reede, september 04, 2015

Pullerits: Kuidas tõestada Eesti jooksu allakäiku?

Nii mõnedki on kahjurõõmustanud, et ma opereeritud põlve tõttu enam ei jookse. Aga parem ongi, et puudub jooksmise sundus ja tarvidus. Miks, küsite.

Aga sellepärast, et jooks ei paku enam põnevust ega pinget, sest Eesti jooksmises pole juba tükk aega taset. Täpsemini: taset pole sellest ajast peale, kui ma 1980. aastate lõpus regulaarse ja korraliku jooksuharrastuse lõpetasin.

Mille alusel ma seda väidan, et taset pole, küsite. Ilmselt küsite imestades ja protesteerides, et vaadaku ma vaid, kui palju on jooksuüritustel osalejaid. Jah, on, aga kvantiteet pole taganud kvaliteeti.

Tegin lihtsa statistilise analüüsi tõestamaks, et Eesti jooks käis alla pärast seda, kui minu põlvkond taandus. Võtsin ette Eesti kõigi aegade edetabelid ning lugesin kümnendite kaupa üle kõik olümpia, EM- ja MM-võistluste programmi kuuluvate kesk- ja pikamaajooksualade 30 parimat tulemust – millal on need saavutatud. Ja sain järgmise tulemuse, alustades praegusest kümnendist ja lõpetades 1950ndatega.

800 m: 3 – 5 – 5 – 7 – 4 – 6 – 0
1500 m: 5 – 2 – 3 – 10 – 5 – 5 – 0
5000 m: 1 – 2 – 2 – 12 – 8 – 4 – 1
10 000 m: 3 – 1 – 3 – 8 – 9 – 3 – 3
maraton: 7 – 2 – 3 – 6 – 6 – 5 – 1

Kokku: 19 – 12 – 16 – 43 – 32 – 23 – 5

Mida me siit näeme? Alustame tagant. Näeme, et 1950ndatest aastatest, pärast sõda, viletsates oludes, on tipp-30-s vastu pidanud vaid üksikud tulemused (5).

Seejärel näeme, et 1960ndatest ehk sisuliselt poole sajandi (sic!) tagusest ajast on tipp-30-s rohkem tulemusi – 23 – kui 1990ndatest (16) või selle aastatuhande esimesest kümnendist (12).

Näeme, et 1970nadest püsib tipp-30-s üks tulemus rohkem, kui selle sajandi pooleteisest kümnendist kokku – 32 versus 31.

Ja näeme, et Eesti jooksu kuldaeg jääb 1980ndatesse – ehk kümnendisse, mil ka mina lõin Eesti jooksus ajakirjandustudengina aktiivselt kaasa –, aega, kust tänaseni püsib Eesti kõigi aegade top-30-s tervelt 43 tulemust.

Siiski peame arvestama, et käesolev kümnend on alles poole peal, ja lisaks võiks ju rõõmustada, et see kümnend on andnud top-30-sse ikkagi tervelt 19 tulemust. Aga rohkem kui kolmandik neist on joostud moealal, maratonis – kusjuures nendest seitsmest neli aega jääb alles kolmandasse kümnesse (edetabelikohtadele 21.-30.) ning maratoni edetabeli tipp on endiselt vanemate tulemuste päralt. Teine käesoleva kümnendi suhteline eduala on 1500 meetri jooks, kus kaks aega on joostud edetabeli esimesse ja kolm teise kümnesse. Seevastu igiklassikalisel alal, 5000 meetri jooksus, on top-30-sse lisandunud käeoleval kümnendil kõigest üks resultaat ning 10 000 ja 800 meetri jooksus kummaski kolm resultaati, kummalgi alal üks aeg igasse kolmest edetabelikümnest.

