teisipäev, juuli 01, 2014

Pullerits: Kuidas Rein Taaramäe ja Alo Jakin mulle alla jäid?

Märkimisväärne osa Eesti arutlusvõimelisest elanikkonnast, ja sugugi mitte ainult spordihullud, veetsid osa eelmise nädala lõpust hämmelduses ja diskuteerides, kuidas ma suudan niiviisi kahestuda, et kirjutan kaks hoiakult täiesti vastandlikku pikka lugu jalgpalli teemal.

Reedel jahmatas paljusid minu igakuine spordikolumn «Kasvage suureks!», mis oli vastureaktsioon sellele hullusele, mis on paljusid, ka neid, kes jalgpallist varem pole kunagi suurt hoolinud, tabanud nüüd, alates juunikuu teisest poolest seoses sündmustega Brasiilias. Kõrvalt ja kainelt vaadates tundub see kõik nii naeruväärne.

Ilmselt ajas minu seisukoha avaldamisest niigi marru läinud jalgpallifanaatikuid veelgi pöörasemalt vihale see, et nad ei saanud oma viha Postimehe kommentaariumis välja valada, sest olin otsustanud, et kui meil räägitakse euroopalikust vajadusest vihakõne mitte pelgalt piirata, vaid sellele lausa lõpp teha (justiitsministeerium veeretab juba tükk aega selleteemalist seaduseparandust), siis tuleb sellega kuskilt algust teha ja alustada vihakõne piiramist seal, kus see on kõige ilmsem – veebikommentaariumis. Kuid ega sellega inimestelt kommenteerimisvõimalust ära võetud (olgugi et mitte kusagil pole kirjas ega ole see ka mingi universaalne inimõigus, et inimestele peab pakkuma ajalehe veebiküljel kommenteerimisvõimalust – ei pea!). Igaüks, kes tahtis oma seisukohta väljendada, sai selle saata minu meiliaadressile, mis oli lisatud kirjutise lõppu. Tosin inimest seda ka tegi.

Vaevalt laupäeva hommikuks reedesest jahmatusest toibunud, paisus inimeste segadus veelgi suuremaks, kui Arteris ilmus minu pikk intervjuu Eesti jalgpallikoondise kapteni, Saksamaa Bundesliga mulluse hooaja kaheksanda meeskonna FC Augsburgi keskkaitsja Ragnar Klavaniga. Väga paljusid ajas kimbatusse, et kui olin reedel kritiseerinud jalgpallihullust, kuidas siis sain teha järgmiseks päevaks intervjuu jalgpalluriga, kelle suhtes paistab usutlusest läbi minu poolehoid ja sümpaatia.

Kuna need kaks kirjutist külvasid avalikkuses sedavõrd palju küsimusi, siis hea meelega selgitan. Ma suhtun alati enamikku oma intervjueeritavatest hästi ja poolehoiuga. Ma ei intervjueeri ju vägistajaid ega mõrtsukaid – seega, miks peaksin oma usutletavatesse suhtuma vaenulikult, pahatahtlikult, ründavalt? Liiati, kui soovid, et inimene intervjuus avaneks, peab tal tekkima sinu vastu usaldus. Ja see ei teki kindlasti siis, kui ta tunneb, et teda vaenatakse. (Lisamärkus: räägin siin isikuintervjuudest; uudisintervjuudega on sageli sootuks teine lugu.) Pealekauba, kes Klavani intervjuud luges, see kindlasti veendus, et tegemist on väga tubli mehega, ja ma ei salga, et minu poolehoid tema vastu intervjuu käigus vaid suurenes, mida rohkem sain teada, kuidas ta oma eesmärkide saavutamise nimel tõsise spordimehena tööd teeb – ja samuti, kui tähtis on talle tema perekond.

