pühapäev, mai 12, 2013

Pullerits: Mis toimub jooksumaratonil kõige lõpus?

Kas te arvate, et on kerge startida eliitgrupist, kui pärast stardipauku tuleb kohe kõndima hakata? Hoiatasin aegsasti tagumisi, et nad mulle selga ei jookseks. Väliskurvis jagus õnneks ruumi rohkelt.

Ütleks nii, et hinnanguliselt juba 300.-400. kohast alates alustati minu arvates võrdlemisi rahulikult. Ja veelgi tagapool tekkis tunne, et kui kiirkäija sammu sisse võtaks, võiks massi sabaga vaat et kaasa minna. Mis siis toimub suurtel rahvaspordiüritustel päris taga otsas?

Art Soonets Scanpixist, samasugune põlvest vigastatu nagu minagi, sai mind sörkides umbes kahe-kolme minutiga kätte ning sealtmaalt jätkasime kõndides koos. Kui jõudsime Otepää suurristmikule, oli enamik jooksjaist meist mööda saanud. Tagant tulid klõkkadi-klõkkadi esimesed kepikõndijad. Neist kolm olid väidetavasti lätlased. Panid hirmsa hooga mööda. Kui keegi ütles, et kepid annavad kiirusele 2 km/h juurde, ja ma ei tahtnud seda esimese raksuga uskuda, siis rajal nägin, et tol ütlejal oli ilmselt õigus.

Suure jooksjate massi tagumine ots eemaldus meist siiski aeglaselt, kuid see-eest vääramatult. Soonetsil oli mingi GPSi abil kiirust mõõtev seadeldis taskus, see näitas, et liigume pisut rohkem kui 8 km/h. Niisugune plaan saigi võetud, et ikka alla kolme tunni Elvasse jõuaks.

Aga juba asfaldil vajusid mõned üksikud jooksjad minu ja Soonetsi kõnnitemposse. Need ei olnud sugugi kõik naised, vaid nende seas oli ka mehi. On ikka inimestel julget pealehakkamist, et niisuguse ilmselgelt kesise ettevalmistusega nii pikale jooksule tulla.

Pärast esimest toitlustuspunkti moodustus umbes kaheksaliikmeline grupp, kuhu kuulus peale meie, kahe käija, neli-viis kepikõndijat ja üks-kaks jooksjat. Elva jõe paisu silla ületamise järel sai Soonetsi ja ühe kepikõndijaga veidi kiirust lisatud ning ülejäänud jäid tasapisi maha.

Olin arvanud, et mis see kõndimine ära ei ole, et mis see treenitud inimesele ikka teeb. Aga võta näpust! Umbes 10 km enne lõppu hakkasin tundma, kuidas reielihased hakkavad tasapisi valusaks ja kangeks jääma. Ega ilmaaegu käimine spordiala ole – selle harrastamiseks on ka ikkagi vaja teatud lihaseid treenida. Soonets söandas kõrval kerget sörki lasta, ise jäin vankumatult truuks kõnnile.

Eks ma muidugi püüdsin leiutada mooduseid, kuidas kiiremini ja valutumalt käia. Eriti hästi tuli see välja tõusudel, kus lasin end puusadest ja põlvedest alla ning võtsin neid pika sammuga. Tekkis kohe hoopis teine minek. Eks see stiil kõrvalt üksjagu kentsakas võis paista, aga peaasi, et edasi viis. Kuid lausikul ei saanud seesuguses kummalises stiilis jätkata, sest kuigi tempot sai hoida, mõjus see tasasel maal reielihastele veelgi koormavamalt.

Tasapisi hakkas üha rohkem selg ees vastu tulema neid, kellel jooksusamm oli kustunud. Aga mis seal salata, pisut enne seda, kui ühinesid lühike ja pikk rada, kus 10 km jooksu nobedaimad just me nina eest mööda kihutasid, otsustasin veidi rahulikumalt võtta. Lõppeks ei olnud ma siia ju võistlema tulnud, vaid lihtsalt rada läbima. Liiati hakkas opereeritud põlv ühel laskumisel veidi ragisema, nii et võtsin hoiatust tõsiselt.