Miks see on nii, sellest kirjutasin pika ja põhjaliku kommentaari kuu aega tagasi Tartu Postimehes. (Üks, kuid kaugeltki mitte peamine põhjus vaatab vastu selle sissekande kahelt esimeselt pildilt: igasugused järve- ja metsajooksud.) Teil on võimalik mu kirjutatule vastu vaielda, aga vaevalt see õnnestub, sest statistika ei soosi seda. Pigem võite minu kriitilist analüüsi, millesse andsid kõige olulisema panuse Toomas Turb, Rein Valdmaa ja Harry Lemberg – aitäh neile! –, täiendada. Kuid vaevalt teil sinnagi midagi olulist lisada on. Ehk teisisõnu: jääb nii, nagu mina ütlesin.
******
A view from the edge of Orange Cliffs onto Waterhole Flat, Maze District, Canyonlands National Park, Utah 30. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Fotod 1 ja 2: Ülemiste järve jooks. Fotode autor: Toomas Tatar, Postimees/Scanpix
Fotod 3 ja 4: Eesti meistrivõistluste 1500 meetri jooks. Nr 88 võitja Andi Noot, nr 166 Tiidrek Nurme. Fotode autor: Stanislav Moshkov, Õhtuleht/Scanpix

45 Kommentaarid:

At 19:33, Blogger Priit Pullerits said...

Täna, reede õhtul pärast töönädala lõppu ja ülikoolis uue semestri algust, rattaga 40,9 km pikkune sõit 1:11.35ga, keskmine 34,28 km/h. Huvilistele vaheajad, et oleks hea oma tempoga võrrelda:
10 km 17.21
20 km 34.19
30 km 51.46
40 km 1:09.53

Tartu piirile tagasi jõudes jõudis eksproff Toomas Kirsipuu oma autoga mulle järele, sõitis kõrvale ja lasi kõrvalistuja klaasi alla ning hüüdis, et panna on vaja. Nagu näha, on mu loosung läinud tõesti liikvele ja käibele. Siis küsis veel, kas mul suvises lühikeses külm vormis ei ole. Ei olnud, sest sõitsin ju enda kohta üksjagu kiiresti.

Maanteerattasõit on mõnus, kas pole?

 
At 20:00, Anonymous Anonüümne said...

Hoopis maastikujooks on mõnus! Muidugi kui jalgu enne ära ei ole lõhutud staadionil ringitades .

 
At 20:14, Anonymous Anonüümne said...

See ununes siis seekord mainimatta,et varustus(Asics)kah veel praegustel jooksjatel parem.Ja tulemused ikka nigelad.Kuna noorelt sporti ei teinud,siis ei tea kuidas 80nendatel trenni tehti.Aga on see kindel,et need vanad tippajad ikka kõik puhtalt(ilma abiaineteta)joostud on?Konkurentsi üle küll praegustel rahvajooksudel kurta ei saa-pole ju keegi teistel pikalt eest ära,suht tihe rebimine.Ja maad on kindla pikkusega,saab iseendaga konkureerida,aegu võrrelda.Loeb see mida sa praegu suudad,mitte see mis kunagi olnud.Pühapäeval siis Jaansoni jooksule ja kui hästi läheb,annab Jüri uue särgi või sokid.Jooks on mõnus(ka Priidu vanune olles)!

 
At 20:36, Anonymous H ja K said...

võiks rohud äkki ära võtta.

 
At 20:38, Anonymous Anonüümne said...

Viinamarjad on hapud, Priidik, mis? Ja ärge hakake mind ümber rääkima ja tõestama, jääb nii nagu mina ütlen.
PS. Kui ma oleks Priidu mees, siis ma jätaks ta maha. Päevapealt, aga ma ei eta millal see päev oli. Ammu ilmselt.

Mees

 
At 21:36, Anonymous Anonüümne said...

Jah, joosta on mõnus ja jooksma saab minna millal tahad- kas-või pimedal lumeta novembri või detsembri õhtul, ei mingit muret mingite rattakummide või kõrvalt möödakihutavate rekkade pärast, ikka ja alati leiab jooksusöber ka Tartus oma vanad jooksutrassid ja rajad üles ja läheb teeb oma ringi ära. Jooksusõber ei aja taga iga päev oma uusi rajarekordeid vaid naudib protsessi ja vahel läheb koos teiste omasugustega näiteks mõnele maratonile või mõnele muule jooksuüritusele. Ta ei lähe sinna kellelegi ära panema vaid läheb hoopis koos teiste jooksusöpradega lihtsalt jooksmisest rõõmu tundma, sest ta saab joosta- ta on ka 50+ vanuses tervete jalgadega !

