pühapäev, oktoober 29, 2017

Pullerits: Kuidas ma ohverdasin rattatrennid ühiskonna hüvanguks?

Ma tean, mis te küsite. Küsite, kus mu kilometraaž on. Pole teist. Pühapäeval sai maastikurattaga 45 km vändatud, see on kogu nädala peale kõik. Aga pole ka ime. Vaadake mu lõppeva nädala sotsiaalset panust!

Esiteks hittlugu Laura Kõrgemäest «Tapjainstinktiga alfaemane» (ainuüksi veebis oli see kogunud pühapäeva õhtupoolikuks ligi 60 000 lugejat; paraku on nädalavahetusel lugejanumbrid väiksemad kui äripäevadel). Sellist lugu, kus tuleb uurida kellegi minevikku, ei ole kerge teha: kõik allikad on ettevaatlikud ja kidakeelsed, eelistavad pigem vaikida; tuleb näha kõvasti vaeva, et võita nende usaldus. Aga usun, et tulemuseks on kõige põhjalikum – ja kõige tõesem! – portree Kõrgemäest, mis Eesti ajakirjanduses ilmunud. Sealhulgas ilmnes põhjaliku reporteritöö tulemusena mitu täiesti valeväidet Kõrgemäe kohta (näiteks kaks kuulsat nime tema peigmeeste loetelus).

Teiseks suur intervjuu näosaate liidri Marta Laanega (fotol paremal). Näitlejatega on intervjuud teha enamasti väga raske, ja see kord ei olnud erand. Ilmselt oli see kõige raskem ja keerulisem usutlus, mida ma viimastel aastatel olen teinud. Kuigi pealtnäha kulgeb kahekõne sujuvalt, siis tähelepanelik lugeja märkab kahtlemata pinget usutleja ja usutletava vahel. Hiljem olen mõelnud, et äkki tuli pinge hoopis kasuks ja usutlus sai seda hoogsam?

Kolmandaks, ärge unustage, möödub peagi aasta, kui Donald Trump näitas kõigile, ennekõike vasakliberaalidele USA presidendivalimistel koha kätte. Kuid väga vähe on olnud juttu sellest, kuidas ja mille abil Trump valimised võitis. Samas liigub palju müüte, et Trump on loll. Intervjuus Briti poliitikaanalüütiku ja kommunikatsioonieksperdi Andrew Chadwickiga (fotol vasakul) näitan, et Trump on kõike muud kui loll, vaid on pigem nutikas, ning toon välja, kuidas ta pani nii uue tehnoloogia kui sotsiaalmeedia enda hüvanguks edukalt tööle.

Ja neljandaks – midagi sportlikku kah! Näitan loos «Jalgpall mõtlevale inimesele», millist suurt ajupotentsiaali nõuab Ameerika jalgpall – erinevalt euroopalikust jalgpallist. Ameerika jalgpalli kohta liigub palju pealiskaudseid müüte (huvitav, kas ka Kõrgemäe kohta?) ning pole midagi intrigeerivamat, kui need põhja lasta ning näidata, kuidas on asjad tegelikult. Usun, et need, kes mu Ameerika jalgpalli loo läbi loevad, saavad elus palju targemaks ning veenduvad, kuidas meedia on neis kujundanud totakad eelarvamused, mis ehk paneb nii mõndagi endalt küsima, mis teemal meedia teda veel lolliks on teinud.

Aga need on kõik sõnad. Ma tean, et tahate pilte ka!

Olen teile korduvalt rääkinud Moabi kahest maailmakuulsast rattarajast, Slickrock Bike Trailist ja Porcupine Rimist. Nende juurde pääseb mööda Sand Flats Roadi. Siin on pilguheit sellele teele ülevalt alla – nii on lihtsam. Porcupine Rimi raja algusse sõitsin ma mullu kevadel 22 km ülesmäge (fotol vasakul) – see oli karm!

