neljapäev, november 16, 2017

Pullerits: Tanel Kangerti kolm elulist õppetundi harrastajatele

Alustame täna kahe küsimusega. Esiteks, kes on öelnud: «Kuulun selle vähemuse sekka, kes julgeb öelda, et talle ei meeldi jalgpalli vaadata.»?

Teiseks, eilse Eesti Ekspressi arvamusküljel on leheküljeline lugu, kus esimeses lõigus on lause: «Alfaisaste eest seisab kindla kaljuna ka...» Kes?

Edasi lähme lihtsamate küsimustega, teejuhiks Eesti stabiilseim rattur Tanel Kangert (ülemisel fotol keskel). Mis on spordis tulemuse saavutamiseks kaks tähtsaimat asja peale õige trenni tegemise?

Kes vastas, et taastumine, saab ühe punkti. Jah – uni. Ja kes vastas, et toitumine, saab ka teise punkti.

Küsisin Kangertilt (fotol vasakul), kuidas tal pikkade tuuride ajal magada õnnestub. Mäletan, kuidas Rein Taaramäe rääkis pärast oma esimest Tour de France’i, et magamisega oli raskusi ja liiati jätavad ka hotellid teinekord paremat soovida. Kangert ütles, et kui oled väsinud, pole probleemi – jääd magama. Aga teisalt, lisas ta, kui vorm on hea, on ka enesetunne erk ning uni võib seetõttu kannatada. Seetõttu ei ole tema sõnul sugugi harv, kui suurtuuridel tuleb arstilt unetabletti küsida. Aga mõned hotellid, kuhu ta on võistluste ajal majutatud, on tema sõnul olnud nii hullud, et isegi turist ei tahaks sinna minna. «Aga see asi läheb viimasel ajal paremaks,» lisas ta.

Toitumine on Astanas Kangerti kinnitusel reguleerimata, st igaüks sööb seda ja sööb nii palju, nagu heaks arvab. Aga see ei tähenda anarhiat. «Tiim eeldab, et kõik on profid ja teavad, kuidas toituda,» ütles ta. Praegu, novembris, tunnistas Kangert, on tal paar kilo polstrit juurde tulnud. Sellest tuleb võistlushooaja alguseks lahti saada. «Ülekilodele ei vaadata hästi,» lausus ta.

Rääkisin Kangertile loo, kuidas Postimees tegi kuus aastat tagasi loo Kalle Kriidist – mäletate ikka sellist ratturit? –, kes laotas lauale oma vitamiinide, toidulisandite ja muude abivahendite varud (fotol vasakul). Terve laud sai noid täis. Küsisin Kangertilt, kui palju tema midagi lisaks võtab. Ta ütles, et Astanal on oma sponsorid, kes annavad kõik vajaliku – nii taastusjoogid kui vitamiinid –, ning meeskonna arst hoolitseb selle eest, et kõik mehed tarvilikud ained kätte saaksid.

Samuti pärisin, kui palju on ta kümne profiaasta jooksul näinud kõrvalt dopinguga susserdamist või sellest kuulnud. Ta ütles, et ei ole üldse, sest risk vahele jääda – ja sponsoritest ilma jääda – on liiga suur, kui mõni meeskond peaks seda kuidagigi organiseeritult tegema.

Dopingukontroll on Kangerti (fotol paremal) kogemuste järgi muutunud iga aastaga üha tõhusamaks. Sa kinnitab tema väitel ka tõsiasi, et kiirused pole enam nii pöörased nagu sohi tegemise kuldaegadel ning vahed on palju väiksemad. Mõne velotuuri esikümme võib mahtuda kõigest viie minuti sisse. «Keegi pole enam teistest mäekõrguselt üle,» lausus ta.

Niisiis, järeldus: magage korralikult; sööge mõistlikult, aga ärge toitumisega lolliks minge; ja ärge pruukige dopingut. Jah, lihtsad tõed, väga lihtsad. Aga kui paljud teist neid järgivad?

Teeme nüüd efektse nn raamlõpu ehk naaseme alguse küsimuste juurde. Esimese küsimuse vastus seob mind Kangertiga. Nii nagu mina kuulun nende hulka, kes julgeb öelda, et talle ei meeldi jalgpalli vaadata, kuulub nende hulka ka Kangert.

Loodan, et teise küsimuse vastus seob Kangertit (fotol vasakul) omakorda minuga. Tolle küsimuse õige vastus on Priit Pullerits. Tegelikult usun, et Kangert kuulubki minuga samasse leeri. Kui ta pajatas sellest, et lumesajus nüüdisajal enam maanteevõistlusi ei korraldata, sest sõitjad on hakanud selle vastu häält tõstma, lisas Kangert alfaisalikult: «Ei saa nii pehme ka olla, et iga lumesaju peale sõit ära jätta.»

