neljapäev, august 27, 2015

Pullerits: Tormihoiatus - Rein Taaramäe tuleb Tartu rattamaratoni starti?

Kust küll Rein Taaramäe need lisakilod võttis? Ega ta sellest ise ka aru saanud. Ta on minust kaks sentimeetrit lühem – mina 187, tema 185 –, aga enne Tour de France’i kaalus ta 73 kilo. 73 kilo! Seda on ju neetult palju. Aga välja see ei paistnud, kõik näis väliselt normaalne ja tavaline. Ka keha rasvaprotsendi määramine ei näidanud senisega võrreldes mingit muutust, st suurenemist. Minu kaal on 71, ja kui võrrelda ülakeha, siis vähemalt mulle tundub, et olen Taaramäega võrreldes ikka kui mitte ambaal, siis vähemalt atleet.

Võib-olla, küllap, ilmselt, arvatavasti olid nood lisakilod ka üks põhjusi, miks Taaramäe Tour de France’il mägedes ootuspäraselt sõita ei suutnud. Peale muidugi selle, et ta haigestus, nagu toakaaslane Lars Boomgi, mille peale Astana meeskonna juhid, nagu Taaramäe kolmapäevasel pressikonverentsil rääkis, olid üksjagu kurjad olnud; võib-olla ka seepärast, oletas ta, et meeskonna liider Vincenzo Nibali ei suutnud nii hästi sõita, nagu nad olid lootnud, ja siis on tiimis kõik närvilised.

Nibali on muidugi iseette number selles meeskonnas. Tean usaldusväärsest allikast, kelle nime siinkohal ei nimeta, aga kelle nime niikuinii igaüks selgelt aimab, et keegi, isegi Astana juhtidest, ei julge talle kunagi midagi öelda ega teda kritiseerida, kui ta midagi halvasti, valesti või meeskonna huvidega sobimatut teeb. Meenutage näiteks Tour de France’i meeskonnasõitu: Taaramäe tuli just rivi eest oma vahetust tegemast, oli tõmmanud end n-ö punasesse, et minna grupi sappa, aga ei saanud end sinna istutada, sest Nibali, kes sõitis Taaramäe taga ja võttis vahetuse üle, pani mäkke tõustes gaasi põhja ning vedamisest taastuv Taaramäe jäigi maha. Lihtne – ja nii rumal.

Aga jah, kilosid oli ka liiast. Taaramäe rääkis mulle, et ta parim kaal on 68 kilo, mille ta on nüüdseks saavutanud, aga kui kaal peaks kukkuma sellest allapoole, siis tuleb juba vajalikust jõust ja energiast puudu. Nii et nüüd, kui otsustada kehakaalu ning kahe viimatise tuuri võidu põhjal – kusjuures tol Norra tuuril, kui šveitslane paar kilomeetrit enne lõppu koos Taaramäe tulevase meeskonnakaaslasega Katjušast tal eest sõitis, ei olnud Taaramäe enda sõnul sattunud põrmugi paanikasse, vaid oli endas olnud väga kindel, sest šveitslane oli läinud eest liiga võimsalt spurtides, Taaramäe hinnangul 700-800 vatti arendades, mistõttu ta ei kahelnud, et saab ta tõusu edenedes kätte, ja saigi –, peaks ta olema heas löögihoos.

Ja see ei ole kahtlemata rõõmus uudis neile, kes unistavad Tartu rattamaratonil sekkuda võitlusse võidu eest. Sest Taaramäe lubas, et juhul, kui ta septembris üle ookeani ei sõida ja MM-võistlustele ei lähe, tuleb ta Tehvandi staadionil starti.

Kujutan ette, mida paljud kohalikud maastikusõiduässad mõtlevad: no mida on Taaramäe-sugusel maanteesõitjal Lõuna-Eesti metsade vahel ja kruusal peale hakata!

