esmaspäev, veebruar 22, 2016

Pullerits: Kas Tamsalu maraton märkis ajaloolist hetke?

«Priit!» hüüdis keegi kümme kilomeetrit enne lõppu, vahetult pärast Tamsalu maratoni viimast joogipunkti. «Mida sa siin tšainikute hulgas teed?»

Nii võis küsida ainult see, kes ei vallanud informatsiooni.

Märkimisväärne oli ainuüksi see, et I showed up ehk kohale tulin. Kõik ju teavad, et veidi rohkem kui nädal aega tagasi oli mu vasaku jala olukord seoses oletatava närvivaluga selline, et pidin Tartu teatemaratonile värbama meeskonda Kaspar Koka ja Ain-Alar Juhansoni. Mul polnud lootustki, et sõita saaks. Ega ma oleks riskinud ka Tamsallu tulla, aga mu auguga Fischerid seisid juba tükk aega Tartus Tähtvere spordipargis Suusavendade staabis – polnud ju põhjust neid alla panna –, kuni Jaak Teppan out of blue ehk ühtäkki laupäeva õhtupoolikul helistas ja küsis, mis ta teeb. Ütlesin pikalt mõtlemata, et olgu pealegi, pangu midagi alla. Mida, küsis Teppan. Mis variandid on, pärisin vastu. Kas kõrgfloor või pulber, vastas ta. Ahh, ära selle pulbriga küll mässama ja end mürgitama hakka, tõmba midagi lihtsat põhja peale, ega ma võidu sõitma lähe.

Vahur Teppan tõi suusad starti. Hind: 25 eurot.

Seekord polnud stardikoridori minekuga kiiret. Läksin siis, kui kõik juba platsis, sättisin ennast kuidagi grupi 101-200 viimasesse ritta. Siis nägin – või tühja ma nägin, sest kõik mehed millegipärast peidavad end, varjuvad sirmide ja tumedate prillide taha, nagu oleks midagi varjata – et kõrval seisab Olavi Mõts (nr 166), Haanja Rattaklubi hirmkõva eraldistardisõitja. Tundsin ta ära häälest, kui ta minu poole pöördus. Ütles, et läheb teeb ühe matka. Laususin, et ma samuti – näed isegi, võtsin ju rahulikult tagumisse ritta, kiiret pole kuskile, et nüüd peab hakkama tasapisi juba kevadele mõtlema, kui ratta saab asfaldile lükata. Ta, tundus, et oli täiega päri.

Go! Ehk minek. Rada kitseneb – näe, keegi lendab juba selili. Siis teine ristati. Ikka püüab keegi kuskilt kõrvalt ettepoole trügida. Vaevalt paarsada meetrit edasi – nonii, üks neiu on oma kepi katki saanud. Siis veel paarsada meetrit, kui mees, kes äsja pressis must mööda, kaotab väljale jõudes tasakaalu ja lendab kõmaki! selili. «Kukkumine!» kaigub tagumistele hoiatus üle välja. Mis oleks, kui püüaks rahulikumale lainele häälestuda? Seda enam, et 25 eurost jäi vist sedapuhku väheks; oleks pidanud rohkem määrima. Nagu mööda kitti sikutaks end edasi. Tagant tulevad 400+ numbriga poisid ja lähevad lenneldes mööda. Nagu hanereas. Head teed teile minna... Kui matk, siis matk. Siis on aega ka mõelda muule kui sellele, kuidas järgmise pöördeni jõuda. Näiteks sellele, mille võrra aitab see Eesti elu edasi viia, et ma siin pühapäeval kaks 20-kilomeetrist ringi läbin. Mis on selle laiem ühiskondlik tähendus ja sotsiaalne panus. No olgu, võib-olla tänu minule pingutab mõni mees rohkem ja kõvemini – aga mis on omakorda selle tähtsus ja tähendus? Tegelikult, olgem nüüd kordki enesekriitiline, kas või üksainus kord, oleks palju rohkem kasu ju sellest, kui mõtleksin kodus rahulikult välja, kuidas teha Tartu Ülikoolis oma järgmine ja ülejärgmine loeng-seminar ligi kaheksakümne tudengiga veelgi huvitavamaks, veelgi sisukamaks; kui kulutaksin nädalalõpu maratoniaja pigem nende kodutööde lugemisele, hindamisele ja kommenteerimisele ning uute ülesannete ettevalmistamisele. Sellel tegevusel oleks tulemuslik mõju ikka kümnetele teistele, kellest võiks sõltuda Eesti tulevik, mitte ainult oma ego turgutamisele, millist eesmärki teenib ju suusamaratonil võidu sõitmine.

Palju mõtteid jõuab kahe ja pool tunni jooksul mõelda. Samal ajal kui teised rajal võitlust peavad, kohati nii kompromissitut, et mõni sõidab end suisa kinni. Avaldab, et jalad on krampis. Näen neid, kes on tempo silmnähtavalt alla lasknud ja jalutamisele üle läinud; näen neid, kes rajal sootuks seisma jäävad; näen neid, kes on kepi murdnud või murravad – üks murdis teise ringi algupoolel põllul minust vaevalt paarkümmend meetrit eespool sõites: kukkus maha ja käis raksakas. Kui mööda sõitsin, siis tunnistas, et oli ise süüdi olnud.

Kui viimaks kohale jõuan, võtan suusad ilma tseremoonitsemata alt, tõmban Toko musta kindaga lörtsist puhtaks ning toetan need reklaamplagudega kaetud piirdetarale. Ja siis teatan selgel häälel: «Nii, nüüd on kõik, mulle aitab. Olite ajaloolise hetke tunnistajaks. Teile vedas. Nägite mu kõige viimast sõitu ja kõige viimast finišit Eesti suusamaratonidel.»

Võtsin suusad näppu ja sammusin parklasse. Seal kuulsin, kuidas uudis levis juba üle Eesti. Paar meetrit eemal rääkis üks naine valjul häälel telefoni: «Tead, Priit Pullerits ütles, et...»

