kolmapäev, mai 14, 2014

Pullerits: Kas enesealahoiuinstinkt tõmbab spordis pidurit?

Aasta tähtsündmuse, Jõgeva rattarallini on jäänud vaid kümme päeva, osalejate nimekiri muudkui pikeneb – kui sind pole Jõgeval, siis ära tule pärast rääkima, et oled rattamees, nagunii keegi ei usu –, aga kahe viimase päeva sadulakilometraaž: null. Mis toimub?

Ampluaa lihtsalt laieneb. Eile, teisipäeval – jah, see võib teile tunduda absoluutselt uskumatu –, juhtisin Tallinnas Kumus rahvusvahelist transpordikonverentsi, osalejate seas tuntumaist Kaja Kallas ja Urmas Klaas ja Scania asepresident. Ainuüksi selle ettevalmistamine neelas üksjagu aega, näiteks esmaspäeval terve päeva teise poole. Maine on ju kaalul. Pühapäeval ostsin seks puhuks isegi uue Montoni lumivalge triiksärgi. Pärast üritust astus üks viksis ülikonnas mees spetsiaalselt ligi ja küsis: «Kas te hakkate nüüd lisaks ajakirjanikutööle ka ürituste juhiks? Ma olen käinud väga paljudel konverentsidel ja alati imestanud, kui igavalt neid juhitakse. See, mis teie tegite, oli hoopis midagi muud, suurepärane.» Aitäh!

Elu ongi selleks, et erinevaid kogemusi hankida. Seepärast ma ei kahetse kübetki, et ei saanud osaleda Tartu nn jooksumaratonil. On seal kaasa löödud juba küll ja küll, nii pikal kui lühemal distantsil, nii joostes kui kõndides. Enam ei paku see mitte midagi – oleks teab-mitmendat-korda ikka seesama. Milleks?

Pideva enesekorduse asemel tasub hankida uusi kogemusi, ja neid, kui otsida, tuleb muudkui juurde – ja see on lahe. Olgu need pikad ja huvitavad vestlused uue sotsiaalministriga, Eesti esimese ooperiagendiga või europarlamendist lahkuva kogenud saadikuga. Lisaks tuli konverentsi vaheajal kõne mulle tundmata numbrilt, kus paluti uuel nädalal ilmuda teatavale intervjuule mul.

Aga ikka üritan ka ratta selga saada. Eelmiseks nädalaks andis Rene Mandri ülesande teha erinevat sorti kiireid lõike. Ütlen ausalt, ega neid nii palju teha jõudnud, nagu oleks tahtnud ja nagu küllap ka Mandri ette nägi. Teiseks, tunnistan ausalt, kahtlen mõnikord, kas ma üldse suudan lõike piisava kiirusega teha. Olen Mandri vihjetest välja lugenud, et peaksin olema pärast lõigusõite üsna kurnatud ja kaputt, aga näiteks pühapäeval, kui kavas oli kümme korda minutiline kiirsõit üle nelja minuti pikkuse rahuliku sõidu, ei teinud need kümme lõiku küll midagi hullu, nii et otsustasin: teen viis tükki veel. Ikka ei midagi. Sedasi tekkiski kahtlus, et äkki ei suuda küpses keskeas enam soolikaid asfaldile pingutada.

Esimest korda tajusin sisemist pidurit pisut rohkem kui kümme aastat tagasi, mil üritasin 37-aastaselt keskmaajooksjana väikest comebacki. Mäletan, kuidas nooruses suutsin joosta 800 või 1000 meetri nii põhjalikult pingutades, et pärast oli tükk aega paha olla. Aga siis, 37-aastasena, märkasin, et jooksin küll justkui täiega, aga pärast finišeerimist tõmbasin kolm-neli korda hinge ja elu läks rahulikult, vanaviisi edasi.

Huvitav, kas see on enesealalhoiuinstinkt, mis takistama hakkab? Nooruses, kui meri põlvini, tunneb ju inimene, et elu on lõputu ja võib seda kahest otsast halastamatult põletada. Aga vanemaks saades hakkad vist mõistma, kas või alateadlikult, et pole mõtet end koomaseisundisse piitsutada.
******
Fins & Things Trail, Sand Flats Recreation Area, Moab, Utah, 24. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Ei, see ei ole teisipäevane transpordikonverents. Siin on Priit Pullerits (paremal) SA Domus Dorpatensise populaarteaduslike seminaride sarja "Teeme tutvust" raames arutamas Eesti Spordimuuseumis koos (vasakult) Tartu Ülikooli kehakultuuriteaduskonna professori Vahur Ööpiku ja SA Eesti Antidopingu nõukogu liikme ning Tallinna Ülikooli terviseteaduste ja spordi instituudi direktori Kristjan Portiga dopingu üle. Foto autor: Mari Luud, Õhtuleht/Scanpix
Fotod 2 ja 3: Oo, California! California velotuuri osalised väntamas Mount Hamiltoni otsa San Jose lähedal. Fotode autor: AP/Scanpix

57 Kommentaarid:

At 13:05, Anonymous Anonüümne said...

