reede, oktoober 13, 2017

Pullerits: Kuidas jalgpall upitab end teistest kõrgemale?

Selleks, et enam niipea ei peaks jalgpalli juurde naasma – tõesti, kaua võib?!; ennastki hakkab juba häirima... –, klaarime siin veel ühe asja ära, mis paljastab jalgpalli häbitut eneseupitamist. Nimelt väidavad jalgpallifanaatikud, et nende ala on kõige populaarsem, mida tõestavad vaatajate suured arvud (fotol paremal).

Ei tõesta. Ja ma ei hakka siin pikalt rääkima sellest, et jalgpallurid tahavad riigi raha abil ehitada suuremaks oma esindusstaadioni, kuigi on teada, et toosama staadion ei suutnud isegi väidetavaks sajandi mänguks Brasiiliaga tuua tribüünidele täismaja. Ja ma ei hakka siin rääkima ka sellest, nagu hiljuti teile teatasin, et Eesti meistriliiga mängude pealtvaatajate arv on keskmiselt 289 – ja seda koos piletita publikuga.

Räägime siin Eesti koondise mängudest. Kui palju on neil pealtvaatajaid?

Jalgpalli liit kinnitas mulle, et Eesti koondise kodumängudel käib tribüünil keskmiselt üle 6000 inimese. See info vastab tõele. 2018. aasta MM-valiksarja viit kodumängu külastas kokku 30 540 pealtvaatajat, mis teeb keskmiselt 6108 inimest mängu kohta. Viimases mängus Bosnia ja Hertsegoviina vastu (fotol vasakul) oli vaatajaid 4967, eelviimases kodumängus Küprose vastu 6252. Mis on ilus arv, aga... ei ole ka. Sest ametlikel andmetel on staadionil kohti 10 340.

Niisiis, miks olid mängus Bosnia ja Hertsegoviina vastu rohkem kui pooled kohad tühjad? Miks jalgpallifanaatikud, kes pidid ju nii tulihingelised olema, jätsid Eesti koondise kodus poolenisti toetamata? Siin, nagu öeldakse, on sügav analüüsi koht.

Kuna see analüüs jalgpallihaigete suust sumbuks nagunii demagoogiasse ja targutamisse, nagu sumbuvad Eesti koondise rünnakud siis, kui juba vastase poolkaitse vastu tuleb (fotol paremal), vaatame pigem tõsiasju. Küsides: kas Eesti jalgpallipublik on Eesti suurim publik?

Ei, ei ole. Ja siinkohal, olgu rõhutatud, ei saa jalgpallifanaatikud pugeda vabanduse taha, et staadion on liiga väike. Nagu just jalgpalli liidu ametlikele andmetele tuginedes näitasin, pole Eesti koondise kodumängudes isegi 60 protsenti kohtadest täidetud.

Mis ala toob Eestis rohkem pealtvaatajaid kohale? Näiteks autoralli. Üle-eelmisel suvel proovisin Tartus mingi suvise ralli linnakatsel raja äärde pääseda, aga lootustki polnud. Umbes neljakilomeetrine ring oli publikust paksult umbes. Iga meetri kohta tuli vähemalt 3-4 inimest.

Mõistagi ei saa unustada Otepää MK-etappe (fotol paremal). Neil käis ju omal ajal umbes 10 000 pealtvaatajat. Ja see ei olnud inimestele sugugi mõnus ega lihtne. Enamik pidi sõitma kodunt kaugele, seda esiteks. Ja teiseks: kas te olete talvel tunde ühel kohal seisnud? Uskuge, see ei ole mõnus, meeldiv ja soe. Aga tuhanded tulid ja seisid. Ja elasid kaasa. Mäletate, isegi Brasiilia, oma ala absoluutne tippmeeskond, ei suutnud Eesti pealinnas nii palju inimesi staadionile tuua... nagu suusatajad kauge väikelinna servas metsade alla.

Mis seal salata, olen isegi võistelnud suurema publiku ees kui Eesti jalgpallimeeskond kodustaadionil. 2004. aasta varasuvel toimus Tartus puupüsti rahvast täis Raekoja platsil (fotol vasakul) Eesti esimene munakivisuusatamise võistlus, kus sain startida koos Andrus Ansipi ja Meelis Atoneni ning Raul Olle, Jaak Mae ja Andrus Veerpaluga. Ükski noist ei võitnud toda võistlust. Kuigi, mis seal salata, Mae osutas finišisirgel mulle väga sitket vastupanu, aga kontrollisin olukorda kindlalt.

