neljapäev, september 10, 2015

Pullerits: Kuidas enne rattamaratoni vormi timmida?

«Ah sa raisk!»

See hüüatus tuli maanteel Pelotoni meeste neljasest grupist. Oot-oot, olid need ikka Pelotoni sõitjad?... Jah, vist ikka olid. Sest kiiruste vahe nendega oli suur – ja katsu siis kõiki kirju särkidel täpselt märgata.

«Kuulge, see oli...» võis selja taga kuulda Pelotoni grupis käivitunud arutelu.

Aga kes see nende arvates oli, ei saanudki teada. Sest vahe kärises.

Kärises seepärast, et tempo sai juba Tartust väljudes üles võetud. Arstitudeng Steve Astok, Premium temposõidu karikasarja kahe etapi esikümnemees, alustas kiirusega üle 40 km/h. Vedas 2 km, siis andis mulle vahetuse üle. Vedasin kilomeetri, siis andsin juhtkoha talle tagasi, et näis, kas tõesti jätkab endises tempos. Jätkaski.

Selge, siit tuleb korralik trenn.

Esimesel kümnel kilomeetril püsis kiirus pidevalt 40 km/h kandis. See ei olekski paarissõidus teab mis eriline näitaja – ehkki, olgu rõhutatud, tegu ei olnud võistluse, vaid päevalõputrenniga –, kui mitte arvestada, et üks meist kahest ei sõitnud maantee-, vaid sõitis maastikurattaga. See tugevam.

Hoida maastikurattaga kiirust üle 40 km/h – see pani silmi pööritama. «Hull mees oled,» ütlesin Astokile (alumisel vasakpoolsel fotol esiplaanil rohelises vormis nr 92), kui talt järjekordse vahetuse üle võtsin.

«Aga sul on vastav loosung ka selja peal,» vastas ta.

Rattasärgi seljale on punaste tähtedega kirjutatud: «Panna on vaja!»

Sõitsime Tartust välja Käreverre, sealt Kärknasse ja Jõgeva maanteed pidi tagasi Tartusse. Ringi kaugemas servas sattusime lagedal põhjast puhuva kerge küljetuule kätte, mis avaldas oma mõju. Kiirus kõikus 36-38 km/h vahel. Tuules oli hea ja mõnus sõita, aga nii kui vedama läksin, tundsin 300-400 meetri järel, et kergus (või inerts?) kaob ja tuleb pressima hakata.

Ligi 30 km sõidetud, kui tundsin, et parema jala säärelihase sisekülg muutub imelikuks. Olen seda õrnalt tundnud ka mõne varasema kiire sõidu ajal, mis, oletan, juhtub sellest, et too lihas saab liiga lühikest ja nõrka tööd, ei teki piisavat sirutus- ja pingestusfaasi. Surusin vändates kanda allapoole, et lihast pikendada. Ajapikku justkui aitas.

5 km enne lõppu sõitis kergliiklusteel Art Soonets vastu. Lehvitasin talle korra, ei enamat. Astok tegi tollal põhitööd, vedas üle 2 km. Poolteist kilomeetrit enne Tartut sõitsin temast vasakult mööda, ütlesin, et pakun talle väikest leevendust, seejärel, puhanuna, saab ta ees taas tõmmata.

Vedasin ta parempoolse kinnisvaraarenduse kõrval, kus maantee kergelt tõuseb, üles ehk positsioonile. Siis andsin vahetuse üle. Ja alles siis märkasin ees ka neljast gruppi. Sõnadetagi selge, et too grupp tuli «ära süüa».

Seda Astoki vedamisel tegimegi.

Pärast vaatasin, et 40-kilomeetrise sõidu keskmiseks kiiruseks tuli 37,5 km/h. Arvestades, et üks mees oli väljas «traktoriga», on see igal juhul arvestatav tulemus. Igatahes oli see hea lahtisõit enne laupäevaseid Läänemaa meistrivõistlusi krossis (mitte minu eesmärk) ja enne pühapäevast Tartu rattamaratoni avatud raja sõitu (minu eesmärk).