Reedene kolumn, kui te seda ilma liigsete emotsioonide võrku langemata lugesite, ei olnud sihitud sportlaste ehk jalgpallurite (sh Klavan) vastu, vaid Eesti inimeste arulagedaks paisunud jalgpallihaiguse vastu. Suurimat heameelt valmistas üks Eestis laialdaselt tuntud kultuuritegelane (minust mitmed aastad vanem mees), kes oli hankinud tuttavate kaudu mu telefoninumbri, et helistada ja reedese kolumni eest tunnustust ning tänu avaldada. Kas ma peaks vaikima, et see tegi tohutut heameelt? Ei pea.

Esmaspäevases Õhtulehes oli meeldiv üllatus, kui nägin, et olen pälvinud oma reedese jalgpallikommentaariga spordikülgedel mitu korda rohkem leheruumi kui pühapäeval Eesti grupisõidu meistriks tulnud Alo Jakin ning Cofidise proff Rein Taaramäe kahe peale kokku. Kusjuures, olgu lisatud, laseb ainult nõrk mees end sellest rööpast välja lüüa, kui mõni kirjutis, nagu Õhtulehe oma, teda kritiseerib. Selline poleemika käib asjade loomuliku käigu juurde. Liiati, märkigem, oli suur osa Õhtulehe kirjutisest minu kirjutise parafraseering ja selle teise poole vastuargumentatsioon veetud liiga laiaks, nii et ei tundnud sellest end eriti puudutatunagi.
******
Parriott Mesa and La Sal Loop Road, Moab, Utah, 24. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Fotod 1 ja 2: Jalgpallihaiged Brasiilias (ülemisel pildil rase). Fotode autor: LaPresse/Scanpix
Fotod 3 ja 4: Ragnar Klavan. Fotode autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 5: Alo Jakin (paremal) võidab Palamusel Eesti meistritiitli jalgratta grupisõidus Gert Jõeääre ees (vasakul). Foto autor: Eesti Jalgratturite Liit

32 Kommentaarid:

At 12:12, Anonymous Anonüümne said...

Jube. Pulleritsu kõige hullemate päevade tasemel postitus.

 
At 12:26, Anonymous Anonüümne said...

väga hea Priit. Suurepärane lugu, väga naks pealkiri! Kui Scanpixil on veel soojas kliimas elavate naisterahvaste pilte, siis ärge hoidke vaka all.

 
At 12:33, Anonymous Hapukurgi hooaeg said...

See on tase, kirjutada blogiartikliks kommenteerijate ja enda eelnevad blogikande kommentaarid ja sinna vahele veel paar kommentaari susata ning tehtud! Loomulikult on nii hiljem otsingumootori abil neid kommentaare lihtsam ja kiirem leida, seega igati pragmaatiline kroonika kajastus.

Saan aru, et nüüd kus PP-l on ideedest kumm tühi, tuleb rõhku panna ainult kommentaaride poolt genereeritavale sisule.

Teeks siis algust. Aga millest sa siin ikka kirjutad - PP profiil on ammuilma tuvastatud ja kommentaarides ka ladusalt lahti kirjeldatud samuti on leivaisa motiivid teada, spordist me ammu enam ei räägi kui spordist vaid kui vaba aja ekstravagantsest enesevigastamise viisist, poliitika teemal ei julge PP kaasa rääkida pragmaatilistel põhjustel, no millest siis siin enam rääkida?

