reede, november 17, 2017

Pullerits: Kes saab oma osa Tanel Kangerti teenitud palgast?

Kas teate, mis vahe on Team Haanjal ja Tanel Kangertil (fotol paremal)? Pole kuulnud, et Kangert Eesti jalgratturite liiduga mingit vägikaigast veaks, nagu Team Haanja veab suusaliiduga. Triviaalne võrdlus, aga kas pole kõnekas?

See ei tähenda, et raha Kangertile üldse oluline pole. Küsisin temalt, kas jalgratturite profimeeskondades on ka palkade maksmisega mõnikord raskusi, nagu on olnud näiteks korvpalli- ja jalgpallimeeskondadel. Kangert ütles, et ei ole olnud, sest lepingud on korralikud. Ta lisas: selleks, et rahaga tõrkeid ei tekiks, peab meeskond panema paari kuu palga deposiiti.

Aga kas teate, mis vahe on teie ja Kangerti palga arvestuses? No mõelge-mõelge!

Siingi on vastus lihtne. Kui teie lähete tööandjaga palgast rääkima, siis võtate jutuks kuu palga suuruse, eks ole. Aga ratturitel on aastapalk. See vahe ongi. Huvitav, kas pole? Aga miks nii?

Kuid see, et rahaga pole raskusi, ei tähenda, et seda jaguks lõputult. Astanas on praegu klubi kodulehe andmeil 29 ratturit (Kangert ütles, et neid on 28). Kangert (fotol vasakul) rääkis, et suurtuuridel, kus seni läheb meeskonnas starti üheksa sõitjat, on kavas tiimide suurust kärpida kaheksale ja seitsmele sportlasele. See tähendab, lisas ta, et ilmselt kahaneb lähitulevikus meeskondade suurus 24-25 ratturile. Üks põhjus selliseks kärpeks, pakkus Kangert, seisneb selles, et muidu läheb meeskondade ülalpidamine liiga kalliks. Ta oletas, et UCI võib mõelda nii: kui meeskonna kulusid õnnestub vähendada, siis tekib lootus, et äkki tekib profimeeskondi tulevikus juurde.

Mis meid siin muidugi kõige rohkem huvitab ja mis meile korda läheb, meid lausa otseselt puudutab, on see, kas Kangert välismaal teenitud summadega ka Eestit toetab või läheb kõik, mis palgast maha arvestatakse ja kinni peetakse, mõne välisriigi hüvanguks. Mis te arvate, kuidas ta talitab?

Kanget kinnitas, et on kogu aeg oma maksud Eestisse tasunud. «Kakskümmend protsenti on veel aktsepteeritav,» lausus ta, «aga kui riik ahnemaks läheb, leiaks sobivama koha, kus makse maksta.» Kuulsid, Jüri Ratas, keda Andrus Ansip süüdistas oma rahanduspoliitikaga Eesti majanduse hävitamises!

Ja nüüd kõigile tähtis küsimus: kas teie ikka maksate ausalt makse või tegelete petmisega? Mina maksan. Loodan, et teie ka. Kui Kangert maksab maksud Eestisse, ehkki võiks neid maksta ka mujale, siis mis oleks teie õigustus maksudest kõrvale hoida? Petistega ei taha küll siin tegemist teha. Loodan, et neid spordimeeste hulgas pole. Või olen naiivne? Mäletame ju siin neid, kes läksid väga ähmi täis, kui tegin ettepaneku, et teeks Estoloppeti parklas ülevaatuse, mis masinatega, enda või filma omaga, on keegi maratonile tulnud.

Kui tahate olla ausad spordimehed, võtke Kangertist eeskuju – see on teile minu vahendusel Kangertilt tänane õppetund ja hoiatus.

Foto 1: Tanel Kangert tänavusel Tartu rattamaratonil fotograafide ja ajakirjanike jälitatavana. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix
Foto 2: Tanel Kangert lõpetamast tänavust Tartu rattamaratoni. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix
Foto 3: Jaan Kirsipuu ja Tanel Kangert tänavu suvel Pärnu rattapäeval. Foto autor: Tiina Kõrtsini, Õhtuleht/Scanpix
Foto 4: Tanel Kangert tänavu suvel Pärnu rattapäeval. Foto autor: Tiina Kõrtsini, Õhtuleht/Scanpix

34 Kommentaarid:

At 21:39, Anonymous Anonüümne said...

