kolmapäev, veebruar 10, 2016

Pullerits: Kas teie Tartu maratoni raha lähebki vett vedama?

Eile sain Tallinnas varasel pärastlõunal Swissoteli (parempoolsel pildil paremal, sellest omakorda paremal Postimehe toimetuse hoone) 28. korruse sviidis - vihjeks Äripäeva uurivaile ajakirjanikele! - kuulda, mida on Klubi Tartu Maraton pealikul Indrek Kelgul Tartu maratoni kohta öelda. Olümpiapronks ja MM-hõbe Jaak Mae oli ka kohal. Istusime seal heledal diivanil, tuled säramas, avar vaade kahelt küljelt üle Tallinna me selja taga, ja kuulasime vaikselt, mida Kelk räägib.

Ja Kelk rääkis, et plaanis on ikka Tartu maraton ära pidada, et selleks on Tehvandil (fotol all paremal) olemas kunstlumering, ja kui Tartu maraton saab peetud, siis see saab peetud. Mis tähendab, et oma viga, kui kohale ei lähe. Jääte rahast ilma ja tulemust kirja ei saa.

Kuulasin ja kuulasin ning siis ütlesin, pöördudes Mae poole (tsiteerin end siinkohal peast): «Kogu lugupidamise juures Indrek Kelgu vastu on see, mis ta teeb, minu arvates ebaõiglane. See ei ole ju mingi õige maraton. Inimesed on maksnud selle eest, et suusatada üheskoos 63 km, mitte selle eest, et suusatada kolmesaja kaupa mingil ringil näiteks 16 või 24 km. See on ju sama, kui ma lähen Mercedese või BMW esindusse ning seal öeldakse mulle, et kahjuks on Mercedesed ja BMWd otsa saanud, aga me anname teile sama raha eest Zaporožetsi.»

Ja ma lisasin oma ettepaneku: korraldajad peavad jätma osalejaile valida, kas nood tahavad seda poolpidust pseudomaratoni kaasa teha ning selle eest maksta või ei taha, mis tähendab, et nad peavad pool osalustasust tagasi saama.

See oli mul esiteks väga terav ja veenev kriitika ning teiseks äärmiselt konstruktiivne ettepanek. Seda ei saanud arvestamata jätta. Niisiis saabuski mulle ja ilmselt ka kõigile teistele osalejaile Klubilt Tartu Maraton kaks ja pool tundi hiljem ahviküsitlus üheainsa sisulise küsimusega, kas te pooldate maratoni toimumist Tehvandi ringil ja lühendatud rajal või maratoni ärajäämist.

Andsin oma hääle ärajätmise poolt. Kuid ma ei taha otsustada mitte kellegi teise eest ega taha sundida enda valikut teistele peale. Niisiis, olgu siinkohal hästi selgelt minu ettepanekud.

1. Korraldajad annavad valida, kas inimene tahab osaleda Tehvandi kunstlumeringil peetaval Tartu maratonil või mitte. (Sama küsimus oli ka ahviküsitluses, kuid seal polnud öeldud, mis on küsitluse tulemus: kas selle põhjal langetatakse enamuse tahtest lähtudes üldine ja kõiki puudutav ühesugune otsus või küsitakse seda niisama huvi pärast.)

2. Kui inimene osaleda ei soovi, saab ta pool osalustasu tagasi või saab kanda selle mõne muu võistluse osalustasuks.

3. Need, kes osalevad, saavad aja (see variant on kirjas ahviküsitluses), aga ei saa kohta (seda ei ole mainitud ahviküsitluses).

4. Tänavuse nn Tartu maratoni tulemustel ei ole mitte mingisugust mõju järgmise aasta Tartu maratoni stardikohtade määramisel.

Lisaettepanek: selleks, et vähendada liikluskoormust Otepää suunal ning säästa keskkonda, on võimalik arvesse minev maratoni pikkune rada läbida ka kodukoha lähedal, näiteks Tartus Tähtvere kunstlumeringil, tõestuseks näiteks Endomondo või muu sellise rakenduse salvestatud andmed.

