neljapäev, aprill 05, 2018

Pullerits: Suure saladuse jälil: kas astmarohi ikkagi aitab tulemusi paremaks teha?

Alustame seekord sellest, et mu vend on arst. Aga mitte mingi suvaline arst, vaid astmaarst. Sellisel tasemel, et tema poole on pöördunud abi saamiseks isegi üks Eesti edukamaid taliolümpiasportlasi (nime ei saa öelda, andmekaitsjad kargavad turja). Sedasi ei ole liialdus teil järeldada, et tean mõnest asjast palju rohkem kui te kõik kamba peale kokku. Ja jutt ei ole siin olümpiasportlase identiteedist, vaid jutt on astmast.

Aga astmat saab teatavasti ravida. Rohtudega. Seda ju Norra sportlased teatavasti teevad. Briti rattur Chris Froome teeb ka. Aga miks võiks seda teha ainult norrakad ja Froome, kui mu vennal on kahtlemata juurdepääs parimatele astmaravimitele, rääkimata oskusest neid tulemuslikult kasutada. Noh, kas pulss selle tõsiasja peale juba tõusis?

Nüüd läheb asi õige põnevaks. Aga alustame ikka päris algusest. 

Eelmise sajandi lõpus oli lugu nii, et kui tippsportlane tahtis saada õigust astmarohtu tarvitada (fotol paremal), pidi ta tõestama, et tal on astma või vähemalt tõsised hingamisteede probleemid. Kuid pange tähele: nõudmine, et ta astmat tõestaks, ei olnud seotud dopinguvastase võitlusega, vaid oli tingitud soovist kaitsta sportlaste tervist. Selleks, et sportlaste taotlusi astmarohu kasutamiseks läbi vaadata ja hinnata, moodustas ROK sõltumatu astmaekspertide komisjoni. Taotlus ei olnud lihtsalt kirjalik paber, vaid selle juurde käis kindel test, mille sportlane pidi läbi tegema. Pange nüüd järgmist arvu eriti tähele: eelmisel kümnendil peetud kahe suve- ja kahe taliolümpia tarvis väljastas ROKi astmaekspertide komisjon astmarohu tarvitamise loa 1549 olümpiasportlasele. See on kolossaalne arv, kas pole?

Lähme nüüd tagasi 2010. aasta Vancouveri taliolümpia eelsesse aega. Paar nädalat enne Vancouveri talimängude algust kehtestas Maailma Antidopinguagentuur WADA reegli, et sportlased võivad teatud kogustes tarvitada kahte levinud astmaravimit salbutamooli ja salmeterooli. Asi oli nimelt selles, et sportlasi, kes olid taotlenud astmarohu tarvitamiseks terapeutilisel eesmärgil eriloa, oli tekkinud sedavõrd palju. Ehk teisisõnu: astmaatikud polnud tippspordis enam erandid, vaid märkimisväärne osa tippsportlasi ongi astmaatikud.

Faktid kinnitavad mu äsjast väidet. Mäletate, mainisin ennist teile 1549 sportlast, kellele ROKi ekspertkomisjon väljastas varem astmarohu tarvitamise eriloa. Suuresti just nonde lubadega seotud andmebaasi analüüsides avaldas Austraalia teadlane Ken Fitch tunamullu uurimuse, kus näitas, et selle sajandi esimesel kümnendil peetud viiel olümpial oli iga 15. kuni iga 20. sportlane arstitõendiga astmaatik. Näiteks Salt Lake City taliolümpial (fotol vasakul) osalenute hulgas oli astmaatikuid veidi üle viie protsendi, Torino taliolümpial osalenute hulgas ligi kaheksa protsenti ja Vancouveri taliolümpial osalenute seas pisut üle seitsme protsendi.

Aga Fitchi uurimus muutub veelgi põnevamaks, kui vaatame, kuidas läks astmaatikutel nondel kolmel nimetatud taliolümpial. Mis teie arvate, kuidas läks? Loomulikult: kui ma seda küsin, siis pidi neil minema väga hästi. Ja tõepoolest, läkski väga hästi. Vancouveri taliolümpial oli medalivõitjate seas astmaatikuid ligi 12 protsenti, Torino taliolümpial üle 15 protsendi ja Salt Lake City taliolümpial (fotol all vasakul) peaaegu 16 protsenti. Niisiis, nagu protsentidest näete, suurendab astma ja astmarohu tarvitamine järelikult võidu võimalust märgatavalt.

