esmaspäev, oktoober 29, 2018

Pullerits: Tartu - kas tõesti Euroopa parim linn maastikurattasõiduks?

Mõnikord ei märka me sageli asju, mis on meil otse nina ees. Üks selline on tõsiasi, et minu kodulinn Tartu on tõenäoliselt kõige värviküllasem ja põnevam koht Euroopas, kus maastikurattasõitu saab teha keset linna.

Et see ei jääks ainult suusõnaliseks väiteks, hankisin ja talletasin tõestusmaterjali, mida jagada ka teistega, kogu maailmaga. Alustuseks mõelge, kas Eestis leidub mõnda linna, kus otse selle südames asub looduslikult nii reljeefne ja unikaalne, ajalooliselt nii mitmekülne ja kõnekas, heade tõusude ja kiirete laskumistega ning ääretult värvirohke koht maastikurattaga mässamiseks. Ega ju. Tallinnas küll mitte. Ehk vaid Viljandi võiks konkureerida, aga kui vaatate, mis ma jäädvustasin, siis veendute, et ega ikka võiks küll.

Kuid lähiriigid? Riiat ja Vilniust tean, seal selliseid konkureerivaid paiku pole. Põhja pool? Tunnistan, et ega ma iga sealset linna kaugeltki tunne, aga kui vaatate kõiki nelja komponenti – linna süda, mitmekülgne ajalooline pärand, värvilisus ja maastiku reljeef –, siis tuleb möönda, et küllap on raske leida paika, mis suudaks Tartuga maastikusõidu elamuse pakkujana Euroopas konkureerida. (Värvide ja maastiku reljeefsuse poolest suudab Tartuga konkureerida vaid see paik Ameerikas.)

Niisiis, kui keegi küsib teilt, mille poolest on Tartu tuntud, siis... ülikool on tore küll, aga ülikoole on kõik kohad täis. Siis tuleb lause laenata Carlsbergilt. Teate ju: probably the best beer in the world.

Ärme nii suurusehullusesse lasku, et kogu maailma ees esikohta hakkame nõudlema, aga see võiks Tartu sügiseseks loosungiks Euroopas saada küll: probably the best city in Europe to ride an MTB in fall. Kas pole?

Kui kahtlete, eks vaadake salvestatust järele!

Foto 1: Trepp, mis viib K. E. von Baeri tänavalt Musumäele. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Fotod 2 ja 3. Tartu toomkirik. Fotode autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix

80 Kommentaarid:

At 09:15, Anonymous Anonüümne said...

Jepp, üheski teises linnas ei saa maastikurajal sõita näiteks läbi pulmaliste. Way to go, mr Pullerits!

 
At 10:10, Anonymous Anonüümne said...

Sama jama mis aasta tagasi. Kuule Priit, see kõik juba oli, ehmatanud inimesed, seda on igav vaadata https://www.youtube.com/watch?v=CcFaUfIAYDU

 
At 10:15, Anonymous Anonüümne said...

Millal avalikustatakse Urmas Oti mõrtsuk? Rahvas tahab teada tõde!

 
At 10:27, Anonymous Anonüümne said...

võiks ikka võrdluseks kasutada temaatikat valdkonnast, mida vähegi tunned. Padre leigus õlle suhtes on blogis varemalt korduvalt kajastatud. Ja no kui ikka väga meeldib mingit mõtet kasutada, siis võiks maailma parima uuriva ajakirjanikuna allikaid uurida. Ei pea helistama kuhugi peakontorisse, piisab guugeldamisest, et veenduda, et "probably the best beer in the world" on Carlsbergi, mitte Heinekeni tunnuslause.

 
At 10:52, Blogger Priit Pullerits said...

Tänan teid, 10:27, parandasin vea. Eks see tuli tõesti sellest, nagu sedagi õigesti märgite, et õlu jätab mind külmaks.

 
At 11:02, Anonymous Anonüümne said...

Eks ta ole. Teame me neid tunnuslauseid. The greitist, the biggist, the most feimos. Loodame et kuumade pealkirjade järele maias meedia ei tule homme välja millegi sellisega -
Urmas Ott, the beloved host of the first late night show in the USSR, murdered in rural Estonia! The killers still on the run!

