esmaspäev, september 14, 2015

Pullerits: Tartu rattamaraton - oma keha piinamine!

Eilsel Tartu rattamaratoni avatud raja sõidul tehti kõvasti nägusid. Pokkerinägusid, kui laenata väljend Eurospordi kommentaatoritelt Vuelta viimase nädala keskpaigast pika mägise etapi ülekande ajal. Siis, nagu kaamera suures plaanis näitas, proovisid ratturid, ise sadulast püsti, jätta üksteisele muljet, et küll neil on lihtne, manades näole võimalikult pingevaba ilme, ainult huuled kramplikult koos (näitamaks, et hingavad kergelt läbi nina). Eilsel sõidul Valga- ja Tartumaa metsade vahel ja kruusateedel toimus sama.

Ei, ma ei väida, et kõik sõitsid sajaprotsendilise pingutusega. Ma isegi ei väida, et sõideti 96-protsendilise pingutusega. Aga 93-94-protsendilise pingutusega küll, kui jätta arvestamata kaks söögipausi, milleks enam-vähem kõik peatusid. Vaid lühikese raja sõitjad, nagu kommenteerisid Hellenurme toitlustajad, olid peatumata mööda kihutanud. «Ülbitsesid, raisad,» laususin seepeale. Mispeale omakorda pikamaasõitjad ühiselt naeru lasid. Kõigil oli ju kerge, oi kui kerge. Nojah, söögipaus ju. Aga mis toimus rajal tegelikult?

Sõitjaid oli erakordselt palju, kõrv püüdis kinni korraldajate kogutud andmed, et ligi seitsesada. Püüdsin stardist võimalikult ette nihkuda, et siis oleks ka tagapool, kellega koos sõita, kui esimesed mind maha jätavad. Loomulikult jätsid. Kui mälu ei peta, siis vähemalt kolmest rivist pudenesin välja. Mitte nii, et ees tõmmati, vaid vahe kärises tasapisi, ja kui juba paar meetrit vahele tuli, siis ei hakanud enam naba paigast pongestama, vaid võtsin rahulikumalt ja ootasin tagant järgmisi.

Aastate jooksul on mu nõrgad ja kriitilised kohad juba selgeks saanud. Näiteks üks on Harimäelt laskudes, kus paremkurvis oleksin taas vaat et vasakule võssa sõitnud, mistõttu pidin hoo maha pidurdama. «Mis juhtus?» esitas must-kollases Zanussi vormis kaassõitja küsimuse. «Ei saanud jälle kurvis hakkama,» ütlesin talle ausalt. Ees läks ligi kümnene grupp. Ta vedas mind sinna järele. Aga pärast ühte tehnilisemat lõiku jäin taas maha. Mitte tol lõigul endal, vaid järgnenud salakavalal tõusul, kus on vaja toorest jõudu. Sama juhtus veel korra, kui kihutasin kruusal üksinda grupile järele: kui oled saba peale saanud ning siis järgneb lahtisega kruusaga järsk tõus, on raske veel ühte käiku leida.

Ent aastatega, hoolimata sellest, et ma maastikusõitu ei harjuta ega harrasta – pole elu sees osalenud ühelgi maastikusarja etapil –, olen oma arust hakanud end nn singlitel paremini tundma. Vähemasti võrreldes varasema ajaga, kui jäin neil selgelt jänni ja teistele jalgu. Kuid küllap on asi ka selles, et viimastel aastatel, nagu oli eilegi, on metsaalune rada olnud kuiv, mis on lisanud sõites turvatunnet.

Kui kiiremad olid eest läinud ja olin jäänud endasuguste võimetega sõitjate hulka, täheldasin, et saan rasketel tõusudel teistega võrreldes paremini hakkama. Vahetasin hästi agressiivselt käike. Kuigi sõidu algul ajasin kange ja nende liikumissuundi paar korda sassi – olematu maastikusõidu tagajärg –, siis niipea, kui tegevus hakkas automatiseeruma, muutusin enesekindlamaks. Võtsin tõuse istuvas asendis, et jalalihaseid võimalikult vähe pingestada. Näiteks Meegastemäe tõusul läksin kaassõitjatel eest ja jaksasin enne harjale jõudmist veel pudeligi võtta ja rahulikult juua.

