kolmapäev, september 02, 2015

Pullerits: Tohoh - kuhu kadus äsjane kiiruserekord?

Kahjuks nii see on, et mõni tulemus, isegi rekordiline, ei pea nädalatki vastu.

Möödus kõigest neli päeva sellest, kui olin saavutanud trennis üksinda uueks rekordiliseks keskmiseks kiiruseks 36,02 km/h. Ega uut rekordiplaani olnud. Kuidas saabki olla, kui jõuad töölt poole seitsmeks koju, sööd kõhu ruttu täis ja hüppad siis ratta selga – nii ju mingeid rekordeid ei tehta. Rekordiüritusele peaks ikkagi eelnema korralik vaimne-kehaline ettevalmistus, sh puhkus, piisavalt pikk soojendus, nii organismi kui ratta timmimine, ja siis alles joonele ning kohe gaas põhja.

Tegelikult mõtlesin, et lähen niisama sõitma, teen tunnikese, hoian taset ja toonust. Aga kaks-kolm kilomeetrit sõidetud, kui tabad end mõttelt, et tegelikult suudan enamat. Võiks juurde panna. Neli kilomeetrit läbitud, kui möödun ühest teisest sõitjast. Pöördun tema poole ja viipan käega, et haakigu tuulde, aga ta lööb käega. Ju siis olin tempo juba üles saanud.

10 km läbitud, pilk Suunto käekellale – 16.30. Ahsoo, see ju, meenub, peaaegu sama algkiirus, mis eelmisel rekordsõidul. See tõstab motivatsiooni.

15 km – 24.45. Lihtne arvutus kinnitab, et kiirus pole langenud, vaid püsib ühtlane. Mis siis muud, kui samas rütmis edasi.

20 km – 33.07. Meenub, et rekordsõidul läbisin sama maa 30 sekundit aeglasemalt. Ohoo, järelikult on minekut, ja seda võiks ära kasutada. See, et suudan arve fikseerida, eelmise sõidu vaheaegu meenutada ning arvutada, näitab, et tempo ei ole sugugi nii kõva, et aju blokeeriks. Tähendab, et reservi vajadusel oleks. Aga see ei ole ju mingi medalile sõitmine, ei ole vaja viimast välja pigistada.

Tõsi, on hetki, kui hingamine läheb rütmi «üks vändapööre – üks kopsutäis». Aga ma ei lase sel kaua kesta, jälgin reljeefi ja tuult ning lihaste tööd ning püüan esimesel võimalusel taastuda. Hea tulemuse eelduseks on siiski ühtlane sõit, mitte tõmblemine.

25 km – 41.30. Nüüd lähevad arvud juba selliseks, et niisama lihtsalt neid ei jaga ega korruta. Seega puudub ülevaade, milline võiks olla parajasti keskmine kiirus. Küll aga lähtun sellest, et hea tulemuse saavutamiseks peab püüdma näidikul vähegi soodsail lõikudel näitu 38 km/h. Palju, ligi tosin, tuleb vastu rahulikke kulgejaid, mõni üksik jääb ka ette. Huvitav, kus kõik kõvad sõitjad on, et maanteel näeb ainult nn loodusenautlejaid?

30 km – 49.49. Ja tagasi linna piiril. Avatud liikluses peab muidugi silmi pidevalt lahti hoidma. Üks vasakpööre maanteel ebaõnnestuski, kaotasin ilmselt üle kümne sekundi, võib-olla rohkemgi, kui autode vool ei lasknud kõrvalteele keerata. Tartusse teist teed pidi tagasi tulles – sõidan ringil, nagu ikka, mitte edasi-tagasi – pean paraku tõdema, et hirmus palju masinaid tuleb muudkui vastu, lausa kolonniti, keerutades üles tugevat vastutuult, aga tagant ei lähene peaaegu ühtki sõidukit, mis ebasoodsaid tuuleolusid neutraliseeriks. See nõuab kohati sadulast tõusmist, et kiirust üles kruvida.

Koduukse ees löön käekella kinni. Rattakompuuter näitab, et olen läbinud veidi üle 33,8 km. Aega on kulunud 55.39. Tõmban kaks-kolm korda hinge ja tunnen mõnu, et suutsin teha taas tugeva trenni. Aga ma ei tea veel, mis on keskmine kiirus – mu lihtne rattakompuuter seda ei näita.

Kodus arvutan: 36,44 km/h!

