neljapäev, august 04, 2016

Pullerits: Kuidas käib Eesti spordis mäng rahaga?

Eesti tippsportlase elu on nagu ameerika mägedel (alates 1.40) – eales ei tea, mis sind ees ootab ja mis ülehomne toob. Minu käsutuses on dokumendid, mis näitavad, kuidas käib ametnike suva järgi raha jagamine ja ümberjagamine.

Alustame EOK dokumendist, koostöölepingust alaliitudega, mis puudutab Rio olümpia eelseks ajaks kinnitatud spordialaliitude olümpia ettevalmistusprogrammide toetamist. Seal on meile oluline punkt 4.5., mis ütleb:

«OM ettevalmistustoetuse otsustab Liit, kes tagab olümpiaettevalmistuseks Liidule eraldatud rahalise toetuse suunamise eelkõige ja Rio de Janeiro OM kandidaatidena arvele võetud sportlastele, nende treenerite ja teenindava personali sihipärasele tegevusele olümpiamängudeks valmistumisel.»

Nagu kirjutasin ja nagu mäletate, sai 400 meetri tõkkejooksja Jaak-Heinrich Jagor (fotol paremal) mullu septembrist detsembrini EOK-lt EKJL-ile tema toetamiseks eraldatud 1330 eurost kuus kätte 540 eurot. See on 40,6 protsenti. Ehk teisisõnu: enamus toetusrahast läks mujale, väidetavalt – sest see pole kontrollitav – teiste, peamiselt noorte sportlaste toetuseks, millest EOK ja alaliitude lepingus pole isegi mitte poole sõnaga juttu.

Kas see on raha otstarbekas ja lubatud kasutamine või on siin vaja kapitaalset auditit ja koguni äkki mingit põhjalikku uurimist? Sest see raha kadu ehk mujale iikumine meenutab ju arengumaadele saadetava abi saatust: Rotterdamist lähevad doonorriikide toel teele suured laevad riisilaadungitega, aga see, mis lõpuks Aafrikas abivajajateni jõuab, on paar kausitäit.

Minu käes on veel teinegi dokument, see juba salajasem, mis puudutab seda, kuidas tagatubades asju aetakse ja raha jagamist arutatakse. Selle pealkiri on «EKJL saavutusspordi rahastamise põhimõtete alused 2016. a.». Olgu rõhutatud, et tegemist on projektiga, ent see näitab seda kujukamalt, kuidas arutatakse rahaga ringi käimist.

Keskendume ses dokumendis olümpiatasemega sportlaste toetustele. Arutelu ajal olid kehtivad summad järgmised:

Stipendium 540 eurot kuus ehk 6480 eurot aastas
Treeningutoetus 2200 eurot aastas
Treeneri treeningutoetus 500 eurot aastas
Füsioteenus 640 eurot aastas
Tervisekontroll 450 eurot aastas

See teeb kokku 10 270 eurot aastas ehk 856 eurot kuus. Aga EOK järgi pidi toetus olema 16 000 eurot aastas ehk 1333 eurot kuus. Seega, vahepealt pidanuks projekti järgi 477 eurot kuus ehk 5730 eurot aastas kusagile mujale minema. Kuhu ja mis alusel?

Tuhandeid kordi on igasugu tasandeil korrutatud, et Eesti spordis on raha vähe. Kurb, kui selle vähesegi jagamine ja liikumine põhjustab küsimusi, arusaamatusi ja kahtlusi. Sel juhul ei saagi spordile rohkem raha anda, sest siis tekiks ilmselt võimalus, et veelgi suuremad summad kaovad veelgi suuremate küsimärkide taha ja alla. Siis muutuks Eesti spordis vähegi üleelatavad ameerika mäed palju pöörasemaks.