Siis märkas mind ja eemaldus auto varju, et öelda ilmselt edasi see, mida ma olin öelnud. 
******
Salt Wash at San Rafael Swell seen from Interstate 70, Utah. 2. mai 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Fotod 1-6: Pilte pühapäevaselt Tamsalu maratonilt. Fotode autor: Marianne Loorents, Virumaa Teataja / Scanpix

78 Kommentaarid:

At 10:49, Anonymous Anonüümne said...

Ma võin hakata varsti hr. Pulleritsi eest ise võitluste kohta tehtavaid sissekandeid kirjutama, igasugune üllatusmoment puudub täielikult. Tavaline lugu on kindlama struktuuriga kui keskkooli lõpukirjand:

* Intrigeerigiv tsitaat-sissejuhatus
* Põgus ülevaade sellest, miks juba ette oli teada, et sõit ei õnnestu
* Püss.Fiscerite mainimine lause-paariga
* Rõhutatult lause-paar sellest, et oligi plaan kindlasti "matkata"
* Täiendav tekkinud probleem rajal, mis takistas hea koha välja sõitmist, (ka süüdlase otsimine)
* Ülevaade nendest õnnetutest, kellel läks veel halvemini ja kelle Pullerits alistas, kuigi oli vigane ja matkas.

Ja ongi lugu olemas!

 
At 11:32, Blogger Priit Pullerits said...

Tubli, 10:49, tehke ära. Ootame kõik. Ma siis passin seni.

 
At 11:37, Anonymous Anonüümne said...

Tegelikult on täitsa OK kui ei võistlegi. Võib ka matkata. Ka homo olla pole häbiasi ja pagulasigi võiks suusarajal tihedamine näha.
Pehmete väärtuste võidukäik on üks heaoluühiskonna tunnuseid. Suusarajal väljendub see matkamises.

 
At 11:56, Blogger Andres P said...

Selge, ma ikka kiikasin aega ajalt selja taha, et millal Priit tuleb (eriti peale teise ringi kõhukat) ja mööda liugleb TMiks ajastatud vormitipuga. Vähemalt sundis natuke pingutama.

 
At 12:14, Anonymous Kärna Ärni said...

Vanameister, palun pane ikka üks "ohhoota" pilt ka.

Suur kanjon enam ei üllata.

 
At 13:05, Anonymous Kaido said...

Nagu Eesti tippsportlased juba, hooaja tähtsaimal võistlusel leitakse 10 põhjust miks jälle põruti.

 
At 13:16, Anonymous Anonüümne said...

Ei tahaks jälle hakata. Aga hämmastav kui üle 50 aasta mees (muide kuratlikus kõvas sportlikus vormis kalendri jagu kõvemas vormis kui mina) oma arvamust muudab kuidas võistlema, trennima peaks.
Variant 1: Panna on vaja pehmod, mis te passite andke minna lödipüksid. Vat nii sõidetakse!!
Variant 2: Milleks üldse rapsida, miks mitte nautida? Miks peab pongestama ennast , selle asemel et nautida? Ei mõista seda tõmblemist koha eest 100 sees.

neid kahte varianti lappab ja vahetab vanameister tihemini kui mõni mees aluspükse.

 
At 15:01, Anonymous Anonüümne said...

Vahet pole, kas Pullerits on 100 või 200. Oluline, et vanameister on stardis ja pärast saab siit reportaazi lugeda.

 
At 15:24, Anonymous Anonüümne said...

Lumesademed on olulised. Kõrvemaal nibin-nabin 20cm. Alutagusel 30cm. Haanjas tuleb kümne sentimeetriga toime tulla. Tsüklissimusele kohta ei ole, mäsasja tuu Mõtsaga ajasite - kodus pukk ootab või?

Suusapõhjad läikima!

 
At 15:27, Anonymous Martin, BMFK, tudeng said...

Hr Pullerits,
Kas teie half-assed effort ikka väärib nii (painavalt) põhjalikku käsitlemist? Kas see ongi murranguline muutus?
Võib-olla oleks kirjanduslikku talenti parem kasutada teist - siis mõtleme tõeliste sõidumeeste toimetamist kajastamisele?

 
At 15:45, Anonymous Seenior semiootik said...

Kuule Martin, kui muude meeste sõidud oleks nii huvitavad, siis oleks neid kuskil ka kajastatud. Aga ei kajastata. Meedias pole sellest peaaegu sõnagi. Kedagi ei koti, et Kümmel võitis. Keegi ei taha teada, kuidas. Sest see on lihtsalt igav. Seal pole draamat. Spordiuudistes sai ta kaks lauset öelda ja oligi kõik. Küll aga millegipärast kotib kõiki see, kuidas Priit järjekordse sõidu tegi. Mis siis, et mitte särava. Mis siis, et alla võimete. Aga see on kümme korda huvitavam, et milles asi, kui see, et miks Kümmel võitis või mingi mees oli 13. või 73. That is no news. No one cares. Rajal on ainult üks mees, ja see mees on Priit. Get used to it. Alles siis tulevad kõik teised, isegi kui nad tulevad temast pool tundi varem. Think about it. Why's that so?

Kui Priit nüüd tõesti punkti pani, on see Eesti murdmaasuusatamisele suurem kaotus kui mõne teise mehe lõpetamine, mis siis et kümneid kordi tituleerituma.

 
At 15:52, Anonymous Anonüümne said...

Ei noh... Priit, kui te nüüd nalja teete, siis on see küll peris kena nali, aga kui te nalja ei tee, siis... sitt lugu!

Kas spordimees NII lihtsalt loobubki aastaid tema lemmikalaks olnud alast?
Paari ebaõnnestunud sõidu tõttu?

 
At 16:27, Anonymous Hillar said...

Ära anna alla Priit. Sa oled eesti harrastussuusatamise ning Estoloppeti jaoks märgilise tähtsusega Mees (just, suure algustähega).
Pealtvaatajana imetlen Sinu puhul just seda, et naeratad kaasaelajatele, suhtled kaasvõistlejatega. Sa innustad ka neid mehi, kes sind siin aasivad ja kellele lähevad sinu arvamused korda. Ilmselt just see tekitabki seda sportliku viha... trügimiste, murtud keppide ja sõimu näol.