Räägiks õige blogipidaja tervisest 13 aasta pärast. Nimelt kuulsin pea 13 aastat tagasi sellist vandenõuteooriat, et tegelikult on teadlased juba inimese pikaealisuse ja varuosade probleemi lahendanud. Ainuke murelaps on siiani mõistuse kadumine aja jooksul, mis tähendab, et inimesi võib remontida lõpmatuseni ning lõpuks nad muutuvad kõik zombideks. Kujutage nüüd aga ette, et kesikute valijad ei kao maamulda vaid teevad valimistel ainult valitsejatele ebasobivaid numbreid kindlatesse kastikestesse. See aga pole ainult Eesti probleem, vaid ka arenenud maailma probleem. Seega pole tark inimesi väga remontida ja nende eluiga pikendada kuna zombistumise vältimine on veel liiga kõva pähkel. Kasulik on kui inimene on näiteks põlve ära lõhkunud, et siis ta pigem kulutaks oma ressursse mingi tehnikavidina hankimiseks, mis kompenseerib tema muret, kuid ei teeks terveks ja jätaks inimese meditsiinisaavutuste püsikundeks, kuni ta selle kõige eest maksta jõuab. Seega pakun välja, et 13 aasta pärast jookseb Priit eemaldatavate tehispõlvede ja säärte abil oma Eesti rekordi 800 meetris tänu selle tehnikavidina erakordsele elastsusele ja energiaefektiivsusele. Nn poolmaratonide rekordid purustab ta aga juba varem, st niipea kui selle vidina kätte saab ja ülejäänud kommentaatorid peavad seda proteesi keelatud tehniliseks dopinguks, kuid PP apelleerib oma puuetele ja invaliidi tõendile. Kommentaatorid peavad neid tõendeid aga kõlvatuks valeks ja PP-d simulandiks mille peale hüppab PP lõdvalt 3 m kõrgusele ja tühjendab lennult põit teda suliks pidava rahvamassi peale. Ainuke võimalus seda stsenaariumi vältida on, kui PP-l ei jätku raha ise selle seadme hankimiseks ning Haigekassa talle seda ei kingi. Vot selline vandenõuteooria tekkis viimasesest blogiartiklist inspireerituna.

 
At 16:24, Anonymous Anonüümne said...

Priit - ja ette ei käi koma!

 
At 16:55, Blogger Priit Pullerits said...

...käib, ja kuidas käib! Oleneb lausest. Millele viitate?

 
At 16:56, Anonymous Anonüümne said...

16.24, kui sa mõtlesid seda lauset: "Märkimisväärne osa Eesti arutlusvõimelisest elanikkonnast, ja sugugi mitte ainult spordihullud, veetsid osa eelmise nädala lõpust hämmelduses ja diskuteerides, kuidas ma suudan niiviisi kahestuda, et kirjutan kaks hoiakult täiesti vastandlikku pikka lugu jalgpalli teemal.", siis loe seda veelkord väga hoolikalt ja sa saad aru, et seal lauses käib ja ette koma.

aink

 
At 18:25, Anonymous Anonüümne said...

Neile, kes põlastavad vastupidavussporti, nagu jooks, rattasõit, suusatamine, üks õpetus kõiketeadvalt Naised24 küljelt:

Treening tõstab loomulikul moel testosterooni taset. Enamasti räägitakse sellest hormoonist seoses meestega, ent seda toodab ka naise keha, ja see mängib seksuaaltervise juures olulist rolli. Testosteroon stimuleerib seksuaaliha, tõstab libiidot ja aitab ka saavutada paremat naudingut. Hea meetod testosteroonitaseme tõstmiseks on teha vastupidavustreeningut.

 
At 18:55, Anonymous Mungo Jerry said...

18:25 jõudsime teise olulise osise juurde meie elus. Esimene on loomulikult jalgpall (kui elust välja sukeldumise vorm) ja teine on seks (kui elusse sisse sukeldumise vorm).

suur kvantfüüsik Erwin Schrödinger ütles et eksisteerimiseks vajame 2 asja - jalgpalli ja seksi. Tegelikult alkoholi ka, aga selle jättis insener kahjuks ütlemata.

 
At 19:18, Blogger Priit Pullerits said...

Ei saa salata, et väga meeldiv on saada lugejatelt kirju, mis ütlevad, et:

Taas ei saa ma jätta väljendamata oma vaimustust kuukommentaari kohta, mis ületab tavapärase kommentaari mõtterikkuse, eriti lõik "Või seepärast..."

