pühapäev, märts 03, 2019

Pullerits: Kuidas ma omal ajal Karel Tammjärve Eesti rahvale tuttavaks tegin?

Algava nädala teisipäeval möödub kümme aastat päevast, mil Eesti rahvas ei saanud veel aimatagi, milline suutäis talle pakutakse. Aga ajakirjanikuna, kel peab alati olema pikem ja hõlmavam pilk kui kõigil teistel, nägin ette, et niisama tühja juttu ma ei tee. Et selles poisis on sisu. Kirjutasin loo Karel Tammjärvest. Lugu ilmus Tartu Postimehes, sest Tartu väljaandes oli tal püünele pääsemise lootust, aga suures Postimehes tollal vaevalt.

See nüüdseks krestomaatiliseks saanud lugu on siin. Too oli esimehe kord ajakirjanduses, mil keegi Tammjärvele üldse tähelepanu pööras.

Krestomaatiline on too lugu seepärast, et algab Mati Alaveri kahe telefonikõnega Tammjärvele.

Ja krestomaatiline ka seepärast, et loos on järgmine lõik:

«[Tammjärve] isa, kes sügisel jooksis Berliini maratoni 4:35ga, oli teda hoiatanud: vaadaku poiss ette, et kui praegu tõstetakse teda taevastesse kõrgustesse, siis mõne aja pärast, kui ta hakkab äkki bläkki keerama, tõmmatakse ta Delfis ja mujal kolinal maha.»

Lugege toda lugu – seal on, mille üle mõelda.

Foto 1: Karel Tammjärv poseerimas Priit Pulleritsu kirjutatud portreeloo tarbeks 2009. aasta 3. märtsil Tartus Tähtvere spordipargis. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 2: Karel Tammjärv näitamas oma uisutehnikat 2009. aasta 3. märtsil Tartus Tähtvere spordipargis. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix

31 Kommentaarid:

At 20:34, Anonymous Anonüümne said...

Pole küll hetkel teemasse, aga tabasin end mõttelt, et Mati ja Andruse võib lisada ühte nimekirja Hermanni, Aleksei, Vladimiri ja hiljutise Denissiga.

P.

 
At 20:42, Blogger Priit Pullerits said...

Miks nii vaikne? Ei viitsi krestomaatilist lugu lugeda?

No tähelepanu köitmiseks siis teile:

Selle nädala lõpus sõidab Tammjärv Alaveri Mercedesega Lahti MK-etapile. «Kindlasti ei saa seal autos vaikne olema,» oletab ta. Arutlusainet neil jätkub. Alaver on Tammjärve veennud, et temas leidub ainest maailma tippu jõuda. Margus ei välista, et tulevaks hooajaks hakkab Tammjärv koguni Alaveri plaanide järgi valmistuma.

Ainus asi, mida Margus pisut pelgab: kui Alaver mõnest sportlasest liiga vaimustub, võib järgneda ülepingutus.

 
At 20:47, Anonymous Anonüümne said...

Kas tal oli see sama Mercedes siis või mingi muu? Kas Alaver oli ka autos või vaikus puudus valju muusika tõttu?

 
At 20:50, Anonymous Anonüümne said...

Ajakirjanduslik lolluse stiilinäide.
Kui Alavaer oma õigustamiseks ütles et dopingu arst on ka hea treener ja know-how mees. Arvasin ajakirjanik et see on möga ja õigustus.

Vale. Praktika dopinguarstide juures Ceccini, Conconi ja Ferrari olid ikka väga kõvad oma ala spetsialistid. Hommikust õhtuni ei söödud dopingut, vaid jälgiti väga tihedat toitumis-treenimisprogrammi. Selle vahega et absoluutse terviku saavutamiseks ei löödud risti ette ja kasutati keelatud meetodeid.
Pean tunnistama et mulle meeldib isegi Andreas Veerpalu vastus.
Jah olen süüdi. Karistus käes. Ma pole kadunud, ma ei suhtle meediaga.

Ka see on ju lahend ja reaktsioon. Las need raisakotkad purevad pimedas edasi ja seda nad teevad Andrease abita või mitte.

Huu

 
At 20:56, Anonymous Anonüümne said...

Kel mehisust ei ole ja kes aru ei anna, selle tõmbame alla ja rebime tükkideks. Vaat nii, Mr Huu.

 
At 21:28, Blogger Priit Pullerits said...

Ai sa mait, sain homseks kella 8.30-ks kutse "privaat-trenni", mees otse MMilt pidi tulema värskeima infoga. Aga põhitööd on nii palju, et tuleb vist ära jätta see.

 
At 21:34, Anonymous Anonüümne said...