 
At 11:53, Anonymous Anonüümne said...

Nagu ma 11:02 ja Vahuri jutust aru sain, siis kõge rohkem Oti tapjaid oli jooksus 9. septembril toimunud Tallinna Maratonil ja Sügisjooksul mis tõid kokku rekordilised 23 940 killerit.

 
At 11:56, Anonymous Anonüümne said...

Nii kõva uudis poegiks mitu järglast. Umbes nagu -
Strong evidence: famous late night host Urmas Ott probably murdered in Tartu, the city known for its dark corners and thick bush.

 
At 12:11, Anonymous Anonüümne said...

Kas kirjutise teine lause on tänapäeval juba normidele vastav ("kodulinn Tartu on ... koht ... keset linna")? Lihtsalt ajakirjanduses esineb sarnaseid lauseid väga palju ja nüüd, kus juba ka ajakirjanike üks õpetajatest nii kirjutab, siis süvenes veelgi uskumus, et aastaid tagasi eesti keele tunnis õpitu on nagu väga iganenud. Eesti uue haldusreformi järgi on jah vaja kirjutada Tartu linn, Tartu linn, aga kas ka muidu peab nii olema...
Viljandist ehk paremakski oleks Rakvere ja linnale ja ka maale vaated on paremad. Lisaks saab ilma asfalti kasutamata kohe kaugele metsa ära sõita.

 
At 12:21, Anonymous Anonüümne said...

Consider not to ride a bike in Tartu. Remember what happened to Urmas Ott, the widely popular late night show host.

 
At 12:47, Anonymous Anonüümne said...

Härra PP ole nüüd arukas ja kustuta video ja see sissekanne ruttu ära. Mida rutem seda parem.
Eeldan, et arukale inimsele ei pea seletama miks.

 
At 13:09, Anonymous Anonüümne said...

Otsitakse erineva tausta ja elukogemusega inimesi uuele Mõrtsuka Jooksule. Meil kõigil on häid ja halbu päevi, oma tugevused ja nõrkused. Tule ning jookse kuni kokku vajud. Kui joosta ei suuda, pole viga võid tulla rattaga või hobusega. Eesmärk on üks. Joosta surmani. Kõige auväärsem koht ja kuldmedal kuulub loomulikult esimesele Mõrtsuka Jooksul surijale. Sel aastal on võimalik seda saada veel Eesti 100 logoga. Joosta võib koos, joosta võib eraldi. Oluline on oma jooksulogisse kanda hashtag #MõrtsukaJooks. Kõik osalejad saavad uhkustundega kanda jooksumõrtsuka tiitlit pärast kuldmedali väljastamist. Tule, aita kaasa nagu oskad! Keegi ei jää maha. Rajalt viiakse kõik ära. Osavõtutasu ei ole. Rajal turvajaid ei ole. Kogu jooks toimub oma kulu ja kirjadega ja 100% omal vastutusel avalikes paikades. Igaüks valib oma raja ise. Korraldame selle jooksu Urmase mälestuseks, sest nagu ütles Vahur, me kõik oleme mõrtsukad!

 
At 13:39, Anonymous Anonüümne said...

Visit Tartu, but be aware of the bush. Urmas Ott, sadly, wasn't.

 
At 13:47, Anonymous Anonüümne said...

4 minutil saab külje maha.

 
At 13:48, Anonymous Anonüümne said...

maastikurat? Selles on küsimus?

 
At 14:25, Anonymous Anonüümne said...

Ei teadnud, et Tartus nii verejanuline rahvas elab.

 
At 14:57, Anonymous Anonüümne said...

My blood runs cold every time I visit Tartu, the city famous for its dark spirit and gloomy past.

 
At 16:08, Anonymous Säinas, taluperemees ja eestlane said...

Lugupeetud PP, Teil jäi üks väga oluline küsimus Vahur Kersnalt küsimata. See kõige urmasotilikum küsimus: "Palju sa Vahur ka teenid?". Mitu eurot annab tänapäeval surnukirstust välja pigistada?