Mulle Teie artikkel jalgpallist MEELDIB!!! Olen mõelnud ise kogu aeg samamoodi, aga ei ole põhjust ja ega vist oskustki hakata nii tabavalt seda sõnastama.

Olen 'seedinud' jalgpallilugu, nagu ilmselt paljud. Palju häid tähelepanekuid ja ma olen väga tänulik, et valukohad said välja
toodud.

See on julge arvamus. Ise olen ka paljude artiklis mainitud
seisukohtadega nõus.

Sul sai hea kommentaar.

Täiesti nõus Teiega.

Mõistlikud argumendid.

Hea on teada, et ma pole ainus, kes nii arvab.

 
At 19:31, Anonymous Anonüümne said...

Eks maailmas leidu igasuguseid. Mõned näiteks hääletavad Keskerakonna poolt.

 
At 20:05, Anonymous Anonüümne said...

Ega muidu poleks asjal vigagi, aga eesti mehed, kes telekas esinevad on muutnud jalgpalli, ning veel nii mõnegi teise spordi eemaletõukavaks. Kaljuveer ei saa aru, et temalt nõutakse ennekõike erapooletust. Tema näeb enda funktsiooni aga jalgpalli populariseerijana. Siin mõjub ta aga pealetükkivalt, mis just peletab inimese eemale.
Teiseks,
Enamik inimesi kes tv-d jälgivad, vaatavad asja nö. vaatemängulisuse lähtekohast. Seega mind ei huvita mis seal "under the hood" on. Autovõidusõidu võistlus on samamoodi, vaatemäng, mind ei huviat kapoti all olevad trikid, mis mõne hobujõu juurde annavad. See on erialaspetside mängumaa.
Samuti vutiga, meie kommentaatorite (Zelinski, see jäme poiss mis-ta-nimi-nüüd-oligi) ülipüüdlik seletamine teeb asja nõmedaks. Eriti see "Karvalov tahtis sööta ... Protassovile". Kust kurat sina tead kellele ta tahtis sööta või mida teha?
Ma ei tea kas tuleb see Sääritsa mõjudest, kes seletas kergejõustikku läbi "ta tahtis" paradigma. A la Stepulov jooksis kõvasti, kuna ta tahtis finaali pääseda.

 
At 22:38, Anonymous Anonüümne said...

Valik eesri noorte nimesid:
Carl Enn Hellat, Joonas Juan Turba, Kevin Christopher Jegers.

Kes meil seda eestlust siis ohustab? Putin, Gustav Naan või meie enda eesti lapsevanemad?

 
At 09:08, Blogger Priit Pullerits said...

Ainus, mis mind jalgpalli MMil huvitas, oli see, kui kaugele jõuab USA. Aga ma ei vaadanud ühtegi USA mängu, nagu pole ma vaadanud ka ühtegi teist mängu. Hommikul vaatasin veebist järele - USA kaotas Belgiale 1:2. Kahju. ... Oot-oot, aga see ju võõras mure, täiesti võõras mure. Sest vaatame asja rahulikult: mis see minu asi on, miks see peaks mulle korda minema, mis tähtsus sel on, kuidas USA on mänginud. (USA asemele võite ise omal soovil kirjutada enda vaatevinklist ükskõik millise riigi nime.) Kui nüüd rahulikult järele mõelda, siis pole sel tõesti mingit tähtsust meist mitte kellegi jaoks, kuidas mängib USA, kuidas Brasiilia, kuidas Belgia jne. See kõik on võõras mure, mida ei ole vähimatki mõtet omaks võtta, sest sellest ei sõltu minu ega teie elus mitte midagi. Niisiis, lihtne ja loogiline ja kaine järeldus: ei ole mõtet jalgpalli vaadata ega isegi mitte MMil kellelegi kaasa elada. See on asjatu enda närvi/"närvi" ajamine. Äkki peaks sel teemal suurema kolumni kirjutama, enne kui pole hilja?

 
At 09:57, Anonymous Anonüümne said...