Eks neid võistlusi leiab veel, mis jalgpallile, vähemalt koduses mastaabis, sageli silmad ette teevad. Kas või Miss Valentine’i iluvõimlemisvõistlus Tartus. Tegelikult on väga raske vaielda vastu tõsiasjale, et ka rattasarjades leidub piirete ääres rohkem kaasaelajaid ja vaatajaid kui kodustel jalgpallimängudel. Kes aga tuleb väitma, et Eesti jalgpallikoondise mängudel on kodus ikkagi rohkem vaatajaid kui mõnel maastikuratta etapil, siis arvestagu, et võrrelda on viisakas ja õiglane ikka võrreldavaid üritusi. Kui Eesti korraldaks ka keset Tallinna või Tartut mingi kõvade sõitjatega rattajõuproovi, kus kõik omadki mehed võiduvõimalusega stardis, küll siis tuleks sinna kaasa elama vähemalt viiekohaline rahvaarv. Nagu on tulnud Otepääl.

Fotod 1-3: Eesti kodumäng (1:2) Bosnia ja Hertsegoviina vastu. Fotode autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 4: Publik Otepää 2001. aasta MK-etapil. Foto autor: Mati Hiis, Õhtuleht/Scanpix
Foto 5: Eesti esimese munakivisuusatamise võistluse start Tartus Raekoja platsil mais 2004. Vasakult: Priit Pullerits, Meelis Atonen ja Raul Olle. Foto autor: Ove Maidla, Postimees/Scanpix
Foto 6: Kodune Eesti jalgpallimäng Flora ja Levadia vahel ei too tribüünil pooligi kohti täis, ent seegi väike publik vajab, et turvamehed oleks valvel. Foto autor: Mihkel Maripuu, Postimees/Scanpix

60 Kommentaarid:

At 12:34, Anonymous Anonüümne said...

Kuulge kulla Padre või kuidas teid iganes nimetada, Homer Simpson ütleks siinkohal "booooooring". Vahetage plaati, mögaks kisub see ühelt-jalalt teisele hüplemine ja röökimine muudkui samal lainel "jalgpall upitab ennast, jalgpall on ülehinnatud" jne, jne.
Kui teie jaoks on nõme, ärge vaadake, ärge tehke välja, minge sõitke parem üks korralik tiir rattaga või minge kasvõi õllekasse. Vahest saate negatiivsusest üle ja saaks teie asjalikumaid kirjatükke lugeda. Sest peab tunnistama, neid asjalikke on olnud üsna palju.

 
At 12:58, Anonymous Anonüümne said...

Loeb tänane seis, mitte see, mis oli nt 1991. Mida tõestab käputäis vaatajaid? Tasuta rattavõistluse vaatajate arvust olulisem on nende poolt makstud raha korraldajatele. See on ainuke objektiivne hindamise kriteerium. See näitab ürituse kvaliteeti. Pallurid müüsid pileteid kuni 18€-ga 2018 aasta soodushinnad küljetribüünil on praegu saadaval 18 euroga. MK etapil onli rahvast see aasta aga kasinalt 15+€ pileteid lunastamas. Siin panid kindlasti vutisõbrad suusatajatele ära.

Mõned aastad tagasi tehti lahe uuring ürituste mõjude üle - see on see mis loeb tegelikult!
Tsiteerin:"Külastajate kulutuste ja ürituse eelarve kulude suhtarv näitab, kui palju iga eelarvesse panustatud euro tõi piirkonnale tagasi. Analüüs näitas, et iga eelarvesse panustatud euro tõi piirkonda tagasi keskmiselt 4 eurot (vahemikus 0,7 eurot kuni 17,8 eurot)."

On aeg teha jalgpalli mõjuuuring!

 
At 14:14, Anonymous Anonüümne said...

Priit teeb jälle oma tahtmise järgi võrdlusi nagu alati. Võrdleb tänast jalgpalli koondist, kes on maailmas kuskil ma ei tea keskel või tagapool, otepää MK-ga kui meie mehed olid absoluutses tipus. Kas praegu tuleb pealtvaataja vaatama seda meie nalja tiim haanjat :) See oleks vähe pädevam võrdlus. Ralli sama teema, kui tood maailmatipud kohale siis oi mis meie publik tegema hakkab. Ära parem see nädalavahetus Saaremaale roni kui Ott seal sõidab :)
Teiseks pallimänge tuleb vaatama inimene juba seepärast enne kui rattavõistlust või maratoni, sest sul on pidevalt migni tegevus silmade all. Kindlasti on jube huvitav jälgida rattasõitu maantee ääres. Rattaõidul on meil olnud korduvalt Cyclo EMV Tallinna linnas ja stardis nii Taaramäe kui ka Loo, jne. Inimesi oli aga mitte väga palju. Ratturid on ise trennis sel ajal :)
Ehk üldiselt väga mitte mingit emotsiooni pakkuv pulleritsu staili post. Viimasel ajal on see blogi ikka väga hõredaks muutunud.

