reede, veebruar 19, 2016

Pullerits: Millega jahmatab pühapäevane maraton?


Ma polnud midagi nii ilusat suusarajal veel näinud. Mis siis, et sellele järgnes kõigest päev hiljem ahistamine. Kusjuures ahistaja tunnistas ise, et ahistas. Ja kusjuures ahistaja oli seesama, kes demonstreeris suusarajal midagi nii ilusat, mille kõrval kahvatub minu silmis isegi see, mida näitas omal ajal Andrus Veerpalu.

Oleks te näinud noid üleeileõhtuseid klassikasõidu liigutusi! Iga paaristõuke eel tõusis ta mängeldes varvastele, kannad kerkisid lahti, siis järgnes tugev ja terav tõuge; kitsas jalgade asend ja hästi kehalähedased tõuked. Ja tempo! Mul polnud isegi mogrenit appi võttes lootust järele jõuda. Nii kaunilt ja võimsalt sõitis Vahur Teppan (pildil ülal vasakul ja all paremal).

Eile õhtul võttis ta mulle vargsi sappa. Umbes ringi jagu. Ega ma näinud ega pimedas aru saanud, kes see on. Ta jõudis Tähtvere spordipargi kilomeetrise ringi ainsal tõusul mulle kõrvale. Naeris, et näe, jälle ahistab mind. Ma ei lasknud võimalust käest. Ütlesin, et küllap ta nägi, kuidas mul jääb tõusul keharaskus ebalevalt kahe jala vahele. Jah, nägi. Siis palus mul endale sappa võtta. Sõitis ees ja näitas ette, mida ma valesti teen, ning andis nõu, kuidas õigesti teha.

Mind huvitas ennekõike see, kuidas nii ilusalt ja jõuliselt paaristõukelist sõiduviisi rakendada. Nägin üleeile rajal võidu sõitmas ka paljusid teisi, aga ärgu nad pahaks pangu – nonde stiil oli Teppaniga võrreldes nagu lastud pardil. Uurisin Teppanilt, kuidas tema moodi sõitma õppida, ja ta näitas, milles on võluvõti: tugevad tuharalihased, tugev alaselg, tugevad reite tagaküljed; et keha sirutub, lukustub – ja siis optimaalse pikkusega tõuge; ja siis vaadake, mida puusad teevad. Ei mingit liigset amplituudi, ei millegi kusagile äravajumist.

Pärast seda asusime Teppaniga (fotol vasakul) minu tehnikat lihvima. Õppisin peamiselt seda, kuidas vabatehnikas jalad korralikult tööle panna. Kuidas tõusul pidevalt libistada, kuidas tõuget lõpetada – millega ja kuhu suunas tuleb suruda; milline peab olema kehahoiak. Samuti keskendusime sellele, kuidas lausikul mõlemad jalad ühtemoodi tööle panna. Tuli välja, et mul vasak jalg töötab mogrenit sõites paremini kui parem, sellel liigub põlv paremini jalalaba kohale ja sõidu suunas. Aga kuhu keerata õlad? Ka seda õppisin. Lõpuks sõitsin kaks kolmandikku veidi rohkem kui tunnisest väljas viibimise ajast teistmoodi, kui olin sõitnud seni terve talve. Et detaile lihvida ning vajalikud liigutused kinnistada.

Eile õhtupoolikul saatis mulle sõnumi ka Raio Piiroja (parempoolsel pildil paremal). Ta oli lugenud mu blogist, et kõige tõsisem võistlus tuleb pühapäeval Tamsalu maratonil, ja protestis: «Kõige tõsisem ja raskem maraton tuleb ikka Jõulumäel. Esimene ja ilmselt ainuke klassikamaraton ja selle ilma kohta ideaalsetes tingimustes.» Kui vastasin, et Pärnu kanti ma küll sõitma ei tule, soovitas Piiroja, et läheksin siis Tamsalu maratonile. «Ilmselt viimane võimalus,» pakkus ta. «Rada saab ilmselt suht raske olema, eriti teisel ringil.»