Distantsi viimasel kolmandikul sain teha peaaegu katkematut vedamistööd. Enne ja pärast Hellenurmet vedasin kokku vähemasti 20 km. Ei, ma ei kurda. Ees on seepärast hea sõita, et saad valida endale sobiva kiiruse ja rütmi; teiste järel pead alati teistega arvestama. Kuid võistluse ajal ei oleks ees rügamine sugugi arukas. Siis tuleb olla kavalam. Sest ega keegi sulle pärast aitäh ütle; ammugi ei tasu loota, et keegi džentelmenlikkusest sul viimastel kilomeetritel eest ei sõidaks. (Ainult üks mees on sedasorti härrasmehelikkust ilmutanud: aastaid tagasi endine Eesti jalgpallikoondise mängija Marek Lemsalu, kes sõitis mul viimased 13-14 km kogu aeg tuules ja finišisirgel mööda ei läinud, kuigi suutnuks; kui küsisin, miks, vastas ta, et see olnuks naglõi, nahaalne.)

Puhast sõiduaega – tegin kaks toidupausi nagu enamik teisigi – kogunes 3:25.01. See on kõva edasiminek võrreldes mulluse avatud raja sõiduga, mille läbisin ajaga 3:31.25. Aga kas eilsest ajast on alanud nädala pühapäeval võimalik kärpida veel 20 minutit, nagu kärpisin mullu, mil sõitsin Tartu rattarallil enda tippajaks 3:11.03 (571. koht)? Ei kujuta ette.

Sitkemad sõitjad saavutasid eile sootuks kosmilisi tulemusi. Näiteks Haanja rattaklubi sõitja Rajko Rattur, kes sõitis raja läbi 2:56-ga. 2:56! Isegi kui Rein Taaramäe mind igas võimalikus kohas sadulast tõukaks, ei pääseks ma ajale 2:56 ligilähedalegi. 2:56!... Eks tule tröösti leida sellest, et Art Soonets sõitis eile minust minuti kauem – kui ta poolel maal toitlustuspunkti saabus, tegin sealt kiiremas korras kaabet – ning Tarmo Mõttus, Estonia kirjadega vorm seljas, saabus minust samuti hea mitu minutit hiljem.

Seda, et tegemist oli pokkerinägude sõiduga, kinnitas Paul Lõiv, kõva eraldistardisõitja. Ta läbis raja 3:20ga ja lisas minu mälu järgi, et ei tea, kuidas võistlussõiduks taastub, sest see võtvat ligi kümme päeva, kuigi ta ise väidab, et küsis hoopis mult, kuidas mina taastun. (Käsi südamel: mina seda mulle adresseeritud küsimusena küll ei tõlgendanud, vaid ikka pigem eneseanalüüsina.) Tunnistan samuti, et mõtlesin sõidu ajal korduvalt, et Tartu rattamaratoni raja läbimine – kuigi pokkerinäomehed tikkusid pärast lõpetamist kuulutama, et küll oli mõnus (jah, need tagantjärele hinnangud pole kunagi adekvaatsed, sest hullem on möödas) – pole muud kui keha pikaldane piinamine. Olete mõelnud, milleks seda teha? Kas usute, et see muudab teid tugevamaks ja paremaks, või on siiski tõenäoline, et organismi kurnates ja piitsutades teete endale pigem karuteene (arvestades, et maastikusõitjad teevad ju seda tihedalt, vaat et tosin korda aastas, kuigi nad ei pruugi ise sellest enda piinamisest enam aru saadagi)?