 
At 21:58, Anonymous Anonüümne said...

Hr Pullerits avage palun oma meeled !! Ajad millest te nii imetlevalt kirjutate on erilised veel sellepoolest, et siis sisuliselt puudus dopingukontroll!! Sellise statistika väärtus on väga madal.

 
At 22:06, Anonymous Anonüümne said...

Võiks mingi teatud ringi Tartus kokku leppida, mis algaks ja lõppeks näiteks kuskilt linna piirist, mitte PP ukse eest. Saaksid memmerätitega loodusenautlejad ka ennast maailmameistriga ehk võrrelda.

 
At 22:33, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 22:41, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 22:42, Anonymous Anonüümne said...

Loodan, et Priit sai Toomas Kirsipuu vihjest aru. Igaks juhuks tõlgin. Sportlased hoiavad oma vormi võistlusteks. Seetõttu tehakse väga palju madala koormusega mahutreeningut. Madalast koormusest tuleneb, et +15 kraadi juures hakkab normaalsel spordimehel külmetuse oht. Samuti muutub liigse jahtumise tõttu võimatuks organismi jahutussüsteemi treenimine. Nende faktorite tõttu pakitaksegi ennast sisse. Samas on sellise ilmaga hea isiklikke rekordeid tekitada,sest nõrgemalt treenitud sportlasel ei teki tänu väga heale jahutusele suure koormusega kaasnevat termilist spasmi ja keskmise lihasvõimsuse vähenemist.

 
At 23:29, Anonymous Anonüümne said...

Helistas mulle hiljuti üks tuttav lätlane, Vidzeme kandi mees, kes rääkis, et nägi mõned nädalad tagasi mere kaldal üht keskealist eesti meest (auto numbrimärgi järgi), kes enne hilisõhtul telki pugemist korrutas omaette, et "panna on vaja" ja "panna on vaja". Ma siis seletasin, et mida see eesti keeli tähendab ja kes see võis olla.

 
At 05:33, Anonymous Võhma- ja laulumees said...

Mul on jälle selline lugu, et alati kui Vidzeme kandist läbi sõidan - ja vahet pole, kas ratta, paadi või autoga -, hakkab mul kohe ja alati peas helisema vana väga hea laul Kurzeme, vanameister Vello Orumetsa seades. Loo autor muide eestlaste hea sõber Raimonds Pauls.

Niisiis, nautigem veelkord seda suurepärast lugu ja esitust, kaasteelised!
Kurzeme

 
At 07:41, Anonymous Anonüümne said...

See kõik on lihtustatud käsitlus. Ma pole kuulnud, et keegi analüüsiks tulemusi läbi aegade näiteks sotsiaal-majanduslikest aspektidest lähtuvalt. Milline oli elukorraldus erikümnenditel, arvestada tuleb ka ulatuslikku aafrikariikide esiletõusu 80-ndate lõpus. Kuigi staadionijooksud on hõredad, on tipp 1500m siiski soliidne. Tipu kandepind Eestis on hõre ja seetõttu ei jagu jooskjaid kõikidele aladele. Aga elu ongi tänapäeval selline. 800m tipp on tõepoolest kahvatu, aga see ei näita, et poleks mehi, kes suudaks joosta 1.55 kiiremini. Ma usun, et 1500m esi viisik jookseks kõik kiiremini kui 1.52 st.

 
At 07:52, Anonymous Anonüümne said...

Ma ei tea, mismoodi jooksu allakäiku tõestada. Aga just äsja sain teada, et seda on hädasti vaja teha.
Edasisi tegutsemisjuhiseid ootama jäädes, Teie mureliku ja ennastohverdava kirjatüki keskpärane austaja,
Jaanus

 
At 11:25, Blogger Priit Pullerits said...