Aga tegelikult oli Tammjärv meedias tähelepanu keskpunktis veelgi varem, enne Pulleritsu ja mitte mingis kolka ajalehes vaid telekas ja pikalt.

 
At 21:37, Anonymous Anonüümne said...

Ei taha hästi uskuda, et meie mehed mingit olulist siseringi infot omavad. Meie omasid on ikka julgelt 15 aastat võõristatud. Alaveri sahker mahker oli pikalt enne 2011 aastat väljamaa spetside tagatubades teada.

 
At 21:41, Anonymous Anonüümne said...

Krestomaatiliseks oma kunagist üllitist pidada näitab siiski ainult suutmatust tabada lihtsat ja emotsioonitut tõde: Eesti suusatamist on aastakümneid kureerinud kindel grupp inimesi, kes on sellega teeninud mitte ainult "rahva tunnustuse", vaid ka hea kopika mammonat, siiski valdavalt ebaausate vahenditega ning avalikkusele sõna otseses mõttes näkku valetades. Miks küll hakatakse juba otsima mingeid vanu "märke", mis justkui vähendaksid kellegi süüd, selmet andagi valemänguritele konkreetne hinnang.


Hau

 
At 22:36, Anonymous Anonüümne said...

Keda huvitab see, mida räägib Andreas Veerpalu? Oletan, et suht sama jutt nagu Karelil. Alaveri elu missioon on järjekordselt päästa Andrus. Seega võtab kõik enda peale. Andrus Veerpalu peab tulema kaamerate ette ja rääkima kõik ära. Samamoodi nagu seda tegi Karel. Alustab ajateljel algusest.

T

 
At 22:59, Anonymous Anonüümne said...

Jutud käivad, et Andreas mingi väga kõva trennimees ei olnudki. Rohkem ikka möllu ja pullivend.

 
At 23:34, Anonymous Anonüümne said...

Andrus Veerpalu ei tohi mingil juhul meedia ette tulla, tal pole midagi võita, pangu täiega tuima. Pole vaja olla usklikum kui paavst samal ajal kui Norral on vaata et riiklik dopinguprogramm ja steroidi-Therese ruulib. Riik, kes soovib murdmaa medaleid peab tegema näo, et ei näe ei kuule.

 
At 00:15, Anonymous Anonüümne said...

3/3 on läbi. Katkematute ovatsioonidega närisid oravad jälle riigi püksid läbi. Kinnitage turvavööd. Saabub majanduslangus. Selle kiirus paneb tudisema iga mehe ja naise käed. Mis ootab all. Kes seda teab. Peaasi on raja peale jääda ja mitte paremale kraavi põrutada.

 
At 00:50, Anonymous Anonüümne said...

Kaabud ruulivad. Varsti hakkavad pead veerema. Kes olid need, kes hääletasid shmiguni poolt?

 
At 02:41, Anonymous Anonüümne said...

Ei hakka Veerpalud ega Alaver iial rääkima, sest mida rohkem nad räägivad seda rohkem küsimusi tekkib.

 
At 08:54, Blogger Priit Pullerits said...

See oleks küll irooniline nali, kui Reform Isamaa ja sotsidega koalitsiooni teeks. Et miks? Aga kas te siis ei mäleta, kuidas Isamaa ja sotsid Reformile nende eelmise valitsuse ajal reeturlikult noa selga lõid. Ja nüüd minna samade erakondadega uuele katsele... õnn kaasa!

 
At 09:04, Anonymous Anonüümne said...

ja reform enne seda oli ka reeurlikult samadele nuga selga löönud, tuleb huvitav aeg...kas ka riigile kasulik? selge on see, et ühtegi head valikult pole
kah priit

 
At 09:05, Anonymous suusaunt said...

lugupeetud ajakirjanik ja süvaanalüütik võiks ikka osata asju laiemalt näha. Väitsaga vehkisid Tsahkna ja Ossinovski . Ühte enam pole, arvatavasti pole kohe ka teist. Samuti on muutunud jõuvahekorrad. 10 ja 12 kohaga ja valijatelt kollase kaardi saanuna (-2 ja -5 vs +4) on täiesti teine olukord. Lisaks, kuhu see verelaskmine neid ( ja meid ) viis? Õppimisvõimesse tasub ikka uskuda, austet õppejõud

 
At 09:29, Anonymous Anonüümne said...

Kuna rahvusmeelsed jäid opositsiooni, siis seda rohkem on meie lootused ja ootused Priit Padrel ja laiapõhjalisel spordirahva resistanss liikumisel tema selja taga.

 
At 09:52, Anonymous Anonüümne said...

Viimase nädalaga on blogi masendavalt alla käinud. Isegi Õhtulehe spordiküljed on sisukamad.

