kolmapäev, veebruar 13, 2019

Pullerits: Kuidas ma avastasin täiesti uue suusatamismooduse. Proovige järele!

Nüüd on pinged maas. Tartu teatemaraton kinnitas, et keskpärane tulemus Viru maratonil ja vilets tulemus Tamsalu maratonil olid anomaalia. Mis tulenes puhtalt sellest, et auguga Fischerid vajasid töötlust, kivilihvi. Mida nad ka said. Sest kallis määre ei püsinud enam lihtsalt all.

Tartu teatemaratoni viimase etapi sõit, 16,4 km keskmise kiirusega ligi 20 km/h, taastas enesekindluse. Näiteks Jaanus Tiisvend, kes edestas mind Tamsalus peaaegu saja kohaga, kaotas nüüd lõpuetapil mulle üle kahe ja poole minuti. Näiteks Heiki Kulu, kes oli minust Tamsalus kiirem rohkem kui 18 minutit, sõitis teatemaratonil ankrumehena vaid 47 sekundit kiiremini. Ja näiteks Kristjan Linnus, kes Tamsalus oli 30. ja Virus 33. ehk minust terve igaviku eespool, läbis teatemaratoni lõpuetapi minust nobedamini vaid 3.40ga.

Teatemaraton oli mulle ühtlasi selle talve tähtsaim võistlus. Te võite küll tähtsustada Tartu maratoni, nimetada seda suureks mõõduvõtuks, aga seal ei ole mitte kellelgi teist isegi esimese poolesaja lähedale asja. Mul ei ole asja isegi esimese paarisaja hulka. Järelikult oleme kõik seal statistid (ja teie peale minu ka täiesti nähtamatud). Ainus võimalus suurel võistlusel tulemust teha on seega Tartu teatemaratonil – ja see võimalus sai taas kord edukalt kasutatud. Ei saa ju alati sõita ühes meeskonnas selliste tugevate ja nimekate suusatajatega, nagu Peeter Kümmel ja Timo Simonlatser. Emotsioon missugune!

Võtaks nüüd kõigil pingeid maha. Sest pinged on enne Tartu maratoni nagunii üles köetud, kuna keegi ei tea, milline tuleb ilmastik ning kus ja kuidas see maraton üldse toimuma hakkab.

Näitan teile närvide rahustuseks täiesti uut suusatamismoodust, mida sain hiljuti proovida. Ei usu, et keegi teist kunagi seda katsetanudki on. Igatahes sain sellest igati erksa emotsionaalse laengu, nii et vedas lausa suu kõrvuni. Vaadake, äkki soovite samuti järele katsetada!

Foto 1: Priit Pullerits (paremalt) ja Jaanus Laidvee kuulamas enne Tartu teatemaratoni algust meeskonnakaaslase Timo Simonlatseri nõuandeid. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 2: Jaanus Laidvee (paremalt) ja Priit Pullerits kuulamas enne Tartu teatemaratoni algust meeskonnakaaslase Peeter Kümmeli nõuandeid. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 3: Priit Pullerits (paremal) pärast meeskonnakaaslase Peeter Kümmeli edukat avavahetust Tartu maratonil Matu teeninduspunktis. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 4: Tartu maratoni finišiala pühapäeva keskpäeval teatemaratoni ja avatud raja sõidu ajal. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix

59 Kommentaarid:

At 09:20, Anonymous Anonüümne said...

" Ei saa ju alati sõita ühes meeskonnas selliste tugevate ja nimekate suusatajatega, nagu Peeter Kümmel ja Timo Simonlatser. Emotsioon missugune!" emotsioon my ass- palun, palun ärge sõtitke liiga kiiresti

 
At 10:26, Anonymous Anonüümne said...

muahhahhahaaa - Teatemaraton kui aasta sündmus.
Krt ma loodan et see oli huumor.

 
At 11:06, Blogger Priit Pullerits said...

Ei, see ei olnud huumor. Üldsegi mitte.

 
At 11:25, Anonymous Anonüümne said...

See pole mingi uudne suusatamisviis. Näiteks juba aastaid sõidab Harku rajal kahese koerarakendiga nii üks meesterahvas ja pole selline rahulik jalutamine koerte poolt, vaid kiirused on ikka 30-40km/h seal.

