reede, detsember 01, 2017

Pullerits: Kuidas suusatüdrukud mulle hirmu peale ajasid?

16-aastane Annemarii Bendi (fotol vasakul) läheb Tehvandi hüppetorni jalami taguse asfalteeritud parkla servas soojakusse. Lähen talle järele, kuigi sildid keelavad. Enne olin luba küsinud, kas tohin. Treener Tambet Pikkor, kellega paar minutit tagasi tervituseks kätt surusin ning kellele meelde tuletasin, et viimati nägime Torino olümpial, ütles, et tohib küll. Tahtsin suusahüpetest peensusteni aru saada. Sest kui aru ei saa, on seda raske teistele edasi anda.

Bendi võtab soojakus lae all rippuva eest sinise ja selja pealt halli kostüümi (fotol ülal vasakul) ning ajab selle oma kollase alusriietuse peale. Siis seab pikad heledad juuksed (fotol paremal) selja taga hobusepatsi ning tõmbab kiivri pähe. Küsin, kas kiivri alt välja jäävad juuksed hüppe ajal ei sega.

Ei sega, vastab ta.

Viimases järjekorras ajab ta jalga punased-valged saapad ning sikutab need rihmadega tugevasti kinni. Kohe on näha, et nendega on ebamugav käia. Mitte ainult seepärast, et tald on jäik, vaid ka seetõttu, et need tõstavad kanda ülespoole ning suruvad sääri ettepoole – ikka selleks, et oleks tornist laskumisel, lendamisel ja ka maandumisel parem. Sedasi tuleb tal, Fischeri kollased hüppesuusad õlal (fotol ülal vasakul), sammuda põlvist kergelt kõverdatuna torni alla lifti juurde.

Liftis on punane tool ning Bendi, sättinud suusad püsti seisma, istub sellele (fotol paremal). Ega jalad oled raisata. Miski tema näos ega olekus ei reeda, et närv on sees, sest kohe läheb hüppamiseks.

Alles mõni aeg hiljem saan teada, et tal oli tegelikult hirm naha vahel.

Aga ta ei reeda hirmu ühegi ilme ega liigutusega. Kui 34 meetri kõrgusel vaateplatvormil liftist väljume, keerame vasakule ümber nurga. Esimese hooga on ehmatav jalge ette vaadata. Vaateplatvorm pole muud kui lihtsalt metallrest. Kõik, mis allpool maapinnal, paistab sealt läbi. See, mis siin salata, tekitab pisut kõhedust. Vaatepilt on ju harjumatu.

Aga veel kõhedamaks läheb.

Kohe palju kõhedamaks.

Bendi toksib liftipüstaku seinal sisse mingi koodi ning meie ees avaneb aeglaselt punane raudvärav. Seal ronime ligi 20 astet veel kõrgemale (fotol vasakul). Tuul puhub paremalt käelt, ja tundub, et mida kõrgemale tõuseme, seda valjemalt.

Trepist üles jõudnud, keerame 180 kraadi üle vasaku õla ning jätkame järgmisest, hallist sõrestiktrepist üles astumist. Nüüd läheb asi eriti hirmutavaks. Sest hele plank, mis peab puulatvade kohal uluvat tuult kinni hoidma, laseb niisugust vilet ning tekitab niisugust plõginat, nagu möllaks selle taga ehtne Siberi purgaa. Ja kui arvestada, et all laiub suur sügavik (fotol ülal paremal), on arusaadav, et tekib ärevus: äkki tuleb nii tugev tuulehoog, mis viib siit trampliinilt ilma igasuguse hoiatuseta lendu.

Bendi askeldab pealtnäha muretult, teades, mida ta teeb. Ta sammub 23. hoovõtuastmeni, haarab seal pikal poomil nagu palgil kahe käega ümber kinni ning tassib selle allapoole. Ta sätib selle 17. hoovõtuastmele ning langetab siis poomi üle jäise hoovõturaja. Nagu oleks see kõik täiesti argine tegevus (fotol ülal vasakul),

Ärge unustage, et ta on siiski ainult 16.

Aga sellegipoolest kogenud. Sinna on kuus aastat tagasi, kui ta esimest korda Tehvandi tornist alla sõitis ja hüppas.

Kuid see pole mingi noorusrekord. Toda rekordit hoiab tema sõbranna Triinu Hausenberg, kes oli kõigest 8-aastane, kui Tehvandi suurest tornist alla kihutas. Hüppas küll kõigest 37 meetrit, aga püsti jäi. 15-aastane Hausenberg saabub Tehvandile tunni pärast. (Fotol ülal paremal: Bendi, tüdrukute treener Olev Roots, Hausenberg.)