Meenuta kasvõi seda tüüpi, kes veel vahetult pärast finishit end pikali sõitis. Äkki oli see Martin?

 
At 16:54, Blogger AinK said...

Sic transit gloria mundi.

aink

 
At 17:07, Anonymous Anonüümne said...

On küll õige aeg järgi jätta, kui kõvaks kinnisõidetud rajapõhi finišis lörtsina tundub. Raja libisemisel polnud häda terve võistluse jooksul midagi, vanameistri mälus on asjad eelmise talve maratoniga sassi läinud.

 
At 17:09, Anonymous Anonüümne said...

Uskumatu, lihtsalt uskumatu. Priit lihtsalt pani punkti. Mina kui vana lohe, muidugi kiidan takka, et õige otsus! Peale maratoni on olemas ka palju lühemaid distantse kus saab mõnuga suusatada ja ei pea tervet päeva ning hulka raha kulutama, et teada oma võimete piire. E-ajastul on ju kõik lihtne. Paned Endomondo käima ja vaatad oma kohta päikese all. Pole vaja tõmmelda ning iga hinna eest oma kohta kuhugi protokolli sättida. eksperiment on tehtud, on jõutud siia kus oleme aga see tegevus ei vii meid enam edasi vaid jätab teadupärast ühele kohale tammuma. Seega vanameister what's up next?

 
At 17:13, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits on varemgi oma seisukohti muutnud. Saame näha, kas järjekordne trikk või suudetakse seekord ka oma sõna pidada.

 
At 17:36, Anonymous Anonüümne said...

Kas ma nägin Neeruti rajal Priidu kaelas memme rätti??? Sportfoto ka justkui kinnitab seda kummituslikku nägemust.

 
At 17:45, Anonymous Anonüümne said...

Sõna võib pidada ka nii, et tehakse Comebacki (Nuustaku).

 
At 17:46, Anonymous Martin, tudeng (Tallinn City University, Estonia) said...

80 osalejaga seminar??? (Loeng-seminar) Are you kidding us, Mr Pullerits.
Teie haltuura... - parem suusataksite.
Poleks uskunud, et TÜ mõnes teaduskonnas latt on nii alla lastud.
Ja kas te Columbia-mehena siis ei tea, et kodutööde parandamisega tegelevad Teaching Assistant-id (TA-s).
Kuigi - jah, eks see seletab, miks ERRist, Delfist jt pea- jm voolu ajakirjandusväljaannetest päris mannetu ametioskusega ajakirjanikke leida võib.

 
At 18:06, Anonymous señor Marta said...


Hästi, hakkan siis ise nii sõitma, et Teile veab ja mina tuules. Kas €150 eest vanad auguga visserid ka ära annate või murdsite parklas põlve peal juba... tähendab, või võtate järgmine aasta dolomiitidesse ja transjurassidesse kaasa?

Palju Art ja Jaanus plaanitud WL-sõitude hindadeks pakuvad ja kas ennast elu24-st kõrvale hoidnuid kah punti võtate?

 
At 18:08, Anonymous Anonüümne said...

Hr. Pullerits just kurtis lehes, et tänapäeva ajakirjanikud ajavad klikke taga ja ei süvene. Järelikult on tõepoolest viimane aeg ajakirjanikke koolitavatel õppejõududel pingutama hakata.

Laias plaanis saan hr. Pulleritsust aru. Võhma jätkub kõvasti, aga tugiaparaat nagu vanakesel - joosta ei saa, suusatamine häiritud, jääbki ainult velo väntamine (kuniks selg vastu peab). Postimehe toimetuse hierarhias jätkub vaikne langus, Finnairi laristavad reisid oleks võinud samuti ära jätta.

Usun, et see oleks win-win situatsioon kõigile osapooltele, kui hr. Pullerits pühenduks ainult õppetöö läbiviimisele.

 
At 18:19, Anonymous M. said...

SS (15:45),
I don't give shit. (Pullerits kui suusataja). Ja usun, et enamus mõtleb nii.

 
At 18:58, Anonymous Anonüümne said...

18:08, 17:13, 17:09 ja paljud teised eelnevad - lugegen'd ometi funktsioonaalselt läbi, mis kirjutati ja mis, koolkonnale omaselt, f u n k t s i o o n tekstilõigul oli.

 
At 19:40, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas teile, hr Pullerits, nüüd öeldagi...Tulge nüüd emotsioonide virr-varrist tagasi maa peale. Jah, tulemused on kehvad, valmistavad pettumust. Kuid teie osalemine või mitteosalemine võiduajamistel jäägu ikkagi teie strateegiliste partnerite: spordipoodide, suusamäärijate, võistluste korraldajate, blogilugejate (jah, me oleme väärtslik kraam – nii mõnigi teie arvamuslugu lehes tõukub siinsetest kommentaaridest) jt. otsustada. Nii et jätkata kuni korralduseni.
Tudengitest. Senine ajakulu ülikool vs sport on väga õiges proportsioonis. Piisab, kui te aeg ajalt loengus 80-pealisele publikumile kostate kahetseval-parastaval häälel:“ Jaahh, ajakirjandus – see on äri!“ Rohkem pole vajagi. No mida muud te M.-i-sugusega peale hakkaksite?
Lõpetuseks. Nõnda palju teretamist suusatades, kui pühapäeval TMi rajal, pole mul varem ette tulnud. See oli uskumatu! Ei ühtki palloismi , ei suusatajatele, jooksjatele, rattasõitjatele.

 
At 20:08, Anonymous žürii esimees said...

Palloism on terane sõnaleid, 19:40.
Tunnustame ka omalt poolt teraseid mehi!
Seda enam, et terve te komm terane ja biiti tabav.

 
At 20:08, Anonymous Anonüümne said...

Mida täpsemalt Pulleritsu suuskadele alla määriti? Hf-ga sai edukalt libistada.

