neljapäev, november 01, 2018

Pullerits: Ohoo, kas Eesti spordis avanevad rahakraanid?

Hurraa, nüüd tuleb Team Estonia! Tuleb sel eesmärgil, et Eestis tippsporti arendada.

Suur küsimus on, kas Team Estonia seda eesmärki ikka täita suudab. Sest dokumentides, mis Team Estoniasse haaratud suurte inimeste hulga tõttu juba ringlusse on läinud – küllap olete isegi neid näinud, kas pole? –, on näha mitmeid kummalisi ja tippspordi jaoks küsitavaid suundumusi.

Team Estonia ametlik eesmärk on uhke. Tsiteerin dokumenti:
«Kaasates lisavahendeid, luua tingimused olümpiamängudel ja muudel tiitlivõistlustel medalite saavutamiseks. Olla kuni 5,0 miljonilise rahvaarvuga riikide arvestuses TOP 10.»

See, mis meid siinkohal järelikult huvitab, on nood lisavahendid ehk raha: kuhu ja millele seda aasta jooksul kulub (summad eurodes). Mina tean, mis on kirjas plaanis, ja valgustan teidki – siin on aastased kulud nn artiklite kaupa:

Sporditeenus kokku  8 142 000
Tükkideks lööduna:
Individuaalalad        2 760 000
    sh täiskasvanud   1 100 000
    sh noored            1 660 000
Võistkonnaalad        1 270 000
    sh täiskasvanud     730 000
    sh noored              540 000
Muud alad                  832 000
    sh täiskasvanud     424 000
    sh noored              408 000
Varustus                 1 000 000
Sportlasepalk          2 280 000
    sh tipp                1 440 000
    sh järelkasv           840 000
Peatreenerid              960 000

Tugiteenused kokku  3 452 000
Tükkideks lööduna:
Spordipsühholoogia     120 000
Spordimeditsiin       2 000 000
    sh võistlusväline    600 000
    sh võistlused       1 400 000
Toitumine                   72 000
Perfomace analysis    180 000
Dual career                192 000
üldf. ettevalmistus       72 000
Sporditeadus              360 000
Jõusaalid, ujulad        120 000
Koolitused                 240 000
Juriidiline abi              72 000
Kindlustused                24 000

Õigused ja müük kokku  260 000
Tükkidena:
Lanseerimine              50 000
Reklaamid                120 000
Materjalid                  90 000
           
Organisatsioon kokku  384 000
Tükkidena:
Kliendihaldurid          240 000
Vastutaja                   72 000
Muud kulud                 36 000
Ekspertiis, analüüsid   36 000

KÕIK KOKKU        12 238 000

Mida sellest asjast arvata? Nagu minu analüütikud on tähelepanu juhtinud, siis EOK komisjonis on küll ülikoolide õppejõude ja tippsportlasi, ametnikke jne, kuid – pange nüüd tähele! – kui Team Estonia peamiseks eesmärgiks on medalite võitmine, peaksid komisjoni kindlasti kuuluma ka treenerid, kes neid medaleid on juba võitnud. Nemad teavad täpselt, mida medalinõudlejate protsess endast kujutab ja millised peavad olema prioriteedid. Praeguses komisjonis ei ole ühtegi inimest, kes on ette valmistanud kas või ühe tiitlivõistluste medalivõitja.

Tõepoolest, miks hoitakse eemale need spetsialistid, kes protsessi kõige paremini tunnevad? Medalivõitmise kogemustega treenerid peaksid peamise ideoloogia paika panema ning hiljem võivad kokkulepitud reeglite järgimist teostada ka nn mittesportlastest ametnikud.

Projekti peamine mure on see, nagu asjatundjad mind valgustasid, et tippspordile küsitava raha eest plaanitakse luua uusi kõrgepalgalisi töökohti EOK-s ja alaliitudes, edendada meditsiini ja teisi valdkondi, kuid põhilised töö tegijad – treenerid ja nende probleemid – on tähelepanu alt üsna väljas. Lisaks peab riigi eelarvest eraldatav raha liikuma kindlasti läbi EOK ja alaliitude ehk läbi organisatsioonide, mis omakorda tekitab uusi küsimusi nende suutlikkuse kohta kõigega eeskujulikult hakkama saada. Seejuures vastutavad tulemuse eest aga treener ja sportlane, mitte ametnikud.

