reede, aprill 10, 2015

Pullerits: Kuidas arendada korraga reisi, koordinatsiooni ja... mida veel?

Ärge te niisama hüpake. Kui hüppama hakkate, olgu asjal ikka mõte.

Kas hüppamisel saab siis vastupidavusaladel mõtet olla, küsite, silmad punnis ja suu ammuli.

Oo-jaa, saab küll, ja kuidas veel.

Hüppasin tervelt kolmveerand tundi, tõsi, pausidega. Muusika saatel. See oli algul isegi liiga vali. Palusin vaiksemaks panna. Pandi.

Aga see, nagu öeldud, polnud niisama hüppamine. See oli ikkagi jumping. Just, jumping, ingliskeelse patenteeritud nimega.

Astud parajalt jäigale batuudile (mitte sellele, mida prahipoed odava raha eest müüvad). Lased end põlvedest veidi alla ja kallutad keha kergelt ette. Siis vaatad, milliseid samme ja liigutusi treener ette näitab, ning teed kaasa. Kusjuures asja iva ei ole selles, et hästi kõrgele hüpata. Vastupidi, eesmärk on jalgadega, täistallaga tugevasti alla suruda, mis tähendab, et reielihased saavad hea koormuse. Kus läheb reielihaseid vaja? Loomulikult rattasõidus.

Niisiis, reielihaste tugevdamine on esimene võit. See on lihtne. Teise võidu saavutamine on märksa raskem.

Tolleks teiseks võiduks on paranenud koordinatsioon, mida läheb hädasti vaja näiteks talvel suusatamises. Koordinatsiooni, tunnistagem, ei ole enamikul üleliia palju. Kui peate batuudil jalad tööle panema ning siis neile lisaks teatavate, treeneri ettenäidatud liigutuste järgi ka käed, läheb hüppamine, uskuge mind, üksjagu keeruliseks, sest ega te kogu aeg tuimalt jalgadega ühtemoodi alla suru – jalad teevad ka erinevaid liigutusi.

Tempo läheb tavaliselt kiireks. Ja siit tuleb kolmas võit: tegemist on justkui intervalltrenniga. Üks hüppamisseeria kestab 3-4 minutit, olenevalt rütmika saatepala kestusest, siis umbes minut taastumiseks, ning seejärel uus hüppamisseeria teistsuguste sammude ja liigutustega. Kokku 11 seeriat. Jõudu!

Üks asi meestele hoiatuseks. Kui hüppama lähete, siis pange jalga tihedad kitsad püksid. Kui ikka teatud asjad teiega kolmveerand tundi kaasa hüppavad, siis ärge pärast imestage, et miski on hell või valus või hõõrdunud. (Naistel asub sama probleem nabast veidi kõrgemal.)

Andke nüüd minna!
*****
Chesler Park, Needles District, Canyonlands National Park, Utah. 28. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Jumpingu trenn Healthy Attitude Fitclubis. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Fotod 2 ja 3: Õige hüppeasend (pilt nr 2) ja ülepingutatud kõrge lennuga vale hüppeasend (pilt nr 3). Hüppavad Merike Kangro (vasakult), Kärt Rebane, Enely Sarapuu, Johanna Lepp ja Kaspar Lannes. Fotode autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix

49 Kommentaarid:

At 13:39, Anonymous Anonüümne said...

säärane evolutsioon siis - laabuvast machost liibuvaks aeroobikabuddy´ks. Ja ma ei saa öelda, et ma pettunud oleks.

 
At 13:47, Blogger Priit Pullerits said...

Treeningute mitmekesistamine on selle kõige nimi. Sellest on vähe, kui üks päev sõita 30 km 52 minutiga ja teine päev 45 km 1:28ga - kuigi kiiruste ja distantsi vahe on suur, on tegemist lõppude lõpuks ikka ühe ja selle sama asja ehk liigutusega. See lihtsalt enam ei arenda.