Emajõe Ateena kossusats pidavat järgmisel aastal ajalehe nime kandma, blogisse kossujuttu ja tantsutüdrukute pildid.
Kiidame heaks.

 
At 20:21, Anonymous Anonüümne said...

Kas see on siis nüüd selle pideva trennis kõvasti panemise tulemus? Et aeglasel pikal trennil pole mõtet,kogu aeg peab kiire andmine käima.Ja võistlusel eriti ei jõuagi.Algul mõtlesin,et katkend unenäost,see ei saa ju tõsi olla.On ,mis ta on,spordimehe jutt see küll pole.Nii edasi mõeldes on ju kõige lihtsam kodus õlut libistada.

 
At 20:29, Anonymous Anonüümne said...

Võhmameeste blogisse kossujuttu!?!
Tulge ometi mõistusele, 20:08!

Tantsutüdrukud, oo.. mm.. jaa, vaat see on juba hoopis teine asi. Ja kiidame heaks.

 
At 20:41, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsul on tõesti teemad otsa saanud.

 
At 21:15, Anonymous Anonüümne said...

Kas eilastel maratonidel pissiproove ka võeti?

 
At 21:51, Blogger Priit Pullerits said...

20:41, kuidas saavad teemad otsa saada, kui elu toob neid pidevalt juurde, et kõiki ei jõua realiseeridagi?

 
At 22:00, Anonymous Anonüümne said...

Pole hullu..Priit lubas suuski põletada siin paar aastat tagasi juba (jäi ära). Ja mina ei parasta ka järgmine aasta kui ta oma "sõbra" Ivar Tupi moodi Tartu Maratonile ilusa ilmaga suusatamist tuleb nautima (neegri kostüümi küll kandma ei pea, pole lihtsalt vaja ja see läheb ka vastuollu Priidu veendumustega) ja inimestega rajal rõõmsalt suhtlema. Mina kaotaks ka siis tunniga.

 
At 22:15, Anonymous margus said...

Olulist vahet Priit ei tunneks kui panna ühe suusa alla HF ja teise alla pulber. Esimene ring raudselt ei saaks aru. Teise ringi jaoks on jalg pehme ja kõik on raske, siis ka ei saaks aru.
Lihtsalt sattus selle ilma jaoks sitt suusk - vale muster ja paine. Nii et auguga püss visserid ei ole sugugi mitte alati püssid. Pead seda tunnistama, tahad või ei taha. Ja kui endal ka veidi motti pole ja seeläbi ei suuda end pingutama sundida, tulebki elu kehvim sõit.
Tean omast kogemusest, et kui vaimselt lähed suvaliselt peale, siis samahästi võid kohe maha tulla. Enne starti võiks ikka pulss vähemalt korra kõrgemale tõusta ja veidigi adrekat peale saada. Kui seda pole on kohe kaks käiku vähem kui kaasvõistlejatel.

 
At 07:45, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, Margus, jutu teise poolega nõus. Motti polnud üldse. Mõtlesin koguni, et tekitaks nii paljugi furoori, et tuleks maha, siis pärast jälle kisa taevani, et kuhu jäin. Veel 2 km enne lõppu hüüdsin pealtvaatajaile & ergutajaile, et mulle aitab, sõidan siit otse parklasse. Aga lõpuks, pärast pikka vaagimist leidsin, et ahh, vahet pole, võin need 2km ka ära sõita.
Aga kui hf-il ja pulbril pole vahet, miks siis osa lolle raha tuulde loobib ja 15 eurot mitte millegi eest rohkem maksab?

 
At 08:39, Anonymous Martina said...

Miks karikavõistlustel osalema tulemise eest kogetavat poolt võitu ei tunnista?

 
At 09:11, Anonymous Anonüümne said...

Nüüd juba teatakse: Pulleritsu tuleb vältida nagu vastutulevat posti.

 
At 09:54, Anonymous Anonüümne said...

19.40-le lisaks ja edasiarendamiseks. Pühapäeval TM rajal oli igasuguseid inimesi liikvel. Mis jõud neid välja ajas, vot see on küsimus. PP võiks uurida. Ei saanud seal kohti, tunnustusi ega medaleid. Mitukümmend inimest tegi selle 63 km ära, joostes, ratastel, suusatades ka.

 
At 10:05, Anonymous Anonüümne said...

Tartu Postimees: "Tartu maratoni peakorraldaja Indrek Kelk tunnistab, et pühapäeval oleks saanud suure suusapeo siiski ära pidada. Samasuguse olukorra vältimiseks on plaanis edaspidi Tehvandile alternatiivne maratonirada."

 
At 11:36, Anonymous Ivo said...

Oh pagan küll. Rajamõtiskluste ja loodusenautimise hetketel ning ajal lasid sa käest suusarahwa jaoks ühe põneva persooni, kes ise koju kätte oli tulnud. Ma loodan , et ma siin isikuga ei eksi. PM video oli küll põgus aga korraks siiski tuvastatav. Nüüd kus määrdete osas , pean silmas floori, hakkab üks suur segadus oli sinust 1.51 minuti kaugusel ja tõenäoliselt sõitsid kogu trassi enam-vähem koos ning oleksid saanud pikalt rääkida hr. Kuzmin, Leonid 1958 Rootsi, Värmland.

 
At 11:54, Anonymous Anonüümne said...

Nagu näha pole ka Kuzminil sula ilma vastu imerelva.

 
At 12:08, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kas lähete Teeduga Vasaloppeti piirkonda pikemaks või jõuate Morasse alles laupäeval?

 
At 12:31, Anonymous Anonüümne said...

Pormeister võitis paar aastat tagasi Kõrvemaal. Nagu Kümmel sedakorda. Sprinterid saavad ka hakkama, sest tegelikult ongikõvad.

Mehed kohtadel 15-30 rippusid Piretil kaks ringi sabas. Lasid tööd teha. Vedama ei läinud. No ja siis. Trenniks hea küll.