Selmet oma lugejatele midagi erutavat ja intrigeerivat rääkida annab Padre meile õppetunde?? Jäägu see meiesuguste amatöörkiibitsejate puhul siiski maksupolitsei otsustada kui ausalt me makse maksame.

 
At 01:25, Anonymous MargusM said...

Priit sa saad järgmisest aastast lausa legaalse võimaluse firmaautoga võistlustel käijate peale koputamiseks:
http://www.err.ee/643218/erasoiduks-tooauto-kasutaja-saab-naabrivalve-korras-maksuametile-ules-anda

 
At 09:35, Anonymous Anonüümne said...

99% maksumaksjaid ei tea, kas Kaljulaid on Aafrikast tagasi. Kedagi ei huvita ka, miks, mis ja millal. Sellise ükskõiksuse valguses, boreaalse tusa ajal on täiesti õigustatud kasutada natuke ametiautot.

 
At 09:44, Anonymous Anonüümne said...

Ei saanudki aru, kas Kanepi on endiselt Priidu peale vihane või ei. Hüsteeriline eit, need ju Priidu sõnad. Priit mine tee Kanepiga intervjuud, tõesta et saad selle kätte. Tõelised spordimehed saavad sellega ju hakkama. http://m.epl.delfi.ee/article.php?id=80181694

 
At 10:39, Anonymous Anonüümne said...

Kanksu lehejutt oli täitsa ok. Kuigi enamik käis siit enne juba läbi, oli korraga seda lugeda täitsa normaalne.

 
At 11:25, Anonymous Anonüümne said...

Kus antud kirjutises on seos Kangerti ja Team Haanja vahel? Kangert esindab Eestit EM'l ja MM'l enda klubi ridades. Samuti soovivad seda teha Team Haanja liikmed.

Ja rahaasjadest rääkides üritab Priiduke vihjata, et kui Tanel ka riigilt raha ei saa, siis peaks suusatajad ka suu pidama ja leppima, et suusaliit pani neile eraldatud rahad pihta ?

 
At 11:48, Anonymous Anonüümne said...

Kes siis veel kui mitte Padre peab teile õppetunde andma?

 
At 13:17, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, 10.39. Seal näitasin jah vastava ala,proffidele, kuidas tuleb lugu käima tõmmata. Ei mingit uimerdamist, kohe stardist tempo üles. Märkasite? Ja loomulikult peab oma truudele lugejatele ikka esmainfo andma. Kuid kõik ei läinud veel loosse. Paremad palad jätsin ustavatele lugejatele siin magustoiduks.

 
At 13:28, Anonymous Anonüümne said...

Märkasin küll. Tavaliselt kasutan ikka kiirlugemist, et vahust kärmelt läbinärida. Seekord sai kohe sellise rahuliku käiguga loo kallal mõnuletud ja vaid paari lõigu peal Bugatti Chironi kiirendust kasutatud.

 
At 13:37, Anonymous Anonüümne said...

Priit ära uuenda. Vanad lood olid sul paremad. Seekordne on konarlik.
Hoia ikka oma vana head Balzacki ja Marktwaini stiili.

 
At 14:44, Anonymous Anonüümne said...

Üha pedemaks muutub sport, sportmängud tähendab. Korvpalli pole meil ollagi, aga müdin asja ümber peab olema NBA. See mängu algus kus käib ennastunustav teineteise patsutamine ja käperdamine? Milleks? Kas riietusruumis ei saanud võistkonnakaaslast küllalt süleldud? Kes mäletab mis ajast tuli see patsi löömine pärast iga vabaviset?
Vähe ei tee hinge täis selline pederullatamine!
http://m.sport.delfi.ee/article.php?id=80189776

 
At 14:53, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, teeb küll. Vähemalt cyclistid seda lollust ei praktiseeri.

13.37, vahepeal peab Hemingwayd ka tegema, ei saa ühte stiili kinni jääda.

 
At 17:14, Anonymous Anonüümne said...

Hr Pulleritsu tekstides on ameerika mandri suure humanisti ja poeedi Walt Whitmani mõjutusi tunda.

 
At 18:43, Blogger Priit Pullerits said...