 
At 14:31, Blogger Priit Pullerits said...

Mehed, ma ju ütlesin alguses kohe, et tõmban siin veel viimast korda jalgpallifanaatikute ülbet eneseteadvust veidi alla, siis läheme kohe palju huvitavamate ja olulisemate ja kandvamate asjadega edasi. Kaljulaid ju näiteks! Ärge teda unustage!

 
At 14:36, Anonymous Anonüümne said...

Tore ootame põnevusega!

 
At 14:55, Anonymous Anonüümne said...

Kahjuks jah pööbli rõõmude vastu ei saa. Neil on ikka ralli ja fussball üle kõige. Gooooool! Pööbel ei mõista mida tunnevad Nibali, Contador, Pullerits ja tema gruppetto paremad mehed pikka kurnavat tõusu sõites kui lihtsurelikud on juba lootusetult maha jäänud aga tõusu jätkub veel 12km. Looja ise tuleb oma väljavalitud meestele appi neil suurtel hetkil. Pööbel ei mõista seda iial. Nende hetk saabub siis kui putsaga kõva litakas vastu nahast kera udjada.

 
At 16:02, Anonymous Anonüümne said...

teeme lihtsa tehte, Eesti MV Meistriliigas on hooaja jooksul 36 vooru, igas voorus 5 mängu ehk 180 mängu. Nagu artiklis õeldud, keskmine pv arv on 289. Järelikult vaadatakse ainuüksi ML 52 020 korda. Palju vaadatakse Eesti MV suusatamises erinevaid distantse kokku? heal juhul 500... Ja arvestame sellega, et suhteliselt samal ajal mängivad veel tuhanded madalamates liigades. Otepää MK toimub kord aastas, suuremad rallid samuti...
kah priit

 
At 17:49, Anonymous Anonüümne said...

Õige sport on individuaalne ponnistus. Kõik ... pallid aga on mängud, hobi, tsirkus. Siin on Pulleritsul õigus. Jalgpallureid võib ju palju olla, enamus neist on pühapäeva veeretajad, ehk siis ei anna isegi tsiklist-amatööri taset välja. Ammugi mitte innuka suusataja taset. Kaugeltki mitte.

 
At 20:45, Anonymous Anonüümne said...

Mul tõmbab alati muigele, kui Pullerits kasutab sõna "mehed". Tähenduses mina ja teie.

 
At 23:46, Anonymous Anonüümne said...

Ma tõmban ühe väitega su rumala ego rentslisse.
Jalgpalli staadionile müüakse pileteid, Tartus tahab iga joodik tulla kõõluma ja vaatama mis toimub.

Mõttetu teema. Millega sa ei saavuta mitte midagi.

Nooh suu vett täis?

 
At 23:49, Blogger Naaber Margus said...

Priidu püha sõda jalgpallivaenulike jutukeste näol läheb iga postitusega aina mannetumaks. Nüüd on viimse hingetõmbega pandud joonele täiesti erinevad asjad ja võrreldud asju mida kaine mõistusega võrrelda pole võimalik.

Keset linna toimuv rattasõit kus pealtvaatajana läheb kirja iga vanamutt kes korraks raja ääres pilgu ratturitele tõstab vs 1500 kroonise piletihinnaga(mis oli sel hetkel inimestele ikkagi šokkhind) EST:BRA matš??? Tule taevas appi mis võrdlus.

Isegi kui siin mingi jalgpallisõda korraks oligi, siis Priit on selle omaenda "tõestusmaterjalidega" nii selgelt kaotanud, et mul on isegi kahju temast.

Palun naudi oma alasid, mina enda omi ning elu ongi ilus.

 
At 23:55, Anonymous Anonüümne said...

Priidukene, ei tasu jalgpalli mõjuvõimu üle arutledes unustada sinu enda poolt armastatud "money talks, bullshit walks". Või oskad nimetada mõne distsipliini peale 800 m jooksu, mis võiks olla enam kui bullshit võrreldes jalgpalliga?

 
At 01:02, Anonymous Anonüümne said...

