laupäev, detsember 16, 2017

Pullerits: Miks lõppes armastatud näitleja avastart Tartu maratonil fiaskoga?

Raivo E. Tamme debüüt Tartu maratonil ligi 35 aastat tagasi ebaõnnestus: ta sai enda mäletamist mööda ligi seitsme tuhande osaleja hulgas koha kuskil tagaotsas. Süüdi oli tema väitel kooli kehalise kasvatuse õpetaja, kes oli määrinud ta suusad nii halvasti, et need võtsid klombid alla. «Kraapisin vihaga määret taskunoaga vähemaks, osa plastikut tuli ka alt ära,» meenutab ta.

Osa süüd lasus küllap siiski ka tal endal. Ta oli Gruusias ekskursioonil käies ostnud Thbilisi turult võlts-Adidase nailondressid, Tamme sõnul õhukesed nagu sokid. Ometi otsustas ta nendega Tartu maratonil starti minna, ehkki külma oli umbes 15 pügalat. Tagantjärele võrdleb ta rajal tekkinud tunnet, justkui oleks ta paljaste säärtega sõitma läinud.

«Laskumistel tekkis jalge vahele jäine tuulekoridor ja oli tunne, et minu suguvõsa lõpeb nüüd minuga ära,» kirjeldab ta. «Ka kintsud jäätusid ära.» Ta üritas järgmistel laskumistel kätega kõige õrnemat kohta varjata, kuid sai kõrvalradadelt kõva häälega sõimata: «Korista oma laiali kepid eest ära!»

Teeninduspunktis võttis ta suusad alt ning läks meditsiinimasinasse, rohelisse UAZikusse. Seal olid abivalmis noored tüdrukud. Just seepärast ei julgenudki Tamm neile öelda, kust delikaatsest kohast külm kõige valusamalt näpistab. Kurtis vaid reite pärast.

Medõed andsid vatti ja piiritust, et ta oma jalgu hõõruks.

Aga niipea, kui õed olid selja pööranud, kasutas Tamm juhust ja pani peoga pudelist piiritust ja vatti ka sinna, kus kõige teravamalt külmetas.

Lõpuks läks seisund nii palju paremaks, et ta sai edasi suusatada. Kuid ajapikku vajus vatt kintsude pealt järjest allapoole, kuhjus põlvede ümber. «Nagu oleks mul elevantsustõbi,» sõnab Tamm.

Sellegipoolest suutis ta lõpukilomeetreil nii mõnestki, kes talle vahepeal tigedalt kandu näitasid, mööda pressida.

Sport polnud Tammele keskkoolis võõras, kuid ega ta sellega liiga sinapeal ka olnud. Ta oli käinud järjekindlalt orienteerumisneljapäevakuil. Sai seal isegi medali. Aga mitte selle eest, et oleks pjedestaalile küündinud. Hoopis visadus viis sihile. Medali sai ka see, kes kõik 20 korda kaasa tegi. Tamm tegi. «Ma nii hirmsasti tahtsin seda medalit,» mäletab ta.

Samuti osales ta keskkooli ajal klassiga sõjalis-sportlikus mängus Kotkapoeg. Ja edukalt: tuli enda mäletamist mööda nii Tallinnas kui vabariigis teiseks. Ehkki tegelikult imestas, et ta üldse kampa võeti, sest enda hinnangul oli ta küllaltki ebasportlik. Aga kui ta võistkonda pääses, ei tahtnud ta kaaslasi alt vedada ning hakkas jooksmas ja talvel suusatamas käima. Lõpuks sai ta piisava füüsilise vormi, et teha kaasa ka Tallinna-Keila ja Aegviidu suusamaratonil, esimesel Paide-Türi rahvajooksul ning vana-aasta õhtul Pirita-Kose ringil 9,8 km pikkusel jooksul.

Siiski, tunnistas mulle Tamm, olid need sportimised episoodilised.