No vaat, mehed, ma rääkisin ju juba eelmisel aastal, et ei tohi väljapressijatele järele anda. Jutt on Team Haanjast, kes ajas jonni. ESL andis mullu heatahtlikult järele ja kogu tsirkus muudkui venis ja venis. Rääkisin nii siin kui avalikul areenil korduvalt, et ESL tegi vea, et väljapressijatele ei tohi sammugi järele anda, tuleb selg sirge hoida ja sa näed, kuidas väljapressijad tulevad sinu juurde ise, käis pikas ja pilk alandlik. Nüüd võttis ESL mind kuulda ja läkski nii - et jonnis Team Haanja, mis ta jonnis, aga lõpuks, kui MK sari oli algamas, oli meestel vesi ahjus ja näete - kirjutasidki lepingu ESLiga alla.

 
At 20:49, Anonymous Anonüümne said...

Me kõik hoidsime pöialt oma lemmik murdmaasuusale. Aga kes oskab öelda kas poleks kaval rohkem laskesuusale panustada? Et nagu rohkem tulevikuala tänu tv ja pealtvaatajate huvile? Küll on seal tegemist palju sest vabatehnika sammu saladused pole meil vist parimas nõu-haus ja arvata võib laskmine pole enam sama mis 80 aastatel suure püssiga?
Kuiv suusk: kuigi eraldistart on tõsiste võhmameeste pidupäev siis see pole enam tv ala ja massistart on kah löss kuna asi otsustatakse lõpusirgel isegi 50km sõidus. Et mis teha? Suuskade asemel cyclocross ja talve spordialaks inkrimineerida? Härrased kus on teie ideed? Eesti vajab medaleid ja nagu näitena on Erika Salumäe ja Kelli Sildaru siis tulevad need kergemini uudsetelt aladelt.

 
At 09:23, Blogger Siin said...

Team Haanjat ja Kangertit seostada, võrdlusena kasutada on jabur. Mina imestan mis põhjus on Kangertil üldse eestis maksu maksta ja riiki MM il esindada? Mis riik selleks head talle vastu teeb?
Jälle poolik tõde Priidult. “Väljapressijad kirjutasid alla” , läheb uurib miks kirjutasid alla, mis paberil muutus

 
At 09:44, Blogger Priit Pullerits said...

"Mis riik selleks head talle vastu teeb?" No on ikka ülbe küsimus! Juba JFK ütles, et õige mees ei ülba küsimusega, mida riik minu jaoks teeb, vaid õige mees ütleb suuremeelselt, mida tema saab riigi heaks teha. See, mida eelmine sõnavõtnu räägib, on ikka imestamapanevalt haiglane.
Riigi esindamine on au asi. Kuidas too sõnavõtja sellest aru ei saa? Mida saavad NBA mehed selle eest, et nad olümpial USAd (või mõnda muud riiki, mille kodanikud nad on) esindavad? Mitte midagi. Absoluutselt mitte midagi. Annavad ära oma suvepuhkusegi, selle eest midagi vastu saamata. Mida saavad Eesti võrkpallurid selle eest, et Eestit esindavad? Mitte midagi. Samamoodi ei saa teiste alade esindajad. See ongi suurte sportlaste tunnus, et siis, kui kodumaa kutsub, on nad valmis teda esindama. Ja ei küsi, et mis ma vastu saan või olen saanud.
Tean Haanja käitumine ja jonnimine ei näita, et selle liikmed oleksid suured sportlased. Seepärast - ja see on siin oluline õppetund! - nad ongi avaliku arvamuse areenil enda vastu lugupidamise maha mänginud.
Ja mõni mees võiks enne mõelda, kui siin teistele oma "tarkust" tuleb laotama.

 
At 11:28, Anonymous Anonüümne said...

Jaa. Priit räägib kulda. Jaa. Aga. Täna on rahvusvaheline selle blogi päev. Täpsemalt meestepäev. Ja ainuke koht kus tõelised mehed blogis mõtteid vahetavad on käesolev blogi. Õnne veelkord!

 
At 11:57, Anonymous Anonüümne said...

Ei hakka pikalt seletama aga vastik on vaadata olümpia kossu kus neegrid tambivad platsil ja valged pealtvaatajad neile tribüünil väga kaasa elavad. Nõme ameerikalik patriotism. Aga ju siis meie ei taipa seda.