Seda, et enamik lõhub keha, kinnitas vaatepilt Elvas finišialas. Ma ei käinud küll iga männi ja plakati taga piilumas, kes mida teeb, aga ma ei näinud mitte kedagi, kes oleks pärast sõitu ennast korralikult venitanud. Või üleüldse venitanud. Mis on ju elementaarne. Ebaprofessionaalsus? Hoolimatus enda suhtes? Laiskus? Kui siis oma reisi ja sääri venitama asusin, vaatas enamik oma pokkerinäoga, et mida see mees nüüd teeb.
******
Horseshoe Canyon area, Canyonlands National Park, Utah 30. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Mulluse Tartu rattamaratoni start. Foto autor: Rein Säinas, Valgamaalane/Scanpix
Foto 2: Mullune Tartu rattamaraton. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix
Fotod 3 ja 4: Võistlejate jootmine mullusel Tartu rattamaratonil. Fotode autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix
Foto 5: Puka kurv mullusel Tartu rattamaratonil. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix
Foto 6: Rattahoidla mulluse Tartu rattamaratoni finišialas Elva lähedal. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix

25 Kommentaarid:

At 09:52, Anonymous Anonüümne said...

Sõitsin umbes 70-75% pingutusega, vestlesime enamuse ajast ja naeratus suul oli võti. Jube piin küll kehale sõpradega päikselisel pühapäeval sporti tegemas käia!?

Homme taastunud, enne nädalavahetust jõuab veel 2-3 korda tugevamalt ilma nautida. Peaksin vist koolitust pakkuma, väike € mulle, sõidunaudinguoskus lgp kundele. TRM rajale muidugi koolitust läbi viima ei lähe, tehniliste rajaosade pikkus peab koolituse õnnestumiseks ikka üle kahe meetri olema.

 
At 13:52, Anonymous Anonüümne said...

Aga, miks Sa Priit oma keha siis niimoodi piinad? Miks Sa nendel sõitudel osaled, kui see Sulle tegelikult ei meeldi? Mis mõtet on ennast niimoodi vägistada?

 
At 14:35, Blogger Priit Pullerits said...

Ma teadsin, et see küsimus tuleb, 13.52. Samamoodi võib küsida, et miks te minu elule nii kaasa elate ja selle pärast muretseta, see ei ole ju tegelikult teie mure. Aga selline vastus oleks demagoogiline. Vastan ikka sisukamalt. Nimelt, see on suurim MTB-võistlus Eestis ja ühel suurimal võiks aasta jooksul ikka kaasa teha, muidu ma ju MTB-sõite ei sõida (v.a see kevad ka Kõllestel, kui korraldaja kutsus) - nii et ei piinagi end kuigi tihti. Näiteks mõtlesin suvel, et lähen kodu lähedal Lähte maratonile, aga mõtlesin siis ümber - milleks? Tegin kaasa avatud raja sõidu, olin seal üks viimaseid, sain kolm tundi looduses viibida ja näha paiku, kuhu muidu pole sattunud. Ja teiseks, kui kunagi sai hakatud MTB-võistlustel osalema, siis ei ole nagu ühtegi väga kaalukat põhjust, et seda enam mitte teha. Kuigi, jah, enne seekordset avatud raja sõitu käisid pidevalt mõtted ja küsimused, et kas ikka pean sinna minema. Ei olnud nagu ideed, sest rada on ju sama nagu alati, kõik on teada. Käisin siiski ära, ettekäändeks, et tutvun seekordsete oludega, sõitsin isegi normaalselt enda kohta, tagantjärele võiks nagu millegagi rahulgi olla, kuigi ei tea, millega täpselt. Aga...? Eks see vist üks massiga kaasakulgemine ole, lisaks püüd endast parim anda ja võib-olla enamgi veel, et ehk saab parema koha või parema aja kui mullu.

 
At 15:02, Anonymous Joel said...

Eilne TRM ühistreening ajaga 3:10 oli korraliku tempoga andmine. Kui lõpuni jäi u25km sõita, venis metsas singeldades punt parajalt pikaks ja jäin K.Austa pundist maha. Minul oli küll korralik pingutus, aga Austa käis aegajalt naeratades ette-taha mehi ülelugemas, poolel maal oli meid 13. Ilm oli super ja arvestades, et sel aastal esimest korda MTB sadulas, pole üldse paha. Korralik tühjaks sõitmine, annab järgmiseks pühapäevaks hea enesetunde.
Mind üllatas osalejate arv stardis, eile TRM ühistreeningul oli rohkem osalejaid, kui tavaliselt MTB sarjades.

 
At 17:55, Anonymous Anonüümne said...