Paarissõit, muide, on üksjagu emotsionaalne. Eriti siis, kui mõlemad sõitjad on samasuguse häälestusega ja samasuguse tempovalmidusega. Kindlasti on see tulemuslikum kui grupisõit, kus nelja mehe soovid ja plaanid tuleb taandada ümmarguseks keskmiseks. Nagu näitas hüüatus: «Ah sa raisk!»
******
Millard Canyon, Maze District, Canyonlands National Park, Utah 30. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Pelotoni rattur (autost paremal) luuramas suvisel Mulgi rattarallil tehnilise stardi masina taga head kiirenduskohta. Foto autor: Marko Saarm, Sakala/Scanpix
Foto 2: Ratturid laskumas Tartu rattarallil Emajõge ületaval sillal. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix
Foto 3: Steve Astok (esiplaanil rohelises vormis nr 92) Tartu rattarallil Kuremaa kurvis. Foto autor: Kalev Saar, Postimees/Scanpix
Foto 4: Aprillikuine tänavasõit Pärnus. Foto autor: Ants Liigus, Pärnu Postimees / Scanpix

33 Kommentaarid:

At 11:41, Anonymous Anonüümne said...

Kui kaua kestab Vao pagulaste pagulaskandidaadistaatus? Kust nad üldse ilmusid? Kas nad saavad osaleda rattamaratonil, heidelda kõrge koha eest ja teha Pulleritsule tuulekatet grupis? Oleks nad üldse nõus grupikaga?

 
At 12:27, Anonymous Kiire jalaga vändamees said...

Vaatan, et "Ah sa raisk!"-mehed said põske nii maanteel kui ka hiljem elegantselt blogis. :))
Täitsa laheda rakursiga sissekanne.

 
At 13:25, Anonymous Anonüümne said...

uus kuum paar?

 
At 13:38, Blogger Priit Pullerits said...

Mitte kuum, vaid pigem kiire.

 
At 14:34, Anonymous Anonüümne said...

Kui perse sügelema kipub (käed juhtraua küljes kinni) piisab vaid korraks istmiku küünitamisest vastu MNT tagaratast.

 
At 15:26, Blogger Priit Pullerits said...

Mis on sellise mõttetu kommentaari mõte, 14:34, samuti 13:25? Otsite oma hämaratele tungidele väljapääsu ja väljendust? Sel juhul on kasulikum ja mõistlikum pöörduda psühholoogi poole. Tehke seda edaspidi, palun, ja säästke meid siin oma vaimsetest probleemidest. See on vale koht, kust abi otsida.

 
At 15:36, Anonymous Anonüümne said...

Aerobike sarjas on paarissõit olemas, 2 korda hooaja jooksul. Tule tee oma kaaslasega sõit ära.

 
At 16:06, Anonymous Anonüümne said...

Kahjuks see sama "assa raisk!" näitab Priidule nii metsas kui maanteel selga kõikidel järgmistel võistlustel.
Priit vastuoluline mees. Kui kehv võitslus , siis avaldab loo kuidas tuleks tegelt sõitu nautida. Kui hea päev, siis et mis molutate panna on vaja!
Ja lõputu entusiasm trennis kellestki mööda sõites.
Üks on kindel sellele mehele võsitelda meeldib, kui vaid keha järgi jõuaks.

 
At 16:18, Anonymous Anonüümne said...

Kui tagumik sügeleb, see aitab ajast kärpida veel 0.2 sek, kui seda teha tehniliselt.

 
At 16:20, Anonymous Maamees Harjust said...

Mulle hr Pullerits meeldib. Kui sellieid mehi oleks Eestis rohkem ei oleks meil mitte miskit karta. Ei Venemaad, ei homosid, ei pagulasi.
See pole nüüd küll sugugi kohane võrdlus ühe tubli mehe kohta, nii nagu hr Pullerits on, aga kui nõukogude ajal käisid sõjavetaranid lastele oma kangelaslikust minevikust rääkimas, võiks sarnaseid vajalikke loenguid meie noorsoole edasi korraldada. Ja eks neid tublisid mehi on ju veel rohkemgi. Kasvõi siinsamas blogiski.

