reede, aprill 27, 2018

Pullerits: Šokk!!! Tartu maraton vabatehnikas!

Aeg pole küll talvine ja suusatamine pole justkui teema – aga on! Ajakirja Jooksja värskes numbris on minu sulest ilmunud üle nelja lehekülje laiuv lugu «Tartu maraton toimugu edaspidi vabatehnikas!».

Tõepoolest, aitab klassikatehnikas ponnistamisest. Miks peab edaspidi toimuma Tartu maraton vabatehnikas, selle kohta ei hakka siin ruumi kokkuhoiu nimel meetrite kaupa tähemärke kulutama, kõik põhjused on loos ilusasti kirjas. Nagu on seal ilusasti kirjas ka vastuargumendid neile, kes peaks pooldama Tartu maratoni jätkumist klassikatehnikas. Lugege Jooksjast!

Lühidalt loetledes põhjendused, miks peab eelistama vabatehnikat klassikalisele:

Lumekate on talviti õhuke ning õhukesele lumekattele on kergem pressida vabatehnikarada kui klassikatehnikarada.
Vabatehnikas sõitjaid on rohkem kui klassikatehnikas sõitjaid (vaadake inimesi treeningul, kui ei usu!).
Eriti just noorem rahvas, maratoni n-ö tulevik, eelistab vabatehnikat.
Klassikasuuskade määrimine on keeruline ja kallis, vabatehnikas saab sõitma minna lausa määrimata suuskadega.
Kui enamik tavainimesi eelistab nagunii vabatehnikat, siis miks sundida neid soetama endale lisaks klassikavarustust?
Klassikatehnika omandamine on keeruline ja vaevarikas, enamik ei saagi seda selgeks.
Kuna talve algul puudub paljudes kohtades õhukese lumekatte tõttu korralik klassikarada, ei saa enamik inimesi enne maratoni klassikatehnikat piisavalt treenida.

Kes Jooksjas mu kirjutist loeb ehk tutvub algmaterjali ehk tüvitekstiga, see näeb, et ma ei pane seal klassikasõitjatele sugugi kätt ette. Aga nõudmine on selge: Tartu maraton tuleb selle ellujäämise nimel muuta vabatehnikamaratoniks.

Kui Indrek Kelk soovib, et Tartu maraton püsiks elujõuline ning toimuks ka edaspidi, mitte ei teeks osalejate arvu poolest vähikäiku (andmed selle kohta on ka mu loos esitatud), siis ta ei hakka siin pikemalt juurdlema, vaid teeb nii, nagu mina Jooksjas kirjutan ja talle soovitan. Kui tal on ükspuha, mis tulevikus saab, võib vanaviisi edasi lasta.

Mis te arvate, kas Kelk võtab mu sõnu kuulda ja soovitust arvesse, ja kui jah, siis millal, ja kui ei, siis miks? Aga seda peate te tunnistama: mu ettepanekus on jumet.

Ja mis peamine: ettepanek muuta Tartu maraton klassikamaratonist vabatehnikamaratoniks on nii siin kui ajakirjas Jooksja mul ametlikult ja suurelt välja öeldud, mis tähendab, et kui Kelk peaks selle muudatuse tegema, teeb ta nii, nagu mina olen tahtnud ja soovitanud. Kuna ta seda mingil juhul teha ei taha – ta keeldus isegi Jooksja ajakirjale minu ettepanekut kommenteerimast, nagu väljaandjalt kuulsin –, siis läheb asi edasi vanaviisi, mis tähendab, et Tartu maratoni lähitulevik satub üha suurema küsimärgi alla.

Lisan siia lõppu selle, mille panin Jooksja loo lõppu:
Loo autorina kinnitan, et ei lähtunud seda kommentaari kirjutades isiklikest huvidest ega eelistustest, sest olen suusavõistlustel, sh maratonidel saavutanud oma parimad tulemused just klassika-, mitte vabatehnikas.

Foto 1: Rein Taaramäe tänavu märtsis suure lume ääres treenimas. Foto: Rein Taaramäe Facebooki lehekülg / Klubi Tartu Maraton
Foto 2: Küsimus: kes on see suusataja 1991. aastal ja kus on pilt tehtud? Foto autor: Jõepera/Postimees/Scanpix
Foto 3: Siin on neli noort suusameest 1994. aastal. Vasakult: Herki Ilves, Paavo Otsus, ???, Mihkel Oja. Küsimus: kes on see hiljem tuntud ja kõva suusataja, kes on pildil vasakult kolmas? Foto: Postimees/Scanpix
Foto 4: 1996. aasta Tartu maraton. Foto: Postimees/Scanpix

72 Kommentaarid:

At 18:31, Anonymous Anonüümne said...

Hale provokatsioon.
Klassikatrenni jaoks peab tõepoolest terve minuti raiskama et üks kihike pidamismääret juurde tõmmata ,muud "argumendid" ei kannata mingit kriitikat.

 
At 18:34, Anonymous Anonüümne said...

Padre kavatseb Tartu Maratonil osaleda? See oleks tõesti šokk.

 
At 18:51, Anonymous Anonüümne said...

Padre koos oma ustavate semudega mitte ainult ei šokeeri Tartu Maratoni, vaid ehitab uut Eestit. Meie kõigi rahvuslik kohus on teda selles töös aidata ja toetada.

 
At 19:01, Anonymous Anonüümne said...

