kolmapäev, august 26, 2015

Pullerits: Miks keegi sportlastest puhata ei oska?

Peaaegu alati, kui keegi räägib sportlaste väsimusest, meenub mulle endine suusataja Kaspar Kokk, kaugelt sugulane. Meenub, kuidas usutlesin teda kord ning vaikselt imestasin, kui kurnatud olemisega ta näost välja näeb. Aga meenub ka see, kuidas Kokk seletas Eesti suusatajate viletsaid tulemusi: ilmselt on nad treenimisest nii väsinud, et ei mäletagi enam, milline on väljapuhanud ja värske enesetunne ning seetõttu ei oska ka oma seisundit ega suutlikkust adekvaatselt hinnata.

Tean, et paljud mõõdavad hommikul pulssi ja usuvad, et loevad sellest näidust välja, kas nad on ületreeninud või taastunud. Ahahaa! Järjekordne näide tehnikasõltuvusest ja pimedast usust ekraanile kuvatavasse arvu selle asemel, et ise ennast kuulata. Las ma ütlen teile otse ja selgelt: te ei tea, ei kujuta ettegi, kui väsinud te tegelikult olete.

Arusaamise sellest, kuidas väsimus koguneb, nii et me sellest arugi ei saa, andis mulle ligi kaks nädalat tagasi Robert Kõrvits, «Radari» toimetaja. Ta oli veetnud Leesoja nõia juures seitse ööpäeva maa all pilkases pimeduses ja vaikuses ning rääkis mulle põhjalikult oma kogemusest (kirjutasin sellest Arterisse ka loo). Ta seletas, et esimesest kolmest ööpäevast – seda hindas ta tunde järgi, sest kella tal maa all ei olnud ning ööl ja päeval oli võimatu vahet teha – oli ta hinnanguliselt 60 tundi maganud. Ta lausus, et inimesed ei kujuta ettegi, kui väsinud nad argitegevusest on, sest neil ei ole aega peatuda ja seda tunnetada. Aga maa all, kui midagi praktilist polnud teha, sai Kõrvits kogunenud väsimuse endast välja lasta.

Sellise seisundi kirjeldus, tunnistan, oli mulle avastuslik. Aga kui siis järele mõtlema hakkasin, pidin tõdema, et olen küllap samamoodi pidevalt väsinud – nagu enamik teistki.

Olgu näiteks viimase nelja päeva tegevused. Laupäeva hommikupoolikul rattaga 69,8 km rahulikult 2:18.30ga (keskmine kiirus 30,2 km/h), õhtupoolikul 30,7 km paarissõit 52.06ga (35,35 km/h). Pühapäeval 60 km mõõdukas-meeldivas tempos 1:53.27ga (31,7 km/h). Esmaspäeval 33,7 km temposõit 57.30ga (35,15 km/h) ja teisipäeval 33 km temposõit 56.56ga (34,75 km/h). Nii tundsingi vastu tänast, kolmapäeva ööd magades jalgades teistsugust tunnet kui tavaliselt, puhanuna, ning hommikul kella kaheksa sajal, nagu juba ööpäev varemgi, oli veidi raskem üles tõusta – ei tundnud, et oleksin välja puhanud. Ometi oli kirjeldatud nelja päeva pikkusele tsüklile eelnenud pärast Võru rattarallit viis päeva puhkust, kui ei istunud kordagi ratta selga ega teinud ka mingit muud trenni. Igatahes on ilmne, näidaku pulss mida tahes – ja kui hommikul seda randmelt lugenuks, ei näidanuks see midagi erilist ega ebanormaalset –, et väsimus on kiiresti kogunenud.

Ja see, et treenitakse lakkamatu väsimuse foonil, on ka üks peamisi põhjusi, miks tammutakse paigal ning sportlikku arengut ei toimu. See käib sama hästi kui absoluutselt kõigi kohta Eestis.