Täna, neljapäeval sõitsin kõledas tuules 46 kilomeetrit 1:29ga. Kedagi teist tolle pooleteise tunni jooksul küll väntamas ei näinud. Mis, kas kardate külma või?

Foto 1: Tanel Kangert (keskel) Pekingi olümpial grupisõidus. Foto autor: Jarek Jõepera, Õhtuleht/Scanpix
Foto 2: Tanel Kangert aastal 2012 Tallinnas. Foto autor: Mati Hiis, Õhtuleht/Scanpix
Foto 3: Kalle Kriit ja tema toidulisandite ja muude abivahendite varud. Foto autor: Raigo Pajula, Postimees/Scanpix 
Foto 4: Noor Tanel Kangert 15 aastat tagasi Vändras jõudu juurde pumpamas. Foto autor: Urmas Luik, Pärnu Postimees / Scanpix
Foto 5: Tanel Kangert võidab aastal 2010 Tartus Grand Prix sõidu. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix

19 Kommentaarid:

At 19:17, Anonymous Anonüümne said...

Sõitsin PP nimelisel ovaalil rullsuuskadega. PP-d ei olnud näha. Ta on pehmostunud, sest harrastab mugavussporti, milleks on maanteerattasõit.
Maanteerattasõit on mugavussport - allikas Suusablogi.

A.

 
At 20:21, Anonymous 800m trekisõidu jünger said...

Õige rattasõit on tempokas, lendlev, kerge. Õige rattasõit toimub trekisõidu ovaalil, kus sa tõeliselt tunned kuidas kiirelt rattaga sõita, keel vestil, põletav tunne kurgus kipitamas, jalad piimhapet täis.
See, mida sa, Priit, siin rattasõidu nime all esitled, pole mingi tõeline rattasõit, vaid poosetamine. Seega, ei ole vaja sellist lodevat väntamist ja sadula seljas lösutamist kui kangelastegu siin ülistada.

 
At 20:30, Anonymous Anonüümne said...

Juba vanad nõuka aegsed spordisõbrad teadsid et uni, söök ja puhkus. Suurem võistlus tahtis siiski peenhäälestamist saada. Eriti kui vastu tulid kapitalimaade sportlased banaani pugimisest põsed punnis.

 
At 20:52, Anonymous Anonüümne said...

Miks lahkus Astanast R Taaramäe pärast 1 või 2 hooaega?

 
At 21:29, Anonymous Anonüümne said...

Aga ikkagi, mis juhtus Taaramäega ? 2011 Tour de France´il sõitis niikui kulda. oli STABIILNE. Nüüd öeldakse, et ta pole pikkade tuuride mees. 24 aastase mehena oli ja vanemana enam pole. Eriti kummaline, ei näe loogikat. Midagi pidi temaga ikka juhtuma. Vaevalt et tolle aasta tuuri tase nii lahja oli, et seepärast oli kogu aeg kõrges mängus ja väga stabiilselt.

 
At 21:49, Anonymous Anonüümne said...

eelmisele - kui ikka mitu aastat valesti treenida siis kaub esmalt põhi ja seejärel stabiilsus

priidule - alles laupäeval kurtsid et vihma sajab. mis krdi alfaisaslusest me räägime

 
At 23:22, Anonymous Mark Valdemar said...

Mida senjöör Kangert ise ütleb? Kas ilma kukkumata oleks koha esikümnes ära hoidnud?

 
At 12:04, Anonymous Anonüümne said...

saaks nädal juba läbi

 
At 12:53, Anonymous Anonüümne said...

Kuulge mehed! Blogi on väga alfa, aga kommentaarium on kuidagi beetapoisteks mandunud? Milles asi?
Ühesõnaga, kuningas Kangert tuleb kaugelt koju ja kohtub kohaliku kogukonna pöidlahoidjatega. Nihutame veidi akent ja kujutleme et meie mees tuli ameerikast kus mängib Tšikaago Bullsi klubis peamist kulpide panijat. Kas me tahame tema käest teada kuidas peab treenima amatöörkorvpallur? Ei, me tahame teada mis juhtub vaheajal riietusruumis kui klubi kaotab atlanta linna luuseritele? Kes peab andeks paluma? Kellele antakse potasega sada hoopi takusmenti et verepiiskasid immitseb? Vaat selliseid asju tahame teada. Nagu keegi eespool mainis - Astana petrošeikide klubi pole sul mingi aadlipreilide pansionaat. Või on? Võibolla ka on.

 
At 14:42, Anonymous Trilleri Mati said...