Mõtetu provokatsioon, lähen mõnuga liimile (kurb on see , et ega Priit nalja teegi)
Mis sa ussitad Kelgu kallal mees?
1. Tartu maraton on klassika maraton , nagu ka Vaasa loppet. ja see veel paarikümneks aastaks ka nii jääb.
2. Ms ajast uisku lihtsam sõita on kui klassikat? Usik on kindlasti rohkem aeroobne tegevus. Klassikas saab rohkem "viilida" ja sõidustiili vahetusega teatud osale kehast puhkust anda.
3. Lumevaesel talvel ei oleks toimunud ka uisumaratoni.
4. Klassika ei ole süü et osalejate arv väheneb. Süüdistada saab lumevaest talve ja kui tahab ka Priit Pulleritsu.
5. Kelk ei pea ja ei saa mitte teha kõike mida sa välja haud. Olgu selleks või ühe jalaga väntamine Tartu rattarallil, et see aitaks kukkumisi vältida.

Küsiks vaid et lisaks Kelgu kottimisele, kus kohat selline loll idee? Et see aasta uisk paremini välja tuli ja klassikat sõita ei viitsinud?
Mis ajast talvel uisklemine on takistanud maratonil klassikat normaalselt sõita? Kui me näeme samas kuidas uisutehnikast ulme kiirused ratta seljas kooruvad?

Huu

 
At 19:31, Anonymous Anonüümne said...

Jumet oleks ehk, kui pärast klassikuid saaks maiteks pyhapaeval vaba soita...laup klaaaika ja pyhap uisk...

 
At 19:52, Anonymous Anonüümne said...

Foto 4: 1995. või 1996. aasta Tartu maraton. Foto:

Kirjuta annaalidesse 1996 -siis oli pakasemaraton, varahommikul -30, start anti 10:30.
1995 oli jäärennimaraton.

 
At 21:23, Anonymous Anonüümne said...

Tundmatu noorsuusataja peaks vist Vahka olema.

Kui tahad 63 km pikkust vabatehnika maratoni, korralda see. Tartu maraton on klassikamaraton ja meile, kes oma raha eest sinna rõõmuga numbri ostavad ja rajale lubatakse, meeldib see!

On vaid üks memmerätt, kellele see ei meeldi. Selle lödipüksist dolbajoobi haukumine ei peaks mõjutama tuhandete sõidumõnu. Sõita on vaja, mitte halada Kelgu kallal, et tal mõne mehe kohta õigustatult arvamus on (kas on, ei tea, aga võiks olla küll).

 
At 21:38, Anonymous Anonüümne said...

Klassika suuskade pidama määrimine ei ole keeruline, ega ka kallis. Iga mees-naine suudab ise oma rattarehvid täis pumbata, keti õlitada ja suusad pidama määrida.
Mina ostsin neli aastat tagasi holemolleni grip seti. kus junnidel temperatuuride numbrid peal. Suuskadel markeriga tehtud jutid alale mille vahe pidama võõbata, 1-3 kihti peale ..korgiga laiali ja peab. Ja sett ei näita veel kulumismärke.
Ole inimene kasuta oma käsi ja mõistust ka praktilisteks tegevusteks, ära ole selline vinguv intelligentuaal. Ka ajakirjanikul, õppejõul võivad käes küljes olla m,illega midagi teha saab.

 
At 22:05, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Tuleb tunnistada, et hr Pulleritsu jutus on jumet! Niikuinii minnakse rajale uisusuusaga ja punnitatakse tõusulõppe uisusammu abiks võttes. Kui videosid vaadata, siis teevad nii isegi eliidimehed. Tundub, et klassikatehnika hakkab surema ja selle eluspüsimiseks tehakse rajale igasugu paaristõuke keelualasid ja muud jama. Samas on uisutehnikal ka üks oluline puudus, nimelt vajab suusataja uisutaja rajal oluliselt rohkem ruumi. Rahvarägastikus hakkab ette tulema kindlasti rohkem kukkumisi ja keppidele astumist jne. Mulle isiklikult ei meeldi vabatehnika maratonid ja viimastel talvedel olen ma need vahele jätnud. Pikkade jalagade ja pikkade suuskade tõttu vajan ma rajal natuke rohkem ruumi, kui sellised 175 kanti juntsud. Kohati jääb tõuge poolikuks ja tuleb isegi samme vahele jätta ning paaris lükata, sest sageli kipub keegi sulle liialt külje alla ronima. Kui peab inimmassi sees sõitma eelistan ma kindlalt klassikatehnikat ja kui Tartumaraton selle ära kaotab, siis ma lihtsalt ei osale.

 
At 23:26, Blogger Magnar Alev said...

Foto 2 ei ole kindlasti maratoni finiš, pigem eestikad Otepää Linnamäe all.

 
At 23:31, Anonymous Anonüümne said...

"Niikuinii minnakse rajale uisusuusaga ja punnitatakse tõusulõppe uisusammu abiks võttes"

Mitu meest sõidab TM uisusuusaga, 2,4,7?

 
At 23:34, Anonymous Anonüümne said...

Nii haledat katset Kelku kottida pole ma veel näinud.
Saa ometi üle, vana mees juba, pane ennast TRR ausalt kirja, mitte ära sõida poisikese kombel rivilõpus piraati, häbi võiks olla)))

Suusatamine on klassika, vabastiil on hargitamine lumel.

 
At 23:39, Anonymous Anonüümne said...

"mis tähendab, et Tartu maratoni lähitulevik satub üha suurema küsimärgi alla. "

Mitte TM ei sattu küsimargi alla, vaid PP osalemine on seal sattunud küsimärgi alla.

See on suur vahe.

 
At 00:33, Anonymous Anonüümne said...

Trumpi valedest ei taha PP rääkida.
Aga valed ujuvad veepeale.

https://www.nytimes.com/2018/04/27/us/natalya-veselnitskaya-trump-tower-russian-prosecutor-general.html?smid=tw-share

https://mbk.media/rassled/bolee-nuzhnye-nam-formuliro/

 
At 08:17, Anonymous Anonüümne said...