Foto 1: Eesti olümpiakoondise liikmed, kes lähevad Riosse olümpiamängidele, käisid 19. juulil Kadriorus külas president Toomas Hendrik Ilvesel. Pildil EOK president Urmas Sõõrumaa, maratonijooksjad Liina, Leila ja Lily Luik. Foto autor: Liis Treimann, Postimees/Scanpix
Foto 2: Jaak-Heinrich Jagor Amsterdamis EM-võistlustel. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 3: President Toomas Hendrik Ilves 19. juulil Kadriorus Eesti olümpiakoondise liikmete vastuvõtul maratonijooksjate Liina, Leila ja Lily Luigega. Foto autor: Liis Treimann, Postimees/Scanpix

31 Kommentaarid:

At 12:51, Anonymous Anonüümne said...

Mehise Viru jutt nüüd paberil) Tubli Priit.

 
At 13:50, Anonymous Martin, spordiimagoloogia magistrand said...

Teie kolleeg Vahur Kersna. Kuulsus hakkas maha käima. Mida teha? Kersna läks soovahetusoperatsioonile. Operatsioon õnnestus. Nüüd on Riigikogus ja priiskavat palka-pensioni. Peaksite teiegi midagi muutma, hr Pullerits. Pingile jäetuna on teil Rio suhtes muidugi kirves põues. Pöörake see enda eduks. Õudukate kirjutamisel olete juba mõningast edu saavutanud.

 
At 14:08, Anonymous Anonüümne said...

Ja mis siin jutus vale on, 12.51? Mis tähtsus, kellelt andmed, peaasi et need on paberil kontrollitavad ja kinnitatud.

 
At 14:31, Anonymous Anonüümne said...

Üks huvitav situasjon Norramaalt http://www.dagbladet.no/sport/russisk-lag-kastet-ut-av-norway-cup-etter-overfall-og-slasskamp/60358306
Venemaa Stavropoli 14-aastaste poiste jalgpallikoondis andsid Norras Cup võistlusel norra poistele lihtsalt peksa. Kusjuures tegu olevat riiklikult korraldatud ettevõtmisega. Vene noormehed järgisid oma treeneri korraldust.
Riost kõrvaldamine hakkab end tasapisi kätte maksma. Maailma ajakirjandus teatav, et WADA "keiss" on täielikult lagunenud. Tõenditest ei räägi enam mitte keegi. Venelane võtab aga varem või hiljem oma, selles pole kahtlust.

 
At 15:27, Anonymous Anonüümne said...

Martin Šmutov, Õhtulehe uus peatoimetaja. Kuulsite?

 
At 15:38, Anonymous Anonüümne said...

Punkt 4.5. sisaldab sõna eelkõige. Kogu lugu.

 
At 16:08, Anonymous Anonüümne said...

Kes on süüdi,et rahaga segased lood, härra Mägi või härra Maa?

 
At 16:56, Anonymous MargusM said...

Kas hr.Pullerits on nüüd sportlaste audiitor-pearaamatupidaja ?

 
At 17:30, Anonymous Anonüümne said...

Ei midagi,lihtsalt kahju et Priit koos Mehisega koju jäävad)

 
At 18:16, Anonymous Anonüümne said...

Mehine on Rios kui viis kopikat, kes siis naiste rannavollet kajastab!?

 
At 19:13, Anonymous Risto M. said...

http://rio2016.postimees.ee/3788717/galerii-kangertil-rios-varvi-muutev-voistlusratas

 
At 22:08, Anonymous Anonüümne said...

D-riigi 271 atleeti on ROKilt saanud loa võistlemiseks, arv pole lõplik - see kasvab. WADAle ja ajakirjanikele tõmmati müts rämedalt silmile.

 
At 23:11, Anonymous Anonüümne said...

Rattasõit Pulleritsu unelmate maal Ameerikas. Tour of Utah 2016, 3. etapp.

 
At 23:36, Blogger Priit Pullerits said...

Kas nad Moabist ka läbi lähevad?

 
At 00:10, Anonymous Anonüümne said...

Küsiks parem blogiperemehe käest, et kuidas kondid ka paranevad?