Aga muidu olen lugupeetud PP päri ning nõustun sellega, et käidud linnadest on Tartu tõesti üks neist kohtadest, kus saab rattaga sõita.

 
At 16:30, Anonymous Anonüümne said...

Tubli järjekindlus taas Priidult.
teist aastat järjest käib rattaga Toomemäel inimesi kolitamas ja seda kaameraga ülesse filmimas.

 
At 16:58, Anonymous Anonüümne said...

Eelmisele: mõtlesite koolitamas, kui kirjutasite kolitamas, eks?

 
At 17:59, Anonymous Anonüümne said...

Viienda minuti algus on tõesti äge. Kutt kihutab mäest alla täie pasaga (tegelt ma vaatasin video algust 2x kiirendusega) teadmata, et seal all on järsk pööre. Sõitab otse kividesse ja kukub. Kostab kiire "kurat". Äge. Huumoriklassika.

Aga muidu suht igav video, kogu aeg samad kohad, isegi samad inimesed, keda seal kolitab.
Ja kruusarada ning MTB? No ei ole MTB see ju.

 
At 18:46, Anonymous Anonüümne said...

Tartu tartlastele! Eestlased ja teised nahlebnikud pole siia oodatud! Kõtt!

 
At 18:54, Anonymous Anonüümne said...

Õige jutt! Kes tuleb siia heaga, sellele anname andeks! Kes niisama, sellele malakat! Ülejäänd saavad peksa.

 
At 19:46, Anonymous Anonüümne said...

Pahad viiakse tagurpidimajja.

 
At 20:19, Anonymous Anonüümne said...

Milles Urmas süüdi oli? Et polnud tartlane vä?

 
At 21:16, Anonymous Anonüümne said...

Priit kirus Ummit 4 aastat enne tema lahkumist, et too olevat poisikest mahitanud mingite tüüpide keskele teise ilma minema. Lugu on segane. Ilmselt sellest ka tartlastel okas hinges staari vastu.

 
At 22:19, Anonymous Anonüümne said...

Selge, et Vahur ajab jälgi oma haigusele, pole see tal möödas, alles oli haiglas taaskord. Suht argumenteerimata surveavaldus tundub üldsuse pihta. Oleks terve, teeks ainult häid saateid nagu Kadrioru kõnd jm.

 
At 22:50, Anonymous Anonüümne said...

Kui maailma valitseksid naised, siis oleks lihtsalt hunnik riike, kes omavahel ei räägiks.

 
At 22:59, Anonymous Anonüümne said...

Ja kirjanduslikku joga oskab igaüks ajada. Sõitke kõik MTBga, teie tervis paraneb. Saate innustust homsekski, näete asju laiemalt, mitte ei vindu oma haigetes dekadentlikes mõtetes. Toetuge päris asjadele, hakkab hea.

 
At 23:33, Anonymous Anonüümne said...

Priidul on MTB sõidust väga veidrad arusaamad peab tunnistama. Mees kes omab MOABI on sunnitud Toomemäel toimuvat asfaldil ja jalakäiate vahel uhamist nimetama MTB sõiduks ja seda veel parimaks paigaks.
Kuhu edasi?

Huu

 
At 08:58, Anonymous Most colorful city said...

Eelnev jutt mingist Urmas Otist on ehtne GHB-joogi laadse seisundi tekitamise näidismaterjal. Kord on UO Tartus põõsastes, siis Tallinnas jooksul, siis mahitab, keegi poiss, keegi Priit, keegi teise ilma... Peaaegu oleks blogi kaaperdatud olnud.

 
At 10:11, Anonymous Anonüümne said...

Täna kirjutatakse, et Tartu tulevik on tume, linnal puudub toetuspunkt.

 
At 10:36, Anonymous Anonüümne said...

Linna päästaks solaariumid, kus inimesed üle maailma saaksid ennast talvekuudel päevitamas käia, taastuva elektri saaks võtta emajõe hüdroelektrijaamast. Kui pole päikest ja hinges on tühjus, olgu päikeseasendajad vähemalt.

 
At 10:53, Anonymous Anonüümne said...

And worst is yet to come. Johann Morgenstern, a very gloomy man from the city's bloody past, sleeps at the Tartu Central Cemetery. Don't come to Tartu.