 
At 11:26, Anonymous Anonüümne said...

Kivilihviga võeti küll Fischeri tehasemuster maha ja tasandati kriimud, aga kas pressiti ka uus muster? Kas suusad käisid Soomes, Austrias või on ka Eestis selline võimekus veel olemas?

 
At 12:15, Blogger Priit Pullerits said...

Lihvi said Tartus Hawaii Expressis. Täna Lemeksil katsetan, seal 5 km, lähen määrdeta, st lihvijärgse määrdega.

 
At 12:57, Anonymous Anonüümne said...

Lugege vanu postitusi, kus PP on kordi kordi tõde kirjutanud, et TM on ainus võistlus, mille tulemus loeb, kõik teised ei oma mingit tähtsust.

Minule meeldib see teine PP rohkem.))

Selge, et see on PP peen huumor, kuidas siis teisiti.

 
At 13:08, Anonymous Anonüümne said...

Mõlemad on head, nii vana kui uus PP. Tema on mees kes hoiab kätt ajastu pulsil ja komponeerib meile kontsentraadi.

 
At 13:23, Anonymous Anonüümne said...

Kas siin midagi peale peene huumori ka veel on? Mustrita suusk peaks täna kännu taga istuma.

 
At 13:40, Anonymous Anonüümne said...

Kas Pulleritsu suuskadel on ikka pühapäevase ilma muster all?

 
At 13:46, Anonymous Anonüümne said...

Sekundeerin mr Pulleritsule. Teatemaraton oli sel aastal juba nagu päris võistlus. Konkurendid kogu aeg ümberringi, kõva panemine käis. Distants ka paras, tempot sai seetõttu korralikult kõrgel hoida, mitte a) sõita säästvalt nagu maratoni ega b) sõita totaalses overkill mode's.

 
At 14:01, Anonymous Anonüümne said...

Nii, otsus tehtud. Maraton toimub. Nüüd jääb oodata lõppraportit kihvilihvitud mustri sobivuse kohta. Tuleb vist jäine rada. Blogiomanik teeb raja 3 tunniga läbi.

 
At 14:04, Anonymous Anonüümne said...

Huumor või mitte, polegi oluline. Tarvis on saada tõelähedast infor-matsiooni rajast, konkurentidest, konjunktuurist, ilmast, strateegiast, Kelgu sepitsustest ja kõigest olulisest. Ekre mehed käisid eile vallamajas rääkimas et kes valdab informatsiooni, selle käes on rool ja hoovad.

 
At 14:06, Anonymous Anonüümne said...

Mis tähendab sõita overkill modes? Väga kiiresti või? Ületapmise režiimis?

 
At 14:13, Blogger Priit Pullerits said...

Hoopis olulisem on nüüd see, et kas sots ehk punane Rainer Vakra, kes on presenteerinud end ka jooksumehena, saab nüüd poliitikast kinga või suusa, sest nagu Ekspress täna kirjutab, on mees täiega ja räigelt plagieerinud oma keskkonnateemalise bakalaureusetöö. Minu meelest ei saa siin olla kaksipidi mõtlemist: mees tuleb läkitada jututoast tootvale tööle. Mida arvab spordirahvas?

 
At 14:24, Anonymous Anonüümne said...

"Kivilihviga võeti küll Fischeri tehasemuster maha ja tasandati kriimud...". Aga kas pressiti ka uus Fischeri muster? Ma mõtlen neid "F" tähti varjatud kohtades? Soomes ja Austrias seda tehakse, Eesti kohta ei tea. Kui ei tehtud, siis võib nende laudadega saunaahju kütta. Suusatamiseks, veel enam võistlemiseks need enam ei sobi.

 
At 14:25, Anonymous Anonüümne said...

...aga kas panema peab? (mitte Vakrat, spordiradadel)

 
At 14:30, Anonymous Anonüümne said...

Nonii spordisõbrad. Käisin töötervishoiuarsti juures täna kus tehti ka vereanalüüs. Hemoglobiin-171 ja punavereliblede näit ka kõrge. Kas see loob eeldused heaks maratoni ajaks. Kellelgi kogemusi nende näitajatega.

 
At 14:40, Anonymous Anonüümne said...