Aga mustad Ficherid olid tüdrukul tegelikult vägagi kriibitud põhjadega ja LF määrdeks.

Lihtsalt selgituseks, et küsimus ei ole HF-is, pulbris, ega isegi ideaalses mustris.
Täna leidub Eestis paar-kolm meest, keda vabatehnika 40 km rajal Johaug ära ei karista. Kui sedagi.

Ning pole vahet, kas sõita 2 tundi ja olla 30-s või 2 ja pool tundi ning olla 250-s. See ei näita midagi. Ja kulutada 50 eurot enam või vähem määrdele ei anna ka suusapäevale suurt erinevust.

Kõige kõvem võistlus käib ikka 100-ndast kohast tagapool. Ja tegelikult ei ole sugugi kindel, et see ka mõislik on ja küünlaid väärib.

 
At 13:46, Anonymous Anonüümne said...

Kõige kõvem võistlus käib ju ikka iseendaga, olgu see lõppkoht mistahes. Määre määrdeks, aga sõidurõõmu ja kiirust mõjutab oluliselt raja seisund ja ilm. Tänavune rada püsis kõva (liigagi - nagu parketil sõida) lõpuni. Sadu ei toonud rajale märga pehmet vatti vaid tuli kerge hõreda puruna alla. Seetõttu püsis libisemine üsna stabiilselt hea selle nullplussühe juures, nagu ilm oli. Ja määrida võib ise, vabatehnika määrimine ülemäära suur kunst ei ole. Minul omamääritud kollane Toko HF sulailma suusa all teenis hästi.

 
At 13:58, Anonymous Anonüümne said...

13:36, milline iseendaga võistlemise tagajärg ja lõppkoht olid?

 
At 14:22, Blogger Priit Pullerits said...

Lp Ivo, härra Kuzminiga Rootsist olen pikalt rääkinud, kuidas määrdetööstuse maffia suusatajaid terroriseerib ja lollikestelt raha välja pumpab, kirjutanud sellest Maratoni väljaandele pika ja põneva loo. Siin on kindlasti mehi, kes on internetis nobedad näpud ning aitavad tolle fantastilise loo üles leida.

Lp 12:08: ei.

Lp 12:31, kirjutate: "Mehed kohtadel 15-30 rippusid Piretil kaks ringi sabas. Lasid tööd teha. Vedama ei läinud. No ja siis."
Mehed, mis vedamise juttu te suusatamises räägite?! Kuulge, see ei ole siin jalgrattasõit, kus saab tuules rippuda. Nii Mati Alaver kui Mae ja Veerpalu on korduvalt rääkinud, kui Õhtuleht oma sõgedas jäärapäisuses on taas mass-stardi puhul tuules sõitmise teema üles kiskunud, et suusatamises ei ole mingit grupi- ega muud säärast efekti (ok, laskumiste lõpus ehk on, aga õige pisut, vaid lühiajaliselt, ei palju). Nii et ärge ajage pada, igaüks peab suusatamises ise tööd tegema, sa kas jõuad või ei jõua. Või ei viitsi.

Lp 12:31 veel: "küsimus ei ole HF-is, pulbris, ega isegi ideaalses mustris."
Ikka ei ole keegi siin selgitanud, miks siis mõned lollid lasevad endale pulbrit alla panna ja mustri ka, kui see efekti ei anna!
Vastan nende eest: lugege minu huvitavat lugu Kuzminiga!

 
At 14:57, Anonymous Anonüümne said...

Kuzmini puhul tahaks näidet, mitte sõnu.

 
At 15:06, Anonymous Anonüümne said...

Mitte keegi ei seleta, miks õllekõhu ja veresoonte tervisega tegelemisel on vaja libisemisel 306. kohal asetsevast naabrist laskumise lõpuks 2m eespool olla. Tõsi. Pulverdatud ja musitatud suusk ei tee 2:30 meest-naist 2:02 meheks-naiseks - see on seletamatagi selge. Ja veel enamgi tõsi.

Aga ega siis tagumises otsas pulbri ostjad (või €2000 jalgratta ostjad) seetõttu lollid ole. Neil on lihtsalt raha ülearu ja nad pole kitsid. Elatustaseme küsimus.

Kuzmini siklite kasutamisest - Eestis teevad määrdemüügireklaami kümmekond instantsi, aga Kuzmini kasuks ainult üks (ja väga piiratud ressurssidega) instants. Mis seal siis imestada, et turuosa väike on. Soomes on määrdemüüjad astme võrra vaesemad (riik suurem, rahvani raskem jõuda), kuulatakse rohkem foorumijuttu ja Kuzmini sikleid on seal kuuldu põhjal ka rohkem liikvel - kusjuures külma ilma suusale ühekordne ost, kulumise järel saab kodus käia peal sikli taas teravaks lasta. Värske lumega või vesine sulailmasuusk tahab aga teistsugust struktuuri ja parafiinitamine on parem - niisugused on enamasti ka World Cup rajad.

 
At 15:07, Blogger Priit Pullerits said...

Kuzmini lugu ilmus Maratonis veebruaris 2014.
Pealkiri "Kes kurnab suusatamist?"

 
At 15:54, Anonymous Anonüümne said...

To 13.58: iseeendaga võistlemine andis koha kahepoolesaja peal. Ikka teekannukoht, mis muud...

 
At 20:09, Anonymous Anonüümne said...

Aga kuulake saadet "Mehed ei nuta", kui enesekindlad hääled, kui äksi täis, Pahv. Kas ta 10 km suudab läbi sõita? Martinson? Oli Ameerikas läbi, kui mäe otsa jõudis; Pulleritsul silme eest must ja jutt pehmeke. Kes kelle kiiluvees kulgeb tegelikult? On see mingi paarismäng?

 
At 20:38, Anonymous Kärna Ärni said...

11:36, jah, see oli mr. No Wax, kes Pariisi maratonil käis.

Pühapäeval oli Pariisi rajal teisigi naaberriikide suusaturiste, kellele alternatiivi pakuti. Imestama paneb, et nende jaoks raja serva klassikasoont ei tõmmatud, tundus, et enamik oli neist klassikasuusaga rajal.