Ja peagi jäi sportimine sootuks soiku. Kui ta astus Tallinna tehnikakooli, et õppida autoremondilukksepaks, hakkas ta suitsu tegema ja viina jooma. Ja hiljem, lavakasse õppima asudes, polnud spordist enam mingit juttu, avaldas mulle Tamm.

Põhjalikumalt saate Raivo E. Tamme sportimisest lõppeval aastal lugeda minu sulest laupäevases Arteris. Samas on ka Eesti ühiskonna kriitiline intervjuu kirjanik Mart Kivastikuga ning paljastav lugu sellest, kuidas reklaamijad ja turundajad te lastele pehmelt öeldes kärbseid pähe ajavad, otse öeldes aga nende maailma uppi löövad. Samuti leiate laupäevases Postimehes mu kommentaari sellest, kuidas Venemaa on suutnud häbiväärse dopinguga sissekukkumise loo tagajärjed pöörata enda suuremeelsuse väljendamiseks.

Teistele, kes lugeda ei viitsi väike ülevaade mu käigust maailmakuulsa Grand Canyoni äärde.

Foto 1: Raivo E. Tamm (paremal) oma treeneri Ain-Alar Juhansoniga tänavu augustis. Foto autor: Liis Treimann, Postimees/Scanpix
Foto 2: Raivo E. Tamm läheb juuli algul Tartu Milli triatlonil rattadistantsile. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 3: Raivo E. Tamm treenimas tänavu mai lõpus Rakveres. Foto autor: Meelis Meilbaum, Virumaa Teataja / Scanpix
Foto 4: Raivo E. Tamm 15 aastat tagasi Pärnu lennupäevadel. Foto autor: Henn Soodla, Pärnu Postimees / Scanpix

26 Kommentaarid:

At 15:37, Anonymous Anonüümne said...

Priit,
kas vanajumal veel ei mürista?
Delfi spordist võib leida lisaks jalgpallile ja suusatamisele ka pokkeri ja sumo, kuid jalgratta rubriik on kadunud???

 
At 17:22, Anonymous Anonüümne said...

Kas Elu24 reklaamib Priidu loomingut? Ning muidugi kõige delikaatsemast kohast? Postimees panustab hoolega allpoole-naba vihjetele.

https://m.postimees.ee/section/2/4346771

 
At 18:58, Anonymous Anonüümne said...

Seekord sisu kattus pealkirjaga, mehed, kus on huumorisoon?

 
At 20:49, Blogger Priit Pullerits said...

Rattahooaeg jätkub. Täna Treki MTBga 39,1 km 1:30.30ga. Näis, mis homme.

 
At 20:58, Anonymous Anonüümne said...

Padre on vist välismaale sõitnud. Loodame et tuleb järgmisel nädalal tagasi ja paneb asjad paika.

 
At 12:10, Blogger Priit Pullerits said...

Mõned uudised ajavad, nagu Art Soonets ütleb, sita keema. Aga asju ei saa nii jätta, nagu neid serveeritakse.
Lühike meediaõppetund, kuidas infoga manipuleerida. Tsitaat BNSi loost, et Rootsis on suurenenud tulistamiste arv: «Me näeme selgelt, et viimase viie aastaga on tulistamised ebaseaduslike relvadega üldiseks muutunud Stockholmis, Malmös ja Göteborgis. See ei puuduta vaid probleemseid elurajoone, kuigi kurjategijate võrgustikel on seal tihti tugipunktid,» rääkis Stockholmi politsei analüütik Sven Granath.
Nüüd meediakriitiline analüüs. Meile antakse nagu muuseas teada, et ei tulistata ainult immigrantide linnaosades, vaid ka mujal; sellega jäetakse justkui muuseas mulje, nagu oleks tulistajateks ka päris- ja põlisrootslased ise. Oluline on, mida see lause meile EI ütle: see lause ei ütle, KES on need tulistajad nondes mitteprobleemsetes rajoonides, ja ei ütle, KUI PALJU nois rajoonides oli tulistamisi kõigist tulistamiste arvust (kuigi ega see olegi tähtis, sest kui iraaklane tulistab afgaani Pirita eliitrajoonis, kus mõni Pirital elav narkarist finantsist telis mingit sodi endale, siis POLE oluline, KUS tulistamine toimus, vaid oluline on ikka see, KES olid tulistajad).
Niiviisi 1) peidetakse ja 2) moonutatakse nüüdisajal tõsiasju ning 3) luuakse muljet, et kaabakaid on justkui võrdselt kõikjal.
Järjest olulisemaks muutub meediaalane haridustöö, et inimesed oskaks läbi hammustada, kuidas sõnumitootjad võimustruktuuridest (antud juhul Stockholmi politsei analüütik) meid ausa näoga jõhkralt lolliks teevad.

