pühapäev, veebruar 10, 2019

Pullerits: Kahekordne olümpiavõitja Kristina Šmigun-Vähi kaotas mulle ligi nelja minutiga!

Palun, palun tee nii, et meeskonnakaaslased ei tuleks oma etapilt esimesena!

Palun, mis iganes kõrgem jõud asjade kulgu määrab, tee nii, et nad ei tuleks ka teisena!

Ja palun, kui kolmandat asja võiks ka veel soovida, tee nii, et nad ei tuleks kolmandanagi!

Aga nad tulid.

Meeskonnakaaslased Tartu teatemaratonil, eriti kahe esimese etapi sõitjad, olid kõvad (fotol vasakul ja ülal paremal). Sellisest klassist, et tavalisel harrastajal, ükskõik kui visal, ei tuleks pähegi end nendega samasse tiimi möllida.

Ega ma ise söandanukski neid endale mesti paluda. Aga Postimehe sporditoimetuse juht Martten Kaldvee, kes saanud 2010. aastal Oberhofi MK-etapil 10 km laskesuusatamises 7. koha, võttis meeskonna kokkupaneku oma südameasjaks, kuna pidi ise vähese treenituse tõttu osalemisest ära ütlema.

Kaks nädalat enne teatemaratoni, kui meeskonda ikka veel polnud, ütles Kaldvee: «Priit, ära üldse muretse, ma panen sulle meeskonna kokku.»

Ja panigi. Avavahetus: Peeter Kümmel, Eesti kõigi aegade edukaim suusasprinter, 2011. aasta MMi vabatehnikasprindi kuues. Teine vahetus: Timo Simonlatser: 2007. aastal Sapporo MMil sprindis 25. ja Vancouveri olümpial 27. koht.

Kui Eesti suusaringkonnad sellest kuulsid, tuli sealt kommentaar: «Vanasti oli suurim au, mis ühele inimesele üldse osaks saada võis, surm sõjaväljal oma keisrihärra eest. Usun, et kaasajal ei ole endise tippsportlase jaoks midagi austusväärsemat, kui ennast Pulleritsu võistkonnas koomasse sõita.»

Kuid ega nõrgemate jõududega polnuks mõtet võistlema minna, sest vaadake, kelle pani viimasesse vahetusse tulemust vormistama Reformierakond – kahekordse suusatamise olümpiavõitja Kristina Šmigun-Vähi (fotol vasakul)!

Meie meeskonna Borealis/PSJJ komplekteerijana avaldas Kaldvee, et Kümmel ja Simonlatser olid tegelikult hea meelega nõus harrastajatega kampa lööma, sest avaldasid lootust, et siis ei pea rajal liiga ennastsalgavalt rabelema. «Aga vana sportlasena tean,» lisas Kaldvee, «et kui pauk käib, siis jutt muutub ning mehed on võidu eest väljas.»

Nii paistis minevat küll. Sellal kui valimisvõitlusse astunud Šmigun-Vähi enne starti Tehvandi tuulisel staadionil koos oma meeskonna- ja erakonnakaaslastega fotograafidele naeratas ja poseeris (fotol paremal), triikisid Kümmel ja Simonlatser oma suuskadega kunstlund, et leida keerulisteks oludeks paslikem paar. Ja Kümmel ilmselt leidiski, vähemalt näitas ta stardist väljudes kõige teravamat kiirendust.

Ta ei tulnud oma etapilt siiski esimesena. Aga ta tuli kindlalt poodiumikonkurentsis, liidrile 1.51 kaotanud järgmises kolmeses pundis teisena. Kaldveel oli seega õigus: kui pauk käis, oli Kümmel mehe eest väljas (fotol vasakul). Sest ega ta muidu oleks jäänud pärast oma sõitu mitmekümneks sekundiks keppide najale lõõtsutama (fotol all paremal). Või jäi seepärast, et polnud enda kinnitusel enne teatemaratoni suusatanud sel talvel sadat kilomeetritki? Või äkki seepärast, et oli vastutuules kahe konkurendiga vahetuste kaupa «koostööd» teinud: tema vedas ja murdis tuult ees kolm minutit ning seejärel kaks rivaali kahe peale samuti kolm minutit?

Aga miks ma siis ei tahtnud, et Kümmel – ja samuti teist vahetust sõitev Simonlatser – tuleks nii ees, esimese kolme seas?

Aga seepärast, et tuleb ennast realistlikult hinnata. Teisisõnu: kui esimesed kaks meest ja nende tuules ka meie kolmanda vahetuse sõitja Jaanus Laidvee hoiavad me meeskonda esikolmikus, siis sealt saan viimases vahetuses asja ainult hullemaks teha. Sest enamik esikümnesse küündivaid nelikuid, nagu näitavad varasemate aastate teatemaratonide tulemused, on ühtlaselt tugevad. Ja pole midagi masendavamat, kui kukutada oma meeskond viimases vahetuses medalikohalt välja.