Kontrollin üle, kas tõesti. Jah, 36,44 km/h. Kunagi elus polnud ma saavutanud veel nii suurt keskmist kiirust. Alles neli päeva tagasi olin murdnud üle 36 km/h piiri. Ja nüüd nõnda suur rekordiparandus, nagu 36,44 km/h. See, julgen öelda, on juba arvestatav resultaat, näitab äkki uut kvaliteetigi. Ja lõppeks on see keskmine kiirus saavutatud ikkagi rohkem kui 30 km pikkusel, täpsemalt, ligi 34-kilomeetrisel distantsil, mitte nagu eelmine rekord, mille kohta võis ju oletada, et äkki õnnestus see saavutada seetõttu, et sõitsin vaid 25,1 km pikkuse ringi.

36,44 km/h tunnis on vaid pisut vähem, kui Tartu tänavasõidul ligi kahekümneses grupis saavutatud 36,6 km/h, ja Võru rattarallil vähemalt kolmekümneses grupis väljasõidetud 37,1 km/h. Siit, nagu ei öelda, on juba raske paremaks minna. Või ei?
******
Ekker Butte (in the distance) seen from the Maze Overlook, Canyonlands National Park, Utah 29. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Fotod 1-6: Pildimeenutused Tartu harrastajate tänavasõidult 8. augustil Vanemuise mäe tõusul. Fotode autor: Kalev Saar, Postimees/Scanpix

45 Kommentaarid:

At 09:52, Anonymous Kehakultuurlane Kägu said...

Muidkui loen igapäev kuidas Priidult tuleb muidkui rekordeid nagu Vändrast saelaudu. Kuna vaieldamatult on tegemist Eesti ühe andekaima ja enimaareneva sportlasega, kellel ei jää ka puudu töökusest ja motivatsioonist, siis kas meil on peagi oodata ka maailmarekordeid? No mõtlen , et kui mees 60 aastaseks saab, siis peaks küll olema juba kogemuste pagas maailmarekordi ürituseks piisav?

 
At 14:07, Anonymous Anonüümne said...

Lugupeetud Kägu, miste'nd ajate, kõik siin kirjutatud sooritused ongi ju maailmarekordid, küsimärgil pole kohta. Rekordite fikseerimisel on lihtsalt vale Guinnessi kasutatud.

 
At 15:24, Blogger AinK said...

PP on nagu vana vinüülplaat, mis kriimude tõttu ühe koha peale mängima jääb...uus rekord...uus rekord...uus rekord..uus rekord...
Ah, jah, laupäeval- pühapäeval olid Tartu meistrivõistlused eraldistardis ja grupisõidus, ega keegi tea, mitu medalit PP sealt koju tõi?

aink

 
At 16:18, Blogger Priit Pullerits said...

Ma saan aru, et viinamarjad on hapud, et paljud mehed ei suuda ära seedida, kuidas võib minu vanuses ja igasuguse ettevalmistuseta ning mis peamine, spetsiaaltrennita, võib-olla isegi konventsionaalsetele meetoditele vastukarva treenides saavutada selliseid tulemusi - aga näete, saab. Minu veebipäevik see, loomulik ju, et fikseerin siin ka oma paremad tulemused, sest kes neid muidu sajandite pärast ikka mäletab. Üks asi on mingi tulemus kuskil, teine asi on lugu tulemuse ümber - Kunagi tulevikus on need kirjeldused siin sadu kordi rohkem väärt, kui Tartu meistrivõistluste või isegi, jah, Eesti meistrivõistluste steriilsed kiretud protokollid. Nois on vaid nimed ja numbrid, aga pole märkigi ajastust, kui rattaga sai Tartu ümbruses maanteedel sõita ja kiirusi jahtida, kuidas olid siis seotud töö ja hobid, mis tunnet ja rõõmu need tulemused pakkusid ja ka mis kadestamist tekitasid.

 
At 16:22, Blogger Priit Pullerits said...

Ja veel: lõin guugli otsingusse "Tartu meistrivõistlused eraldistart grupisõit 2015" ning mitte midagi ei näita. Ehk olukord on veelgi hullem, kui ma eelmises kommentaaris kirjutasin: neid ja küllap ka paljusid teisi tulemusi ei ole sama hästi kui kuskil olemaski.

 
At 17:17, Anonymous Anonüümne said...

