esmaspäev, aprill 13, 2015

Pullerits: Kus tuleb teha õige kevadine rattalaager?

Õiged ja tugevad mehed hakkavad aru saama, kus on maailma parimad kohad teatud liiki sportlike elamuste saamiseks. Pean silmas rattasõitu. Silver Eensaart, minu (kohati vahelduva koosseisuga) meeskonna PSJJ liiget te ju teate? Tema mullune kaalukaim võit – Eensaare enda hinnang – tuli kolmese võistkonnaga USAs Lõuna-Dakotas rogaini ehk 24 tunni orienteerumisjooksu MMil. Pärast seda võttis ta ette roadtrip läbi USA lääneosariikide rahvusparkide, nagu Yellowstone ja Kaljumäed, mida hindas aasta looduselamuseks, ning käis ära ka – aga loomulikult! – Utah’s Moabis.

Lõpuks, pärast minu ja Jaanus Laidvee kolme aasta tagust ajaloolist ja palju kajastatud retke Moabi kanti, maailma maastikuratturite paradiisi, sattus veel üks eestlaste seiklusseltskond imelisse paika ning nagu Eensaare kogemustest olen kuulnud ja tean, ei pidanud ta pettuma. Kaugel sellest! Vastupidi!

Minu tagasihoidliku, kuid raudselt veendunud arvamuse kohaselt peaks ka teised mehed, just rattamehed, oma silmaringi ja tegevusareaali laiendama – kui kaua nad neid Hispaania ja Itaalia teid kevaditi muudkui mõõdavad. Aeg oleks muid kante ka proovida. Kes oleks huvitatud järgmisel kevadel rattalaagrist Utah’s Moabis?

Seal on võimalused meeletud ja piiritud. Kolm aastat tagasi jõudsime Laidveega Moabi radadest läbi sõita vaid väikse osa. Neid radu, nagu näitab Lee Bridgersi 400-leheküljeline hiidteos «Mountain Biking Moab», on sealkandis kümneid ja kümneid. Lisaks rattaradadele, nagu näitab teine ja värviküllane käsiraamat, Charles A. Wellsi «Guide To Moab, UT Backroads & 4-Wheel Drive Trails», leidub seal kümneid ja kümneid eri raskusega ja pikkusega maasturiradu, mis sobivad samuti suurepäraselt rattasõiduks. Julgen väita, et kui võtaksite isegi kaheks kuuks aja maha ja suunduksite Moabi, ei jõua te sealsetest radadest enamikku ikkagi läbi vändata.

Eensaar jõudis oma nädalase roadtripi ajal proovida vaid maailmakuulsat Slickrock Bike Traili ja nagu te tema blogist lugeda võite – sest mind ei taha nii mõnedki endast liiga palju arvavad tüübid trostlikult uskuda –, võttis see isegi temasuguse karastunud ning karmis looduses vett ja vilet tunda saanud mehe võhmale. Aga huvitav, mida öelnuks ta siis, kui võtnuks ette umbes sajamiilise White Rim Roadi ümber Canyonlandsi rahvuspargi?

Ja huvitav, kas leiduks mehi, kellele kevadine rattalaager Moabis pinget pakuks? Kevadel, aprilli keskpaigast alates seepärast, sest siis on ilm kõige talutavam; suvel läheb seal hullupööra palavaks, temperatuur tõuseb päeval enamasti üle 40 kraadi. Olgu aegsasti märgitud, et kindlasti tuleb rentida maastur, millega rattad näiteks Salt Lake Cityst, Las Vegasest või Denverist, olenevalt lennureisi sihtpunktist, Moabi transportida ning siis Moabist teinekord 30-40 km kaugusele radade alguspunkti viia. Ratta võib rentida ka Moabis, aga nagu Eensaare kogemus kinnitab, siis alla 50 dollari päeva eest korralikku ratast ei saa. Lihtsam on ratas Eestist lennukiga kohale sõidutada või Ameerikas ratas osta ning see Eestisse tuua ja siin pärast maha müüa, kui keegi tahab n-ö ökonoomitada.