 
At 17:01, Anonymous Martin, Tallinn said...

AH SA RAISK --
hr Pullerits, kas Te arvate, et olete Hemingway? Salinger? Th. Balzak? Jonathan Franzen? Äkki Te olete Haruki Harukami?

 
At 19:43, Anonymous Anonüümne said...

He is all of the above, and even more. Any questions?
Hewingmay & Karuhami

 
At 21:56, Anonymous Anonüümne said...

võrdlus veteranidega on üsna pädev, sest nagu me kõik mäletame - kiliseb, koliseb, lonkab ja möliseb...

 
At 09:14, Anonymous Anonüümne said...

Kuulge, see oli...
It's a bird. It's a plane. It's...

 
At 20:05, Anonymous Reno Mee said...

Steve Astokist saab tulevikus meditsiinitöötaja. Juba praegu võib öelda, kes tema poole pöörduvad ja kes mitte mingil juhul sellega ei riski.

 
At 15:22, Anonymous Lembitu said...

Raio Piiroja täna maratonil 2:59:32.
Kõva mees!

Aga IBRAHIM MUKUNGA WACHIRA alles 2:39:09.
Mis juhtus?

Neeger muidu võitis.

 
At 17:29, Blogger Priit Pullerits said...

Täna Tartu rattamaratoni avatud raja sõidul. Päev kirjas.

 
At 17:33, Anonymous Martin said...

Need mehed ei kasuta autot, taksot ega bussi.
Vaid ratas, trikoo ja tagumikul kiri Zanussi...

Mida teie, hr Pullerits, "jooksupededest" arvate?

 
At 17:44, Anonymous Anonüümne said...

Piiroja beats Pullerits.

 
At 18:58, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits don't even come close.

 
At 13:48, Anonymous Anonüümne said...

http://www.laanesport.ee/wp-content/uploads/2015/09/IMG_0226-1024x683.jpg

Jääme nüüd Priidu etteastet ootama.

 
At 04:16, Blogger oakleyses said...

burberry, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, uggs on sale, ugg boots, louis vuitton outlet, nike air max, michael kors, prada outlet, ray ban sunglasses, louboutin outlet, ray ban sunglasses, polo ralph lauren outlet, gucci outlet, nike air max, oakley sunglasses, cheap oakley sunglasses, nike free, louis vuitton, replica watches, longchamp outlet, ugg boots, chanel handbags, ugg boots, oakley sunglasses, tiffany jewelry, longchamp, jordan shoes, polo ralph lauren outlet, replica watches, michael kors outlet, michael kors outlet, louboutin shoes, kate spade outlet, oakley sunglasses, prada handbags, louboutin, ugg boots, christian louboutin outlet, longchamp outlet, nike outlet, louis vuitton outlet, michael kors outlet

 
At 04:19, Blogger oakleyses said...

air jordan pas cher, kate spade handbags, coach outlet, nike roshe, nike air max, abercrombie and fitch, hermes, north face, louboutin pas cher, sac longchamp, true religion jeans, longchamp pas cher, oakley pas cher, nike air max, ray ban uk, sac guess, hollister, nike free run uk, hogan, true religion jeans, ray ban pas cher, nike free, timberland, michael kors, nike roshe run, lacoste pas cher, new balance pas cher, lululemon, michael kors, mulberry, vanessa bruno, nike blazer, coach outlet, michael kors, hollister pas cher, vans pas cher, burberry, coach factory outlet, true religion jeans, ralph lauren pas cher, tn pas cher, air force, ralph lauren uk, north face, coach purses, converse pas cher, michael kors, nike air max, air max, true religion outlet

 
At 04:21, Blogger oakleyses said...