PP ajab järjekordselt iba. Tulemused on entis nagu kord ja kohus. FB PP medal "pole näinud-pole kuulnud" on DNS kategoorias.

Tegelikult ajab PP iba ka statistika osas. Inimesel on ju nutitelefon. Pangu sela nt Endomondo äpp käima ja kohe on ka ülevaade, et kui palju päevas/kuus/nädalas/millise keskmisega/mitu km on mees läbinud. Proosa osa on siin blogis olemas aga treeningute mõtestamisel täiesti mõtetu.

 
At 17:27, Anonymous Anonüümne said...

Kiiruse paranemine 4 päevaga 0,42 km/h. Sellise tempoga arenedes ei lähe enam kaua kui keskmiseks kiiruseks tuleb 100 km/h täis. Teil pole siis enam Eestis treenimiseks võimalustki ilma et kiirustrahvist pääseksite. Raadil äkki?

 
At 17:39, Blogger Priit Pullerits said...

Küll on hea lahmida, 17.17, näiteks: "Tegelikult ajab PP iba ka statistika osas. Inimesel on ju nutitelefon." Miks te niiviidi teete? Miks te lahmite? Ja veel sellise enesekindlusega? Eks teile julgust annab see, et saate siin anonüümselt õiendada, nime te alla panna ei julge. Arg olete, neetult arg. Sellised argpüksid ongi kõige valjemad ja käredamad sõnavõtjad. Enamik teab, nii et võtke ka teadmiseks: mul ei ole mingit nutitelefoni ega ole kunagi olnud.

17.27 on teine, kes siin anonüümselt ülbab ja ironiseerib. Igaüks ju teab, et nii sportlik areng ei käi.

Vaadake, mul on siin selline lihtne, kerge ettepanek: kui tahate midagi kriitiliselt öelda, võiks nii palju julgust siiski olla, et panete oma nime ka alla, nagu näiteks onkoarst Ain Kaare (15.24). See, usun, et veidigi talitseks teid ja paneks enne mõtlema, mida siin kirjutate. Aga kui siis ka samamoodi ülbitsedes ja lahmides jätkate, siis, jah, tuleb nentida, et lastetoas on kuskil puudujäägid olnud.

 
At 18:01, Anonymous Anonüümne said...

17.39 ei suuda tunnistada oma saamatust Tartu MV tulemuste guugeldamisel ja ajab tähelepanu kõrvalejuhtimiseks demagoogiat. Alatu mees.

 
At 19:05, Blogger Priit Pullerits said...

Nalja teete või, kui väidate saamatuse kohta? Lööge guuglisse "Tartu linna lahtised meistrivõistlused ühisstardiga sõidus 30.09.2015", nagu on kirjas FBsse pandud protokollis (jah, seal on kuuks pandud september, seepärast kasutasin seda ka otsingus, kuid ega august asja muuda), ja te näete, et mingit tulemust ei tule. Kui sa pole guugeldatav, siis sind pole olemas. Aga lööge sisse "Priit Pullerits 36,44" ja näete kohe, mis esimesena üles viskab.
Nii palju siis sellest, mis on vahet minu trennisõidul ja mingitel Tartu meistrivõistlustel. Vahe on üüratu. Esimene on maailmas olemas, teine mitte.

 
At 19:12, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kas sulle tõesti on vaja nii odavat kiitust ja tähelepanu? See tundub üpris haiglane ja lapsik.

 
At 20:11, Anonymous Anonüümne said...

Väga hea sissekanne, ja valus lugemine rattakompuutri jumaldajatele. No mida ütleks teile, kui keegi kelgib, et sai nt Jakobi mäel 700 vatti kätte? Mitte midagi. Varsti ei osata ilma nonde Endomondo, äppide ja vidinatega mäest ülesse enam rattaga sõitagi - näidik peab olema alla 600, 500 või 400 W. Hoopis etem ja selgem ja ilmekam on oma võimekust ja võimsust kirjelda «üks vändapööre – üks kopsutäis» laadi skaalal. Lühendina saaks kasutada ka näiteks: Jakobi mäge võtan pooleteise kopsuga vändale.

 
At 21:02, Anonymous Anonüümne said...

Nõustun pealikuga, tõesti on need eelpool nimetatud tulemused raskelt leitavad. Aga pealiku kurvastuseks panen siia lingi nt Võrumaa meistrivõistlustest, kus 17 meest ja üks naisjuunior vanameistrile särgi püksi panid! Eriline tähelepanu napilt virtuaalselt PP-le allajäänud Anne Kannimäele, sõitis tavarattaga ning vaid 0,1km aeglasem, kui PP maailmarekord.