Ja lõpuks suur küsimus: kes saab kogu selle asja pealikuks?

Olen kuulnud varianti, et Gerd Kanter palgaga 6000 eurot kuus. Igaks juhuks lisan: ma usun et see on õel ja ennatlik kuulujutt.

Foto 1: Tallinn, 21. oktoober 2018. Eesti koondis jõudis tagasi Buenos Aireses toimunud noorte olümpiamängudelt. Pildil pronksmedali võitnud sõudja Greta Jaanson isa Jüri Jaansoniga. Foto autor: Erik Prozes, Postimees/Scanpix
Foto 2: Rein Taaramäe tänavuse Tour of Estonia pressikonverentsil Ülemiste keskuses. Foto autor: Mihkel Maripuu, Postimees/Scanpix
Foto 3: Rein Taaramäe sõitmas 2017. aasta suvel Lähtel Eesti meistrivõistlustel grupisõidus Katjuša vormis. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix

Foto 4: Eesti ratturid Tanel Kangert ja Rein Taaramäe Rio olümpial. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix

46 Kommentaarid:

At 09:41, Anonymous Anonüümne said...

EOK on tore organisatsioon aga kas ta ei peaks riigikassast kaugemal olema. Raha võiks ikkagi liikuda mitte kommertsolümpia egiidi all vaid pigem kehakultuuri arendamise nime all. Seega EOK võiks saada mingi portsu aga samast pajast sama eesmärgi nimel tuleks anda ka ülejäänud kehakultuurile rahakest.

Teame ju, et ega käbi ei kuku kännust kaugemale. Vanad kännud on need, kes on kehakultuuri alustaladeks seni, kuni uus põlvkond järje üle võtab. Võtame näiteks Tänaku tuiskamised teedel. Selliste harrastuste toetamine rohujuure tasandil ei ole EOK prioriteetide nimestikus isegi mitte märgitud. Samas ei saaks Tänak olla rallidel edukas, kui ta ei tegeleks järjepidevalt kehakultuuriga ja oma keha vormis hoidmisega. Selleks tegevuseks aga EOK mitteolümpiaaladele pappi ei köhi (või kui seda teeb siis diskrimneerivatel tingimustel).

Milline asutus aga on pädev sellist raha jagama? Seni jagas raha hasartmängu nõukogu kõigile neile, kes selle raha kulutasid hasartmängudega mitte seotud vabaaja veetmisele. Nüüd on selle uksed suletud ja järgi jääb Kulka. Kuivõrd kehakultuur on kultuurivaldkond ja Kulka raha jagamise koorem on vähenenud, siis ongi õige, kui nemad selle raha sirgeks jagaksid. Leiavad sobiliku proportsiooni olümpia ja mitteolümpia harrastuste vahel, löövad raha sobiliku tulevikuvisiooni järgi laiaks ja vajadusel jagaks pisku ka medalite teenimiseks. Nii on õigem.

 
At 09:57, Anonymous Anonüümne said...

GHB kaob organismist nii kiiresti, et raske on midagi tõestada.

 
At 13:24, Blogger Priit Pullerits said...

Ivar Jurtšenko rattaspordi kohta: "Rattasõitu ei olegi võimalik teha, kui sa oled mingi süvakarsklane. See on ikka nii raske ala, et see ei ole mingisugune kettaheitmine, see on ikka tõsisem sport." Mees suudab öelda kaks lauset ja solvata (väikse liialdusega) poolt Eestit.

 
At 13:56, Anonymous Anonüümne said...

Milles see solvamine?
Ja "...(väikse liialdusega) poolt Eestit"? Väike liialdus tähendab tegelikult 40 protsenti? 10 protsent? 1 protsenti?

 
At 14:22, Anonymous Anonüümne said...

Mis ta valesti ütles?
Kui mingi tüüp hädaldab aastaid et tehnika käest ja nopib em pronkse, siis see ei tähenda et kettaheide raske ala oleks. Hoopis mees on nõrk.
Kodune meedia puhus kettaheitest meile üleelusuuruse õhupalli. Aeg oleks tagasi maa peale laskuda.

 
At 18:05, Anonymous Anonüümne said...

Palju tuleb ratturitel aastas treening-võistlustunde, palju kettaheitjatel, noniihuvi pärast, ikka tippudel?

 
At 18:44, Anonymous Anonüümne said...