Täpselt, mul sama. Ma ei suuda enam ühtlaselt joosta isegi 10 km. Kui mu keskmine km sellel distantsil on kuskil 3.50, siis viimase km kui vaja jooksen 3.10 ga. Aga seda vajadust enam ei ole, ja mis vahet seal ongi, tean selletagi, milleks võimeline olen.

 
At 13:12, Anonymous Anonüümne said...

Mis valdkondi modereerite ja palju eurot küsite? Kas on võimalik läbirääkida?

 
At 13:32, Blogger Priit Pullerits said...

...enamiku valdkondadega saan hakkama, kui saan teha korraliku eeltöö ja kui on abivalmis kostööpartnerid. Näiteks enne transpordikonverentsi modereerimist tutvusin kõigi esinejate ettekannetega ning vestlesin nende kõigiga pikalt ka telefonis, et täpsemalt uurida, millest nad räägivad, mis on ettekande tuum, mida võiks juurde küsida jne. Tasu on alati läbirääkimiste küsimus. Hea meelega annan kontaktid, kellelt uurida, kuidas ma seni hakkama olen saanud, neilt saate reference'id.

 
At 13:49, Anonymous Anonüümne said...

Mõtlesin, et tuleb vajalikul teemal hulgaliste arvamustega artikkel, millest edasises juhenduda. Tõmbasin neli korda hinge ja siis lugesin ilma ühegi õhusõõmuta läbi, elu läheb siiski vanaviisi edasi.

 
At 13:53, Anonymous Anonüümne said...

Tartu jooksumaratonil sai näha ka mitmeid keskealisi mehi kellel enesealalhoiuinstinkt puudus. Kõige raskem juhus oli kilomeeter enne lõppu. Lamas seal raja kõrval tilgutite all. Loodetavasti jäi siiski ellu. Kergemakujulisi poolsurnuid oli küll ja veel.

 
At 17:03, Anonymous Anonüümne said...

Hea töö, tuleb tunnustada.
Kui hakata järjest üles lugema, siis paistab vägisi, et töövõime on PP-l isegi kõvem kui "firmamärgiks" olev 800m mark seda ongi.

 
At 19:43, Anonymous Anonüümne said...

Spordiblogi ikka nagu välja kuulutatud.
Konverentsil, valge Montoni särk seljas - mis see sporti puutub?
Monton on muide sassis piimahabede bränd.
Enam ei tõuse, vanus suur. Jah, kuulsime, Mis edasi?

 
At 20:21, Anonymous Anonüümne said...

Kuhu kadus Pulleritsu ind?
Palju tööd.. Ei jaksa.. Enesealalhoiuinstinkt.. Vanus ei luba kiirendusi teha..
Aga see on ju alati nii, kui otsustav hetk jõuab lähedale, siis Pulleritsu kuraaž muutub hädaldamiseks.
Suuga teeb suure linna, käega ei kärbsepesagi, ütleb Dr Holden.
Pullerits arutamas Spordimuuseumis dopingust (tobe pilt).
Kristjan Port ei aruta, vaid on Aerobike Filter karikasarja I etapil Jüris kahemehevõistkondade 22 km Time Trial'is saanud 108. koha (keskmine kiirus 37,67 km/h). Mõned mehed ei löö vedelaks. Sõida, ära mölise - on nende lipukirjaks.

 
At 21:43, Blogger Priit Pullerits said...

Nüüd ei lasta enam trenni ka teha, muudkui helistatakse ja nõutakse, täna tahti näiteks, et tuleksin TEDx-ile esinema. Mis nii spordist saab?

 
At 22:40, Anonymous Anonüümne said...

Sõida ja ära hala. Taaramäe Türgi tuuri sõidule ja voemile saab anda nüüd täpsema hinnangu, see on hea. Türgis polnud ju tugevaid kohal, kuid California tuuril on top 10 mehed platsis Wiggins ja Ten Dam. Mägise etapi viimast tõusu vedas liidrisärgis Wiggins, kui 500m enne lõppu atakkis tugevalt üks noor mees Yates Adam, kellega nädalajagu tagasi meie mees konkureeris.

