reede, jaanuar 15, 2016

Pullerits: Kuidas ma suusatamise peale vihastasin? Ja mis siis sai?

Eile õhtul suusatama minnes nägin hirmrõõmsat Indrek Kelku ning pärast trenni lõppu lõbusalt kriitilist Vahur Teppanit. Kummast te enne kuulda tahate?

Teie tahtmine ei maksa siin tegelikult midagi. Mina otsustan.

Esmalt Kelgust, Klubi Tartu Maraton pealikust, Tartu maratoni sisulisest peakorraldajast. Aga Tartu maraton ei olnud mingi teema. Kelk ei varjanud heameelt, et tabas mind suusatrenni suundumast - ta oletas, et tabas mind patuteolt, arvestades minu hiljutist jõulist panustamist sellele, et tali jääb taevasse - ning tahtis sellest kohe piltigi teha. Aga selgus, et telefonis polnud selleks enam ruumi. Vaat kus lops! Nüüd polegi tal tõendit, et suusatamas käin, ja Eesti rahval ka, sest Kelk avaldas lootust, et saanuks pildi ju Delfile maha müüa. Nüüd jäid Delfi suusajanused lugejad pika ninaga.

Kui õhtupimedas sai kella üheksaks 17 km sõidetud – kümme ringi ovaalil ja seitse sprindirajal –, astusin läbi Suusavendade staabist, kus Teppan (vasakpoolsel fotol paremal) oma päevale joont alla tõmbas. (Hoiatus: järgnev ei ole konkurentidele just hea uudis!) Ta ütles, et nägi mind teisipäeval, kui trenni läbi viis, sõitmas – jah, too oli mul selle talve kolmas suusasõit – ning kiitis, et tehnika ja minek olid täitsa hea ja ilus.

Tundsin öeldust juba heameelt, vaat et uhkustki, kui Teppan otsustas, et vaja pidamist alla tõmmata. Siis ta mainiski, et puusad on mul endiselt liiga kinni ehk passiivsed (tean-tean, see juba lapsest saadik nii, ega seda vanuigi paranda) ning kui ta oleks maadluskohtunik, paneks ta mu passiivsuse eest parterisse. Ent lohutas siis (hoiatus: tallinlased, võite saada litaka!) sõidustiili osas: «Tartumaa keskmist veel välja ei anna, aga Harjumaa keskmise annab igal juhul.»

Teispäevane trenn, tunnistan, algas suusatamise peale vihastades. Teate, mis on tüütu? See, et enne, kui saad üldse sõitma hakata, tuleb nii palju valmistuda ja pusida: igasugused riided selga, siis varustus näppu, siis sammuda lauluväljakule, osade riiete eemaldamine ja jalanõude vahetus, ja alles seejärel rajale minek (seda juhul, kui suusad on lastud enne ette valmistada). Võrreldes rattasõidu või jooksmisega on see kokku niivõrd aegasööv protseduuride rida, et kui lõpuks asja juurde saad asuda, on vaat et pool tundi kulunud. Kusjuures ma elan suusaradadele veel väga lähedal, kõigest kilomeeter kõndimist.

Aga kui viha on sees, tuleb see rajal välja lasta. Hästi rumal on pingeid endasse koguda. Seetõttu panin sel talvel esimest korda oma auguga püss-Fischerid alla ning minek oli võrreldes Atomicega, kui pruukida klišeed, nagu öö ja päev. Läbisin ovaalil 850-meetriseid ringe mõnusas-mänglevas tempos 3.10-3.15ga.

Endine koolivend Aivar Veri, kõva rattur ja triatleet, kes samuti Tähtvere spordipargis tiirutas, hüüdis kõrvalt, et mulle on terve rong järele haakinud.

«No ju siis on tempo vilets, kui järel püsivad!» hõikasin vastu.

Mõne aja pärast sattus Veri taas mulle lähedusse ning täheldas: «Vaatan, et kõik teised on maha jäänud.»