Sest vaatame asja rahulikult: mis see minu asi on, miks see peaks mulle korda minema, mis tähtsus sel on, mida Pullerits on kirjutanud. (Pulleritsu asemele võite ise omal soovil kirjutada enda vaatevinklist ükskõik millise eneseimetleja nime.) Kui nüüd rahulikult järele mõelda, siis pole sel tõesti mingit tähtsust meist mitte kellegi jaoks, mida kirjutab Pullerits ja millise ratta seljas ja kellega koos ta surmigavat maantelinti tallanud on. Nüüd vist panin mööda. See viimane ongi ainumas oluline asi maailmas, koos kohealgava tuurdefraantsiga.

 
At 11:18, Anonymous Anonüümne said...

-> 09:08

Asjatu või asjalik närviminek on vaatenurga ja hetke küsimus. Eks vanatüdrukutel oli ka kunagi mõttes, et asjatu pidu või vuih midagi targemat on teha. Lõpuks jääb elu elamata ja emotsioonid ning kogemused jäävad saamata.

 
At 11:25, Anonymous Anonüümne said...

Ehh Priit, Saad aru, eilne Ameerika-Euroopa vastasseis oli otsustava globaalse tähtsusega. Eilne mäng oli katalüsaator. Kes sai pähe??? Ameerika!!! Euroopa väikeriigilt. Uhh. Ja selliselt suurriigilt ootab tilluke Eesti kriitilises olukorras abi, kes ei suuda oma jalgpallimansatki ühe väikeriigi vastu mobiliseerida. Tegelikult oleme ausad, suutis mobiliseerida täpselt lisaaja alguseni. Siis lagunes mäng koost. Mis eestlaste kontekstis tähendab, et Ameerika palgasõduritest on Eestis abi seni kuni saabub teada tuntud pikk lisaajaga vene talv milleks pole teljeriikidele orjenteerunud ameeriklased piisavalt valmistunud ja lagunebki kaitse koost sest puudub stamina. Vot selline tähendus on eilsel vutimängul meile. Peealegi pole võõramaalased kunagi suutnud olla edukad Utria dessandil. 3 aastat tagasi olid isegi Belglased siin suvisel Ernal outsaideritena rivi lõpus koos muude väljamaalastega. Talvine kaitse ettevalmistus NATO poolt on Eestis nõrk. Mäletatavasti olid ka Eesti vabadussõda talvel. Seega lood jänkide abiga on eilse mängu kontekstis väga hapud.

 
At 11:28, Anonymous Anonüümne said...

Ameerika dessantnikud ei osanud Kevadtormil söösta-katat teha. Oleks reaalne vastasseis neil meie ajateenijatega olnud, oleks Kevadtorm olnud selle dessantkompanii jaoks hakklihamasin.

 
At 11:47, Anonymous Anonüümne said...

Lakkuge kõik mu perset. /Lacken Sie mir Arsch. --J. Hašek-Sveijk

 
At 12:08, Anonymous Anonüümne said...

11:25 väga karmid sõnad aga nii see on,

 
At 13:38, Anonymous Sink Evald said...

Huvitav mida arvab asjast reamees Kõvatoomas? Kas vaatab kasarmus jalgpalli või puhastb hoopis relva ja ümiseb patriootilisi laulukesi vabast ja iseseisvast Eesti vabariigist?

 
At 13:41, Blogger Priit Pullerits said...

Mul on hea uudis: Eesti inimeste meelelaadis on toimumas midagi positiivset - jalgpall ei trooni televisioonis vaadatavate saadete tipus. Just äsja sain TNS Emorilt eelmise nädala vaadatuimate saadete pingerea ning seal on esikümnes ainult üks jalgpallimäng, Holland-Mehhiko 131 000 vaatajaga, mis andis 3. koha "Suvereporteri" ja "Sajandi armastuse" järel. 10. kohal on tabelis Eesti film "Suvi" ja seda ainult 95 000 vaatajaga. Nii et vaatajaid on väga vähe!