Looduslikult ilusaks läheb tee videos 1.45 kandis.
Porcupine Rimi raja algus jääb 4.10 kanti.
Kõige järsem lõik, mis on asfalteeritud, et veed teed minema ei viiks, algab 5.20 peal.
Kõige ilusam osa kitsaste liivakiviseljandike vahel algab 8.20 peal.
Slickrock Bike Traili parklat (fotol paremal) näete 10.10 peal – näete, et keset suve tapvat palavust on see peaaegu tühi, seal seisab ainult üksainus auto.
Hell’s Revenge’i džiibiraja algus on 10.25 peal ja sellele järgneb kohe ka toll booth – Sand Flats Road on nimelt tasuline!
Kuulsat Lion’s Backi seljandikku, kust vanasti maasturid üles ja alla sõitsid, näete otse ees 11.06 peal – seljandiku taga lõhes on siiamaani sinise Toyota vrakk. Nüüd on Lion’s Back eravaldus ja maasturid sinna enam ei pääse.
Järsk laskumine all orus laiuvasse Moabi algab 12.00 peal.
Head tutvumist Sand Flats Roadiga! Ja kui vaatate, kujutage ette, et peate kogu selle tee vastumäge üles punnima...

Foto 1: Priit Pullerits Tartu Titansi Ameerika jalgpallimeeskonna vormis. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 2: Marta Laan. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 3: Briti poliitikaanalüütik ja kommunikatsiooniekspert Andrew Chadwick Tartus. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 4: Tartu Titansi Ameerika jalgpallimeeskonna president Arvi Jentson Tartus Raekoja platsil. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 5: Sand Flats Road. Foto autor: Priit Pullerits 
Foto 6: Slickrock Bike Traili parkla Sand Flats Roadi alguse ääres. Foto autor: Priit Pullerits

51 Kommentaarid:

At 19:43, Anonymous Anonüümne said...

Pean tunnistama, et seekordne Arter on padrel täitsa OK. Kahjuks pikendasin eelmise nädala Arteri muljele tuginedes äsja oma lehetellimust konkureeriva meediamagnaadi heaks. Tegelikult vaevab mind küsimus, et mis tolku on kommertsajakirjandusest? Lehed on täis lootusetut sodi. Noh võtame näiteks arutelu ainsa sõltumatu uudistekanali siseteemadel. Jura, mida lahatakse lõputult tohutu auditooriumi ees. Efektiivselt toimiva ajakirjanduse puhul oleks suudetud teema lõpetada nädalaga. Eestis käib aga susimine kaks kuud. See näitab, et kommertsajakirjandus on täiesti hambutu. Nagu pudrutoidul olev ätt. Arusaamatu, miks seda hambutut seltskonda koos hoitakse. Ajakirjandus on ikka noorte alfade teema.

 
At 19:53, Anonymous Anonüümne said...

Kolm karmi jooksuvõistlust sellel nädalavahetus L-Eestis ja kõigile jätkus osalejaid.
Mis toimub?

Võimatu 10
Haanja 100
Vooremäe 1000

Tulemas Ööjooksu maraton Kekkosel.

 
At 19:57, Blogger Priit Pullerits said...

Uskuge, te ei taha, et ajakirjandus oleks noorte alfade teema. Siis tehtaks seal inimesed pihuks ja põrmuks, ilma südametunnistusepiinadeta. Noortel ju meri põlvini ja elukogemust null.

Mis te eelmisel nädalal siis konkurendi juures leidsite? Selle Rõiva-Taavi blondiini nutulaulu? See tõesti huvitas teid? Mul oli vastu panna Rõiva-Taavi käitumise sisuline metaanalüüs, pikk intervjuu Eesti ainsa maailma tipptasemel sportlase (st maailma liidri) Kelly Sildaruga ja lisaks veel eesti mehe ehedad põnevad seiklused Venemaal. Ja teie jooksete konkurendi juurde... Aitäh!...

 
At 20:23, Anonymous Ilgauskas said...

