neljapäev, detsember 07, 2017

Pullerits: Ja nüüd see algas – suusahooaeg sai avalöögi!

Neljapäeva hommikul kell kümme jõudsin rajale. Esimest korda sel talvel. Selleks pidin varakult tõusma, kella kuue ajal, ja kohe tööle hakkama, et seejärel teha paus. Suusatamiseks.

Suusad leidsin kodus ukse tagant nurgast. Seisid seal püsti, kõik neli paari. Valisin noist kõige vanema, pakun, et umbes tosina aasta vanused sinahallid Fischerid, mille ostsin kevadise allahindluse ajal veidi vähem kui 900 krooni eest. Need on sisuliselt mullasuusad, kuigi olen nendega omal ajal sõitnud ka Estoloppeti maratone, nii klassika- kui vabatehnikas, ja mitte edutult – ikka esisaja piirimaile. Eelmisel hooajal lasin Vahur Teppani hooldemeeskonnal – puudub info, mis nime nad sel hooajal kannavad; Teppan pidi Eestisse saabuma pühapäeval – nonde vanade Fischerite ajapikku karedaks kratsitud põhjad veidi siledamaks hõõruda. Mingi suvine parafiinikiht oli ka neile ilmselt alla pandud, aga ei süüvinud sellesse. Sättisin vanad Fischerid ning Salomoni kepid aastaid tagasi Estoloppetil auhinnaks saadud Madshusi helesinisesse suusakotti, viskasin koti õlale, istusin Ameerikas olümpialinnas Salt Lake Citys ostetud Treki maastikuratta selga – äärepealt oleksin ebastandardse laadungi tõttu maja ees suurde roosipõõsasse maandunud – ning sõitsin veidi rohkem kui kilomeetri kaugusele Tähtvere spordiparki.

Parklas seisis kaks sõiduautot. Suusuvendade staap punases telliskivihoones oli kinni. Ühed saapajäljed olid selle taga käinud, aga tuldud teed lahkunud. Eelmisel aastal rajatud puidust terrass oli kaetud koheva lumega. Panin seal oma «laagri» püsti.

Rajal sõitis mustade rehvidega ATV ja ajas sahaga lund ühtlasemaks. Emajõe poolt lähenes üksik suusataja. Panin oma suusad alla ja lükkasin end liikuma.

Esimene ring omanimelisel ovaalil läks kobavalt. Tasakaalu nappis. Teine ring läks veidi vähem kobavalt. Hakkas tekkima tasakaal. Kolmandal ringil tuli pisut juba enesekindlust. Läbisin selle nelja minutiga. Säilitasin rahulikku tempot, proovisin suusatamisega harjuda.

Ovaalil oli lumekate sile, äärtest pehmem, aga keskelt tugev, kohati veidi libegi. Infoks: igal juhul saaks seal sõita võistlussuuskadega.

Viis tiiru ovaalil tehtud, suundusin kilomeetrisele nn Lauri ringile. See oli palju pehmem. Kahes-kolmes kohas oli mulda väljas, eriti seal, kus tavaliselt suundub rada üle asfalttee dendroparki. Aga kui silmad lahti hoida ja mitte kärsitult tuisata, saab noist kohtadest kadudeta läbi või mööda. Infoks: Lauri ringile võib tulla treeningusuuskadega.

Eemalt näis, nagu oleks mingid rajad sees ka dendropargis, kuid ei hakanud sinna trügima, tahtsin kindlamal pinnasel ja kergemal reljeefil suusatamisliigutusi meelde tuletada, mitte rassida.

Sprindiringil oli vähemalt kolmel tõusul kuuest saepuru kergelt väljas. Selles on ilmselt süüdi too ATV, mis oli radu ette valmistanud. ATV rattad olid järskudel ja pehmetel tõusudel lund kraapinud ning saepurulaaste lume alt välja kiskunud. Võistlussuuskadega ei maksa sprindiringile minna, aga mullasuuski pole ka seal sõitmiseks vaja. Kruus ega kivid suusatamist ei ohusta.