«Ei,» hüüdsin vastu, «üks läks mööda!»

Tõsi. See juhtus siis, kui rahvamassis ühele naissuusatajale tagant sisse sõitsin. No ei olnud kusagile mujale ruumi minna. Õnneks vastu kõrvu ei saanud.

Kokku läbisin tol korral 1:23.10ga 21,6 km, mis teeb keskmiseks kiiruseks 15,7 km/h. Seepärast võtsingi eile rahulikumalt: 17,3 km 1:12.20ga, keskmine kiirus 14,3 km/h.

Näis, kui kaugele nii jõuab, kui rahulikult sõita. Mis te arvate?
******
The back side of the eastern edge of San Rafael Swell, Utah, 1. mai 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Fotod 1 ja 3-5: Suusatajad neljapäeval Tartus Tähtvere spordipargis. Fotode autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 2: Vahur Teppan (paremal) Jõulumäel. Foto autor: Mailiis Ollino, Pärnu Postimees / Scanpix

41 Kommentaarid:

At 20:11, Anonymous Anonüümne said...

Kui Pullerits vihastab, siis mina hoopis rõõmustan. Ei mitte suusatamise pärast. Vaid seetõttu, et sattusin ÄP artiklis peale viitele oma kommentaarile. Kujutate ette ÄP viitas mu suusablogi täiesti anonüümsele kommentaarile kus räägitakse PP reisist uuel lennuliinil. Ehh. Peaks suusatama minema nüüd aga pime on. Homme valges otsin suusad üles ja panen ilma igasuguse määrimiseta alla. Sellega hoian pool tunnikest aega kokku. Jääb vaid riietumise vaev. Kui on soe ilm, siis vast saab veerand tunniga hakkama kuna tuleb vähem kihte peale tõmmata. Ma ei tea kas ma üle tunni viitsin tiirutada ja kas keskmise kiiruse ikka 10 km/h saan kätte aga see selgub juba homme. Tegelikult on suht poogen. Lähen hingan värsket õhku ja naudin kuidas kenad inimesed must mööda tuiskavad. Maratoni aga boikoteerin. Milleks tõmmelda, kui elu on ilma maratoonarlike kannatusteta palju ilusam ja lõbusam?

 
At 20:31, Anonymous Martin, TLÜ, spordisem. 3. k said...

Kas Pulleritsu käitumine oli eetiline? Korruptsioon erasektoris, KVS, kuni viis aastat vangistust. "Hiina viisa eest 51 eurot maksin oma taskust". Pullerits ei maksa kunagi midagi oma taskust.
- -

2008. a Tartu jooksumaratonil MM-võistluste medalimehelt Jaak Maelt võistlusmääruste vastaselt abi saanud Tartu tuntud ajakirjaniku Hr Pulleritsu blogireportaažide järgi võiks arvata, et Tähtvere "ovaalil" keerleb üks lõputu (suusa)pedede gruppetto või karussell. Aga ei, täitsa tavalised inimesed sõidavad!

 
At 22:00, Anonymous Anonüümne said...

Tuleb Pulleritsule au anda, et käis kaugel maal ära ilma teelt eksimata. Mina kardan lennukitega lennata, sest seal on need ümberistumised ja palju tabloosid ja kohvrite jamad. Mäletate, kui Jörberg oma lennust Saksamal maha jäi, tuli vapralt käituda. Aga Saksamaa on siinsamas, kiviga visata. Mõtle, kui näiteks Indias lennust maha jääd, hea kui vangi ei panda. Mulle meeldib kui on suusatamises klassikalise tehnika rada ees, ainult panna.

 
At 22:40, Anonymous Anonüümne said...

See asjaolu, et pead riietumist tülikaks, on ohumärk. Treeni nii, et naudid kõike, riietumist jm. Surfarid veavad pool tundi kola autosse, pool tundi sõidavad randa, pool tundi rigavad. Järgneb kaks tundi naudingut ja taas kordub kõik vastupidises järjekorras.
TM saada pikalt, võta hoopis Birkebeiner, võta Snickers!