 
At 23:22, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits TEDx-il? Bwahahahahhaha
Are you kidding us? See on ju nii pedede üritus kui olla võib.

 
At 01:13, Anonymous Anonüümne said...

TEDx on "pedede" paraad.
Selles mõttes, et edevad inimesed räägivad 7 minuti ettekannete vormis tehnoloogia (T), hariduse (E) ja disaini (D) interdistsiplinaarsel alal.
Wannabe ei tohi olla, peab olema midagi teinud, avastanud, leiutanud.
Kuidas, millise idee või teemaga PP võiks sinna sobida? (Jah, ta tutvub enne korralikult teemaga). Kuidas meedia manipuleerib meiega? Lääne allakäik ja puutinluse tõus?

 
At 01:20, Anonymous Anonüümne said...

Tore-tore, kui igast asjad organismis pidurit tõmbavat. Saab ilma mureta eraldistardivõistlusele kohale tulla ja näidata, kas blogipaberile suratud numbrid päriselt ka protokolli saab!

Sellest kõrvale hoidmine oleks tõsine lugejate ees vedeldamine, niiet nimi kirja ja kett õliseks!

 
At 08:05, Anonymous Anonüümne said...

Lääne allakäik ja puutinluse tõus?

Igal juhul. Viimane barrikaad kes allakäigule ja puutinluse tõusule õla alla paneb on meie suusatajate, jooksjate, tsiklistide kogukond Priit Pulleritsuga juhtpositsioonil. Ühtsuses on jõud.

 
At 08:17, Anonymous Anonüümne said...

Priidu mandumine saab sellest aluse, et ta ei tule eraldistardivõistlustele, et panna ratas mees-mehe vastu joonele, tunda seda ürgset võimu :).

 
At 08:54, Anonymous Anonüümne said...

Tean, et sügisel 25. septembril korraldatakse Tallinnas liikumise aasta raames konverents. Kas Priidul oleks tahtmist seal oma mõtetega esineda? Auditooriumiks on koolide ja lasteaedade töötajad ning kohalike omavalitsute ametnikud.

 
At 09:03, Anonymous Anonüümne said...

Astok oli jälle kohal Kambja TT-l, sai esimeste harrastajate käest 2 mintsa paki, milles on asi. Priidu jutu järgi on mees trennides kogu aeg 50ga lammutamas, kõvemaid mehi ei olegi, aga kui pannakse joonele on ta kohalikul Lõuna-Eesti võistlusel harrastajate seas alles 17ndal kohal. Äkki selgitad Priit mis fenomen sinul ja Astokil tavatrennides on ja miks ei jagu seda eraldistardivõistluseks.

 
At 10:08, Anonymous Anonüümne said...

8.54, ole hea ja vaagi kainelt järele, milliseid kuldseid soovitusi peaks Pullerits noorte kasvatajatele andma? Kogu aeg täiega "putinlast" panna?!?
leia mingi tasakaalustatud ja rakendatav idee või lähenemine Pulleritsu jutust. No mitte ei leia.....

 
At 10:57, Anonymous Anonüümne said...

Minumeelest Priidul on üsna inspireerivad ja huvitavad seisukohad sporti laiemalt. Ma olen seda nämmutamist siit-sealt palju kuulama pidanud. Peamiselt naistest koosnev kuulajaskond minumeelest vajaks üheselt arusaadavat ja selget paradigma muutmist. Need on ju meie noorte lastele eeskujud, kasvatajad, õpetajad. Aitab veekeskustest, aitab fitnessidest, aitab tilu-lilust ja pekiväristamisest, aitab habemega naistest.

 
At 10:59, Anonymous Anonüümne said...

Kõigest muust aitab, nüüd on TT-sõidu aeg!

 
At 11:32, Anonymous Nossum & Fortum said...

vajaks üheselt arusaadavat ja selget paradigma muutmist. Need on ju meie noorte lastele eeskujud, kasvatajad, õpetajad. Aitab veekeskustest, aitab fitnessidest, aitab tilu-lilust ja pekiväristamisest, aitab habemega naistest.

Noh näete siis. Ei ole vaja iriseda et kommijad vaid risustavad internetti. Siin bloogis tuleb vägagi tihedat mõttekülvi. Ning suurepäraseid üleskutseid ja ainest uuteks loosungiteks. Väga nõus. Aitab tilu-lilust ja pekiväristamisest! Kõik mehed tekile!