Õigesti mainite, 07.41: "Ma pole kuulnud, et keegi analüüsiks tulemusi läbi aegade näiteks sotsiaal-majanduslikest aspektidest lähtuvalt." Ma pole ka kuulnud. Tõepoolest, kui arvestame seda, et 1960.-1980. aastatel oli majanduslikult hull aeg, polnud saada jooksuajalatseidki - tänased noored ei kujuta ettegi, kuidas tuli kompunnida, et mingidki veidi mõistlikud tossud saada -, et toit oli alla igasuguse arvestuse - võin rääkida oma kogemustest ka sellises pealtnäha eliit-treeningkohas nagu Sotši, jne, jne, mis kõik mõjutasid jooksmist raskemaks tegevas suunas, siis seda hämmastavam, et vahe on ikkagi veel jätkuvalt nii suur võrreldes nüüdse ajaga.

Miks, selle kohta on ainus järeldus: siis, minu ajal, olid mehed sitkemad, tugevamad, tahtejõulisemad, meelekindlamad jne. Mehed olid siis ikka hoopis teisest, paremast puust kui praegu. See on möödapääsmatu järeldus, mida ei näe ainult pime.

 
At 11:25, Anonymous H ja K said...

kriitikat ka ei talu, kohe kustutama :)

 
At 11:33, Anonymous 1500m said...

Minu lemmikalal, 1500 m jooksus, esitab Pullerits eksitavaid andmeid. Eesti kõigi aegade edetabeli 30 paremat on joone all.

1. Pulleritsu kümnendisse jagamine on vähemalt 1500 m jooksus vale (teisi pole kontrollinud)
Pullerits: 5 – 2 – 3 – 10 – 5 – 5 – 0
Õige oleks: 6 - 2 - 2 - 10 - 5 - 5 - 0

2. Pullerits: 1500 meetri jooks, kus kaks aega on joostud edetabeli esimesse ja kolm teise kümnesse.
Õige oleks: ...kus kolm aega on joostud edetabeli esimesse ja kolm teise kümnesse.

Ma saan väga hästi aru, mida Pullerits oma sõnavõtuga öelda soovib. Teatud aspektides olen temaga põhimõtteliselt nõus. Aga lubamatu on eputada küündimatult (või haltuurana) tehtud statistikaga.

Inimestele - olge Pulleritsu blogi lugedes valvsad!
Pulleritsule - hea blogi, jätkake samas vaimus. Aga numbritega ei tohi jamada, ükskõik, kas tegemist on enda laste arvu või kergejõustiku edetabelitega.

--------------------------------------------------------------
3.38,59 Tiidrek Nurme 15.08.08
3.39,0 Mart Vilt 17.06.66
3.40,4 Enn Sellik 30.08.75
3.41,83 Nikolai Vedehin 07.06.09
3.42,45 Andi Noot 01.08.15
3.43,8 Mati Uusmaa 28.06.83
3.43,83 Kaur Kivistik 15.06.14
3.44,22 Marko Metsala 12.06.99
3.44,48 Allar Lamp 20.06.15
3.44,5 Teet Annus 27.07.75
(10)
3.45,0 Endel Pärn 03.09.68
3.45,0 Üllas Prits 30.05.76
3.45,22 Valdek Apivala 07.06.87
3.45,3 Toomas Turb 16.09.82
3.45,52 Keio Kits 18.08.12
3.45,7 Raivo Puurits 29.05.83
3.46,0 Harri Uustalu 17.05.80
3.46,13 Karl Murray L. Robertson 10.07.15
3.46,18 Roman Fosti 28.05.11
3.46,4 Kalle Ojassalu 08.09.81
(20)
3.46,4 Sergei Sokolov 20.08.83
3.46,5 Peeter Varrak 12.06.64
3.46,5 Aleksander Tšernov 03.08.73
3.46,6 Gennadi Bezrodnov 15.09.78
3.46,92 Ain Mõnjam 18.06.86
3.46,99 Oleg Holdai 20.06.97
3.47,06 Tiit Paalberg 18.06.86
3.47,1 Riho Tipp 05.08.89
3.47,2 Rein Tölp 10.07.68
3.47,2 Erik Maasik 25.07.68
(30)

 
At 13:16, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 11:33, võtsin oma andmed EKJLi ametlikult koduleheküljelt:
http://www.ekjl.ee/content/editor/files/Edetabelid/AllTimes/alltm1500m.pdf

Kogusin oma statistika rohkem kui kuu aega tagasi, kui tegin kommentaari TPMi loo tarvis (lugu tekstis viidatud), mis ilmus umbes kuu aega tagasi. Seetõttu võis tõesti juhtuda, et edetabelisse tekkis vahepeal täiendusi ja värskendusi (kuid EKJLi ametlikul kodulehel neid küll ei näe...). Kui teie andmed on õigemad - kahjuks puudub neil allikaviide, kust need pärinevad -, siis on teil õigus, et olen ühe numbriga eksinud.