PP-le a la Alaver, pole paha, aga arenemisruumi on veel küll ja küll.....

Link ka: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1XWF6BNMU5MsVL-m2pYyVvPRnklJ8Li18l2IiEslFQU8/edit?pli=1#gid=0

 
At 22:19, Anonymous Anonüümne said...

Jätke mull. Tartu MV tulemuste leidmine polnud midagi erilist. Mõnikord otsid ikka pool päeva mõnda nõela heinalakast. Vihjeks vaid hein ja nõel. 2 minutiga oli kõik käes. Äkki PP tahab koolitust? Aga koolitus on krõbeda hinnaga - 222 € tunnist. Algtaseme tõed 2 minutiga Tartu MV tulemuste leidmiseks peaks 2 tunniga kindlasti käppa saama. Muide mulle meeldis väga PP artikkel Uhhuduuri kaalulangetajast linnapeast Hansost. Kahju vaid, et seal polnud kirjas läbitud km ja tunde ning kaotatud kilosid.

 
At 08:26, Anonymous Anonüümne said...

Uskumatud ajad Võru MV-l! Seal peab olema mingi trikk, ei ole võimalik, et suvalised tüübid, keda leiad võistlustel protokollist ei tea kust, kui üldse leiad, põrutavad üle 40. Ma ei räägi Ratturist ja Mõttusest ja Mõtsast, nemad võivad tõesti üle 40 sõita, kuigi 44 on ikka vähe liiast, aga nood teised... Aga nojah, eks nemad ole saavutanud tulemuse võistlusel, aga PP trennis. Äkki paneks ta ka võistlusel veel kiiremini?

 
At 09:22, Anonymous Anonüümne said...

Oleks PP võistlusel, paneks PP kindlapeale kõvemini. Kiirus oleks kah üle 40, kui PP paneks täiega.

 
At 09:24, Anonymous Vootele Võrumaalt, endisest S.Kirovi kolhoosist said...

Palju õnne vanameistrile uue maailmarekordi puhul, minu mälu järgi pole sellel trassil keegi veel kiiremin suutnud sõita.

 
At 09:38, Anonymous Anonüümne said...

Nojah, Võimalik, et võrukatel läks arvutus sassi. Igatahes Regio kaart ja Google Maps annavad distantsi pikkuseks 1 km vähem kui protokollis kirjas ehk siis 24,4 vs 23,4 km. Puusepa bussipeatusest kuni maakonna piirini maanteel. Võimalik, et kohtunikud tegid oma tööd taatlemata riistapuudega ja võimalik, et tagasipööre tehti juba siis kui maakonnapiir maantee äärde jõudis. Siis on tegelik distants veelgi lühem. Samas paremusjärjestust see nüanss kuidagi ei mõjuta.

 
At 09:43, Anonymous H ja K said...

mis seened on mängus olnud eile kell 16:18? sooviks ka proovida :)

 
At 12:21, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav, et Tartu mehed Regiost on teinud kaardi, mis ütleb, et PP 33,8 km pikkune ringike on tegelikult hoopis 32,43 km pikk. Seega on PP oma lugejaid tervelt pooleteist kilomeetriga tillist tõmmanud. Proovisin seda kõige suurema kaarega ringi ja nii on. Äkki Priit kommenteerib miks ta rajakirjelduse järgi koostatud kaart spidomeetri tulemusega ei klapi?

 
At 12:23, Anonymous 12:21 said...

oi ups, tegin vanameistrile 0,5km-ga liiga Palun siiralt vabandust. Kontrollimisel osutub Regio meeste kaardi järgi raja pikkuseks 32,91 km. Seletused on ikkagi oodatud.

 
At 12:37, Blogger Priit Pullerits said...