Simonlatser (vasakpoolsel fotol paremal) läks samuti oma vahetusse isukalt, tänu õnnestunud teatevahetusele teisena. Kaldvee andmeil oli ta talve hakul olnud paljulubavas vormis, aga siis langenud pikalt haiguse küüsi. Alles teatemaratoni nädalal sai ta üle tüki aja taas paar suusasõitu teha.

Nii ei saanud ega riskinudki Simonlatser end niivõrd «punasesse» ajada, et kopsud lahti lööks. Sellegipoolest tegi ta mehise sõidu, meie meeskonna kiireima etapi keskmise kiirusega 22 km/h, ning saatis kolmanda vahetuse sõitja, harrastaja Jaanus Laidvee teele kolmandana, teisest kohast vaevalt poolsada meetrit maas.

Ootamatult läks mul sel ajal, kui Laidvee (parempoolsel fotol vasakul) rajal vaeva nägi, viimases teatevahetusalas, Palul, kuhu autoga eelmisest vahetusalast Kuutselt kohale sõitsin, hirmus kiireks. Lausa nii kiireks, et sooja ei jõudnudki teha, kohe üldse. Õnneks tuli appi Kümmel, kes aitas kiiruga suuski testida.

Valikus olid Hiina koondise treenerilt Vahur Teppanilt laenatud kollase põhjaga Fischerid, septsiaalsed sulailmasuusad, ja Kümmeli enda Fischerid, millega ta oli sõitnud avavahetust. Asjaarmastajana oli raske nende sõiduomadustel vahet teha. Sedasi otsustasin usaldada Kümmelit, kes kiitis, et tema suusad olid libisenud väga hästi. Järelikult oli neile mingi garantii. Jätsin 50 euro eest ettevalmistatud Teppani kollased Fischerid pruukimata (fotol ülal ja all vasakul).

Laidvee tuli kuuendana. Hea oli see, et lõpuks ometi sai tagantpoolt pinge ja surve maha.

Ei, siiski mitte päriselt. Kusagilt tagant olid ju tulemas harukordselt sitke Raio Piiroja, Eesti jalgpallikoondise endine kapten, ja Kristina Šmigun-Vähi, kahekordne olümpiavõitja. Aga neile poleks lihtsurelikul häbi kaotada. Vähemasti oli maas pinge, et tuleb kaitsta poodiumikohta.

Rada oli ilmaolusid arvestades üllatavalt tugev ja hästi sõidetav. Siin-seal oli küll näha, kuidas mõne eessõitja suusk oli kantides sügavamalt läbi vajunud ja kuidas mõnes lohus luurasid halli lumekihi all hoogu pidurdavad veed, aga hoolikalt rada jälgides ja selle omadusi aimata püüdes sai arendada kiirust, millest hommikul vihma ja tuulte käes poleks osanud unistadagi.

Kuus kilomeetrit enne lõppu tuli küll lasta mööda politsei- ja piirivalve meeskonna esindaja Kristo Tuvi (kes sõitis etapi kolmanda aja), aga tema jäi ka ainsaks möödujaks. Mu kolm meeskonnakaaslast olid kasvatanud sellise reservi, et rohkem tagant ohustajaid ei leidunudki. Kokkuvõttes tõin meie meeskonna Borealis/PSJJ teatemaratoni finišisse seitsmendana (keskmine kiirus 19,93 km/h).

Šmigun-Vähi reformierakondlased jõudsid Otepäält Elvasse üle 50 minuti hiljem.

Šmigun-Vähi (fotol ülal vasakul) etapiaeg jäi meeskonna Borealis/PSJJ ankrumehe etapiajast sekundi jagu vähem kui nelja minutiga tagasihoidlikumaks. Võistluse tulemused on siin, ent paraku on etapiti nimed kõik segamini.

Meie meeskonna liikmete keskmine kiirus, koht oma etapil ja kaotus etapi kiireimale:
Kümmel 21,21 km/h, 3. koht, +1.51
Simonlatser 21,99 km/h, 4. koht, +3.36
Laidvee 20,21 km/h, 10. koht, +9.12
Pullerits 19,93 km/h, 9. koht, +9.34 (Martti Himma)

