teisipäev, detsember 05, 2017

Pullerits: Lollid on need, kes Venemaa dopingusigadustele veidigi halastavad

Pühapäeva hommikul kella poole üheteistkümne ajal helistas mulle Raio Piiroja (fotol vasakul). Polnudki temast juba tükk aega midagi kuulnud. Todapuhku oli ta teel Tartu poole ning uuris, kas mu kodukandis lund leidub. Mis lund?! Olud olid parajad, et rattaga sõita. Mida ma pärastlõunal ka tegin, ehkki mitte meenteerattaga, sest sellel olin küll lasknud eelneval nädalavahetusel purunenud tagakummi ära parandada, kuid nädala lõpuks avastasin, et ka esikumm oli tühjaks jooksnud. Viisin siis reedel ratta A&T Sporti, mis, nagu kaubalaadungeist näha, valmistub talihooajaks, ning lasin ka esikummi ära vahetada. Lisaks sain preemiaks kapitaalse rattapesu, mistõttu ei soovinud puhast sõiduriista kergelt niiskel asfaldil uuesti mustata, ning väntasin raskekaalulise TREKiga tunni ja kümme minutit. Kord jälle kirjas, ehkki kvaliteet ja kasutegur küsitavad.

Piirojal, nagu selgus, on ikka plaan Tartu maratoniks valmistuda. Ta ju seda sõitnud vaid korra. Seega pole tal veel mõõt täis saanud (kuigi tänavust ringitamist Tehvandil [fotol paremal] nimetas ta, kui õigesti mäletan – aga võimalik, et panen talle siinkohal mõned sõnad suhu – üksjagu pornoks ning sinna ta kohale ei ilmunudki). Aga kirja pole ta ennast veel pannud. Sest väitis, et nii kui kirja paneb, nii tuleb leppida sellega, et maraton jääb ära. (Viimane soodusregistreerimise päev on 8. detsember.) Ma ei tea, millele ta väide tugineb, aga vaadates aknast välja, ei näe põhjust, miks maratoni toimumises mitte kahelda, olgu väidetav põhjus milline tahes.

Siin võib küsimuseks muutuda isegi see, kas uue aasta esimesel nädalavahetul kavandatav kahevõistluse MK-etapp, millest võtavad esimest korda osa ka naised (sh Annemarii Bendi ja Triinu Hausenberg, kellest kirjutasin laupäevases Postimehe Arteris), üldse toimuda saab. Ja laiemas plaanis on huvitav küsimus, kas olümpia Lõuna-Koreas toimub venelastega või ilma.

Kas te olete lugenud ROKi distsiplinaarkomisjoni otsust Vene suusataja Aleksandr Legkovi asjus? Ma eile lugesin. Anti althõlma tutvumiseks. Väga pikk lugemine, kokku 46 lehekülge. Lugemise kergendamiseks on kogu too oopus jaotatud 495 punktiks. Vaatasin, et see on suurepärane alusmaterjal, mille põhjal saaks kirjutada värvika loo igasuguste põnevate pisiasjadega, kuidas Venemaa dopingusüsteem töötas. Kuni selleni välja, et nüüd on Venemaa olümpiakomitee vastutada, et Legkovi kuld- ja hõbemedal, diplomid ning medallist pinid (te ju ikka teate, mis need on?) saaksid ROKile tagastatud. Kui pärast selle otsuse ning otsusega kaasnevate paljastuste lugemist – kas te teate, mis asi on Duchess List ehk EDP0055 ja mis on Medal by Day List? – veel mõni arvab, et Venemaa on lääne vandenõu süütu ohver ning venelastele tuleb halastada, siis sellise arvamuse väljendamine vaid kinnitab, et selle arvamuse esitaja ei ole üldse tõsiasjadega kursis.

Niisiis, minu arvamus: Venemaa tuleks täies koosseisus algavalt olümpialt eemale jätta, sest ega muidu see riik ja selle riigi esindajad õpi.

Minu arvamus, mis tegelikult juhtub: ROKil ei jätku mune, et Venemaa täies koosseisus diskvalifitseerida, ning liiga tugevasti on lääne mõttelaadis juurdunud halastushumanism – isegi president Donald Trumpi reisikeeld, mille USA ülemkohus heaks kiitis (tubli ja hea otsus!), ei suuda selles mõttelaadis veel niipea tõsiseid korrektiive teha –, mistõttu ROK lubab need sportlased, kes suudavad tõestada oma puhtust, neutraalsete ehk riigitutena olümpiale. Mis ei ole ka paha variant tegelikult, sest siis Venemaa näeb, et nende sportlased osalevad küll, aga millegipärast ei lubata neil end edu korral oma maa lipu sisse mässida, mis peaks tekitama ehk vaatajail, tavalistel venelastel küsimusi, et miks see nii küll on.