 
At 11:24, Blogger Priit Pullerits said...

No näete, see, mis teie suudate toota, on ainult morgensternilik morbiidsus. Kes mõtleb edasiviivalt? Jälle ainult mina. See on ju tasuta idee kuulutada Tartu sügisel the European capital of MTB ridinguks, kui siin on kõik selleks võtta, ei ole isegi mingeid investeeringuid vaja.

 
At 11:48, Anonymous Anonüümne said...

Tartu tulevik on tumedam veel. Tartu ei saa kuidagi Euroopa käpital olla. Pärast RB sissetõmbamist on Tartu tulevik vertikaalil Räpina Pihkva Põtalovo.

 
At 12:36, Anonymous Anonüümne said...

Kolga-Jaanis pidi vool ära olema neljandat päeva, kui mõni Kolga-Jaani neiu loeb ja tal abi peaks vaja olema, olen nõus aitama. Küttepuude vedu, taskulambi abi, toiduabi, akuabi. Täitsa tasuta.

 
At 13:05, Anonymous Anonüümne said...

Karmikäeline papa Morgenstern on juba ammu mulla all, kuid tema idee, hoida peninukid ja muud nahlebnikud Tartust kaugel kaugel, elab tublide patriootide hinges tänaseni. Mis meil üle jääb kui neile pöialt hoida.

 
At 13:20, Anonymous Anonüümne said...

Papa Morgensteini kasvatas peamiselt ema üksinda, mistõttu sai temast neiulik mees.

 
At 13:23, Anonymous Anonüümne said...

PP võiks Vooremäge reklaamida.
Seal on võimalik koos karjääri tagusega 26+km ja 600+ tõusumeetrit ilma rada kordamata kokku kerida.

 
At 13:41, Anonymous Anonüümne said...

Avalik saladus, et Tartu linna füüsilist ja selle elanike vaimset kaitset organiseerib papa Pullerits. Vaikselt, kuid väga tõhusalt. Taktikalised nõksud et kuhu kurvi lõksud ja püünised üles seada on papa Morgensterni arsenalist. Sajandite vältel lihvitud oskusteabel on kulla hind. Isalt pojale, papalt patriootidele. Nii hoiame Tartu tulevastele põlvedele.

 
At 13:47, Anonymous Anonüümne said...

Papap Pullerits ajab jälle kõik vussi. Esimesena promos Morgensteini selles blogikandes kes? Härra Pullerits Morgensteini samba ees rattaga tantsides.

 
At 13:48, Anonymous Monument said...

https://et.wikipedia.org/wiki/Johann_Karl_Simon_Morgensterni_monument

 
At 13:53, Anonymous Anonüümne said...

Kas Tartu Vaim on taimetoiduline?

 
At 13:54, Anonymous Anonüümne said...

Boeing lendas juba eelmisel lennul ebakorrapäraselt.

 
At 13:58, Anonymous Anonüümne said...

Saksa haiglaõde tunnistas kohtus üles saja inimese mõrvamise

 
At 14:12, Anonymous Anonüümne said...

Mis bardakk siin lahti on?

 
At 14:25, Anonymous Anonüümne said...

World Trade Centeris ei olnud ka tegelikult praktiliselt üldse hukkunuid. Need 3 tuhat mõeldi välja kellegi peas. Siit ka küsimus, kes mõrvas Kerssna?

 
At 14:38, Anonymous Anonüümne said...

So what? Mida meid saksa asjad kotivad? Saksal näiteks pole Eestist sooja ega külma. Aga meie oma, Eesti asjad? Kuhu tüüritakse Eesti inimeste meelsust? Eile võitles 13 aastane Audrey Hepburn vihaselt natside vastu, tänases Postimehes tegi keegi neiu Eeva Tartus natsiokupantidele säru. Võimas!
Eesti rahvas võitleb taas, nagu ajaloos varemgi vaid võõraste huvide eest. Andke minna!

 
At 15:14, Anonymous Anonüümne said...

Äkki see medvend oli Eestis käind? Ma ei mõtle, et Eestist pärit.

 
At 15:16, Anonymous Anonüümne said...