Sõõrukas paneb kogu selle raha rotti, kergitab kaabut ja ütleb: "Sorry, üritasin aga ei tulnud välja sest organisatsioonis on liialt palju spordivaenulikke inimesi".

 
At 18:50, Anonymous Anonüümne said...

Mida oleks vana Morgi selle EOK duubelfirma kohta öelnud?
Poisid, järjekordne pakasuuhha teil. Kui sisu puudub, pole ka rahanutsust abi. Mina ajasin tühjast Dorpati Seminarile jalad alla. Teie krõbistate nagu rotid rahva viljasalves ja ootate et keegi kergeusklik oma naha turule tooks.

 
At 19:39, Anonymous Anonüümne said...

Kui vana Morginstern kalmukääpa alt välja tuleks ja küsiks et mehed, mida teie oma elus teinud olete siis tuleb välja see piinlik lugu et ega mitte suurt sittagi. Õlut joond ja ringi laaberdand, mõned tartu linnamaratonid ja ühe Vooremaa rattamaratoni. Vaid Priit Padre saaks Morksitaadi heakskiidu, sest temal on suured tööd tehtud kodu ja välismaal. Ameerika fondi stipendiaat, Vabariigi kõvem spordiblogi alates 2001, Vilno Grand Prix 2018 võitja ja palju palju muud.

 
At 09:58, Anonymous Anonüümne said...

Kas Pullerits homme rattalaadale reportaazi tuleb tegema?

 
At 10:25, Anonymous Anonüümne said...

Kindel allikas väidab, et Urmas Oti tuttav (vana)poiss suri maohaigusesse, mille põhjustas pidev vana toidu ülessoojendamine.
Suurel pannil tehtud praekartuli kuhilast sööb üksik vanapoiss korraga ära ehk ainult neljandiku ning seda rääsunud rapsiõliga kuivanud sööki saab uuesti
ülessoojendada 4-5 korda. Ainsaks maitseaineks sool ja sibul. Jumal teab, mis kantserogeenid ja ühendid seal tekivad.
Sellega võikski mõttelise joone Urmas Oti loole alla tõmmata, kuna nagu üks terane kommentaator väitis, siis asi pole enam ammu Urmas Otis, siirded
tungivad mujalt peale.

 
At 10:59, Anonymous Anonüümne said...

Ise oled sa rääsund pann. Urmas Oti kägistasid tartlased. Aga süüdistatakse eestlasi. Tõde tuleb jalule seada.

 
At 11:30, Anonymous Anonüümne said...

Miks sinna rattalaadale peaks minema?

 
At 11:43, Anonymous Anonüümne said...

10:25 Suurel pannil tehtud praekartuli kuhilast sööb üksik vanapoiss korraga ära ehk ainult neljandiku ning seda rääsunud rapsiõliga kuivanud sööki saab uuesti
ülessoojendada 4-5 korda. Ainsaks maitseaineks sool ja sibul. Jumal teab, mis kantserogeenid ja ühendid seal tekivad. Mõtlema panev tähelepanek meid valitsevatest ohtudest.Kui tohib kopeerib mõtte ühele teisele avalikule tõõlauale meeldetuletuseks.Aitab kiirele elutempole kindlasti pidurit peale tõmmata kui nii peaks juhtuma.

 
At 12:21, Anonymous Anonüümne said...

Arvate, et Hott oli üksik vanapoiss. Kas tal teisi vanapoisse polnud elamises? See vana praekartula jutt ei pruugi olla lõplik tõde.

 
At 13:11, Anonymous Anonüümne said...

Eks see vana pidevalt ülesoojendatud toit paras solk ole.Paras sea sulust söömiseks ühele põrsale prantsusmaalt ja teisele põrsale saksamaalt.Selle poliitilise solgi mida need kaks on euroopa rahvastele kokku keetnud on kordades inimvaenulikum ja alandavam kui söömaaeg sea sulust.

 
At 13:22, Anonymous Anonüümne said...

Milleks meile tõde?

Järelikult oli kõige vägevama otsus selline ja sellega pole midagi vaielda.

Moraal on lihtne, juhul kui sa ei soovi enneaegselt mullatoidule või taime väetiseks sattuda siis ela näpud mullas rahulikku elu rohujuure tasandil. nii lihtne see ongi.