 
At 13:43, Anonymous Anonüümne said...

Mehed, kõik pole veel kadunud. Vader sai TdF-ile ja ütles et mott on täitsa olemas. Oleks vaid mõni hea sõber kes ütleks millal paugutada ja millal tagasi hoida. Või on Vader lihtsalt nii sirgjooneline mees, et tema ei hoia kunagi tagasi?

 
At 13:59, Anonymous Anonüümne said...

Olen kindel, et viietunnine Tour de France'i etapp kogub vähemalt 270 000 vaatajat, suvel.

 
At 18:59, Anonymous Anonüümne said...

Mehed ärge magage, andke tuld. Ega Priit üksi pea eesti asja ajama. Kui pealik on veidi väsinud, peame meie, autoriteetsed kommijad lippu kõrgel hoidma. Kuhu on jäänud arutelu eelisarendatavate alade üle? Korvpall, kergejõustik, suusk, vehklemine ja jalgratas oleksid need neli ala mis mingisugust tuge saavad. Ülejäänud jäägu entusiastide hooleks.

 
At 19:26, Anonymous Anonüümne said...

Kõvatomas võiks Ukraina armee seersandi Rukošopa šefluse alla võtta. Sealkandis on meestel perse tuliseks tehtud.

 
At 23:30, Anonymous Anonüümne said...

misasja seda suuska sinna arendada on vaja, sai siin päris palju eelisarendust, aga tulemus on puuks. Pigem siis juba laskesuusatamine, seal on võistlustel midagi huvitavat ka siis kui omadel hästi ei lähe.

Kindlasti on tarvis arendada jalgpalli, kui igasse maakonnakeskusesse jalgpalli sisehall rajada, siis pange tähele, on 10-15 aasta pärast rahvuskoondis hoopis teisel tasemel ja ka Pullerits hakkaks jalgpalli vastu huvi tundma, sest et koondis hakkas tihedamini võitma.


Ratast võiks arendada nii, et vähemalt Tallinnasse saaks sise treki, ideaaljuhul Tartusse ka.


Jäähokit tuleks ka arenda, sest et kuidas me oleme siin maailmas sellised nohikud, kes kaasa ei tee, kui kõik teised teevad, aga vaadakem tõele näkku, tegu on rikaste riikide alaga.


 
At 01:29, Anonymous Anonüümne said...

Kas see ulmeline paaristõukenõks tõusudel võib olla see, et tõuke ajal tood jalgu ette poole?

 
At 13:07, Anonymous Anonüümne said...

Täpselt nii, 01:29, puusad ette. Kuid see on pool tõde, tõusta tuleb ka päkkadele.
Algajatele aga väga koormav, mõnesaja meetriga jalad lödid all - ehk lödipüks valmis. :)

 
At 05:35, Blogger Unknown said...

qzz0606
guess factory
coach outlet
oakley sunglasses
michael kors outlet
cheap jordans
camel shoes
ray ban sunglasses
swarovski outlet
coach outlet
fitflops sale clearance

 
At 05:21, Blogger Unknown said...

www0705
fitflops
mulberry handbags
kate spade outlet
oakley sunglasses
kevin durant jerseys
ralph lauren pas cher
moncler outlet
true religion jeans
air jordan shoes
jazz jerseys

 
At 05:35, Blogger jeje said...

skechers outlet
manolo blahnik outlet
canada goose jackets
cheap snapbacks
ugg boots on sale 70% off
golden goose sneakers
polo lacoste
golden goose
moncler outlet
golden goose sneakers

 
At 05:35, Blogger Unknown said...

www0820

kate spade outlet online
salomon
nike air max 2017
fitflops sale clearance
cheap nba jerseys
uggs outlet
coach factory outlet
skechers shoes
reebok
moncler online

 

Postita kommentaar

<< Esileht