Foto 3.
Kõigepealt paranda ära pildi tegemise koht-see on Vooremäel-kui keegi veel mäletab sellist kohta, seejärel vaatame millise linna millise abilinnapea milline poeg see on.

 
At 09:32, Anonymous Anonüümne said...

Noh, ma võin ka edaspidi tasuta avatud rada sõita, päris tore seegi. Klassikat ei sõida, suuskigi pole, ei huvita ka. Kel huvi, las aga sõidavad, aga kui kogu üritus ära hakkab surema, võiks ikka muudatusi kaaluda. Vaba tähendabki seda, et sõida kuidas tahad, võiks ju mõlemad korraga ka rajale lubada. Why not? Et klassikasõitjad saavad lutti? Aga on see siis võistlus?

 
At 12:21, Anonymous Anonüümne said...

Hahaa, eelmine vend, seda Priit Jooksjas kirjutaski, et ega klassikameestel osalemata jää, neile tõmmaku Kelk äärde klassikarada ka, siis on igaühele oma. Simpel ju!

Kottimine või mitte kottimine, aga Priit on Kelgu nüüd küll kahvlisse ajanud. Antus olukorras on Kelgul kahjuks ainult lose-lose valik jäänud. Kohe seletan.

Kui Kelk teeb nii, nagu Priit Jooskjas kirjutas, allub ta Priidu ettekirjutusele ja seda Kelgu uhkus talle kindlasti ei luba. Mis klassikasõpradele tähendab head uudist, et TM jätkub kindlasti klassikas. Aga asja teine pool on see, et kui Kelk jääb endale kindlaks kasvõi seepärast, et Priidule mitte alluda, siis sedasi seab ta ohtu TMi jätkesuutlikkuse, s.t. kaevab iseendale auku. Mis iganes on Priidu eesmärgid, ma ei tea, aga Kelk on paraku sattunud väga väljapääsmatusse olukorda, sest oma käiguga Jooksjas on Priit võtnud talt ära kõik head valikud. Strateegiliselt ja pikas perspektiivis karm käik. Kes iganes võidab ja kaotab, aga mängu ilu tasub nautida.

 
At 12:56, Anonymous Anonüümne said...

Egas stiilivalik Tartu Maratonil sõltu ainult I.Kelgu tahtest, teatavasti on see ka pikamaasuusatamise MK etapp, seda esiteks. Ja teiseks võiks PP taoliste provokatiivsete pühadusetõotustega pehmemaltöeldes karu tagumikku minna.
Pole vahet mis stiilis suusamaratone peetakse, osalejate arv on kehva lumega talvedel nagunii väiksem võrreldes tugevatel talvedel.
Ja unistage edasi "totud", et näiteks MK tasemel klassika väljasureb. Niikaua kuni otsustamise jäme ots on skandinaavlaste käes, seda ei juhtu sel lihtsalt põhjusel, et nad ei loobu suurvõistlustel suuremast medalivõimalusest oma riigile.
Pealegi on "uisk" täiesti kunstlik edasiliikumise stiil lumel, mida saab harrastada AINULT ettevalmistatud spetsiaalsetel radadel. Vaba looduse tingimustes pole sellega midagi pihta hakata.

 
At 14:37, Blogger Priit Pullerits said...

Loodan, et olete ikka tüviteksti Jooksjas ka lugenud, enne kui tulete siia loosungeid pilduma ehk väitlema sellega, mille olen juba algtekstis kui mõttetu vastuväite kummutanud.

12:56-le - ja klassikas toimuv võistlus ei vaja teie arust üldse spetsiaalselt ettevalmistatud rada või??? Kas tõesti?!? No kuulge! Klassikarajad vajavad palju rohkem ja kallimat ettevalmistust kui vabatehnikarajad - võtke see teadmiseks, enne kui tulete siin tarka panema. Ainult lolliks teete end.

 
At 15:28, Anonymous MargusM said...

Priidult väga osav eneseturundus. Kui mulle kuskil näppu ei jää siis see tüvitekst minupoolt lugemata ka jääb, ei arva et peaksin talle peale maksma.
Siiski, miks arvavad inimesed et neil vaja sõita uisku klassika asemel. Kui vaadata teemat rahvamasside tasandilt siis klassika on igaljuhul mõistlikum stiil selmet edasiliikumiseks väänata oma liigeseid ebaloomulikul kombel. Tänapäeval on levinud komme et "Panna on vaja!" ja uisates on see kergemini saavutatav, selline mõnus rassimise tunne.. see toidab ka suusatrende. Ela kiirelt riku oma tervis noorelt, küll 50+ saad heietada oma hetkesähvatusi ja kujutleda ennast suuremana kui pärielus oled.

 
At 20:21, Anonymous Elmo said...

To 23.31. Arvan, et neid nn pidamismäärdeta suusamehi on oluliselt rohkem.Eks see sôltub muidugi ilmaprognoosidest ja rahaoludest. Mida parem lipe seda rohkem uisumehi. Meeste treenitus(ka harrastajate oma ) on nii kôva, et mehed kestavad.

 
At 20:53, Anonymous Anonüümne said...

Jahh see siis lahend et teeme klassika jälje serva?
Ise oled korra seda proovinud, muide jäise jäljega. Mis oli tulem?
Mees oli kiirete uisumeeste minekust nii ruineeritud, et rebis ennem finishit numbri seljast ja joont ei ületanud.
Nii et ära tule jogama Priit, teed ennast lihtsalt lolliks.
Tartu on klassika maraton. Uisutada saad mujal.
Kelk ei tule toimetusse ettepanekuga, et nüüd trükime vaid vasaku käega, sest mulle meeldib ja noortele ka.