Umbes 5000 elanikuga Moabis on kõik korralikuks sportimiseks vajalik olemas – lõppude lõpuks on see adrenaliinijanuste seiklussportlaste meka. Ööbida saab kämpingumajakestes, mis maksavad 35-40 dollarit kahe või kolme inimese peale öö. Garanteeritud on hea ilm (Laidveega saime kolme nädala jooksul vaid korra kümneks minutiks vihma), palju päikest (oli vaid kolm pilvist päeva, aga neilgi päevadel pilved enamasti hajusid) ning imeliselt kaunis ja pööraselt metsik loodus ning muidugi korralik treeningukoormus – Moab asub 1200 meetri kõrgusel Colorado jõe äärses orus ning rattarajad tõusevad sageli 1500-1600 meetri kõrgusele ning on Eesti radadega võrreldes ikka, olgem siinkohal ausad, väga rasked. Kes rattaga iga päev sõita ei taha, saab matkata Moabi külje all Archesi ehk Looduskaarte rahvuspargis ning Canyonlandsi ehk Kanjonimaa rahvuspargis või peesitada Colorado jõe ääres liivaplaažidel.

Sellised võimalused ja ahvatlused siis. Milline on Eesti kestusspordiüldsuse arvamus?
******
Priit Pullerits enjoying Chesler Park, Needles District, Canyonlands National Park, Utah. 28. aprill 2012. Pildistanud Jaanus Laidvee. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Priit Pullerits tõukamas pärast järsku laskumist (taamal) Slickrock Bike Trailil ratast käe kõrval järsust mäest üles. Foto autor: Jaanus Laidvee
Foto 2: Priit Pullerits Amasa Backi rajal. Foto autor: Jaanus Laidvee
Foto 3: Priit Pullerits on GMC Terraini maasturiga jõudnud järjekordse rattaraja algusse ning valmistub teele asuma. Foto autor: Jaanus Laidvee
Foto 4: Priit Pullerits Slickrock Bike Trailil. Foto autor: Jaanus Laidvee
Foto 5: Jaanus Laidvee Moabi slickrockil ehk kivikõval liivakivil rattaga kruiisimas. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 6: Priit Pullerits hommikul kämpingus valmis GMC Terrainiga järjekordsele seiklusele siirduma. Foto autor: Jaanus Laidvee

65 Kommentaarid:

At 11:31, Blogger Heiki said...

Kas laager-laagri mõttes ei peaks vähe varem olema, kui alates Aprilli keskpaik?

 
At 11:39, Blogger Priit Pullerits said...

See oleks pigem loodus-seikluslaager, kus väga oluline on imelisest kohast saadav elamus. Kes tahab peamiselt sporti ehk tõsimeelselt trenni teha, nii et asfaldilint silme ees jooksmas, sel pole tõesti mõtet sinna minna. Enda pulsi üles ja higiseks ajamiseks on palju lähedasemaid kohti, nõus.

 
At 11:44, Anonymous Harrastus“mägi"rattur said...

Ei kahtle hetkekski sealkandis käinud senjöör Priidu ja teiste tublide meeste sõnades, millega sealset seiklusspordi mekat on meile kirjeldatud, kuid et oleks võimalik sellest vahetult osa saada, oleks mul vaja leida üks vähemalt väiksemat sortigi rahapada. No mis sa teed, realiteet selline. Seniks aga tallan pedaale kodustel voortel.

 
At 13:01, Anonymous Kehakultuurlane Kägu said...

Olen lugenud erinevatest allikatest, et jalgrattasport, st pikalt sadulas istumine pidi mõjuma potensile pärssivalt ja lisaks olema ka eesnäärmele väga halb. Võibolla ei ei peaks seda nii suures mahus harrastama, kui me räägime tervetest eluviisidest ja tervisespordist. Vanematel meestel, kellel naine enam oma ei nõua ja lapsed tehtud, pole ehk väga lugugi. Samuti ei teki probleeme ka homopaari passiivsema, ehk siis emase poole esindajatel. Nooremad mehed peaksid siiski pisut ettevaatlikumad olema ja kombineerima trenne jooksmise, ujumise, rullisõidu jms. Hr Pullerits kui uuriv ajakirjanik ja Eesti rahvasportlaste vaimne isa ning liider võiks asjast pisut ka selle tahu pealt rääkida.

 
At 13:23, Blogger Priit Pullerits said...

11:44, asi ei ole nii hull, kui tundub. Kui pileteid aegsasti osta, saab neid täitsa talutava hinnaga, isegi 700 euro eest edasi-tagasi (kolm aastat tagasi neli kuud ette ostes 697 eurot Tallinnast Salt Lake Cityni ja tagasi). Maasturit ja kämpingumaja mitme peale jagades ei tule hind sugugi hull. Meil oli kolm aastat tagasi maasturi rent kolmeks nädalaks koos täiskindlustusega (sic!) 850 eurot. Jagada see nt nelja peale... täitsa muidu saadud. Okei, kui autos on neli sõitjat, siis tuleb rattaraami rent juurde; me mahutasime kaks ratast koos suurte kottidega salongi. Ööbimise keskmiseks hinnaks ühe inimese kohta tuli seiklusreisi peale veidi alla 16 euro öö. Moabi Lazy Lizard Hosteli kaheses cabinis maksime kaheksa öö eest kahe peale 240 eurot ehk 120 eurot inimese kohta ehk 15 eurot öö; OK RV parki cabinis Moabis maksime kolme öö eest kahe peale 88 eurot ehk alla 15 euro öö inimese kohta. Green Riveri Motel 6-s maksime nelja öö eest kahepeale 157 eurot ehk pisut alla 20 euro öö isiku kohta.
Mis veel huvitab?