 
At 22:54, Anonymous Anonüümne said...

"Kehalist koormust võib ka teisiti talvel kätte saada. Näiteks eile, esmaspäeval pidin käima Tallinnas tööl. Päevane käidud kilometraaž tuli 11,15 km, jalgadel liigutud aeg 1:51."

Et siis PP on mingi vidina hankinud, selliste täpsete numbrite hankimiseks?

 
At 23:20, Anonymous Anonüümne said...

Pole parata, nüüd tuleb too vahva lennusõit, hotell, paadisõit ja pressitud püksid ikkagi endal kinni maksta, aga ... seda kõvem kuju te olete, mõelda vaid, kes teeks sellise kulutuse nõnda elegantselt "just for pleasure"? Äripäeva ajakirjanikud? Ei.

 
At 23:26, Anonymous Anonüümne said...

Lugedes seda Äripäeva ajakirjaniku valukõnet, et mitte öelda hädakisa, siis
ei saa muidu, kui parafraseerida Aleksandr Sergejevitš Puškinit:

sitt vahutab ja keeb,
kalda poole otsib teed. :D

Oijah...

 
At 23:53, Anonymous Anonüümne said...

22:54, see on pedomeeter. Jõuluks naiselt kingiks saadud.

"Some running is good. Marathoning, on the other hand, has never been shown to be healthy or non-hazardous. It doesn't really make sense to do it." -- http://www.nytimes.com/2016/01/17/sports/ryan-hall-fastest-us-distance-runner-is-retiring.html

 
At 08:06, Anonymous vootele võrust said...

Kas selle viimase värsi ei ole kirjutanud Pullerits mitte Puskin?
Inimene kasvab 25nda eluaastani, ainult perse ja kõht ei tea sellest midagi. Vana Võru vanasõna.

 
At 10:11, Blogger Priit Pullerits said...

Ei, mina kirjutan ikka oma nime alt, ma ei ole anonüümne argpüks.

 
At 10:26, Anonymous Anonüümne said...

Vootele, Puškini loominguga võiksite siiski paremini tuttav olla, see on seda väärt.
Võib veel juhtuda, et saate isegi paremaks inimeseks. Vähemalt on lugejad endale sellist mõju tundnud.

 
At 10:43, Anonymous Anonüümne said...

Kas Pullerits on järgmine laupäev Mõedakul rajal? Tundub, et sõit toimub.

 
At 11:12, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kas te tõesti peate anonymuste klahviklõbistamisi argpüksluseks?

 
At 12:18, Anonymous Nicolaos Sepp-Kuznetsov said...

Kas Pullerits käitus eetiliselt?
Kuidas tegelikult oli? Igaühele sellist pakkumist ei tehta. Igale tuntud ajakirjanikulegi mitte. Kommunistlikus aga ka kapitalistlikus Eesti vee peale ujuva (miski tõuseb alati pinnale) Marju Lauristini noor protežee saabus Manhattanile 5 $ taskus. Ameeriklaste investeering Pulleritsu õigustas end täielikult.
Kas see on eetiline? See on elu, baby. Ed. Vilde on sellest kirjutanud, "Mäeküla piimamehes"

 
At 15:54, Anonymous Anonüümne said...

Mõedakul on seis selline, et rajamasinaga on freesitud ainult 3km valgustatud rada ja seda ka ainult ühe masina laiuselt. Rada üsna pehme. Klassika jälge pole kuna lund ikkagi napib. Maratoni trass oli kinni pressitud aga seda ei oska öelda kui mitme km jagu.

 
At 18:55, Anonymous Anonüümne said...

Viru on teada koht, kus tehakse vägisi maraton ära. Enne öeldakse lakooniliselt, et suuskade valik on iga osaleja enda vastutus.
Sry, aga ei sobi see üle kivide ja kändude ajamine seal.

 
At 21:14, Anonymous Anonüümne said...