Ma tean, et mõned tahavad kiusu pärast mulle vastu vaielda. Aga kui te oma kiuslikkusest üle olete, siis näete isegi, et olen esitanud äärmiselt aruka ja konstruktiivse ning kõiki osapooli võrdselt parimal võimalikul moel rahuldava variandi. Ainult jäära- ja põikpäine ning rumal ei võta seda arvesse.
******
Goblin Valley, Utah, 1. mai 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Swissoteli kõrghoone (paremal) Tallinnas. Foto autor: Peeter Langovits, Postimees/Scanpix
Foto 2: Tehvandi staadioni rajatähis. Foto autor: Arvo Meeks, Valgamaalane/Scanpix
Foto 3: Tehvandi rajad 30. jaanuaril. Foto autor: Rein Säinas, Valgamaalane/Scanpix
Foto 4: Mulluse Tartu maratoni stardieelsed minutid Tehvandi staadionil. Foto autor: Arvo Meeks, Valgamaalane/Scanpix

58 Kommentaarid:

At 10:12, Anonymous Anonüümne said...

Lisaks veel üks asi. Juhendis punkt 4 all on kirjas, et kuupäeva ei muudeta. Aga nüüd võib juhtuda, et sind määratakse sõitma laupäeval, mis ei ole ette teada olnud kuupäev. Ja kui mulle see aeg ei sobi, siis oma viga. Mis siis, et kogu aeg on teada olnud, et maraton toimub pühapäeval.

KK

 
At 10:18, Anonymous Anonüümne said...

Rahaliselt on Kelgul nüüd rohkem kaotada, kui maraton ära jääb. Vanasti ei pidanud ta 50% raha nö tagasi maksma, oli väiksema mahuline allahindlus järgmisel aastal. Nüüd aga pool raha vaja juhendi järgi tagasi maksta. Eks ta selle pärast vist püüab nii hirmsalt vägistada. Või tahab aastavägistaja tiitlit saada nii väga...

 
At 10:44, Anonymous Anonüümne said...

Head suusasõbrad! Tänan kriitika eest. Maraton toimub iga ilmaga.
TP-d kõik plaani kohaselt.
NB! Kõige parema suusaga ei tasu ehk tulla.

Indrek

 
At 10:47, Anonymous Anonüümne said...

Ints, mis pullid! :)

 
At 10:51, Anonymous Anonüümne said...

Nõus PP-ga seekord. Selle punnitatud kunstlume"maratoni" võin ka Jõulumäel ära sõita. Otepääle küll selleks sõitma ei hakka. Kui Kelk asja iga hinna eest siiski ette võtab, on tegemist paraja sigadusega.

Toits Pärnust

 
At 11:04, Anonymous Vootele Võrumaalt, endisest S.Kirovi kolhoosist said...

Väga põnev ilmaprognoos. Nõrganärvilistel võtab põlve nõrgaks.

 
At 11:51, Anonymous Anonüümne said...

Saate inimesed ikka aru, et kui meil sellised talved ning sellised kahjumid KTM'le jätkuvad, siis paari aasta pärast seda üritust lihtsalt ei toimu? Isegi siis, kui lund on kaks meetrit.

Isiklikult arvan, et mõistlik oleks proovida korraldada ning anda inimestele võimalus mitte raha tagasi saada vaid hoopis kanda mõne teise ürituse osalustasu katteks. Põhjenduseks see sama jätkusuutlikkuse argument. Mina tahan kolme aasta pärast ka TM sõita. Lisaks see, et paljud välismaalt tulevad võistlejad on teinud piisavalt kulutusi, et siin maratoni sõita ning nemad oma sissemakstud summasid tagasi ei saa (lennupiletid, majutuskoht).

Proovime nüüd oma ninaesisest natuke kaugemale vaadata.

Mark

 
At 11:51, Blogger Ain Veemees said...

No kui jõuad sõita 63km siis jõuad sõita ka Tehvandil ca 20km.

 
At 11:59, Anonymous Suusaspetsialist said...

Pakutaval kujul jah "maratoni" ei poolda ja kui ka selliselt peaks toimuma, siis kindlasti starti ei lähe. See poleks TM ühestki punktist - pole võistlust, pole piisavat pingutust, pole korraga rajal olemise fiilingut ega tekiks ka õiget maratonitunnet.
See jääks kaugele maha ka Suusahullude maratonist, mis oli täiemahuline võistlus, mass-stardiga, korraliku pikkusega ehk piisava pingutusega ja mõistliku ajaakna sees toimuv spordiüritus.
Praegu kavandatav alternatiiv saaks olema aga hoopis midagi muud...

 
At 12:00, Anonymous Anonüümne said...