 
At 12:33, Anonymous Anonüümne said...

Mis tedeks? Olümpikomitee presidentuur ootab Priitu! Ja Eesti riik ootab uueks loomist.

 
At 12:58, Anonymous Anonüümne said...

Anonüümne ütles ...
Mis valdkondi modereerite ja .....

Priidust võiks saada mees keda tuntakse kui Suur Moderaator. See oleks meile kõigile kasuks.

 
At 13:41, Anonymous Anonüümne said...

Kas Putini populaarsus ja puutinlus on hind, mida peame maksma Lääne mandumise eest? Paluks Pulleritsu selgitust.

 
At 13:50, Blogger Priit Pullerits said...

...13:41 - vist küll, sest Euroopa on lödipükse täis. Enamik Euroopa mehi on meie meeste vaatevinklist ja standardite järgi puhtakujulised lödipüksid. Nad ei julge isegi seda välja öelda, mida nad tegelikult mõtlevad - erinevalt minust ja enamikust teist. Ja vaadake seda feminiinsust, mis nende füüsisest välja paistab: kas ollakse homolikult pehme või rahulolust rasvas. Ja ma parem räägi iseloomust, loomuomadustest - otsustusvõimetud, meelekindlusetud, passiivsed, arad, mannetud. Selletõttu mehed idas nende üle irvitavadki. Ja meie ülesanne nende leeride vahel on mõelda, kas saada samasugusteks lödipüksteks, nagu mehed läänes, või olla jõulised, nagu agressiivsed mehed idas. Seda vaagides arvestage, et jõud, mis asub idas, respekteerib ainult jõudu.

Mis tähendab, et vastus on selge.

Vastuväited?

 
At 13:58, Anonymous Kaštanov said...

Lääs mandub. Puutinlus tõuseb. Puutinlus on homne päev. Ring on täis. Laul verelilledest (Tõnis Mägi) "Kiirgab päikesepisar".
Treenige keha, veel rohkem vaimu. Seda viimast on raske teha. Olgu Priit P teile siin teejuhiks.

 
At 14:09, Anonymous Anonüümne said...

Omala ajal andsin Koplis venelastele molli, valiti kohe jõugu liidriks

 
At 14:15, Anonymous Gustav, your gruppetto buddie said...

Kas me seisame teelahkmel? Näib nii. Kuid, nagu kirjutab härra Kaštanov, tsunaami laine on täiesti võimalik üle elada. Kuid selle elab üle vaid musklis, trimmis kõhuga moraalselt kindel ja vaimselt vankumatu tuleviku inimene. See mees/naine peab oma südames kandma ..... kõike mida ta just kandma peab. Suuri ideid. Rahvuslikke ideaale.

 
At 14:30, Anonymous Anonüümne said...

Mehed, te räägite sellist mõistujuttu et mul judinad üle selja jooksevad. PP on alati mulle vaimseks juhiks olnud. Aga nii mõni teinegi mees (Gustav) teab rohkem kui välja ütleb. Ärge varjake, rääkige millal puutinlus tuleb ja kuidas selleks valmistuda. Ma ei ole lödipüks, kuid vaim kipub alt vedama. See lööb vedelaks.

 
At 14:33, Anonymous Anonüümne said...

Selge geopoliitiline nägemus Pulleritsul, mis põhineb laialdastel teadmistel ja sügaval vaistul.

 
At 14:55, Anonymous Anonüümne said...

14:30 oled ikka lödipüks küll. Häbi sellise mehega sama maakamarat tallata. Ptüi!

 
At 14:59, Anonymous Anonüümne said...

Kõneleme riigikaitsest.
Aitab habemega naistest!
Kõneleme riigikaitsest.
Aitab rahulolu paistest.
!
Kõneleme riigikaitsest.
Aitab rongidest. mis Laitsest.
Aitab munadest, mis - paistes.

 
At 15:00, Anonymous Anonüümne said...

Need lödipüksid on nutiinimesed, kelle kohta ütles eile tabavalt Sildnik.

 
At 15:03, Anonymous Anonüümne said...

Puutinluse tsunaami käib üle Euroopa. Õige pea! Ellu jäävad ainult tugevad.

 
At 15:10, Anonymous Anonüümne said...

Nõrgad närvid teil mehed. Karastage end regulaarselt. Siis survaivite kasvõi läbi puutini tsunaami. Ise vanad Mahtra sõja mehed aga väristate.