Olete te üldse proovinud veidigi välja puhata? Tegin seda eelmisel nädalal, kui otsustasin, et sõidan autoga Lätisse, kõigest eemale, sest tundsin, et vahepealsed kolm nädalat tööl, sh mitmed Tallinnas käimised, lisaks rattavõistlused ja -trennid hakkasid väsimust akumuleerima. Siis tuleb kõik nurka visata ja eemalduda. Sõitsin läbi Valga Valmierani, seal keerasin läände Limbaži peale, kuni jõudsin Vidzeme rannikule Tūjasse (fotod 1-7). Mul ei olnud muud plaani, kui panna telk mõnes kohas püsti ja puhata. Ning pooljuhuslikult leidsingi Tūjas Jūrasdzeņi erakämpingu, mis, võin kinnitada, ei jää oma tasemelt põrmugi alla Lääne-Euroopa ja Põhja-Ameerika samalaadsetele kohtadele. Auto eest küsiti kolm ja telgi eest viis eurot ööpäevas ning – puhka. Ei mingeid lällavaid-räuskavaid seltskondi – omanik ütles, et seesugused tõrjus ta juba aastaid tagasi minema, kui kutsus neile alatasa politsei ning sestsaadik rahurikkujaid seal enam ei käi –, kööginurga ja pesuruumi kraanikausid alati läikisid, kempsus valitses kogu aeg puhtus, koertesse suhtuti sõbralikult.

Lõin telgi kaldapervele loodetuule eest kaitsvate põõsaste varju püsti (fotol paremal). Viiemeetrise kaldaperveni jäi kümmekond meetrit, pervelt viis alla liivaranda trepp. Rahvast oli hõredalt, ja mis eriti hea, ei mingeid kaasmaalasi, kes võiks sind ära tunda – hea, kui ei pea vahepeal kuulama eestikeelset juttu ega mõtlema sellele, et sind võidakse ka pealt kuulata. Sada meetrit randa mööda põhja poole asub grillbaar, kus saab korraliku prae 5,90 euro eest.

Viibisin seal mere ääres kaks ööpäeva, ilm oli ilus, soe, kerge jahutava tuulega, ja ei teinud peaaegu mitte midagi. Pisut lugesin, aga mitte palju. Kõndisin koeraga rannas. Istusin ja lebasin ja vahtisin niisama. Loomulikult ei mingit arvutit ega telefoni – milleks võtta need vaimu risustama? Haiged inimesed, kes ilma ei saa – minge vastava septsialisti juurde ravima, et oma idiootsest sõltuvusest vabaneda. Igatahes sedasi tundsin, kuidas tõepoolest puhkasin.

Niisiis, lihtne soovitus kõigile: ei ole vaja kogu aeg trenni lõhkuda ja siis muretseda, kui kaks-kolm päeva vahele jääb. Las jääb, hea ongi. Veel parem: võtke aeg kapitaalselt maha ning tehkegi endale regulaarsed puhketsüklid, kus saate selle maailma mõttetust mürast ning samuti enda tekitatud väsimusest veidigi puhata. Kui saate näo värskemaks, küllap siis tulevad ka paremad tulemused.
***
Kes tahab näha, kuidas ehitatakse ägedat maastikurattarada, saab seda näha siit - ja seejärel nautida, milline mõnus downhill on rajatud. Ikka Uath's Moabis, kus mujal.
******
Chocolate Drops formation in the Maze seen from Maze Overlook, Canyonlands National Park, Utah 29. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Tuulevaikne hommik Vidzeme rannikul. Leia pildil paat! Foto autor: Priit Pullerits
Foto 2: Päikseloojang Vidzeme rannikul. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 3: Vidzeme rannik on Baltimaades ainus, kus Läänemere kaldal on näha kõrgeid liivakivipaljandikke. Märka pildil treppi ja seda, kuidas puu pooled juured ripuvad õhus! Foto autor: Priit Pullerits
Fotod 4, 6 ja 7: Hommik Vidzeme rannikul. Leia 6. pildil Morgensilber Eye Candy ja taamal grillbaar! Fotode autor: Priit Pullerits
Foto 5: Rannikuäärne telkimiskoht Tūjas Jūrasdzeņi erakämpingus. Leia pildil Morgensilber Eye Candy! Foto autor: Priit Pullerits

32 Kommentaarid:

At 11:24, Anonymous Anonüümne said...

Lõpuks ometi mõistlik jutt. Muidu ainult trenn ja töö.

 
At 12:25, Anonymous Anonüümne said...

Hommikuse pulsi teadasaamiseks ei ole pulsikella vaja, seda mõõdeti juba enne pulsikella leiutamist.
Oleks võinud ikkagi mõõta, siis ei peaks nii kindlalt arvama, et see midagi ei näita.

 
At 13:26, Anonymous Anonüümne said...