Kuid ettevaatust: ei maksa järeldustega nii sirgjooneline olla! Fitchi uuringu alusel ei ole sugugi õige ja põhjendatud väita, et ilmselt aitas paljusid sportlasi olümpial pjedestaalile astmaravimite kasutamine. Palju tõesem ja usutavam on väide, et küllap need, kes jõudsid olümpial pjedestaalile, on teistest lihtsalt rohkem ja pikemalt treeninud. Aga kui olete veidigi tugevamini suusatanud, siis küllap teate, mis jälje jätab see hingamisteedele. Tõenäoliselt olete pärast tugeva treeningu lõpetamist köhinud nagu hobune. Sest te hingamisteed on saanud hirmsat moodi vatti. Ka Fitchi uurimuse üks järeldusi kõlab: «Astma suhteliselt hiline teke paljudel vanemaealistel sportlastel viitab, et aastaid tehtud vastupidavustreening võib olla selle üks põhjustajaid.»

Nüüd jääb veel vaid küsida, kui suure eelise võiks anda astmarohu tarvitamine vastupidavusaladel, nagu murdmaasuusatamine või jalgrattasõit. Kahjuks keegi ei tea. Selle kohta puuduvad vettpidavad andmed. Õigemini pole seda piisavalt uuritudki. Mõned üksikud selleteemalised uurimused, mis on tehtud üksikute inimeste peal ega ole seetõttu kuigi suure üldistusjõuga, viitavad, et kasu tulemustele astmarohust ei ole. Mis omakorda tekitab küsimuse, miks siis ikkagi sajad sportlased astmarohtu tarvitavad, kui see tulemusi paremaks ei tee.

Tõenäoliselt tarvitavad sellepärast, et kuna uurimusi astmarohu kasulikkuse kohta tulemustele ei ole, siis kes teab – äkki astmarohi pisut ikkagi aitab? Ka tilluke 0,1 protsenti, mis võib-olla kasu võiks olla, aitaks pikal distantsil võita mitu head sekundit, mis määravad viimaks, kas oled kullal või on su tagumik mullal. Tõenäoliselt tarvitavad sportlased astmarohtu ka sellepärast, et platseebo efekt on teinekord väga tugev. Pelgalt teadmisest, et oled võtnud rohtu, mis äkki aitab, võid saada selga kujuteldavad tiivad, mis aitavad võistluse käigus kriitilisel hetkel vastu pidada. Ja kohe kindlasti tarvitavad sportlased astmarohtu sellepärast, et nende hingamisteed on rasketel treeningutel saanud kõvasti vatti ja vajavad pidevat turgutamist.

Ent ikkagi jääb õhku küsimus, kuidas siis astmarohtu võtta, et sellest mingitki minimaalset kasu tõuseks, ja kust seda kätte saada (kui tutvusi pole). Kuid sellest mõnel teisel korral. Esmalt minge ja seedige, mida teile äsja rääkisin.
*
Loos on kasutatud Kuku raadio olümpiakommentaaris (autor Priit Pullerits) esitatud andmeid ja mõtteid.

Foto 1: Kiiruisutaja Saskia Alusalu. Foto autor: Sander Ilvest, Postimees / Arter / Scanpix
Foto 2: Salbutamooli kasutamine. Foto autor: PA Wire / Press Association Images / Scanpix
Foto 3: Thomas Alsgaard toob Salt Lake City taliolümpialNorra meeskonna 4x10 km suusatamises Itaalia ees esimesena üle lõpujoone. Foto autor: Scanpix Sweden / Scanpix
Foto 4: Meeste 30 km ühisstardist sõit Salt Lake City taliolümpial. Foto autor: Scanpix Sweden / Scanpix
Foto 5: Inglise rattur Bradley Wiggins pedaalimas 2012. aasta suvel Pariisis Tour de France'i võidu poole. Kuu aega tagasi avaldatud uurimisraport heidab Wigginsile ja teistele Sky meeskonna sõitjatele ette, et nad ei kasutanud ravimit nimega triamcinolone terapeutilisel eesmärgil astma raviks, vaid selleks, et alandada kaalu ilma, et nad kaotaks samal ajal võimsuses. Foto autor: AFP/Scanpix

62 Kommentaarid:

At 08:19, Anonymous Anonüümne said...

Levinud pealiini teooria, et astmarohud maskeerivad dopingut, on jäänud käsitlemata. Poolik jutt. Istu 3.

 
At 08:30, Anonymous MargusM said...

Priit, kirjutad koormusastmast, mis on suure pingutuse tagajärjel tekiv keha reaktsioon. Sisuliselt võib seda kirjeldada ka nii et sportlased pingutavad üle oma organismi võimete.
Kas selline enesekahjustamine on mõistlik ja kuidas me seda tolereerime on meie kui pealtvaatajate hinnata.. kuid rahvas vajab kangelasi, alfaisaseid ja -emaseid!