Ega kidra näppijad pole just kunagi taiplikusega hiilanud. Muusikale keskendumine on juba munkadele teada tuntud viis kuidas õpetada taipamatutele reaalaineid nii, et see viimastele ka külge jääks. Mul oli ka kursaga kartulaid korjates kaks bassimeest seltsiks, kellel oli pidurdamatu pulli tegemise soov. Kuid isegi siis kui nende pullitamisele füüsiline tõkend tehti ukse lukustamise näol, siis ei pidanud neid kitarriste see tõkend mitte ja korraldasid majutuskohas paraja veeuputuse. Iseloomulik on veel, et nende pullimeeste kamraad vegeteerib tänaseks soojal kohal ja esineb regulaarselt meedias ajupesu kõnedega. Eks ta ole, et need muusikud ikka kõige vägevamate hosiannasid laulavad. Vutiäri vajab ka oma muusikuid. Kus raha, seal võim. Teisisõnu padre ajab õiget asja aga sõda on kaotatud. Kui ikka täpset kätt ei ole siis ei tasu Koljatiga mõõtu võtta.

PS Huviga jälgime, et kas pull Taavi pärast pesu riputatakse puhtamana kui kunagi varem nt RB etteotsa.

 
At 13:29, Anonymous MargusM said...

1:02 sa keera oma kassetil nüüd teine pool ja rahune maha. Naaber Margus julgeb oma nime all öelda välja oma arvamuse ja see on igati OK. Asjasse puutumatult tema halvustamine pole seda mitte!
See mis broiler Taavist edasi saab
huvitab ka mind, ja ajastus missugune, tõeline peenhäälestus.

Kommentaariumis levivale individuaal spordialade ülistusele võiks ka piiri panna, millepoolest meeskonnaalad kehvemad on.. pealegi, kes veel ei tea, siin ülistatud rattasport on maanteel meeskonnatöö ja maastikul individuaalsem ala :)
Täna toimuvad Eesti meistrivõistlused ühel põneval rattaspordi alal, head vaatamist!

 
At 14:34, Anonymous Musta pori näkku said...

Pillimehed on noorelt vägagi julged ja naiste maiad. Ka vutimehed pidavat hästi naisi saama. Arusaadav, et ala meeldib. Miks peab aga oma ala klassikute blogis haipimas käima. Tänapäevane internetimull võimaldab ju viibida rahulikult oma lemmik saitidel ilma, et peaks võõral alal trollima. Kas tõesti pole palli tagujatel oma kohta kus üksteist kiita? Selline iidne ala ja nii nadid fännid.

 
At 16:21, Anonymous Jesper said...

Aga miks ei või pallimängu vaatajad olla ka vastupidavusalade harrastajad? Üks ala ei pea ilmtingimata välistama teise ala harrastamist

 
At 17:36, Blogger Priit Pullerits said...

Veel kaks varem mainimata asja sellest vutist versus rattasõidust:
- ei ole kuulnud rattaspordis ega muudel vastupidavusaladel piletitega hangeldamisest jms-st;
- ei ole kuulnud rattaspordis ega muudel vastupidavusaladel kokkuleppetulemustest ja ennustamisega/panustamisega manipuleerimisest.

Aga telekas räägib EOK president Urmas Sõõrumaa parajasti sellest, miks ta teeb Savisaarega koostööd...

 
At 17:45, Anonymous Anonüümne said...

Nõus härra Pulleritsuga. Inimest arendavad spordid on õilsad. Jalgpall aga on rõve. See on üles ehitatud saamahimule, verehimule, ärapanemisehimule.

 
At 17:55, Anonymous Karl S said...

Millest kirjutab tänases Postimehes kunagine suusablogi isafiguur Pärtel Piirimäe?
Loeme :
Jalgpall, ja eriti selle ümber loodud petlik ja võrgutav "fännikultuur" - see on valitsevate klasside ideoloogiline tööriist rõhutud klasside klassiteadvuse hägustamiseks.

 
At 18:31, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole kuulnud jalgpallis pidevast dopingu tarvitamisest erinevalt jalgrattaspordist, murdmaasuusatamisest ja 800m jooksust.

 
At 18:40, Anonymous Anonüümne said...

No tule taevas appi! Spordil ja naljategemisel on vahe. Eelnimetatud aladel loeb võit ja aeg. Jalgpallis tuled mm meistriks ka siis kui varumeeste pingil istud.

 
At 18:42, Anonymous MargusM said...