Huu

 
At 20:59, Anonymous Anonüümne said...

Aga kui tuldaks ettepanekuga, et ärgu ajakirjanikud enam olgu tuulelipud ja tehku objektiivselt oma tööd, kuidas sellesse suhtuksid Priit. Kui heaks kiidad, oled teiste käsu täitja, kui ei, oled küll jätkuvalt Priit, aga missugune?

 
At 21:09, Anonymous Anonüümne said...

Mis kuradi Šokk!
Mis kuradi kargutamine!
Mitte mingi mees vaid Kelgu Nöör!!

 
At 21:14, Blogger Priit Pullerits said...

Täna sai vist sutsu üle pandud, tegin 59,6 km 1:52.12ga, keskmine tuli 31,9 km/h ligi, suurim kiirus oli 56,65 km/h, kui sain mõneks ajaks Mercedese tuulde - andis ikka järele sikutada, järeletõmbamise ajal läks kiirus juba 56-57 km/h kanti. Päris ränk ponnistus oli. Kuid see, mis ülepaneku tekitas, oli lõik 20.-25. km - mulle õpetas targem sõitja, et tuleb lõike ka juba teha! Tegin siis maksimumiga ja sain keskmise 45,34 km/h, aga pärast jäi veel ligi 35 km koduni, ja siis pole ime, kui oli kergelt paha olla pärast lõpetamist ja kui kempsus vett lasin, siis see oli ka peedipunane - nagu eilegi, muide.

Aga ühest ma aru ei saa: mis jäärapäisusega te seda klassikat taga ajate ja kiidate? Jah, mul on ka klassikas tulemused paremad, nagu ütlesin nii sissekande kui Jooksja loo lõpus, aga sellegipoolest suudan ma erinevalt teist tõusta isiklikest huvidest palju kõrgemale ja näha suuremat pilti ja pikka perspektiivi, et Tartu maraton ikka kestma jääks, sest saage aru, asi pole Kelgus - Kelk täna on ja kunagi tulevikus ei ole, aga ka siis peab Tartu maraton edasi kestma, aga mis siis saab, kui jäärapäiselt vanast kinni hoides üritus tolleks ajaks välja suretatakse? Eestis on varegi nähtud mehi, kelle suhtumine on, et mina olen tegija ja pärast mind tulgu veeuputus.

 
At 21:24, Anonymous Anonüümne said...

Lugege mehed hoolega mida Padre siin viimasena ütles, nii on ja nii tuleb.

 
At 21:51, Anonymous Anonüümne said...

Tartu maraton jääb pidama, nagu ka Laulupidu.
Ei pea selleks lollusi tootma, et identiteedi omanud üritust tuksi keerata.

 
At 21:54, Anonymous Anonüümne said...

Kelk on hea poiss, küll ta su sõnu kuulda võtab ja tuleb veel tänamagi!

 
At 22:14, Anonymous Anonüümne said...

Kui naisi pole, hakkame vahepeal pedeks?

 
At 22:33, Anonymous Anonüümne said...

Ei pea tingimata, meil on ka mutid ja mägrad.

 
At 22:50, Anonymous Anonüümne said...

Mutt ja mäger on naise eest, tore küll!?

 
At 22:55, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 21:51 ja teised ka, kes siin nutavad TMi identiteedi kadumise jms pärast, kui sõiduviis muutub: võtke rahulikult! Sellega ei kao mingi identiteet, kui sõiduviisi muuta, sest Tartu maraton jääb ju alles, ainult kaasajastub, et ellu jääda. Kui midagi ei tohiks muuta, siis miks on ometi nii palju muutusi tehtud?? Hei, traditsionalistid, kui traditsioone tahate järgida, siis - ja ka seda kirjutasin tüvitekstis, millega te muidugi tutvunud ei ole, mida näitab see, et lahmite niisama - siis peaks TM toimuma endiselt Tartust Käärikule või äärmisel juhul Otepääle, olema 55-56 km pikk, mitte 63 km, ja naisi ei tohiks ka starti lasta, sest nemad said esimest korda tulemused kirja alles 7. maratonil - kas siis oleksite ka karjunud, et ei tohi naisi punti võtta, see rikub identiteeti ja traditsiooni??? Nagu näete, on Tartu maraton kogu aeg muutunud ja arenenud ja kaasajastunud - miks te nüüd kätt ette panete?

Üldiselt olete nõrgad väitlejad, argumenteerida te ei suuda - no vaadake siin enda jutte, hale ja naeruväärne karglemine, ei enamat. Tõsises väitluses ei paku te mulle vähimatki pinget ega konkurentsi, sest... te olete argumenteerimisoskuselt lihtsalt nõrgad. Ja seda hakkavad kohe siin järgnevalt tõestama need anonüümikud, kes laskuvad argumentum ad hominem tasandile ja hakkavad emotsionaalselt mind siunama. Jätan nende kommentaarid siia meeleldi üles, et kõik näeksid nende küündimatust ja haletsusväärsust.

 
At 00:19, Anonymous Anonüümne said...

Miks mitte siis lisada TM kavasse lihtsalt vabatehnika päev, nagu see täna juba avatud raja mõistes on olemas tegelikult, ja teine päev klassika. Kokkuvõttes paistab jutt pigem isikliku vimma teemana ja erilist pointi mitte. Kes siin arvavad, et uisk on lihtne, siis tasuks end asjaga kurssi viia. Uisk ei ole see, mida harjukeskmine olend tõususammu raiudes teeb.