Vaatame seda sellest aspektist ka. Jaanurai keskel oli külm ilm, kurikuulus Jizerska oli peetud. Miks ei võinud Kelk lasta toota 5 km jagu kunstlund valmis. Oleks saanud mingi mõistliku ringi vedada tehvandile 7,5 kmse. Teinud Maratoni lühendatud kujul 4 ringi, kuna profiil on niigi väga raske. 400 kaupa, päevas 3-4 starti, 3 päevaga oleks ilmselt peetud.

 
At 12:02, Blogger Priit Pullerits said...

Jõuan, Ain, aga ei taha. Selleks pole vaja Otepääle tulla. Sellise sõidu saab ka Tähtvere ringil teha, kui kunstlund seni jätkub, ja kui ei saa, eks siis sõidan rattaga maanteel. Mingit 20 km ringitamist mulle Tartu maratoni pähe mitte müüa. Kolleeg ütles, et see on rehepapi tegemine.
Seni tean ainult neid, kes on sellisele alternatiivmaratonile ei öelnud.

 
At 12:05, Anonymous Anonüümne said...

11.51-le
Kui ei tee edaspidi Kelk, teeb keegi teine, ega koht tühjaks jää. Vaevalt ta nii kergekäeliselt asja orgunnist ka loobuks. Raha ju. Lumega talve korral toob asi ikka korraliku papi talle sisse ilmselt.

Valikuvariant peaks olema: kes tahab, tehku sellel 3-kildisel rajal nalja, teistele pool raha tagasi või järgm. aasta sissemaksuks. Või siis tolle teise ürituse osalustasuks (aga see peaks olema ka üks valikutest, mitte tingimata).

Toits

 
At 12:14, Anonymous Anonüümne said...

100% PP-ga nõus. Lisaks veel, et registreerimine võiks virtuaalmaratonile olla soodsam. Praeguse kirvega ei ole nõus regama, küll aga annetaks Kelgu kontorile tubli üritamise eest siis kui saaksin kodukoha kunstlume ringil oma sümboolsed tiirud ära teha. Ma usun, et selliseid soodusannetajaid oleks palju. Saaks ikkagi TM2016 täisraja omale naksti kirja palju väiksema pingutuse ja treeninguga kui muidu.

Rehepapp

 
At 12:20, Anonymous Anonüümne said...

Kust, kurat, tuleb stiil, et ka kriisiaastal lubatakse endale Swissoteli 28. korruse sviidis istudes "heledal diivanil, tuled säramas, avar vaade kahelt küljelt üle Tallinna me selja taga" tõdeda, et valida on kahe vahel - kas kingite raha korraldajaile või kui soovite, siis võite kingitud raha eest sõita mõned ringid Tehvandil (raja kvaliteet teadmata).

 
At 12:33, Blogger Priit Pullerits said...

Aga mehed, kas siin ei kaasne varsti peagi veel üks huvitav aspekt, millele teie veel mõelda ei oska, aga mina küll!? Kui nn maraton ikka toimub, siis tähendab see, et raha keegi tagasi ei saa, mis tähendab, et neile, kes ei ole end veel kirja pannudki - tean ühte sellist väga kõva harrastajat, kes otsustas viletsa ilma tõttu passida viimase minutini - algab maratonil kaasalöömiseks räige vähem(!)pakkumine. Kohe seletan.

Ilmselt jätab sadu inimesi starti tulemata. Nende jaoks on siis raha tuulde lennanud, tagasi nad sealt midagi ei saa. Mis neil üle jääb? Ega muud, kui panna oma number müüki. Aga mis juhtub siis, kui pakkujaid on rohkem kui soovijaid? Siis juhtub see, et osaluskorra saab endale osta... no ma ei tea, äkki kõigest viie euro eest pluss ümberregistreerimise tasu? Või kolme euro eest?

Ma ei saa aru, kes on see loll, kes ostaks praeguses olukorras nn viimase tunni registreerimise selle eest küsitava 110 euro eest.

Oksjon alaku!

 
At 13:02, Anonymous margus said...

Seda vihmas suvalisel ringil tund paar liigutamist maratoniks ei nimeta. Seega jätke pull ja tunnistage, et looduse vastu ei saa. Kuna selline korraldus, mingit võrdlusmomenti ei võimalda, siis osalemine sellel nalja võistlusel ei anna sisuliselt mitte midagi. Tekitab ainult lisa stressi - uus logistika võistlusele jõudmiseks jms. Ehk enam ei tasu sõita tehvandile kaugemalt kui Tartu.
No ei ole mingit motivatsiooni kogu kulutused veel kahekordseks kirjutada, mingi vihmaralli tarvis, mis annab ainult mingi kohaloleku märgi.
Kui tahate midagi korraldada ja ei saa ilma, siis tehke täiesti eraldi üritus samal päeval. Mingi suvaline 20km võislus vms.