* kui Priit pole kuulnud rattasõidu kokkuleppevõitudest siis tõesti.. palju õnne spetsialist!
* kas rattaspordis müüakse raja äärde pileteid?
* dop´i oli ka jalgpallis kümnend tagasi väga palju, nüüd vist mitte, ka seal möllab WADA.

 
At 18:56, Anonymous Anonüümne said...

Dop pallimängudes tuleb tõsiselt võtta juhul kui sportlane tahab kiiresti vigastusepausilt tagasi tulla. Aa jah tänane profiliigad on väga intensiivsed. Kindlasti aitab doping taastuda et järgmisel kohtumisel taas madistada jõuaks.

 
At 19:01, Anonymous Anonüümne said...

Priit, sul juba omajagu vanust ka, mis sa ikka selle jalgpalliga jageled ja oma vererõhku üles ajad, las see jalgpall olla, ega meie väheste väljavalitute jõud sellest üle ei käi. Sai rammu proovitud, sai maadeldud selle pööbli harrastusega, aga no tunnistagem endale tõde, et me oleme ikka samas seisus, kus enne vutisõja algust. Seega pigem olgem õnnelikud, et meil on oma vastupidavusalade distsipliinide salaühing, kuhu iga suvaline töllerdis ei pääse.
See on meie saatus, meie õnn ja meie kannatus.

 
At 19:18, Anonymous Anonüümne said...

19:01 on väga asjalik kommentaar. Priit sellele mehele saada auhind. Nii hästi pole keegi meie salajast hinge avanud.
Omalt poolt lisan et eestlane on ajaloos kasvanud individualistiks. Ei visku tema rinnaga šaiba ette värava päästmiseks. Maksimaalne on neljased võistkonnad nagu sõudmine ja vehklemine. Suuremad, viiesed kuuesed nagu kossus on juba liiga. Siis on neegreid ja ukrainlasi appi vaja. Ptüi raisk hinge teeb täis selline muinerdamine. EOK president suudleb õigeusu kirikus ikooni. Niipalju teile eestlaslikkust omaenda majas.

 
At 19:29, Anonymous Anonüümne said...

Padre Pullerits võidab alati. Isegi siis kui ta kaotab. Mida juhtub väga harva. Peaaegu üldse mitte.

 
At 19:51, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, see on õige, 19:01, et vastupidavusalade tegijate sekka pead ikka koha ise kõva pingutuse ja tööga välja võitlema, siis niisama tugitoolisoojendajad, õllejoojad ja fuck-you-röökijad (Eesti kaasus!) ei pääse.
Jah, MargusM, 18:42, müüakse küll rattasõidus pileteid - näiteks trekivõistlustele.
Jalgpallis, 18:31, on dopinguproovide võtmisega vist nigelad lood, kas seda tehakse seal ikka nii järjekindlalt ja halastamatult, nagu rattasõidus. Mul on andmeid, et mitte. Sest mis siis saaks, kui Messi ja Ronaldo vahele peaks jääma - jalgpall kui äri vajuks kokku. Seda ei saa lubada. Seetõttu ei sa ka korralikku ja põhjalikku dopingukontrolli lubada. Eks küsige, kui palju andis omal ajal proove Erki Nool ja kui palju Martin Reim või Raio Piiroja. See seletab kõik.

 
At 20:53, Anonymous Anonüümne said...

Rattasport on määritud ja kaotas oma moraali raha tulekuga. Aga mis sa neist lääne vurledest tahad? Sellised nälkjad nad on. Üllusest ja suuremeelsusest pole neil sooja ega külma. Meie maal püsib tsiklism aus ja kuulsuses kuna siin pole mammona järele jooksmist ja saatana kummardamist paljuski tänu Padre ja tema sõprade eeskujule. Nii hoida edaspidigi!

 
At 21:06, Anonymous Anonüümne said...

Ehhee, ega ma ei öelnudki, et ei tarvitada, ütlesin, et sellest ei kuule. Küll aga kuuleb sellest palju 800m jooksus, velospordis ja murdmaasuusatamises. Ega vist ei ole siis ju hea mainega alad. Seetõttu peabki siin neid puhtaks pesema nagu määrdunud rõivast.

 
At 21:14, Anonymous Anonüümne said...