Aga kartulit võttes sa ju puhkadki jalgu, Priit, kui võtad kooguga.

Kui paar kuud midagi füüsilist ei tee, kas siis võivad tekkida samuti sümptomid (keha on rahutu, süda peksleb)?

 
At 13:59, Blogger Priit Pullerits said...

Käisin keskpäeval Spiritautos, et kohtuda ja vestelda Rein Taaramäega.

 
At 15:11, Anonymous Anonüümne said...

Kui aga vaaadata kui tihedalt blogis tekste ja kommentaare autori poolt toodetakse ning siis seda arvutisõltuvust väljapoole projitseerida... Ja takkapihta artikkel vormida enda sõltuvuse baasil. On samasugune kulgemise viis nagu ihaldatud Ameerikas söögi näkitsemine: http://www.theonion.com/article/report-majority-of-americans-now-eating-one-contin-30141

 
At 16:06, Anonymous Anonüümne said...

Pani imestama, et rahvuspargis võib niisugusel viisil loodust ümber kujundada. Poleks uskunud.

 
At 16:12, Anonymous Anonüümne said...

Ausalt öeldes ootaks juba toda endanimelise rattavormi lugu, eriti seda lõiku, kus ilmselt mõningase paatoslikusega selgitatakse, miks maikat ei ehi enam PMi kirjad.

Spordimehe puhkusest kah - peamine, et jooma ei kuku.

 
At 16:51, Anonymous Anonüümne said...

SPIRITAUTO!

 
At 18:54, Anonymous Matkahuviline said...

Näen, et mees oskab puhata, väga viis!
Aga, Priit, kas see pildil olev voodi mahub ka telki ja seal magamiseks?

 
At 22:22, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, mahub küll. See on kokkupandav välivoodi, sobib nii telgis kui vabas õhus lebamiseks ja magamiseks. Telk on neljakohaline, seal ruumi kahele inimesele maa ja ilm, koerast rääkimata. Ja kogu see krempel mahub lahedalt autosse, kui osta ikka suur ja korralik Ameerika auto, mitte mingi Euroopa näotu ja isikupärastu käblik, nagu neid viimasel ajal toodetakse.

 
At 00:29, Anonymous Anonüümne said...

Sain teada, et:
1) sama hästi kui absoluutselt kõik Eesti sportlased ei oska puhata;
2) väsinuna ei ole pulss ebanormaalne;
3) Priit võtab puhkusel olles jutuks teemasid, mida teised eestlased ei tohiks pealt kuulata;
4) Euroopa autod ei ole nägusad ja isikupärased;
5) Priitu pole Taaramäe pressikonverentsi piltidel sellepärast, et ta käis Autospiriti asemel Spiritautos.

Ei saanud teada, et:
1) kas Aasia autod on samuti näotud ja käblikud;
2) kes oli Priidu kaaslane sel hurmaval puhkusereisil;
3) mida spordimees peab Vidzemes puhates 5.90 maksva prae kõrvale jooma.

 
At 09:48, Blogger Priit Pullerits said...

Vastan:
1) jah;
2) abikaasa,
3) vett.

 
At 10:02, Anonymous Raivo said...

Priit afišeerib teemat, millega ise kimpus paistab olevat. Puhkus lõi pildi selgemaks, aga eks peagi - aga võib-olla alles kahe kuu pärast kui hooaja lõpus tuure maha võetakse, - on oodata vastuartiklit iseendale, kuidas rahulikud taastavad jooksud ei passi mehele, igal pool on näha tobedat löntsimist jne; tuleb ikka täiega panna.
Puhkamine on oluline ja osati see sisaldub aeglasemates jooksudes. Paša jaoks oli puhkepäevaks näiteks rahulik 10km sörk, seda muidugi ääretu treenituse pealt. Tippudeks tendeerivad aga sellel levelil balanseerivadki, kus väsimusfoonil treenimisest saadav kasu mängib pidevalt üleväsimuse ohuga.

Raivo

 
At 10:53, Anonymous Anonüümne said...

Kusjuures Paveli rahulik 10km sörk oli sel ajal vist ikkagi kiirem, kui Priit Pulleritsu 10km tippmark.

 
At 11:52, Blogger Priit Pullerits said...

No ei usu, et Paša rahulik taastav 10 km jooks oli alla 37 minuti.

 
At 12:09, Anonymous Anonüümne said...