 
At 13:41, Anonymous Anonüümne said...

Seekord on härra Kägul õigus - härra Pullerits on Eesti rahvasportlaste vaimne isa ja liider ja sellega punkt. Samuti isafiguur noortele aspireerivatele profisportlastele.

 
At 14:07, Anonymous Anonüümne said...

Hea ülevaade jänkiturismi kuludest, valgustavad faktid. Et perega minna, on tõesti rahapada vaja.

Kuniks Kunnase ja Kalmre artiklid tuld pole võtnud, küsin hoopis Olerexi juhatuse liikme pakutud stsenaariumi kohta - on see reaalne prognoos? "Praegu maksab liiter bensiini 1,174 eurot. Uue aktsiisimäära järgi oleks bensiini hind aga 1,484 eurot ehk 26,4 protsenti enam. Arvestades eelmise aasta tavapäraseid jaehindu, hakkab kogu aktsiisitõusuplaani realiseerumisel liiter kütust maksma 1,35 euro asemel 1,68 eurot. Keskmine tarbija ostab 70–100 liitrit kütust ühes kuus ehk aastas 840–1200 liitrit, mis tähendab, et /erakonna nimi eemaldatud/ eestvedamisel võetakse keskmise kütusetarbija rahakotist aastas 260–370 eurot rohkem."

Mis on spordimeeste pakkumised selle kohta, kust riigieelarvesse raha kühveldada võiks?

 
At 14:18, Anonymous Anonüümne said...

Kõik veel alles olevad riigiettevõtted ja lisaks veel Estonian Air, mõned pangad, sadamad ja miks mitte ka mõne viletsama valla elanikud Putini sõpradele maha müüa ja ongi raha. Nagu maast leitud!

 
At 15:01, Anonymous Anonüümne said...

Kuhu riigieelarvest raha ära kadus, seni ju kogu aeg tiksus sinna? Mis siis muutunud on? T*ra tõstavad siis palku pidevalt.. nahh.

 
At 16:19, Anonymous Anonüümne said...

Lugesin just Delfist Hr Ossinovski sonavottu seoses Hr Ligiga ning sooviks seda siin tsiteerida:

"Jürgen Ligi küsimus ei olnud minu jaoks kuidagi printsipiaalne. Seda sõnumit luges sealt välja avalikkus, aga algusest peale ei ole küsimus olnud isiklik, erinevalt sellest, kuidas seda on üritatud serveerida. Kui Jürgen Ligi kirjutas Facebookis seda, mida ta kirjutas, siis minu jaoks ei olnud asi isiklikus solvumises. Küsimus on minu jaoks põhimõtteline. 21. sajandi Euroopas on valitsuse liikme puhul vastuvõetamatu, kui inimeste päritolu või mingeid teisi nende jaoks olemuslikke aspekte, mida inimesel ei ole võimalik muuta, nagu rahvus, sugu või emakeel, et neid tuuakse esile kui nende sõna kaalu mõjutavat asjaolu," ütles Ossinovski.

Seda lihtsalt vastukaaluks, sest hr Pullerits on siin blogis Ossinovskist maalinud pildi kui mingist arglikust äpust või pehmost mida see inimene kindlasti mitte ei ole.

 
At 16:24, Anonymous Valdur, blogirottide kamanda said...

Härra Ligi on kõva mees. Härra Pullerits on kõva mees. Koos viivad nad Eesti riigi järgmisesse sajandisse. Koos teevad nad Eesti riigi võimalikele vaenlastele säru. Koos meie väikese toe ja abiga muidugi.

 
At 16:40, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pulleritsul on võimsad sõbrad. Tal on omad informaatorid väga mõjukates organisatsioonides ja ametites. Kui oled härra Pulleritsuga kamraad, siis see on juba pool võitu. Vaata kui hästi edenevad senjöörid Laidvee ja Piiroja ja mitmed teised.

 
At 17:26, Anonymous Anonüümne said...