Nii, matk tehtud! Kloostri taga metsas oli sihuke laulupidu. Sepad tuiskasid must rongiga kohati mööda kui postist. Pulss oli neil 120 ja 128 l/min nagu nad raporteerisid. Mul kiirus keskmiselt 8,8 km/h, pulss vist ikka üle 100 oli. Isegi selle kiiruse juures oli tegu, et väikestega matkajatest normaalselt mööduda, sest pidevalt oli oht "rongi" alla jääda. Aga vahva oli. Liug oli pikk, tänu kõvale ülekaalule ja täiesti määrimata suusaga. Pidamine on mul all juba vist 8. aastat sama määre. Ja ikka veel pidas. Kuigi jah karmimad tõusud tuli kääris üles panna. Ma ei tea, peaks vist seda värki uuendama ja uue kihi alla tõmbama. Seekord võtsin esmakordselt kasutusele klassika kepid. Kuna mojo on veel sutt nigel ning ei paaristõukeid ei jaksa panna. Äkki paari nädala pärast olukord muutub normaalsemaks ja siis võib juba paaristõugetele üle minna. Samas kuulasin linnulaulu ja sumasin lumes radadel, mida vaid 1-2 matkajat oli läbinud. Oli täitsa vahva, nagu meditatsioon. Kuule Priit kuidas kimasid? Kas rõõmu ka tunned või on see nagu rutiine kohustus?

 
At 00:25, Anonymous Anonüümne said...

mida arvata mehest, kes räägib, kuidas ta hiinas puhkas oma raha eest ja ta seda mitte ei teinud?

 
At 00:35, Anonymous Anonüümne said...

00:25, ehk näitad meilegi, kus ajakirjanikuhärra on rääkinud, et ta oma raha eest Hiinas puhkas?

 
At 10:05, Anonymous Anonüümne said...

Väide: "Milline kontrast - Pullerits seilab Shanghais tund aega mootorpaadil Princess 54, käies selle eest välja 1773 eurot"

Väitega nõustumine: "valikute küsimus. Ega elus kõike saa. Tuleb osata võimaluste vahel valida. Parem ükskord elus (Shanghais) Lõvina möirata kui terve elu lambana määgida. Kas te vanemad teile tõesti sedagi lihtsat asja ei õpetanud?"

 
At 10:20, Anonymous Anonüümne said...

Siin on asi veel palju hullem - see on ettekavatsetud kelmus ja petmine. Kas keegi meist palus teil minna Shainghaisse, et kommentaatori poolt küsitud küsimust ebasiiraks pidada? Teda ennast aga lambaks pidada?

 
At 16:06, Anonymous Anonüümne said...

Väide = piiripealne situatsioon, see ei lase veel aimata kumbagi versiooni
Väitega nõustumine = lugeja kallutatakse arusaamisele, et maksis PP ise

 
At 18:40, Anonymous Seenior semiootik, Kilulinn said...

Uskumatu! Täitsa koomusk, milline hulk solvunud preilnakesi on välja tulnud, kes siinsest meeste mängust aru ei saa ja kõike naiivselt sõna-sõnalt võtavad. Käis Priit Šangais, no käis. Ja laheda loo kirjutas, kõigil oli põnev ja kõik, kellel vähegi mõistust peas, said aru, et selge see, et niisugust röögatut raha ükski arukas mees omast taskust ei pillu, et ju ta siis sinna viidi. Nii oligi, nagu Postipapa lehest sai selgelt lugeda. Aga ikka on preilikesed löödud ja silmad nutused. Johhaidii, kas te siis tõesti pole ikka veel aru saanud, milles on kogu selle blogi point???? Teid lollikesi veelgi rohkem lolliks teha. Vot see on. Ja ma veel arvasin, et spordimeestel on ikka mõistust peas, et teevad vahet, mis on irritatsioon ja mis on päris värk.

 
At 18:58, Anonymous Anonüümne said...