Nüüd, aastaid hiljem, teeb Bendi üle 70-meetriseid, isegi üle 80-meetriseid õhulende. Ta kinnitab suusad alla, toetub taguotsaga poomile ning libistab seda mööda end raja kohale (fotol vasakul). Ainuüksi mõte, et peaks ta tugeva ja keerutava tuule käes korrakski vääratama, tasakaalu kaotama ning ta libiseb pidurdamatult alla, ajab mul närvi ärevile.

Ta seab prillid kindlamini näo ette, ootab veel kaks-kolm sekundit, vaadates, millal treener Pikkor eemal tornist käega märku annab, et nüüd on tuul hüppamiseks soodne, ning tõukab siis end poomilt pehmelt laskuma (fotol vasakul). Ei mingit ähkimist-puhkimist, nagu teevad enne katsele minekut kaugushüppajad, kolmikhüppajad, kõrgushüppajad jpt.

Tornis on kuulda, kuidas suusad koguvad jäigal rajal kiirust.

Viie sekundi pärast on Bendi saavutanud kiiruse 85 km/h. Seejärel läheb ta nukilt lendu (fotol paremal), ajab suusad laiali ja kaob järsu maandumisnõlva kumeruse taha sügavikku.

Sekundid mööduvad. Mitmed sekundid. Need venivad imelikult pikaks.

Keda aga pidurdusrajal ei paista – see on Bendi.

Mis sai edasi, loe laupäevase Postimehe Arteri loost «Lenda, tüdruk, lenda!» (seal on ka video lisaks).

Fotode autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix

25 Kommentaarid:

At 23:09, Anonymous Anonüümne said...

Mis mõtet on naiste suusahüpetel? Naiste hokil? Naiste jalgpallil?
Kes vastab?
Mis mõtet on sel eesti tüdrukule? Saksa ameerika hiina tüdrukud, neid on miljoneid, need las hüppavad kui midagi teha pole, aga eesti tüdruk? Käigu parem šoppamas tobeda tornist hüppamise asemel. Kui kukub, mis siis saab? Mis korvab vigastuse, koolist eemal oleku?

 
At 09:55, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 09:57, Anonymous Anonüümne said...

võibolla ei ole ka. Nali.

 
At 11:13, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 13:34, Anonymous Anonüümne said...

Vaadake, maja katuse kõrguselt on äratõuge ja maandumine kuhugi maja vundamendi juurde.
http://www.japanpowder.com/images/Hakuba/Ski%20Jump/skijump-hakuba-003.jpg

 
At 17:05, Anonymous Anonüümne said...

Mitu peikat jäi ikkagi küsimata! Suusahüppe osaluseksperiment jäi samuti läbimata. Seega ei saa intervjuu olla mingitki moodi täiuslik. Mutika oleks ära teinud... Ootasime aga sulesepa eneseületamist ja enese jäägitut kurssiviimist ala peenikeste nüanssidega. Seda ei juhtunud. Intervjuu tase oli hüppemäe reportaazi tasemel. Allakäik, mis muud. Odav masstoode. Ei märgatavat meisterlikkust. Tehtud lehetrükikvaliteedi vääriliselt.

 
At 14:52, Anonymous Edgar said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 15:27, Blogger Priit Pullerits said...

Juhin kirjaoskamatute tähelepanu sellele, et pildid tegi fotograaf, mitte mina. Seda esiteks. Teiseks, kõigeks, mis siin kirjeldatud ja näidatud, sai luba küsitud - ja saadud.

 
At 16:44, Anonymous Anonüümne said...

Retcept tüdrukutele, muidugi, peavad suutma ka halval päeval sealt alla tulles ellu jääda. Nagu linnud, jumala peopesal. Priit vältis sõna, erutav, kuigi ka - ärev, on asjakohane. Et need Võru kandi inimesed ka nii ilusad ja julged on!

 
At 17:02, Blogger Priit Pullerits said...

Vaatan siin, et sedapuhkne lugu oli paljude meeste enesehinnangule löök allapoole vööd. Kõigil on suu kinni, ei oska teema kohta a-d ega o-d öelda. Mis te teeksite niiviisi ilma minuta ja minu juhtimiseta? Peata kanad täiesti?...

 
At 18:11, Anonymous Anonüümne said...