 
At 13:09, Anonymous Anonüümne said...

Ladna Priit, lugesin Kelgult kunstlume investeeringuid ja peab ütlema, et ropp kallis üritus. Samas oleks iga aasta kindel, et maraton toimub ja seetõttu oleks stiimul ka trenni teha kasvõi pimedas. Tänase lotomaratoni puhul pole mõtet ju vaeva näha, sest peale raha kaotad ka mõttetult raisatud aja tehislumel pimedas ringe tiirutades. See oleks ka maailmas kõige pikem kunstlume rada ja tõenäoliselt tõeline Eestit tuntuks tegev kaubamärk. Ma ütleks, et Kelgu ideel on jumet.

Juhul kui Kelk lööb põnnama, siis tuleb see ära teha Aegviidus Kõrvemaa Suurring 65 km-l. Sellisel juhul saaks seda rentida välja ka TM-i korraldamiseks.

 
At 14:15, Anonymous Anonüümne said...

Head suusasõbrad! Ilmaolud ei ole paranemas. GISMETEO.ru näitab plussi.
Lükkame maratoni veidi edasi. Maraton toimub jaanipäeval.

Kohtumiseni! Ärge trenni katki jätke

Indrek

 
At 14:28, Anonymous Anonüümne said...

Miks PP küsib küsimusi ja pakub Kelgule alternatiive vaadates hoopis Maele otsa. Kas siin pole mitte Tehvandi-meeste tühjad pihud terendamas.
Igatahes nüüd peaksid ka kõige umbusklikumad Äripäeva ajakirjanikud aduma, mida tähendab sõltumatu reporteritöö - pole suuremat ürituse huiarit, kui too peasponsori esindaja lukshotellis.

 
At 14:47, Anonymous Anonüümne said...

Miks 15 miljonit eurot 20-30 aasta peale ropp-kallis on? Pankadel raha vedeleb, stabiilse majandussüsteemi puhul saaks isegi KTM-suurune ühing selle investeeringu jupi kaupa ette võtta. Tänasel päeval igati mõistlik see muidugi ära jagada, üksikvastutust on ausalt öeldes raske ette kujutada. Tervisespordikeskus Elvas koos naaberhaldusüksustega ja kaastavate investoritega võtku finišist kuni Hellenurmeni ette (kohvipunktini ongi ju juba plaanis), Tehvandilt kuni Harimäeni/Kekkoseni peaks samuti koha juba olemasolevate turimisvõimekuste liitmisel võrdlemisi (mitte lihtsalt!) ära tasuma. 40km Harimäelt Hellenurmeni ei ole tänase seisuga nii rentaabel ja vajab KTM poolt väga jõulist ja pika perioodi peale investorite kogumist.

Suur töö, pikk aeg, aga veel suuremad lootused.

 
At 15:06, Anonymous Anonüümne said...

enne läks alati 100% raha vett vedama. kõik elasid üle, see on risk, mida oldi nõus võtma. millest see memmeräti hala nüüd järsku.

 
At 15:13, Anonymous Anonüümne said...

Ma nigu ei mõista koonendarmise mõistlikust XXI sajandil. Ennevanasti oli võimalusi asendustegevusteks oluliselt vähem, nüüd aga on piisavas koguses muid ahvatlusi, et TM-le mitte mõelda. Elu areneb, Eesti ei saa elada stagnatsioonimullis. Maha stagnatism!

 
At 15:16, Anonymous Anonüümne said...

A.H.Tammsaare tn hakid (Corvus monedula) ei valeta.
Eile vaatasin et on raiped segaseks läinud-ennustavad pakast keset suurt kevadet..

Talv on tulekul!

 
At 15:18, Anonymous Anonüümne said...

Tegin see aasta õige otsuse ja ei maksnud stardimaksu. Meie aina heitlikemate talvede puhul on see ainuõige variant, eriti veel selle sõidu stardimaksude suurust arvestades. Isegi kui maraton oleks toimunud ideaalsetes oludes, oleks ikka keegi haigestunud ja oma stardikoha müüki pannud. Viimase vooru hinnaga stardikohta ostes peaks ikka raha peale väga vihane olema. Näen esimesi märke Tartu maratoni, kui suure rahvaspordiürituse hääbumise algusest.