Roundup on samas ohtlik aine ja seetõttu ei tasu näppe sõnasõnalt rohujuurte juures hoida, võtke seda kujundlikult hetkel kui liiga kõrgele olete miskite lehtede toimel hõljunud. Püüdke siis sulanduda tagasi massi ja võib-olla see aitab. Praekartulaid võite ka süüa. Need garanteerivad kontrollimatud tervisevead enamikel selle tarbijatel ka siis kui ainult värskeid mugulaid praetakse.

UO oli kõva kutt aga tuletaks meelde ka ühte teist pargis seasörki teinud kõrge lennuga vähem tuntud tegelast, kes enne surma 44 aastaselt (49-94) lahkas usinalt ida ja lääne konflikti Eesti ja Vene suhete näol. Idamaades on aga teatavasti levinud tetrafoobia ja 44 on sealsete tavade järgi topelt lõpu tähenduses nagu ka teada tuntud jaapani keelne shi-shi!

 
At 13:35, Anonymous Anonüümne said...

Päris huvitavaks hakkab minema,viitsid lahka natuke lahti tetrafoobiat ja topelt lõppu.

 
At 14:04, Anonymous Anonüümne said...

Kõhedaks võtab aga kus mujal me TÕE välja koorime kui mitte siin, vaba meedia ja rahvusliku julgeolemise viimases vahitornis. Loodame et Morgensterni needus süüdlaste peale langeb ja valjult karistab. Nagu välk taevast. Samal ajal Padre peab tule alt ära hoidma. Ei ole tal kerge võidelda üksi keset möllu, lahingulippu hoiab ju tema püsti eesmisel frontäänil. Meie asi on tihe kaitse organiseerida.

 
At 15:03, Anonymous Anonüümne said...

Nojah, "topelt lõpp" on pigem illustratiivse tähendusega sest jaapani keeles kui lugeda 44 numbritena siis ta kõlabki shi-shi, mis eesti keeli kõlab lihtsalt neli-neli või surm-surm ehk siis topletsurm või kui ei taha rääkida otse "hundist", siis lihtsalt topelt lõpp.

Aga. Hiinas süüakse ära pooled maakeral elavatest sigadest ja hiina keeles tähendab 44 "suremas ja surnud". Filosofeerides võiks ju võtta kurva loo kokku nii, et tetrafiil kes häbenes läänes oma idamaalaste lemmiklooma nime, jooksis parki surema ja suri 44 aastaselt.

 
At 15:09, Anonymous Anonüümne said...

Kes see nutikas mees oli?

 
At 16:07, Anonymous Anonüümne said...

Igal juhul põnev filosoofia form sümboolikat ära kasutades.Eile paiskas netiavarustesse video üks ameerika kurikuulsamaid rokkmuusika gruppe.Kes armastab oma sõnumit edastada sümbolites.Lihtsalt mõtlevale inimesele võib jääda mulje ,et tegu järjekordse pulli tegemisega,tegelikkuses selle taga filosoofia inimesi mõtlema panna ,kui lihtsalt süübimata üle lasta.Igal juhul paistab ansamblil seaverd laialt käes olema seni ,kuni maailmas ei hakka toimuma muutused igal tasandil.Fenomenaalne idee peegeldada inimeste nõrkusi läbi muusika ja anda mõtteid muutusteks.https://www.youtube.com/watch?v=wLoYIBEZEfw&list=RDwLoYIBEZEfw&start_radio=1

 
At 16:55, Anonymous Anonüümne said...

... kuni maailmas ei hakka toimuma muutused igal tasandil.

Lillelaps on arvamusel et peaksid tulema muutused, mis on talle soodsad. Kui piisaval hulgal seaverd valada ja surutud häälel tot-tot-tot manada, siis maailma omanikud hakkavad kohe krõbinal muutusi tegema.
Mis tegelikult tuleb on järjekordne majanduskriis, siis näed neid iga tasandi muutusi nõrkemiseni.

Kui härra Pulleritsu vahepeal arreteeritud ei ole peaks ta tulema suure kommentaaride kustutamise kummiga ja siin veidi muutusi toime panema.

 
At 17:30, Anonymous Anonüümne said...

Tahad öelda et majandus kriisi pole võimalik ära hoida,et mingid niinimetatud maailma omanikud korraldavad,selle?Ärme hakka inimese võimeid nii üle ka hindama. Kriisid tekkivad ikka tänu meie endi elustiilile.

 
At 17:48, Anonymous Anonüümne said...