Ups jah, no näete ise oma Regiot ja nutindust, kord nii, kord naa! Ütlen teile ainult ühte: vähem arvutit ja virtuaalreaalsust, rohkem tegelikku elu. Mis ajast peale kilomeetreid mõõdetakse arvutist?!? Seda esiteks, kuid sugugi mitte peamiseks. Peamine on see, et te olete kinni selles, nagu sõidaks ma kogu aeg ühte ja sama marsruuti - ei sõida!!! Katsun pidevalt varieerida teid, sest peamine on see, et rattasõit tüütuks ei muutuks. Neid 30-36 km ringe saab Tartu ümbruses kokku sättida ikka vähemalt paar tosinat. Näiteks mu kodu juurest välja sõita saab ainuüksi siis, kui siirduda Tallinna maanteele, vähemalt nelja moodi, mida olen ka teinud: Betooni, Hiie, Hurda ja Kassitoome kaudu. Rohkem kreatiivsust ja päriselu, vähem arvutis situmist! (Ups, tahtsin kirjutada: istumist.)

 
At 12:40, Blogger Priit Pullerits said...

Vaatasin ka teie kaarti, 12.21 ja 12.23, juba stardi- ja finišimarsruut on teil kõvasti vale.

 
At 12:44, Blogger margus Kivirüüt said...

Ma olen aastaid (alates 2010) jooksutrenni töö juures teinud kindlal ringil. Olen mõõtnud seda ringi autoga sain 14,2 km. Regio kaardi pealt mõõtes 13,6 km. Selle aasta algusest soetatud GPSga kell tõi tõe majja- 13,98 km. Mida sellest järeldada- pagan teab

 
At 12:55, Blogger Priit Pullerits said...

...eks sellepärast registreeritagi rekordseid ainult staadionil või basseinis, mitte maanteel ega metsarajal, järves ega meres.

 
At 13:19, Anonymous Maamees Harjust said...

Õppige, kiibitsejad ja muidumehed, kuidas vanameister PP pigistab ka kivist vee välja. Suvalisest rattasõidust Tartu ümbruses on tehtud maailmataseme uudis.
Mitu maailmarekordit Teil on? Mitte ühtegi. Seevast PP võib kasvõi igapäev uue paugutada. Teeb ikka kadetaks küll ju? Seepäraste Te siin kiibitsetegi, et Teil sellist ürgmehe powerit pole. Vaadake ja õppige kuidas asju aetakse. Te võite seal kuskil meistrivõistlustel ju kasvõi 44 kiltsa tunnis panna, aga see ei koti peale Teie enda mitte kedagi muud. Vot nii on need lood. Nii aetakse asju ja tuuakse kuulsust Eesti rahvale.

 
At 13:38, Blogger snaperski said...

Sellisel kompulsiivsel eneseimetlusel pole eesti rahvaga suuremat ühist - isegi kui see toimub huumorivõtmes. Jah, Ameerika omaga küll, seal leiutatakse enestele kategooriaid (hea näide ultrajooksja Dean Karnazes), kus ollakse parim. Nagu siingi - oma vanuse kohta, sellise mahu ja valesti tehtud trenni pealt jne.
Nagu ei saakski enam joosta või ratast ilma sõita ilma et omale kasvatatud kiidukoor eluõhtut talutavamaks ei kisa. Elus on muid väärtusi, mis sedasi avalikult paugutades võssa jooksevad.

Ok, nimi alla,
Raivo

 
At 13:53, Anonymous Anonüümne said...

Ja kes on Raivo Alla, et tema võtab endale õiguse öelda, mis moodi teine inimene peab elama, mis moodi on õige? Küsin: kas PP on oma sõitude ja tulemustega kedagi kahjustanud, kellelegi teisele viga teinud? Vastan: ei ole. Ja küsin siis: aga mis see on siis teiste asi, mida ja kuidas teine teeb? Ja küsin veel: miks need, kes ei salli teiste tegemisi, on nii veendunud, et teised peaks sallima nende tegemisi, pidama just nende seisukohti õigeks ja toetamisväärseks? Mõelge sellele, enne kui kivi haarate.

 
At 13:56, Anonymous 12:21 said...

Loomulikult Priit, igalt poolt võib sõita. Võtsin aluseks ühe varasema rajakirjelduse, kus just kaardil olev trass oli kirjeldatud ja mis juhtumisi langes kokku ka seekord raporteeritud pikkusega. Igatahes jääb senini arusaamatuks, et miks juba tookord ei vastanud raja pikkus kaardil tooduga. Seletused on kulda väärt. Vastasel korral tuleb teha järeldus, et Tartu mehed ei oska kas joonistada täpset kaarti või kalibreerida rattakompuutrit. Juhul kui spidomeetrit oskavad sättida õigeks siis järelikult ei oska ka Google Maps autorid kaarti kenasti mõõtkavasse panna. Õudsalt tahaks teha kodulooseltsi rahvaga matkatempos Pulleritsu nimelise rattaringi läbimise ning selle kõik kenasti videosse ja fotodele püüda. 100 aasta pärast pole enam neid tedki olemas ja kui siis inmesed satuvad lugema arhiivis PP blogi siis peaks neil olema ka võimalik võimalikult autentselt tunnetada, et kus XXI sajandi alguse blogistaar liikus ja vänta pani.