Kusjuures ei tasu imestada kui oligi Pulleritsu tippmargi kanti. Mõned praegustest pikamaajooksu tippudest teevad oma kõige aeglasemad jooksud sellel tasemel. Copypaste Canova meetodist "in case of a top Marathon runner, having a Threshold about 2:48 per km, we can speak of Regeneration when he runs slower than 3'40" / 3'45". In this case, 3'45" or 5' have the same effect, but many times running too slowly provokes mechanical problems."

 
At 12:36, Anonymous Anonüümne said...

Rein Taaramäe seletas tänases Postimehe artiklis suurepäraselt jalgrattaspordi totrused lahti. Õnneks on Rein siiski spordimees. Ma pole kunagi nendest töömeestest aru saanud ja ei hakkagi saama. Töömehed on ainult raha pärast töömehed, aga nad ju ongi töömehed (teevad tööd, et saada palka), mitte spordimehed, lihtne!

Kangert on kindlasti väga sümpaatne tüüp ja tasemelt tugev rattur, aga sportlikku emotsiooni ta mulle küll nii palju ei paku, tema tase lubaks ilmselgelt enamat.

Taaramäe loogika on ses suhtes väga õige, et parimas eas ole ise liider, küll hilisemas eas jõuad töömees olla.

Spordimehele pakub aastas paar-kolm võitu oluliselt rohkem, kui olla natuke kõvemal tuuril teises kolmandas kümnes. Kui võrrelda nüüd Taaramäe ja Kangerti intervjuusid, siis Taaramäe on tunduvalt emotsionaalsem, kas siis väga õnnelik või siis pettunud. Aga need emotsioonid ongi ju spordis olulised. Sellevõrra maitsebki võit rohkem, kui enne oled tappa saanud. Kangerti intervjuud on kõik sellised stolilised......"no täna jõudsin päris hästi mäest üles sõita"

 
At 13:23, Anonymous Anonüümne said...

to 12.36
Kõik ei ole "sprinterid", ründajad. Ka kaitses peab keegi tahtma olla. Jahh meediale meeldivad need kes selle viimase puute väravasse teevad. Neid ei huvita kes selleks eeltöö tegid.
Kangerti sugused töömesilased on kullahinnas igal spordialal.
Kas Klöden sõitis vaid rahapärast? kas Trialongo sõidab vaid rahapärast? Kahtlen ja sügavalt. Klöden praktiliselt põgenes T-Mobilest pärast Ullrichi probleeme , kui teda taheti meeskonna liidriks panna (eeldused olid ju olemas ja vägevad). Inimesed on erinevad. Mida rohkem seda ala jälgida seda rohkem silmad avanevad ja näed töötegijaid ja oskad ka nende tööd hinnata.
Vaata kasvõi sprinterit peale finishit. Esimese asjana otsivad ta silmad meeskonnakaaslasi sest nad oskavad hinnata nende antud panust. Ja näha tänulikku liidri pilku on nende meestele suurim kompliment.
Mina jälestan ameerikaliku spordimudelit kus kõik kära ja müük suunatud staaridele. Toimub korvpalli mäng kus 28 meest vastakuti ja ikka loeme kuidas üks mees mängis ja võitis. Sama pushitakse järjekindlusega ka euroopa jalgpalli, kus 22 meest platsil ja räägitakse vaid sellest mehest kellel kenam soeng ja suurim palk
Usun et kui Kangertil leping täna lõppema hakkaks oleks ka temal sama palju kosilase ukse taga nagu Reinul, vaat et rohkemgi.

 
At 13:44, Blogger Priit Pullerits said...

to: Kangerti intervjuud on kõik sellised stolilised......"no täna jõudsin päris hästi mäest üles sõita"
Kangert on nagu Veerpalu, kas pole, ainult ilma võitudeta.