To 17:30, pigem ikka niiditõmbajad korraldavad ja meie aitame kõigest jõust kaasa.

 
At 18:03, Anonymous Anonüümne said...

Mälu lühike? Kõik I maailmasõja järgsed kriisid on börsi ja suurpankade nihverdamine. Õhku täis aktsiad tehakse viimasel minutil rahaks et päästa mis annab ja sina arvad et kui sina ja su naaber sööte rohkem kotletti ja ostate kasutatud roostes volksvaageni kukub maailma raharinglus kokku.

 
At 18:25, Anonymous Anonüümne said...

Mäletab keegi palju neid kriise oli kui pankasi ei olnud.Kindlasti meist paljud jooksid sipupükstes ringi ja ei teadnud maast ja ilmast midagi.Esimene muutus ja üsna oluline ma usungi tuleks kui inimesed võtavad oma raha pangast välja.Muutuvad momentaalselt tarbimisharjumused ja mõtestatakse rohkem mida rahaga teha.

 
At 20:20, Anonymous Anonüümne said...

Ehh, minu teada oli ka sipupükste ajal probleeme pangajooksuga. Ilmselt sellest kasvas välja ka idee, et suurimad jooksud toimuvad panga raha eest, mis meie sinna sisse paneme. Pangajooksu idee ja teostus tekib tavaliselt üleöö. Kriitilise massi jooksjate puhul saab palju pulli. Nii mõnigi oskab vehkida õiges suunas punase rätikuga ning lõigata jooksust suurt tulu.

 
At 21:37, Anonymous Anonüümne said...

Mis seals ikka. Siis on teada ,kes esimesena seasulust searoojat hakkavad sööma.

 
At 23:54, Anonymous Anonüümne said...

Selliste valede peale on kriis veel hea lahendus.
Kas PP kiidab selle heaks?

Washington Post: Trump esitas oktoobris vale- või eksitavaid väiteid 1100 korral – 30 valet päevas

http://www.delfi.ee/news/paevauudised/valismaa/washington-post-trump-esitas-oktoobris-vale-voi-eksitavaid-vaiteid-1100-korral-30-valet-paevas?id=84210113

 
At 00:14, Anonymous Anonüümne said...

Küsime parem nii, et kas pankade kadumine jooksuvõistluste sponsoreerimiselt on seotud pangajooksu toetamise ebausuga või seasulu rooja meenutavate võitjate domineerimisest autasustamisel või spordi kui töövõimet laastava sõltuvuse kahjulikkusest kodulaenajate maksevõimele? Pragmaatilised pangad kardavad just viimast. Ükski riskijuht ei sära õnnest kui heal järjel laenuorjad sportimise tõttu langevad massiliselt rooja sisse ja boonustele kriipsu peale tõmbavad. Milline saab olema järgmine majanduskriisi vallandav liblika tiivalöök on täna alles disainimisfaasis. Seni pole ühtegi head ja realistlikku infokildu välja hõisatud. Üksiku panga mahajooksu muutumine globaalseks jamaks oleks võimalik näiteks rohepesule vee peale tõmbamisega poliitilisel tasandil või fossiilsete kütuste tarbimise piiramisel kardinaalsete meetodide kasutamisel. Võib-olla saab seasitast ainuke legaalne fossiilse kütuse allikas ja ülejäänud võimalused lähevad seninägematute maksudega väljasuretamisele. Siis võib öelda, et kes istub seasitas on sisuliselt kulla sees.

 
At 05:53, Blogger Priit Pullerits said...

Täna, st eile reedel lendasime Heiki Nabiga Reykjaviki. Aga seal, pagana päralt, kaotasin ta silmist... Ei teagi, kuhu tema edasi põrutas...

 
At 07:50, Anonymous Anonüümne said...

Kas sina Nabiga või Nabi sinuga? Või lihtsalt sattusite samal ajal ühes lennukis sõitma?
Kas rohkem inimesi ei olnudki kui teie kaks?

Õhus on tunda konspiratsiooni lõhna ja pangajooksja, pange juba tossud jalga!

 
At 11:32, Anonymous Anonüümne said...

Siseinfo:
Projektijuhi (Kanteri) palgaks on plaanitud 6000eur kuus, tema abilistel, keda on kokku 4, 4000eur kuus.
EOK-l on raha jalaga segada. irv

 
At 11:47, Anonymous Anonüümne said...