On, väga palju on. Mäletan kolme aasta tagust aega, kui Taaramäe osales Tartu meistrivõistlustel, mis algas Tähtvere spordipargis minunimeliselt ovaalilt ning tegi, kui mälu ei peta, viis ringi dendropargi tõusudel-langustel ja mudastel võsa-äärsetel lõikudel. Ei olnud tal seal sugugi vastas papist poisid, vaid siinsed parimad krossisõitjad Caspar Austa ja Allan Oras. Aga Taaramäe läks neil juba esimese kilomeetriga üle poolesaja meetri eest. Ja kasvatas edu iga ringiga. Ta näitas uskumatult kõva hoogu ja minekut, nii et lõpus kaotas üks neist – ei mäleta, kumb, kas Austa või Oras, ent ega kokkuvõttes vahet ole – talle rohkem kui kolme ja teine viie minutiga. See tähendab niisuguses konkurentsis kaotust kalendriga.

Kui Taaramäe Tartu rattamaratonil starti tuleb, panen mina oma panuse igal juhul tema peale. Seda enam, et viimased kolm ja pool kilomeetrit kulgevad laugel ja kiirel, ning tegelikult kulgevad viimased 5-6 km lihtsalt sõidetaval rajal, mis tähendab, et isegi kui mõni mees peaks suutma tal selle ajani kannul püsida, sõidab Taaramäe lõpuks ikkagi eest ära.

Midagi pole teha, aga nii see läheb. Küll te näete. Kui Taaramäe ikka tuleb seda näitama. Loodan, et tuleb. Sest MMilt, vaadakem asjaoludele ausalt näkku, tal medalit vaevalt loota oleks. Miskil muul peale medali pole aga rattasõidus mõtet. Ega rattasõit ole suusatamine, kus ka koht 30 parema hulgas – näiteks 29. – võiks olla serveeritav kui kordaminek.
******
The canyons of the Maze seen from Maze Overlook, Canyonlands National Park, Utah 29. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Rein Taaramäe kolmapäevasel pressikonverentsil Tartus. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 2: Rein Taaramäe pressikonverents Tartus, taamal heldesinises dressipluusis seismas Priit Pullerits. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 3: Rein Taaramäe kolmapäevasel pressikonverentsil Tartus koos pruudi Hanna Karoline Arusi ja itaalia väikehurda Motuga. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Fotod 4-6: Rein Taaramäe sõitmas 2012. aasta sügisel Tartu meistrivõistlustel dendropargis. Fotode autor: Priit Pullerits
Foto 7: Rein Taaramäe (keskel) on võitnud 2012. aasta sügisel Tartu meistrivõistlused maastikurattasõidus Caspar Austa (vasakul) ja Allan Orase (paremal) ees. Foto autor: Priit Pullerits

30 Kommentaarid:

At 20:21, Anonymous Anonüümne said...

Medal MM-ilt tähendab TTT-d Astana meeskonnas. Oleks tõeliselt üllatav, kui Rein sinna valitaks, arvestades sama sõitu TdF-il: nii ribadeks sõita end oma vahetustega teeb kas rumal või kehvas vormis mees. Mida Astana pidi tegema, saateautost Nibalile ütlema, et Rein on väsinud, võta hoogu maha!?
Hea on siin muidugi see, et saame Vaderiga TRM-il jõudu katsuda, ja ehk Kanks saab MM-il medali kaela.

 
At 21:15, Anonymous Anonüümne said...

Nibali oli süüdi, et Taaramäe Touril TTT-d sõita ei jõudnud, maha jäi ja sisuliselt tiimi alt vedas! Tase, ainult Pullerits saab nii arutleda.

Kanksi ja Vaderi intervjuud ja väljaütlemised on nii serinevad seetõttu, et meeste IQ-d on lihtsalt sedavõrd erinevad.

 
At 22:41, Anonymous Anonüümne said...

Paaril eelmisel hooajal oli Taaramäe ikka väga kehva minekuga.Et terviseprobleemid segasid jne.Aga võibolla ikkagi mees tegi ise trenni suht valesti ja rikkus sellega oma tervise.See aasta siis Astana treenerite pilgu all treenitud ja tulemused tunduvalt paremad.Igal juhul on talle Astana tiimis olemine see aasta kasuks tulnud.Kui uues meeskonnas asja mõistusega võtab ja liiga panema ei lähe,siis võib tal hea hooaeg tulla.

 
At 00:15, Blogger Michael E.P said...

Taaraka keskmine kiirus 47km/h....

Ehk harrastajad ikka elavad oma maailmas ja tipud teises

 
At 09:34, Anonymous Anonüümne said...

Sisuliselt ambaal.. naeratus suul nädalavahetuse lõpuni!