Padre küsib kibedaid küsimusi. Rahva moraalne palg vajab puhtaks pesemist mida rutem seda parem.
14:30 sina kiidukukk et rohkem ära kire siin. Head eeldused loob spordimeisterlikkus ja hoolas harjutamine.

 
At 14:45, Anonymous Anonüümne said...

Tegu polnud kiitlemisega. Puhas uudishimu. Harjutada olen sellel aastal küllalt saanud (600km ringis klassikat). Lihtsalt arst mainis, et näitajad kõrged, aga ma siin mõtlesin kuna need näitajad seotud hapniku transpordiga siis see peaks kasuks tulema.

 
At 14:58, Anonymous Anonüümne said...

Vakre sarnaseid asju tuleb ikka ette. Nii siin kui sealpool raudset eesriiet ja berliini müüri.
Pahem on see liberalistide sepitsetud kivide loopimise lugu, mis ühiskonnas suurema kõlapinna leidis ja tuhanded kärnased koiotid vääksuma rahvuslaste suunal. Pullerits kui informeeritud mees kõrgematest kihtidest oskaks kindlasti pimedatele telgitagustele valgust heita. Saatanlikud reetmiseplaanid päevavalgele tirida. Muide sotsiaalmeedias kahtlustatakse vandenõu eskaleerimises Postimeest. Bääd stoori.

 
At 15:03, Anonymous Kägu said...

Anonüümne Anonüümne ütles ...

"Kivilihviga võeti küll Fischeri tehasemuster maha ja tasandati kriimud...". Aga kas pressiti ka uus Fischeri muster? Ma mõtlen neid "F" tähti varjatud kohtades? Soomes ja Austrias seda tehakse, Eesti kohta ei tea. Kui ei tehtud, siis võib nende laudadega saunaahju kütta. Suusatamiseks, veel enam võistlemiseks need enam ei sobi.

14:24
Härrased palun ärge võtke suusahoolduse kohapealt sõna, kui teil selles vallas elementaarsedki teadmised puuduvad! Lollusi on valus lugeda. Erinevate ilmadetarbeks just nimelt lihvitaksegi see muster suusa alla. Guugeldage näiteks "kivilihv" ja vaadake milliseid erinevaid mustreid on võimalik lihvida ( ka Eestis). Lihvitud muster on kauakestev. Ajutisi üheks maratoniks sobivaid mustreid on võimalik ka suusaalla pressida ( see on uuem suusahooldustehnika, kui kivilihv) ja sellega saab hakkama iga vähe asjalikum määrdemees, kes on omale vastavad atribuudid soetanud. Professionaalsemal tasemel on kivilihv täiesti tavaline asi, mida tehakse ca iga 15 korra flooripulbriga määrimise järel, sest pulbritega määrimisel kahjustatakse suusapõhjasid. Asjalikumad harrastajad omavad erinevate lumestruktuuride ja temperatuuride tarbeks erinevalt lihvitud suuski. Spetsialistid ütlevad, et määrimisega, saab suusa libisemist vaid ca 15% muuta, kõik ülejäänu tehaksegi ära mustrite suusa painete, kuju jne. Võrrelege näiteks poes sula ilma suuska ja külma ilma oma.

 
At 15:26, Anonymous Anonüümne said...

Aga kas pühapäeval rajale plus või cold suusaga?

 
At 15:36, Anonymous Anonüümne said...

Täitsa kosmos on moodne suusateadus. Pole ime et pole noori peale tulemas kui kogu kämra maksab tonnid eurot. Gazpromi peab Eesti suusatamise sponsoriks sahkerdama. Või Rail Baltika. Kellel on oskust nii kõrgel tasemel kontrahti teha?

 
At 16:13, Anonymous Anonüümne said...

462 PP.

 
At 16:13, Anonymous Anonüümne said...

Läbi ajaloo Suure Pealiku postitustest -
Tartu Maraton on Suur Mööduvõtt - Tartu Maraton ei ole Suur Mööduvõtt ...
Jooksmine on ainuke õige sport, jooksmine ei ole kasulik, hoopis rattasõit (või oli see suusatamine?)...
Panna on vaja, panna ei ole vaja, nautima peab...

Paindlik on isake, paindlik! Peaaegu nagu (spordi vallas)selgroogu polekski.