 
At 08:12, Anonymous Anonüümne said...

ja naisi ei tohiks ka starti lasta, sest nemad said esimest korda tulemused kirja alles 7. maratonil

??!!
Üle-üldse esimene Tartu maratoni finishi saaja oli naine-Helle Tallo, küll meestest ca 10 km lühemal rajal aga see ei muuda asja.

 
At 08:47, Anonymous Anonüümne said...

Õnneks praegu on veel klassikamaraton ja see on hea.

 
At 09:44, Anonymous Anonüümne said...

mul on juba kahju et sellel sitakotil neerukivid välja võeti.

 
At 09:53, Anonymous Anonüümne said...

Eestlane ikka hullus vormis. Eile alutagusel (mis oli muide avapauk) panid mehed sellise hooga metsa et oi-oi.
Nii et uisu ja tagurpidi uisu propageerija ja kilomeetri kogujal pole vist ikka lootust. Vähemalt Alutaguse karjääris oleks jäänud Moabi kogemusest väheks.

 
At 11:01, Blogger Priit Pullerits said...

08:12, ametlikes tulemustes see ei kajastu. Seega traditsiooni järgijaile: naiste tulemusi mitte protokolli panna! Ja lisaks veel traditsionalistidele: naised sõitku ainult lühemat maad!

Aga 09:44 näitab täpselt sellist väitluse taset, millele oma pikas ja sisukas sõnavõtus 22:55 teises lõigus tähelepanu juhtisin - selline labane tase siinsetel väitlejatel ongi. Või mis väitlejad need ongi... turukraaklejad, ei enamat.

 
At 14:14, Blogger Priit Pullerits said...

Nägite, MargusM, lõdva randmega tegin seda, mida tahtsite - viskasin te jama prügikasti ja panin teie jaoks kommentaariumi kinni.

 
At 20:21, Blogger guidomukk said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 20:58, Anonymous Anonüümne said...

Tartu Maraton on rahvamaraton. Kui hakata vähese treeningu pealt uisku vs klassikat sõitma, on trassil surijaid palju rohkem. Te, Pullerits ärge hakake seda oma arvamust kusagil mujal levitama, sest olete selle juba välja öelnud. Vastasel juhul oleks tegemist oma arvamuse pealesurumisega, kuid tegelikult on õigus igaühel õigus ükskõik missugusele arvamusele. Pullerits-üks miljonist! Rahuldab..? või olete diktaatorlik? Sest vaadake, on olemas mitmeid teemasid, kus võiks teile hakata midagi vastu soovitama, aga seda ei tehta siiski.

 
At 21:13, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pulleritsul on piisavalt autoriteeti soovitada Tartu Maratoni läbimist kasvõi kõrvade peal. Härra Pulleritsu arvamusel on juba aastaid kulla kaal, tema arvamust võtavad kuulda Euroopa Liidu kõrged ametnikud ning bisnismaailma tipud ja arvamusportaalide liidrid. Kes siis veel peaks arvamust avaldama kui mitte PPP? Kohalikud voodimärgajad?

 
At 22:42, Anonymous Anonüümne said...

Diktaatorliku geeniga tegu. vastu aegumenteerijaid solvab , postitusi kustutab.
Ei oska väidelda, sest tüviteksti pole lugenud? Minge poodi ostke ajakiri? Nu ei lähe. Väitlen selle põhjal mis mul saadaval on.
Saadaval on et,
1.Tartu maraton on iganenud ja lõpetab varsti (vale)
2. Uisku on lihtsam sõita kui klassikat (vale)
3. Uisumaratoni puhul oleks meil vähem maratone ära jäänud (vale)
4. klassika maratoni süü on see et osalejate arve väheneb (jälle vale)
5. klassika suuskade määrimine on raske ja kulukas (vale)
Pole teiste maratoonerite süü, et su randmed ei luba sul enam klassikat sõita.
Pole teiste maratoonerite süü et te Kelguga ei klapi. Tartu maraton on ka siis kui sina ja Kelk enam seal ei figureeri.

 
At 22:59, Anonymous Anonüümne said...

Miks peaks üks heteroseksuaalne inimene endale soetama ajakirja "Jooksja"? Miks?

 
At 23:13, Anonymous Anonüümne said...

TO 22:59 Sest mehed leiavad sealt ilusate trimmis tütarlaste pilte ja vastupidi naiste jaoks on seal kenad sportlikud noormehed

 
At 08:46, Anonymous Anonüümne said...

Trimmis tütarlapsed? Ammu ammu pole suusablogis figureerinud trimmis tütarlapsi. Kas kivi Scanpixi pealiku kapsaaeda või mis? Kevad läheneb mühinal, mehed teevad intervalle, rallimehest on saanud tiitli pretendent, Padre andis tormihoiatuse aga mida pole on trimmis tütarlapsed? Vägisi tekib küsimus et keegi kuskil on töö tegemata jätnud.

 
At 08:57, Anonymous Anonüümne said...

to 9:44
Ära muretse, arvestades PP reportaaži oma "vee" värvi kohta ja tema varasemast teada olevat seisukohta "vesi on nõrkadele", siis on need neerukivid varsti ilusti tagasi:(

 
At 10:40, Anonymous Anonüümne said...