Foto 1: Jaanus Laidvee ja Priit Pullerits (parempoolsed) kuulamas enne Tartu teatemaratoni starti Tehvandi staadionil, mida on meeskonnakaaslasel Timo Simonlatseril öelda lumestruktuuri ja suuskade valiku kohta. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 2: Meeskond Borealis/PSJJ koosseisus (vasakult) Peeter Kümmel, Timo Simonlatser, Priit Pullerits ja Jaanus Laidvee enne Tartu teatemaratoni starti koosolekul. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 3: Meeskond Borealis/PSJJ kolmanda vahetuse sõitja Jaanus Laidvee. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 4: Kristina Šmigun-Vähi Tartu teatemaratoni eel Tehvandi staadionil. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 5: Ajakirjanik Priit Pullerits (keskel) kuulab pealt, mida räägivad enne starti reformierakondlased Kristina Šmigun-Vähi ja Jürgen Ligi. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix 
Foto 6: Tartu teatemaratoni start. Number 4 on meeskond Borealis/PSJJ avavahetuse sõitja Peeter Kümmel. 
Foto 7: Peeter Kümmel (nr 4) on lõpetanud Tartu teatemaratonil oma etapi. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix 
Foto 8: Priit Pullerits (taamal vasakul) jälgimas, kuidas õnnestub Timo Simonlatseril (paremal) teatevahetus ehk kiibi üleandmine meeskonna Borealis/PSJJ kolmanda vahetuse sõitjale Jaanus Laidveele. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix 
Foto 9: Priit Pullerits (jopes) jagamas Kuutse teatevahetusalas juhiseid meeskonnakaaslasele Jaanus Laidveele (paremal). Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix 
Foto 10: Meeskonna Borealis/PSJJ viimase vahetuse sõitja Priit Pullerits ootamas Palul oma sõidukorda. Foto autor: Andrus Lein
Foto 11: Meeskonna Borealis/PSJJ viimase vahetuse sõitja Priit Pullerits suundub Palul rajale. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix 
Foto 12: Kristina Šmigun-Vähi (vasakul nr 24) lõpuspurt Tartu teatemaratoni finišisirgel. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix  
Foto 13: Kristina Šmigun-Vähi siirdub Tartu teatemaratonil viimasele etapile. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix 

79 Kommentaarid:

At 19:55, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas siis nii, et kohe algusest selline allaandev ja võitlusvaimu kartuse meeleolu?

Keegi klassikat ka sõitis, millega suusk pidama saadi?

 
At 19:56, Anonymous Anonüümne said...

ei tea, kas eesti laskesuusatajate viimase vahetuse nõrgemad lülid ka palusid, etpalun, palun laske mööda, ärge tulge liiga ees? kui sihuke mure, võta omataseme mehed meeskonda ja sõida, aga ära mölise.

 
At 20:20, Blogger Priit Pullerits said...

Kas te siis ei teagi, et igal pool on kirjutamata reegel, et kes viimases vahetuses medalikoha ära annab, saab kõigilt teistelt korraliku keretäie, millega võrreldes mõisatalli peks oli seljamassaaž?

 
At 20:43, Anonymous Anonüümne said...

ja kas varem ei tulnud selle peale?

 
At 21:01, Anonymous Anonüümne said...

Vanemad spordimehed teavad rääkida, et seda, kes viimase vahetusega esikuuikust välja langeb, pidid meeskonnakaaslased pärast suusakeppidega vägistama

 
At 21:09, Anonymous Anonüümne said...

Kahetsusväärne, et sellised hirmud löövad suure spordimehe ja eeskuju niimoodi värisema.

 
At 05:26, Anonymous Anonüümne said...

Põhiküsimus. Kas TM toimub täismahus 63km trassil? Kuidas suur sula rada lõhkunud on? Ehk on siin mõni ilmatark kes oskaks sõna võtta ja anda oma objektiivne arvamus sellele.

 
At 07:00, Blogger Priit Pullerits said...

Kui nii edasi läheb, pole sajandal TM sõitjal enam rada ja ülejäänud sumpavad lahtises lumes nagu Tamsalus, ent mitte vabalt, vaid klassikas. Ränk.

 
At 08:24, Anonymous Anonüümne said...

Mida tähendab PSJJ ?

 
At 09:29, Blogger Priit Pullerits said...

Sellest olen kirjutanud pikalt siis, kui nime valisime. Otsige üles, kõik on leitav.

 
At 10:02, Anonymous Anonüümne said...

Mnjah kui juba Priit ütleb ränk ,mis siis Greete peab tegema seal.Mõistlik oleks kindlasti ümber regada lühikese peale ja ega siis saa ka kerge olema.Aga see on samas ka hea reklaam lihtsurelikele mis alaga tegu.

 
At 10:08, Anonymous Anonüümne said...

PSJJ = Peale Sõitu Joome Jägermeistrit

 
At 10:33, Anonymous Anonüümne said...

10:08 päris lahe nimi

 
At 10:37, Anonymous Anonüümne said...

Mis seals ikka, tuleb siis matk.
nagu paar aastat tagasi läbiti ka Vaasalopeti 90km. kunstlume sulbis.

Huu

 
At 10:56, Anonymous Anonüümne said...

Kui spordimehest isa läheb sinna matkama tuleb terve pere kaasa võtta.Kuis sa pärast ütled ,et käisin üksi matkal-Tüli majas.

 
At 11:00, Anonymous Anonüümne said...

Mis sula? Homsest läheb miinusesse, tuleb jääralli ja rekordajad. Voolujoonelised riided selga.

 
At 11:25, Blogger Priit Pullerits said...