Tegin hooaja avatreeninguna tunni ja ühe minuti pikkuse sõidu, läbisin tosin ja pool kilomeetrit. Märk on maas. Aga teil?

Fotod 1 ja 2: Suusatajad kolmapäeval Tartus Tähtvere spordipargis. Fotode autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 3: Traktor valmistamas kolmapäeval Tartus Tähtvere spordipargis suusaradu ette. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 4: Priit Pullerits tänavu märtsi algul võistlustel Tartus Tähtvere spordipargi sprindiringil. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix

13 Kommentaarid:

At 22:13, Anonymous Anonüümne said...

Peremees, kellele-millele Teie oma hääle annate?

https://om2018.postimees.ee/4270629/vali-saravaim-taliolumpia-hetk

 
At 22:29, Anonymous Anonüümne said...

Nii head olud ei olnud kui Tartus, aga sai ka esimesed 16km jälgi mullasuusaga tehtud Tln-s täna.

 
At 00:13, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsu ei olegi veel nimekirjas?

https://www.tartumaraton.ee/et/yritused/suusamaraton/45/maraton/osalejad/

 
At 09:20, Anonymous Anonüümne said...

Kristjan. Pealinnas oli eilseni lund suusatamiseks vähevõitu, õhtul ja öösel sadanud vihm viis suures osas olemasolevagi. Ilmselt ei tasu enam ka sel nädalavahetusel Tartusse esimest suusasõitu tegema tulla?

 
At 09:43, Blogger Priit Pullerits said...

LP 22:13, pole vist päris eetiline hääletusse sekkuda, kui osalen nende hetkede kommenteerijana aastalõpu-eelses suures telesaates koos Erki Noole, Allar Levandi, Gerd Kanteriga.

Lp 00:13, ei ole jah ja ilmselt niipea sinna ka ei satu. Võimalus, et TM ära jääb, on fifty-sixty, summa, mida ruletile panustada, on liiga suur, 55 eurot, et siis vaadata, kas jääd sellest täiega ilma või äkki saad mingi asendusvariandi.

 
At 10:22, Blogger Priit Pullerits said...

Mehed, lumi hävib, võtame pigem uue teema. Mis on täna väga aktuaalne. Kohe tuleb uus sissekanne.

 
At 04:02, Blogger Unknown said...

calvin klein underwear
ultra boost
lacoste outlet
paul george shoes
air force ones
moncler sale
golden goose
cheap nba jerseys
links of london
adidas nmd

 
At 10:02, Blogger Unknown said...

www0416fitflops sale clearance
ray ban sunglasses
salomon shoes
ray ban sunglasses outlet
converse trainers
new york knicks jersey
mbt shoes outlet
cheap nike shoes
ferragamo shoes
polo ralph lauren outlet

 
At 03:58, Blogger raybanoutlet001 said...

zzzzz2018.4.27
ralph lauren outlet
oakley sunglasses wholesale
adidas superstar
new nike shoes
baltimore ravens jerseys
nike air huarache
cheap jordans
cheap nike shoes
kate spade outlet
fitflops sale clearance

 
At 05:09, Blogger Unknown said...

adidas yeezy
jordan 11
goyard handbags
james harden shoes
lebron shoes
nike shoes for men
adidas superstars
air jordans
russell westbrook shoes
ultra boost

 
At 05:23, Blogger Unknown said...

www0525

ray-ban sunglasses
ralph lauren pas cher
air jordan 4
canada goose jackets
air jordan 12
heat jerseys
soccer jerseys
denver broncos jerseys
ugg outlet
cheap mlb jerseys

 
At 04:30, Blogger Unknown said...

www0705

kevin durant shoes
canada goose jackets
air huarache
michael kors outlet
coach outlet
carrera sunglasses
pandora jewelry
herve leger outlet
ray ban sunglasses
armani exchange

 
At 07:49, Blogger Unknown said...

nike flyknit racer
prada eyeglasses
pandora jewelry
hermes handbags
off white hoodie
air max 270
michael kors outlet
michael kors
curry 5
westbrook shoes

 

Postita kommentaar

<< Esileht