Kas Padre läks välismaale? Loodame et siis jõuliselt Eesti asja ajama.

 
At 11:56, Anonymous Lillelaps said...

See arutelu hakkab siin tõesti vaikselt kospiratsiooni mõõtmeid võtma.Selleks peab muidugi alati viskama kondi ,et kuskilt roomaks reptiilid välja ja hakkaks oma haiglast võimu ihalust demonstreerima,kuna ilmselgelt hakkas see neid puudutama.Kahe jalaga maa peal olevad mõistavad kindlasti ,et maailmas on kolm asja mis keeravad inimese peast segi võim,usk ja armastus.Kuigi see viimane ei tee kellegile liiga.Samas jäävad nad kõik illusiooniks.Mind huvitab ,mis käivitab inimeses selle tahte masse ketistada oma nööri otsa.Disainida majanduskriise -põrgulikult haiglane mõtlemis viis.Aga põhimõtteliselt see jõhker ausus on tervitatav,tänu ilmselt blogi peremehele.Äitäh Priit.

 
At 14:43, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav, kas 7:50 omab siseinfot, et varsti toimuvad lahtiste uste päevad ja vormi saab proovida panga jooksevkonto rajal? Tossud ammu valmis.

 
At 14:46, Anonymous Anonüümne said...

Mis lasteaed siin lahti läks? Reptiilid ja masside tisainimine? Poja kui sa koolis ei käinud ei tähenda et sa siin nüüd reptiilidest suu täis võtad.

 
At 16:08, Anonymous Anonüümne said...

Me kõik oleme Morgensterni lapsed. Kuid ega temagi kõikjale jõudnud. Osad on reptiilide järglased. Tartus on neid umbes 10%.

 
At 16:56, Anonymous Anonüümne said...

Postimehe eesti keel on eeskujuks kõigile.

... mõningaid enda oskusi ja tõsised korvpallurid ei jäänud sõumeestele pallikäitlemises millegagi alla.

 
At 18:26, Anonymous Anonüümne said...

Ootame veel jooksev kontode tühjendamisega.Kuna meil siseinfot siin ei liigu siis saab välisi märke jälgida-Kui enne jõule mõni panga tegelane oma uhke masinaga mõnd silda pole ära märgistand ,siis võib see aasta veel rahulikult asja võtta.Oeh ega kellegil kerge elu pole.Täna küsis tütar ,isa kas jõuludeks sülti saab.Mis sa ikka vastad lapsele-lubasin.Ei hakka lapsele rääkima kuidas sülti saadakse.Tulegi minna lauta põrsit kallistama ja lepitust paluma.

 
At 19:25, Anonymous Anonüümne said...

Kui Padret kodus pole läheb kommentaariumi mentaalne stabiilsus väga süldiks kätte. Õudne!

 
At 20:49, Anonymous Anonüümne said...

Õudne jah. Kodukäijat võid kepiga tümitada, aga reptiil on palju ohtlikum vastane. Võtab sul hammastega ninast kinni ja ongi pisdets.

 
At 21:31, Anonymous Anonüümne said...

http://avanejad.weebly.com/vaumlrsked-uudised/kaart-lasname-kirik-on-otseses-seoses-merivlja-ufo-majakaga

 
At 22:33, Anonymous Anonüümne said...

Kes se siga elektriga mängis? Soovisin panga jooksevkonto rada uudistada aga mitte suvalises silo tornis mööda treppe tatsata, et süldilauda istuda. Keegi vajutas jälle valele nupule. Ahh, meelde tuli, meil on ju Kreeka garantii jalus. Kui Merkel laseb kreeklastel end vabalt tunda, siis garantii kinnitagumine saab olema valus lops. Pangad jäävad siin püsti aga satume tugevatesse Brüsseli kammitsatesse. Seakasvatusele tõmmatakse kriips peale liigse kasvuhoonegaasi jalajälje tõttu. Hakkame näsima vetikatest tehtud tehisliha. Jõulusüldiks võid ka lihtsalt maitsestamata marmelaadi egk vetikakallerdist lastele pakkuda. Lapsed on rõõmsad. Jõulud ikkagi :)

 
At 10:42, Anonymous Anonüümne said...

https://www.youtube.com/watch?time_continue=91&v=6zbsUtQL4nY No tere hommikust!Mõtlema panevad jutud teil siin.

 

Postita kommentaar

<< Esileht