Paistab, et Kalmuse kangikettaks olemise roll on jäädavalt pöördunud!

 
At 10:37, Anonymous Telkide rent said...

Rein on väga tubli!

 
At 13:19, Anonymous Anonüümne said...

Niipalju siis TR startimisest.

"Pühapäeval stardin Tartu MV grupisõidus(rohkem infi rattaproffide lehelt) Ja järgmiseks stardin Jõulumäe maratonil 5. septembril ja siis edasi juba Kanada klassikud 11.13 sept ja MMi kolm sõitu."

 
At 14:03, Anonymous Anonüümne said...

Priit, keelespetsialist - kas omama eesti keelne vaste on hävima?

 
At 15:52, Blogger Priit Pullerits said...

Miks selline halvustav toon: "Tase, ainult Pullerits saab nii arutleda."? See ei ole mingi minu arutelu, seda rääkis mulle Taaramäe. Minge õiendage temaga, et teie teate paremini, mis ja kuidas oli.

 
At 17:51, Anonymous Anonüümne said...

Olen kindel, et Taaramäe läheb MM-ile, ja sõidab erladistardis Eesti läbiaegade parima koha välja! Selleks on tal piisavalt motivatsiooni ja aega hetkel,et spets erladistardi trenne teha.

 
At 13:58, Anonymous M., Kalamaja, Põhja-Tallinn said...

Hr Pullerits, oma blogis olete kõva käsi. Aga kas te ever make it above the fold "Postimehes"?

 
At 20:27, Blogger Priit Pullerits said...

Why should I strive for this? What would that show and prove?

 
At 09:27, Anonymous Anonüümne said...

MMil on maratonil hea esinemise teinud Roman Fosti ja Liina Luik. See siis meenutuseks neile, kes eelistavad vabakulgemist sadulale kannikate vahel - surve õrnale piirkonnale, mis vähendab viljakust ja võitjainstinkte, nagu kuulsime.

 
At 12:32, Anonymous Martin, jooksufilosoof ja semiootik said...

9.27 teooria rattatrennidega liialdamise kahjulikkusest näib kinnitust saavat ka siitsamast blogist, mille pidajast paistab olevat saanud vagur kulgeja, downshifter, tema enda terminoloogias - pehmo.
Suur küsimus on aga kas Eestil on olümpiale mõtet saate neiusid, kes küll täidavad normi ja teevad isegi isiklikke, aga võidu ei jookse. Või oleks võinud saata hoopis mehi, kes võidu joosta tahavad? Priit Aus, Tiidrek Nurme, Allar Lamp

 
At 12:36, Anonymous M. said...

P.S. Jah, olen kursis, Aus ja Nurme ei täida ROKi kehtestatud norme.
Aga miks Eesti siis oma sõna ROK-is maksma ei pane, et ka Eesti mees (valge mees!) saaks olümpial joosta? Mustanahalisi pagulasi vasut võtma oleme kvalifitseeritud küll, miks me siis ise mustanahaliste kõrval olümpial jooksma ei sobi?
Selg sirgu, EKJL spordifunktsionäärid!

 
At 12:40, Anonymous M. said...

Hr Pullerits, kas teis oleks mune Postimehes kirjutama, et seniks, kui kehtivad Eestil jooksualadel esindajaid välja panemast piiravad normid rahvusvahelistel staadionijooksuvõistlustel, kehtestab ka Eesti kvalifikatsiooninormid siiatulijatele (IQ > 110)?

 
At 13:10, Anonymous Anonüümne said...

Martin, nagu varemgi on kirjutatud, on staadionijooksudel kõrgemad normid seepärast, et muidu ei mahu ära ja pidevalt peab keegi jooksma 2-l rajal, et mööda minna/teed anda. Maratonijooksule mahub lihtsalt rohkem rahvast ja ei Aus, Nurme ega Lamp pole maratonile oma jalga andnud.
Ega Luikede saavutused objektiivselt võetuna pole suurem asi tõesti, mis ei kahanda nende isiklikku tublidust! Meeste maratoni maailmarekordi ja naise ilmarekordi vahe on jämedealt kuskil 12min (2:15-2:03). Olümpianormide vahe aga on 2:42-2:17 ehk 25 mintsa. Ehk siis - naised saavad selliselt võrrelduna poole lõdvemalt peale. Aga jällegi - osalejatel pole selles vähimatki süüd, selline on olukord.