Sa räägi kõigepealt, kuhu sa iseennast tüürid, mis see Eesti sinu asi üldse on? Äkki oled venelane või luuraja üldse. Ole tagasihoidlikum küsimistega.

 
At 15:54, Anonymous Anonüümne said...

Me kõik oleme papa Morgensterni lapsed.

 
At 17:25, Anonymous Anonüümne said...

Paremad kõik ära läevad, sitemad kõik alles jäävad.

 
At 17:34, Blogger Priit Pullerits said...

Haige jutt. Teid kõiki tuleks hullumajja panna. Saage kaineks, võtke mõistus pähe või olge vait!

 
At 17:47, Anonymous Anonüümne said...

Jutt on haige jah, kuid teema on tõsine. Ilma papa Morgensternita poleks Tartu pooltki see mis ta on.

 
At 17:54, Anonymous Anonüümne said...

Autistid ja downi sündroomiga inimesed võivad olla väga julmad teiste inimeste suhtes.

 
At 18:21, Anonymous Anonüümne said...

17:54 räägid järsku täpsemalt? Kuidas autistid sulle liiga tegid?

 
At 18:54, Anonymous Anonüümne said...

Tartu ja MTB pealinn??? Ha-ha-haa...
Pigem Viljandi, sest Toomemägi oma jalgteedega selleks küll ei kõlba. Aga kuna Priit pole Mulgi MTB-d sõitnud, siis ei oska ta sellest midagi arvata. Tema maastikurattasõit on siledal ning kuival kruusa-/asfaltteel, kus tõuse ei tohiks olla.
Rakke ja Lähte olid juba ülearu rasked ...

 
At 19:23, Blogger Priit Pullerits said...

Olid. Eriti Lähte. Rakket võtsin juba kergelt.

 
At 19:53, Blogger AinK said...

Priit, jäta nüüd oma Toomemägi. Toomemäe pargiga on tegemist maastikukaitsealaga, kaitsekorra aluseks on Vabariigi Valitsuse 28. mai 2015. a käskkiri nr 60 "Tartu maakonna kaitsealuste parkide piirid". Hea, et mõni keskkonnainspektor su blogi ei loe.
Aga kui sa nüüd natuke oma peaga mõtled, siis Toomemäe nõlvad on väga erosioonialdid, igasugune rattasõit, eriti langustel lõhub pinnast ja tõstab selle erosioonivalmidust. Natuke kõvem vihm ja pool Toomemäge on Raeplatsis hunnikus. Kellel seda vaja.

 
At 19:55, Anonymous Anonüümne said...

Kui tuleb vigase keharakuga inimene ja hakkab domineerima.

 
At 20:29, Anonymous Anonüümne said...

Ilma papa Morgensternita poleks Tartu pooltki see mis ta on.

Teise poole Tartust on papa Pullerits üles ehitanud. Võtke teadmiseks.

 
At 21:09, Anonymous Anonüümne said...

20:29 pole silmnähtavalt tutvunud Morgensterni pärandiga. Pullerits on Morgensterni inkarnatsioon. Selline lahja aga siiski on.

 
At 22:16, Anonymous Anonüümne said...

Kõigega pole kursis jah, pole piirivalvur, lihtne massöör, remondin kehalt väsinuid.

 
At 22:29, Anonymous Anonüümne said...

Artiklit lugema ei ei hakanud, aga pealkirjas peituva absoluutse tõega olen 100% nõus, sest kui Pullerits midagi teeb või ütleb siis nii see on. aja jooksul olen aru saanud, et siin blogis eksisteerib vaid kahesugust arvamust. on olemas vale arvamus ja Pulleritsu arvamus.

 
At 10:16, Anonymous Anonüümne said...