iphone 5s cases, abercrombie and fitch, giuseppe zanotti, ralph lauren, iphone 6s plus cases, wedding dresses, nfl jerseys, soccer jerseys, valentino shoes, asics running shoes, iphone 6s cases, herve leger, hollister, new balance, timberland boots, beats by dre, lululemon, ipad cases, reebok shoes, s5 cases, babyliss, mcm handbags, iphone 6 plus cases, oakley, mont blanc, iphone 6 cases, iphone cases, soccer shoes, north face outlet, ferragamo shoes, nike huarache, jimmy choo shoes, nike trainers, p90x workout, birkin bag, baseball bats, louboutin, hollister, vans shoes, instyler, longchamp, insanity workout, mac cosmetics, celine handbags, ghd, nike air max, bottega veneta, nike roshe, north face outlet, chi flat iron

 
At 04:25, Blogger oakleyses said...

juicy couture outlet, doke gabbana outlet, nike air max, wedding dresses, pandora charms, bottes ugg, karen millen, moncler, gucci, montre pas cher, ugg,uggs,uggs canada, swarovski crystal, canada goose uk, swarovski, pandora jewelry, toms shoes, vans, hollister, supra shoes, canada goose outlet, michael kors handbags, louis vuitton, ray ban, louis vuitton, hollister, moncler, pandora jewelry, ugg boots uk, converse outlet, ugg pas cher, louis vuitton, moncler, canada goose, canada goose outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, moncler, canada goose, coach outlet, moncler, michael kors outlet online, canada goose, links of london, barbour, moncler outlet, marc jacobs, michael kors outlet, thomas sabo, pandora charms, lancel, sac louis vuitton pas cher

 
At 02:43, Blogger Unknown said...

cheap nike shoes
adidas outlet
soccer jerseys wholesale
michael kors handbags
mulberry outlet store
prada outlet
cheap nba jerseys
ralph lauren uk
swarovski crystal
oakley sunglasses wholesale
chanel handbags outlet
ralph lauren outlet
cheap jordan shoes
canada goose coats
toms outlet store
puma outlet
north face outlet store
ugg boots
black friday deals
ugg outlet
1205minko

 
At 02:55, Blogger Unknown said...

2018319 leilei3915
ed hardy clothing
uggs outlet
polo ralph lauren outlet
christian louboutin uk
prada outlet stores
fred perry clothing
christian louboutin outlet
tory burch handbags
ferragamo shoes
michael kors outlet

 
At 12:22, Blogger Unknown said...

qzz0419
true religion jeans
coach outlet online
polo ralph lauren
oakley sunglasses wholesale
oakley sunglasses wholesale
cheap nike shoes
coach factory outlet
jordans
longchamp sale
adidas yeezy

 
At 05:28, Blogger Unknown said...

yeezy boost 350 v2
kevin durant shoes
christian louboutin
adidas ultra boost
pure boost
converse outlet store
nike hyperdunk
chrome hearts online
nike flyknit
cheap oakley sunglasses

 
At 05:25, Blogger Unknown said...

qzz0606
coach outlet
mulberry handbags
ysl outlet
chloe outlet
nike presto
jordan shoes
polo outlet
pandora
true religion jeans
supra shoes

 
At 05:24, Blogger Unknown said...

www0705
pandora charms
mulberry handbags
michael kors outlet
air more uptempo
polo ralph lauren
christian louboutin outlet
ugg outlet
uggs outlet
ferragamo shoes
polo outlet

 
At 06:21, Blogger Unknown said...

yeezy 500
links of london
kyrie 3
hermes handbags
nike air force
oakley
michael kors outlet
nike mercurial vapor
longchamp
yeezy boost 350

 
At 04:13, Blogger Unknown said...

jinyi921
longchamp outlet
coach outlet
ralph lauren polo
converse trainer
moncler outlet
coach factory outlet
ralph lauren polo
ultra boost 3.0
pandora charms
pandora outlet

 

Postita kommentaar

<< Esileht