 
At 15:33, Anonymous Anonüümne said...

Hale on neid kopikakoide kommentaare lugeda. Vaadata võiks ka suuremat pilti.
Ka sellel hooajal sain vähemalt kümme otsa Palu- Elva vahel päris korraliku suusaga sõidetud. Ehk siis tsirka 300 km. Kohtasin tihti teisigi rõõmsaid inimesi rajal. Ja trass oli pressitud ja puha, tükati klassikajälgegi. Ehk isegi vaatamata põhisõdu ärajäämisele olen saanud oma osalustasu eest rõõmu küll ja veel. Kilomeetri hinnaks alla 20 sendi.
See suurte meeste närutamine mingi poole osalustasu tagasi pressimiseks....
Nõrk.

 
At 16:06, Anonymous Veteran, elu ja maid näinud said...

Väga nõus teiega, 15:33. Teie oletegi kui mitte võidus, siis saanud piisavas mahus teenust KTM-lt oma raha eest (vähemalt olete sellisele tundmusele eneses jõudnud) ja teil pole TM ärajäämine seetõttu ka eriline "löök".
Aga samas on ka palju neid inimesi, kes pole see talv kordagi TM rajal käinud ja nemad vaatavad oma 25, 35 või isegi 70 euri (kui altetnatiivlükke tõttu midagi tagasi ei saa) kaotuse peale natuke teise pilguga. See on enamus juhtudel puhas psühholoogiline küsimus, mitte niivõrd inni ajamine.

Miks need inimesed siis ei kasuta TM taristut, võite küsida?
Paljudel on pere eelarvele märkimisväärne väljaminek seesama üks kordki käia talve jooksul L-Eestis suusatamas (transport, määrimine, ööbimine, stardimaks, täiendavad kaasnevad kulud), rääkimata siis veel eelnevalt 300km sõitmas käimisest.
See võib meile mitte meeldida, aga selline on sageli reaalne elu.

 
At 18:18, Anonymous Martin said...

16:06,
TM on rikastele ja edukatele nagu Raio Piiroja, Priit Pullerits ja Jürgen Ligi.
1%, 13 000 inimest.
Üritage ka selle ühe protsendi sisse saada.
Swiss Hoteli 28 korruse sviidist heledalt diivanilt, uskuge, ei paista maailm nii nutune.

 
At 18:59, Anonymous Anonüümne said...

Üle pika aja Priiduga nõus, kus on kolmas valikuvõimalus..Hundid söönud lambad terved variant. Miks mingi osapool peab kindlasti kannatama, teiste otsuse pärast.
Meeldib elada helesinises maailmas kus ma ei näe selliste küsitluste taga kellegi vandenõud.

 
At 19:05, Anonymous Anonüümne said...

Millega see Kelk mõtleb, või miks selliste kunstlume summadega poosetada?
Tee kurat 15-30km kunstlume ring ja oled tehtud mees..ärgu ajagu utoopiat.

 
At 19:10, Anonymous Veteran, elu ja maid näinud said...

Martin-poja, mina olen oma pika elu jooksul sõitnud kümneid maratone ja sõidan ka edaspidi, seda fiilingut ei asenda miski.
Aga millal ise oma esimese maratoni sõidad? Või pole lootustki selle poole % sisse saada ja tallud auklikel linnatänavatel tossu sees kokukat elu lõpuni, sandaalid välkumas, tallad lääpas.
Iseenesest masendav väljavaade, kas pole?

 
At 19:22, Anonymous Anonüümne said...

Lõhnab selliselt, et vaja on reaalis ära proovida, kuidas oleks maraton korraldada alguse ja lõpuga Otepääl. Kunstlumega hoitakse siis ca 15 km ringi juhuks kui talv on lumevaene.
Teet

 
At 19:34, Anonymous Anonüümne said...