Kuid ei maksa venelasi ülehinnata. Venemaa ajupesu suudab nagunii tekitada venelastes uskumuse, et jälle teeb lääs neile põhjendamatult liiga.

Mistõttu ainuõige otsus oleks ikkagi Venemaad kogu täiega rangelt karistada – ei ühtki Venemaa sportlast algavale olümpiale. (Vaadake: või peaks venelased ajama sel kolgata teel karmist mäest üles ning siis, pärast pikka rännakut, heitma nad järsakult auku?)

Foto 1: Raio Piiroja tänavu veebruaris Otepää MK-etapi harrastajate 5 km sõidu starti siirdumas. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 2: Tänavuse Tartu maratoni eliitgrupi start Tehvandi staadionil. Foto autor: Arvo Meeks, Valgamaalane/Scanpix
Foto 3: Venemaa suusataja Aleksandr Legkov tähistamas Sotši olümpial 50 km suusatamise võitu. Foto autor: Reuters/Scanpix
Foto 4: Aivar Rehemaa saabub Sotši olümpial 50 km suusatamise finišisse alles siis, kui venelased pärast kolmikvõitu triumfeerivad - aga vähemasti võistles Eesti mees ausalt. Foto autor: Liis Treimann, Postimees/Scanpix

26 Kommentaarid:

At 11:16, Anonymous Anonüümne said...

Pin'id ikka kõvast metallist mitte pehmest "medallist"

 
At 11:21, Blogger Priit Pullerits said...

Kaldkirjapilt ehk kursiiv viitab, et tegemist on võõrkeelse, antud juhul ingliskeelse väljendiga. Seega on "medallist" õige.

 
At 12:25, Anonymous Anonüümne said...

Mõni eestlane PyeongChangi võistlustel peale Alusalu ka veel üritusel osaleb?

 
At 13:01, Blogger Priit Pullerits said...

Küsimus: mis roll oli minu vennal selles, et Alusalu sai olümpiale?

 
At 13:56, Anonymous Kägu said...

See teema jätab suht külmaks.Dopinguta tippsport on niikuinii utoopia. Venelaste meetodid lihtsalt on ajast ja arust. Edukamad riigid ostavad oma sportlastele legaalse õiguse dopingut tarvitada, mitte ei vusserda nagu vanasti. Enamus Norra medaleid kestvusaladel on saadud igasugu ravimite toel Mina tunnen Vene sportlastele kaasa, sest nad on süsteemi ohvrid. See mis hetkel toimub on läinud liiale. Tiitlivõistluste medali vaidlustamiseks peaks olema mõistlik aeg. Näiteks 6 kuud. Peale seda tuleks need uriiniproovid kanalisatsiooni valada ja asi peaks jääma nagu on. 10-15 aastat vanu asju ülesse kaevata on jabur. Pärast nii pikka perioodi on mõlemal poolel võimatu oma õigsust tõestada.Sellises olukorras saab õiguse tugevam ja enamasti ei ole see sportlane. Elu on näidanud, et tänapäeval ei tasuks kedagi südamest maha teha ja parastada, sest õnn võib pöörduda ja võid sattuda ka ise süüpinki. Tänapäevasest virrvarris, kus dopinguainete list pidevalt täieneb, ei ole kerge ka harrastussporlasel. Keegi meist ei tea , mis putru ta täpselt näost sisse ajab ,võttes mingeid imetetegevaid vitamiine või krt teab mis toidulisandit.Oluline on vaid see, et mingi puder vana kronu nagu noore sälu kepsutama paneks. Kui tootja jääb vahele, et puder sisaldab hoopis muud kui pakendil kirjas, siis küll leitakse patuoinas, kes asjad segi ajas, valest potist midagi puistas jne.Võetakse toode müügist maha ja kõik aga läheb vanaviisi edasi. Halvemal juhul vahetatakse lihtsalt nime. Tegelikult see on lihtsalt uskumatu , kui vähe vastab nn tervisetootete puhul pakendis reklaamitud sisu tegelikusele ja seda ka paljude tuntud tootjate puhul.

 
At 14:03, Anonymous Anonüümne said...

Tartu Maraton:
Tartu Maratoni rada on esimese ca kahe kilomeetri ulatuses vabatehnikas täiesti suusatatav! Soovitatavalt siiski vanema suusaga.