Jooksjatel tuleb sellistest asjadest õppust võtta.Oleks tulnud nädal tagasi teha Tallinnas raja ühine läbijooksmine(täispikk maraton),oleks saanud korraliku koormuse.Siis oleks viimased viis kilomeetrit kindlalt kergemad tulnud.Aga jah, Tallinna võistlus on seekord läbi,aga Tartu sügismaratoniga annaks ju ära korraldada.Väikese raha eest muidugi.

 
At 20:58, Anonymous Paul said...

Priit miks sa mu sõnu väänad? Ma küsisin Sinu käes kuidas sa taastud ära selle nädalaga. Minul pole probleemi , sõitsin sinust rahulikumalt ja erinevalt Sinust ma ei lähe järgmine nädal mingit tulemust taga ajama.

 
At 22:12, Anonymous Marek said...

Priit, kust pärinevad sinu andmed härra Ratturi suurepärase aja kohta?
Millise iseloomuga treeninguid plaanid enne pühapäevast starti veel teha?

 
At 23:29, Anonymous Martin, jooksusemiootik said...

"Kolmandale kohale jäi eestlane Allar Lamp, kes läbis 10 kilomeetrit ajaga 30.59." -- JOOKSUPORTAAL, 13.09.2015

"Kolmandale kohale jäi eestlane Allar Lamp, kes läbis 10 kilomeetrit ajaga 31:41." -- JOOKSUPORTAAL, 14.09.2014

Eestlane Allar Lamp on aastaga teinud tubli sammu edasi. Sama ei saa öelda Jooksuportaali kohta stiili osas.

 
At 23:38, Anonymous Anonüümne said...

Miks on ajakiri Jooksja parem kui spordiblogi. PP kirjutab ja Scanpix jagab pilte mõlemas, kuid ühes ei ilatse M.

 
At 08:19, Anonymous Anonüümne said...

Mu meelest on Priit seda ilatsevat M-i ehk Martinit viimasel ajal päris hästi diliitinud. Temasugusest reostajast on ju kõigil siiber.

 
At 09:24, Blogger Priit Pullerits said...

Paul, ausõna, mina sain sellest nii aru, nagu ma siin kirja panin. Aga kui väidad, et mõtlesid teisiti, siis lisasin nüüd sinu versiooni mõttevahetusest samuti. Ma ei välista, et mõistsin tollases lõõpivas olukorras, kui rattaid autosse tõstsime, sind valesti, aga kohe kindlasti kinnitan, et me ei tegele sõnade nimme väänamisega, sest see on alatu ja inetu ja lubamatu.

Ühest ohtlikust situatsioonist ka, mis väärib kirjeldamist. Kui olime avatud raja sõidul Poslavitsa laskumisel, kus kiirus küündis üle 60 km/h, nägin, et asfalditee vasakusse serva on kogunenud rivvi rullsuusatajad, kes ootasid meie möödumist. Nägin, kuidas üks rattur sõitis vasakus tee ääres otse nende peale, pea leistangi all, ja mõtlesin õudusega, et nüüd kihutab neile otse sisse. Röögatasin täiesti kõrist, et hei, sest nii ootamatus olukorras ei tulnud midagi mõistlikumat pähe. Rattur tõstis seepeale pea, märkas rullsuusatajaid ja tõmbas paar meetrit enne nende peale sööstmist paremale. Pääsesid.

 
At 14:37, Anonymous Anonüümne said...

Mul ka maks liigutas sees, olin samas situatsioonis. See pauk oleks kuule kuulda olnud.

 
At 14:40, Anonymous Anonüümne said...

Pole ammu ühiskonnakriitilisi lugusid lugenud, sellisel äraval ajal nagu praegu, tundub kõik muu teisejärguline. Spordimees teeb ikka oma otsa ära, aga vaja kõigele muule veel vaimu eksana hoida.

 
At 15:37, Blogger Priit Pullerits said...

...jah, aga kui praegu kõiki teemasid otsast kirjutama hakata, siis läheb enne päev õhtale, kui...