Kogu lugupidamisest tsiklitesse tekitab minus arusaamatust, et miks peab cyclokrossi rada läbima rattaga. Täna läbis võitja 60 minutiga 15 km-i. Ilmselgelt teevad eesti parimad jooksuhuvilised samal rajal cyclistidele pähe kui ei peaks 7 kilose rattaga jändama. Põhimõtteliselt kui jooksud kätte võtta ja raam seljale kinnitada, siis jõuaks napilt cycloeliidile ka jooksu eliit päkkasid näidata. Kas pole veider rattasõidu mõnitamise ala väljamõeldud? Oleks siis maksulisi pealtvaatajaidki. Ei. Isegi niisama huvilisi ei ole. Sürr värk. Rohkem nagu klounaad.

 
At 22:52, Blogger Priit Pullerits said...

Täna teatas AK spordisaade, et Rakveres oli sealse Tarva ja TÜ korvpallikohtumisel üle 800 pealtvaataja. Seega peaagu kolm korda rohkem kui jalgpallis keskmiselt - ja see on korvpallis alles hooaja algus, kus mängudel pole mingit kaalu veel. Ma ei saa aru, kust tuleb see alusetu jutt Eestis, et jalgpall on sportmängude ja üldse spordi kuningas ja kuidas oi kui paljud armastavad jalgpalli ja jalgpall on popp ja jalgpallil on fännibaas jne jne... Täideti idiootne ja absoluutselt tühi jutt ju! Mingi fakt ei toeta seda Eestimaal!

 
At 23:43, Anonymous Anonüümne said...

Priit kes peab rattasõidu spetsialistiks ja pillub slängi vasakule, paremale pole kuulnud rattaspordis kokkulepetest?
Sama loll on väita et vastupidiselt rattaspordile jalgpallis dopingut pole.

Terve kriteeriumite sõitude kaskaad rahajagamisele ülesse ehitatud.

Ja ära ostetud sõite on teada 10 kui mitte 100. Viimasena vast kuulsamaid Vinokurovi Londoni kuldmedal.
Asi oli vaat et traditsiooniks nõrgemal meeskonnal kes tuuril kollast liidrisärki üksi kaitsta ei jõudnud et palgati appi mõni teine meeskond. Palgati selle sõna otseses tähenduses.
Midagi häbiväärset siin pole Hinault ei häbenunud ka tunnistada et ostis endale maailmameistri tiitli.

Teil Priit soovitan pisut rohkem jalgratta ajalooga tutvuda, ennem kui ennast spetsialistiks peate ja vastavalt käitumis poose võtate.
Mille puhul on tulem hale.

 
At 00:16, Anonymous Anonüümne said...

PP on jalgpallile tublisti reklaami teinud, see on hea.
Aga kelle poolt suur juht ja õpetaja ka valis?

 
At 01:02, Anonymous Anonüümne said...

Kristjan Kalkun on küll oma kunagise taseme hale vari, aga sellist prohmakat ta küll ei tee, et räägiks Rakveres Tarva ja TÜ korvpallikohtumisest. Iga vähegi spordiga kursis olev inimene teab, et Rakvere Tarvas ei mängi tänavu meistriliigas. Jälle püüab padre blogi lugejaid vassimisega segadusse ajada.

 
At 08:28, Anonymous Anonüümne said...

22:52 Padrelt väga hea repliik.

 
At 08:41, Anonymous Anonüümne said...

Ja mis kokkulepped eestlaste lemmik spordialal rallis käivad? Ja miks promob Postimees esimese uudisena rallit? Saarlastele määriti mekk moka peale oma mehe konkurentsitu võiduga. Miks peaks seda kokkumängu normaalsetele eestlastele pühapäeva hommikul peale pressima? Suures maailmas oli tõsine sport Kona triatlon ära peetud kus meiegi mehed higistasid. Sellest pole silpigi. Kui kunagi olid eestlased tõsised spordimehed siis tänaseks on jäänud vaid kommerts alad nagu jalgpall ja pokker. Häbi mehed, kas on teil on häbi?

 
At 09:04, Anonymous Kuljabin Viktor said...

Meil on tõesti häbi, aga see on alles algus. Saksamaa futbolistid on asunud ameerika niggade eeskujul põlvitama mingi sotsiaalse ebaõigluse vastu. ??? Kuhu on maailm minemas? Mis kurram neil viga on? See on ju taas mingi häkk rahvusriikide tülli ja lörri ajamiseks. Neile makstakse et nad oma totakat nahkkera taga ajaksid aga nüüd harrastavad mingit klassivõitlust. Mul on nii vastik tunne et viskan arvuti kaevu juba. Nagu mingid krdi neegrid põlvili. Putin peaks neile sinna omoni kumminuiadega peale saatma siis näevad mis on sotsiaalne õiglus.