Tartul pole väga viga, mõnes muus mõttes ka, lisaks rattasõidule.
Aga intrigeeriks siia veidi vahele ka valusal jooksmise teemal, mis rattasõidu sekka kipub ikka ära eksima. Ehk siis kes oleks läbi aegade Eesti parim kesk- ja/või pikamaajooksumees? Kuna Priit on kasutanud usinalt IAAF punktitabelit alade võrdlemiseks, siis tõmbasin pikki paralleele ja tegin väikese võrdluse.
Võtsin Eesti kõigi aegade edetabelist põhilised jooksualad kaheksasajast maratonini, pistsin kõvemad tegijad punktideks ning tulemus sai selline:
Kõige kõvem tulemus üldse üksikala arvestuses on Pavel Loskutovil maratonis, 1182p, tema järel Enn Sellikul 10000m-s 1162p ning siis võrdselt Sellikul 5000m ja Urmet Uusorul 800m 1147p.
Selle põhjal on juba aimata, et Selliku keskmine punktisumma alal võiks olla päris kõvast puust ja nii ongi, edetabeli top 100 hulka mahtuvatest tulemustest ongi Sellik kõige kõvema keskmisega, 1115p distantsidel 1500-10000m. Teine oleks selle järgi Tiidrek Nurme, 1069p ja tulemustega kaheksasajast maratonini, kolmas aga Loskutov 1052p (1500-maraton).
Kui nüüd võtta kõige kõvemate universaalide top ehk mehed kellel edetabelis kirjas tulemused kõigil põhialadel kaheksasajast maratonini ja lisaks veel vähemalt üks tulemus üle tuhande punkti, siis seal ongi esimene Nurme, seitsme ala summa 7482p. Teine on Toomas Turb 7242p ja kolmas Roman Fosti 6902p.
Kui vaadata, et milline parim kombo on kaheksasaja ja maratoni jooksjatest, siis selleks meheks on Roman Fosti, temal kahe ala summaks 2078p. Teine on Tiidrek Nurme, 2032p ja kolmas Toomas Turb 1838p.
Nende numbrite kõrval saab kenasti spekuleerida, et kes siis ikkagi kõige kõvem mees oleks (olnud). Sellikul pole edetabelis näiteks poolmaratoni ja maratoni aegasid, Turbi maratoniaeg on selgelt teisest puust kui jooksud kümnes ja viies tuhandes. Fosti suhteliselt nõrgemad tulemused kaheksasaja ja maratoni vahel viitaksid sellele, et võib olla läks mees liiga kergekäeliselt päris pika maa peale üle. Maratoni punktitabel jällegi tundub (subjektiivselt) kuidagi suhteliselt heldem olevat, arvestades mis masti tulemus tuleks joosta lühematel distantsidel jne jne.
Üks huvitav võrdlusmoment tuleb neist edetabelitest ja punktidest veel esile ehk konkurentsitihedus erinevatel aladel. Näiteks kui 1500m jooksus tuleb esisajasse mahtumiseks higistada välja nii kõvast mastist tulemus kui 947p, palju pole maas ka 800m ja 939p, siis poolmaratonis ole hea ja piirdu 746p-ga. Umbes sama on maratonis, 772p. Kuna need maratonipunktid tunduvad sellised veidi heldevõitu olevat kah, siis on Priidul vist oma point küll maratoni- ja keskmaajooksu võrdlemisel, vähemasti sellest vaatevinklist, et meie keskmaa meestega võrdluses pildile jõudmiseks tuleb ühel argi-maratoonaril pühkida ikka nii, et saepuru lendab. Aga see selleks.
Kui kellelgi huvi, siis andmed tabelisse pistetuna: https://we.tl/t-fyLcQZo3Bj

 
At 11:35, Anonymous Anonüümne said...

Tartus oli kunagi Toidutorn, millest haigus alguse sai. Uurige musta ajalugu. Peab rohkem rääkima ja mitte mõtlema välja vandenõuteooriaid.

 
At 12:13, Anonymous Säinas, taluperemees ja eestlane said...

Siine peene huumoriga vürtsitatud iidne tarkus on omandanud lausa eepilised mõõtmed.