 
At 21:36, Anonymous margus said...

Pulber annab efekti, kuid mitte väga märkimisväärset tava harrastajale. Võtame näite elust enesest. Skiwax tuli ka numbritega välja just enne tamsalu maratoni: https://www.facebook.com/skiwax.europe/photos/a.703274373059351.1073741828.703180323068756/954032881316831/?type=3&theater
Ehk ilma määrdeta suusad 12,8s testi tulemus keskmiselt ja parim pulber 11,8 s. Ehk säästad maksimaalselt 8%. Seda juhul, kui sul suusk on puhas ja värskelt määritud. Kõige parema pulbriga mis päeval sobiv on, loomulikult. Kõik määrdemehed kasutavad üldjuhul neile tuntud tooteid (va profid) nii et juba kaotad poole sellest 8-st protisendist. Sõidad veidi ning efekt kaob ja vahe väheneb ilmselt. Lisaks hakkab ka rolli mängima tehnika, kui ei oska seda kasu välja mängida, siis jälle poole vähem kasu. Tagapool on rada mustem ning suusk kogub mustust kiiremini kui esimestel meestel. Ja nii see lõpuks taandub ime pisikesele protsendile, mis sa reaalselt kasu saad. Selline % on täiesti juhuslik kasu, arvestades, et sinu enda vorm kõigub ka igapäevaselt sama palju ja nagu nägid vahest ka rohkem. Kindlasti on siin veel faktoreid, mida võib nimetada peenhäälestuseks :) a la kui floor peaks vähem prügi korjama, kas siis määrimata suusk taga hävib mitu korda rohkem ja kui suur see vahe peale paari tundi sõitu on jms. Lisaks ka millistel kiirustel mingi suusk hakkab üldse paremini tööle. A la kui ei jõua tõugata piisavat kiirust sisse, ei teki ideaalset hõõrdumis temperatuuri ja jälle on enamus ajast suusa tegelik potentsiaal teadmata. Füüsikat on palju ja kõik on lõpuks päris individuaalne. Ehk vaja oleks teha rohkem katseid enne ja peale, et tegelik kasu välja arvutada.
Võidavad tugevad ja heal päeval veidi nõrgemad ka muude asjade kokkulangemisega :) Aga kahe suusa vahet teed siis kui tõesti on märgatav vahe. Nii väikese erinevust ei tunneta üldjuhul tava harrastaja.

 
At 21:48, Anonymous Martin, spordisemiootik said...

Margus,
miks teie vorm nii palju kõigub? Ja kas võistlusele mineku eelduseks ei peaks olema vormi ajastamine?

 
At 22:45, Anonymous Anonüümne said...

Kas vastab tõele, et Eesti Meedia loobus kohalike maratonide kajastamisest? Sellise järelduse võib Priidu sammust järeldada. Ammugi ei hakka Priit omast taskust välismaratonidele promo tegema. See on nüüd ajaloolisele kogemusele tuginedes täiesti selge. Eks ta ole jah, Priidu suusasõidud on olnud nagu LIVE "Klassikokkutulek". No ei tulnud seda tonksu ära. Samas üritus oli kõva. Aplaus. Kindlasti parem kui praegune labasuse kassahitt. Mul on jube kahju seal toimunud labastele naljadele kulutatud ajast ja õudsalt piinlik nendele kaasa lõkerdamise pärast nii, et röga kurgust väljas. Sellega võrreldes on Priidu maratoni ettevalmistusele kaasaelamine ikka täiesti elitaarne kvaliteetaeg!

 
At 22:51, Anonymous Risto M. said...

http://tartu.postimees.ee/3593443/indrek-kelk-peame-otsustusaega-paindlikumaks-tegema

 
At 23:14, Anonymous Poolmaratoni mees said...

Enne lõpetamist oleks ehk aeg lühikesi ehk päris matkadistantse ka proovida.

 
At 23:43, Anonymous Anonüümne said...

Võhmamehed, homme kui üks mees suusaradadele sünnipäeva tähistama.

https://www.tartumaraton.ee/et/uudised/2016/02/23


 
At 00:22, Anonymous Jörmid isamaalased Ülu ja Uunu, kaksikvennad said...

Kahtlemata, 23:43, selles pole küsimustki!
Meie vennaga pole see hooaeg (mis õieti ongi meil alles esimene hooaeg) veel metsatukast välja saanud ja väga tahme proovida, mis imeloom see õige maratonirada ka on.
Mis saaks veel parem olla kui üks eluunistusi Vabariigi sünnipäeval teoks teha!
Me oleme väikestviisi ikka vigurimehed ka ja tähtsa päeva puhul võtame paar punsut samuti ühes. :D
Usume küll, et hr Kelk ei pahanda, sest räuskama ja sinka-vonka sõitma me kindlasti ei hakka.
Aga ilusat sportlikku Vabariigi aastapäeva, võhmamehed, rajal näeme!

 
At 10:58, Anonymous Anonüümne said...

Ega seda Priidu juttu ei tasu alati uskuda. Kunagi ta kirjutas, et lõpetab treenimise. Minu meelest ei tegele Priit praegu spordiga sugugi vähem kui varasemalt. Treeningute kvaliteet pole ka langenud. Iseküsimus on muidugi see, kas harrastaja üldse treenibki või naudib niisama spordi tegemist. Hetkeemotsioone ja sõnakõlkse ei tasu tõsiselt võtta. Elame päev korraga :)

 
At 17:17, Anonymous Anonüümne said...

Paluveski- Meegaste vahel täna unelmate rada! Kahju, et TM ilmselt uuel nädalal masinat rajale ei saada...;((((
Aga eks Pullerits saab endale peegli ees aplodeerida, et osalustasude tagasiküsimine ja võõra raha lugemine niiiiii hästi õnnestub. See, et tuhanded saaksid Eesti parimal tervisespordirajal suure kevadeni sõita, kahjuks blogijat ei koti. Temale piisab 850 m linnaringist. igavesti.
Ilmselt jääb nägemata see aeg, kui pullerits oma higi ja verega kätte meelitatud auditooriumi abil mingi tõepoolest kasuliku ja tõsise teema ette rakendab.