 
At 15:25, Anonymous Anonüümne said...

to 13:23
Olen nõus, et töötegijad on kullahinnas teistel spordialadel. Aga. Jalgpallis saab ka kaitsemängija medali kaela ja nii on enamus spordialadel. Jah, jalgratturid jagavad ka oma raha ära, aga no se pole see, usun, et saate sellest isegi aru.
No ma ei oskagi öelda, millisel alal on veel sellist totrus nagu rattasõidus. Pallimängudes saavad kõik medalid kaela (aastaid hiljem on maailmameister nii väravavaht, ründemängija kui ka varumees, kui jalgpalli näiteks tuua). Kergejõustikus töötegijaid minu teada pole. Mõnel GP-l on jänesed, kellele makstakse. Aga see pole ju see. Ujumises minu teada ka sellist asja ei ole. Vehklemine, maadlus, judo, laskmine, suusahüpped, mäesuusatamine jne jne. Ma ei leia mitte ühtegi sellist spordiala. Isegi suusatamises ei ohverda end keegi. Olen 100% nõus, et töötegijad on hinnas. Aga jalgrattasõidus neid ei pärjata.

Oskab keegi veel mõne sellise näite tuua, mis alal on veel sellist totrust nagu jaglrattaspordis?

Kangert on tõesti Veerpalu tüüpi. Sport on siiski meelelahutus. Emotsioon on spordis väga tähtis. Erki Noole ja Indrek Kaseoru võrdlust teavad ju kõik. Jah, Indrek oli tubli mees, aga......

No ilmselgelt kotib mind Veerpalu MK võit oluliselt rohkem, kui ta kuskil suvalise MK-l esindaks mingit klubi ja veaks Northugi lahti.

13:23, palun nimeta mõni spordiala, kus töötegija ei saa otsest autasu. Ühesõnaga, ta teeb kellegi heaks tööd, aga lõpuks on ikkagi üks võitja ja teine on endiselt töömees. Ka ajakirjanduse silmis. Pallimängudes saavad siiski kõik medali kaela, nii söötja kui ka realiseerija. Mul hetkel küll pähe ei löö, aga vb mõne "x" ala vast leiad.

 
At 16:33, Blogger Priit Pullerits said...

Suur aitäh, viimased kolm, väga sisukate kommentaaride eest! Ja teised õppigu, kuidas tuleb asjalikult sõna võtta.

Siiski, jalgrattasõidus on ka võistkondlik arvestus ning kui tiim on hea, saad meeskonna liikmena osa meeskonna võidust nagu jalgpallur oma tiimi võidust, ehkki vahe, jah, on selles, et individuaalne võit maksab rattasõidus peaaegu kõik ja võistkondlik võit peaaegu mitte midagi, aga asi on teisalt selles, kui otsida võrdlusi muude aladega, et spordialad ongi erinevad. Näiteks võib vehklemisele ja tennisele ette heita, et võid olla maailma paremuselt teine, aga kui lähed kohe avaringis kokku parimaga (nojah, tennises on see asetuse tõttu võimatu, kuigi seal on ka juhuseid, kus number 1 on kaotanud asetamata mängijale), siis ei maksa su hea vorm ja suutlikkus midagi, kui kukud kohe avaringis õnnetu loosi tõttu välja, ehkki olid teoreetiliselt ja põhimõtteliselt parem kui ülejäänud 62 osalejat. Maailm on selliseid ebaõiglusi täis, kahjuks ka spordis, kus püüeldakse võimalikult ausa ja objektiivse paremusjärjestuse selgitamise poole.

 
At 17:03, Anonymous Anonüümne said...

Sellega tuleb paraku leppida, et tegemist on jalgrattaspordi omapäraga. Meeskonna ühine eesmärk on viia enda meeskonna liider tuuri üldvõidule. Kõik meeskonna liikmed teevad selle nimel tööd ja saavad selle eest tasu. Ühe meeskonna liikmed ei hakka üksteise vastu võistlema, sest see ei oleks meeskonna ega selle liikmete huvides. Kui keegi otsustaks ainult iseenda eest sõitma hakata, siis kaugele ta nii ei jõuaks, sest ilma meeskonna toeta rattaspordis (maanteesõidus) ei võida. Seega on tegemist "üks kõigi ja kõike ühe eest" olukorraga.

 
At 17:46, Anonymous Anonüümne said...

Puhtalt intervjuudele vaadates - Veerpalu oli vaikne soolomängija, kellele meeldis omaette harjutada, aga Kangert rühmajuht - juhuslikult mitte kõige esimese rühma - aga ikkagi suhtleja ja avalikkuse ees analüüsija-tüüpi. Ei näe midagi ühist, seostamine tundub pillatud mõttena..

 
At 17:56, Anonymous Anonüümne said...