 
At 14:48, Blogger Priit Pullerits said...

Huvitav jah, 12.21/13.56, kas siin blogis kirjeldatu kestab üle sajandi või läheb tehnoloogia areng nii kiireks, et saja aasta pärast on see kõik loetamatu, nagu vist kümnendi pärast ei leia enam videomakki, mis mängiks videolinti. Kuid kui see säilib, siis see blogi siin võib saada unikaalseks ja autentseks sissevaateks 21. sajandi alguse harrastussportlase maailma. Mõelge, kui oleks kuskilt lugeda ja vaadata, kuidas jooksid, sõitsid ratast või suusatasid aastal 1915 Eesti inimesed! Praegu saab seda oletada vaid üksikutelt tuhmunud fotodelt, mingid kirjeldused ei kannata üldse kriitikat, sest neid on vähe ja need on nii üldised (või äkki kodanline ajaloolane Pärtel lükkab selle väite ümber?). Aga aastal 2115 on huvilistel kõik kandikul käes, nii et loe ja ela kaasa ja imesta. Äkki on hoopis see selle blogi suurem ja kestvaim väärtus, mitte 36,44?

 
At 15:02, Blogger AinK said...

Delfi- Google või kelle iganes kaardi pealt ei ole võimalik täpselt sellise ringi pikkust mõõta, juba rama ringi vastu- ja päripäeva sõites saame erineva tulemuse, isegi siis kui PP oleks kõik kurvid ideaaltrajektoori pidi läbinud.
Rattakompuuter PP_l vaevalt ülitäpselt kalibreeritud on, ja kas seda ongi vaja.
GPS- ga spordikelladega on jällegi oluline vahe kas teekonnapunkt salvestatakse 1 sek või 5 sek intervalliga. Minge kasvõi Tähtvere parki lõike jooksma ja pärast vaadake kuidas kõik kurvid on otseks lõigatud.
Ega jäägi muud üle kui, aga krt ka metallist mõõdulint ei kõlba, selle pikkus ju sõltub välistemperatuurist.

aink

 
At 15:21, Anonymous 12:21 said...

AinK - päri ja vastupäeva ringi pikkuse erinevus on 60 m. Loomulikult on igal mõõtmisel oma viga. Ehituses aetakse kohati 6 kohalist täpsust. Tavaelus piisab 3 kohalisest täpsusest. Rattarekordeid fikseeritakse siiski nii, et kiirus on 3 tüvekohaga täpselt fikseeritav ja viga jääb 4-6 tüvekoha juurde.

Aga nagu PP ütles- kirus pole oluline. Oluline on lõpuks see, et me saaksime kõik ühtemoodi aru, et millistes oludes see tulemus on saavutatud. Kes tahab saab seda siis nt PP sünnipäeval järgi proovida ja öelda, et pühendas sellise ajaga selle trassi läbimise mõeldes blogipidajale. ning see aeg ei pea olema üldsegi rekord vaid võib olla ka sihuke postiljoni tempo. Pärast kirjutab ja kiidab, et oi kui inspireeriv maastik, kahju, et iga päev seda sõita ei saa. Kuni aga PP oma trasse ise kaardile ei pane, pole kellegil võimalik sellist sentimentaalset üritust ette võtta kahjuks ;(

 
At 16:44, Blogger Priit Pullerits said...

Mul jah, 12.21, pole endomondosid ja muid ebaterveid sõltuvusi ja asjatuid poleemikaid tekitavaid seadeldisi. Elu on mõistlik hoida plein änd simpl, lihtne ju? Ainile aga suur tänu asjaliku seletuse eest, mis küllap paneb nii mõnegi tehnikasõltlase loodetavasti kukalt kratsima, et kas ikka, krt, tasub seda aparaati taskus või põues nii väga usaldada. Minu ratta kompuuter on ikka korralike ratturite poolt kalibreeritud. Olgu siin loetletud see hall of fame, kes on minu rataste kallal saanud pusida - ja neis meestes ei maksa küll kahelda:

Kalle Kirsiaed
Caspar Austa
Raivo Maimre
Markku Ainsalu

 
At 17:24, Anonymous Anonüümne said...