Padre on küll kõva kirjatsura - üks vabariigi parimaist-, kuid kommentaatorid pole ka maailma lahti selgitamisel papist poisid ja on tihedalt kannul ning vaat et kohati rebivad ettegi. Õhk on vaimsusest tiine ja tehakse palju põhjapanevaid avaldusi. Blogi tase on tõusnud lausa taevastesse kõrgustesse. Analüüsitakse võrdõiguslikkuse peeneid nüansse ning ühe raksuga lahendatakse nii Euroopa rattapealinna küsimus kui Urmas Oti tapja müsteerium.
Pullerits annab meile noodi ette, mille peale kaigub üle armsa Eesti isamaa kõigilt arvutiklaviatuuridelt justkui võimas kakofooniline meestelaul. Vanemate inimeste silmadesse tuleb heldimuspisar ning meenuvad ajad, kui veel ise sai mööda külatänavat patseeritud ning kaedud, kuis mehed tegusid tegid. Rääkimata naistest, kes samuti ühtteist tegid ja kelle valget piimjat ihu vahel harva saunaakast vilksatams näha oli. Head ajad olid. Ja mulle tundub, et kaugete heade aegade reinkaratsiooni on toimunud meie kõigi endi silme all Pulleritsu spordiblogis.

Kui nii edasi läheb pole kaugel need õndsad päevad kui kultuurmister isiklikult määrab padrele ja kõigile meile kirjanikupalga ning takkaotsa veel priske preemiagi. Saadud kirjanikupalga eest ostame piparkooke, uue jalgrattaketi ning kotitäie kartulit.

Ilma naljata, PP ees tuleb sügavalt kummardada ja järgmisel rattavõistlusel talle priitahtlikult tuulevarju pakkuda, et ta teeb tänuväärset tööd blogi näol ja hoiab elus kaugete heade aegade kuma.

Nii hoida ja edasi kerida.

 
At 12:53, Anonymous Anonüümne said...

Tartu linna ja üldse kogu eesti genofondi peab puhta hoidma. Mida papa Morgenstern alustas, seda papa Pullerits jätkab. Vaid Tartu suurte poegade seeme kandub edasi järeltulevates põlvedes - tarkmees Jaroslav Mudrõi, vürst Knjazev, vojevood Šiškov, parun de la Gardieff, kuningas Sigismund, piiskop von Rosen, kõrgestisündinud bojaar vürst Zapolski, edasi meile juba tuntud papa Morgenstern ja Pullerits kui moodsa rahvusteadvuse isad. Meie tänu neile meestele on suur.

 
At 13:12, Anonymous Anonüümne said...

kas see muna posti otsas on morgenstern?

 
At 13:36, Anonymous Anonüümne said...

13:12 kui nii mõelda, siis ongi ju. Päikesetõusu ajal peaks seda vaatama.

 
At 14:08, Anonymous Anonüümne said...

Massöör vihjab siin piiril tegutsejate ajaloole - <a href="https://www.postimees.ee/2506761/morgensterni-relvakaupmehed-kohtu-ees-ebaseadusliku-relvaari-suurprotsess-selgitab-tuhandete-relvade-saatust>https://www.postimees.ee/2506761/morgensterni-relvakaupmehed-kohtu-ees-ebaseadusliku-relvaari-suurprotsess-selgitab-tuhandete-relvade-saatust</a> : "Morgenstern asutati 31. augustil 1992 ja see tegutses 1994. aasta kevadeni. Süüdistuskokkuvõttes on kümneid näiteid sellest, kuidas relvi müüdi ja osteti puudulikult vormistades, üldse mitte vormistades, ilma lubadeta jne. Teadmata on paljude üksikult müüdud või üle antud püstolite ja revolvrite saatus.

Näiteks 1993. aasta aprillis on Morgensterni relvaraamatusse kantud kümme Mosin Naganti, mille sissetoomise luba ei ole politseiametilt saadud. Relvaraamatu järgi on need relvad müüdud Kaitseliidu Võru malevale, malevas neid aga arvel pole ja on teadmata, kelle käes need on."

Vaadates veel kui kõva on Thomas Morgenstern (sündinud 30. oktoobril 1986 Spittalis), Austria endine suusahüppaja (Kolmekordne olümpiavõitja (2006, 2010), kolmekordne juunioride ja kaheksakordne täiskasvanute maailmameister (2005–2013)). Tekib juba sügavam ajaloohuvi. Seda saame aga rahuldada ajaloolase Küllo Arjakase teatega -
TUNTUMAD JUUDID EESTIS: 1. TSAARI- VENEMAA AJAL:Johann Simon Karl Morgenstern - ta oli ilmselt esimene Tartu ülikooliga seotud juut. Morgenstern oli 1802-1836 klassikalise filoloogia, kirjanduse ja kunstiajaloo professor ning Tartu ülikooli raamatukogu rajaja, töötas 37 aastat selle juhatajana.