Selleks ajaks olin helistanud juba Tamsalu maratoni korraldusjuhile Vahur Leemetsale. Eile, neljapäeva keskpäeval rääkis ta, et Tamsalu maratoni radadel käib rajapõhja ettevalmistus, ning pakkus, et selle saab võistluse ajaks enam-vähem korda, ehkki möönis, et siin-seal jääb alles kriitilisemaid kohti. Näiteks raja 2.-4. kilomeetril on põldude servas vähe lund, edastas ta eile, ning rohututid turritavad lumevaiba alt välja. Samuti lisas ta, et töö käib 5.-7. kilomeetril, kus sula ajal tekkisid suured lombid, mis miinuskraadide saabudes külmusid pinnalt krobeliseks. Ta tunnistas, et hoolimata sadanud lumest kohtab rajal ebatasasusi.

Kuna Tamsalu maraton (parempoolsel fotol mullune start) toimub sedapuhku varasemate aastatega võrreldes teistsugusel marsruudil, uurisin ka, millised on profiilil ohtlikumad kohad. Leemets avaldas arvamust, et laskumised, mis jäävad peamiselt Neeruti maastikukaitsealale kolm-neli kilomeetrit enne ringi lõppu, väga jäiseks ei lähe. Järsk laskumine ootab tema sõnul ees enne 16. kilomeetri märki, ent sellele järgneb tõus, mis tõmbab hoo peagi kinni. Tõusud algavad tema sõnul 15,5. ja 16. kilomeetril ning kõige järsem tõus ootab ees 18. kilomeetril. Raja kõige kõrgem punkt saabub pärast 19. kilomeetrit. 

Igatahes ei hakanud Leemets neljapäeval soovitama, kas sõitma tasub tulla parima või paremuselt mõne järgmise suusapaariga.

Täna, reedel, rääkis Leemets mulle enne keskpäeva, et öösel sadas juurde 5-6 sentimeetrit lund ning lumekatte poolest kõige kriitilisem lõik 2.-4. kilomeetril muutus palju paremaks. Ta kinnitas, et rohututid, mis varem välja turritasid, on nüüd rajatraktori ja lume all siledaks tõmmatud ega tee suuskadele midagi hullu. Samuti rääkis ta, et 5.-7. kilomeetri lompe kattev jääkiht sai suusatamiseks korda tehtud ehk silutud.

Kui seni andis Leemets rajaoludele hindeks kolme kahe miinusega, siis tänase seisuga pani ta juba tugeva kolme. Seda, et rajaolusid võiks hinnata üliheaks, ei maksa tema sõnul loota, sest selle tarvis oleks vaja, et maha sajaks vähemalt 20 sentimeetrit lund. «Aga halb ka ei ole,» sõnas ta raja kohta.

Paljudele on ilmselt olulisim küsimus, kui jäiseks võivad muutuda teisel ringil laskumised. Leemets märkis, et plusskraade pole sealkandis viimastel päevadel olnud, mistõttu ta ei usu, et laskumised muutuksid jäiseks, sest lõppude lõpuks on ikka mitu kihti lund kinni pressitud. Ent ta möönis, et mingil viisil lihvivad osalejad laskumistel lumekatte nagunii siledaks.

Estoloppeti kommentaaride küljel on kirjutatud rajal haigutavatest roobastest. Jah, nentis Leemets, jahimehed ei taha suusarada austada, aga enamik neist roopaist on nüüdseks lumega täidetud ning rajamasin on neist üle sõitnud, lisas ta.

Ja neile, kes on püüdnud väita, et rajale tuleb mingi uus ja üllatav kohta, mida varem pole planeeritud – ei, mida sellist ei tule, kinnitas Leemets.