Informaator Riigikogu saalist - "Kuna eelnõusid veel pole, käib hoogne saadikuühenduste loomine. Ettepaneku luua istungi lõpus saadikuühendus traditsioonilise perekonna kaitseks tegi kolleeg Martin Helme. Istungi lõpuks kogunes saali veidi üle tosina rahvasaadiku, et asutada toetusrühm ja sellele esimees valida, nii nagu seda alati saadikuühenduste puhul tehakse. Kandidaate seati üles kaks: Martin Helme ja Imre Sooäär. Siis toimus aga midagi ennekuulmatut, mida minu mäletamist mööda riigikogu ajaloos pole kunagi juhtunud. Martin Helme luges paaniliselt ühenduse asutajaliikmete hääli kokku ja nähes, et hakkab esimehe kohta kaotama haaras ta allkirjadega asutamisdokumendi ja põgenes saalist, ignoreerides sellega Riigikogu töö- ja kodukorra seadust ja võttes võimaluse ühenduse esimehe demokraatlik valimine lõpuni viia." Madisoni taskud on aga ausad ja tühjad, palka pole veel makstud.

 
At 18:03, Anonymous Anonüümne said...

Hea lugemine...naljakuul saab ikka nalja ja EKRE klounid näikse eriti selle eest hoolitsevat :) !!!

 
At 18:13, Anonymous Mägra Märt said...

Sel ajal kui riik vajub järjest enam kreeni ja sohu, etendavad rahvasaadikud siis selliseid lõbusaid parlamendimänge.
Sel ajal kui Euroopa kalleim kütus suretab elu maal peaaegu täielikult, naudivad imred ja matid ja kalled ja lained ja heidyd ja... põhjatu riigieelarve hüvesid ja muudkui mängivad. Nii lõbus nii lõbus on elu Eestimaal!

Mis te arvate, kuidas kadunud Lennart sellist reaalsusega täieliku kontakti kaotanud seltskonda nimetaks ja millise hinnangu annaks ta vastloodud kiusukoalitsiooni ja selle poolt kavandatule?
Delfi: Lõbusad parlamendimängud.

 
At 18:20, Anonymous Anonüümne said...

Vaba riigi kõige asjalikum arutelu käib härra Pulleritsu blogis. Näete siis, mida te sitakotid teeksite ilma suusablogita? Vastus: mitte sittagi.

 
At 18:37, Anonymous Sulevi poeg, Kõpu vallast said...

Ma keeldun aeglaselt ja piinarikkalt ennetähtaegselt välja suremast, seetõttu emigreerun homme esimese transpordiga.
Mari, pakime kõik kohvrid!
Väga kahju on, aga...

 
At 19:02, Anonymous Rein, blogirott said...

18:20 on väga hea kommentaar. Pullerits, pane see kullafondi tallele.

 
At 19:39, Anonymous Anonüümne said...

Mina kasutaksin ühe tuntud suurmehe mõni aasta tagasi öeldud lauset, mille mõte oli umbes säärane, et "igasugune välismaine võistlus on asjatu raharaisk." Ma isegi täiendaks seda pugemise mõttes: "Igasugune välismaine spordireis on raharaisk." Loodetavasti saan selle laiendatud tsitaadiga selle suurmehe blogis autahvlile. Ma oleksin rahul.

 
At 21:11, Anonymous Anonüümne said...

http://tervis.postimees.ee/3154965/jalgrattasoit-pohjustab-meestele-vaga-tosiseid-tagajargi#comments

 
At 21:26, Anonymous Anonüümne said...

http://tervis.postimees.ee/3121301/mees-murdis-ettevaatamatusest-seksi-ajal-peenise

 
At 21:41, Anonymous Karvajalg Harku Vallast said...

Mulle see rattasõit ikka ei istu. Üks õhta läks eidega teemaks, aga väikemees ei võtnud enam jalgu alla. Tahe oli suur aga füüsis ei tulnud järgi. Eit ütles nuusuta, äkki on surnud? No sellist n.ssi pole enne olnud. Tuleb ikka ülakeha treenima jälle hakata, see rattasõit on gay värk.

 
At 21:45, Blogger Priit Pullerits said...

19:39, Utah's Moabis käimine ei ole ei võistlus- ega spordireis. See on seiklus- ja elamusreis. Kurbusega tuleb tõdeda, et ei paista siin tõsise seiklushimuga mehi. Milles asi? Millest puudu jääb?

 
At 22:25, Anonymous Anonüümne said...