 
At 14:27, Anonymous Martin said...

Delfi Sporti läks (13:06) üleskutse ka üles. Praegu veel ülevalt (mõjus vist: "TSENSORILE: Kui armastad sporti ja Eesti on sulle tähtis, siis sa ei kustuta seda kommentaari. "). 6 vastu- ja vaid 1 poolthääl?!

13.10,
ka Eesti pole kummist. Kõik heaoluihkajad ei mahu siia ära.

 
At 14:30, Anonymous Martin said...

P.S.
13.10, samamoodi võiksid ka liibua- ja süürialannad Eestisse lõdvemalt peale saada? Eesti rahvuse püsimajäämise seisukohalt oleks see ülioluline. Usu mind, araabia naistel on klassi, nii välimuse kui kultuuri suhtes.

 
At 14:46, Anonymous Anonüümne said...

Martin ja ühtlasi ka suur osa parempoolearulisest kommentaariumist, jooksurahva võõrleegioni maabumist kodukanti pole tarvis ülemäära karta. Harides semiootikapõldu, võid aimata, mida tähendab kultuuriplahvatus jooksukultuuri seisukohast. Oota nüüd, kuni see muudatus sinus teadvustub ja siis, uues arusaamises, räägi pagulasehirmu teemadel vastses mõistmises. Lotman on sedasorti hirmust ju rääkinud ka, kus mingi hägune hirmuõhkkond leiab endale patuoina - see psüühikas kääriv jamps lihtsalt ootab maandamist ja otse loomulikult on õilis seda teha teistsuguse kallal.
Me ei oma seda maad, mida olete nii iseenesestmõistetavalt enda omandiks pidanud. Kandke oma südames eesti kultuuri - kui seda üldse alles on, - ja alles siis liputage sellega kui teil on oidu, mida te kultuurina siin kaitsete.

 
At 15:12, Anonymous M said...

Sergey Shubenkov. Võrdluseks.
Delfi Spordi lugejad kahjuks ei ole võimelised tabama rahvusvahelise spordivõistluste kvlaifikatsiooninormide ja pagulaskvootide (mõlemaid sunnitakse Eestile ülevalt poolt peale) peent seotust. Khaju, lootsin paremat. Aga eks meedia on oma tööd teinud

 
At 15:26, Anonymous Martin said...

Kas mõtleme, miks normi täitmine meile nii tähtis on? Delfi juubeldab (uudise pealkirjas): eestlanna täitis MM-il järgmise suurvõistluse normi.

Ei, me ei mõtle sellele, sest tarbime meedia poolt toodetavaid teabepalakesi ilma neid lahti mõtestamata.

Normi täitmise esikohale seadmine (sõnast 'normaalne') tähendab spordiidee allakäiku. See on iseloomulik Rootsi sarnastele heaoluühiskondadele.

Normeeritud, normaliseeritud sport.

Seevastu Tiidrek Nurme jookseb Jumala kiituseks ja ega Aus ning Lamp pole ka konformistlikud normitäitjad.

 
At 18:56, Anonymous Anonüümne said...

Aga mida Pullerits jumalikust vaatevinklist valesti tegi, et ta just nüüd, ületanud värskelt 50nda eluaasta lävepaku, rattaga käntsa pidi panema? Millele tema tähelepanu üritati suunata?

 
At 19:55, Anonymous Anonüümne said...

Esimesele kommenteerijale, meeskondliku temposõidu üks peamisi reegleid on see, et oma vahetust ei alustata kiirendusega vaid, kui jõudu ülearu siis vead pikemalt või vähemalt ootad kuni sinu ees tööd teinud mees jõuab tuulde ja veidi taastuda ning alles siis lisad vaikselt kiirust. Oma vedamiskorda lõpetades peadki nii väsinud olema, et vaevu jõuad teiste tuulde, siis taastud kuni pead uuesti vedama.

 
At 20:55, Anonymous Martin said...

Esimesena juudivaba,
esimesena! - pagulaste vastuvõtuks valmis.
Juhan Liiv aga on hullumajas.
Mis hullus teda küll sinna ajas?