Parkla tuleb metsatukkade vahele surutud põllusiilule, kust jääb stardipaika paarsada meetrit.
******
San Rafael Swell seen from Interstate 70, Utah. 2. mai 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Vahur Teppan lähenemas mullu Tartu teatemaratonil Suusaakadeemia neliku ankrumehena võidukalt finišile. Foto autor: Tarmo Haud, Scanpix
Foto 2: Vahur Teppan viis talve tagasi Jõulumäel paaristõugetega töötamas. Foto autor: Ants Liigus, Pärnu Postimees / Scanpix 
Foto 3: Vahur Teppani kurvitehnika. Foto autor: Liis Treimann, Postimees/Scanpix
Foto 4: Joel Lindpere (vasakul) jälgib, kuidas Raio Piiroja sporditähtede jõuluturniiril Pärnus sõudeergomeetrit sikutab. Foto auto: Teet Malsroos, Õhtuleht/Scanpi
Foto 5: Mulluse Tamsalu maratoni start. Foto autor: Marianne Loorents, Virumaa Teataja / Scanpix 
Foto 6: Tamsalu maraton 2012. aasta talvel. Foto autor: Arvet Mägi, Virumaa Teataja / Scanpix
Foto 7: Vahur Teppan näitab kurvi läbimise tehnikat. Foto autor: Liis Treimann, Postimees/Scanpix

62 Kommentaarid:

At 11:33, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kurat, ära mängi meie niigi pingul närvidel! :)

 
At 12:24, Anonymous Anonüümne said...

Hoopis ilmataat mängib pulli - Tartu Maratoni rajale ööga jälle 5cm lund otsa.

 
At 13:05, Anonymous Anonüümne said...

Mõnusaim maratonimõõtu sõit tuleb pühap. TM- i rajal. Olud hääd!

 
At 14:09, Anonymous Anonüümne said...

Õige suusasõdalane on pühapäeval TMi rajal.

Teisel teemal, mehed, kui nüüd paati väheke tugevamalt kõigutada, siis saame ehk tollest koogiretsepte ja mööblipilte üllitavast Elustiilist lahti ja näeme sportliku konservatiivse valge mehe žurnaali Maraton uuestisündi.

 
At 14:12, Anonymous Anonüümne said...

Siiani avaldatud jutu loeb endomondost ise kah kiire pilguga välja. Ilmselt on seekord varukas vaid nõrgad kaardid ja Priit tegeleb siin ajaviitega. Aga vähemalt stiil on õige, et igast kurvist juttu ei tee ja räägitakse olulisematest punktidest mis meelde niikuinii jäävad.

See mees kellel on vaid üks paar uisusuuski läheb sellega mis on ja teised vaatavad, et kas võidetavad sekundid väärivad suusalihvi võimalusega kaasnevat närvipinget või mitte. Kehva suusaga ei tasu ju rajale enivei minna.

 
At 14:40, Anonymous Anonüümne said...

Suurepärane, 14:09 lasi küll noole kaugelt ja sirgelt otse puuõõnde!

Mis kuradi elustiil?! Reljeefsete sitkete figuuridega tahtekindlate lõugadega, agressiivsete, raiuvate paaristõugetega aarialastest võhmameeste kokkuhoidev vennaskond on siiani sügavas hämmelduses, kuidas selline halenaljakas muutus üldse võimalikuks on saanud.
Aga eeldatavalt korrigeeritakse nüüd olukord kiiresti adekvaatseks tagasi.

 
At 18:49, Anonymous Anonüümne said...

PP - 134
RP - 84
Kes keda?
Aga paraku-paraku... jääb see hammas hamba, õlg õla, silm silma, neck to neck, jalg jala, suusk suusa, kepp kepi vastu peetav võhmameeste duell nägemata, kuna - vähemalt eelinfo põhjal - kange konkurent stardib ühel teisel väga nõudlikul mõõduvõtul.
Tamsalu stardinimekiri

 
At 19:12, Anonymous Martin said...

Hr Pullerits, kui teil tuleks reportaaži teha Venemaa vanglast, siis millist eelistaksite?
a) Lefortovo vanglat (Moskvas)
b) Butõrka vanglat (Moskvas)
c) Krestõ vanglat Peterburis
d) Vladimirski tsentraali (keskvanglat).

 
At 20:37, Anonymous Risto M. said...

http://sport.postimees.ee/3590233/kaart-vaata-millises-seisus-on-tartu-maratoni-rada

 
At 20:40, Anonymous Anonüümne said...