Kuidas edasi?

 
At 10:15, Anonymous Anonüümne said...

Nii peab kirjutama.
Alguse parastamisele , et ms te sitakotid teate ma lugesin ühte uuringut vaatamata, väga hea lugu.
Ka mina usun et ega astmarohu piirides kasutamine sulle looma eelist ei anna. Nagu delfikommentaarium kriiskab.
Fakt on see enamus juhtudel on tegu tippatleetidega, kes oma hingamisteed tuksi meeletute treeningutega keeranud.

Kui aga astmarohi norm kahekordselt ületatakse , nagu oli seda Froome juhtumil. Siis ei tohiks armu anda. See on sulaselge eelise otsimine dopingu abiga. Me kõik saame äru , et pärast tuuri võitu minna Vuelta võitu jahtima aastal 2017 on suht "mission impossible", keha ei suuda tippvormi hoida 2,5 kuud ega ka taastuda piisavalt tuuri pingutusest. Pole siis ime et käsi sirutas abi järele.

Huu

 
At 10:17, Anonymous Anonüümne said...

Jah ka esimesel kommentaaril õigus. Libe tee se on , et astma rohtusid võimalik kasutada nuude dopinguainete "maskina"

Huu

 
At 11:09, Anonymous Jämeda ventiiliga Jämejala Jalmar said...

Mul naabrimees alles mullu või tunamullu kirjutas seijesama teadusartiklite tsitaate ja paremaid palu astmaravimite tõestatud "sportlikest" mõjudest. Tuleks olla kriitiline ja nood üilesse otsida, haiguste ravile viitamisele ei maksa selle teema juures nii leiga palju teps mitte aega kullutada.

 
At 14:35, Anonymous Oinas, tulemusele orienteeritud mees said...

No krt, kas vahest konkreetsem ei võiks olla. Väga palju plära aga..?
Aitab siis tulemust paremaks teha või ei aita? Kui aitab siis telliks su venna käest omale ka miskise kilo jagu, kõikse kangemaid rohtusid.

 
At 16:00, Anonymous Anonüümne said...

Priit, võta nüüd see lugu ja paku oma vanale sõbrale Peep Pahvile, las riputab ta delfisse üles. "Venemaa sõprade klubi" situb endid surnuks suurest vihast- astmarohi ei aitagi neid neetud norrakaid? Milline skandaal!

 
At 16:02, Anonymous Anonüümne said...

Miks Su vend Sulle oma patsientide nimesid avaldab? Kas see on Rootsi arstide tavapraktika?
Hea, et ta suguhaiguste arst pole.

 
At 16:06, Blogger Priit Pullerits said...

Jälle tarkpead koos! Esitasin juhtivale asjatundjale küsimuse, kas astmarohtudega saab muid dopinguaineid maskeerida, nagu väidab esimene kommentaator 08:19, ja sain konkreetse vastuse: ei saa.

Miks te, mehed, ajate sellist jama suust välja?

Ja teiseks: palun ärge uskuge ühtegi anonüümset kommentaatorit, nad kõik ajavad suust jama, nagu näete. Uskuge ainult mind, sest mina olen siin ainus nime ja näoga, mis tähendab - pange nüüd tähele! -, et ma olen ka ainus, kes siin oma sõnade eest vastutab. Teiste nn tark jutt on lihtsalt möga, mis on mõeldud lihtsameelsete lollitamiseks.

 
At 16:08, Blogger Priit Pullerits said...

Rahu, 16:02, vend ei avaldanud midagi! Kunagi tegin loo Alusalust ja seal ta rääkis, et ta on hädas astmaga, ja kuna mu vend on kõva astmaspetsialist, siis suunasin ta tema juurde, et mis ta (Alusalu) ilmaaegu kannatab ja diletantidega pusib.

 
At 16:19, Blogger Priit Pullerits said...

Veel: Postimees avaldas enne Pyeongchangi olümpiat loo "Värske raport: norralaste süütu astmaravim on sisuliselt doping", kus seisab kirjas:

Pole ammu saladus, et Norra murdmaasuusatajad eesotsas Marit Bjørgeni ja Martin Johnsrud Sundbyga kasutavad astmarohtusid, mis tuleks paljude kriitikute meelest võrdsustada dopinguga. Viimasele seisukohale annab hoogu juurde värskelt avaldatud uuring. (https://sport.postimees.ee/4388503/varske-raport-norralaste-suutu-astmaravim-on-sisuliselt-doping?_ga=2.68459281.145665237.1516547220-809111270.1510944499)

Ajakirjanikuna uurisin asja - ja mis ma sain teada!