Kogu seda jura läbihekseldades tekkis küsimus, et miks tungis PP rattaga Area Morgensterni ja tilbendas selle ausamba ees? Teada on varasemast ajast veel seda, et kui Morgenstern andis aia ülikooli käsutusse, rajati sinna lõbustuskoht üliõpilastele. Püstitati kiiged ja seadeldised võimlemise jaoks ning rajati keeglimänguplats. Priit aga ei ole isegi mitte üliõpilane - miks ta seda väga tuntud juudi aeda promob?

 
At 15:44, Anonymous Anonüümne said...

10:16le.
Rõõm näha, et siin teisigi statistika/exceli sõpru on. Põnev lugemine, aitäh.
Linki avada ei julgenud. Kahtlane koht see blogi, ei tea, mis pahavara saada võib siinsetelt linkidelt.

 
At 17:13, Anonymous Anonüümne said...

Morgenstern oli tubli ja edumeelne juut. Tahtis luua eesti-juudi riiki läänemere kaldale. Kahjuks otsustasid tema semud sooja Palestiina kasuks. Morgipapa plaanide õnnestumisel oleks Jestonia ülikõva rahvusriik. Ümberkaudsed bojaarid käiksid siin kingitusi jagamas endal selg hirmust märg. Putin oleks doktor Pulleritsu peretuttav. Elu kulgeks tasase tuksumise saatel.

 
At 18:23, Anonymous Anonüümne said...

Excelisõpradele parima jooksumehe link uuesti, nüüd Google Sheets'ina (peaks olema vähe kindlam):
https://drive.google.com/open?id=1DQ1rNXM8nF1np1VrxV0IC_ZpUnCtYj3ueUrFL6Q9sUA

 
At 18:27, Blogger Priit Pullerits said...

Lp taluperemees Säinaselt väga ilus ja innustav sõnavõtt kl 12:13. Kodumaa parimad pojad tänavad ja tunnustavad teda selle eest!

Kl 10:16 statistikatöötlejalt hea ja sisukas ning faktipõhine sõnavõtt. vaatasin tabelit ja salvestasin selle endale arvutisse ka - aitäh! Te võiks seda kindlasti Jooksja ajakirjaale avaldamiseks pakkuda, selles töös on haaret ja kõnekust. Palun tingimata avaldage see, ei ole mõtet seda ainult siia jätta!

 
At 19:28, Anonymous Anonüümne said...

Mehed jätke see statistikaga trikitamine. See ei anna mitte midagi peale korraks enesega rahulolemise petliku tunde. Raul Rebane tegi statistika abil Kanterist maailmasuurima kettaheitja. Iga mees on suur oma alal ning sellest piisab. Pullerits 800, El Guerroj 1500, Bekele 10000. Punkt. Milleks ninast kolle välja koukida?

 
At 20:40, Anonymous Anonüümne said...

Aitäh google sheetsi eest, seda julgesin vaadata. Väga ilus tabel.

 
At 00:22, Anonymous Anonüümne said...

Pealinnas on laupäeval rattalaat, kas Pullerits tuleb ka?

 
At 13:19, Anonymous Anonüümne said...

Mis puutub Tartu MTB võimalustesse, siis Toomemäel saab jalutajate keskel väikese ringi tõesti teha, aga Helsinkile kuidagi vastu ei saa. Helsinki olümpiastaadioni juurest algab meeletult suur MTB-ks ülimalt hästi sobiv ala, mis ulatub kaugele põhjasuunda ja läheb lõpuks täitsa metsaks kätte. Profiil on ka väga vaheldusrikas. Espoos sama lugu -- otse linna keskel on suur mets väga toredate liikumisradadega. Ka suusatamiseks on mõlemad linnad ülihead, kui lund on.

 

Postita kommentaar

<< Esileht