 
At 09:19, Anonymous Anonüümne said...

Loodame et Padre tuleb ja oma hinnangu annab kogu sellele pornole. Loodame et see on mürgine.

Kurat kas aus valge mees peab kogu selle kammajaa kinni maksma?

 
At 09:44, Blogger Lauri Peil said...

Ilmselgelt tahaks siis näha neid parimaid jooksuhuvilisi rajal rattahuvilistele pähe tegemas, võib-olla oleks neil tõesti eile väike lootus olnud aga ma siiski kahtlen selles...

Mis puutub CX sürreaalsusesse või klounaadi ja rattaspordi mõnitamisesse, siis sellega ei saa mingi nurga alt nõustuda. Süvene natuke rohkem sisusse ja tausta ja oh üllatust, avaneb hoopis teistsugune pilt. Tõesti, eilne rada oli hirmsasti mudane ja ei soosinud kiiret rattasõitu aga ilma vastu on raske saada, kui ikka sajab nädal aega jutti, siis lähebki maapind pehmeks.

Siit ka üleskutse - selle asemel, et anonüümselt kritiseerida, tule ühele või teisele võistlusele kohale ja sõida ise või lihtsalt ela teistele kaasa ja tunneta seda emotsiooni kohapeal. Ei olnud ei eile ega ühelgi eelneval võistlusel näha kurbi nägusid, üle finišijoone tuldi mudaste ja väsinutena, naeratus näol.

 
At 09:44, Anonymous Anonüümne said...

Õudne tõesti. Aga nii see vist läheb. Kuna sport on meedias nähtav, siis läbi selle on kerge oma protesti või "sotsiaalset sõnumit" esile tuua.

 
At 10:10, Anonymous Anonüümne said...

Taas negatiivsed uudised ja ikka seoses jalgpalliga.

 
At 11:01, Blogger Priit Pullerits said...

Uudis on see, et Tanel Kangert võttis eile naise. Tubli mees! Palju õnne.

Eile telerist CX pilti vaadates tabas mind ka mõte, et see ei ole kindlasti ala, mida mina tahaksin teha. Ja paljud vist ei taha. Enamik ei taha. Sest stardis oli mehi ikka hirmus hõredalt, silma järgi umbes vaid kahe jalgpallimeeskonna jagu. Miks nii vähe?? Ei olnud ju muid võistlusi, et saaks õigustuseks öelda, et osalesid mujal.

 
At 11:50, Blogger Lauri Peil said...

Vastupidi, järjest rohkem inimesi tahavad seda ala proovida! Esimene start tuli kaheks lüüa, sest M14 poisse oli stardis pea 60! Meesjuuniore ja -seeniore oli ka stardis rohkem kui kunagi varem. Miks ei olnud rohkem? Hea küsimus, võibolla litsentsinõue ja EMV hirmutab liialt aga see on kõik peas kinni, eriti harrastajatel.

Ning Priit, vana jooksjana peaksid sa just seda ala proovima, paned oma vanuseklassi arvestuse kinni nagu naksti. No ja kui kaotad ka korraks tasakaalu, siis kukud enamasti pehmesse liiva või mutta, ainus kahjustus on haavatud enesehinnang. Enne arvamuseavaldamist, et enamik ei taha seda ala proovida, oleks ju aus siiski korra tulla ja proovida, sest mis kogemuse pealt sa muidu räägid?

 
At 11:57, Anonymous MargusM said...

Priit, väga mage on eilset uudist siin hõisata.
CX on huvitav ala, põnev vaadata ja sõita. Kui spetsialiste kuulasid siis oli ikka väga palju huvitavat talletada.
Et miks nii vähe? Sellepärast et sa passid seda telekast selmet rajale minna. Annab juurde koordinatsiooni ja rattavalitsemis oskust, just see mis sul puudulik. Kuid parem on et sa ei osale sest muidu rikuks oma hädaldamisega järjekordse rattaala ära!

 
At 12:41, Anonymous Anonüümne said...

Asjata higistate mehed. Padre harrastab vaid eliitala ja see on kuningas maantee. Siin on traditsioonid, kuulsus ja au. Cx on mingi hipsterite värk. Umbes nagu ganja ja kanep.

 
At 16:33, Anonymous Anonüümne said...

Suusasõbrana kiigates estoloppet.ee kalendrisse on näha et Viru maraton on kadunud kui vits vette. Aastaid rahanappuses virelenud Mõedaku spordibaas näitab hääbumise märke. Peale haldusreformi Vinni valla hingekirja lisandununa, ei paista uute tuulte puhumise märke. Kahju küll. Vinni valla elanikuna oleksin andnud oma hääle küll isikule, kes asja enda hoole alla võtnuks.
Kurat, kas sellist Eestis me tahtsimegi.