Nädalavahetuse saldo:
2,5+3,5 tundi suuskadel. Väike tempo. Kilomeetreid ei lugenud, ehk ca 40km kokku.
Mõlemal päeval saun.
2+2 Pilsnerit.

Jääb üle vaid nentida: Elämä on laiffii!

https://www.youtube.com/watch?v=PeA_5agEXHs

 
At 19:13, Anonymous Martin said...

Oodake, kuidas hr Pullerits Moskvasse sõidab. Elama pannakse Baltchukovsky ***** hotelli luksapartementi, mille aknast Kremli tornide tähed siravad.
Kuulakem, millist sirisevat reportaaži siis mehelt tuleb.
Delfis, "Berliini politsei" minge lugege, kuni veel saab. Delfis loetakse veel vene meediakanaleid. Kogu Euroopa aga vaikib.

 
At 19:26, Anonymous Anonüümne said...

18:40
ma vaatan, tõde irriteerib teid.

 
At 19:41, Anonymous H ja K said...

ma vaatan, et pilsnerit on kuidagi vähe nii pika suusatamise peale. aga muidu igati kiiduväärt.

 
At 19:46, Anonymous Anonüümne said...

Millest Euroopa vaikib: http://riafan.ru/496406-yunyj-siriec-zarezal-shvedskogo-shkolnika-zastupivshegosya-za-devochku

 
At 21:07, Anonymous Anonüümne said...

Ka Delfi jäi vait. Aga Soomes Oulus tungis pagulasmees ujulas naiste duširuumi: http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1453005023894.html

 
At 21:29, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits teab, et kui ollakse väga pasas, siis ei tasu sipelda. Homme uus sissekanne.

 
At 21:58, Anonymous Anonüümne said...

Täna oli kloostri taga metsas juba laulu ja tantsupidu. Suusaentusiastide horde olid tulnud kaema ja peomeeleolust osasaama ka kand-varvas stiilis rahvatansu rühmad. Mõned olid neist rikastanud oma varustust ka teema kohaste kepikestega, mida rütmiliselt siis lumme susati.

Pisemad linnuliigid olid jäänud selles summas vait. Selle eest oli kuulda oluliselt suuremate neoonvärviliste isendite sädistamist, keda eile oli oluliselt vähem rajal näha. Kuivõrd täna pikendasin soojenduseks lumes sumamise distantsi, siis langes keskmine kiirus 8,6 km/h peale. Vanem inimene vajab ju lihaste punni ajamiseks nendega pikemat mängimist.

Mojo oli täna aga selle eest tunduvalt kõvem. Ma ütleks, et lausa magnet. Just tahtsin soojaks saanuna vahelduvalt stiililt üle minna paaristõugetele kui nagu oodatult noor daam langes mu kõrvale uhke piruetiga rajale. Seejärel kui olin innustatult rapsinud kilomeetrikese paaristõukeid, jäi üks kana kuke mängu teinud neoonvärviline preili (kust küll sellise vahespurdi laks talle sisse läks?) laskumisel nigu post seisma, viimasel hetkel astus rajalt kõrvale ja seekord jäi ta minu poolt ka teelt maha võtmata.

Libisemine oli tehislumel väga hea. Hinde 4 võis lippele julgelt ära panna. Kui eile sai Lükati sild ületatud ühe vahetõukega siis täna tuli 4-5 korda kepid maha torgata. No vahe muidugi eilsega oli see, et siis võtsin sügavama pardi asendi sisse aga täna oli magu veel hommikusööki täis ja tegin aerodünaamikale rõhku väga ei pannud.

 
At 22:11, Anonymous Anonüümne said...

Postimees kirjutab siin: http://lemmik.postimees.ee/3456833/video-lovi-huppas-rahvahulga-eest-merre

 
At 23:45, Anonymous Gelmut, Ida-Euroopa parim suusaanalüütik said...

Priit, siin pole vihastada midagi, algus on kõige raskem ja see on möödas.
Nüüd sõidud järjest regulaarsemaks, sekka mõned pikemad otsad ja mõni trenn ka mugavustsoonist väljas ning TM ajaks on vorm jälle mitte kõige sitem.
Kadunud pole midagi, pikk tali alles ees.