 
At 15:10, Anonymous Anonüümne said...

Hakkasin eilsest kätekõverdusi tegema, õhtu lähen teen ühe 10 km otsa.

 
At 15:14, Anonymous Anonüümne said...

PP Vastuväited?
Ei ole, vastuväiteid ei ole. Võtame tarvitusele vastavad meetmed ja ...... raske on, aga võtame.

 
At 15:18, Anonymous Anonüümne said...

Mis siin ikka aasida, iva on ju olemas. Enamus nooremaid ei saa Priidu mõttekäigust suurt aru. Ma ei tea küll, kes siin blogis sõna võtavad, aga arvan, et tegemist on enamasti noorma põlvkonna inimestega 30-35a.

 
At 15:21, Anonymous Anonüümne said...

Kätekõverdustest ja jooksukrossist enam ei piisa. Enam mitte. Sest vainlane oled sa ise. Siin musklis rind ei aita. Õmble kokku oma reetliku hinge räbalad. Uitama läinud vaimu riismed. Kuidas? Alustuseks otsi välja mõni targem Isa. Seejärel asu õppima. Seejärel, läheb liiga pikaks.

 
At 15:28, Anonymous Anonüümne said...

Tubli, 15:10. Seeme on kukkunud viljakasse pinda. Alustuseks sellest piisab.
Nädala pärast aga tuled ja raporteerid uuesti, veenmaks mehi, et pole uuesti lödipüksistunud!

 
At 15:36, Anonymous Anonüümne said...

Seda küll. Noorem põlvkond ei ole piisavalt küps mõistmaks Priidu sõnumit. Aga eks meie, vanem generatsioon paneme õla alla. Paralleelselt siin bloogis avaldatuga lugege jumalasõna, vana testamenti. Lugege hoolega, mõttega, mitte niisama üle võlli lastes. Siis tulge tagasi ja lugege veel. Kuniks tuleb sügavam mõistmine. Aga see on alles algus.

 
At 15:55, Anonymous Anonüümne said...

Esimene samm lödipükslusest võitu saamisel on iseenda kasvatamine. Seda tuleb teha kogu aeg, iga hetk, iga kell. Kui on raske, äras hädalda, kui on väga raske, tule bloogi, oleme toeks, anname nõu. Sugereeri endale "ma ei ole enam lödipüks".

 
At 16:35, Anonymous Anonüümne said...

jõud on eraldistart ja esimene samm on stardijoonele veeremine! lödipüksid võivad ümber küla edasi tiirutada ja stopperi vaid allamäge käima panna

 
At 18:20, Blogger Priit Pullerits said...

Tubli, piisas mul vaid käia kolm tundi sporditeaduse konverentsil (Tõnis Matsin, Toomas Kandimaa jt), kui tulen tagasi ja näen, kuidas spordimeeste rahvuslik vaim on karastumas ja pead tõstmas. Muide, ajasin vaheajal juttu ühe kõva ja targa spordimehega ja sain kinnitust, et traditsiooniline parempoolne ilmavaade on spordimeeste seas tugev. Selles, muide, peitubki meie ühine jõud ja Eesti ainus lootus.

Venelast ei maksa alahinnata. Lääne suurim viga ongi see, et ta mõõdab idapoolset jõudu mingist oma dekadentlikust, üldhumanistlikust (pro lödipükslikust) vaatevinklist - ja siis imestab, et ahh sa mait, kuidas küll nii, meie arvasime, et... Kalkun ka arvas... Vaadake, ma olen kaks aastat olnud vene armees, nn huntidega koos ulgunud, ma tunnen seda mentaliteeti, ma ei aja mingit kuradi lipsustatud raamatu- ega politoloogiatarkust, mida meil kõrgkoolides noorele naiivsele põlvkonnale kõrvade peale riputatakse. Ma tean, kuidas asjad tegelikult on, ja lähtun reaalelust, seega, jah, õigus on neil, kes mainivad, et mul on asjadest sügavam arusaam, millele noored pihta ei saa. (Sest noored on sinisilmsed, eluvõõrad ja lisaks ka ajupestud.) Kui te mult küsite, kas ellujäämiseks tuleks lähtuda läänelikust lödipüksiideoloogiast või idast tulevast ära-ole-töllmokk-ja-anna-vaenlasele-molli-[patom razberjomsja]-poliitikast, siis minu vastus on selge - viimasest.

Vastuväited?

Nüüd trenni!

 
At 18:37, Anonymous Karvajalg Harku vallast said...