Mis sellest suusablogi koolikirjandi konkursist sai? Ilmusid mingid artiklid aga võitjat nagu ei meenugi. Nüüd vaatame hardumusega poisikeste pilte. Mõtleme, et mis jama see toimub? XXI sajandil peetakse vastupidavusaladel inimeste vahelisi massivõistlusi. Kelle huvides? Miks meditsiinitöötajad vaatavad seda tervisetapmist ilusate kinniste suudega pealt. Mõni mees saab endale selle tõttu neerukivid, õnneks ravitav ja tüsistusi ei jäta. Kas pole tegu nõuka aegse reliktiga igasugustest spordibaasidest ja nende komandantidest, kes üritavad toonaste naftarublade tuules endale mõnusat pinsiaega kindlustada massihüsteeria tagantkütmisega? Millist lisaväärtust majandusele loob nädalas 3-4 korda punnitades sportimine? Õige! See niidab spordihullunud rektoreid ja igasugu muid üle piiri läinud tegelasi. Paljud peavad veel surema või vigaseks muutma, et paradigma muutuma hakkaks?

Sellist spordihullude suhtelist arvu elanikonnast nagu Eestis, pole kuskil mujal maailmas. Eestis aga medaleid ei tule. Tuli hoopis miski etapivõit roolikeeramises. Rahvas rasvub ennaktempos. Sõjaväest nõrga tervisega viilijad on muutunud epideemiaks. Seega pole sportimisest mingit tulu. Rahval puudub usk võitu. Meid on meie entusiasmiga unustatud. Teised rahvad tegelevad spordiga hoopis spetsiifilisemalt, koondades ressursse sinna kust sellest tulu tõuseb. Meid on lolliks tehtud.

Kahjuks valetatakse rahvale, et pulss punases sport see on tervis. Seda valet levitab massiliselt käesoleva blogi maskott. Ta kasutab sellest üpris omapärast sõbralikku ja hasarti tekitavat panemise ülistamise tehnikat. Samas kui on vaja tutvustada terviseradadel liikumist, siis kasutab ta selleks maru igavat ja tülpinud ajupestud ekskursandi kuvandit, mis peletab igasuguse mõtte ka loodusesse niisama minna ära. Milles on asi? Inimene on harimatu ja on treeninud ainult jänkilikku emotsiooni kruttimise tehnikat, kuid puuduvad elementaarsed teadmised spordivälistest huvipunktidest. Ainuke huvi on panemise huvi.

 
At 10:44, Anonymous Anonüümne said...

Vanameister julgustab noori suurelt ette võtma: "kutsungi kõiki noori üles, et vahet pole, kes sa oled ja kui vana oled – kui grupis minu kõrvale ikka sõitma satud, siis ära austa mind, ära lase mööda. Iga võidusõitja peaks ajama oma asja, olgu tegu kasvõi 15-aastase noorukiga, mind ta kartma ei pea, peab tegema oma sõitu. Kui keegi mulle rattarallil küünarnukiga kogemata või tahtlikult pihta paneb, siis ma sellest väga suurt numbrit ei tee."

Kes artiklit veel lugenud ei ole, selle jaoks viktoriin -- kes niimoodi noortele õhku sisse puhus?

 
At 10:58, Anonymous Anonüümne said...

Teate, ärge pange Priidu vaadet Tartu Maratonile tähele, Ta ei jaga üldse matsu ja on ajast maas. Eilseid tõdesid ei ole vaja hakata homsete pähe kuulutama.

Ellu jäävad hoopis need maratonid, mis suudavad ennast korralikule digiplatvormile viia ja mida saab läbida diivanist tõusmata pöialde abil.

Näiteks läbid Tartu Maratoni raja koos teistega Google Streetwiev-is või analoogses platvormis.
Saad aja kirja, medali kaela (virtuaalselt, lisatasu eest saadetakse rauast medal postiga koju).

mp.

 
At 15:48, Anonymous Anonüümne said...

Priit, palun kommenteeri järgmist asja -
sa väitsid, et eraldisõidu starti ei ole sul mõtet minna, sest kõik on puha spetsratastega. Vaatasin sinu trenniaegu (mis on igalühel aeglasemad kui võistlustel) ning hoplaa, sa oleks ju oma tavarattaga M3+ vanuseklassis esimeseks tulnud (Aivar Veri ette) ja vabakassis, kus lisaelemendid keelatud, suisa kolmandaks-neljandaks endast noorema Jörgen Matti kõrvale!!!
Kas on varsti eraldistardi joonele oodata?

 
At 16:40, Anonymous Anonüümne said...

Katsuge nüüd sõbrad aru saada, Padre treenib ja võistleb kus ja millal ta isiklikult heaks arvab. Loomulikult võidaks ta enamiku võistlustest. Ning isegi kui ei võidaks, siis moraalne võitja on ikkagi tema.