Sest Eesti sotsiaalministeerium on asunud juba immigrantidele (keel ei paindu seda kontrollimata inimvoolu üheselt pagulasteks nimetama) korrusmajades elamispindu otsima. Selleks helistab hoolekandeosakonna töötaja Triin Raag üle Eesti kinnisvara väljaüürimise kuulutustele.

Sest kultuuriinimesed, kes on asunud võitlema nn vihakõne vastu, avaldasid eile ise Postimehe arvamusküljel vihast nõretava ühiskirja, kus pealkirja "Avatud ja rahumeelse ühiskonna eest" alla on peidetud rünnak teiste, väga paljude eestlaste vastu, kes ei ole nõus sellega, et meie kodumaa piirid on valla igasugustele kontrollimatutele tüüpidele ülejooksmiseks; mille alla on peidetud rünnak ja vihakülv legitiimse parlamendierakonna vastu, kus kutsutakse üles saatma kaaskodanikke ajaloo prügikasti - jah, sõna-sõnalt nii: ajaloo prügikasti, ja ühes neid esindavate poliitiliste jõududega. See on ju pesueht klassikaline vihakõne, sõnakasutuselt leninlik-stalinlik, kas pole? Nii et kultuurinimeste meelest on osa vihakõne täiesti lubatud, aga osa eest tuleb kehtestada karm karistus?!?

Mis toimub meie isamaal?

 
At 15:53, Anonymous Anonüümne said...

Nonde luuletajate peale pole mõtet eriti sapsu minna, neist ei sõltu midagi. Parem keerake neljapäeva hommuku telekas CNNi peale, sealt saate ajastule vastavat arutelu – vabariiklased debateerivad nii mis mühin, ja ei mingit viu-viu vihakõnesüüdistusi.
„We have to build a wall. Wall works“, ütleb Donald Trump ja asi ants.

 
At 23:03, Anonymous Anonüümne said...

Too "Spordiradade orjad" võiks ka siin meestele lugemiseks linkida, väärt lugemine. Oleks ma eesti keele õps, ma annaks teksti õpilastele, tudengitele analüüsimiseks.

 
At 06:39, Anonymous Anonüümne said...

Eile muuhulgas ETV + peatoimetaja ütles, et EKRE ja kremlimeelsetel on palju sarnasusi. Ei osakgi selle peale kohe midagi enam öelda.

 
At 09:14, Blogger Priit Pullerits said...

EKRE-t tänitatakse seepärast, nagu isegi aru olete saanud, et valitsev eliit on paanikas, sest oma rahvavaenulikku poliitikat jätkates pelgavad nad, et EKRE populaarsus tõuseb. Tegelikult peakski korraldama erakorralised riigikogu valimised, sest olukord võrreldes kevadega on oluliselt muutunud ja nüüd on päevakorral hoopis uued, äärmiselt eksistentsiaalsed probleemid, ja nonde lahendamiseks pole sel riigikogul moraalset mandaati, sest immigratsiooni teema polnud kevadel päevakorral.

"Spordiradade orjad" tuli, jah, minu meelest ka hästi välja. Ma arvan, et see on üks jõulisemaid kirjutisi sel teemal üldse, mis Eestis viimati avaldatud. Kahju, et see ajakirjas nii taha on peidetud.

 
At 04:16, Blogger oakleyses said...

burberry, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, uggs on sale, ugg boots, louis vuitton outlet, nike air max, michael kors, prada outlet, ray ban sunglasses, louboutin outlet, ray ban sunglasses, polo ralph lauren outlet, gucci outlet, nike air max, oakley sunglasses, cheap oakley sunglasses, nike free, louis vuitton, replica watches, longchamp outlet, ugg boots, chanel handbags, ugg boots, oakley sunglasses, tiffany jewelry, longchamp, jordan shoes, polo ralph lauren outlet, replica watches, michael kors outlet, michael kors outlet, louboutin shoes, kate spade outlet, oakley sunglasses, prada handbags, louboutin, ugg boots, christian louboutin outlet, longchamp outlet, nike outlet, louis vuitton outlet, michael kors outlet

 
At 04:19, Blogger oakleyses said...