No mina näiteks pole mingi lödipüks, sest kui mina kergliiklusteel, või kuskil metsa vahel treenin ja ilusad sporditüdrukud mind näevad on kohe neil kissell püksis. Vot selline case on minuga.

 
At 19:47, Anonymous Anonüümne said...

Parim vahend lödipüksluse vastu on ciclismo. Maanteerattaga.

 
At 20:39, Anonymous Anonüümne said...

MAMIL'id on Euroopa tulevik, ilusad rattad perse all kihutavad MAMILid vene vägedest läbi nagu omal ajal mongolid ratsudega.

 
At 22:32, Anonymous Anonüümne said...

Uhh, Priit, sellist teksti nagu 13:10 ja 18.20 sööda meile iga päev. See karastab hinge, innustab vaimu ja mobiliseerib meid uutele võitudele iseenda ja vaendlase üle. Ja mis kõige tähtsam, nõndaviisi, stepp bai stepp saame lödipükslusest võitu.

 
At 22:43, Anonymous Kaidi, sportlik naisterahvas said...

Lgp. Karvajalg, rääkige endast veel. Huvitav oleks kuulda, kas teil on võimsad õla- ja kaela lihased? Mõnusalt karvane kints ja reljeefsed sääremarjad teil nähtavasti on.

 
At 07:29, Anonymous Anonüümne said...

Kaidil tuli kissell ära vist!

 
At 09:00, Anonymous Anonüümne said...

Olen alles noor ja kogenematu poiss ning sooviksin leida endale vanema meest, kes mind õpetaks ja kasvataks.
Varem proovisin leida õpetajat mitmetest muudest kohtadest, kus tugevad ja jõulised mehed kogunevad aga nende õpetusmeetodid olid liiga ühekülgsed. Minu keha on veel nõrk ja ei talu suurte meeste õpetusi. Kas siit blogist ma leiaksin endale vaimse isa kes jagaks mulle tarkust. Mida peaksin alustuseks tegema?
Ostsin endale ka juba ratta ja püksid, mis on tihedalt ümber mu jalgade. Mida ma nüüd edasi teen?

 
At 09:33, Anonymous Anonüümne said...

09:00 - paraku peame esitama nõude, et kõik algab TT-üritusele kohale tulemisest, enne ei ole mingit vanemate meeste jutule saamist. Kohe, kui tulemus protokollis, võib uuesti siia tulla ja küsimust korrata.

 
At 09:41, Anonymous Anonüümne said...

Õige, kuna PP ei tule TT üritusele, siis on ta tavaline lödipüks. Seal saab panna oma suksu joonele ja tuisata nii kuidas vaba hing jaksab, lycra peab olema läkiv ja säär sile, kiiver võiks olla aero ja mees ise kiire. Oled mees või ei ole. Tule näita end.

 
At 11:10, Anonymous Raims said...

Tsiklistid, võtke hoogu maha! Minge oma TT-ga teate isegi kuhu. Kaugemale kui metsa seenele.
PP ei ole teie oma. PP teeb mida iganes lustib, sest ta on Boss. Tahab, läheb tt-le, ei taha, ei lähe. Te ei võida PP-d, ärge mitte lootkegi.

 
At 11:28, Anonymous Anonüümne said...

Nii ta kipub olema. Priit on Boss ja Moderaator. Tema ütleb mismoodi Eestimaal virtsahvt töötab.

 
At 04:06, Blogger Unknown said...

ugg outlet
michael kors outlet clearance
true religion jeans
nike air force 1
adidas outlet
ray ban sunglasses
cartier outlet
uggs on sale
longchamp pliage
beats by dr dre
ray ban sunglasses
moncler outlet
ralph lauren polo shirts
adidas outlet store
michael kors uk outlet
fitflops sale
mulberry handbags
omega watches
louis vuitton sunglasses for women
ugg boots clearance
ferragamo shoes
ferragamo shoes
abercrombie and fitch
oakley sunglasses
michael kors outlet online
gucci outlet online
michael kors outlet
tory burch shoes
ray ban sunglasses
louis vuitton pas cher
oakley sunglasses uk
burberry outlet
beats by dre
the north face jackets
moncler outlet store
czq20160908

 
At 08:24, Blogger yanmaneee said...

nike mercurial
goyard bags
moncler jackets
chrome hearts
reebok outlet
nike huarache
yeezy boost 350 v2
links of london outlet store
jordan 13
ray ban

 

Postita kommentaar

<< Esileht