 
At 17:45, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh ilusa ja viisaka küsimuse eest, 15:48, nii viisakalt küsijale on ka meeldiv vastata.
Minu trenn ongi sageli võistlus, no igatahes midagi sinnapoole, eks seepärast olegi ajad ka sellised, nagu eelnevalt kirjas on olnud. Kas ma võistlustel sõidaks kiiremini? Ei usu, et eriti palju, kui üldse.
Siiski tuleb ju tunnistada, et nood ajad jäävad ikkagi kaugele parimatest. Näiteks Taaramäele ja Kangertile kaotaksin üle 10 km/h kiiruses ja ma ei näe eriti varianti, kust seda vahet vähendada. See on siiski kolossaalne vahe. Ja paljud tugevad harrastajad ei sõida noist sugugi palju aeglasemalt. Lisaks tuleb arvestada, et võistlejatel on ju distantsil pööre, kus kiirus läheb peaaegu nulli ja kust see tuleb siis taas üles sikutada - seepalju on võistluste ajad petlikud. Nemad seal ei sõida ju sirget, ega ju?
Eraldistart oleks minu jaoks täiesti uus asi, pole seda varem proovinud. Ei arva ka, et minu eas tasuks end hakata niiviisi üle tõmbama, sest näiteid ju on, kus minusugused on end hauda punnitanud. Ma ei ole enam ikkagi poisike, mingi 39 või 43. Tolles eas võib maailma lammutada ning tagasi hoidma ei pea. Võistlusel pannakse aga täistamp peale ja seal lendab katus nii ära, et enne surrakse, kui järele antakse - see on ohtlik. Seepärast eelistan ühtlaseid rahulikumaid liikumisviise, nagu maasiku- ja grupisõidud, kus saab ka pead appi võtta, mitte ainult toore jõuga uhada.
Olen oma maksimumpunnitused ära teinud ja tean, mis tunne see on, kui jooksin 800. Olete seda jooksnud? Siis teate, et esimesed 200 lähevad lennates, 300 järel vaatad, et ikka palju on veel minna ja hakkad varule mõtlema, kuid samas pead edasi uhama, 400 peal tead, et nüüd alles jooksuks läheb ja 500 peal hakkab toss otsa saama, kuid pead edasi hambad ristis kihutama, isegi 230 enne lõppu, pisut enne 600 suutma vastaste rünnakuid tõrjuda, et saada kurvi heal positsioonil, sest kui siis takerdud ja tempos kaotad, on jooks joostud, seejärel pead kurvis kannatama, kannatama, kannatama, ja kui sirgele välja tuled, siis on keha nii kange ja finiš nii kaugel, et need viimased sada on kui läbi seina minek, ja kui lõpuks üle joone saad, siis langed nagu surnu - olen oksendanud küll ja paha on ka olnud. Ma ei tea, kui mitu kuud oma elust ma sinna olen ohverdanud. Kas peaks veel ohverdama? Ei arva seda.

 
At 17:57, Anonymous Anonüümne said...

Tänud vastamast.
Kahjuks ei ole te ilmselt aru saanud temposõidu ja grupisõidu ohtude erisusest (s.t. kumb on ohtlikum).
Miks üle ilma on just vanemad mehed läinud üle temposõidule - sest on ohutum. Sellel alal sõltub turvalisus ainult iseendast, mitte teistest, ning äkiline pingutus (pidurdus-kiirendus) grupisõidus on südamele ohtlikum kui kiire ühtlane pingutus temporajal.
800m on raske selle pärast, et võistlesite õlad kõrvuti, kui oleks aga üksi pidanud jooksma ja siis pandud ajad kõrvuti???

 
At 23:58, Anonymous MargusM said...

Priit, ma sekundeerin 15.48/17.57 -le
See mida sa kirjeldad on pelk arvamus TT-st mis ei lähe kokku päriseluga. Selles osas kubiseb sinu kommentaar mingitest arusaamatutest pettekujutlustest- üle tõmbamine, maailma lammutamine, "lendab katus nii ära, et enne surrakse, kui järele antakse - see on ohtlik"
Ütled et sinusugused (?) on end hauda punitanud, mulle ei meenu surmaga lõppenud temposõitusid.. siiski
Väidan samuti et temposõit on ohutum kui grupisõit, nii tehniliselt kui ka südamele.

TT on pigem teadvusega aju ja lihaste taluvuse "ära rääkimine", südametöö on jälgitav ja selle järgi on võimalik enda tempot sättida. Pole vajadust stardis lolliks minna ja nn üle panna. Enda kogemusest ütlen, et pikad lõigud mida sa teed peaks selleks hästi sobima. Grupisõidu harrastajana ütlen siiski et hoidu liiga diisliks muutumast.

Kõige lihtsam on Transtarist osa võtta kuid võid ka minna ja proovida ntx Tõravere etapi läbisõita (ka pöördepunkti koht oli paar päeva tagasi asfaldil) siis tekib ehk parem arusaam millega tegu.
Võistlusena on TT huvitav ja tõstab võimekust ka grupisõidus.
Soovitan proovida.

 
At 00:13, Anonymous Anonüümne said...

Mis te jahute! Kõik ei pea piletiga võistlustel osalema, punkt. Teine asi on treeningu stiil. Kelle asi on seda kritiseerida? Peremees treenib nagu tahab. Teda ei huvita ju oma tulemuse parendamine. Noh, unistada ikka võib aga reaalne toimiv plaan puudub ja tegelikult on see ok. Iseasi, et miks seda lõbu üldse analüüsida on vaja? See ju ei huvita kedagi detailselt. Isegi hüpoteetilist treenerit. Eesmärki ju pole, järelikult pole ka midagi treenida.

 
At 00:19, Anonymous MargusM said...

..miks võrrelda end võrreldamatuga? Kanxil ja Taaramasinal on juba üle 10k seeaasta sõidetud.
Sellejaoks ongi vanusegrupid et tekiks reaalne perspektiiv mitte märjad unenäod.

 
At 01:29, Anonymous Anonüümne said...

Mis sogad märjast unenäost? Selleks on Kanksu asemel TENA Men. Kas keegi siin olijatest tõesti arvab, et Priit spordib pjedestaalile saamise pärast? Unistage edasi, ei hakka teie utoopiat rikkuma.

 
At 02:54, Blogger Priit Pullerits said...

EMO.

 
At 09:35, Blogger ek said...

Ma arvan, et pigem on aeg lisada TM-i põhisõidu eelsele reede õhtule niinimetatud öösõit vabalt valitud tehnikas. Start õhtul kell 8, kohustuslik pealamp ja oma jook/söök (rajale piisaks paarist joogipunktist). Miks mitte teha paarissõidu formaadis nagu Vaasa öösõit (kogu aeg kaaslasega koos).
Umbes 5 aastat tagasi Mõedakul toimus Viru maratoni lühemal ringil reedeõhtune võistlus tulesõidu nime all. Väga vahva oli.