Jah, viidatud Vibeke Backer on tegija, Sundby case'is WADA eksperdi-"süüdistaja" rollis. Ent tegelikult ei ole see uuring mingi uudis, vaid tehtud juba 2014. Aga seal on üksjagu AGA'sid: 2014 uuringus oli tegu terbutaliini, mitte salbutamooliga! Need on sama klassi ravimid (ainsad kaks, mis sellest klassist näiteks Rootsis on saadaval), kuid terbutaliini erinevalt salbutamoolist ei ole lubatud dopingunimekirja järgi kasutada, kusjuures põhjus on ilmselt ennekõike selles, et ravimifirma ei ole vastavat taotlust esitanud. Teine juurdelisatud Backeri 2016 uuring lihastöö kohta on tehtud suukaudse, mitte inhaleeritava salbutamooliga, nii et ei saa ka otsest paralleeli inhaleeritava salbutamooliga tõmmata. Lisaks võib avalikest andmebaasidest leida veel ühe Backeri uuringu, mis ei näita mingit efekti hapniku omastamisele.

Vaadake, luuserid, kuidas tuleb asju kontrollida ja teha reporteritöö, mitte plähmida tühja, nagu te teete. Nõrk!

 
At 17:16, Anonymous Arnault, tubeless mees said...

Hea Padre, meie isa ja liider. Mida meid kotib, suu kaudu või soone kaudu ja ja mis nimega rohtu täpselt seal manustatakse. Norrakate tase on kõva ja enne tähtsat võistlust neid arvatavasti veel peenhäälestatakse ERINEVAID nõkse kasutades, s.t. et vahelejäämisel ei oleks kogu sats sama ainega "patustanud".
Miks niigi kõvad tegijad siiski erinevad keskmike massist? Näiteks toon Wigginsi ja Froome, kes nii kapriissel alal nagu maanteejalgratas vajalikul momendil võidu ära tõid? Selline kindlus tähendab peajagu konkurentidest üle olemist. Kas brittide rattatreeningu know-how on itaallaste prantslaste omast üle? Kas norrakate suusatrenni know-how on oluliselt üle rootslaste omast? Ei tohiks olla. Aga tulemused räägivad oma keelt.

 
At 19:59, Anonymous Anonüümne said...

Kuldmedalid tuleks tegelikult kaasajal teha puust, kuldpaberiga ümber. Siis pole ei ogar sportlane ega pealtvaataja petta saanud.

 
At 20:08, Anonymous Anonüümne said...

Pinguta veel, Priit. Ära mängi järjekat. Kui ikka istud teadmatuses või arvad, et tead midagi, mida sa ei teagi, et sa tegelikult ei tea siis pole mõtet teemaga ülbitseda. Kui on midagi rääkida, siis räägi ära ja näitame sulle su vead ette.

 
At 21:24, Anonymous Anonüümne said...

http://idealbite.com/aspirin-miracle-drug-dope/

Aspiriini põletikualandavad ja verd vedeldavad omadused võimaldavad sportlastel rohkem intensiivsemalt treenida (panna on vaja). Halb uudis on, et liigtarvitamise kaasnäht on astma. Selle kompenseerimiseks on vaja astmaravimit. Seega maskeeritakse astmarohtudega nt aspiriini liigtarvitamist ja tõenäoliselt veel mõnede nn legaalsete rohtude kõrvalmõjusid. Astmarohi pole ju raviks vaid sümptomite kontrollimiseks. Võta nüüd ette astmarohu kasutajad, kes teevad seda tulemuste parandamiseks. Las laovad oma lisaainete nimekirja ja igapäevased kogused letti. Olukorras kus täiskasvanute seas on astmaatikuid 5% on ebanormaalne anomaalia, et sportlaste ja võitjate ridades on astmaatikuid kordades rohkem. Seega võimaldavad astmaravimid manustada sportlastel lisaaineid, mille kõrvalmõjud kompenseerib just astmaravim. Teisisõnu saavad astmaatikud tänu legaalsetele rohukokteilidele eelise tervete sportlaste ees, mis on oma iseloomult dopingu meetodi kasutamine ja sportlik pettus. Võime vaielda maskeerimise termini olemuse üle, kuid antud koosluses on tegemist päästva maskiga.

 
At 21:27, Anonymous Anonüümne said...

Mitte suure saladuse vaid paha lõhnaga pussuhaisu jälil oled

 
At 21:53, Anonymous Anonüümne said...