Ohoo, tuleb välja, et ei teinud Šmigun-Vähi sugugi teatemaratonil niisama sõitu. Ta ütles pärast Postimehele, et poleks ise oodanud, et sõiduvorm nõnda hea on.

 
At 11:29, Anonymous Anonüümne said...

Nädalavahetuseks jälle sula.

https://www.yr.no/place/Estonia/Valgamaa/Otepää_vald/long.html

 
At 11:49, Anonymous Anonüümne said...

Ohh, kurjam, peab iga aasta selle ilmaga selline kepp olema, võiks ju vahest olla ka ilus talvepidu. Kusjuures eelnevad ilmateated on mitmel viimasel korral oluliselt mööda pannud. Isegi laupäeva õhtused ennustused on mitu kraadi mööda läinud, mis 0-ringis ilma puhul päris oluline.

 
At 11:50, Anonymous Anonüümne said...

PSJJ = Peale Sõitu Joome Jägermeistrit ei sobi keeletundlikule inimesele, keda pealik muidugi on, sest "peale" on koha määrsõna, mitte aja määrsõna. Miski ei saa olla sõidu peal, see on absurd, sõidu ajal on küll peal taevas ja all maa, aga otseselt saab see olla siiski vaid kujundlik väljend. Aga siinsed blogilised räägivad ikka otse, kuidas asjad on.

 
At 11:57, Blogger Priit Pullerits said...

Ärge jahuge sellest nimest nii palju. Selle võtsime esimesel korral, kui peale minu ja Laidvee sõitsid Silver Eensaar ja Indrek Teppo, siis otsisime kuulsaid suusatajaid, kelle nimi oleks meie eesnimedele võimalikult sarnane ja nii see siis tuligi, et P Peter Northugist, J Johan Olssonist, S vist oli Silvio Faunerist ja teine J Jiri Magalist. Lihtne.

 
At 12:12, Anonymous prof. E. Vääri õpilane said...

11:50 Ärge jahuge, suusatage, kuni lund veel on!

"Kas ajalises tähenduses tuleb kirjutada pärast 30. novembrit või peale 30. novembrit? – Mõlemad on võimalikud, sama moodi pärast kella viit ~ peale kella viit, pärast 4. maid ~ peale 4. maid, pärast lõunat ~ peale lõunat, pärast õhtusööki ~ peale õhtusööki, pärast koosolekut ~ peale koosolekut. Lugege ka Emakeele Seltsi keeletoimkonna 13. oktoobri 2009. a otsust (http://www.emakeeleselts.ee/otsused/eskt_otsus_2009_peale_parast.pdf)."

Sobib nii PSJJ = Peale Sõitu Joome Jägermeistrit
kui ka PSJJ = Pärast Sõitu Joome Jägermeistrit.


 
At 12:48, Anonymous Anonüümne said...

Selline vana nimi küll enam ei kõlba. Oldsson ja Faukler on ju dinosaurused. Nimi peab olema moodne ja tulevikku vaatav. Eriti kui arvestada et meeskonnakaaslasteks tuleb juba generatsioon, kes sündinud uues millenniumis.
Näiteks võiks olla CRWKP&S.
Come Rock With King Pullerits & Sons.

 
At 12:50, Anonymous Anonüümne said...

KŠV ütles ka seda, et on sellel talvel umbes 100km koos lastega lumel tatsanud ja rohkem mitte...

 
At 12:55, Anonymous Anonüümne said...

PSJJ on lihtne: Paljudele Suusatajatele Jääme Jalgu.
Huvitavam on aga Borealis: BORrelioos Ei Abista Lumise Ilmaga Suusatamisel.

 
At 13:00, Anonymous Anonüümne said...

Miski siin ei klapi. Mis mõte on endale komplekteerida tugev ja löögivõimeline võistkond ja siis sõidu ajal manada, et nad sõidaks kehvasti? Kas Pulleritsul tuli võidu hirm peale või? Normaalne oleks ju loota, et võistkond sõidaks välja piisava edu, et oleks võimalik võita, või siis esikolmikussegi tulla? Mina soovitaks konsulteerida Mare Porkiga või siis pitsike Jägermeistrit enne sõitu

 
At 13:15, Anonymous Anonüümne said...

Sobib jah kuid peame silmas et tulevikus ei ole sugusid. Viide poegadele tütardele papadele mammadele ei tule kõne allagi. Parem versioon oleks CRWKPWB - Come Rock With King Pullerits Without Borders.

 
At 13:24, Anonymous Anonüümne said...

Kui palju maksab sponsori nimi Pulleritsu meeskonnas?