 
At 16:25, Anonymous Anonüümne said...

Hemoglobiin-171 näitab, et on infarktioht. Võta aspiriini ja joo palju, mitte õlut ega viina vaid vett või piima. 600km võid sõitma julgelt minna aga kui rajal ära kuivad, siis on kirst ja orel.

 
At 16:31, Anonymous Anonüümne said...

16:13 annab õige tooni kätte. Elukompassi. Oleme siin suurte munade omajate armust. Meie auks jääb neid mune kratsida. Muidu peame olema paindlikud nagu vihmaussid ja kenasti mokad mullas hoidma. Siis on lootust, et meid kaladele ei söödeta.

 
At 16:38, Anonymous Anonüümne said...

Ületab juba tublisid poliitikuid ja läheneb tippudele oma suunamuutuste ja õige värvi säravaks rääkimisega, ikka vastavalt vajadusele, et meil siin igav ei oleks.

 
At 17:20, Anonymous Anonüümne said...

Ärge poisid siin nina liiga püsti ajage. Vähe on mehi siinpool Berliini müüri kellel terasest munad (Balls of Steel). Me kõik teame kelle sääres sellised on. Teadke oma kohta karja tagumises rivis.

 
At 19:56, Anonymous Anonüümne said...

Vakra tegi pätti tõesti. Selle eest peab kindlasti saama nahutada. Samas on Eestis eriti totter süsteem, meil on "miljardeid" bakalaureuse kraadiga inimesi. Enamusi neist ei huvita mingi kraad. Inimestel on vaja teadmisi, et saada targaks ja et saada kuskile tööle. Miks krt, kõik ülikoolid peavad mingi kraadiga lõppema, mis krt selle kraadiga teha? Kui Vakra poleks plagiaati teinud, kas ta siis täna teeks poliitikas targemaid otsuseid? Tänapäeval on terve hunnik treenereid, kes noorest peast pole korralikult sporti teinud, aga neil on kraad. Kumb siis on parem kettaheite treener, kas kraaditu Gerd Kanter või suisa magistrikraadiga suvaline Mati Tamm?

Eestis on pooled poemüüad kraadiga. Ainus kraad, mis on kraad, on doktorikraad. Milleks bakas ja magistris peedistatakse tudengeid mingi krdi lõputööga, mis tulevikuks mitte midagi ei anna? Kes tahab doktorantuuri minna, siis palun väga, tema peab oma kraadid ära tegema, saagu selle eest tunnistusele lisamärkme vms. Pooled IT mehed lähevad enne tööturule, kui saavad oma kraadi kätte.

 
At 20:04, Anonymous Säinas, taluperemees ja eestlane said...

Hea Priit, spordirahvas arvab, et aeg-ajalt tuleb põhitõed ikka ja jälle uuesti ülekorrata. Niisiis, kordame vanad tõed üle.

Spordimees, kes kasutab dopingut, jääb oma saadud tiitlitest pikema jututa ilma ja kui Rainer Vakra on kasutanud intellektuaalset dopingut tuleb talt ebaausalt saadud diplom ära võtta. Poliitilisse tippsporti – mida Riigikogu on – Vakral enam lähiajal asja ilmselgelt pole. Loodetavasti sotside seas on spordimeeste vaimu veel siiski alles ning Vakra saadetakse järgnevaks neljaks aastaks Toompealt minema. Las tegeleb sisekaemusega, nühib tootva töö kõrvalt koolipink ning nelja aasta pärast näitab ausalt saadud diplomi ette. Siis võib proovida tippsporti tagasitulekut.

 
At 20:10, Anonymous Anonüümne said...

Mida teha, kus õppida, et terasest munad (BoS) saada?

 
At 20:18, Blogger Priit Pullerits said...

Mida juttu, 19:56?! Asi pole selles, kas bakakraadil on mõtet ja kas seda on vaja. Asi on selles, et sotside üks võtmepoliitikuid on saanud hakkama suuremat sorti pettusega. Sellise pettuse eest on ainus õiglane karistus ta poliitikast minema saata. Ja kui ei lähe, siis minema lüüa. Valimistel see mees kandideerida ei tohi. Sest paraku leidub meil sadade kaupa lolle, kes kõigest hoolimata on nõus sellele superpetisele oma hääle andma.

