...

Haanja oli laupäeval. Täna on esmaspäev ja teised rõõmud. Nagu homnegi ei mäleta tänaseid. Milleks vana asja meelde tuletada, olgugi, et toredat;)))

 
At 09:58, Blogger Priit Pullerits said...

08:13 - ootan esmalt teie avapauku!

Ahaa, 08:28 - vaat sellega peate siin leppima, et kui keegi anonüümik midagi lubab, siis tõepoolest laieneb see kõigile anonüümikutele - tunnuste järgi on ju tegemist ühesuguse nimetu isikuga, vahet pole. Seepärast ütlengi, et kirjutage oma nime alt - olge julged! Siis ei pea te teiste tegude eest vastutama. Minu jaoks ja silmis on kõik anonüümikud ühtmoodi anonüümikud.

 
At 11:17, Anonymous Anonüümne said...

Issand jumal, oled mees või ei ole - keera see anonüümsete värk ükskord kinni.

 
At 15:58, Blogger Priit Pullerits said...

Selle asemel, et mind kiruda, võiks korralikud anonüümikud ka ebakorralikele vastu hambaid anda, siis saame ühiselt siinse ruumi puhtamaks.

 
At 17:18, Anonymous Anonüümne said...

Fakt on see, et Pulleritsul pole lubatud anonüümsete kommentaaride lisamist ära keelata.

 

Postita kommentaar

<< Esileht