Kõige respekti juures härra Pullerits, tehniliselt oli KS reportaaž küll meistriklass, aga tunnetuslik emotsionaalsest küljest keskmine. Aga teil pole siin süüd. Kelly Sildaru on lihtsalt nii ära kedratud teema, et keegi ei jaksa enam seda 296. ülevaadet lugeda ega tähele panna et seekordne oli tipptöö, mitte järjekordne delfilaadne augutäide. Kelly ON üle ekspluateeritud, sinna ei saa midagi parata. Kuna ta toodab ise taktiga paar youtube videot per päev, siis infot on liiga palju.
Võib olla oleks Kelly asemel pidanud tegema loo Robert Tähest? Või isegi Raggyst? Eestist on kahjuks vähe sporditippe kes vääriks PP sulge. Üks soovitus veel. Ärge mingil juhul tehke lugu Tänakust. Mees on tubli, aga kuna onlain meedias figureerib ta IGA PÄEV (lihtsalt sel põhjusel peab eemale hoidma).
Kui otsida naabrite juurest nimekaid inimesi? Parimad sealt on vist liiga kättesaamatud. Ütleme Porzingis ja too tennisetüdruk Lätist, Soome poolt Räikkönen Bottas. Kindlasti loetaks suure huviga, teine asi et kuulsale profile ei ole kerge aega broneerida. Mõni kuulus venelane järsku? Kes? Ei oska esimese hooga ütelda.

 
At 20:54, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, Ilgauskas, kaasa mõtlemast.

Robert Tähega olen intervjuu teinud, ja sugugi mitte halva. Vaadake, kuidas ma ründeässa esimese küsimusega juba pahviks lõin: https://pluss.postimees.ee/4199197/eesti-koondise-rundeass-robert-taht-mulle-ei-meeldi-kaotada-ma-tahan-voita

Tänakuga ei maksa intervjuud proovidagi. Ta ei anna. Annab ainult Pahvile. Teistele mitte.

 
At 21:10, Anonymous 19.43 said...

Sügavast lugupidamisest padre vastu kannan siiski rusikat taskus AV teema eest. Sellest ka ammune kolimine konkurendi juurde. Tagasi meelitada õnnestub mind juhul kui iga kuu on 1,5 tänast Arterit. Parem kui 2

 
At 21:13, Anonymous Anonüümne said...

Tänakul nina püsti jah? Aga asjata. Tehnikasport on siiski 95% tiim ja tehnika. Auto- bensufirmad ja suured turud. Ütelge mõni väikerahva esindaja kes olulise võidusõidusarja võitnud? Ei ole ju. Le Mans ei lähe arvesse.

 
At 21:28, Anonymous Ilgauskas said...

Porzingis ja see tennisetüdruk on liiga noored. Nagu Kelly Sildarugi noortel pole ju midagi rääkida. Ütleb sulle et teeb 100 kordust trenni. Kogu lugu. Neid on parem kui intervjueerib omasugune noorreporter.
Pullerits kui ikkagi suurmeister ja korüfee. Talle sobiks malemeister Anatoli Karpov, suusahundid Vedenin ja Zimjatov. Eestist on Valeri Zelentsov, Uuno Leist, Jüri Tarmak. Sellistel meestel oleks midagi rääkida ka.

 
At 21:38, Blogger Priit Pullerits said...

See on tõesti nii, et noortel ei ole enamasti midagi rääkida. Toimetuse koosolekutel saab sageli põhjuseks, miks mõnele 20ndates inimesele joone peale tõmbame, see, et sealt ei tule midagi, mis väärib pikka intervjuud. Noorus on, jah, intervjueeritavate valikul väga oluline ja kriitiline tegur. Kes seda arvestada ei taha või ei oska, võib vastu näppe saada.

 
At 22:39, Anonymous Anonüümne said...

Senjöör Pulleritsu lihvitud intervjuu tehnikat pole mõtet kulutada lapssportlaste peale. See on raiskamine. Vanad poliitikud, näitlejad, ärimehed. Vähemalt 60 aastased. Nendel on jutustada midagi tänasele keskealisele valgenahalisele. Sest olgem ausad, mida asjalist on rääkida 14 aastasel lapsel kes kogu senise elu saltosid hüpanud?

 
At 22:50, Anonymous Anonüümne said...

Elus on veel inimesi suure Stalini kaasaegseid. Inimesi kes võitlesid koos Johannes Käbiniga sotsialistliku Eesti parema homse nimel. Vaat sellised inimesed nende lugusid tahaks kuulda. Ning otse loomulikult neid ei saa intervjueerida mingi inna-katrin või heli-mariis.

 
At 13:02, Anonymous Anonüümne said...

Johannes Gustavovitšiga oleks võinud teha küll. Suri 1999. Tema ja Nikolai Karotamm töötasid selle nimel et Eesti 1991 vabaks saaks. Olge tänulikud.