 
At 04:15, Blogger oakleyses said...

burberry, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, uggs on sale, ugg boots, louis vuitton outlet, nike air max, michael kors, prada outlet, ray ban sunglasses, louboutin outlet, ray ban sunglasses, polo ralph lauren outlet, gucci outlet, nike air max, oakley sunglasses, cheap oakley sunglasses, nike free, louis vuitton, replica watches, longchamp outlet, ugg boots, chanel handbags, ugg boots, oakley sunglasses, tiffany jewelry, longchamp, jordan shoes, polo ralph lauren outlet, replica watches, michael kors outlet, michael kors outlet, louboutin shoes, kate spade outlet, oakley sunglasses, prada handbags, louboutin, ugg boots, christian louboutin outlet, longchamp outlet, nike outlet, louis vuitton outlet, michael kors outlet

 
At 04:20, Blogger oakleyses said...

iphone 5s cases, abercrombie and fitch, giuseppe zanotti, ralph lauren, iphone 6s plus cases, wedding dresses, nfl jerseys, soccer jerseys, valentino shoes, asics running shoes, iphone 6s cases, herve leger, hollister, new balance, timberland boots, beats by dre, lululemon, ipad cases, reebok shoes, s5 cases, babyliss, mcm handbags, iphone 6 plus cases, oakley, mont blanc, iphone 6 cases, iphone cases, soccer shoes, north face outlet, ferragamo shoes, nike huarache, jimmy choo shoes, nike trainers, p90x workout, birkin bag, baseball bats, louboutin, hollister, vans shoes, instyler, longchamp, insanity workout, mac cosmetics, celine handbags, ghd, nike air max, bottega veneta, nike roshe, north face outlet, chi flat iron

 
At 04:24, Blogger oakleyses said...

juicy couture outlet, doke gabbana outlet, nike air max, wedding dresses, pandora charms, bottes ugg, karen millen, moncler, gucci, montre pas cher, ugg,uggs,uggs canada, swarovski crystal, canada goose uk, swarovski, pandora jewelry, toms shoes, vans, hollister, supra shoes, canada goose outlet, michael kors handbags, louis vuitton, ray ban, louis vuitton, hollister, moncler, pandora jewelry, ugg boots uk, converse outlet, ugg pas cher, louis vuitton, moncler, canada goose, canada goose outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, moncler, canada goose, coach outlet, moncler, michael kors outlet online, canada goose, links of london, barbour, moncler outlet, marc jacobs, michael kors outlet, thomas sabo, pandora charms, lancel, sac louis vuitton pas cher

 
At 02:42, Blogger Unknown said...

cheap nike shoes
adidas outlet
soccer jerseys wholesale
michael kors handbags
mulberry outlet store
prada outlet
cheap nba jerseys
ralph lauren uk
swarovski crystal
oakley sunglasses wholesale
chanel handbags outlet
ralph lauren outlet
cheap jordan shoes
canada goose coats
toms outlet store
puma outlet
north face outlet store
ugg boots
black friday deals
ugg outlet
1205minko

 
At 03:49, Blogger 艾丰 said...

jianbin1211
tods shoes
bottega veneta outlet online
uggs outlet
links of london uk
replica watches
nike shoes
arizona cardinals
mont blanc
lululemon outlet store
miami dolphins
basketball shoes
cleveland cavaliers
michael kors handbags,michael kors outlet,michael kors,kors outlet,michael kors outlet online,michael kors outlet online sale,michael kors handbags clearance,michael kors purses,michaelkors.com,michael kors bags,michael kors shoes,michaelkors,cheap michael kors
michael kors outlet online
salomon speedcross 3
abercrombie fitch
iphone cases
cheap oakley sunglasses
louis vuitton uk
nike huarache
woolrich clothing
celine outlet online
ralph lauren,ralph lauren uk,ralph lauren outlet,ralph lauren outlet online,polo ralph lauren outlet,ralph lauren polo
oakley outlet online
tory burch sandals
indianapolis colts
soccer jerseys,cheap soccer jerseys,cheap soccer jerseys for sale,soccer jersey,usa soccer jersey,football jerseys
ugg boots
snow boots outlet
beats by dr dre
ralph lauren polo shirts
ugg outlet
marc jacobs outlet
hermes bags
baltimore ravens
coach outlet store online,coach outlet store,coach outlet
new orleans saints
nike roshe run
coach outlet store
michael kors handbags
uggs outlet

 

Postita kommentaar

<< Esileht