Hoopis 21:24 on suure saladuse jälil.

 
At 22:48, Anonymous Anonüümne said...

Priit mis lärmad tühja
Läheb oma allika juurde tagasi kes väidab et salbutamoli ei saa teiste medikamentidega koos kasutada dopingu maskimiseks.
Või kasutab ise googlet. Kus wada jms.mehed, kes doping ja astamaravimid valdkonnaga tegelevad inimesed, sellist olukorda mitte ei välista. Astmaspetsialist ei kujuta ettegi mida väiksema eeliste eest ravimitega tehakse.
Cyclingnewai lugemisest on kasu Priit (oled ka selle lugejaid parastavalt maha teinud). Kangertilt sa sellist infot tunniga kätte ei saa.
Ära pauguta, vaid argumenteeri.

Huu

 
At 09:16, Anonymous Anonüümne said...

Kirjutatud siin et astma kimbutab neid kes hirmsasti trenni teevad. Oleme näinud milliseks muutuvad naised kes hirmsasti trenni teevad. Alusalu kohta seda küll ütelda ei saa. Seega, suur küsimus? Milleks Alusalule astmaarsti konsultatsioon? Kas asjaosalised vannuvad käsi piiblil kõik on nii nagu tõde?

 
At 09:19, Blogger Priit Pullerits said...

Uhh, jah... Vaat, mis juhtub, kui inimestel puudub allikakriitika ning nad toetuvad igasugu sekundaarsele ning kolmanda allika kaudu tulevale infole. Järsku on Google usaldusväärne infoallikas! Tõesti või???!! Google on täis igasugust sitta - sh libauudiseid! -, vaja on hoolega vaadata, kust info tuleb. Meditsiiniasjus usaldab tark inimene näiteks PubMedi ja muid selliseid kohti, igasugused cyclingnewsid jms meedia on alati kahtlane. Siin ju näitasin teile kl 16:19, kuidas lugu "Värske raport: norralaste süütu astmaravim on sisuliselt doping" on justkui õige, aga tegelikult üdini vildakas - vaadake ka, mida on kasutatud selle loo puhul infoallikana - Iltalehtit!!! Alati tuleb minna algallika juurde, antud juhul siis Vibeke Backeri uuringute juurde, ja lugeda neid originaalkujul, mitte seda, mida mõni cyclingnews või Iltalehti on sealt välja õngitsenud ja siis tagatipuks veel tõlgendanud - ja tõlgendusega suure tõenäosusega ka puusse pannud. Ja kui ise uuringutest aru ei saa, mis on tõenäoline, sest need on erialakeeles, siis kasutada vastava ala eksperte, kes asja sulle selgeks teevad. Ma tahaks näha, mida nt lp dr Ain Kaare, siinne ainus meditsiinispetsialist, teie pakutud lugude ja väidete ja tõlgenduste kohta ütleb - ma tean, mida ütleks, aga las ta ütleb parem ise.

 
At 09:27, Anonymous Anonüümne said...

Ära aja demagoogiat. Oled jälle selili mudas.

Pubmed https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC344260/

Results The prevalence of aspirin induced asthma was highest when determined by oral provocation testing (adults 21%, 95% confidence interval 14% to 29%; children 5%, 0% to 14%) than by verbal history (adults 3%, 2% to 4%; children 2%, 1% to 3%). Cross sensitivity to doses of over the counter non-steroidal anti-inflammatory drugs was present in most patients with aspirin induced asthma: ibuprofen, 98%; naproxen, 100%; and diclofenac, 93%. The incidence of cross sensitivity to paracetamol among such patients was only 7%.

Conclusions Aspirin induced asthma in adults is more prevalent than previously suggested. When there is a clinical necessity to use aspirin or a non-steroidal anti-inflammatory drug and there is uncertainty about safety, oral provocation testing should be performed.

 
At 09:45, Blogger Priit Pullerits said...

Selline kõva litakas siis täna Postimehe arvamusküljel. Veebikommentaarium läks põlema ja on hullumas. Inimeste toetus on suur ja laiapõhjaline.

https://arvamus.postimees.ee/4460473/priit-pullerits-paljastav-trump

 
At 09:47, Anonymous Anonüümne said...

Hei, üle-eelmine, kas aspiriin on tõesti dopinguaine? Ei teadnudki. Ma ei näe, kuidas see lisatud Pubmedi viide midagi dopinguainete maskeerimisest räägib. Ise demagoogitsete!

 
At 10:44, Anonymous Anonüümne said...

Pubmed räägib astma tekitamisest arstimiga.