 
At 12:21, Anonymous Anonüümne said...

Nii see on. Padre Pullerits räägib kulda, kuigi, mis on õigus ja mis on vähem õigus kui kõik on nii fragmenteeritud. Tänasel päeval.

 
At 14:30, Anonymous Anonüümne said...

mida me saime sellest postitusest OLULIST teada? Kui Eesti riik tõstab tulumaksu 21 vöi 22% peale, siis TK enam eesti riigile maksu ei maksa.mott. Raha otsustab kõik. Äkki on see juba järgmisel aastal nii, pidi ju astmeline tulumaks tulema?
kah priit

 
At 14:44, Anonymous Anonüümne said...

Miks tõmbasid Astanast lesta liidriteks mõeldud mehed Mikael Landa ja Fabio Aru?

 
At 15:17, Anonymous Anonüümne said...

Veel üks küsimus? Kas suurtuuri sõitjad mingi lisapalga saavad peale tuuri? Nii umbes?

 
At 15:54, Anonymous Anonüümne said...

PP, milles Tean Haanja järgi andis, kui lepingu allkirjastas?

 
At 16:05, Anonymous Anonüümne said...

Ei juhtuks mitte midagi kui Eesti ei paneks suusasportlasi välja ei mk etappidel ega olümpial. Seda ei pandaks isegi tähele. Ma ei saa aru mis himu on sinna ronida peksupoisiks 87.koha peale? Las see Phönjang jääb vahele. Järgmisel olümpial siis Kelly näitab mis puust on tehtud eesti suusarahvas.

 
At 18:05, Blogger Priit Pullerits said...

Täna, pühapäeval, käisin spordiarsti ja Eesti jalgpallikoondise kauase arsti Gunnar Männiku klaverioomingu kontserdil (pianist Andre Hinn). Kohal olid näitleja Märt Avandi, suusa- ja filmimees Jaak Kilmi, jooksutreener Harry Lemberg. Millega teie puhkepäeva sisustasite, kas vaimu harisite ja hinge kosutasite?

 
At 18:15, Anonymous Anonüümne said...

Pühapäev on lõdvestuseks - ehk siis viin ja õlu. Spordimees peab oskama lõdvestada.

 
At 18:55, Anonymous Anonüümne said...

Sai tehtud 20 kilomeetrit jooksu-kõndi vaheldumisi. Väga hea aeroobne treening kahe hooaja vahel ja ennem uusi pingutusi.

P.S. Pole kunagi tundnud vajadust ennast kuulsustega ühele pildile sättida ning ei otsi ürituste nimekirjadest, kes sel ajal minuga koos rajal oli või teatrit vaatas.

 
At 19:27, Blogger Priit Pullerits said...

Ega minagi säti ega otsi, 18.55, lihtsalt need nimetatud olid mõned inimesed, kellega sai tervitatud.

 
At 21:37, Anonymous Anonüümne said...

Jah mõnigi korvpallur vaadanud et näe Olümpia kuld kapist puudu. Võtan ka selle ära. Kas see on pariotism?
Patriotism?! Mis asi see on? Kellele see vajalik on?
Miks korraldavad võrdselt venelaste, ameeriklased " we salute you!" jne. atrakstsioone?

Tanel on proff.
Tean et Briti koondises esinevad profid palgatakse sinna korraliku tasu eest. Jordan tegi sul Olümpiat tasuta? Hui tegi.

Huu

 
At 21:50, Anonymous Anonüümne said...

"Indeed, the most symbolic Dream Team moment came during the medal ceremony when Jordan draped himself in the American flag — not out of patriotism but to cover the Reebok logo on his warm-ups. Jordan, of course, endorsed Nike."

 
At 01:46, Anonymous Anonüümne said...

PP: Mida saavad Eesti võrkpallurid selle eest, et Eestit esindavad? Mitte midagi.

Ei maksa lahmida, kui teemat ei jaga.

 
At 08:04, Anonymous Anonüümne said...

Ära ise lahmi, kui mingit fakti vastu käia ei ole.

 
At 12:27, Anonymous Anonüümne said...

Täiesti tavaline et profid saavad kompensatsiooni riigi esindamise eest suurvõistlustel. Mitte tasu vaid kompensatsiooni.
Profaanid olete.

 

Postita kommentaar

<< Esileht