Arvan, et see sulitemp, mida TM müügimehed planeerivad lollikestelt raha ära võtmiseks ei tohiks läbi minna. Algselt müüdi ju mingit muud toodet, nüüd tahetakse aga selgeks teha, et olge rahul mingi p...ga. TM müüb ju sisuliselt samadel alustel nagu reisibürood seega siis kui oled ostnud (mõned muidugi ei raatsi osta ja libistavad aina haljaava peal) reisi Hiina ja sind saadetakse nt Moakva kohalt tagasi sest "ei olnud ilma" siis kas te ei pöörduks Tarbijakaitse ametisse???
Seega siis keegi kes kelgib aegajalt ainsana end reporteritööd tegevat, võiks sõpru aidata ja uurida kas see oleks teema Tarbijakaitsele?
Mina hasartmänge ei mängi ja suusamaratonidele ei panusta ja ega soovita teistelegi.
Terv.Tom

 
At 21:56, Anonymous Anonüümne said...

Lugege ridade vahelt tõelisi põhjusi, miks Pullerits Tehvandit vaenab ja miks teatesatsis peavad kõik temast kõvemad olema,
Loomulikult tuleb teistel enam rügada, kui ovaalimemmekas igas jäises kurvis külje maha tahab panna! Milline kadu!

Ise tegin juba novembris survepesuriga kodus lund, rada sai meeter lai ja 25 m pikk; 3 kurvi ja karmi laskumisega- lihvisin hüppega rajavahetust ja näe- ei karda vanakuraditki!

Anna minna, Kelk! Suusatalv kestab nagunii!

 
At 21:58, Anonymous Anonüümne said...

see on tarbijakitse teema sellise lahendi puhul nagu TM pakkus. Miks nad ei teinud kolmandat võimalust..igaüks valigu nii nagu soovib?
Miks käib see kuradima vastandamine Eestis..poliitika küsimustes ja nüüd ka spordivõistlustel. A la mul on fatbike ma soovin juurikatel sõita (tahan enda pjedestaali), mul jälle fatbike pole..mina sooviks seda mõõdukalt.

 
At 21:59, Anonymous Anonüümne said...

Muide see Kelgu kirstunael 50% kompenseerimist meelitaski mind jaanuaris kui lumi maha tuli 70€ (hull hind) pileti ostma starti..ja nüüd tahetakse see üle lasta?

 
At 22:02, Blogger AinK said...

Tsitaadid juhendist(rõhk väljendil: võivad korraldajad rada muuta):
p.29: Korraldajatest mitteolenevatel põhjustel (force majeure) võivad korraldajad maratonirada muuta, lühendada või sõidu ära jätta. Sellekohane otsus tehakse esmaspäeval enne maratoni. (FIS p.388.1.2), millest antakse teada massiteabevahendite kaudu. Võistluste žüriil on erandkorras õigus teha osavõtjate turvalisuse tagamiseks muudatusi kuni 3 tundi enne starti (FIS p.388.1.3).

Ja kui ikka ei meeldi, siis p.17.5: Juhul kui pooled ei saavuta kokkulepet, lahendatakse lahkhelid Tartu Maakohtus vastavalt Eesti Vabariigi seadustele.

aink
P.S. Osalustasu maksmisel arvestanud võimalusega, sellest ilma jääda ja ei nuta selle üle. Mis te arvate, et Kelk ja KTM hõõruvad heast meelest käsi kokku, et näe, tuligi sula ja ei peagi TM korradama???



 
At 22:13, Anonymous tallinnlane said...

Suht jabur oleks ikka kui tuhanded inimesed Põhja-Eestist ja Tallinnast peaks nüüd seda maratoni Tehvandile nühkima minema. Öömajad, toitlustus, jne – see kulu pole seda väärt. Vb võiks Tallinna inimesed siis sõita Tartu Maratoni Nõmmel ja Pirita 2 km ringidel? Kell 9 käib pauk ja kui lõpetad saadad sõnumi. Järgmised stardivad kell 11 ja siis nii edasi.

 
At 22:57, Anonymous Anonüümne said...

Suur bensuraiskamise üritus, mida isand siil selle peale kostab?

 
At 23:28, Anonymous Gelmut, Ida-Euroopa parim suusaanalüütik said...