Tekitades arstimi üledoosiga astma treeningu nähtude paremaks talumiseks vajad astmaravimit.

Priit jookseb aga ilmselgest väärkasutuse meetodist pimeda penina mööda. Käsitleb seda demagoogiliselt eitades.

 
At 11:23, Anonymous Anonüümne said...

09:27 litib kümnesse. Minul näiteks ei oleks mingit aspiriini vajagi, et astmad teeselda, piisab parajast doosist külmast õhust ja treeningkoormusest enne spirograafiat ja Ventolin olekski juba e-patsiendis olemas. Kahjugi kohe, et harrastajana poleks mul +19-25% lihasjõuga suurt midagi teha, finišialasse jõudes on igal juhul saunapõrand juba nagunii märjaks tehtud.

 
At 11:35, Anonymous Anonüümne said...

Ülemine kommentaator on vist PubMedist Carterit ja Lynchi lugenud: Salbutamol and clenbuterol were administered by implanted osmotic minipumps to Fisher-344 rats aged 3 and 24 months at doses of 1.03 mg and 600 micrograms per kilogram per 24 hours for 3 weeks. The weights of five hindlimb muscles, as well as carcass protein and fat content, were determined. Salbutamol and clenbuterol increased combined hindlimb muscle weight 19% and 28% in young rats, with 19% and 25% increases in old rats.


Hostrup jt leidsid veel, et: Acute administration of salbutamol increased peak power during first Wingate test by 4.1 ± 1.7% (P < 0.05). Two-week administration of salbutamol increased (P < 0.05) peak power during first and second Wingate test by 6.4 ± 2.0 and 4.2 ± 1.0%.

 
At 12:41, Anonymous Anonüümne said...

Vaadake nüüd spordiala kus eestlased tipus. WRC ralli teemas vaid 6 kommentaari! Kuidas siis nii? Meie mees pidi ju 2018 maailmameistriks tulema! Seda ennustasid kõik eksperdid ja spetsialistid! Isegi amatöörid vedasid kihla et lõpuks ometi on meie mehest maailma täht kasvanud.

 
At 12:55, Blogger Priit Pullerits said...

...minu tänasel arvamuslool vasakliberaalidest ja Trumpist on üle kümne korra rohkem kommentaare - 69! Sellise tasemeni ei jõua isegi siinse blogi kommentaatorite armee. Eriti siis, kui teemad lähevad süvitsi, nagu sel korral, ja niisama lahmimiseks pole ruumi.

 
At 13:22, Anonymous Anonüümne said...

4% suurem jõud oleks tunniajase sõidu puhul 2 minutit ja 24 sekundit. Umbes nii palju on Sundby telepiltide põhjal sõitude viimastes pooltes näost teistest värskem olnud küll, see WADA ninanips oleks tänavuseks hooajaks küll natuke nagu muutnud, aga lõpuponnistuseks on ikka üliinimlikud reservid kasutada olnd.

 
At 13:43, Anonymous Anonüümne said...

Ise on süüdi, et Saskia käis just venna juures, kuna muidu oleks ta käinud mingi suvalise arsti juures. See on ju juhus, et Priidul on vend. Vähemalt pole Priit venna saamiseks vaeva näinud.

 
At 13:51, Anonymous Anonüümne said...

Kas Saskiaga on ikka räägitud, et võib tema meditsiinilisi andmeid blogis levitada?

 
At 14:16, Anonymous Anonüümne said...

Nii et arstil võis ikkagi tekkida kiusatus, Saskiat stetoskoobiga seljal kuulates, teda tagaselja, seljatagant natuke kiusata ja teisele rotile infi levitada.

 
At 15:14, Anonymous Anonüümne said...

Saskia kirjutab oma koolikiusamise tviidi saksa keeles! Õudne! Ja siis kirjutab Kersti midagi Eesti asja ajamisest?? Küll venkud varsti siin vene keele riigikeeleks kuulutavad ja ehk alles siis lõpeb siinmail see võsaingluse võidukäik.

 
At 16:47, Anonymous Anonüümne said...

Unustage Saskia, unustage Kersti K! Nägite milline pilt oli Postimehes Juliast!
Priit kuula nüüd hoolega. Meie matšoliinse kollektiivi poolt sulle aasta ülesanne: intervjueeruda Julia Beljajevat. Üksikasjalikult ja professionaalselt. Nagu ainult žurnalistikadoktor P Pullerits oskab. Ning otse loomulikult palju pilte, ehk siis profi fotograaf ka kaasa võtta!

 
At 21:15, Anonymous Anonüümne said...