 
At 13:45, Anonymous Toits Pärnumaalt said...

https://sport.postimees.ee/6520442/videoreportaaz-mis-laks-smigun-vahil-stardis-valesti-ning-millises-seisus-on-tartu-maratoni-rada-nadal-enne-tuleproovi?_ga=2.221061592.1304514768.1549868740-1154839614.1533895014

Nagu paljudes teisteski eluvaldkondades kuulsate ja ilusatega tihti juhtub- Šmiguni sõidu alguse rikkus lihtlabane kepidraama.
"Pole keppi, pole draamat" (Tõstamaa)

 
At 13:53, Anonymous Anonüümne said...

Uskumatu kepi jama. Pro ei suuda teha vahet õigel ja valel kepil. Mis küll nii poliitikast saab?

 
At 13:54, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 12:50, Kümmelil polnud sadat kilomeetritki enne teatemaratoni koos ja ikka sõitis minust kiiremini. Liiati ei ole Kümmel olümpiavõitja nagu Kiku, aga näete, ka sellest algtasemalt andis kõvasti hagu.

Lp 13:00, aitäh hea soovituse eest!

Lp 13:24, aga palju pakute?

Lp 13:45, meil küll ei juhtunud mingeid draamasid. See näitab professionaalsust. Amatöörid sellised...

 
At 14:10, Anonymous Anonüümne said...

Amatöörid muidugi

 
At 15:55, Anonymous Anonüümne said...

Everybody wants to rock with Padre Pullerits and his semus.

 
At 17:13, Anonymous Ärni Uduverest said...

Kui ilmaprognoos ei muutu, siis pühapäeval saab pulli.

 
At 17:20, Anonymous Anonüümne said...

pröökaski Priit jalalt jalale ja nimetab ennast proffessionaaliks. Mida perset. Kus kohast sa suusatamises proffessionaal oled.
Kelgid siin et panid Kikule 4 minutiga ära.

Kui paneks teid homme joonele 15km vabatehnikas võidu peale sõitma, saaksid nagu tuppa sittunud kass ja seda 10x järjest.


 
At 17:52, Anonymous Anonüümne said...

Mida tuul, vihm ja soe rajaga teinud on?
Kas hommikuks on Elva pool musti kohti ka?

 
At 17:57, Anonymous Anonüümne said...

Kümmel läks joonelt stardipauguga kaasa, kiku sai 33 teate ja viis soliidselt ka lõpuni. Polnud ju mingit motti.
Ilm ilmaks...aga jutud liiguvad, et pidupäeval ei anta finishis enamuse spordimeeste lemmikmõdu "meeõlut". Kuidas nii, kõigepealt nullitakse suvine laulupidu, nüüd siis ka talvine....mille nimel siis 3,5 h pingutada. Pärast tahaks kamraadidega ikka sumiseda ka.

 
At 18:05, Anonymous Anonüümne said...

17:57 väga asjalik tähelepanek. Loodame et PP paneb asja suurema kella külge. See ongi see euroliit ja totalitarism. Tahad kamraadidega väikest suminat, aga võta näpust.

 
At 18:26, Anonymous Anonüümne said...

Pärast 8 tunnist lume supis suplemist sooviks sooja pesu ,sooja patja ja et keegi sangari kätel voodisse tassiks.

 
At 18:38, Anonymous Anonüümne said...

Alkohoolikud või alkosõltlased võiks ikka oma joogi ise kaasa võtta ja riietusruumi ees õues seda mekkida pärast sooja sauna. Muidu peame blogi nimetama kesvamärjukesesõpradeblogiks.

 
At 18:46, Anonymous Anonüümne said...

18:26 sooja kamraadi unustasid. Tähendab kamraadi sõbranna. Ma ei mõtelnud siin kamraadi ennast. Või semu. Semu sõbranna, noh. Mitte semu ise.

 
At 00:01, Anonymous Anonüümne said...

Praegu Põhja-Eestis sajab laia lund ja kerge miinus on. Veidigi leevendust kolmepäevasele vihmasajule.

 
At 06:48, Blogger Priit Pullerits said...

Tartus ka pehme lumesadu. Aga prognoos neljapäevast nädalalõpuni totaalne pluss.

 
At 08:44, Anonymous Anonüümne said...

pessimist

 
At 09:03, Blogger Priit Pullerits said...

Ei, realist.

 
At 10:34, Blogger Priit Pullerits said...

Ohohohooo! Edasiminek on massiivne! Vaatasin mullust Tartu teatemaratoni, kus sõitsin viimase vahetuse 54.32-ga. Seekord sõitsin üle viie minuti kiiremini - 49.23-ga!

 
At 10:37, Anonymous Anonüümne said...

Edasiminek tänu võõrastele suuskadele. Mis sellest järeldada, et pole mõtet omale suuski muretseda kui head tulemust tahad?

 
At 10:47, Anonymous Anonüümne said...

Ennemuiste , kui vikingid veel laevu ehitasid, siis neil oli selline tarkus: kui tahad kiiret laeva, siis selle emapuu tuleb tuua naabri metsast, nö. "laenata".

 
At 11:12, Anonymous Anonüümne said...