Väga ebamugav on sõita kui Priit oma nn tehnikaharjutusi teeb. Kui rajal on teisi, siis suusakepidega vehkimine just viisakas ei ole.

 
At 20:43, Anonymous Anonüümne said...

Võhmamehed, mitu rippes kätekõverdust trennis teete?

http://sport.postimees.ee/3588645/video-lindsey-vonn-asus-fotosessioonil-alasti-trenni-tegema

 
At 21:13, Anonymous Anonüümne said...

Vennad!
Kuna Tamsalu mehed on võlunud veel mõne päeva tagusest täiesti lootusetust olukorrast välja vägagi korraliku ja head sõidumõnu lubava raja ning kuna on ka kallis reede õhtu, siis seda enam võiks esivanemate traditsioone au sees hoida.
Näiteks teha ühe hea laari õlut ja tunnustada suure vaeva nägijaid ka tegudes väikse meeldiva koosviibimisega.
Meie igatahes juba võtame!

 
At 02:22, Anonymous Martin said...

Adam Kszczot 800m 1:45.63 WL - Globen Galan Stockholm 2016. Energiline start, tõusvas tempos distantsijooks, võitluslik lõpuponnistus - 800 m distantsil avalduvad jooksumehe parimad omadused.

 
At 10:34, Anonymous Suusaspetsialist said...

Kas täna on see päev, mil meie mehed (sobiks isegi ainsuses) jälle edasi Lahtis pääsevad?
Kohe algab, finaalid 13:20.

 
At 11:11, Blogger Priit Pullerits said...

Täna hommikul 11,1 km 52.05ga. Pole just kõige teravam minek. Aga vabandusi ei otsi. Lugege tänasest AKst mu see-eest teravat meediakriitilist lugu. Kumb on olulisem, kas teravus kuskil Neeruti küngaste vahel või avaliku arvamuse areenil?

 
At 11:45, Anonymous Anonüümne said...

Priit, natuke nagu pehmoks hakkab kiskuma viimasel ajal...
Mõlemad on olulised, võtkem ennast kokku!

 
At 11:57, Anonymous Anonüümne said...

Mis asi on AK, sitapea?

 
At 14:33, Anonymous Anonüümne said...

Väga akadeemiline ülevaade murepunktidest seal AK-s. Muide suusahudid - Susi kinnivõtmine oli üle nädala infovaakumis. Nagu näha, kuskil ikkagi suudetakse info levikut kontrollida. Võib- olla oli Susi puhul tegu prügikalaga mis jäi uudisteradaritest lihtsalt välja. Samas lõpuks aeti uudis ikkagi suure kella otsa ja tõestati ära infoga manipulatsiooni võimalus. Obama infolekke puhul oli samuti tegemist teadliku manipukatsiooniga, et tekitada sündmusele furoori ja otsesõnum jõuaks võimalikukt laiade rahvahulkadeni. Teisisõnu labane propaganda. Ajakirjandus enam ei eksisteeri. Ajakirjandus on ammu surnud. Eestis oli midagi ajakirjanduse sarnast 90 lõpu aastail ja sinna see pärast sündi ka suri. Küsimus on Priidule, et kuidas "LENINI" palsameerimise amet meeldib, ilmselt pole viga, pappi antakse, reisida saab, no mida veel tahta?

 
At 15:41, Anonymous Anonüümne said...

Tõsisemad suusasõbrad olid täna ja on ka homme TM-i rajal. Keelte paabel, rõõmsad näid ja ei juttugi mingist tuulde lastud isalustasust jne. Olgugi, et väljaspoolt tulnud suusasõbrale on osavõtutasu väikseim kulu.
Rada Matu- Hellenurme vahel hea. Suures osas isegi väga hea. Ka eilne ajalehes kehvaks tunnustatud Palu- Hellenurme lōik on talve parim. Kindlasti parem ka eelmise aasta võistlusrajast.
Seega homme on oodata tõeliste suusasõprade kogunemust. Rada värskendatakse varajastel hommikutundidel ära. Tuleb illus suusapühapäev!

 
At 16:09, Anonymous Anonüümne said...