 
At 14:40, Anonymous Anonüümne said...

Selmet batuudil kellasid hüpitada ja reisi trimmida, tuleks rattarallidel peagrupist mahajääjatel treeningkava üles ehitada põhimõttel „valmis tööks ja kaitseks“.
Kumb oleks vainlase tõrjumisel etem, kas atrofeerunud ülakehaga Andy Schleck või tolle naisfänn?
http://veloballs.com/schlecks-slide-continues-may-slid-trek-team/

 
At 14:47, Anonymous Anonüümne said...

Kui ikka juhe koos, siis tegu on ületreeninguga. Selmet karata, tuleks hoopis puhata.

 
At 15:02, Anonymous Anonüümne said...

14:40 õige jutt

 
At 15:29, Anonymous Anonüümne said...

Täpselt nii, 14:40. Vainlast märgates hakkaks hr Schleck tõenäoliselt kiire kadentsiga väntama, aga kahjuks vales suunas, kuid ennast igakülgselt arendanud naisfänn taoks kallaletungijate näod nii käte- kui jalalööke tehes ilusasti pilve nagu kodumaa varakevadise taeva.

 
At 15:41, Anonymous Anonüümne said...

Tegin spordimeeste sõnaraamatusse paranduse, aitäh:

pehmostumine - "treeningute mitmekesistamise kõige nimi"

 
At 16:18, Anonymous Kägu said...

Mehed jätke see hüppamine kus kuuskümmend, kloppite omal munad paiste, pärast suusatate harkisjalu nigu Pullerits

 
At 16:38, Anonymous Jüri Öö said...

PP-l sõbrannasid jagub.
Kuna pildid on lahedad, siis kiidame müügijutu heaks.

 
At 16:41, Anonymous Anonüümne said...

Kus PP hüppamise pilt on?

 
At 17:33, Anonymous Anonüümne said...

Selle jutu peale tuleb silme ette selletalvine MK etapp Otepääl,kus loo autor kummaliste liigutuste saatel rada läbis.Et see trenn peaks selle nagu välistama.Aga noorte naiste saatel trennis hüplemine võib ka ohtlik olla-kui liiga vapralt seal pingutada, võib vigastusi tekkida.Nii et võtke asja ikka rahulikult.

 
At 17:55, Anonymous Karvajalg Harku Vallast said...

Taaramäe on atrõõvis, loodame et peab vastu ja võtab etapi võidu ära. Tõusu prossa näitab 28%. Alla 20 km minna, anna rsk kuuma.

 
At 17:58, Anonymous Martin, semiootik said...

Härra Pullerits, üks küsimus eelmiste postituste valguses. Mainisite Andrus Ansipit. Kas teate, et Ukraina parlament kuulutas kommunismi kuritegelikuks? Kas lähete ja annate Ansipi üles?

 
At 18:47, Anonymous Anonüümne said...

Kui lugeda seda baskikeelset artiklit, siis Taaramae pani kogu päeva ässa - üks soolo teise järel juba 1km alates:
http://www.biciciclismo.com/cas/site/eventos_online-ficha.asp?id=624
(kui Astana bänni saab, siis on ikka kahju küll)

 
At 18:48, Anonymous Anonüümne said...

Härra M. palun vahetage plaati, seda juttu oleme juba lugenud.

 
At 20:46, Anonymous Anonüümne said...

härra Pullerits kas rohkem komprat ei laeku jooksumeeste dopinguasjast? Kui asjad juba hargnevad, siis peaks ju midagi juurde tilkuma? Ei taha uskuda, et asi juba maha maetud?

 
At 20:49, Anonymous Anonüümne said...

Reinu Vader raiub tõusu.

https://www.facebook.com/video.php?v=793139694087962&set=vb.100001758160622&type=2&theater&notif_t=video_processed

 
At 22:12, Anonymous Anonüümne said...