Viimased neli kilomeetrit pärast viimast toitlustuspunkti läbisime Soonetsiga rahulikus tempos. Ergutasime mõnesid meist mööda tuiskavaid lühikese raja jooksjaid. Ja loomulikult jälgisime kella, et ikka kolme tunni sisse mahuksime.

Mahtusime. Sain 2:58.51ga esialgses protokollis 1976. koha (see kindlasti muutub, sest selle teksti kirjutamise ajal on kaks meest isegi võitjast Roman Fostist eespool), veteranide M45 klassis sain igati tubli 146. koha. Soonets kaotas mulle ühe koha ja ühe sekundi, kuigi minu arvates võiks ta protesti sisse anda, sest viskusime lõpujoonele kõrvuti ning teadustaja Riho Järveläinen ütles, et see oli päeva kõige tasavägisem finiš. Legendaarne Contra ehk Margus Konnula jäi meist maha ligi minuti.

Uskuge, läbida Tartu nn jooksumaratoni rada kõndides (ilma keppideta!) alla kolme tunni polegi nii kerge. Näiteks kunagine Eesti tippsuusataja Jaanus Pulles avaldas külaliste telgis kõhtu kinnitades imestust, et sellise aja saavutasime, ja palus võistluse peakorraldajal Indrek Kelgul, kes mu vastu sööma istus (ei ole küll ilus teise suutäisi lugeda, aga see kanakintsude hunnik, mis ta oma taldrikule tõstis, oli muljetavaldav), ikka kontrollida, kas tegemist oli kõndimisega. Kinnitan ausalt, et oli küll.

Ah et mida külaliste telgis pakuti? Pastat, kanakintse, saksa kartulisalatit, värsket salatit, suppi, pannkooke vaniljekastmega, morssi, pirnisiidrit. Võta, kui palju tahad, v.a praad, mille saamiseks tuli siiski esitada koos käepaelaga saadud talong. Küllap oli üht-teist veel, aga mul oli niigi tegu, et oma portsjonid lõpuni süüa.

Kui protokolli vaadata, siis ilmselt, nii ootamatu, kui see ka ei tundu, tegin ühe Tartu nn jooksumaratonide rekordi. Vist mitte kunagi ei ole nii väikse stardinumbriga osalenu nii kaugele lõpp-protokolli kukkunud. Alustasin numbriga 61, lõpetasin kohal 1976.

Vähemasti olin mingiski arvestuses esimene.
******
Kane Creek Road, Moab, Utah. 20. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Tartu nn jooksumaratoni eliitgrupi võistlejad stardi ootel. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix
Foto 2: Tartu nn jooksumaratoni eliitgrupi võistlejad läbimas esimesi kilomeetreid asfaldil. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix 
Foto 3: Priit Pullerits lähenemas kõndides Tartu nn jooksumaratoni asfaldiosa lõpule. Paremal paistab Art Soonets. Foto autor: Tiia Teppan
Foto 4: Tartu nn jooksumaratoni võistlejad lähenemas esimesele toitlustus- ja vaheajapunktile. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix 
Foto 4: Tartu nn jooksumaratoni võistlejad lähenemas toitlustuspunktile. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix 
Fotod 5 ja 6: Tartu nn jooksumaratoni võistlejad lähenemas finišile. Fotode autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix  

39 Kommentaarid:

At 23:09, Anonymous Anonüümne said...

Väga hea lugu! Selline positiivne.

Aga mis stiilis päris taga lõpus minnakse, kas samamoodi nagu valdav enamus läbijaid, igaüks on noisedes omaette oma mõtete ja tahtejõuga või tagumised (eelkõige kõndijad) ajavad ka pingevaba juttu ja klatšivad nii seda kui teist?