Tagantjärgi võiks ju isegi rõõmustada, et Valgas mõne ristmiku peal driftisõpradega kokku ei saanud. Sellegi poolest võiks driftijatega saada väga eksootilise intervjuu. Usutavasti tõuseks Priidu reiting sellega hüppeliselt. Tal ju kah ikkagi miski driftimise kogemus ristmike peal, pealegi veel selline, mis täiesti käest läks. Sellise kogemusega peaks saama suurepärase rapporti intervjueeritavaga ja üksteisemõistmine saabub poolelt sõnalt.

 
At 00:39, Anonymous Anonüümne said...

Jah, täisedu paljudelt föderatsioonidelt. Seevastu IAAF Seb Coe juhatamisel tegi venelastele ära. Brittidest rohkem vihkavad venelasi vahest vaid poolakad.

 
At 04:53, Anonymous Martin said...

Käes on august,
ütles August,
pistes pea välja august -
vaatama, kas maailm
alles toibub paugust.
Õhus lendab üksik jalg -
nagu hüppaks kaugust!

CASi otsus siis tuli. ROK-ile negatiivne. Sama asja eest ei saa kaks korda karistada.
Taaramäe võrdleb Riot 1936. a Berliini mängudega.
Hea võrdlus. Saksamaal 1936 juutide süüs ei olnud mingit kahtlust. Aga Hitlerilgi ei õnnestunud kõiki juute olümpialt kõrvaldada.

 
At 10:15, Blogger Priit Pullerits said...

Ega too CASi otsus, nagu aru võib saada, venelasi aita, nende koondis on 271 ja kogu lugu:
https://www.rt.com/sport/354666-cas-rules-ioc-criteria-unenforceable/

 
At 11:16, Anonymous Anonüümne said...

Lobamokk on lobaajakirja peatoimetaja. Priit, kuidas tähistate?

 
At 12:07, Anonymous Anonüümne said...

PP blogi on tuttav isegi Winnie Puhhi tegelastele, kellest 2 telemaastikul suvesangarite nime all tegutsevad. Nimelt küsiti ühelt taadilt eile, et milliseid pükse ei saa jalga panna? Ja vihjena (kuna taat polnud just teravaim pliiats) viidati PP blogile. Loomulikult polnud see tegelane säärase kõrgkultuuriga kursis (kuigi pakkus "argpükse", mis sobis ka vastuseks), aga saatejuhid pidasid silmas ikka PP lemmik-väljend-pükse.

 
At 12:36, Anonymous Anonüümne said...

Alberto Contator sai klenbuterooli tarvitamise eest 18-kuulise keelu ja kohe meedias väärilise sõnapeksu.

Sundby sai veel kangema aine tarvitamise avastamise järel vabalt edasi võistelda ja "parim" olla, lõpuks väikese noomituse ja keelu suvel 2-kuud taliala võistlustel osaleda. Talvel on taas "parimatest parim". Miks ma niisugust lora edastan? Lora allikas: Sundby tarvitas avalikkusele esitatud andmetel Symbicorti, mis on kahjuks mingis ulatuses lubatud aine (astmaatikud, kellel on tervis kehv, peavad ju ometi väga head tervist nõudval spordialal osaleda saama), tarvitas seda üle lubatud määra. Symbicort sisaldab budenosiidi ja formoterooli. Viimane on aga tõestatult kangeb kui klenbuterool või näiteks albuterool, abiks näiteks skleroosihaigetel. Aitab külmetusi vältida ja palju suuremate treeningmahtudega külmas õhus või ülekoormusseisundis treenida. Ja siinse blogi lugejad teavad kindlasti peast öelda, kui mitu % Norra koondisest neid anaboolseid steroide sisaldavate astmaravimite peal on. Olen isiklikult kõrvalt näinud skleroosikannatusi, ka neil oleks õigus koondise tasemel tervist omada ja olümpiale pürgida...