 
At 14:19, Blogger Priit Pullerits said...

"Mina tunnen Vene sportlastele kaasa, sest nad on süsteemi ohvrid." Palun lugege Legkovi otsust, seal on selgelt näidatud, et pole nad mingid ohvrid, vaid teadlikud kaasosalised.

"Pärast nii pikka perioodi on mõlemal poolel võimatu oma õigsust tõestada." Tõesti või? CAS ja muud institutsioonid nii küll ei arva. Süüdi on mõistetud ikka tõendite alusel.

"Keegi meist ei tea, mis putru ta täpselt näost sisse ajab, võttes mingeid imetetegevaid vitamiine või krt teab mis toidulisandit." Mida te püüate siin õigustada? Kui te sööte normaalselt, pole teil harrastajana mingeid toidulisandeid vaja. Ja pudru koostis on selle pakendil kirjas. Ärge ostke turult sodi, kus silte pole - ja pole ka probleemi.

 
At 14:43, Anonymous Anonüümne said...

Hr Pullerits, see polnudki nii ammu, kui te Vene suusatajaid taevani ülistasite ja endale omaselt kõigile, kes nende puhtuses kahtles kõrri kargasite. Inimesi (ka süütuid)on ikka ja alati tõendite alusel süüdi mõistetud. Millal teie hr Pullerits küll õpite, et kõik mis hiilgab ei ole alati kuld ja kõik haisev ei pruugi sitt olla. Need Vene sportlased tunnistaksid ennast praegu vist suures veeuputuses ja keskaegses katkus ka süüdi.

 
At 14:57, Anonymous Kägu said...

To 14.19, Kes rääkis midagi turult toidulisandite ostmisest? Ajakirjanikuga võiksite te teha uurimustöö toimeainete koguste ja sisaldumise vastavusest tegelikusele môningastes toidulisandites. Saate ise veenduda kui palju etikettidel lubatu ja tegelikus erinevad.

 
At 15:19, Anonymous Anonüümne said...

Kägu, raip, tabab asja. Ammu, ammu kui kapitulismust meile alles imporditi, öeldi selge häälega välja, et teile ida-rottidele, müüme me seda jama, mida meie tarbijad ei ole nõus ostma. Noh nagu vene ajal kui rahvamajandus sai sõjatööstuse praagi ehk tolerantsi piire ületava kama, saame me nüüd mingit sodi, mida rikastatakse kirevate brändinimedega. Lollid rotid käivad ikka raha letti ja ostavad. Ega ilmaasjata ei käi suurema ostujõuga kodanikud shoppamas piiri taga mekades. Õnneks on siinse laiatarbe sekka ka suht tarbitavaid asju antud. Seega väga suureks halamiseks pole põhjust. Samas reegel on, et Eestis ostetud žiletid teevad 100% juhtudest näo veriseks. Lähed ostad piiri tagant kasvõi kõige odavama komplekti ja elu on jälle lill. Kuidas nad seda suudavad, on arusaamatu?! Arusaadav, et siis harrastussportlane ei tea kana või looma süües kui palju nendes toodes keelatud kasvuhormoone on.

 
At 15:38, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits omast võttest selili. Valus.

 
At 16:09, Blogger Priit Pullerits said...

Mis võttest selili? Ma olen täiesti püsti. Kägu rääkis toidulisanditest, mina küsisin, et milleks neid üldse vaja, kui normaalselt toituda. Kui tahate mingit sodi endale sisse ajada, siis laske käia, varsti olete oma lisanditest ise haiglas selili.

 
At 16:14, Blogger Priit Pullerits said...

Viru ja Alutaguse maratonil kirjas kuus, Tamsalu maratonil viis osalejat.

Vataasin ka Tartu maratonile registreerunute rida - ei olnud see sugugi pikk. Aga küsitakse soodusvoorus ka 55 eurot - seda mingi garantiita välja anda... arusaadav, et paneb mõtlema.

 
At 21:14, Anonymous Anonüümne said...

Kahjuks poolkõva otsus ROK´i poolt nagu eeldada oligi.

P.

 
At 21:47, Anonymous Jaan said...

Lõpuks ka ilma küsimärgita pealkiri. On arenemisele viitavaid tundemärke!

 
At 21:53, Blogger Priit Pullerits said...

No näete, ROK tegi täpselt seda, mida ma siin talle ütlesin, et ta teeb. Jälle pihta! Nagu enamasti, peaaegu alati.
Nüüd küsite mult, kas Tartu maraton toimub.
Ei toimu.