Ei saa välistada, et järgmine aasta saad juba mõõdukas tempos jälle joostes läbida.
Usk ja sisendusjõud võib teha imesid. Mis võib, ongi korduvalt teinud. Pea püsti!

 
At 23:10, Anonymous Anonüümne said...

Mis Soonetsiga juhtus?

 
At 23:36, Anonymous Anonüümne said...

Priit,
ega sa olegi vist varem maratoni alla 3 tunni läbinud. Palju õnne siis isikliku rekordi puhul. 2:58 teeb ka kõige tõsisemale harrastajale au.

 
At 23:56, Anonymous Anonüümne said...

Teen Hr. Kelgule ettepaneku Pulleritsu eeskuju järgides nimetada üritus Tartu nn. Jooksumaraton-iks.

 
At 00:19, Anonymous Anonüümne said...

Taga lõpus minnakse ikka, kui Taaramäe viisil väljenduda - oksemaitse suus.

 
At 00:21, Anonymous Anonüümne said...

23:56-le: toetan ettepanekut 100%. Vähemalt ei oleks enam seda häbi, mis praegu.

 
At 06:28, Anonymous Anonüümne said...

termin maraton on saamas uue,suhteliselt värdjaliku sisu.kahju.Priiduletänud kena ettekande eest.
kah priit

 
At 08:21, Blogger Priit Pullerits said...

Huvilistele: taga minnakse, nii palju kui nägin, nii omaette nohisedes kui ka juttu ajades. Näiteks kui moodustus grupp, millest kirjutasin, puhuti ikka juttu ja lõõbiti. Aga kui lõpuosa jooksjad jäid ühekaupa ette, siis nood olid iseendaga ametis, ei vaadanud su poolegi, kui neist möödusid. Ma ikka mõnelt küsisin, kas kõik on okei, või ergutasin, ega ma seal üle ühesõnalise formaalsuse suurt vastuseks saanud. Kõik olid endaga ametis.

 
At 10:21, Anonymous Anonüümne said...

Ainuke miinus asja juures on see, et järgmisel aastal stardid suhteliselt stardikoridori lõpust! Sealt juba head kohta joosta keeruline (kui põlv ja tervis muidugi lubavad joosta)

 
At 11:39, Anonymous Anonüümne said...

Kahju, et Pullerits stardis kõige lõpus ei olnud. Juba enne starti suutsid kepikõndijad pooltest jooksjatest ette trügida, mis muidugi tähendas seda, et neist tuleb kohe mööduma hakata. Mingi ime läbi ei astunudki kellelgi keppe pooleks ja jäin ka ise terveks, kuigi päris korralikke haake tuli selleks teha. Vandumist tuli paremalt ja vasakult, viimasest kõndijast sain alles peale kilomeetrit mööda, too oli end vist enne starti lausa eliidiga ühele reale surunud.

 
At 11:40, Anonymous Anonüümne said...

Kui keegi ütles, et kepid annavad kiirusele 2 km/h juurde, ja ma ei tahtnud seda esimese raksuga uskuda, siis rajal nägin, et tol ütlejal oli ilmselt õigus.

See väide ei pea paika. Ilma keppideta hea tehnikata kiirkõnd on igal juhul kiirem ning lisaks ca 25-30% vähem energiat kulutav. Jah, järsust nõlvast üles rühkida on keppidega toekam, allamäge samas oluliselt ebamugavam. Kepikõnni "point" pole kiiruse kasvatamises, vaid sama kiiruse juures enamas energiakulutuses (saab teha lühema trenni;)) Nagu heerold finishis L.K.-d tsiteeris, on (võistu)käimisel kiiruse tagaajamine sma, kui võistelda, kes suudab valjemalt sosistada...

Aga Priidult ometi norm. lähenemine ja tekst! Võta tuleval aastal kepid kätte, püüa 2.45-ga kõndida; siis näed, kuidas talvel suusavorm lakke lajatab! Jõudu!!