 
At 17:55, Anonymous Anonüümne said...

http://www.ohtuleht.ee/719477/video-mida-on-marco-tasasel-eestlastele-sunnipaeva-puhul-oelda

 
At 20:16, Anonymous Anonüümne said...

Kahju jah, et maratoniraja (mis on püha) lumeperioodil n.ö töös hoidmist riik (kes hoolib rahva tervisest) ei toeta.

 
At 21:28, Anonymous Anonüümne said...

Õigus, Priit, paugutada rajal saab ikka siis, kui isu on, kui pole lasknud tekkida õllekõhul ja on piisav treenitus all. Poolega ei ole maratonil mingit mõtet, kui siis täielikult makta nime all sõita. Aga kui sul on all tulemused, mille pealt sa ennast võrdled, siis vaevalt, et matkatagi saab südamerahus.

 
At 22:09, Anonymous Anonüümne said...

Kuradi nüri päev täna. Sai jooksmas käidud ja higiseks aetud, pärast külma duši all. See oli ainuke erk hetk.

 
At 22:31, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, ei olnud mulgi täna minekut. Nägin rajal üht endist kõva sprinterit, kellest mööda sõitsin, ütlesin tallegi, et pole täna üldse jaksu. Ta vastas: sama siin. Mis kuradi imelik päev see täna oli, kas keegi teab? Kindlasti oskas ka president õhtul öelda midagi, mis lihtsaid eesti inimesi solvas ja vihastas. Tiit Hennoste ju kirjutas AKs suure analüüsi, kuidas Ilves räägib vaid eliidiga (ma ütleks: nn eliidiga).

 
At 23:04, Anonymous Anonüümne said...

nii. eesti aasta naissportlane leitud, eksju, priit.

http://sport.delfi.ee/news/suusatamine/murdmaasuusatamine/14-aastane-eesti-neiu-krooniti-koolinoorte-maailmameistriks?id=73775689

 
At 01:16, Anonymous Martin said...

Hr Pullerits,
Mis te nüüd? Olete president T H Ilvesega ju sama elukutse ja sama community mehed, olete võidelnud ja võitlete samade ülesannete ja eesmärkide nimel, kuigi mõneti erinevatel tasanditel.

 
At 08:59, Blogger Andres P said...

Eks see määrimine või määrimata jätmine (without waxes) on üksparas peen teema. 8% ei ole kindlasti mingi kukepea, millele tähelepanu pöörama ei peaks. 10 minuti puhul 48 sekundit, Pariisi maatoni puhul siis võitja aega arvestades tuleks kaotust peaegu 9 minutiti.
Ma ei tea mida täpselt tegid Skiwaxi mehed "without waxes" suuskadega - kas see oli lihtne puhastus. Sel juhul on nn. Kuzmini tehnoloogia selelst siiski päris erinev. Olles nüüd selle aasta ka libisemismäärdeta meeste paadis ei saa küll kurta libisemise puudumise üle.

 
At 10:31, Anonymous Anonüümne said...

Andres, kas sain õigesti aru, et kasutad ka ise nüüd Kuzmini sikleid?
Ja kui, siis tulemusega oled rahul olnud? Kas töötab ühtemoodi sulaga ja näiteks -20 juures?

Tänud ette, kui viitsid vastata.

 
At 10:38, Anonymous Anonüümne said...

Paneme selle 8% konteksti. Andres P oleks pulbriga oma Pariisi aega vähendanud 10 minuti võrra ja maandunuks 69. asemel 28. kohale. Tihedamas grupis on selline võrdlus veel mõjusam: 200. asemel oleks sama energia kuluga saanud 117. koha. Teine näide. Laskumisel kaotab pulbrita sama taseme suusataja 1 km kohta 80 m. MK tasemel on see hooldetiimile katastroof. Meeldevaldsed näited, mis ei arvesta kõiki loodusseaduseid, aga pildi libisemiskiiruste vahest saab ette.

 
At 10:54, Anonymous Anonüümne said...

Lisan ühe vaatenurga veel.

Kindlasti on muster olulisem kui määre. Aga on lumetüüpe, kus efekt on suurem kui pakutud 8%, näiteks 15%. Ning on olusid, kus kindlasti väikesem.

Mul üks RCS uisupaar, mis olnud sulailmaga väga lahtine ning seda on ka suured sõidumehed tunnistanud. Nüüdseks kruusa ja asfaldiga väga kriibitud ning mullasuusaks tituleeritud. Kui varem suutsin sellega tasasel maal teha lõike kiirusega kuni 35 km/h, siis nüüd tee, mis tahad, 25 km/h on maksimum. Ehk siis põhjade kvaliteet on oluline ning suurematel kiirustel eriti. Ehk 8% jutt konkreetsetes oludes, erinevates oludes kindlasti kõigub mõlemas suunas.

Võistlusel tuleb vahe lõpuks ka ühest protsendist kui peab sedavõrd rohkem tööd tegema ning lõpuks kõrgemal pulsil end rohkem tapnud oled.

 
At 11:18, Anonymous Anonüümne said...

Targad mehed räägivad, et suusa konstruktsioon määrab 70% libisemisomadustest, muster 20% ja määre 10%. Nõus, et olenevalt oludest osakaalud muutuvad, kuid igal juhul on ikka kuradima hää kui see väike protsentki sinu kasuks töötab. Olgu siis 10, 8 või 1%. Kui võistlustel head suuska või määret ei kasuta, siis on koht selle võrra kehvem ja mõni kehvemas vormis tegelane eespool. Kui see pole oluline, siis pole ka vaja võistlustele minna või maratonidel eesotsas trügida.

 
At 11:54, Anonymous Anonüümne said...