Noovot, viikingid olid targad mehed ja jagasid hästi kiiruse finesse ja allhoovusi.
Sama masti mees siis, tuleb välja, on ju ka PP.

 
At 11:17, Anonymous Anonüümne said...

Norrakad lubavad hommikuse prognoosiga, et nüüd lähem külmaks, töönädala lõpus väike sula ja pühapäeval on Otepää-Elva vahel jälle väike miinus.
Lootus sureb viimasena!

 
At 11:25, Anonymous Anonüümne said...

PP jagab väga hästi allhoovusi. Pea kõik vabariigi profi- ja amatöörsportased on suusablogi tissi otsas nagu kassi pojad. Lisame veel ametnikud, poliitikud ja kiibitsejad.

 
At 11:35, Blogger Priit Pullerits said...

Vaadake, mehed, milles asi. Te lähete poodi ja saate sealt kurat teab mis suusad. Joppab, siis joppab, kui ei, siis ei. Aga kindel on see, et tõeliste sõidumeeste suuskadega ei anna noid poe omi võrrelda, sest miks nad muidu poes on! Muidu oleksid need suusameeste suusapargis.
Niisiis: parimad suusad, mida Eestis leida, on Peeter Kümmelil, Vahur Teppanil, Timo Simonlatseril ja teistel nende masti meestel (ega neid rohkem eriti olegi).
Siin on isetargad korduvalt postuleerinud, et suusatamine on tehnikaala.
Uus järeldus: kui tahad kõvasti võistelda, tuleb soetada parim tehnika. Aga kust?
Nagu ütlesin, siis poest seda ei saa. Mis tähendab, et tuleb minna nende juurde, kellel on parim tehnika.
Mis omakorda tähendab, et teil võib ju olla sada rubla - või meie vääringus kas või kümme tuhat eurot -, aga need eurod võite sinnasamusesse pista, neist kasu ei ole. Nagu vene vanasõna ütleb: parem kui sul on sada sõpra, kui et sada rubla.
Nii nagu ei tasu sõna-sõnalt võtta saja rubla väidat, nii ei maksa sõna-sõnalt võtta ka, et võin end pidada kõvade suusatajate sõbraks. Aga päris kontvõõras ja suvaline ma ka ei ole. Ega nad muidu mind jutule võtaks.
Niisiis jõuame otsaga spordipoest ikkagi kõvade suusameeste juurde, nagu need on Kümmel, Teppan, Simonlatser.
Ja nagu näitasin, saab neilt suusad, mida teie poest ka tuhande euro eest ei saa.
Kas teate, miks ei saa? Kui te veel sellest aru ei saanud, siis siin on teile Kümmeli seletus: asi on selles, et tema on oma suusad spetsiaalselt suure hulga suuskade hulgast välja valinud. Seda esiteks. Teiseks: Kümmel on spetsialist, ta oskab hinnata ja ära tunda, mis on hea suusk ja mis mitte.
Kui Tartu teatemaratoni suusad kõlbasid Kümmelile, siis ammugi kõlbavad need minule - ja seda isegi siis, kui Kümmel on nendega eelnevalt tosin kilomeetrit maha udjanud. Mida tõestas mu üle ootuste aeg Tartu teatemaratonil.
Kas saite nüüd aru, miks teie überkallid suusad, mille olete poest ostnud, ikka teile tulemust ei too, ja miks õige on suuski tegijailt laenata?
Või ikka jäi miskit segaseks?

 
At 11:45, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas paigutuvad auguga über Fischerid antud teemasse? On need laagritöö tulemusena valminud ja poest ostetud või hunnikust välja valitud?

 
At 12:14, Anonymous Anonüümne said...

Ehh, suusad, suusad. Mis siin suuskadest. Läksin poodi. Internetis. Lasin näpuga TM-i testi lühivaliku alusel välja sõelutud teatud parimatest markidest üle. Näpp jäi pidama ühele parimatest. Aga ikka raip libiseb. Loomulikult, igal asjal on piirid. Vaevalt, et poes testitud vidinatest kehvemaid pakutakse ja ei pea omama tutvusi rehvitootjate ja testijate seas. Eks peame rõõmsalt ikka olemasoleva kraamiga hakkama saama ja tegema kõik endast oleneva, et oma asjadega välja tulla. Ei saa loota tehnilisele dopingule nagu mõned väljavalitud. Meie asi ongi kuhjaga raha kaupmeestele kohale tarida, et majandus õitseks ja võib-olla palju aastaid hiljem ilmuvad ka meie käsutusse siis sellise kvaliteediga asjad mida täna naudivad väljavalitud tegelased. Elu. Aga 7. koht tehnilise dopinguga Eesti tasemel, pole ju miskit, millest rääkida. Palju olulisem on lahendada ära libisemisega seotud teema, et kuidas on võimalik suverehvidega sõitev rekka saada jääl pidama olukorras, kus testivõitjate talirehvidega pole võimalik seda sõiduautoga teha? Mis neil rekkadel on miski talvise pidurdamise dopingsüsteemid peal või? Samas vaadake palju busse kraavi lendab. Kui sihukesed süsteemid oleks kõigil kärudel peal, siis võiks lubadeta lollid rooli lasta.