Delfist kustutati, loodame et siin kuulatakse minu mure ära. Nimelt kirjutab Märt Roosna kohalikust võrkpallimatšist kasutades epiteete "thriller" ja "ameerika mäed". Kus on Märdi professionaalsus? Kas mitte ajakirjanik ei peaks esimesena taipama, et pärast preili Kanepi Ameerika mägesid lugejat mingi Tartu ja Saaremaa vahelise võrgumatšiga seksuaalselt ei eruta. Olgu seal siis thrillerit ja ameerika mägesid või kogu 100 doltsi eest.

http://m.sport.delfi.ee/vorkpall/article.php?id=80189834

 
At 17:32, Anonymous Anonüümne said...

Vastus esimesele küsimusele.
Ei vaata jalgpalli. Üldse mitte sellepärast , et Priidule meeldida. Tüdinesin ära. Vaatasin 1990 ja 1994 MM'il mõlemal kõik 52 mängu ära. Nüüdseks tüdinud. Üldse ei vaata. Nagu ka F-1 fenomen minu jaoks üle 10 aasta tuhmunud. Elus tulevad muutused. 2005 hakkasin Girost rattasõite vaatama (muide pean Girot siiani kõige lahedamaks suurtuuriks aastas ja pole pidanud senini pettuma, mida aga rahakama-kuulsama TdF'i kohta öelda ei saa), lõbu laialt järgnevaks 10. aastaks. Huvi pole veel üle läinud.
Et ei vaata vutti, see tõesti sama. Erinevus see ,et ma ei keela teistel seda vaadata , ega propageeri-hulluta inimesi jalgpallist eemalduma selle maha tegemise, halvustamisega.

Uni.
See on talendiga kaasas käiv eelis. Vist oli see Floyd Landis kel oli erakordne anne, et kui peale etappi bussis maha istus nii magas. Tähendab alustas taasutumis protsessi tunde varem kui teised.
Ka Armstrong lõikas sellest kasu ja lendas peale etappi kiirelt helikopteriga hotelli. Kui teised jõudsid bussiga oli temal keha prptseduurid tehtud , söödud ja magas.

Huu

 
At 17:41, Anonymous Anonüümne said...

Mis juhtus Taaramäega?
Teab kas olen kõige õigem vastama. Mono viirus ja muud tervisehädad niitsid selle noore talendi jalust. Oli ka minu arvates vales meeskonnas. Meeskonnas kus puudus professionaalne abi sellises olukorras ja vea tuvastamises. Mida suudab 24 aastane ise endal diagnoosida. Polnud vist mehel ka enda treenerit kui eksi.
Võrreldes Cofidisega on ikka kadestastamisväärne kui hoolitseti ratturite eest näiteks Saxos, Sky's jne.
Lugu meenutab klassikut prantslaste pro teamist. Kus peale Hinaulti ja Fignoni oodatakse uut staari. Talente on aga hordide kaupa, kuid kõik paljulubavad suudetud nahka keerata ja unustada.
Boardman ka kirjeldas oma raamatus kuidas Gan'i team täieliku ebaproffesionaalsuse kehastusena suutis esineda, mis ka amatööri hämmastas.

 
At 18:05, Anonymous Anonüümne said...

Miks Taaramäe Astana karjäär kiirelt lõppes? Kas mees oli juba liiga haige? Astanas ju ometigi hoolitseti rohkem kui Cofidises?

 
At 21:40, Anonymous Anonüümne said...

Need, kes Taarat aastaid jälginud on, on kindlasti märganud härra jäärapäisust. Ühtegi pikemaajalist koostöö perioodi targemate nõuandjatega tal ette näidata pole. Maailma parimatele arvestatava konkurentsi pakkumiseks jääb ainuüksi talendist, suurest treeningmahust ja deklaratsioonist: "oi, küll tahan panna!" paraku väheks.

 
At 05:19, Blogger Unknown said...

gucci belts
longchamp bags
curry 3
adidas yeezy
nike zoom
ultra boost 3.0
nike air max 90
nike huarache sale
nike air force 1
mlb jerseys

 
At 05:22, Blogger yanmaneee said...

adidas ultra
yeezy boost
cheap jordans
adidas yeezy
yeezy shoes
air jordan 13
atlanta falcons jersey
ferragamo belt
kate spade handbags
westbrook shoes

 
At 04:07, Blogger raybanoutlet001 said...

zzzzz2018.4.27
issey miyake perfume
kate spade outlet
coach outlet online
kate spade outlet online
fitflops sale
coach outlet online
hermes belt
nike outlet
true religion outlet
adidas yeezy

 
At 06:03, Blogger raybanoutlet001 said...

canada goose jackets
prada shoes
pandora
coach outlet online
coach outlet
nike roshe run
true religion jeans
pandora charms
nike trainers uk
fitflops sale clearance
zzzzz2018.5.19

 
At 06:12, Blogger 5689 said...

supreme clothing
michael kors outlet
moncler jackets
ray ban sunglasses
polo lacoste
coach outlet online
nike shoes
cheap jordan shoes
pandora jewelry
canada goose jackets
zzzzz2018.8.6

 

Postita kommentaar

<< Esileht