P.S. naiste paremikust jäid seekord veenvalt maha;)))

 
At 12:08, Anonymous Kip Litton said...

I see you've got a superb result in Tartu Running Marathon. 2:58 is excellent!
I also studied the results protocol and sow your best men like Roman Fosti and Viljar Vallimae run in hour and a half. They must have been cheating! 8))))
And You too, with your broken leg -
you must have been cheatin' too! LOL

Keep going, Estonians.
Remember the most important rule:
Ya' cheat me; me cheat ya' back!
And don't forget: HAVE FUN 8))))

Your
Kip

 
At 12:18, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 12:47, Anonymous Viktor said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 12:50, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 12:55, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 13:00, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 13:05, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 13:30, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 13:47, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 13:57, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 14:19, Anonymous Jalad Põhjas said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 14:23, Anonymous Georg . Runeberg said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 15:13, Anonymous Anonüümne said...

Aru ma ei saa, et mida Priit lonkis rajal. Aeg on katastroof. Mis näitaja on alla 3 tundi? Mitte mingi näitaja. See näitab treenimatust ja motivatsioonipuudulikust. Loomulikult ka kõnnitreeneri puudumist. Isegi kui pugeda arsti keelu taha, et joosta ei tohi siis kõndimise kohta pole ju absoluutselt mingit vastunäidustust. Seega tuld.

Juba 100 aastat tagasi kõndisid sakslane Hermann Müller ja prantslane Emile Anthoine 20 km alla kahe tunni, täpsemalt 1:38. Mis teeb 23,4 km peale ümber rehkendades 1:55. Kujutate ette tollaseid pastlaid ja munakiviteid kus nõnda leegitseti? Ma ütlen, et nn TJM oli selle kõrval paradiis. Tänapäevastes oludes läbivad ässad 20 km 1:17-ga. Mis tähendab, et nn TJM rada läbitakse 1:30-ga. Arvestades, et Priit saab parimatelt traditsiooniliselt pähe poole tunniga, siis oleks enam vähem 2 tundi tema võimete reaalne tase. No aga 3 tundi? Sulaselge lonkimine siin pole midagi öelda.

Ainuke positiivne aspekt mida siin näha on, et tegemist oli tõesti rahuliku treeninguga. Jäta nüüd Priit meelde, see on rahulik treening, kus sa tõesti võid Lobamokaga lõdvalt lobiseda ja mööduvaid saatusekaaslasi aasida. Sellise tempoga tulekski treenida enamikul ajal sinu mahu juures ja jätta need ägedamad ponnistused max 2 korraks nädalas. Siis tuleb areng mitte aga tühja koha peal seismine. Võta õppust! Pealegi on sul väga hea võimalus järgmine aasta enamikele jooksjatele kõndimisega koht kätte näidata ilma, et sa arsti ettekirjutust rikuks. Sus on potentsiaali, mees kasuta see ära. Siis oled isegi neliku konkurentsis täiesti arvestataval kohal.

 
At 15:56, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 16:13, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 16:52, Blogger Priit Pullerits said...

Siin pildil on näha, et võistlus on vaevalt alanud, aga üks mees juba kõnnib:
Vaadake võistlejat nr 61!

Kustutanud olen kõik asjasse ehk teemasse puutumatud kommentaarid.

 
At 16:57, Anonymous Anonüümne said...

õige priit,dolbajoobid tuleb siit naahhui saata.

 
At 16:59, Anonymous Anonüümne said...

anna andeks ,et nimi lipsas väikese tähega.

 
At 17:04, Anonymous Anonüümne said...

16:57 ja 16:59 kommentaarid tuleb samuti ära kustutada, sest nad ei puutu asjasse ehk teemasse.

Samal põhjusel tuleb kustutada ka käesolev kommentaar.

 
At 17:05, Anonymous Anonüümne said...