Kuid kokkuvõttes ei muuda see seda, mida ma öelda tahan: et Eesti jooks on võrreldes 1970ndate ja 1980ndate tasemega praegu viletsal tasemel.

Igal juhul aitäh, 11:33, asja tähelepanelikult jälgimast!

 
At 13:49, Anonymous Anonüümne said...

11:33 ja 13:16 ei saa kumbki päris hästi andmeid analüüsitud. 11:33 vähemalt hoiatab ilusti, et igaüks peab ikka ise oma peaga mõtlema, mitte pimesi igasuguseid väiteid uskuma. Proovige aru saada, mida numbrid "15.08.08", "07.06.09", "01.08.15" ja "20.06.15" tähendavad, siis jõuate ka üksteise kallistamiseni.

Analüüsi alused on muidugi vigasele vundamendile ehitatud ja saan aru, miks mõne numbri unustamine kohe üksteisest mööda musitamiseni viis. TOP30 tulemuste edetabel ei näita, kas mingil kümnendil on 30nda koha tulemust (nt 1500m 3.47,2) või sellest paremat välja joostud!

Koduse tööna annan lihtsama ülesande - selgitage, mitu korda (1p), mis ajaga (1p) ja mitu EV kodakondsusega EKJL-tunnustatud inimest (1p) on jooksnud käimasoleval kümnendil 1500m ajaga 3.44,5 (top 10 aeg) või paremini. Nimeta küsimuse vastused, esimene õige vastaja saab 4p, teised 3p.
Algandmed:
3.38,77 Tiidrek Nurme 18.11.1985 Tartu Ü. ASK 2 Kessel-Lo 14.08.2010
3.49,35 Roman Fosti 06.06.1983 Stamina SK 2 Turu 18.08.2010
3.43,16 Nikolai Vedehin 09.10.1985 Tartu Ü. ASK 4 Moskva 12.06.2011
3.45,92 Keio Kits 27.07.1989 EMÜ SK 2 Tampere 12.06.2011
3.46,18 Roman Fosti 06.06.1983 Stamina SK 3 Tartu/Tamme 28.05.2011
3.47,15 Kaur Kivistik 29.04.1991 Tartu SS Kalev 4 Tampere 12.06.2011
3.43,07 Tiidrek Nurme 18.11.85 Tartu Ü. ASK 5 Lappeenranta 18.07.12
3.44,05 Nikolai Vedehin 09.10.85 Tartu Ü. ASK 10 Moskva 13.06.12
3.44,61 Kaur Kivistik 29.04.91 Tartu SS Kalev 4 Turu 13.06.12
3.45,52 Keio Kits 27.07.89 EMÜ SK 3 Tallinn 18.08.12
3.47,21 Allar Lamp 28.03.91 Tartu Ü. ASK 8 Lapinlahti 08.07.12
3.42,67 Tiidrek Nurme 18.11.85 Tartu Ü. ASK 2 Tampere 25.08.13
3.43,70 Nikolai Vedehin 09.10.85 Tartu Ü. ASK 1 B Lapinlahti 21.07.13
3.46,89 Allar Lamp 28.03.91 Tartu Ü. ASK 8 Joensuu 09.06.13
3.47,97 Kaur Kivistik 29.04.91 Tartu SS Kalev 6 Turu 16.06.13
3.40,51 Tiidrek Nurme 18.11.85 Tartu Ü. ASK 19 Lede-Oordegem 05.07.14
3.43,83 Kaur Kivistik 29.04.91 Tartu SS Kalev 4 Tartu/Tamme 15.06.14
3.44,18 Nikolai Vedehin 09.10.85 Tartu Ü. ASK 6 Tartu/Tamme 15.06.14
3.44,42 Andi Noot 14.09.93 Tartu SS Kalev 8 B Huesden-Zolner 19.07.14
3.45,18 Allar Lamp 28.03.91 Tartu Ü. ASK 6 Joensuu 24.07.14
3.46,30 Karl Robertson 04.10.91 10 Victoria 08.07.14
3.42,45 Andi Noot 14.09.93 Tartu SS Kalev 19 Ninove 01.08.15
3.42,86 Tiidrek Nurme 18.11.85 Tartu Ü. ASK 10 Oordegem 30.05.15
3.44,48 Allar Lamp 28.03.91 Tartu Ü. ASK 10 Heraklion 20.06.15
3.44,69 Kaur Kivistik 29.04.91 Tartu SS Kalev 4 Eagle Rock 09.05.15
3.46,13 Karl Murray L. Robertson 04.10.91 9 Gwangju 10.07.15