Olgu intervjuud pigem stoilised, aga nõnda palju jampsi, kui Vader uue lepingu sõlmimisega seoses ajas, ei usu küll, et ta kunagi enam ajab: 1. raske isegi oletada, miks Astana nõnda karmi kirjelduse ära teenis ( vaat, et tegu suisa itaalia maffiaga), tuli ta ju sinna sisuliselt tänavalt. 2. kui lugeda mida kõneleb Jekimov ja mida Vader, siis kas tegu on ikka sama lepinguga, üks mainib pigem tiimi tugevdamisest klassikuid silmas pidades, teine on pea nummer 1 lühematel ja pikkadel velotuuridel. jne.
Eks järgmine aasta saame näha, mida liider ja mida kõva töömees teevad.

 
At 21:41, Anonymous Anonüümne said...

Teate miks on jalgrattsõidus selline totter süsteem? Sellepärast, et individuaalalast on tehtud meeskonnaala, samas, ei ole see ka päris meeskonnaala. Olümpail võidab kulla Taaramäe, mitte Kangert, kes ka Eesti eest sel tuuril sõitis. See on Fakt! Individuaalaladel esindatakse oma riiki (kergejõustik, tennis, maadlus, judo, pinks, suusatamine, vehklemine jne jne). Pallimängudes esindatakse klubi: FC Barselona, Madridi Real jne jne. Aga mis toimub jalgrattas, individuaalalal võisteldakse klubide eest. Olgu, oletame, et see on siis meeskonnaala. Aga siis minul tekib küsimus, miks krt ainult Froom sinna kõrgemaile astmele ronib, sama hästi võiks sinna minna ju terve SKY tiimi sats. Oleks ju õiglasem. Ühesõnaga, jalgrattatasport pole ei individuaalsport ega ka meeskonnasport.

Ma ei ole selle väitega päris nõus, et mõnel alal on see ebaõiglane, et kohe avaringis võivad minna kaks tugevat (maadlus). Samas Judos seda pole. Nõme süsteem tõesti, aga see kõigest 1 võistlus. Aga no Kangert sügab Astanas surmani teiste heaks tööd, tal ei ole lootustki. Ainus lootus on see, et Nibali katkestaks, siis saaks vb ise ka üritada.

Mõned ratturid võivad mulle küll väita, et see ongi rattaspordi eripära. Aga minge küsige Taaramäe ja Kirsipuu käest. Nad kindlasti tunnistavad seda eripära, aga nemad tahavad võita ja on ainult nii nõus sporti tegema. Eks selle totra süsteemi enamus kiitjad ongi need, kes ei suuda ise kunagi võita. Seepärast enamus takka kiidabki, et see on väga äge rattasõidu eripära.

Kui ratas on tiimisport, siis ronigu ikka kõik pjedestaalile, mitte see tüüp, keda terve tee söödeti joodeti. See ei ole õiglane. Aga kui see on individuaalsport, siis on see õiglane. Otsustage nüüd ära, kumb ala see rattasõit siis on.

Miks harrastajate sõidul Priit ennast ei ohverda suvalise Juhani jaoks ? Ahjaaa, see ju individuaalsport. Aga miks Kangert teiste heaks tööd sügab? Tiimisport?

Saate ju isegi aru, et pole üks ega teine. Sellepärast see nii totter ongi. Minu teada isegi teised spordimehed ei saa rattasõidu loogikats aru. Selle võlust saavad aru ainult asja sees olevad inimesed. Isegi Peep Pahv ei pea seda eriti loogiliseks :)

Aga nagu ma enne mainisin, siis selle totruse (eripära) takkakiitjad on need, kes ise võidule sõita ei suuda, aga kuna teid on enamus, siis räägite mu surnuks nii kui nii).

Taaramäe ütles, et Astanas kadus tal ära võitjainstinkt. Tore individuaalala küll, kus sportlasel puudub võitjainstinkt.


 
At 22:07, Blogger Priit Pullerits said...

Vahvad ja intrigeerivad mõtted, 21:41. Aitäh!