air jordan pas cher, kate spade handbags, coach outlet, nike roshe, nike air max, abercrombie and fitch, hermes, north face, louboutin pas cher, sac longchamp, true religion jeans, longchamp pas cher, oakley pas cher, nike air max, ray ban uk, sac guess, hollister, nike free run uk, hogan, true religion jeans, ray ban pas cher, nike free, timberland, michael kors, nike roshe run, lacoste pas cher, new balance pas cher, lululemon, michael kors, mulberry, vanessa bruno, nike blazer, coach outlet, michael kors, hollister pas cher, vans pas cher, burberry, coach factory outlet, true religion jeans, ralph lauren pas cher, tn pas cher, air force, ralph lauren uk, north face, coach purses, converse pas cher, michael kors, nike air max, air max, true religion outlet

 
At 04:21, Blogger oakleyses said...

iphone 5s cases, abercrombie and fitch, giuseppe zanotti, ralph lauren, iphone 6s plus cases, wedding dresses, nfl jerseys, soccer jerseys, valentino shoes, asics running shoes, iphone 6s cases, herve leger, hollister, new balance, timberland boots, beats by dre, lululemon, ipad cases, reebok shoes, s5 cases, babyliss, mcm handbags, iphone 6 plus cases, oakley, mont blanc, iphone 6 cases, iphone cases, soccer shoes, north face outlet, ferragamo shoes, nike huarache, jimmy choo shoes, nike trainers, p90x workout, birkin bag, baseball bats, louboutin, hollister, vans shoes, instyler, longchamp, insanity workout, mac cosmetics, celine handbags, ghd, nike air max, bottega veneta, nike roshe, north face outlet, chi flat iron

 
At 04:25, Blogger oakleyses said...

juicy couture outlet, doke gabbana outlet, nike air max, wedding dresses, pandora charms, bottes ugg, karen millen, moncler, gucci, montre pas cher, ugg,uggs,uggs canada, swarovski crystal, canada goose uk, swarovski, pandora jewelry, toms shoes, vans, hollister, supra shoes, canada goose outlet, michael kors handbags, louis vuitton, ray ban, louis vuitton, hollister, moncler, pandora jewelry, ugg boots uk, converse outlet, ugg pas cher, louis vuitton, moncler, canada goose, canada goose outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, moncler, canada goose, coach outlet, moncler, michael kors outlet online, canada goose, links of london, barbour, moncler outlet, marc jacobs, michael kors outlet, thomas sabo, pandora charms, lancel, sac louis vuitton pas cher

 
At 02:43, Blogger Unknown said...

cheap nike shoes
adidas outlet
soccer jerseys wholesale
michael kors handbags
mulberry outlet store
prada outlet
cheap nba jerseys
ralph lauren uk
swarovski crystal
oakley sunglasses wholesale
chanel handbags outlet
ralph lauren outlet
cheap jordan shoes
canada goose coats
toms outlet store
puma outlet
north face outlet store
ugg boots
black friday deals
ugg outlet
1205minko

 
At 08:54, Blogger 柯云 said...

2016-03-18keyun
hollister outlet
coach factory outlet online
cheap jordans
louis vuitton outlet online
louis vuitton handbags
oakley sunglasses
coach outlet store online
louis vuitton outlet
ugg outlet online
asics shoes
burberry scarf
ugg boots
kate spade outlet
pandora jewelry
ray bans
louis vuitton handbags
coach outlet store online
mcm
lebron shoes
ugg outlet store
louis vuitton
christian louboutin outlet
coach outlet store online
louis vuitton
coach factory outlet
replica watches
louis vuitton outlet
louis vuitton handbags
longchamp handbags
celine outlet
toms wedges
true religion jeans
coach outlet
nike sb shoes
michael kors outlet online
polo ralph lauren
coach factory outlet
p90x
michael kors handbags

 
At 09:45, Blogger Unknown said...

5.05lllllyuanpackers jerseys
saints jerseys
raiders jerseys
eagles jerseys
49ers jersey
falcons jersey
cowboys jerseys
colts jerseys
chiefs jersey
dolphins jerseys
vikings jerseys
patriots jerseys
giants jersey
jets jersey
steelers jerseys
seahawks jersey
redskins jerseys
cardinals jersey
ravens jerseys
broncos jerseys

 

Postita kommentaar

<< Esileht