Nii on, ilusaim suusasõit tuleb homme TMi rajal võrreldes sõsarsuusasõitudega, ja pange tähele, ka osavõtjaterohkeim. Kuna rabedat võiduajamist ei ole, siis on ka see õige vana hää fluidum meid saatmas. Enda trass homme Palu - Kuutse - Palu. Kui trehvame, siis trevitame.

 
At 17:30, Anonymous Anonüümne said...

Muidugi, kõik see mees tankige ennast täis ja tulge TM rajale, see on homse suusapäeva õige koht. Parim laulupidu tekib siis kui rahvas tahab laulda, ei oma siin tähtsust mingi organisatoorne või korralduslik element. Impro ruulib!

 
At 17:31, Anonymous Põhja-Eesti mees said...

Oskab keegi öelda, kas Hellenurmest Elvasse on ka kuidagi suuskadega läbitav? Ja see kergeliiklustee äärne lõik suhteliselt alguses? Aitäh!

 
At 17:43, Anonymous Anonüümne said...

Hellenurmest saab tegelikult homme v. hästi Elvani. Lund tuleb hetkel muukui juurde, rajamasin alustab homme Otepäält sõltuvalt sajust hiljemalt enne 9.00.
See rollerraja lõik oli juba täna suusatatav, kui teehooldus segast ei pane, on homme veel etem. Kokkuvõttes- rada täitsa hää; ise plaanin no-wax' iga klassikat kulgema minna.

 
At 17:50, Anonymous Anonüümne said...

Homme päeva ja suusatamust nautima! Karussellimehed on nagunii number seljas ja ila suunurgas laiali mööda maad oma ringikesi nühkimas; TM- i rajal on pidu! Selle ilmateenistuste fopas eest pole kaitstud keegi- seekord siis sedamoodi.
Ja raha tagasi küsida ei kavatse;)))))

 
At 18:05, Blogger Priit Pullerits said...

Homme suund vist Pariisi peale või? Või...?

 
At 18:11, Anonymous Anonüümne said...

Enne, kui kipud Pariisi, käi ära Nuustakul!

 
At 18:46, Anonymous Anonüümne said...

Vahet pole, kus suusamees suusatab, peamine, et suusamees suusatab.

Sai päris hea kalambuur ju, mis?

AGA, need mehed, kes soovivad vahel siiski ka looma välja lasta, need on homme iseenesest mõistetavalt kas Pariisis või Jõulumäel.
Niisama rahulikult metsas suusatada võib ju iga päev.
Kuid kes soovib seda just homme teha, ega need mehed ka midagi valesti tee, lihtsalt valikute küsimus.
Peamine, et ei pehmota diivanil ja kogu pekki.

 
At 19:11, Anonymous Anonüümne said...

Jaa. Lasin täna looma välja. Noh nii palju kui seda oli. Minek oli ju vaevaline. Seetõttu pidi mingigi tempo hoidmiseks hullult pingutama. Siis kui jõe nõlvale sain oli seal aga üks näkk vaikselt jalgu vasakule ja paremale liigutamas. See mõjus motile ja tempole demotiveerivalt ning hakkasin vaikselt ja mõnuga paaristõukeid harjutama. Seda minuti jagu. Palju siis ikka kenas ümbruses suusasõbrale vaja on? Seejärel näkk väsis ja tuli üksi edasi panna. No see polnud enam see. Lipe kah nigel. Esimesel sobilikul võimalusel läksin koju diivanile pehmotama ja taastuma. Oli kena suusapäev.

 
At 19:21, Anonymous Anonüümne said...

19:11 on ilmsete ületreeningu nähtudega. Ole nüüd tubli mees ja ära sina küll homme kuhugi suusatama mine. Su olukord on juba praegu kusine, et mitte öelda sitt.
Jäägi sinna diivanile taastuma, nii on kõigile parem, eeskätt aga sulle endale.

 
At 20:08, Blogger Priit Pullerits said...

Homme tõotab siis lume- ja lörtsisadu null kraadi tuuris. Ahh, kelle asi, määrimise eest vastutavad meistrid.