 
At 11:15, Anonymous Anonüümne said...

Priit, räägi, kas dendropargis juba suusatada ka saab?

 
At 11:51, Anonymous MargusM said...

Priit jahud siin oma ROK-iga, Kägu jutt on tõele lähemal kui sinul ja jutt polnud mingitest keerulistest toidulisanditest, näiteks sa isegi võtad geele kuid mis seal täpsemalt sees on.. rääkimata liha töötlemisest.. (Conta ei puutu siin asjasse)

Samas FIS tegi eesti kahevõislejatele suhkamit.
Seimile on alaliit võlgu kuid ta pole papist mees rebis ja tõukas nii et maa valge!
Need teemad puudutavad eesti mehi personaalselt!

 
At 13:20, Anonymous Anonüümne said...

Postimehes on sellele kahevõistlejate kaasusel väga dramaatiline/populistlik pealkiri. Küsigem nüüd endalt ausalt kas me tahame olümpial näha Eesti 2v võistkonda viimasena tuigerdamas ja ringiga pähe saamas? Eesti nagu mingi eksootiline lõunamere saareriik kaotamas jaapanile koreale hiinale lumega seotud alal kogu maailma silme all. Siis kiidame et Eesti on põhjamaa ja peaaegu Soome? Mingi eneseväärikus võiks ikka olla.
Roosna on nüüd seitsmendas taevas Seimi pärast. Mis edasi? Kas on näha eesti tõstmise kambäkki? Ei ole ju. Lõpetab Seim siis on taas aastaid vaikust.

 
At 13:32, Anonymous Anonüümne said...

Postimehest on lugeda 2v Ilvesele vajalik kaaskond: treeneritele lisaks 2 hooldemeest ja massöör. Milleks massöör? Noor mees taastub trennist ja massöör ikka neile kel lühikese aja sees mitu starti. Üks Ilves võiks ju käia suusatajate massööril?
Millal saadakse meil aru et EI OLE kohustuslik osa võtta kust aga võimalust on.

 
At 13:54, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Samal ajal kui Pullerits venelasi tümitab võidavad sellised "lumehelbekesed" medaleid.
http://sport.delfi.ee/news/varia/tostmine/skandaal-tostmise-mm-il-endine-mees-voitis-naiste-uliraskekaalus-medali?id=80405154.
No comments!

 
At 14:19, Blogger Priit Pullerits said...

Delfi tõsteloo juhtlõik kõlab nii:

Anaheimis toimunud tõstmise MM-il võitis naiste üliraskekaalus (+90 kg) hõbemedali Uus-Meremaa sportlane Laurel Hubbard. 39-aastase sportlase medalivõit oli Uus-Meremaale läbi aegade esimeseks tõstmise MM-idelt. Siiski tõi medalivõit endaga kaasa ka suure skandaali. Nimelt oli Hubbard veel neli aastat tagasi mees ja kandis nime Gavin. Asjade selline käik ei mahu pähe aga konkurentidele ja nende treeneritele.

Palun Delfil nende hulka, kellele asjade selline käik ei mahu pähe, lisada ka minu.

 
At 17:05, Anonymous Anonüümne said...

Kus on Postimehe seisukoht Hubbardi teemal?

 
At 17:46, Anonymous Anonüümne said...

To 17:45 Vaadake kodanik, siin on tegemist väga delikaatse juhtumiga. Postimees sellistes küsimustes kindlat seisukohta võta, kuna see teema võib paljude jaoks solvav olla

 
At 18:54, Anonymous Anonüümne said...

Kas Mart Seim nurjas Talahhadze rekordikatse?
http://m.sport.delfi.ee/article.php?id=80411612

Vaadake missuguse soki Roosna siin kokku kirjutanud. Puhas spekulatsioon. Mingid ebardlikud lihamäed tõstavad võidu kilogramme. Kuidas see meid puudutab? Roosna arvab et see meid lausa erutab ja kirjutab mingi ülipika udutamise. Üksikalade ponnistused on igaühe eralõbu. No ei ole kõhukate meeste punnitamine nüüd nii üleelu sündmus et sellest peab mitu uut artiklit üles küpsetama. Tõstmine ja maadlus olid valgete alad aastakümneid tagasi. Enam mitte.

 
At 04:03, Blogger Unknown said...

moncler jackets
adidas gazelle sale
yeezy boost 350 v2
michael kors outlet
nike shoes
adidas stan smith
nike roshe one
nike kyrie 3
golden goose sneakers
michael kors outlet

 

Postita kommentaar

<< Esileht