Priit, olen veendunud, et tõsise seiklushimuga mehi ja naisi on siin omajagu ning seiklushimust meil kindlasti puudus ei ole. Millest võib vahel puudu jääda ja mis lennukaid plaane kärpida, on ülimalt pragmaatiline - vaba cash.
Aga me pingutame ja jõuame ka kunagi sealsetele liivakividele, kui muidugi lõbusad parlamentäärid ja nende järjest kasvav rahva röövimisiha päris kõike käest ära ei röövi.
See oht on aga olemas ja mitte väike...

 
At 22:26, Anonymous Anonüümne said...

Ilmsel jääb puudu sellest, et kui need olematud summad kokku lüüa siis tuleb päris korralik number. Peale rattasõidu on muu elu ka.

 
At 22:42, Anonymous Kaidi, seiklushimuline naine said...

Poisid, saab ka odavamalt!

 
At 22:42, Anonymous Anonüümne said...

Euroopa Kosmoseagentuuri üüratu liikmemaks tuleb ju millegi arvelt riigil tasuda.

 
At 22:57, Anonymous Anonüümne said...

Meedia ja võimu koostöö oli vist fašism. Siis kuidas nimetada teaduse ja võimu koostööd? Ilmselt sadismiks, sest maksumaksja isegi ei ole pühendatud teemadesse, mille arendamine tuleb rahva põhivajaduste arvelt.

 
At 23:05, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kas 6. pildil "hommikul kämpingus" näeme vanameistri käes tõesti purki, mida seal maal kutsutakse kui "beer"?
Kui nii, siis suudab härra oma lugejaid jätkuvalt uue rakursi alt üllatada. :)

 
At 23:25, Anonymous Anonüümne said...

To 23:05
Naiivitar, Priit ainult poseerib selle "BEER" -uga

 
At 23:34, Anonymous Anonüümne said...

Priit, nimetame asju õigete nimedega. Rendiautoga sõitmine, hotellis ööbimine ja vahepeal rattaga tiirutamine ei ole seiklus. Seiklus on midagi taolist, millega eensaar või timo palo tegeleb. See, millest sina räägid on aktiivne puhkus, mis loomulikult on väga tore, aga palun ära nimeta seda seikluseks või ekspeditsiioniks nagu mõni oma aktiivset puhkust nimetab.

 
At 23:35, Anonymous Anonüümne said...

Silveri blogi lugedes hing suisa puhkab. Ei mingit ärapanemist ega ärplemist. Kirjutatakse siis, kui põhjust on. Postituste arv ja lugejanumbrid pole eesmärgiks omaette. Silveri blogi iseloomustamiseks sobib hästi Pulleritsu blogis domineeriv kast tekstiga "I'm not a robot".

 
At 08:19, Blogger Priit Pullerits said...

Lp õllehuvilised, isegi kui see on beer can, mis mul käes, siis ei ole see kindlasti minu beer can, vaid Jaanuse oma; ju ta siis andis selle minu kätte hoida, kui ise pilti tegi, taamal kuulus Moab Rim. Jaanusel oli tavaks igale rattaretkele üks beer can kaasa võtta ja siis retke kaugeimas punktis see suure vurstuga avada. tavaliselt oli vurtsu rohkem kui sisu, sest beer can oli kuumas ja rajal loksudes kõvasti vahtu löödud.

Mis puudutab cashi, siis, härrased, on see puhtalt prioritiseerimise küsimus. Ehk teisisõnu: kes pole ärimiis, see raha ärgu vasemale ja paremale loopigu, vaid pangu eesmärgid paika ning nähku nende nimel vaeva, kas või kaks aastat.

Lihtne aritmeetika: kui te panete kaks aastat iga kuu kõrvale sada eurot, siis kellegagi kahe peale saategi sellise seiklusreisi või aktiivse puhkuse, nagu mul õnnestus teha kolm aastat tagasi teha. Ei oli ju midagi ületamatut? Või on? Mis siis?

 
At 09:25, Anonymous Anonüümne said...

Seiklust ja adrenaliini saab piisavalt ka Eestist, kui suurelt teelt kõrvale keerate ja mõned külavahed läbi sõidate. Säärdekargavad penid, nurga tagant väljasööstvad traktorid, metsateedel rallivad bemmid ja atvd jne. Ei maksa midagi, aga muljeid on pärast oioioi kui palju.

 
At 09:32, Anonymous Anonüümne said...

Mulle meeldib pilt nr.6 kus härra Pullerits seisab valge GMC maasturi ees. Kohe näha et kunn ja ülemus.

 
At 11:18, Anonymous Anonüümne said...

kui ma peaaegu pärast igat treeningut (4-5x nädalas) ühte õlut ei jooks, vaevalt need maratonitulemused ka paremaks läheksid... kindlasti parem taastusjook kui spordijook ja spordiarstide sõna maksab siin vähem kui praktika.