 
At 10:17, Blogger Priit Pullerits said...

Out of EMO.

 
At 13:41, Anonymous Anonüümne said...

Mis tähendab emo?
Rofli ma tean see on rolling on floor laughing...
Kes teab mis on PPIK?

 
At 15:27, Blogger Priit Pullerits said...

The left-side kidney stones started moving yesterday. After excruciating pain at midnight, having suffered terribly for more than an hour, I saw no signs of the pain receding and so had no other choice but to go to hospital. I was immediately given pain-killing medicine which helped me pass the night more or less in a tolerable way. The computer analysis showed that the three parts of a larger stone which had been partially crushed on Friday morning by a special kidney stones demolishing machine had started to find their way out of my body and were causing enormous pain. I was let out of emergency treatment dept. at 9 in the morning, still suffering, but trying to suppress the pain by three different kinds of oral medicine. Earlier I had been thinking about participating at Mulgi rattamaraton on weekend, but now that possibility is totally out of questions. I even do not have any plans to train before I get well. Otherwise it might only get worse.

 
At 17:19, Anonymous Anonüümne said...

Tüviteksti ei viitsi lugeda, aga klassikamaratoni asemel vabatehnikamaratoni pooldan ma küll. Neile kellele uisutehnika ei meeldi ei peaks sellest mingit muret olema, sest et lubatud on ju ka klassikatehnikas sõit :D


Treenimisest, korralikult klassikatrenniks suuskade määrimine pole minuti-paari küsimus. Kuna pidamismääre ei ole nii universaalne, kui libisemise oma, siis tuleb vana määre väga sageli eemaldada. Eriti meie väga muutlikus kliimas ja eriti kui on kliistri ilmadega tegu. Vana pidamismäärde eemaldamine võtab 10-15 minutit väärtuslikku trenniaega. Lisaks siis veel uue määrimine.

Vabatehnikasuuski saab sama määrdega kasutada 3-4 trenni järjest. tuled koju võtad suusad ja kõmm treenima. Peaaegu sama lihtne kui jooksmas käimine.

P

 
At 17:33, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Trenni tarbeks kasuta pidamis teipi ja sulaga harjuta paaristõuget. Veel on võimalus hankida endale määrimist mitte vajavad klassikasuusad.

 
At 17:52, Anonymous Anonüümne said...

Oi kurja. Mässaja, partisan rattarajal, tagurpidi uisutaja, klassika põlgaja, suusaga ennast rattavormi sõitnu, Indrek Kelgu sõber Priit Pullerits on ennast Tartu Rattamaratonile kirja pannud. Miks?

Huu

 
At 18:04, Anonymous Anonüümne said...

Ka minul Viljandi sõidu pilet olemas. Starti jääb minemata, sest Saku 100 eelmisel päeval võtab mu varud.
Priidule Viljandi sobiks. Tehnilist osa vähem ja jube kiire esimene ots teisel pool järve. Mina sain silma särama BMX tüüpide sissesõidetud laskumisel.
Lõpu tõusudel suur osa rahvast jalad krampides.
Igati positiivne mälestus.
See kes kirjutab et Priit poodiumile ei taha , see eksib rängalt. Ka 7. koha puhul (seda võistkondlikult) oleme juba kõik siin sitakotid.
Ei jõudnud mees ära kiruda et eestikatele ei läinud. Oleks 5 koha saanud.
Ja 2018 aasta on "Panna on vaja!" aasta vahelduseks (veel).

 
At 18:18, Anonymous Anonüümne said...

Kägu raip, võttis sõnad suust. Mul on pidoteipi juba 4 aastat all ja ikka toimib. Kulunud on kõvasti ja mõnikord peab kõvemini suruma tõusul maha aga põhimõtteliselt täiesti hooldusvaba teema. Ja nüüd võivad kõvema rahakotiga sepad ka karuharjasega firma suusad hankida. Väga edev. Pane ainult parakat. Lippab ja peab. Mehed, on XXI sajand! Enne kui kärvate, näete veel selliseid tehnikaimesid, et suu jääb päev otsa ammuli. Minevikku ei saa kinni jääda. Mina esitaks esmalt petitsiooni, et TM toimuks rahvamatkana, nagu esimestel kordadel. See on tõeline värk. Saaks loodust imetleda. Linnulaulu kuulata. Mets ei ole kunagi vait. Kellele toob kasu surnud ülepingutanud suusataja? Mõelge selle üle. Gladiaatorite pärast ei pea ülejäänud rahvast hulluks ajama.

 
At 20:31, Anonymous Anonüümne said...

Padre on aige ja kannatab valusid, aga teie sitakotid ainult irvitate.

 
At 21:52, Anonymous Mirjam said...

Muide "AIGE" kirjutatakse tegelikult "HAIGE"

 
At 22:37, Anonymous Anonüümne said...

Mukunga nimi rajuti Maarjamaal kivisse, kolmandat korda. Tehke järgi!

 
At 23:24, Anonymous Anonüümne said...

Kas panite tähele, tiitel on sujuvalt üle läinud teisele seltsilisele. Kui varem oli Tiidreku treeningpartner Mukunga, siis viimastel aastatel räägitakse (kuningas) Mukunga treeningpartner Nurmest.

Kui nüüd tõsiselt rääkida siis see "treeningpartnerdamine" on õige naeruväärne ilming. Nurme selle sisse söötis ja meediaahvid jäidki asja papagoidena edasi vatrama. Piinlik sõbrakesed spordižurnalistid, piinlik. Tõsine ajakirjanik oleks lookese korralikult ära mõnitanud.

 

Postita kommentaar

<< Esileht