Tegelikult, kui nüüd üleliigne keevalisus ja vihakõne hetkeks kõrvale jätta, siis ideel võiks isegi jumet olla. Kui üle ilma levib kuuldus, et on üks WL-maraton (või ka 2 (Marcia?) või 3, erilist vahet poleks), mis toimub igal talvel, siis need kõik saaksid peagi oluliselt suurema osavõtjaskonna, kaasaarvatud välisriikidest. See tähendab, et kogu L-Eesti turismielu oleks igal järgneval talvel oluliselt teisel tasemel kui praegu. Kõik see tooks piirkonnale ja ka ka riigile laiemalt lisatulu ja pigem mitte vähe.
Võiks projekti ettevalmistamise peale natuke ressurssi panna ja teha pädev analüüs, mis oleksid täpse(ma)d kulud ja milline oleks lisanduv tulupool näiteks 30 aasta perspektiivis.
Nii kummaline kui see hetkel tunduda võib, võib see investeering osutuda Eestile vägagi heaks ja kasulikuks (oma rahvas liigub, spordib rohkem, on elujõulisem, haigekassa samuti, pluss raha sissevool turismi näol) atraktsiooniks, aga ka visiitkaardiks.

Mingid kunstiinimesed vist jälle ju kangesti otsivad welcome-to-estonia märki?
No sellise atraktsiooni olemasolu korral poleks vaja vast päid enam väga punni pingutada ja mingite "eriti vahvate" ideedega välja tulla? Umbes kolmandiku aastastest (külgetõmbe)tegevustest peaks saama selle landmarki ümber ehitada küll.

Indrek Kelk käis välja 15-miljonilise idee, kuidas päästa Tartu maratoni ja Eesti suusakultuuri.

 
At 23:36, Anonymous Anonüümne said...

Kujutate ette millega lõppes Hvostovi promotud "Minu võitluse" lugemine? See raamat inspireeris mind tutvuma Priidu promotud vaba maailma kvaliteetajakirjanduse lipulaeva NYT omanike ja toimetajatega. Hämmastuseks leidsin PP mõttemaailma kujundanud lehe pooleteist sajandi vanuse juhtmõttele mis kõlas Mills Buildingu Twilight Clubis, New York City, 12 aprillil 1883.

"There is no such a thing in America as an independent press, unless it is out in country towns.You are all slaves. You know it, and I know it. There is not one of you who dares to express an honest opinion. If you expressed it, you would know beforehand that it would never appear in print. I am paid $150 for keeping honest opinions out of the paper I am connected with. Others of you are paid similar salaries for doing similar things. If I should allow honest opinions to be printed in one issue of my paper, I would be like Othello before twenty-four hours: my occupation would be gone. The man who would be so foolish as to write honest opinions would be out on the street hunting for another job. The business of a New York journalist is to distort the truth, to lie outright, to pervert, to villify, to fawn at the feet of Mammon, and to sell his country and his race for his daily bread, or for what is about the same — his salary. [...]" (for complete quote and source cf. q:John Swinton).Chief editorial writer of The New York Times during the decade of the 1860s

Lühikokkuvõte: Vaba ajakirjandust teenivad oma arvamuseavaldamise õiguseta orjad, kelle eesmärk on väänata igapäevase leiva eest tegelikkust ajakirjanduse kõverpeeglis. Kes neid reegleid ei järgi, see lendab tänavale.

Huvitav, kas Priit seda ausalt ülikoolis ka räägib?

 
At 01:07, Anonymous Anonüümne said...

23:36,
Ameerikalikult alati naeratav, silutud seitli ja New Yorgi kaubamajast ostetud $ 150 ülikonnaga ajakirjanik Pullerits on ülalmainitud omadused arendanud täiuslikkuseni. Postimees+ laupäevalisa "Arter" intervjuule saabuv järjekordne magnaat, parempoolne poliitik või tippsportlane paneb teenistusvalmil Pulleritsul "ila jooksma".
Kõike seda tuleb ka ülikoolis õpetada. Sest nagu juba John Swinton tõdes: kes reegleid ei tunne, see lendab tänavale.

 
At 07:04, Blogger Priit Pullerits said...

Swintonil on õigus. Ainult et tänapäeval on see kõik rüütatud nn progressiivse poliitilise korrektsusega, millega saab sujuvalt kõik tõelise, reljeefse ära siluda.

 
At 07:45, Anonymous Karvajalg Harku Vallast said...

Kas ma pean oma paaristõukeid tõesti Tehvandil realiseerima? Ma saan alles 20 kilomeetriga soojaks ja mootori käima. Oleks siis vähemalt teeääres lund, sõidaks nn maratonile kodust kohale, siis saab mingi koormuse kätte. Muidugi saab rattaga ka juba minna, tõmbad suusad mäkaiveriga ümber keha ja tuld. Kas paneme grupetto kokku on veel rattaga Tehvandile tulijaid?
Lühidalt öeldes, täielik PORNO!

 
At 09:35, Anonymous Anonüümne said...