 
At 12:48, Blogger Priit Pullerits said...

Mehed, kuulake mind täna kell 18.15 Vikerraadios, seal tuleb väga karm ja halastamatu jutt Venemaa ja Froome'i dopingust.

 
At 12:58, Anonymous Anonüümne said...

Kirjutasin täna hommikul kommentaari, enda arvates tasakaaluka, Postimehe kommentaariumisse, oma nimega. Suunati modereerimisele. Nüüd ei teagi, kas olen mustas nimekirjas või pole mind olemas, või ei oska ma tõde serveerida. Või on nii, et kes sees, see sees, kes väljas, see väljas. See, mida tunnen, on vist kuidagi talumatu. Aga tegin siis tiiru metsas ja tuju läks paremaks.

 
At 13:27, Anonymous Anonüümne said...

12:58 sa pole ainuke,
PM represseerib täiega. Katsu sa vähegi rahvuslikule aspektile suunatud komm kirjutada. Vaid hr. Pulleritsul on lubatud alasti tõde kirjutada. Tema aga on teadagi, korüfee, kunn ja väljaspool kriitikat.

 
At 14:47, Anonymous MargusM said...

Venemaa ja Froome juhtumeid ikka võrdsustada ei saa.
Pealegi pole edasist infot Froome juhtumi osas, seega on halastamatuid hinnanguid anda varavõitu. See case on hall ala kuid me ei tea veel kui tume või hele.. kuigi on tunda SKY süstematiseeritud meetodi kasutamist, millest on kahju..
Ehk siis on teadmata veel kas materdame Froome ainuisikuliselt või SKY tagatuba.

 
At 15:03, Anonymous Anonüümne said...

Siin on võimalusi palju. Vaevalt SKY midagi oma süüks tunnistab. Froome astma on "isiklik". Eks ta oma perearstiga kahekesi susserdasid. Loodame et Padrel on inffi otse tagatoast.

 
At 17:26, Anonymous Anonüümne said...

to 15:03 -
sellisel tasemel profil ei lubatagi "perearstiga susserdada" - kõik käib meeskonna meditsiiniteenistuse kaudu. Froome isegi väitis, et vastava rohu tarvitamine oli meeskonna arstiga kooskõlastatud. Pigem on siis küsimus selles, et kas vastav kooskõlastus oli ka alaliiduga, nagu reeglid nõuavad.

 
At 17:44, Anonymous Anonüümne said...

Katsu ikka irooniast aru saada. Meedia ja suure publiku jaoks lekitatakse mingi hambapasta oli vanaks läinud udujutt. Loomulikult tehakse asja kogu tiimiga ja tohtrite kollektiiviga aga ega sponsor taha enda ihule valemängija oreooli külge saada. Huvitav mida teab Priit rohkem Froome kaasusest? Kes talle inffi tilgutab? Taoline teave ju kuulujuttudesse ei kuulu.

 
At 17:56, Anonymous Anonüümne said...

Vikipeedias on hea artikkel sky tiimi kohta. Oma kiidukõnedes on kõik valged tuvikesed, tegelikkuses aga kõriauguni pätid ja petised.

 
At 18:41, Anonymous Isafiguur Roobert said...

Padrelt väga sirgeselgne, konkreetne ja ebakonventsionaalselt mittekoogutav või -lömitav seisukohavõtt Spordipühapäevas. Lisaks ladus sõnaseade ja ettekanne. Tubli töö!
Õpime, sitakotid.