 
At 12:57, Anonymous Anonüümne said...

Mis suuskadega need võitjad sõitsid? Kes olid üldse võitjad? Mehed metsast tulid ja metsa läksid - vähemalt olid spordimehed mitte jutumehed!

 
At 12:58, Anonymous Anonüümne said...

Niisiis: parimad suusad, mida Eestis leida, on Peeter Kümmelil, Vahur Teppanil, Timo Simonlatseril ja teistel nende masti meestel (ega neid rohkem eriti olegi).

Vaata suurt pilti, mitte ainult maailm vaid ka Eesti koos oma tipp suusapaaridega on suurem kui sinu telefoniraamat.
Iga mees sõitku oma suuskadega. Mitte ei nuia küla pealt über rakette.

TM'l näeme.
Või siis ka laenatud paariga peal?

 
At 13:05, Anonymous Anonüümne said...

Ikka jäi segaseks, et kuidas lihtsurelik saab omale head suusad. Äkki saaks korra veelkord seletada ja puust ja punaseks.

Ja siia juurde panna mehed saunas suuski määrides rääkides jutule lisaks ka mingeid konkreetseid teste. :)

Ei, see viimatine "proovisin peale seda üritust seda ja teist paari" test ei päde.

 
At 13:13, Anonymous Anonüümne said...

Mina sõidan poesussukadega, üldiselt ei ole häda midagi, aga kahtlemata pole suusad need, mis sõidumeestel. Naljakas oli ühekorra vaadata, kuidas kaks sõidumeeest minust kui sittuvast kassist sirgel mööda uhasid, aga tõusudel jälle selg ees vastu tulid. Mina jagasin oma koormuse võrdselt nii sirgel kui tõusul. Venniketel olid küll head suusad ja lipe, aga kahjuks ei olnud neil seda vajaliku kütust, mida tõusul vaja läks.

 
At 13:17, Anonymous Anonüümne said...

Liiga karm tõde Priit.Loodame ,et see nüüd blogist väljapoole ei jõua.Saab suusad veel kellegile maha müüa.Ausalt öeldes sai tehnikasport kerge tagasilöögi kui rääkida võistlemisest,trennipuhul väga vahet ei ole millega sõidad.

 
At 13:19, Blogger Priit Pullerits said...

Aga mõelge, 13:13, mis hull lugu nende kahe vennikesega veel siis oleks rajal juhtunud, kui neil püss-suuski poleks olnud! Kui palju nad siis oleks hävinud!

Nii et see loogika, et keegi oli püss-suuskadega rajal kehva, ei näita suuskade kehvust, vaid sõitja viletsust. Kuidas te küll oma arutlustes selliseid elementaarseid loogikavigu teete?!!?... Kurb.

 
At 13:40, Anonymous Anonüümne said...

nn. Kümmeli nimeliste fischeritega sõdiab päris mitu meest, iga kord kui mingit suusalaata peetakse (viimati siis TArtus), siis mitu meest müüs oma nn kummeli suuska. Olen päris kindel, et mõne suusa puhul on tegemist tavapoest ostetud suusaga, millele järelturuväärtuse tõstmiseks pannakse P.K, A.V, J.M nimetähed peale. Hiljuti sõitsin Kõrvemaal ühest tõsisest harrastajast mööda, kelle Fisheritel ilutses A.V nimetähed ja igasugused templid ja koodid peal. Mina sõidan oma soome laudadega, vist lasen sel korral ikka määrida (sõna kliister ajab juba närvi mustaks)
Priit, sa võiksid natuke ka uurida millist "mõnusat pappi" ajavad Kelgu tuules kokku meie määrdemehed (kas see kõik ikka sinna alla ja selliselt läheb). Julgelt võib öelda, et 100 nn tippsuusa ettevalmistuses (70 e) on puhaskasum u 4000-5000 th.
Loodame, et ei käi see sulas ja kilekotiga. Selle kõrval TM reg on peenraha, rada on hooldatud kümneid ja kümneid kordi, ei ole haltuura nagu Neeruti põldudel.

 
At 14:52, Anonymous Anonüümne said...

13:13 on tõsine eesti mees.

 
At 15:08, Blogger Priit Pullerits said...

Kolleeg Jüri saar käis eile maratonirajal sõitmas ja ütles, et finišisirgel oli olnud veeväli ja 7 km enne lõppu tee kõrval ka vesine.

 
At 15:14, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav minagi nägin ühel suvalisel turul kümmeli suuska. Kas pole tegemist Iljitši palgiga? Iljitš viis ühel laupäevakul palgi kohast teise. Hiljem loendati Venemaal umbes 10 000 meest kes suudavad tõestada, et kandsid koos Iljitšiga palki.