 
At 13:03, Anonymous Anonüümne said...

küsimus blogi autorile, kas Tänak saab ka EOK toetust mittespordiala MM-tiitli eest? vastavalt eeskirjale oleks see siis 19 000 eur.
kah Priit

 
At 13:14, Anonymous Anonüümne said...

Loodaks väga et ei saa. Isegi indiv. tiitli puhul ei tohiks saada, sest tehnikaspordis toidab sportlast siiski tiim kuhu ta kuulub.

 
At 13:35, Anonymous Anonüümne said...

Kas teistel aladel pole tiime?

 
At 14:01, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pullerits, lollidele kommentaaridele pange kohe diliit.

 
At 14:17, Anonymous Anonüümne said...

Karotamme Kolja oli eestimeelne mees. Asutas maaspordiühingu Jõud ja soosis suusatamise sektsiooni.

 
At 15:23, Anonymous Anonüümne said...

Lisaks veel,et autoralli tootjate MM tiitel on ilmselt kõige konkurentsivaesem ala üldse-4 võistkonda ongi, seega saab ka eelviimane medali,irw
kah priit

 
At 15:36, Anonymous Anonüümne said...

Järelikult ilma härra Karotamme panuseta oleksime Andruse ja Kristiina medaleid näinud nagu surnud eesli kõrvu.

 
At 15:48, Anonymous Anonüümne said...

Priit ei saa Karotammest hästi rääkida, sest tänu tema panusele on meil nüüd dopingukahtlusega medalid. Poleks panust, poleks medaleid, poleks dopingujama.

 
At 16:01, Anonymous Anonüümne said...

Olgugi vana kommar oli Karotamme Kolja sisimas eestimeelne mees. Mu äi käis temaga koos kalavetel. Oli lahe säga. Võttis viina ja rääkis kuidas nkvdlased Johannes Semperile pöidlakruvi tegid. Kuigi täiesti asjata, sest Semper kirjutas kommunistlikku lööktööd ülistavaid poeeme.

 
At 19:44, Anonymous Anonüümne said...

Vanad kommarid olid tõsised eestimeelsed mehed, käisid laulupeol ja vedasid maaspordimängudel koloosimeestega köit.

 
At 20:23, Blogger Priit Pullerits said...

Kah Priit 13.03, Tänak ei saa mingit MM tiitlit, see võistkondlik ei koti kedagi. Muide, mul täna tööasjus rattaga mööda rajutuultes Tallinna 25 km - aga teil?

 
At 20:29, Anonymous Anonüümne said...

Mister Pullerits teie 20:23 komm on hästi öeldud. Lühidalt, aga hästi. Paremini ei saagi.

 
At 20:48, Anonymous Anonüümne said...

Nüüd me teame kes kureerib isiklikult Eesti kultuuri, haridust ja teadust?

https://m.postimees.ee/section/122/4293963

 
At 20:57, Anonymous Anonüümne said...

tee mis tahad aga no ei huvita see Kelly Sildaru. ah, et usas on x-mängud tähtsamad kui o-mängud, no las olla siis usas nii.
interviuud ei lugenud aga kindlasti suurepäraselt tehtud :)

 
At 21:27, Anonymous Anonüümne said...

X-mängud see on rulatamine ja need muud trikitamise asjad mis sinna kuuluvad. Räppiva noorsoo kaasamine. Spordiga ei ole pistmist. See on vaba aja veetmine, umbes nagu darts. Et see soust olümpiale veeti on kurb.

 
At 22:49, Anonymous Anonüümne said...

Oi jah, ei koti jah, ei Ott, ei Kelly, ei mansa, ei kuraator, ei USA mingi telekanali showsport. X-Games=Tallinna TV MV. Aga jah, meediamogulid äsavad traditsioonilistele spordialadele jalaga jalgevahele ja promovad agresiivset showsporti kus kunagi ei tehta dopinguteste (sic!) ja seda promob meie esiantidopinguhagijas, wtf Priit, mis ala sa promod siin!??

 
At 22:50, Anonymous Anonüümne said...

21:27 tõmbab teema elegantselt kokku.
Mulle kui vanale ja kõike näinud spordimehele tundub, et paremini ei saagi.