 
At 11:57, Anonymous Visak Mati said...

Priit on kunn ükskõik kus ta ka viibib - Tallinnas, Tartus, Moskvas või Ameerikas. Gut!

 
At 12:17, Anonymous A7K said...

Usun, et raha ei ole siin põhiküsimuseks. Pigem huvi puudus. Nendel ratturite seltskondadel, kes Eestist Lõuna-Euroopas kevadel laagerdamas käivad, on lisaks rattasõidule sama olulisel kohal lahja ja odava alkoholi joomine ja seda on Hispaanias kindlasti mõttekam ette võtta kui kusagil kaugel Moabis.

 
At 13:30, Anonymous Martin said...

Härra Pullerits, kas teie hinnangul olukord Eestis kevadel 2016 muutub teie jaoks nii "kuumaks", et uurite juba praegu Utah kanjonites pelgupaiga plaane? Miks Teie arvates selline ähvardav olukord on kujunenud ja milline roll selles on meedias?
Aitäh.

 
At 13:56, Blogger Priit Pullerits said...

A7K, Ameerikas on ka lahjat ja odavat alkoholi küllaga, kui peate silmas US beeri.

 
At 14:31, Blogger Priit Pullerits said...

Veresuhkur ja vererõhk ka mõõdetud:
5,3
141 ja 92
Las nüüd dr Kaare kommenteerib!

 
At 15:01, Blogger AinK said...

Las nüüd dr Kaare kommenteerib!

Mida siin kommentaarida, aga kuhu jäid ferritiin, kolesterool, D- vitamiin ja igasugu muud peened asjad, mida Quattromed tervisesportlase testi all igal pool turustab. Näib, et nad pole taibanud, kust ja kuidas Liivimaa parimat müügimeest saab (vt 10.04 sissekannet).
Enne kui mingit testi teete, mõelge, aga mis siis kui testi tulemused on sellised või sellised. Näiteks, kas ma olen nõus pidevalt ravimeid tarvitama, kui kolesterooli tase on liiga kõrge. Kui vastus on ei, jätke test tegemata.
Ah ja, Priit, sinu vanuses poleks paha ka PSA-d määrata.

aink

 
At 15:08, Anonymous Anonüümne said...

No mis vahet palju on härra Pulleritsu veres kolestrooli, kunn on ta ikka. Ja liider.

 
At 15:09, Anonymous Anonüümne said...

miks on süstoolne vererõhk nii kõrge?

 
At 15:34, Anonymous Anonüümne said...

15:08, kui kedagi kummardate, kas see siis tähendab, et kummardate ka selle isiku eesnääret? Kas eesnääre on ka kunn? Ja kas teema suhtes on sama vastus sõltumata sellest, et kas parasjagu on või ei ole trennipäev? Kui kindel ei ole, äkki tõstate selle teema karakter Martiniga.

 
At 15:37, Anonymous Anonüümne said...

Kas analüüs tuleb?
http://www.delfi.ee/news/paevauudised/krimi/miks-kaitsesid-tuntud-eesti-suusahundid-kohtus-suudimoistetud-morvarit?id=71242613

 
At 15:55, Blogger Priit Pullerits said...

15:37 - mage ja piinlik värk, mis põhjalikumal kaevamisel võib paljastada tont teab mida.
dr Kaare jt - see oli rutiinne kontroll juhiloa uuendamiseks vajaliku arstitõendi saamiseks.

 
At 16:15, Anonymous Anonüümne said...

Tõesti õudne teema see viimane. Kuhu me nii jõuame, kui raha pärast silma kinni pigistame õuduste ees. Ohver ilmselt ei arvanud oma mürtsukast sama hästi kui Olle.

 
At 16:27, Anonymous Martin said...

Lp hr Pullerits, kas teatud küsimused tõstavaid Teil vererõhku? (141 on kõrge)

 
At 16:40, Anonymous Kehakultuurlane Kägu said...

To 15:37.
Mulle isiklikult sümpatiseerib, et meie suusahundid on munadega mehed ja räägivad asju nii nagu nemad teavad ja millised kogemused neil hr Pärnastega on olnud. See et meedia üritab ka neist nüüd mingeid antikangelasi teha on mage. Eesti meedia ongi viimasel ajal mage ja kohati suisa debiilne. See et inimene kellegi mingis seisundis tapab, ei pruugi ju tähendada, et see inimene oleks igas olukorras ja alati kohutavalt antipaatne. Pole süüvinud asja ja ei tea miks see pärnaste selle noormehe surnuks peksis, samuti pole ma temaga ka isiklikult tuttav. Tapmist pole ilmselt kunagi millegi õigustada ( vahest ehk hädakaitse), aga olen oma elus kohanud niukseid limukaid , kelle oleks isegi maha löönud , kui veidi vähem enesevalistust oleks. Sellepärast arvan, et kui ohver on eriliselt negatiivne ja alatu tegelane, siis on väga paljudes meist potensiaalne mõrvar peidus.