 
At 20:41, Anonymous Anonüümne said...

Teatemaraton kus ekskoondislased tirivad su paremale kohale kui sa tegelikult väärt oled on aasta olulisem sõit?!
Kuhu on kadunud 800m jooksja kes ainult indivuaalselt pingutab ja oma vastsed seljatab?

Uskumatu tuulelipp. Kuhu on kadunud hoasianna et Tartu suusamaraton ja TRM on olulisem stardid suusal ja rattal?

Kui Lemeksis sõber Teppan su poodiumile aitaks , kas siis muutuks see aasta olulisemaks sõiduks?

 
At 21:15, Anonymous Anonüümne said...

Nojah, see 7. koht on ju sisuliselt naha viksimine oma võistkonnakaaslaste abil. Koostöös peitub jõud. Sama ka Vakraga. Tegi meeskonnatööd. Küsimus on selles, et kas Vakra oli 100% nööri otsas sleppis või andis ka ise mõnel laskumisel oma tuntava panuse. Nimelt on raskematest meestest tolku just allamäge lõikudel suurema hoo andmisel. Kindel on see, et Vakral on momendil allamäge tempo kriitiliselt suur. Kas mees suudab esimeses kurvis ka rajale jääda või tõmbab vibra juba enne käänakut kraavi?

 
At 21:25, Anonymous Anonüümne said...

Aga mehed hästi panevad. Loe nagu Balzacki. Silma võtab märjaks ja meele härdaks, eriti see allamäge tekkiv vibra. Terasest munad ja suur süda peab olema et siukses tuhinas püsti jääda.

 
At 21:42, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 20:41, liiga teete. Ma sõitsin igati väärikalt, vt keskmist kiirust. Ei olnud nii, et ainult Kümmel ja Simonlatser nägid vaeva ja pingutasid. Kõik olid mehe eest väljas.

 
At 22:09, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pullerits loomulikult tegite te kõigele vaatamata väga tubli sõidu, sest sõitsite omas vahetuses välja 9 nda sõidu aja. Samas on enda sõidukiiruse võrdlemine Kümmeli ja Simonlatseriga tiba spekulatiivne, sest arvestades raja profiili oli nende sõit tõusva iseloomuga, teie oma siiski suht tasasel maal ja pigem allamäge. Ise sellel päeval rajal käinud mehena pean ma tõe huvides siiski mainima, et see lõik oli ka kõige pehmem ja läbivajuvam lõik rajal

 
At 22:16, Anonymous Anonüümne said...

Pluss tuntav taganttuul.

 
At 22:40, Anonymous Anonüümne said...

Jah, Padre tegi oma ära. Nägin vilksamisi. Kulges sujuvalt, ilma pidurduse faasita. Aimata on vana zilmeri kooli.

 
At 22:56, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav. Priit ise on ajakirjanik ja ei lugenud mu eelnevat 19:56 juttu põhjalikult. Seal ju ütlesingi, et Vakra peab saama nahutada. "Vakra tegi pätti tõesti. Selle eest peab kindlasti saama nahutada". Selles lauses oli ju kõik öeldud. Reegleid rikkus ja peab saama vastava karistuse. Ja ongi kõik.

See, et 95% tekstist oli muu jutt, see ei lükanud ümber esimest kahte lauset ju. Jutu point oli selles, et need kraadid ongi ületähtsustatud ja ilmselt on Eestis tuhandeid plagiaate. Paljud ei tahagi kraade saada, neil vaja lihtsalt paberit, et saada tööle. Kraad ei tööta enamikes asutustes.

 
At 23:02, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, nii on, nagu kirjutate, 22:56. Aga alati, kui fookus on püsti pandud, ei maksa hakata seda hägustama muude aspektidega, et kraadid on mõttetud jms. Kui millestki räägime, püsime tuuma juures ja kõik oleme samal lainel ning ei teki seda, et mõni kakuks üles hoopis muu nüansi.

Jah, 22:09, teatemaratoni lõpuetapi rada oli kohati ikka väga pehme ja läbivajuv. Oli kohti, kus tuli otsida möödasõidutrajektoori, et mitte peidetud lombis maanduda.

Aga Lemeksil sai täna taas korralik sõit tehtud.