Top30 puhul samad vastused - lisaülesanne koos andmete kogumisega - 3 punkti otsa.

 
At 14:02, Anonymous Anonüümne said...

11.33 edetabel näib klappivat EKJL statistikaga. Jääb mulje, et Priit on kasutanud 2014.a. lõpu andmeid. Lihtsalt lohakus. Viimase kommija taust on aimatav ja see on kindlasti põhjus, miks Priidu blogi lugemine tihti ebameeldiv on.

 
At 15:44, Anonymous Anonüümne said...

Kui Priidu juttu uskuda,siis justkui oleks 60nandatel,80nendatel aastatel olnud üks nälg ja viletsus.Kohe mitte midagi polnud.Aga tugevat dopingukontrolli tõesti ei olnud.Kas tollased head tulemused tõesti ainult tugeva tahtejõuga joostud?

 
At 17:45, Anonymous Anonüümne said...

Päris keeleandekad tuttavad lätlased teil, 23:29. :)
Et kohe eestikeelsed fraasid nii ladusalt pähe jäävad.

 
At 18:05, Blogger Priit Pullerits said...

Muide, juhtusin kossu nägema, esimese poolaja viimaseid minuteid ja viimast neljandikku. Hale laks tuli, väga hale laks. Ma ei saa aru, mida need sajad, kui mitte tuhanded eestlased sinna Riiga ootama ja vaatama on sõitnud - inimestel puudub ikka täiesti reaalsustunne, nad elavad vist tõesti pilvedes ja unistustes. Imelik... Läksid tõesti elamust saama või? No said siis täna oma elamuse, massiivse paki. Reality bites!

 
At 19:02, Anonymous Mr. Para Fraas said...

Muide, juhtusin Lätimaal Vidzemes ringi jalutama, nii rannas kui mujal. Väga hale värk, liivarand on mage ja vesi külm, pubis pakutakse ainult vett. Ma ei saa aru nendest eestlastest, kes on sinna puhkama sõitnud - inimestel puudub ikka täiesti reaalsustunne, nad elavad vist tõesti pilvedes ja unistustes. Imelik... Läksid tõesti elamust saama või? No said siis oma elamuse, külmetasid telkides. Reality bites!

 
At 19:07, Anonymous Anonüümne said...

No mai ei tea, kas tõesti on kellelegi veel vaja tõestada, MIKS on viimastel nädalatel kossukoondis pidevalt pildil.
Mõni ennast ajakirjanikuks pidav kodanik võiks välja uurida ja ka avalikkusele teada anda, palju siis keegi oma eduka pr tegevusega pappi tasku ajas - piletimüügilt + fännitelgilt + majutuselt + toitlustuselt + transpordilt.
Koondisel, kus enamus meeste hooaja kõrghetk on pusimine riigi meistri tiitli pärast, pole ka teoreetiliselt mingit võimalust tõeliselt tugevas konkurentsis läbi lüüa. Mida tänane mäng ka tõestas.

 
At 22:05, Anonymous Anonüümne said...

18.05, 19.07, te ei jaga turniiri spetsiifikat.

Siin, Kurlandis, on kõik veel võimalik.

Kuulamiseks ja maharahunemiseks:
https://www.youtube.com/watch?v=qwXFmPFrbIo

 
At 09:13, Anonymous Anonüümne said...