 
At 20:20, Anonymous Martin, tudeng said...

Eestlane, kas õpid selgeks šariaadi
või võtad koha sisse paadis?
Estonia tulevikuski on kaardil,
kuid sinu koht -- kas topisena Raadil?

Kelk vaikib, TM ei toimu, mehed on peata ja juhtimiseta.

 
At 21:21, Anonymous Gelmut, Ida-Euroopa parim suusaanalüütik said...

Õhus on jah tunda selget pinget ja Suure Mõõduvõtu eelset rabedust, kuigi SM, nagu me teame, jääb seekord sõitmata.
Lisaks on käivitunud maavõistlus, et iga lits kiidab oma v*ttu...

Võhmamehed ja ka niisama mehed, soovitan teile võistlusärevuse mahasurumiseks vana head Saksa DV nippi, mis toimis peaaegu alati, kui me veel noorte meestena omi võistlusi sõitsime.
Stardieelsel ööl tuleb kuulata seda muhedat lööklaulu - Aadu sünnimaalt muide - ja pärast seda igasugune ärevus kaob. Kui kohe täielikult mitte, siis operatsiooni korrata senikaua kui soovitud hingerahu saabub. Seda enam, et see lugu on oluliselt sügavam kui pinnapealsel kuulamisel meile tunduda võib.
Niisiis, head kaevamist ja hingerahu, võhmamehed, olgu homne teekond teile kerge!

 
At 22:16, Anonymous Anonüümne said...

Isu minna Otepääle..kahju et semud ei taha vedu võtta.

 
At 23:19, Anonymous Anonüümne said...

Olge te tänatud Gelmut, palju kergem hakkas.

 
At 23:29, Anonymous Alar, Juuru vald said...

ERR Lumeinfo lehelt (Pirita): Jüri I, 20.02.2016 19:01
"Olin nädal aega depressioonis ja masenduses. Sest TM jääb ära. Kõik see aastane töö ja vaev on olnud asjata."
Kuhu jäi Kelgu "48 tunnine valmisolek"?

(Kui venelane sisse tuli, anti Kaitseliidule korraldus püssid ära anda ja kodus püsida.)

 
At 11:59, Anonymous Anonüümne said...

Anekdoot.
Suusataja komistab tänaval pimeda otsa, pime ütleb suusatajale: "Sa vaata ka, kus sa suusatad!"

 
At 12:43, Anonymous Anonüümne said...

New Yorgi 5th Avenue jooks 2014. Ameerikas ei joosta võistlusi "tugeva trenni" pähe.

 
At 13:13, Anonymous Anonüümne said...

Mees läheb suusatama ja näeb, et keegi kükitab suusarajal, suusakoondise kirjadega dress üll, suusad all.
- Mis sa siin kükitad?
- Teen trenni. Harjutan laskumist
vastab koondislane

 
At 13:17, Anonymous Anonüümne said...

Mees läheb poodi ja vaatab munaosakonnas suusakoondise kirjadega dressis mees.
- Mida sa siin teed?
- Ajalehes kirjutati, et mul pole mune
vastab koondislane

 
At 13:51, Anonymous Anonüümne said...

Mees kohtab uuesti suusakoondislast.
- Noh, MK etapilt tagasi? Jälle viimane - mis juhtus?
- Munad segasid

 
At 16:50, Anonymous Anonüümne said...

Priit, mis Pariisis juhtus...
Ise tulin TM rajalt, matu-kuutse-matu ja jagub ainult positiivseid emotsioone, tõeline suusapidu, rajale hinne 4

 
At 18:44, Anonymous Anonüümne said...

TM rajalt Elva-Palu-Elva kah lumine rada ja rahvas suuskadel; hinne ka 4 -arvestades
seda talve, mis meil sel aastal oli

 
At 18:55, Blogger Priit Pullerits said...

Sain just ülevaate, et Raio Piiroja oli Jõulumäel hirmkõva paugu pannud. Kaotust 2x OV-le alla 30 sek km peale - voobštšee ne ploho, daže otšen horošo. Molodets paren, potštii kak lõõžnik. Pozdravljajem! I želajem dalneišei udatši.