 
At 04:15, Blogger oakleyses said...

burberry, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, uggs on sale, ugg boots, louis vuitton outlet, nike air max, michael kors, prada outlet, ray ban sunglasses, louboutin outlet, ray ban sunglasses, polo ralph lauren outlet, gucci outlet, nike air max, oakley sunglasses, cheap oakley sunglasses, nike free, louis vuitton, replica watches, longchamp outlet, ugg boots, chanel handbags, ugg boots, oakley sunglasses, tiffany jewelry, longchamp, jordan shoes, polo ralph lauren outlet, replica watches, michael kors outlet, michael kors outlet, louboutin shoes, kate spade outlet, oakley sunglasses, prada handbags, louboutin, ugg boots, christian louboutin outlet, longchamp outlet, nike outlet, louis vuitton outlet, michael kors outlet

 
At 04:18, Blogger oakleyses said...

air jordan pas cher, kate spade handbags, coach outlet, nike roshe, nike air max, abercrombie and fitch, hermes, north face, louboutin pas cher, sac longchamp, true religion jeans, longchamp pas cher, oakley pas cher, nike air max, ray ban uk, sac guess, hollister, nike free run uk, hogan, true religion jeans, ray ban pas cher, nike free, timberland, michael kors, nike roshe run, lacoste pas cher, new balance pas cher, lululemon, michael kors, mulberry, vanessa bruno, nike blazer, coach outlet, michael kors, hollister pas cher, vans pas cher, burberry, coach factory outlet, true religion jeans, ralph lauren pas cher, tn pas cher, air force, ralph lauren uk, north face, coach purses, converse pas cher, michael kors, nike air max, air max, true religion outlet

 
At 04:18, Blogger oakleyses said...

bvair jordan pas cher, kate spade handbags, coach outlet, nike roshe, nike air max, abercrombie and fitch, hermes, north face, louboutin pas cher, sac longchamp, true religion jeans, longchamp pas cher, oakley pas cher, nike air max, ray ban uk, sac guess, hollister, nike free run uk, hogan, true religion jeans, ray ban pas cher, nike free, timberland, michael kors, nike roshe run, lacoste pas cher, new balance pas cher, lululemon, michael kors, mulberry, vanessa bruno, nike blazer, coach outlet, michael kors, hollister pas cher, vans pas cher, burberry, coach factory outlet, true religion jeans, ralph lauren pas cher, tn pas cher, air force, ralph lauren uk, north face, coach purses, converse pas cher, michael kors, nike air max, air max, true religion outlet

 
At 04:20, Blogger oakleyses said...

iphone 5s cases, abercrombie and fitch, giuseppe zanotti, ralph lauren, iphone 6s plus cases, wedding dresses, nfl jerseys, soccer jerseys, valentino shoes, asics running shoes, iphone 6s cases, herve leger, hollister, new balance, timberland boots, beats by dre, lululemon, ipad cases, reebok shoes, s5 cases, babyliss, mcm handbags, iphone 6 plus cases, oakley, mont blanc, iphone 6 cases, iphone cases, soccer shoes, north face outlet, ferragamo shoes, nike huarache, jimmy choo shoes, nike trainers, p90x workout, birkin bag, baseball bats, louboutin, hollister, vans shoes, instyler, longchamp, insanity workout, mac cosmetics, celine handbags, ghd, nike air max, bottega veneta, nike roshe, north face outlet, chi flat iron

 
At 04:24, Blogger oakleyses said...

juicy couture outlet, doke gabbana outlet, nike air max, wedding dresses, pandora charms, bottes ugg, karen millen, moncler, gucci, montre pas cher, ugg,uggs,uggs canada, swarovski crystal, canada goose uk, swarovski, pandora jewelry, toms shoes, vans, hollister, supra shoes, canada goose outlet, michael kors handbags, louis vuitton, ray ban, louis vuitton, hollister, moncler, pandora jewelry, ugg boots uk, converse outlet, ugg pas cher, louis vuitton, moncler, canada goose, canada goose outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, moncler, canada goose, coach outlet, moncler, michael kors outlet online, canada goose, links of london, barbour, moncler outlet, marc jacobs, michael kors outlet, thomas sabo, pandora charms, lancel, sac louis vuitton pas cher

 
At 02:42, Blogger Unknown said...

cheap nike shoes
adidas outlet
soccer jerseys wholesale
michael kors handbags
mulberry outlet store
prada outlet
cheap nba jerseys
ralph lauren uk
swarovski crystal
oakley sunglasses wholesale
chanel handbags outlet
ralph lauren outlet
cheap jordan shoes
canada goose coats
toms outlet store
puma outlet
north face outlet store
ugg boots
black friday deals
ugg outlet
1205minko

 

Postita kommentaar

<< Esileht