Paistab, et Vader on oma tervisehädadest õnneks lõpuks üle saanud. Kui 28% tõusudel suudab organism (hingamisteed ja kopsud - Reinu hädade algus) sellise ülekoormuse all nii hästi ära ventileerida ja hapnikuga varustada, et sõita kogu 4h maailma tippudest tiba eespool ja ka taga kogu aeg üritatakse, siis organism peab töötama nagu kellavärk.
Rõõm näha, Vader, ja pöidlahoidjad on väga rahul!
Kui litsents alles jääb, siis lubab korralikku hooaega.

 
At 22:14, Blogger Andrus said...

Huvitav tähelepanek. Hr Pullerits tuli vinge hooga mööda Näituse tänavat ning keeras järsult Vaksalisse, oma kodutänavale. Olin ise just parasjagu ületamas Vaksali tänava ülesõitu, autoga kui Pulleritsu märkasin. Võtsin kohemaid hoo maha autol, nii 30km/h peale, ning jäin kramplikult rooli kinni hoides ootama, millal Pullerits minust kui seisvast postist mööda kihutab. Tahavaate peeglisse kiigates aga hämmeldusin, kuna erkroheline kiiver jäi üha kaugemale ning kaugemale. Mida võiks sellest järeldada? Kas Pullerits sai täna ``haamri``? Kas Pulleritsu spidokas on ikka õigesti kalibreeritud? Kas uudne treeningmeetod retuusides imes viimased mahlad ihust välja? Mida päevakangelane ise ütleb, kus on tõde?

 
At 10:24, Anonymous Anonüümne said...

Martin Loo tänane sõit, algusega kell 23:30

http://uscup.net/us-cup-tv/

http://stardipaik.ee/projektid/jalgrattasport/martin-loo-mk-etappidele/

 
At 10:56, Anonymous Anonüümne said...

Andrus esitab tõsist komprat, sellele ei saa vastamata jätta! Kas muidu 40-50km/h sõitjat on tabanud toksoplasmoos, mononukleoos või mõni tavameditsiinile tabamatu kõrihäda? Või on asi ratta spidomeetri kalibreeringus (vaikeseadetes 24" ratta järgi?)??

 
At 12:09, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 14:41, Anonymous Anonüümne said...

Kas Taaramäe on täna ka atrõõvis?

 
At 14:48, Anonymous Kaarel, blogirott said...

Mitte keegi, kordan: mitte keegi ei tule ütlema kui kiiresti härra Pullerits sõitma peab võib mida muud. Härra Pullerits on väljaspool kriitikat, te sitakotid ikka ei saa asjast aru. Härra Pullerits on kunn ja keiser, ta võib teha mida ise tahab - käia kätel või sõita tõllaga.

 
At 15:08, Anonymous Anonüümne said...

Blogirotil on õigus. Mitte keegi ei mölise härra Pulleritsu kallal.

 
At 17:39, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsu kool on nüüdseks ajalugu <a href="http://www.rattaklubi.ee/est/pulleritsu-kylakool-2012>http://www.rattaklubi.ee/est/pulleritsu-kylakool-2012</a> - selleest on koolipapa Pullerits siiski veel alles, kes ärgitab blogis noori kargamisega tegelema.

 
At 17:40, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsu kool on nüüdseks ajalugu http://www.rattaklubi.ee/est/pulleritsu-kylakool-2012 - selleest on koolipapa Pullerits siiski veel alles, kes ärgitab blogis noori kargamisega tegelema.

 
At 20:22, Anonymous Martin said...

Karta on, et koolide sulgemisi tuleb parempoolse haridusministri valitsemise all veelgi.
Vene koolide järel võetakse eesti. Kurikuulus "Jüri Mõisa programm".
Taas on laupäev ja kl 21 Pulleritsu blogis (mis erinevalt koolist ei ole veel kinni) algamas Tolerantsuse tund.
Kõik rahvuslikult mõtlevad noored mehed on oodatud oma mõtteid siin välja ütlema.