Sissekande lugemine nagu soojendatud supi söömine. Hapukurgihooaeg, Pullerits?

Toits, jooksuharrastaja

 
At 09:56, Anonymous Anonüümne said...

Alati kui keegi räägib kuidas vanasti olid mehed teisest puust, tekib mul ainult üks küsimus: kes need viletsad ning nõrgad mehed eostas, sünnitas? Kas needsamad kõvad mehed, kes ise olid kunagi tugevad kui rannamännid? Kas nad ikka olid kõvad mehed, kui isegi endaväärilisi järglasi toota ei suuda? Lõhkusite oma suurepärase ja enneolematu genofondi ogaraks treenides ära ja nüüd ei suuda enam isegi looduse suurimat ülesannet, anda endast tugevamaid järglasi, täita? Ka sina, Brutus. Või, noh, Pullerits.

 
At 13:42, Anonymous Anonüümne said...

Õnnitlused uurivaks ajakirjanikuks saamise üle, kas ülemus lahkus koos endise nõukogu esimehega?

 
At 15:33, Anonymous Anonüümne said...

Meisterlik spin, 09.56!

Ka mind huvitaks, millised on Priit "Rannamänd" Pulleritsu näpunäited tugevate meeste eostamiseks. Tal puudub küll praktika, aga elu on näidanud, et teoorias on PP tugev mistahes valdkonnas. Kuna külastatavus on PP jaoks väga oluline, siis taolised teemaarendused kasvatavad kindlasti auditooriumi. Et tuleks teha niimoodu ja naamoodu ja kestvus peaks olema vähemalt tund (vähema pärast ei hakka end higiseks ajama) ja väga oluline on intensiivsus. Juurde saaks kirjutada pika traktaadi, miks kõva mehe tegemisel pole vaja pulssi mõõta. Lennuka fantaasia korral on võimalik fikseerida ka maailmarekordeid. PP poolt leiutatud üleskutse "PANNA ON VAJA!" peab kasutusel olema kõikidel tegevusvaldkondadel.

PS Kusjuures mitmete viimase kuu PP sissekannete tekstid saab võtta minimaalsete mugandustega taaskasutusse.
Näiteks 2. septembri lõiguke omandaks kuju:
Tõsi, on hetki, kui hingamine läheb rütmi «üks vändapööre – üks kopsutäis». Aga ma ei lase sel kaua kesta, jälgin kumerusi ja kurve ning lihaste tööd ning püüan esimesel võimalusel taastuda. Hea tulemuse eelduseks on siiski ühtlane sõit, mitte tõmblemine.
Või 30. august:
Teinekord katsetan ka seda, kuidas säästlikumalt panna. Näiteks proovin kiirendades erinevaid asendeid või püüan rakendada noid lihaseid-liigeseid, mis eelnevast panemisest vähem kurnatud. Seega, tegemist ei ole arulageda, silmad punnis kimamisega, vaid üritan tööd teha ka peaga. Ise end tunnetada, ise midagi leiutada.

Vabandan, kui ebasündsaks muutusin. Sellisel juhul palun kommentaar kustutada.

 
At 18:42, Anonymous Anonüümne said...

Tuleb välja, et Tūja kandis oli mitmeid mehi Priidu teadmata. Võibolla kuuldi läbi telgiseina väikest nüsimist. Taolise mardatsvoodi alla mahub vabalt mõni pagulane. Telefoni ju kaasas polnud, see oli koosoleku režiimil.

 
At 19:11, Blogger Priit Pullerits said...

Belgialt -29. Belgialt?!!! Mis toimub???

 
At 20:09, Anonymous H ja K said...

aga eile oli 1-0 leeduga :)

 
At 20:16, Anonymous Anonüümne said...

Aga Kontaveit?

 
At 20:40, Anonymous Anonüümne said...

Ja sõudmise neljapaat või Magnus Kirt?

 
At 09:02, Blogger Priit Pullerits said...