 
At 16:43, Anonymous Anonüümne said...

Suusameeste asi on rääkida asjadest nii nagu nemad teavad ja mäletavad, Kohtunike asi on õigust mõista

 
At 16:47, Anonymous Kägu said...

Tundub et Eestis on suisa kohustuslik rääkida kellesti, kes on seadusega pahuksisse sattunud ainult halba, Kui sa julged poole sõnaga iitsatada, et temas on siiski ka palju head , siis üritatakse sind ka vangi panna

 
At 17:35, Anonymous Jaanus Laidvee said...

Kui õllest (12:17) ja ka muudest kuludest rääkida, siis Ameerikas on paljud asjad siiski odavamad (või vähemalt mitte kallimad) kui siin Euroopas, eriti veel selles vanemas osas.
Õlu maksab nagu meil. Saab odavamalt, saab kallimalt, sõltuvalt eelistustest, aga üldiselt sama hinnatase.
Vein on samuti samas suurusjärgus Vana-Euroopa maadega ehk odavam kui Eestis. Pealegi osatakse Ameerikamaalgi väga hästi veini teha ja ka selle odavama otsa hinna juures ei pea mingit peeti panema.
Söök ja söömine. Poes üldiselt nagu meil, paljud asjad aga ka odavamad ja kes tahab ökonoomitada, saab kindlasti odavamalt söönuks kui Eestis. Väljas söömine tuntavalt odavam kui Euroopas.

Kütus. Märgatavalt odavam, 3 aastat tagasi maksime kütuse eest keskm u 77 senti liiter. Mis tähendab, et ökonoomsema masinaga mitmekesi ringi sõites on sõidukulu meeldivalt väike.
Autorent. Kui õigetelt saitidelt ja õigel ajal ära bronnida, saab tublisti odavamalt kui Euroopas kombeks.

Ööbimine. Kui just suurlinnade peatänavatel ei ööbi, siis Ameerikas on see teenus samuti odavam kui Euroopas. Eriti veel kui ööbida looduslähedastes paikades ehk maakohtades/ väikelinnades. Ja tõelised seiklejad ning loodusesõbrad magavad ju pigem telgis, see on peaaegu tasuta, saidi tasu osades kohtades ainult.

Tehnika (ka muu - riided, jalanõud jne). Reeglina odavam kui meil ja Euroopas. Kui nagunii on plaanis mingi uus vidin või aparaat osta, siis mõistlik on need tegevused ühendada ülemere reisiga ja jälle 20-30% (kui hästi läheb, võib vedada ka rohkemaga) vähem kulutatud.

Jah, lennupilet on suur kulu, aga kui osta piisavalt vara (u pool aastat enne), siis saab ka siit olulise hinnavõidu, rääkimata erinevatest kampaaniapakkumistest. Sel juhul tuleb siis õigel ajal kiirelt reageerida.

OK, muidugi on euro viimasel ajal odavnenud ja see vähendab osaliselt vahet, aga paljudel teenustel/ toodetel on see vahe jätkuvalt tuntavalt olemas.
Nii et kui kõik see arvesse võtta ja kokku lüüa, siis kallis lennupilet ei tundugi enam nii kulukas väljaminek, kuna muudelt teenustelt/ kaupadelt saadud võit (võrreldes Euroopas ringireisimisega) on märkimisväärne.

 
At 17:41, Anonymous Anonüümne said...

ohver oli linna vahel tuntud negatiivne sell ja Ats ilmselt kees üle,aga suusamees oli Ats kõva.

 
At 20:20, Blogger Priit Pullerits said...

Vaat, kuulsite nüüd - kui mind ei usu, siis Jaanus tegi teile asja puust ja punaseks. Teda ju ikka usute? Kuigi ma olen ka kogu aeg rääkinud täpselt sama juttu.

Naabrimees küsis täna õhtul, kui mind maja ees nägi, et kui palju teen. Ei osanud esimese hooga kostagi. Nüüd võin naabrimehele ja teistele ka raporteerida: tegin maanteel 44 km 1:19.50-ga, keskmine kiirus seega 33 km/h.