Loomulikult ronivad trumpi toetajad kivi alt välja, kui leidsid endale kaasa lehvitaja.
Juhend Pulleritsule meeldimiseks:
Kiida Trumpi
Natuke ka Putinit
Kiida moabi videot
väljenda ja kiida kõike millest Priit kirjutab.
need kes temast rajal selja taha jäävad

Vihka (nüüd tuleb väheke pikem nimekiri)
neegrid
naised
vasakpoolsed
sotsid
homo seksuaalid
kõik kes ei mõtle nagu tema
globalistid
Kelk
Margus
raputav ratta tee
juurikas metsas rattarajal
sopp rattarajal
pulsikell
kätekõverdused



 
At 21:18, Anonymous Anonüümne said...

Vütame nüüd selle laiapõhise toetuse Trumpile ja Pulleritsule.
Kas se võiks olla võrdne näiteks Ekrelaste 82% (vist oli selline number) rahvast oli nende taga?
Valimistulemus oli taas küll hiljem 7%

Huu

 
At 10:17, Anonymous Anonüümne said...

Meie toetamegi Trumpi, Putinit ja Pulleritsu. Katsu nüüd Huu selle teadmisega edasi elada. Kersti ütles ka et meie marsime homsesse koos Trumpiga. Kersti on kohtunud ka Pulleritsuga. Siit peame me kõik tegema õiged järeldused. Ka sina, Huu.

 
At 10:41, Anonymous Anonüümne said...

Vaat siin peab tegema pisut valikuid. Ka Priit. Mõlemat ei saa. Trumpi fännajana ei saa olla meie presidendi fänn ja ajakirjanduslik usaldusisik. Kertsil selliseid sõpru ei ole. Trumpi talub, toetab kantselei poliitilisest professionaalsusest.
Peagi Kersti sõbraks olemist "päris mehed", "päris erakonnast" heaks ei kiida.
Valige pooled ka teie isand tuulelipp.

 
At 11:01, Anonymous Anonüümne said...

Pärast jaanuarikuist kohtumist Pulleritsuga hakkasid asjad muutuma. Kersti ja kantselei taipasid lõpuks kust poolt tuuled puhuvad. Järelmiks sai hiljutine kohtumine Trumpiga. Brüsseli suunas tehakse nüüdsest vaid moekohast reveranssi.
Kõik pole kuld mis paistab kollane. Kes on mees kes siinset karavani juhib? Nutikamad taipavad isegi.

 
At 20:49, Anonymous Anonüümne said...

Mis kämar see on? Kus on kvaliteetsed kommentaarid?

 
At 21:49, Anonymous Anonüümne said...

Ootaks PP-lt lugu Trumpi puudustest.

 
At 09:56, Anonymous Anonüümne said...

Neid pole. Veidra tukaga mees on täiuslik.

 
At 13:15, Anonymous Anonüümne said...

PP ise tunnistab et on, kirjutagu neist.

 
At 16:13, Anonymous Anonüümne said...

Trump on kõva mees. On vaid üks mees kes on temast kõvem ja ma usun et see pole kellelegi uudiseks - Putin Vladimiri poeg. Koduses Baltimaade basseinis on kõige kõvem mees Priit Padre Pullerits ja ärge tulge mulle ütlema et see on teile uudiseks.

 
At 17:12, Anonymous Anonüümne said...

Ärge unustage kelle sõna maksab Moabi basseinis Utahimaal.

 
At 21:20, Anonymous Anonüümne said...

Kas viimased kommentaarid on PP poolt siia kirjutatud?
Vaevalt seda keegi teine teeks.

 
At 22:34, Blogger Priit Pullerits said...

Ei ole minu kirjutatud, 21.20. Miks te arvate, et mul peale mõne üksiku vaenlase ka palju toetajaid ei või olla? Te näiteks vaadake mu viimast arvamuslugu Postimehes vasakliberaalide pihta ja te näete seal, kui paljud mind toetavad - minge lugege seal plusse ja miinuseid. Mäletan, et eriti massiivne oli toetus paar aastat tagasi, kui kirjutasin kommentaari, kuidas homoõiguslane Reimo Mets, ise veel jurist, on väitlejana täiesti küündimatu ega suuda tekste mõistagi. Rahva toetus mulle oli nii massiivne, et jahmunud ülemused keerasid kommentaariumi kinni, sest Mets sai nii et tolmas ja mind toetati täiel rindel.

 
At 22:45, Anonymous Anonüümne said...