 
At 19:13, Anonymous Anonüümne said...

Ühineme lgp Isafiguuri arvamusega ja eriti selle osaga et õpime, sitakotid ja täisabad.

 
At 20:06, Blogger Priit Pullerits said...

Spordipühapäeva seisukoht oli kell 18.15, kui mõni ei kuulnud, aga tahab järele kuulata.

 
At 20:16, Anonymous Anonüümne said...

Hetkel Pullerits Vikerraadios.

 
At 20:25, Anonymous Anonüümne said...

https://vikerraadio.err.ee/v/spordipyhapaev/saated/5f83b8a0-135e-4528-af54-bb78cd022c2c/spordipuhapaev-dopinguskandaalid-ja-aasta-parimad

Ajaribalt alates 2:25 PP jutt.

 
At 20:42, Anonymous Anonüümne said...

Kolmteist minutit kõva sõna, puhas kuld. Nii selget ja jõulist juttu ei ole neil teemadel keegi rääkinudki. Mõnel mehel on ikka veel mune, respekt!

 
At 20:57, Anonymous Anonüümne said...

Aga mehed, selline lugu oligi ju ainuvõimalik, mis siis Padre oleks pidanud kämarat ajama või? Saate teine pool mingite laste osavõtul, kus räägiti et sportlane teeb sporti eelkõige fännide meeleheaks ???

 
At 21:20, Anonymous Anonüümne said...

Väljume kohalikust konnatiigist suurde maailma. Klavan sai Klopi käest pragada aga pärast patsutas õlale. Näete siis mehed see on spordi uudis mitte astmahaigete ja vigursuusatajate laatsaret.

 
At 21:56, Anonymous Anonüümne said...

Võhmameeste blogis tuleks jalgpallist rääkimine ära keelata.
Seda mõttetut möga kuuleb mujalt küll ja veel.

 
At 23:04, Anonymous Anonüümne said...

ja ongi otsad koos, lõpuks. skai rattatiim. seal mehkeldab tü's tudeerinud lätlane aldis cirulis (tasub guugeldada koos märksõnaga "d****g".) viktoriin. kas üks vormi ajastamise võime kaotanud suusatreener on nimetatud härraga suhelnud? see ongi tee rahvusvahelise rammusa meepotini. mõnda aega tagasi siirdus küll sealne arst-aju ühe teise spordiala manu kuid huvi teema vastu on endiselt üleval ja loodud kontaktid ei aegu...

 
At 16:33, Anonymous Anonüümne said...

Kristina Šmigun-Vähiga on lood lihtsad. Juriidiliselt on Kiku puhas, kuidas asjalood päriselt on, seda ei tea keegi. Aga selle aitab välja selgitada blogiperemees ise. Täiesti mõistetav, et Šmigun-Vähi ei saanud juriidilise protsessi käigus kommentaare anda. Tänaseks on kõik läbi ja asi klaar. Kui Kiku oli puhas kui prillikivi, siis pole tal ju keeruline anda Priidule pikka ja korraliku intervjuud, Priit oskab õigeid küsimusi ju küsida küll. Mis põhjusel peaks Kiku sellest keelduma ??? Kui oled puhas, siis oleks see ju ainuõige tee Kiku puhul. Nii nagu essa kord 2002, isegi nüüd 2014, tuli vähemalt usutavalt oma valedetektoriga välja. Aga nüüd oleks kolmas kord ka vaja ühe põhjaliku intervjuuga tõestada, et mis värk oli. Kui intervjuu käes, küll siis rahvas otsustab. Aga kui ta ei soovi intervjuud anda, siis jääb hais külge tõesti, nii nagu ütles Kowalczyk.

Nii et Priit, ürita Kiku kätte saada.

 
At 05:27, Blogger Unknown said...

www0525

air max 90
kevin durant shoes
adidas wings
air max trainers
fitflops
oakley sunglasses
michael kors handbags
true religion outlet
coach handbags
asics shoes

 

Postita kommentaar

<< Esileht