Ega kellelgi ei tohikski kade olla, kui jooksu nimekirjas olnu enamuse ajast kõnnib ja vahele (eriti allamäge)mõned sörgisammud teeb. Oma valik. Samas, kes on kirjas kepikõnni distantsil, siis kuigi distants pole võistlus korraldajate määratluses, on enda aegu siiski mõtet võrrelda 100% distantsist kõndinud osalejatega. Eelmise aasta KK protokollis paar esimest aega olid ca 2.30 kanti. Seal joosti osaliselt kindlasti.
kui kõndida tempoga ca 7 min/km, siis tavakepikõndijal siin suurt reservi enam pole.

 
At 18:29, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, kuna sattusin kepikõndijate seltskonda, siis kuulsin nii mitutki etteheidet, et näe, see või too jooksis. Mis siis, et neil ei ole võistlust, kus paremusjärjestus ametlikult määratakse. Rääkisin pärast võistluste asjameestega, nad ütlesid, et sel põhjul polegi kepikõndimine võistlus, et metsas pole võimalik igal pool kogu aeg kontrollida, ega keegi äkki jookse. Ala nimi on ju kepikõnd, mitte kepijooks.

 
At 19:10, Anonymous Juhan, Matsi, Võrumaa said...

Kae kus blogiomanik ülbab..

 
At 20:37, Anonymous Voldemar Kängsepp, Vooremaa said...

kahju,
blogi kuivab kokku,
varsti ei mäleta üle-eesti kuulsat blogi enam keegi.

Süütu aasimine on kustutatud.
Enamikku verbaalselt andekaid Lõuna-Eesti inimesi ei huvita mitu min per kilomeeter sa siin ja seal matkasid või jooksid või suusatasid.

 
At 20:55, Anonymous Anonüümne said...

Voldemar Kängsepp räägib õiget juttu. Noorel mehel Pulleritsul võiks olla ikka mingitki austust ja lugupidamist vanade võitlejate, veteranide Lembit Kauna jpt vastu, kes seda blogi siin väisavad. Kõik ei ole ameerika keelevärki jm krutskeid selgeks õppinud ega õpi ka!

 
At 21:58, Anonymous Anonüümne said...

Minu meelest on tegemist väga hea blogilooga. Kahjuks ei saa sama öelda suurema enamuse kommentaaride kohta. Priit on tubli - läbib maratoni käies, sest joosta ei saa; kirjutab sellest veel haarava blogiloo; mida veel peaks tegema, et looga samal tasemel kommentaarid siia lõpuks tulema hakkaksid???
AK

 
At 13:19, Anonymous Janis said...

Mis see kõndimise keskmine pulss kokkuvõttes tuli?

 
At 04:44, Blogger chenlili said...

ugg sale
ralph lauren outlet
kate spade handbags
canada goose sale
nba jerseys
louis vuitton outlet
ray ban sunglasses outlet
true religion outlet
chicago bulls jerseys
michael kors outlet
michael kors handbags
ghd flat iron
coach outlet store online
moncler coat
nike roshe run
oakley sunglasses
ray ban sunglasses
asics outlet
ray ban sunglasses uk
uggs for women
pandora outlet
fitflops
oakley outlet
michael kors handbags
copy watches
clarisonic
michael kors outlet clearance
coach outlet canada
coach factory outlet
oakley outlet
toms outlet
ralph lauren
ugg outlet
celine outlet
true religion outlet online
new england patriots jerseys
hollister shirts
cleveland cavaliers jerseys
giuseppe zanotti
chenlili20160829

 
At 05:38, Blogger raybanoutlet001 said...

http://www.oakley-sunglass.in.net
nike air zoom
tiffany jewelry
yeezy boost 350 v2
cheap real jordans
tiffany online
adidas nmd runner
http://www.raybanglasses.in.net
skechers shoes for women
fitflops clearance

 

Postita kommentaar

<< Esileht