"...eks sellepärast registreeritagi rekordseid ainult staadionil või basseinis, mitte maanteel ega metsarajal, järves ega meres."

?! Kasvõi maratonid joostakse pea eranditult maanteedel-tänavatel..

"Selle aasta algusest soetatud GPSga kell tõi tõe majja- 13,98 km. Mida sellest järeldada- pagan teab"
Sellest järeldub et kui soovida suuremat täpsust siis tuleb seda teha õigete vahendite ja meetoditega - auto spidokas, turismikaart või seenelise-gps ei pruugi alati õiget tulemust anda.

"Olgu siin loetletud see hall of fame, kes on minu rataste kallal saanud pusida - ja neis meestes ei maksa küll kahelda:"
See et mõni mees ratast sõita jõuab ei tähenda veel et ta kõigega hakkama saab..
Kuidas sul Priit viimastel aastatel TRR-l või TRM-l spidoka näit distantsi ametliku pikkusega on klappinud?

 
At 17:51, Blogger Priit Pullerits said...

..."See et mõni mees ratast sõita jõuab ei tähenda veel et ta kõigega hakkama saab."

Kui on jälle viidatud sellele, et miks ma ise ratast ei putita (ega suuski ei määri), siis ütlen veel kord: ei Taaramäe ega Kangert, Froome ega Valverde ega ükski kõva sõitja ei putita ise oma ratast (või teevad selle kallal minimaalseid asju - sadul madalamaks või kõrgemaks -, nagu teen minagi mõnikord) - nii ei putita ka mina. Tuleb teha nii, nagu teevad ässad. Sest õppida ja eeskuju võtta tuleb parimailt. Kui teiega on teistmoodi, on aeg peeglisse vaadata ja küsida: miks, krt, pean mina tegelema sellega, millega ässad ei jända, kas ma olen tõesti nii vilets vend?

Maratonis ju ei ole rekordeid, ega ju? Kas seal pole mitte tippmargid? Selles küsimuses annan vaidlusjärje lahkelt jooksuasjatundjaile.

 
At 19:56, Anonymous Anonüümne said...

Eraldistarti oleks võinud ikka sõita,oleks ka selle võistluse kuulsaks kirjutanud hiljem.Kuuglist ka pärast lihtsam leida.Ja siis natuke hiljem uue rekordi teinud.Ja rahvas oleks rahul-no ei õnnestu meest kuidagi eraldistardi võistlusele saada.Hakka või arvama,et tõesti kardab.

 
At 20:11, Anonymous Anonüümne said...

Muidugi kardab, muidu ju sõidaks. Aga sellest eraldistardist jääb jälg ja see on ametlik. Omaette võib ju oma ringil numbritega kuidas iganes susserdada ja iga päev uusi ilmarekordeid teha. Naljatilk my ass

 
At 20:22, Blogger Priit Pullerits said...

Täna, neljapäeva õhtul mõtlesin, et tõepoolest, teen kerge sõidu, vaatan ringi, naudin ümbrust. Vaatasin, tegin kergelt, nautisin, ei pingutanud. No hüva, umbes neli mõõdukat kiirendust tegin sekka, näiteks Narva mäe esimesel kolmandikul oli veel üle 40 km/h sees. Aga minek oli üllatavalt hea ja kerge ja pingevaba. Koguni nii hea, et 41,6 km tiiru tegin 1:12.22ga, mis annab keskmiseks lausa 34,5 km/h - ju siis on vorm nii heaks timmitud, et tulemused tulevad mängeldes. No ilm oli soodne ka, muidugi, tuult minimaalselt ja pilvine-jahe, mitte mingi suvepalavus. Läksin sellegipoolest suvise lühikese vormiga sõitma, et nagunii hakkab pikapeale soe. Hakkaski. Sedasi oli väits imelik vaadata neid mehi ja gruppettosid, kes vastu tulid ja olid end kaelast säärte ja kämmaldeni juba nii sisse pakkinud, nagu oleks novembri keskpaik. Take it easy, suvi ju veel, ärge närveerige! Uskuge mind, kui korralikult sõidate, on sisuliselt tuulevaikses ilmas 14-15 plusskraadi, isegi halli-pilvise taeva all, parajalt piisav, et soe hakkaks.