 
At 09:48, Anonymous Anonüümne said...

Ja tuligi ära. PP pani juba esmaspäeva varahommikul nitaka lehte.

Priit, nüüd kus nätakas on ära löödud, tuleb välja pakkuda ka lahendus. See kui sa tõded, et elu on p...s ei tähenda ju, et sa ennast oksa ajad. Elu läheb edasi. Kui üks teed näitav ja kurssi hoidev puuslik on maha võetud, peab asemel olema uus. Nt tänases kontrastitus lumemaastikus sõitmisel aitavad kuskil kauguses sihti näitavad maamärgid. Kõrvalteedel on kraavid täistuisanud ja samas tasapinnas põhiteega. Juhul kui poleks alternatiivseid teemärke oleksime ju kõik kraavis, sest sahad mis tee nii puhtana hoiaksid, et tee pinna järgi sõita saaks on ju kuskile võssa või sooja garaazi petu pugenud. Seega Priit ole ettevaatlik kõikide puuslike mahamaterdamisega. Mõni neist võib aidata meil kiiresti punktist A punkti B jõuda. Sa kui Ameerikas käinud inimesena peaksid teadma, et aeg on raha ning info on jõud.

 
At 10:50, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas ema esimest ja viimast korda vihastas? Ja mis siis sai?
https://www.youtube.com/watch?v=hfP4vI3zl4g

 
At 11:15, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, traditsiooniline spordinätakas antud, lubatagu lisada, et siin on mult tänases lehes veel teine väga kommeteeritav ja poleemiline lugu:
http://pluss.postimees.ee/3471707/tahaks-eestis-omaks-saada-aga

 
At 12:27, Anonymous Anonüümne said...

Kohe on meilgi suure hoo sisse saamas suusaspordi hooaeg ja enne seda oleks kasulik meelde tuletada ka mõned tehnika nüansid. Näiteks finiši tegemine ehk lõpusirgel headele konkurentidele mütsi põhjalikult silmile tõmbamine.
Virus on juba esimene võimalus proovida, kas ja kuidas teooria praktikas realiseerub.
Stiilinäide Suure Meistri esituses.

Priit, sinu korduvalt kirjeldatud võidukad, vastased täielikult purustavad finišid, võib vist eeldada, on toimunud väga sarnases stiilis?

 
At 13:09, Anonymous Anonüümne said...

'Mult', 'sult' vs. minult-sinult.
Filoloog Mirjam võib kinnitada.

 
At 14:30, Anonymous Filoloog Mirjam said...

Mult, sult on väga pädev õigekirjaviis. Mis teile meelehärmi valmistab, 13:09?

 
At 17:03, Anonymous Martin said...

13:09,
Ärge laske end keeleped(anti/e)del eksitada. Linnar Priimägi armastab tihti loengus tsiteerida W. von Humboldti: "Im Grunde sind es doch die Verbindungen mit Menschen, welche dem Leben seinen Wert geben." Võimsalt öeldud!

 
At 08:54, Blogger 柯云 said...

2016-03-18keyun
hollister outlet
coach factory outlet online
cheap jordans
louis vuitton outlet online
louis vuitton handbags
oakley sunglasses
coach outlet store online
louis vuitton outlet
ugg outlet online
asics shoes
burberry scarf
ugg boots
kate spade outlet
pandora jewelry
ray bans
louis vuitton handbags
coach outlet store online
mcm
lebron shoes
ugg outlet store
louis vuitton
christian louboutin outlet
coach outlet store online
louis vuitton
coach factory outlet
replica watches
louis vuitton outlet
louis vuitton handbags
longchamp handbags
celine outlet
toms wedges
true religion jeans
coach outlet
nike sb shoes
michael kors outlet online
polo ralph lauren
coach factory outlet
p90x
michael kors handbags

 

Postita kommentaar

<< Esileht