 
At 20:36, Blogger Priit Pullerits said...

Andrus, 22:14, see oli juba lõdvestusfaas, oli teinud üksinda 45 km, sellest enamik vastu räiget tuult.

Täna, pühapäeval tegin koos paarimehega 74 km veidi alla 2:19, sõitsime Tartust välja Lähtele mööda Tartu rattaralli rada, sealt keerasime Kukulinna peale ja tulime omakorda sealt mööda rattaralli rada Tatusse, et oludega tutvuda. Pilt, mis rallil ees ootab, sai palju selgemaks. Olge hoiatatud, et linnas läheb jamaks - palju kitsaid ja väikse raadiusega ning võõrastele väga ootamatuid ja salakavalaid ringteid.

 
At 20:36, Blogger Andres P said...

https://www.youtube.com/watch?v=SLnP8EMs728
päris koomiline oleks Priitu ja härraseid niimoodi näha.
Tuld.

 
At 20:39, Blogger Priit Pullerits said...

Aga kõige tähtsam on see - kas te tänases Postimehe AKs minu üle kahe külje intervjuud Leo Kunnasega lugesite? See on sisukamaid ja kaalukamaid intervjuusid, mis Eesti ajakirjanduses viimastel kuudel ilmunud. See räägib Eestile praegu kõige olulisemast. On väga mõtlemapanev. Näis, kas poliitikud teevad nüüd taas näo, et pole näinud, pole kuulnud, pole lugenud? Noh, Sven Mikser?

 
At 20:59, Anonymous Anonüümne said...

Ei leia seda intervjuud. Paluks linki.

 
At 21:06, Anonymous Martin, semiootik said...

Ei ole lugenud. Mina ei loe Postimeest. Loen teie blogi. Võtke seda komplimendina.
Vaibaalustes kabinetimängudes pehmekehalistele orduvendadele "haledalt alla jäänud" Kunnas üritab avada teist rinnet. Postimehe veergudel, laial rindel.
Sven Sesteri vanade Vene äripartnerite Eesti-investeeringud usutavasti on kindlalt kaitstud.
Mis veel? Kevadine ägenemine. Ühistranspordis on märgata.

 
At 23:08, Anonymous Jüri Öö said...

Omakülamehed Andrus ja Andres nokivad siin peremehe kallal, aga noortel meestel on veel arenguruumi.
Vanameister käib noorte naistega koos hüppamas, kiidame heaks.

 
At 13:46, Anonymous Anonüümne said...

Estonian national champion oli ka vahel korraks pildis.

nt. 4:09:45

https://www.youtube.com/watch?t=14990&v=bqFnL6Umapo

 
At 21:50, Anonymous Anonüümne said...

Kes täna atrõõvis oli?

 
At 22:42, Blogger Priit Pullerits said...

Täna tuli üksinda tuult murda 43 km. Aga sain enne koju tagasi, kui sadama hakkas. Õige ajastus on selle nimi!

 
At 06:09, Anonymous Anonüümne said...

Intervjuust Kunnasega on puudu olulised küsimused, näiteks miks Kunnas on reservis, mitte kaitseväe eesliinis? Selline jutt ilma ise asja sees olemiseta ei maksa paraku midagi. Tema teooriale vastuargumendiks on väga lihtne tödemus, et vene vötab eesti 4 tunniga, selle ajaga ei sa ka kaitseliitu kokku mitte. Seega peab tegutsema teisiti.
kah priit

 
At 08:13, Anonymous Anonüümne said...

venelased riputavad meie KL mõne tunniga nöörile nagu silgud ritta,need Nato poisid samuti.No mõelge ise,millega saaksid jänkid siin hakkama miinus25 külmaga,1-st x näevad lund.

 
At 08:44, Anonymous Anonüümne said...