Pede teema mulle meeldib. Äkki keegi suudab meenutada mõnda head pedet kes on kõige rohkem riigi kodanikele kasu toonud. Igasugu elukunstnikud jätame välja. Räägime rahast. Rahast nina peale. Mul ei löö ühtegi nime ette. Kas see tähendab, et peded on saatanast? Ja suuska ega ratast nad ka ei nühi. Kui siis mootoriga rattaid.

 
At 08:19, Anonymous Anonüümne said...

Delfi idikate toetus ei tähenda essugi. Mis arvad et mõistusega inimesed sinna ronivad?
Aga vaata siin, Pullerits saab vastu kintse mis tolmab. Loe siin plussid kokku.

 
At 08:22, Anonymous Anonüümne said...

22.45
Räägime siis rahast.
Tallink. Nakjakt sealt fipust heterot ei leia. Vähemalt bi on ikka. Ja raha seal voolab.
Nüüd võeti uus poiss juhatusse, arva ära.

 
At 08:32, Anonymous Anonüümne said...

Idiootne on arusaam, et homoseksuaal on mingi teistmoodi loom, kes ei oska raha teha, kiiresti jooksta, naisi sebida.
Üllatus-üllatus. See on koopaseina arusaam.
Saan aru kui neid ei salli. Inimesele ei peagi kõik asjad meeldima. Osadele ei meeldi isiklikel põhjustel, teisele ei meeldi sest sõpruskonnas/ peres vastu võetud vastav standard ei luba(a la meie sandaalidega sokke ei pane).
Ei maksa samas oma väidetega idiootseks minna.

Huu

 
At 09:37, Anonymous Anonüümne said...

Mis segast nüüd?
Normaalne mees ei panegi sandaalidega sokke!
Homode kohta ei tea ...

 
At 09:51, Anonymous MargusM said...

Olen Huu'ga 100% nõus.
Kõik mustvalge maailmavaatega padu antihomod võiks esimese asjana I fööni ihaluse lõpetada. Eks siis ole näha kui hõredaks need read jäävad..

Kuid Priidu uhkustamine rahva toetusega on küll naeruväärne. Sisulist kommenteerimist on ikka sama vähe kui siingi.

 
At 10:54, Anonymous Anonüümne said...

Miks peaks sandaale ilma sokkideta kandma, kui seal jalad kleepuvad? Loll massimood lihtsalt olla sokitu. Ja loll mood on Tallinna pedetibimoodi mujale üle tuua. Kui vaja, siis ka villane sokk sandaaliga, asi selge. Elagu Eesti! Ning eriti kandke tossudega lühikesi (naiste) sokke, kus sääreosa üldse puudub.

 
At 14:27, Anonymous Anonüümne said...

Ajakirjanduse allakäik algas koos klikkide lugemise ja ületähtsustamisega. Kuidas see oligi: miljon kärbest ei saa ju eksida, kui nad s*ta peale lendavad.

 
At 14:49, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav huvitav. Seltsimees HUU arvab et kuna homod oskavad joosta ja raha teha, siis nad nagu ei erinegi meist, suure Padre Võitmatu Faalanksi meestest. Aga eksid HUU. Meie ei unista teise mehe karvasest persest nagu sina ja su sõbrad. Ära mitte loodagi. Võid koopasse tagasi minna, head teed!

 
At 16:50, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pullerits!
Ütelge neile sitakottidele et
pole vaja
kommentaariumi
risustada

 
At 12:45, Anonymous Anonüümne said...

Nähtavasti summutasid kohalikud alaliitude ja WADA esindajad ka sellegi algatuse siin... Dopingut ei ole kunagi olnudki ega tule, kõik reklaamnäod telekas on puhtad. Ostke kaupu, härrased-prouased!

 
At 14:18, Anonymous Anonüümne said...

Ega Padrel ka kerge ei ole. Rünnatakse igast suunast.

 
At 10:15, Blogger Unknown said...

www0416asics shoes
louboutin shoes
christian louboutin shoes
cheap ray bans
tods shoes
nike outlet
ralph lauren outlet
chiefs jersey
polo ralph lauren
nike outlet store

 
At 12:11, Blogger Unknown said...

qzz0419
kansas city chiefs jerseys
louboutin shoes
kate spade sale
longchamp outlet
chicago bulls
salomon
cheap oakley sunglasses
true religion outlet
nike tn pas cher
nike trainers

 
At 04:01, Blogger raybanoutlet001 said...

zzzzz2018.4.27
chargers jerseys
canada goose jackets
yeezy
nike air huarache
49ers jersey
jordan 4
moncler jackets
canada goose outlet
skechers shoes
canada goose outlet

 

Postita kommentaar

<< Esileht