 
At 19:22, Anonymous Anonüümne said...

See on ikka eriti nõme kui eestlased? omavahel võõrkeeles suhtlevad.

 
At 19:56, Anonymous Anonüümne said...

Piiroja olla tõesti Pärnus püss olnud... Aga võitis ju lausa Veerbalu ja seda oma kodu radadel (Veerbalu juunior vist kolmas).
Seda ei saa siiski öelda Pariisis Priidu esitluse kohta (vist läks suusaga alt ja eks Pariisi mäed kõrvetavad korralikult).

 
At 19:59, Anonymous Kaido said...

Viru Maratonil kaotasin Pulleritsule ligi 40 minutit, täna lõpetas minu selja taga :D
Kas sedasi siis ajastatakse vormi Tartu Maratoni päevaks?

 
At 19:59, Anonymous Martin said...

See võõras keeles kirjutamine eristavat kirjutajat hallist massist, tõstvat teda ümberolijatest kõrgemale.
Saba liputab koera....

 
At 20:42, Anonymous Martin, humanitaartudeng said...

Hr Pullerits,
kui teid peaks üle idapiiri saatma, jääksite juba Pihkva oblastis FSB-le vahele. ne ploho kirjutatakse ühe sõnana.

 
At 20:53, Anonymous Anonüümne said...

Martin, tee omale selgeks, kes sa oled.

 
At 21:27, Anonymous Martin said...

Ülalpool on keegi nurjatu esinenud minu nime all.
Muide, Ukraina noor tippvõimleja Eleonora Oleksiivna Romanova otsustas võtta Vene kodakondsuse:
http://sport.segodnya.ua/others/ukrainskaya-gimnastka-eleonora-romanova-perehodit-v-rossiyu-693507.html
Väga rumal otsus, sest Putin hävitab Venemaal iluvõimlemist, nagu hr Pullerits kirjutas.

 
At 21:32, Anonymous Anonüümne said...

http://www.joulumae.ee/UserFiles/File/2016_voistemaraton_fin1.pdf

 
At 21:39, Anonymous Anonüümne said...

Auguga Fisherid

https://www.sportfoto.com/ee-et/18-tamsalu-neeruti-maraton/1751?page=24

 
At 21:41, Anonymous Anonüümne said...

https://www.sportfoto.com/ee-et/p/2219297

 
At 23:06, Anonymous Anonüümne said...

Memmerätt kaelas :)

 
At 23:09, Anonymous Anonüümne said...

Mis laser või lightsaber sealt vasakust jalast tuleb? PP with lazerz.

 
At 08:20, Anonymous Anonüümne said...

Eessõitja suusakepp. On sellised värvilised, et ikka näha oleks ja peal ei tallutaks.

 
At 09:45, Anonymous Anonüümne said...

noh Priit,kas keegi tegi sulle jälle nupuvõtte või su tase-võimekus ongi lihtsalt selline,pakun et kui TM oleks toimunud,poleks sa 500-sisse mahtunud.

 
At 05:49, Blogger raybanoutlet001 said...

ralph lauren online,cheap ralph lauren
jordan retro
skechers go walk 3
true religion jeans
tiffany and co
hogan outlet online
michael kors outlet online
skechers outlet online
michael kors factory outlet
discount sunglasses

 
At 11:41, Blogger Unknown said...

christian louboutin shoes
omega watches
the north face
michael kors handbags
replica watches
los angeles clippers jerseys
supra shoes
kansas city chiefs jerseys
dallas cowboys jersey
michael kors handbags
20170317

 
At 06:38, Blogger raybanoutlet001 said...

jordan shoes
sac longchamp
oakley sunglasses
ugg boots
polo ralph lauren
coach outlet
mbt shoes outlet
coach outlet
nike store
nba jerseys
2017.7.19

 
At 01:22, Blogger قمم التميز said...