 
At 03:16, Anonymous Bepper, kahekordne ragbitrennis osaleja said...

Miks anonüüm-kaitserüüs pildid ei too spordimehi korraliku spordiala teemal sõna võtma? Ilmselgelt on individualism nii tugevalt võhmameeste seas kanda kinnitanud, et sportlikust ühishingamisest enam sädet ei leita. Kurb. Või tegi hr Pullerits ehk liiga pika kummarduse ookeani taha? Ehk tasuks ka see mäng taastutvustamist ja siin paistab lihaseid ning meeleolu enamgi https://elu24.postimees.ee/3426593/valmis-tallinna-kalevi-ragbiklubi-mangijate-2016-aasta-seksikas-kalender

 
At 11:26, Anonymous Anonüümne said...

Kas Pullerits tuleb sel talvel kiivriga (pilt 1) rajale?

https://www.estoloppet.ee/et/uudised?news_id=132

Millal PM Estoloppeti loo avaldab, Sõnumileht juba kirjutab.

 
At 11:58, Anonymous Dietmar Knox said...

Bepper räpkimehelt asjalik lugu tegelt. Ühishingamine ja õlavarre abi. Eks ta ole õige küll. Võhmameestega võib koos rindele minna aga kes haavatud võhmamehe tagalasse lohistab?

 
At 13:31, Anonymous Anonüümne said...

Loodame et härra Pullerits jääb siiski võhmameeste eestkõnelejaks. Muidu jäävad võhmamehed vaeslapse ossa.

 
At 14:27, Blogger Priit Pullerits said...

Ärge osatage, 11:26. Me ju kõik teame, kuidas kaks aastat tagasi Viru maratonil üks mees mind 3. km-l nii maha tõmbas, et ma peaga vastu kõva rada lendasin ja koljul hele plaks käis. Ja kõik mäletavad, kuidas pärast käis deduktiivne jaht, et kes see sinises tõmbaja oli, ning vaid minu heldus ja empaatiasuutlikkus ja muud head omadused päästsid tolle tõmbaja siin avalikust häbipostist ja ühiskondlikust hukkamõistust. Aga mulle on ta nimi muidugi teada.

Selliste ohtlike olukordade neutraliseerimiseks pole kiiver sugugi liiast.

 
At 15:15, Anonymous Anonüümne said...

Härra blogipidaja on legaalse dopinguvõistlussarja esikõneleja. Võhmamehed tõmmaku uttu.

 
At 15:24, Anonymous Anonüümne said...

Minu arust ka, 11:26, on igaühe enda asi, millega ta rajale tuleb. Tule või lolli peaga.

 
At 16:29, Anonymous MargusM said...

Ma arvan et Priit peaks koguaeg liiklema ragbi turvavarustuses sest minetea millal kurvis külili ja "koljul hele plaks käib"! ..ei jõua seda kaeblemist ja süüdlaste nõiajahti ära kuulata, kindel on et siin plogis jääb õigeks see ohvrilammas kes ennast ühiskonna hüvanguks ohverdab.. vabatahtlikke on?

 
At 16:55, Anonymous Anonüümne said...

Margus ära hakka jälle oma kämarat ajama, oled oma vingumisega kõik ära tüüdanud.
Kuningas Pullerits ühendab võhmamehed ja võitluskunstide mehed ühe mütsi alla eestlasi on niigi vähe kokku peab hoidma. Kurat ei edene see asi mitte selliste puupeade seltskonnas.

 
At 17:10, Blogger Priit Pullerits said...

Vaadake, eelmised, teie mõttekaaslased ehk teised anonüümikud ehk anonüümikute ühendkoor on siin korduvalt retooriliselt kisanud, et miks peab spordialasid vastandama, las inimene tegeleb, millega tegeleb, peaasi et tegeleb.
Ja nüüd hakkate kisa tõstma sel teemal, kui mina Ameerika jalgpalli - ohhoo, ainus spordiala, mis kirjutatakse ka eesti keeles suure algustähega! - võhmaaladele ei vastanda, vaid näitan, et ka sel alal on oma võlud, millest puupead aru ei saa.
Olge järjekindlad, ärge pendaldage kord nii, kord naa.

 
At 18:12, Anonymous Anonüümne said...