 
At 23:10, Anonymous Anonüümne said...

Mehed, vaatame parem tulevikku. Tartu Maraton, milline suusk, auguga või auguta, plus või cold ja milline kivilihv alla?

 
At 08:06, Anonymous Anonüümne said...

Priit, mis suusaga (laenatud v isiklik) pühapäeval stardis. Kus määrid. Täenäoliselt on vaja pühapäeval kliistri suuska. Vaevalt et priit auguga ja paaris jõuab lükata
P

 
At 09:07, Anonymous Anonüümne said...

Ühtlasi ootab meie amatöörlik vägi täpseimat ilmaennustust ja seda ainuõiget määrdevarianti mida üksnes Padre teada võib <:D

 
At 09:20, Anonymous Anonüümne said...

Mina usun Priitu. Seekord võtab ta blogilugejate rõõmuks ette oma suusa ja esmakordsest erutusest värisevi käsi nühib sinna julgelt head ja paremat. Pärast loeme kuidas käsitöö õnnestus. Kui kõike ei jõua, siis vähemalt ühe võiks ära teha. Saaksime võrrelda oma tulemust prode omaga.

 
At 10:30, Anonymous Anonüümne said...

to 09:20 -
Kas pead silmas, et kui kahte suuska ei jõua määrida, siis võiks ka ainult ühe teha?

 
At 10:33, Anonymous Anonüümne said...

Võibolla pidaski silmas. Tööinimene ei jõuagi 2 kahte suuska ära määrida. Vaata kui palju see maksab.

 
At 10:41, Blogger Priit Pullerits said...

Õige ongi panna ühe suusa alla pidamine ja teisele lipe ning siis kasutada neid vastavalt tõusul ja laskumisel, sinna keharaskust kandes.

 
At 10:55, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas nendesse oludesse sobib see keskelt kummipõhjaga suusk, millele pidamismääret pole vajagi? Peaks sulailmaga sobima?

 
At 11:12, Anonymous Anonüümne said...

Korrigeerides Säinase hallutsinatsioone. Kuidas juhtida õigel rajal olevat suusatajat tagasi õigele rajale?

 
At 11:12, Anonymous Anonüümne said...

Suusablogi on sihitud keskmisest jõuakamale keskklassi sihtgrupile. Näljarotid hoidku eemale.

 
At 11:30, Anonymous Anonüümne said...

Nevenel on esialgne TM-i määrdesoovitus väljas.

 
At 11:32, Blogger Priit Pullerits said...

Liiga kiire! Ütlen teile: isegi laupäevaõhtune määrdevariant, olgu kellelt tahes, võib pühapäeva hommikul täiesti vale olla. Ammugi siis neljapäevane variant!

 
At 11:35, Anonymous Anonüümne said...

Ma ka ei saa aru, et blogi sihtgrupp on ammu paigas aga spordivarustuse müügimehed lasevad sellel kõigel allavoolu minna. Miks nad ei anna Priidule iga aasta testimiseks uusi mudeleid. Las testib ja räägib, kuidas kummiga suusad toimivad. Eestis ei ole kompetentsemat inimest, kes suudaks seda Priidust ladusamalt rahvale vahendada kirjasõnas. Jah on Muttika ja see tema sõber Hannes, kes tänavatel uisutab aga nemad on ikkagi lobisejad ja ekraanil näitlejad. Vaja on sellist, kes nuusutab esikahesaja piiri suurel mõõduvõtul.

Määrimisel pidasin silmas, et oma suusa võiks ära määrida ja kui kõike ei jõua, siis ülejäänu osas võiks abi paluda prodelt või laenaku kasvõi kummipõhjaga suusk, mis on toimima pandud.

 
At 11:49, Anonymous Anonüümne said...

11:35 kirjutan alla

 
At 12:10, Anonymous Anonüümne said...

Nüüd siis oleme sealmaal, et härra Säina juttu nimetame hallutsinatsioonideks???

 
At 12:19, Anonymous Anonüümne said...

PP andis Säinasele eksklusiivsed ülevaataja eksekuutori õigused. Ohtlik on tema nimegi suu sisse võtta. Olge mehed heaga ettevaatlikud.

 

Postita kommentaar

<< Esileht