شركة تنظيف
تهتم شركة قمم التميز باعمال وخدمات التنظيف فى اى مكان فى تنظيف الشقق – البيوت – شركة تنظيف منازل بالجبيل
– المصانع واى مكان يحتاج الى اعمال التنظيف من اجل ان تساعد فى الوصول الى افضل ما تجدة من نتائج مميزة
تنظيف يحتاج للاشياء معقدة من الادوات ، مثل الغرف المنزل لها ادوات التنظيف الخاصة، الصالون المدهب يحتاج لمنظف الخاص ، وسطح فى المنزل يتطلب مواد متخلفة ، فكثير من المنظفات المطلوبة حتى تكون عملية التنظيف سهلة ومن المنظفات : مبيض التواليت ، منظف الحمام، المطهرات ، المنظف للنوافذ والارضيات والغسيل ، سائل الغسيل و اعمال المنزل الصغيرة يمكن انجازاها بفوطة جافة ومنظف جيد ، المنظف المصنوع بقل الامكنيات ، معلقتين من الخل الابيض مع لتر من الماء الساخن وضعهم فى بخاخة . بيكربونات الصوديم لتنظيف البلاط يمكن مزج ثلاثه اجزاء من الماء الساخن مع جزء من الصودا لتنطيف الفرن والثلاجة ، وبيكربونات الصوديم بقليل من سائل الجلى يتكون معجون سميك صالح لتنظيف الحمام ، يمكن استخدام بيكربونات الصوديم وضعه فى صحن صغير ولطرد الروائح الكريهة من الثلاجة ، كربونات الصوديم فعالة فى ازالة البقع الدهنية لانها قلوية ويجب لبس قفازات لاستخدامها .
شركة تنظيف بيارات بالجبيل
الخل الابيض وعصير الليمون يمكن تنظيف السطوح الزجاجية والخشبية المصقولة ، ويمكن استخدام الخل الابيض والليمون للتخلص من الروائح الكريهة والتعطير .
عند التنظيف يجب لبس القفازات لحماية الايدى من المواد المنظفه ، ويمكن لبس الفقازات عند غسيل الصحون وتكون مخصص لعمل فى المطبخ .
شركة شفط بيارات بالجبيل
والمنزل النظيفة من غير فوضوى أجمل بكثير وافضل ،وإذا توفر جميع الادوات النظافة داخل بيت تكون عمليه النظافة سهلة ،
للتنظيف المنزل من اعلى الى اسفل ، اى تنظيف الغبار من اعلى الى اسفل ويمكن استخدام الاجهزة الكهربائية فى عملية التنظيف . شركة نقل اثاث بالجبيل
تنظيف النوافذ باستخدام قطعة قطنية فى مسح الزجاج وللتجفيف بورقة من الجرائد ، وتنظيف الاسطح الزجاجية للمنضدة باستعمال عصير ليمون ودعكها ثم تجفيفها بفوطة ورقية. ويمكن استعمال معجون الاسنان فى ازالة الخدوش الصغيرة من الزجاج .
لتنظيف الاثاث استعمال منظف على قليل من نشادر ، عدم وضع الاثاث فى أشعه الشمس فالشمس تجفف الأثاث ، للتخلص من الحلقات التى تكون على المنضدة بقليل من المنظف مع النشادر ثم مسحها بفوطة جافة ثم تلميعها بالملمع .
لتنظيف الحمام باستخدام الادوات النظافة الخاصة للحمام فى الحمام ، تنظيف السيراميك والمرايا باستخدام مطهر الجراثيم وتنظيف كل شئ فى الحمام مثل مقبض الباب ومفتاح الكهرباء ، والتخلص من القاذورات فى الاركان الضيقة فى الحمام ، تنظيف الخلاطات المياه ومسحها بقطعة قماش مغموسة فى خل او زيت الطعام ، لتنظيف الحمام باستخدام المناديل المعقمة ومسح منطقة الدش والمرحاض

 
At 10:24, Blogger Unknown said...

longchamp handbags
jordan shoes
mizuno running shoes
gioielli swarovski
jordan 11
dolce gabbana
adidas outlet
bcbg max
iphone cases
ray ban sunglasses
2018.7.3linying

 

Postita kommentaar

<< Esileht