Kui Hillary Clinton saab USA presidendiks - mis oleks ka väga värskendav, eks ole - siis saab Eesti endale kindlasti üksjagu tôhusama kaitse nii NATO kui vajadusel USA poolt. Hillary oli juba välisministrina väga hea ning läbi ajaloo on demokraatide valitsused olnud Venemaaga suhetes resoluutsemad kui vabariiklased.

 
At 09:11, Anonymous Anonüümne said...

Minu reisikoordinatsioon arenes märgatavalt - järgmine kord, kui huvi spordi kohta lugeda, reisin ilmselt mingisse muusse blogisse.

 
At 09:56, Blogger Indrek Sarapuu said...

hr või pr 9:11 (On vast tabatud kellaaeg). Kunagi ühel sulgpallivõistlusel sai hr Mart Siliksaarega juttu veeretatud ja hoobeldud siis mis plaanidega kohal ollakse. Meister ütles seepeale, et "Mulle meeldivad need tegelased rohkem kes kõigepealt töö ära teevad ja siis räägivad". Ehk teisisõnu kus ja mis on see "mingi teine"? Olen ka selles osas ringi kaevanud ja ei saa öelda et huvitavad kraami just üleliia palju oleks.

 
At 11:13, Anonymous Anonüümne said...

Indrek tabab biiti. Justament nii ta on, Pulleritsu blogil pole konkurenti. Vähemalt mitte selles keeleruumis.

 
At 03:47, Blogger Unknown said...

qihang0630louboutin pas cher
true religion sale
true religion
burberry scarf
jordan pas cher
michael kors handbags
air max 90
coach outlet store online
hollister clothing store
michael kors handbag
coach outlet
chaussure louboutin
coach outlet online
nike blazer low
cheap oakleys
kate spade
air max shoes
kate spade handbags
michael kors
longchamp soldes
oakley sunglasses
ed hardy clothing
michael kors outlet online
cheap beats
longchamp outlet
ralph lauren
soccer shoes
tory burch outlet online
rolex watches
polo ralph lauren outlet
cheap jordans for sale
ray bans
replica watches
chanel online shop
coach outlet online
christian louboutin outlet
q

 
At 23:22, Blogger Unknown said...

I like it when people come together and share ideas.

http://www.prokr.net/2016/09/water-leaks-10.html
http://www.prokr.net/2016/09/water-leaks-9.html
http://www.prokr.net/2016/09/water-leaks-8.html
http://www.prokr.net/2016/09/water-leaks-7.html
http://www.prokr.net/2016/09/water-leaks-6.html
http://www.prokr.net/2016/09/water-leaks href="http://www.prokr.net/2016/09/water-leaks-4.html">http://www.prokr.net/2016/09/water-leaks-4.html
http://www.prokr.net/2016/09/water-leaks-3.html
http://www.prokr.net/2016/09/water-leaks-2.html
http://www.prokr.net/2016/09/water-leaks.html

 
At 07:16, Blogger Unknown said...

salomon shoes
hollister uk
canada goose jackets
michael kors canada
adidas nmd runner
michael kors handbags clearance
mulberry sale
oakley sunglasses
nike tn pas cher
canada goose jackets
chanyuan11.18

 
At 11:23, Blogger raybanoutlet001 said...

nike tn pas cher
oakley sunglasses wholesale
tennessee titans jersey
jaguars jersey
jordan 4
nike outlet
dolce and gabbana shoes
ecco shoes
san francisco 49ers jerseys
san antonio spurs jerseys

 
At 04:40, Blogger Unknown said...

adidas tubular x
kobe basketball shoes
nike air force
nike roshe run
jordan 13
timberland outlet
links of london sale
adidas gazelle sale
nike roshe one
kobe 11

 
At 10:18, Blogger raybanoutlet001 said...

cheap jordan shoes
cheap mlb jerseys
coach outlet
ralph lauren outlet
nike blazer pas cher
raiders jerseys
jordan 4
coach outlet
fitflops sale
polo ralph lauren

 

Postita kommentaar

<< Esileht