Täna õhtuks pole Tähtveres vist enam suusatamisvõimalust, sulab silmnähtavalt

 
At 10:37, Anonymous Anonüümne said...

Tähtveres olid eile taas suurepärased olud, peeti isegi vist Tartu linna meistrikaid. Aga tundub, et kraavid ei mahuta sulavett ära või puudub ära vool, liigset vett on küll liikumas.

 
At 11:07, Anonymous Anonüümne said...

Kuulge, aidake nüüd algajat, mida selle pühapäevane Tehvandi rada kujutab - kuidas tõusud ja eelkõige laskumised seal on?

 
At 11:19, Anonymous Anonüümne said...

Kõige järsem ja ohtlikum laskumine olevat välja jäetud.

 
At 11:29, Anonymous Anonüümne said...

My favorite part of attending Marathon is watching the reaction of runners who grab my plastic cup of vodka.

 
At 11:39, Anonymous Gelmut, Ida-Euroopa parim suusaanalüütik said...

Algajale.
Tõusud pole midagi erakordset, igal Estoloppeti maratonil esineb sarnaseid ja raskemaidki. Lihtsalt Tehvandi eripära on see, et kolm tõusu tuleb võtta igal ja küllaltki lühikesel ringil, u 2,5km. See teeb taastumisaja lühikeseks ja selles seisnebki suurim erinevus Estoloppetiga.
Laskumised on aga ka samas pikad ja head ning midagi keerulist neis pole. Üks, paremkurviga laskumisega Tordikarbi juurde, on vähe nö tricky, kuid see plaanitakse välja jätta.

Seega on raskem kui keskmine rada, aga õige algtempoga minnes tuled kindlasti elusalt tagasi.

 
At 12:30, Blogger Ain Veemees said...

Kas teatemaraton ikka toimub?

 
At 12:43, Anonymous Anonüümne said...

tehvandi.ee:
Tehvandi Spordikeskuses on veel avatud 2,7 km kunstlumest valmistatud suusarada suusatamiseks nii klassika- kui vabatehnikas, kuid raja olukord on väga halb.

Rada on kiiresti sulamas, kohati väga jäine (eriti ohtlik viraažiga laskumine) ja staadionitel väga vesine. Täna 11.02 toimuvad ka kõige viletsamates lõikudes raja parandustööd ja palume tööde piirkonnas olla ettevaatlik!

 
At 13:04, Blogger Priit Pullerits said...

Teatemaraton ja avatud raja sõit jäävad ära. Aamen!

 
At 13:07, Anonymous Anonüümne said...

Paraku...
https://www.tartumaraton.ee/et/uudised/2016/02/11

 
At 13:08, Anonymous Anonüümne said...

Vana uudis. Katsu ikka rohkem infovoos olla! Suusarahvas teadis seda juba 10.30

 
At 13:19, Anonymous Anonüümne said...

"[..] sõnul ei leidnud Laidvee-Piiroja-Pullerits kedagi oma tiimiga liituma ja sellest tulenevalt jäävad teatesõidud ära"

 
At 13:30, Anonymous margus said...

...aga ikkagi ma ei saa aru, miks KTM ei või, või ei taha TM-i ärajäämist otsustada?!?! Kui uut rajalõiku ei saa teha, et pehme, siis kas nad arvavad, et kolmapäeval kui miinuseks läheb külmub see kohe tunniga ära ja nad saavad rada tootma hakata ?!?
Pigem tundub väga sedamoodi, et nad loodavad veel mõnda lolli püüda, kes oleks nõus kalli hinna eest registreerima. Kahju, et KTM end praeguse olukorraga veidi täis teeb.

 
At 13:34, Anonymous Anonüümne said...

Heast huumorist peame me ikka lugu, 13:19, kuid lisaks sellele, et su sõnad liigituvad kõigest huumori kilda, on neis ka 2 väga olulist faktiviga.
But nice try anyway! :)

 
At 13:56, Anonymous Anonüümne said...

to 13:30
Ära kibele-vähemalt niikaua kui on oldud Wordloppetis niikaua on ka kehtinud reegel, et otsus tehakse viimase nädala esmaspäeval(või äärmisel juhul teisipäeval). Seni pole veel juhtunud ,et peale esmaspäevast negatiivset otsust oleks pühapäevaks lumi maha tulnud, küll aga on vähemalt korra (2004) juhtunud vastupidine.

 

Postita kommentaar

<< Esileht