 
At 15:43, Blogger Andres P said...

Priit - suusatamises tulemusi eri aastate vahel võrrelda on väga sisutu töö. Peaaegu nagu kartuleid ja apelsine. Ainult 800m on see kus mitukümmend aastat tagasi tehtud aeg on ikka ja jälle võrreldav. JA loomulikult sai selle võrdlusega hakkama ka kuulus M.A. isiklikult.

 
At 17:22, Anonymous Anonüümne said...

http://m.sport.delfi.ee/talisport/article.php?id=85302915 nii härrased. Hr. Kelk isiklikult räägib kuidas rajal olud ning mis variandid võimalikud. Ei saanud aru ainult lausest "finiš võib nihkuda Elvast Otepääle"??!

 
At 18:52, Anonymous Anonüümne said...

Oot-oot, asi hakkab juba väga põnevaks kiskuma. Et sõidad näiteks Kuutsele, keerad ringi ja suusatad Tehvandile tagasi? Parempoolne liiklus saab olema ma eeldan.
Harimäge saab kaks korda võtta. No see kõlab juba nagu plaani moodi!
Jääme järgmisi juhiseid ootama, hr Kelk.

 
At 19:18, Anonymous Anonüümne said...

Saan aru, et Kelgu plaan on järgmine, sõidetakse Elvasse, kus on vahefiniš koos supiga ja siis Otepääle tagasi medali järgi.

 
At 19:29, Anonymous Anonüümne said...

Minu ammune aimdus et härra Kelk on vabamüürlane hakkab tõeks saama. See mees on Sorose enda palgal!

 
At 19:37, Anonymous Anonüümne said...

Pigem nokib ta otse Putini peost. Viimased 4km enne Elvat on vesi vesi vesi!

 
At 21:15, Anonymous Anonüümne said...

Ootame 36 tundi esmalt ära. Asjatundjad soovitavad mitte täisrajale minna alla 300 km lumetreeninguga. Jään lati alla ja enam ei jõua normi täita. Seega jätab külmaks. Tunnen lihtsalt lippamisest rõõmu. Vanasti oli nagu sihuke matk, miski näitaja aga nüüd ei viitsi üle 4 tunni täis rajal jõlkuda. Motti ei jätku. Mul treener küll ütkes, et sellist sõna nagu eiviitsi pole olemas. Aga ega ma ei käi ta trennis kah ja ega ta enam seda ei räägi. Aeg teeb korrektuure. Ühesõnaga. Kui toimumisgarantii antakse, siis järgmine aasta teen normi ära. Seega, lumekahurid tuleb tööle panna ja veeaugud lund kelguga täis vedada mitte hirmutada rahvast piiritaguste ohtudega. Vaid nii on võimalik rahvuslikult meelestatud rahvahulgad kindla peale rajale meelitada. Teod loevad, mitte sõnad.

 
At 21:22, Anonymous Anonüümne said...

Me kõik aga nokime Padre peost. Kes on Netanyahu semu. Mis on ülikõva possa. Nii et elame veel! We win!

 
At 21:42, Anonymous Anonüümne said...

Viimane info on see, et hommikul kõik ilusti koos Otepäält minema, kui 2h sõidetud (ehk esiots veel päris vesirajale ei ole jõudnud), siis kõik keeravad otsa ringi ja Otepääle tagasi. Kui jõudu ilusti jagatud, siis finiš oleks ka nagu laulupidu (kõik koos). Win-win minu meelest.

 
At 22:05, Anonymous Anonüümne said...

Ei saa olla vin vin. Kellele siis auhinnaraha läheb?

 
At 22:19, Anonymous KTM insaider, vilepuhuja-koputaja said...

Ei-ei, ma kuulsin kindlast allikast, et start viiakse Palule ja sealt minnakse Otepää peale, nagu Kelk Delfis ütles, sest kogu infra on Otepääl, seda sealt ei nihuta, küll saab stardikohaga mängida. Osa autosid Elvasse, sealt bussidega starti. Pole paha! Ahjaa, start seetõttu tund hiljem.

 
At 22:38, Anonymous Anonüümne said...

Või vilepuhuja koputaja! Mannipuleerija!

 
At 12:25, Anonymous Anonüümne said...

Elva parklad olid juba avatud raja päeval päris pahas seisus. Liiga vara lükati lumi ära, seal tuleks totaalne mudasuplus.

 
At 05:13, Blogger yanmaneee said...

nike air huarache
cheap nfl jerseys
michael jordan shoes
jordan 11
nike air max 95
coach outlet
bape hoodie
off white shoes
birkin bag
yeezy boost 350

 
At 14:25, Blogger John said...

adidas neo shoes
juicy couture
coach factorty outlet online
cubs jerseys
coach outlet canada
fred perry
canada goose outlet
ralph lauren outlet
converse英国官网
oakley sunglasses outlet
yolo

 

Postita kommentaar

<< Esileht