Loevad tiitlivõistlused. Kirt - EMil kval-st edasi ei pääsenud. Eesti jalgp-msk-l õhkõrnad shansid kvalifikatsiooni saada, pigem jääb laeks Ingl, Šv, Slov ja LTU järel 5. koht. Kui Slov-ilt viigi kätte saavad, võib mingi paranemisvariant tekkida, aga Ingl ja Šv vastu pole punkte oodata, eriti olukorras, kus Šv peab ise ka elu eest võitlema. Kontaveit mängis hästi, aga Venus pani neiu 6:2 ja 6:1 selgelt paika. Tasemevahe oli. Neljapaat oli tõesti tubli, aga nii alustada ikka ei maksa, et esimese sõidu järel näid autsaider - see võib ennast psühholoogiliselt rivist välja lüüa. Näha ja kuulda ju olid, et mehed olid ise ka hirmimestunud, et medali kätte said.

 
At 09:23, Anonymous Anonüümne said...

Kas nüüd siis lõpuks see kole lühenditega eesti keel ka Pulleritsuni jõudnud? Huvitav, et suur "Š" tuleb välja, aga väikse "š" asemael tuleb kasutada sh-d. Lisaks teises lauses ka kohe fakti viga.
Seni lugesin seda blogi osalt ka hea keelekasutuse ja ortograafia pärast, aga see kirjutis ei läbi minu jaoks enam ka kvalifikatsioonivõistlust.

Kalju

 
At 09:53, Anonymous Anonüümne said...

Kas isand Pullerits Eesti spordis midagi head ka näha suudab? Peale iseenda? Kurb lugeda meie sportlaste viimaste päevade tublide saavutuste kohta sellist pehmelt öeldes pessimistlikku hinnangut. Klaas ikka rämedalt pooltühi.
Toits

 
At 10:20, Blogger Priit Pullerits said...

Eesti spordi hädad algavad sellest, et keskendutakse normide täitmisele, et saada tiitlivõistlustele - see on enamikule maksimum. Sealt edasi puuduvad sihid, seal edasi puudub plaan, sealt edasi puuduvad eesmärgid (peale selle, et "tahaks ikka oma tulemuse ära teha").

 
At 10:44, Anonymous Anonüümne said...

Aga kui paljudel võimed rohkem ei luba kui jeeli-jeeli kvalifitseeruda, mis siis teha, täita norm, aga mitte sõita?
Ja siis veel see asi... Ega Selveris ju uusimaid spordimeditsiini (kui leebelt väljenduda) saavutusi müüa.

 
At 10:46, Anonymous Anonüümne said...

Eesti spordi allakäiku saab demonstreerida ka korvpallikoondise näitel. Aastaid on olukord allamäge läinud, aga PR iga on suudetud ühiskonnas eri aspektidelel rõhudes vaimustust tõsta, paraku ei saa enesepett lõputult kesta. Enne sisulisi lahendusi, peale mida läheb aastaid enne tulemuste nägemist, näeme hämmingut, viha, süüdistamist ja siis vast olukorrast aru saamist ja leppimist.

Spetsialistid arvavad, et meie majanduses on analoogne olukord...

 
At 10:49, Anonymous Anonüümne said...

Teise vaatekoha järgi algavad Eesti spordi hädad umbes sealtsamast, kust blogi autori omadki. Tahetakse kõvad mehed olla ja sellise imago kultiveerimiseks ja säilitamiseks kulub omajagu energiat. Panna tahtmine kulutab pühendumise energia ära.
Lisaks sean ma kahtluse alla spordiajakirjanike rolli, mis - rohkem krediiti siin ehk Pahvile kui Pulleritsule (kelle sulest ilmub siiski tasemel lugusid ka ja kes vähemasti teostab enese kuulutatud tõde), - mandub pläralõuglusse.

 
At 17:46, Anonymous Anonüümne said...

Pläralõuad küll, aga ometi suudavad nad spordimeestele, koguni tervele meeskonnale, "pinge peale" panna.

 
At 06:08, Blogger raybanoutlet001 said...

zzzzz2018.5.19
coach outlet
off white nike
louboutin shoes
lacoste outlet
true religion jeans
bears jerseys
kate spade outlet
valentino shoes
ralph lauren outlet
ray ban eyeglasses

 

Postita kommentaar

<< Esileht