 
At 16:40, Anonymous Jakup said...

Ei tahtnud

 
At 19:01, Anonymous Anonüümne said...

Huu
Cyclocrossis on võisteldud varsti pea 120 aastat, hipsterite värk my ass!
Su leiva isa Padre on saamatu rattakäsitleja ja selleks ka jääb , kui cyclocross moodsaks hipsterite kansaks koos peate.

 
At 19:04, Anonymous Anonüümne said...

Priit mis su motiiviks CX osalemisel. Et rahvast vähe?
Või et ideaalne vaheldus maantee nühkimisele ja et pisut tasakakaalu ja rattatunnetust juurde saada?

Usu eestikate rajal sõites ei oleks sa õnnelik olnud. Nähes kui vaevaliselt Austad ja Lood seal liikusid oleks saanud see ala ropu sõimu osaliseks.

 
At 19:13, Anonymous Anonüümne said...

No sitakotid...

Foto ja video: president Kaljulaid võitles maratoni joostes ekstreemsete teeoludega.

https://elu24.postimees.ee/4277001/foto-ja-video-president-kaljulaid-voitles-maratoni-joostes-ekstreemsete-teeoludega?_ga=2.236514823.708811320.1506882529-351706514.1498469926

 
At 20:28, Anonymous Macheraano, teist põlve jalgpallur said...

Keda huvitab vaatab ise veebist. Milleks seda siia edasi paljundada? Foto on vilets, video mittemidagiütlev ja teksti pole ollagi. Nii et mis on selle viite mõte? President võiks rabas matkamise asemel siiski inglise keelt rääkida. Rabas oskab iga saarmas sumbata. Selleks pole saksa autot ja turvamehi ümber vaja.

 
At 20:51, Anonymous Anonüümne said...

Ja mis on 20:28 kommentaari mõte?

 
At 22:08, Anonymous Anonüümne said...

CX on muidu tore, aga iga ala, kus keelatakse kunstlikult sobivamate asjadega rajale tulla, sakib. Miks ei või võistelda mtb või fätiga, ma küsin?

 
At 22:47, Anonymous Anonüümne said...

Sest sellised on reeglid et tingimused oleks võrdsed. Pane oma fatile 25mm laiused rehvid alla ja saad eestis võidu sõidetud

 
At 22:56, Anonymous Anonüümne said...

Mehed, te olete eksinud. Ajate mingit kämarat jalgpallist ja soos sumpsimisest. Puhastage oma pea pahnast. Siin on Padre ja veel mõned üksikud selge mõistusega mehed. Paluge ja nad aitavad teid oma deemonitest vabaneda. Pärast tulge tagasi ja ütelge aitüma.

 
At 00:31, Anonymous MargusM said...

to 22:08- põhimõtteliselt siis maantee grupisõit ka sakib sest ratta kaalule on miinimumpiirang pandud +lisaks veel palju muid geomeetria piiranguid..
..ja miks ei võistelda elektriratastega, saaks veel kiiremini ja lebomalt hakkama??

Täna olid väga põnevad CX Superprestige Zonhoven meeste ja naite eliidi sõidud, muda üldse polnud, temp +22`C.

 
At 10:26, Anonymous Pallipoisid said...

22:56 ütleb õigesti, et pea tuleb puhastada pahnast ja vältida kinnisideede lõksu sattumast. Mudas tuleb eelkõige ratsutada aga mitte rattaga kerida. Igale situatsioonile peab olema oma vahend millega seda harrastada.

 
At 05:36, Blogger Unknown said...

tom ford sunglasses
air jordan 6
jordan 6
irving shoes
lacoste polo
christian louboutin shoes
nike air force 1 high
yeezy boost 350 v2
gucci belt
nike roshe run
curry 4

 
At 08:39, Blogger Unknown said...

coach factory outlet
canada goose sale
coach outlet
adidas yeezy
prada outlet
new york knicks
san antonio spurs
chicago bulls jersey
christian louboutin shoes
ray ban sunglasses

 
At 09:05, Blogger Unknown said...

kate spade outlet
true religion outlet
nike air max 90
red bottoms
bottega
nike outlet
canada goose jackets
cheap ray bans
yeezy shoes
converse trainers
zzzzz2018.7.13

 

Postita kommentaar

<< Esileht