Vaheajad ka statistikahuvilistele:
20 km 35.49
30 km 51.59
40 km 1:09.20

 
At 22:02, Anonymous Anonüümne said...

Selleks, et oma rada Regio kaardil näidata ei ole endomondot ju vaja. Ju siis vaja ikka oma sõitu suuliselt ja kontrollimatult ilustada. Vähemalt siis see, teema nüüd selge, et tulemused 3 prossa paremaks kribatud.

 
At 01:03, Anonymous Anonüümne said...

"Mul jah, 12.21, pole endomondosid ja muid ebaterveid sõltuvusi ja asjatuid poleemikaid tekitavaid seadeldis"

Selle eest on rattakompuuter, mis ei näita keskmist kiirust, siis on Suunto kell ajanäitamiseks ja kodus on kalkulaator, maailma rekordi arvutamiseks. Tehnika sajand!
Kaaluksin ka nendest loobumist.

Endomondo laadse lahendusega annaksid siia ainult lingi, kus kõik numbriliselt ja kaardiliselt kirjas. Poleks vaidlusi ja ka peaaegu teemat millest kirjutada.
Tugevamad fännid saaksid kohe paremat aega minna proovima.


Ei jälgi ise ka Endomondo laadseid lahendusi sõidu ajal. Sealt on hea kuu, aasta kokkuvõtet numbriliselt vaadata, ei pea näppudel arvutama.

 
At 08:52, Anonymous H ja K said...

kas naba natuke paigast ei nihku, kui end päris maailmatasemel tippudega võrdlema kipud? põhjust ei ole ju üldse.

 
At 09:49, Anonymous Anonüümne said...

Priit. Ära torgi pidevalt teemat "mehed on ennast kaelani sisse pakkinud jne". Vabandan, aga näiteks minu külmataluvus on tõesti vilets - alla 15 kraadi on selline tunne juba, et tahaks termotagi selga ajada. Ei aita ka kiire sõit sellisel puhul mitte midagi - lihtsalt ei saa lihaseid-liigeseid soojaks. Sama teema on olnud suhteliselt lapsest saati, kui sai üsna palju jalgpalliga tegeletud. Tulemuseks tihti lihasevenitus, sest soojenda kuidas tahad, ei saanud lihaseid soojaks.

Inimeste füsioloogiad on erinevad ning sellel pole mitte mingit pistmist "kõvaks meheks olemisel".

P.S - tulid mulle vist Salvesti kandis eile vastu.

Heiki

 
At 10:51, Anonymous Anonüümne said...

to 17:51

loe määrus 261
http://www.ekjl.ee/content/editor/files/Kasulik_info/Võistlusmäärused/voistlusmaarused_ek_14-15.pdf

"Kui on jälle viidatud sellele, et miks ma ise ratast ei putita..."
Ei - pidasin silmas ikka sinu abilisi. See et mees on tubli rattaväntaja ei pruugi veel tähendada et ta oleks ka suurepärane TDF-i kommentaator või saaks perfektselt hakkama kõigi sulle vajalike rattaseadistustega. Mis spidoka häälestamisse puutub siis seda ei saagi keegi teine sinu eest ära teha, ammugi mitte rattatöökojas ja mõõdulindiga.

 
At 13:22, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, Heiki, sõitsin küll kella poole seitsme ajal Salvestist mööda Jõgeva poole, hakkasin tasapisi kiirust koguma.

Tosin kilomeetrit hiljem tuli mulle vastu üks vähemalt kümnene grupp, kus absoluutselt kõik olid juba sisse pakitud - pidasin noid silmas. Aga nojah, kui grupis loksuda, siis võibki jahe hakata.

 
At 20:57, Anonymous Aeglane Jooksja said...

Ei kommentaari:

http://www.jooksja.ee/varskes-numbris/
PRIIT PULLERITSU KOLUMN
Tuntud teravuses mõtiskleb Pullerits, seekordseks teemaks mahutrenni orjad.

Võrdluseks:

http://www.marathon100.com/est/tulemused/tulemused?f[date][daterange]=22.08.1920+-+18.11.2015&f[date][from_date][text]=1920-08-22&f[date][to_date][text]=2015-11-18&f[runner_id][]=371171&per_page=50&page=1&sortBy=time_asc

2:58:51 12/05/2013 Tartu Jooksumaraton (23.4 km) M45-49 371.00

 

Postita kommentaar

<< Esileht