Tunnen Am jalgpalli reegleid kuid pean seda fenomeni imelikuks. Miskipärast ei ole see mäng vaadatav. Ja seda ameerikas kus kõik on üles ehitatud visuaalsele pildile. Näiteks see koomiline maadlus ja naiste täistopitud tissid. Vaadake kasvõi korvpalli, mäng käib pealtvaataja moosimise eesmärgil.

 
At 19:17, Anonymous Kas on piletiraha loota? said...

Kõvasti reklaamitakse Kanepi Kontaveit matši Tallinnas. Ei tea kas on mõtet vaatama minna? Kaldun arvama et ei. Eks arvamusi on erinevaid aga tundub rohkem ... no ma ei tea. Ei ole nagu seda õiget sädet.

 
At 19:23, Blogger Priit Pullerits said...

Võtke nüüd selle Kanepi-Kontaveidiga hoogu kohe aegsasti vähemaks! Või lasete end tõesti meediaažiotaažil nii odavalt orki tõmmata?!? Vaadake nende kohti reitingus, pidage silmas Kontaveidi viimaste turniiride saldot ning kui siis ka veel tahate minna vaatama - no õnn kaasa! Kuid see ei ole siiski miski Šarapova ja Venuse duell - ehkki tuleb tunnistada, et mulle ei pakuks ka too huvi ega pinget.

Aga kui Taaramäe sõidaks Kangerit vastu nt 5 või 10 km üks ühe vastu - vaat seda vaataks küll!

 
At 19:41, Anonymous Anonüümne said...

Väga huvitav. Kui ma mõtlesin eesti duellidele, siis turgatas mullegi esimesena Kangert Taaramäe ja pingsalt edasi mõeldes ei tulnudki rohkem kedagi meelde. Nii nõrguke on Eesti sport täna.

 
At 21:29, Anonymous Anonüümne said...

Näha tee ääres kolm sekundit, kuidas Kangert ja Taaramäe sust mööda tuhisevad?
Mida seal vaadata?

 
At 21:33, Blogger Priit Pullerits said...

Rumal, 21:29. Tuules tuleb neil püsida. Kui kaasa sõita ei jõua.
Ja kui seda ka ei jõua, siis televisioon teeb ülekande motikalt ja helikopterilt ja kust kõik veel.

 
At 22:51, Blogger Priit Pullerits said...

Ma ei saa aru, mida võetakse politsei kallal, kes täna ohtliku nugadega vehkija maha lasi. Täiesti õige käitumine! Sellele politseinikule tuleks medal anda inimelude päästmise eest. Kui ta poleks teda maha lasknud, tont seda teab, kui palju inimesi too nugadega vehkija oleks võinud vigastada või tappa. Soome näide on hiljutisest ajast lähedalt võtta. Ja lisaks hulk Saksamaa näiteid.
Tubli, Eesti politsei! Kiitus resoluutse tegutsemise eest!

 
At 08:57, Anonymous Anonüümne said...

Psüühiliselt ebastabiilsete inimeste mahalaskmine selmet neid ravida on ka lahendus aga ärge siis imestage, kui selle blogi kirjutajate ja lugejate arv hakkab ka drastiliselt kahanema

 
At 10:12, Blogger raybanoutlet001 said...

michael kors handbags
coach outlet
christian louboutin shoes
coach outlet
kate spade handbags
cheap nfl jerseys
clippers jersey
eagles jerseys
vikings jerseys
cardinals jersey

 
At 03:57, Blogger adidas nmd said...

air jordan uk
instyler max
oklahoma city thunder jerseys
mont blanc pens
converse shoes
moncler outlet
michael kors handbags
jordan shoes
discount oakley sunglasses
canada goose jackets

 
At 08:10, Blogger Unknown said...

ralph lauren outlet
giants jersey
nike blazer pas cher
discount oakley sunglasses
ralph lauren outlet
nike shoes
nike blazer
burberry outlet
polo outlet
polo ralph lauren

 
At 06:07, Blogger raybanoutlet001 said...

zzzzz2018.5.19
ralph lauren uk
canada goose jackets
nike presto femme
ralph lauren uk
bengals jersey
nike trainers
oakley sunglasses
new nike shoes
49ers jersey
longchamp outlet

 

Postita kommentaar

<< Esileht