Kes tahab lähemalt guugeldada, siis Harcourt, Schertzer, Ryall ja teised tegid juba kümme aastat tagasi teadusliku uuringu: "The findings indicate that formoterol has considerably more powerful anabolic effects on skeletal muscle than older generation beta(2)-agonists (like clenbuterol and albuterol)". Ometi lubas WADA 2009 armsa Marit Björgeni palvel selle aine kasutamist väikese arsti ettekirjutusekesega.

 
At 13:05, Blogger Priit Pullerits said...

Väga hea teema, 12.36. Sundbyst - mida ei räägita või ei osata lugeda, on tema tarvitatud arztimi kolossaalne hulk. Mul spetz käepärast võtta ja ta ütles, et nii suuri koguseid manustatakse siis, kui on akuutne juhtum. Teisisõnu, Sundby peaks olema pooleldi hauas, et nii palju on vajadus seda susse lahmida. Tõbrikud need norrakad.

 
At 13:48, Anonymous MargusM said...

Jahh, tõbrikud need norrakad.
Kuid kui PP suudab seda teemat hoida ainult enda blogi kommentaariumis siis see on ikka masendav küll, arvestades kui kõva mees ta on teisi oma blogis sildistama..
Tundub et lähenev olümpia on Priidu vaate ahtakeseks tõmmanud. Viimati mäletan et pidi igav ja mõttetu olema.. ehk siis eksootilised aja väljaarvatud.
Tagasitulles tüviteksti juurde siis kuidas luud elavad ja ..mis saab edasi?

 
At 15:39, Anonymous Anonüümne said...

Esimese võidu Rio olümpial saavutasid vene juristid, teatavad Venemaa uudisteagentuurid.
Priit Reinovitš, kui teile antaks delikaatselt teada, et teid tahetakse autasustada Venemaa medaliga, mida teeksite? Teil on ju teeneid, seda ei saa eitada?
Kõrgemate ordenite juurde käib Venemaal ka rahaline preemia.

 
At 17:00, Anonymous Anonüümne said...

Strade Bianche 2016 rattavõidusõit Itaalias.

 
At 17:56, Anonymous Anonüümne said...

Kas Priit ikka eitab, et AV juhtumi puhul oli käivitavaks jõuks vajadus lugeda omaniku soove telepaatilisel teel ning tal ei olnud norrakate sohi tegemise kohta absoluutselt mingit kõhklust?

 
At 23:22, Anonymous Anonüümne said...

Venemaa naisjalgrattur Olga Zabelinskaja on lastud olümpiale. ("Absurdi vastu võib ja peab võitlema" - Venemaa olümpiakomitee esimess Žukov) Miks ei ole olümpial aga Venemaa hetkel parim maanteerattur Ilnur Zakarin, Girol 2016 ja TdF 2016 väga häid sõitu teinud noor rattasportlane? Miks Taaramäe võistkonnakaaslase kaitseks sõnagi pole lausunud? Kas põhjus on sama, mis Ukraina ujujatel, kes Venemaa ujujate kaitseks avalduse tegemist karmi poliitilise "paikapanemise" alla sattusid? Kõik vanas heas KGB stiilis.

 
At 08:00, Blogger Unknown said...

true religion sale
michael kors outlet
christian louboutin outlet
moncler coats
michael kors outlet store
canada goose jackets
christian louboutin shoes
ralph lauren shirts
polo ralph lauren
michael kors handbags outlet
20170214lck

 
At 04:38, Blogger Unknown said...

longchamp
jordan shoes
michael kors outlet
nike basketball shoes
nike mercurial
yeezy
pandora jewelry
hermes belts
foamposites
golden goose

 
At 04:28, Blogger adidas nmd said...

nike outlet
browns jerseys
ray ban sunglasses
rolex replica
dolphins jerseys
mlb jerseys
coach factory outlet
nike outlet store
fitflops sale clearance
ralph lauren outlet

 
At 09:26, Blogger Unknown said...

uggs outlet
coach outlet online
michael kors handbags
nike outlet
uggs outlet
christian louboutin shoes
new york knicks jersey
louboutin shoes
carolina jerseys
coach outlet

 

Postita kommentaar

<< Esileht