Nomaeitea. Teatud alasi on naiste esituses huvitav jälgida: võrkpall, kõrgushüpe jms, kus sihvakad preilid tegusi teevad. Lihtsalt, saab silma nuumata. Samas näiteks naiste jalgpall- puhas agoonia, mingid jässakad soorebased siblivad aegluubis väljakul ringi. Ei ole seal sportliku mõõdet ega ka silmailu. Või nagu Mihkel Mutt ütleks: ei ilu, võlu ega õudu.
Naiste suusahüpped vist liigituvad sinna teise rühma- jätaks vaatamata kui võimalik?

 
At 20:14, Anonymous MargusM said...

Vaatan siin, et Priit on vist kommenteerijatelt saanud löögi kahe kõrva vahele.
Kedagi väga ei kõneta see suuresti fotode kirjeldustest koosnev blogi sissekanne.
Kommentaare ei tule ja ärevus läks sisse, tulid teisi kohe peata kanadeks nimetama?
Ei see solva, enamusel oma elu ka elada : )

 
At 23:58, Anonymous Anonüümne said...

Neli aastat OMi toetust ...

https://arvamus.postimees.ee/4330579/aivar-rehemaa-ounakaupmees-tippsuusataja


Kas ubinaärimees jõuab mängudele?

 
At 07:38, Blogger Priit Pullerits said...

18.11, aitäh täpse iseloomustuse eest naiste jalgpalli kohta. Nii see on. Ei mingit ilu. Aga rannavolle unustasite?

 
At 08:33, Blogger Priit Pullerits said...

Great news, mehed: USA ülemkohtu otsusega jõustub Trumpi reisikeeld täies mahus

Kottisid need vasakliberaalid seda seadusalgatust, mis nad kottisid, aga ülemkohus tegi neile ikka ära - äge! Loodame, et see saab suunanäitajaks ka siinpool Atlandit, ja eriti meie maanurgas, et meie siin otsustame, keda laseme oma riiki ja keda mitte. See on USA ülemkohtult teedrajav ja suundanäitav otsus.

 
At 10:44, Anonymous Ants,taluperemees ja suusasahistaja. said...

No mida siin ikka kommenteerida. Kahtlane värk! Käiakse tüdrukute riietusruumis pildistamas ja piilumas. Pärast tuleb välja, et tehti veel dushiruumis ka pilte. Ei tänan! Noor tärkav naiselikus on muidugi atraktiivne, aga mina hoian eemale.

 
At 10:58, Anonymous Anonüümne said...

Lp Pullerits, me oleme alati nii teinud. Ja nüüd sa väidad, et loodame, et see saab... vasakliberaal oled või?

 
At 04:04, Blogger Unknown said...

nike cortez women
michael kors outlet
yeezy boost
nike roshe run
nike air zoom
nmd r1
adidas ultra boost
nike air vapormax
adidas yeezy
gucci belt

 
At 07:45, Blogger Unknown said...

cheap jordans
off white clothing
jordan shoes
falcons jersey
nike air huarache
nike roshe one
adidas eqt support
pandora charms
yeezys
moncler jackets

 
At 10:50, Blogger Unknown said...

www0416ed hardy uk
coach outlet online
fitflops sale clearance
ravens jerseys
cheap oakley sunglasses
coach outlet online
oakley sunglasses wholesale
discount oakley sunglasses

 
At 05:20, Blogger yanmaneee said...

supreme clothing
nike roshe run
air jordan 4
bape hoodie
ysl handbags
pandora jewelry
adidas tubular shadow
reebok outlet
gucci belts
new england patriots jersey

 
At 04:07, Blogger raybanoutlet001 said...

zzzzz2018.4.27
issey miyake perfume
kate spade outlet
coach outlet online
kate spade outlet online
fitflops sale
coach outlet online
hermes belt
nike outlet
true religion outlet
adidas yeezy

 
At 06:02, Blogger raybanoutlet001 said...

zzzzz2018.5.19
coach outlet online
nike trainers
coach outlet
michael kors handbags
oakley glasses
houston texans jerseys
pandora jewelry
nike air max 95
fitflops
nike air huarache

 
At 05:38, Blogger jeje said...

saics running shoes
off white jordan 1
manolo blahnik
vibram fivefingers
adidas superstar
ralph lauren uk
christian louboutin shoes
polo ralph lauren outlet
ugg boots
longchamp outlet

 
At 11:15, Anonymous words Doctorate said...


PhD Thesis Writing Services https://www.wordsdoctorate.com/

Dissertation Writing Services https://www.wordsdoctorate.com/dissertation-writing-services/

Research paper Writing Service https://www.wordsdoctorate.com/journal-papers/

Master Thesis Writing Service https://www.wordsdoctorate.com/masters/

thesis writing service https://www.wordsdoctorate.com/phd/

 

Postita kommentaar

<< Esileht