Mehed, te ju PP spordifotot nägite, siis mis te ta suusa alla nõnda kiivalt kiikate. Pigem ikkagi korralik ahjupraad pokaalikese punase veiniga ja nädal või paar puhkust ning vanameister lendab jälle.

 
At 15:05, Anonymous Anonüümne said...

Sõber pärast pikaleveninud pidustusi- "Enam kunagi ei joo!". Järgmine päev mõtles järele ja ütles, et kuidas saavad nii lühikese ajaga nii lollid mõtted tekkida?

 
At 15:57, Anonymous Martin, student, Media Studies (TCU) said...

Pedaalimistehnika - X %;
kvaliteetsed rattapüksid /hea pehmendusega - Y %
Ratas (suur ülekanne, karbon lenks) - Z %
X + Y + Z = ????

 
At 16:11, Anonymous Välek endine vibukütt said...

Priit, kas te vibusuusatamist olete proovinud. Mul juhtus sama mis teiega, üks hetke oli kõrini seal Estolopppeti eesotsas kihutamisest. Nüüd võtan vibu selga, panen auguga suusad alla ja lükkan metsavahel paaristõuget või uisku. Kui näen sobivat sihtmärki, siis elegantse liigutusega vibu seljast, nool vinna ja lask tehtud. Rahustab närve ja hoopis teine ala. Tahate proovida võin vibo organiseerida.
Välek

 
At 00:58, Blogger قمم التميز said...

شركة تنظيف
تهتم شركة قمم التميز باعمال وخدمات التنظيف فى اى مكان فى تنظيف الشقق – البيوت – شركة تنظيف واجهات حجر بالقطيف
– المصانع واى مكان يحتاج الى اعمال التنظيف من اجل ان تساعد فى الوصول الى افضل ما تجدة من نتائج مميزة
تنظيف يحتاج للاشياء معقدة من الادوات ، مثل الغرف المنزل لها ادوات التنظيف الخاصة، الصالون المدهب يحتاج لمنظف الخاص ، وسطح فى المنزل يتطلب مواد متخلفة ، فكثير من المنظفات المطلوبة حتى تكون عملية التنظيف سهلة ومن المنظفات : مبيض التواليت ، منظف الحمام، المطهرات ، المنظف للنوافذ والارضيات والغسيل ، سائل الغسيل و اعمال المنزل الصغيرة يمكن انجازاها بفوطة جافة ومنظف جيد ، المنظف المصنوع بقل الامكنيات ، معلقتين من الخل الابيض مع لتر من الماء الساخن وضعهم فى بخاخة . بيكربونات الصوديم لتنظيف البلاط يمكن مزج ثلاثه اجزاء من الماء الساخن مع جزء من الصودا لتنطيف الفرن والثلاجة ، وبيكربونات الصوديم بقليل من سائل الجلى يتكون معجون سميك صالح لتنظيف الحمام ، يمكن استخدام بيكربونات الصوديم وضعه فى صحن صغير ولطرد الروائح الكريهة من الثلاجة ، كربونات الصوديم فعالة فى ازالة البقع الدهنية لانها قلوية ويجب لبس قفازات لاستخدامها .
شركة تنظيف واجهات زجاج بالقطيف
الخل الابيض وعصير الليمون يمكن تنظيف السطوح الزجاجية والخشبية المصقولة ، ويمكن استخدام الخل الابيض والليمون للتخلص من الروائح الكريهة والتعطير .
عند التنظيف يجب لبس القفازات لحماية الايدى من المواد المنظفه ، ويمكن لبس الفقازات عند غسيل الصحون وتكون مخصص لعمل فى المطبخ .
شركة تنظيف بيارات بالقطيف
والمنزل النظيفة من غير فوضوى أجمل بكثير وافضل ،وإذا توفر جميع الادوات النظافة داخل بيت تكون عمليه النظافة سهلة ،
للتنظيف المنزل من اعلى الى اسفل ، اى تنظيف الغبار من اعلى الى اسفل ويمكن استخدام الاجهزة الكهربائية فى عملية التنظيف . شركة شفط بيارات بالقطيف
تنظيف النوافذ باستخدام قطعة قطنية فى مسح الزجاج وللتجفيف بورقة من الجرائد ، وتنظيف الاسطح الزجاجية للمنضدة باستعمال عصير ليمون ودعكها ثم تجفيفها بفوطة ورقية. ويمكن استعمال معجون الاسنان فى ازالة الخدوش الصغيرة من الزجاج .
لتنظيف الاثاث استعمال منظف على قليل من نشادر ، عدم وضع الاثاث فى أشعه الشمس فالشمس تجفف الأثاث ، للتخلص من الحلقات التى تكون على المنضدة بقليل من المنظف مع النشادر ثم مسحها بفوطة جافة ثم تلميعها بالملمع .
لتنظيف الحمام باستخدام الادوات النظافة الخاصة للحمام فى الحمام ، تنظيف السيراميك والمرايا باستخدام مطهر الجراثيم وتنظيف كل شئ فى الحمام مثل مقبض الباب ومفتاح الكهرباء ، والتخلص من القاذورات فى الاركان الضيقة فى الحمام ، تنظيف الخلاطات المياه ومسحها بقطعة قماش مغموسة فى خل او زيت الطعام ، لتنظيف الحمام باستخدام المناديل المعقمة ومسح منطقة الدش والمرحاض .
شركة تنظيف مسابح بالقطيف
يمكن وضع جدول زمنى لتنظيف المنزل : ترتيب السرير وتغير ملايات السرير كل اسبوع ، غسيل الملابس اذا كانت العائلة مكونة من الاطفال يقومون بتوسيخ ملابسهم بشكل متكرر فيجب تنظيف البقع سريعا .
وغسل الاوانى الطعام باليد او فى غسالة الاطباق وغسلها يوميا لا نها تشكل العفن وقد تنيجة خطر ويسبب امراض .
ومسح اسطح المطبخ بمنظف مضاد للجراثيم للوقاية من تكاثرها ، وهى افضل طريقة لتجنب الجراثيم التى تنتقل عن طريق الطعام .

 

Postita kommentaar

<< Esileht