 
At 20:53, Anonymous Anonüümne said...

Estonian Utltarunners Team
Nimi on uhke, tulemused aga sitad:
http://www.jooksuportaal.ee/2015/04/eesti-ultrajooksjad-voistlesid-torinos.html

 
At 20:54, Anonymous Anonüümne said...

17.41
Ah, et ohver oli negatiivne sell ja tüübid kohtusid temaga juhuslikult baaris esmakordselt, milles see negatiivsus siis neile nagu ilmnes? Kogu linn oli baaris kohal? Haha, tont ise kommenteerib vist oma kasuks.

 
At 21:33, Anonymous Anonüümne said...

To 20:54. ei saa aru mida sa nagu öelda üritad. Kas negatiivse selliga esmakordselt kohtudes ei või jama tekkida? Vat kui teaks et keegi on nn negatiivne sell, siis hoiaks lihtsalt eemale. Ma arvan et niisama lihtsalt kedagi maha ei lööda, oled võlgu oled ülbe või oled vales kohas .

 
At 08:33, Anonymous Anonüümne said...

Sellel Atsil tasuks edaspidi küll suusatamise asemel pesapalli mangida. Selliste nn. vehkivate pesapallimeeste pärast ongi jube vastik siin elada, muidu nagu kena koht, see Eestimaa.

 
At 09:03, Anonymous Anonüümne said...

21.33
Ülimalt vähetõenäoline, et kogu linna negatiivne kogemus koondus sinna baari kokku. Kui nii juhtus, järelikult oli ka vastaspooles väga soodne pinnas raske tüli tekkeks, lausa väljakutsuv.

 
At 23:01, Anonymous jaagup said...

ma oleks käpp kui selline laager tuleb
kui läheb asjaks: jaagup01@gmail.com

 
At 04:15, Blogger oakleyses said...

burberry, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, uggs on sale, ugg boots, louis vuitton outlet, nike air max, michael kors, prada outlet, ray ban sunglasses, louboutin outlet, ray ban sunglasses, polo ralph lauren outlet, gucci outlet, nike air max, oakley sunglasses, cheap oakley sunglasses, nike free, louis vuitton, replica watches, longchamp outlet, ugg boots, chanel handbags, ugg boots, oakley sunglasses, tiffany jewelry, longchamp, jordan shoes, polo ralph lauren outlet, replica watches, michael kors outlet, michael kors outlet, louboutin shoes, kate spade outlet, oakley sunglasses, prada handbags, louboutin, ugg boots, christian louboutin outlet, longchamp outlet, nike outlet, louis vuitton outlet, michael kors outlet

 
At 04:17, Blogger oakleyses said...

air jordan pas cher, kate spade handbags, coach outlet, nike roshe, nike air max, abercrombie and fitch, hermes, north face, louboutin pas cher, sac longchamp, true religion jeans, longchamp pas cher, oakley pas cher, nike air max, ray ban uk, sac guess, hollister, nike free run uk, hogan, true religion jeans, ray ban pas cher, nike free, timberland, michael kors, nike roshe run, lacoste pas cher, new balance pas cher, lululemon, michael kors, mulberry, vanessa bruno, nike blazer, coach outlet, michael kors, hollister pas cher, vans pas cher, burberry, coach factory outlet, true religion jeans, ralph lauren pas cher, tn pas cher, air force, ralph lauren uk, north face, coach purses, converse pas cher, michael kors, nike air max, air max, true religion outlet

 
At 04:24, Blogger oakleyses said...

juicy couture outlet, doke gabbana outlet, nike air max, wedding dresses, pandora charms, bottes ugg, karen millen, moncler, gucci, montre pas cher, ugg,uggs,uggs canada, swarovski crystal, canada goose uk, swarovski, pandora jewelry, toms shoes, vans, hollister, supra shoes, canada goose outlet, michael kors handbags, louis vuitton, ray ban, louis vuitton, hollister, moncler, pandora jewelry, ugg boots uk, converse outlet, ugg pas cher, louis vuitton, moncler, canada goose, canada goose outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, moncler, canada goose, coach outlet, moncler, michael kors outlet online, canada goose, links of london, barbour, moncler outlet, marc jacobs, michael kors outlet, thomas sabo, pandora charms, lancel, sac louis vuitton pas cher

 
At 15:03, Blogger Unknown said...

burberry outlet online
ugg outlet
nike tn pas cher
canada goose coats
oakley vault
cheap oakley sunglasses
coach factory outlet
ugg sale
canada goose clothing
louis vuitton outlet
2016.12.15chenlixiang

 

Postita kommentaar

<< Esileht