 
At 09:58, Anonymous Anonüümne said...

Mõtteine, kui Austrias on mehed liigitatud kuritegeliku organisatsiooniga koostööd tegevateks, siis meil pannakse ülestunnistajatele pärgi pähe.

Param param paramparaa, kes hommikuti külas käib see asjatult ei longi.
Param param paramparaa, just selleks hommik ongi.

 
At 10:15, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole alla käinud. Me valmistume otsustavaks hüppeks.

 
At 10:33, Anonymous Anonüümne said...

https://arvamus.postimees.ee/6536449/priit-pullerits-arme-havita-elu?

Uskumatu! Blogis võtad seda juttu läbi huumori aga lehes paistab, et katus sõidab. Austria krimiseadused on pehmodele PP arvates. Austria tõenäoline krimikurjategija, on Eestis karmi meheliku hukkamõistu asemel siidikindaid väärt blogija arvates. Aaaa, sellises Eestis me tahamegi elada. Mehed minge Euroopasse vargile, kukkuge kinni aga siin jääte alati Eesti eest hoolitsevateks viikingiteks, mis ka ei juhtuks. Selge. Ahjaa, sellise suuna ja telefoninumbri andis tänaseni äriregistris nähtav reformierakonna liige, kes loomulikult oli ka kursis dopingu mõjudega, briifingute abil. See kõik on ilus. Kas aga seda ei peaks tegema vana tava kohaselt siiski salaja ja mitte kutsuma üles inimesi kriminaalidele neutraalselt vaatama. Tänane PP õpetus noortele on, et tehke pätti, see on OK kui vahele jääte, siis pakume teile katust. Tuletan meelde, et Eestis ei eksisteeri ametlikult maffiat. Küll aga viitab ajakirjaniku sõnavõtt, et midagi on siin riigis muutunud.

 
At 11:06, Anonymous Anonüümne said...

Norras on "langrenn" puutumatu. Murdmaasuusatamine on rahvussport ja selle kritiseerimine või teravate küsimuste esitamine dopingu teemadel on võrdne riigireetmisega. Meil üritavad inimesed kohtu poolt õigeks mõistetud Veerpalu ja Šmiguni veel aastaid hiljem omakohtu korras ära lintšida. Siis imestame, miks võistleme taganpoolt esimeste kohtade peale.

 
At 11:18, Anonymous Anonüümne said...

Ja ikkagi on jube mage, et seadusi hakkab kujundama meie Kiku, kes kadus Usa-sse ajal, mil kahtlaste molekulidega tegelesid advokaadid. Kohtu poolt saadud õigus ei ole õiglus!
Ebaõiglus karjub.

 
At 11:40, Anonymous Anonüümne said...

Ah, ära liialda 10:33. Keegi pole väitnud, et rikkujad oma tegude eest karistada ei saa või et nende tegu pole hukkamõistu väärt. Saavad karistada. Ja vastavalt seadusele. Jaak Madison jäi kah mobiili omastamisega vahele, sai karistada ning istub nüüd parlamendis nagu õige mees muiste. Mis see lintšimine meile juurde annab? Mitte midagi. Kas eesmärk on igalt eksinult eluisu ära võtta? Pole eriti jätkusuutlik.

 
At 12:33, Anonymous Anonüümne said...

Vaidlen 10:33-le vastu. Katus ei sõida - ka ajakirjaniku kannustavad (nagu sportlast) tihti kuulsuse- ja võimujanu, ahnus, konkurents, isiklikud solvumised jms. mis (enamasti) jätavad (eksliku) mulje et "katus sõidab".
Motiividest võiks nimetada:

1. Nn. Lobjaka panemine ehk teisisõnu asutakse tervele mõistusele vastanduvale "intellektuaalselt huvitavale" seisukohale. See väljendub siinkohal Tammjärvele omitatavas "julguses", "vapruses", "mehisuses" jms. Nn. Lobjaka panemisele on iseloomulik ka püüd kurjategijat ohvrina kujutada, parim näide minumeelest on moslemimaadest immigrantide kuritegude õigustamine (mõistmine) Lääne-Euroopa liberaalses ajakirjanduses. Vähe sellest, "süüdi" tehakse süütud inimesed. Lühidalt, asjad pööratakse pea peale. Ka Priit Pullerits kasutab seda võtet Postimehe artiklis, näiteks tsitaat sealt:

"Vastupidi: aastast aastasse sai ta rahvalt pigem kuulda, et on suusatajana mõttetu mees, kes vaid haruharva jõuab MK-sarjas punktikohale. Küsimus: äkki oli etteheidetel väike, aga otsustav osa, mis kallutas Tammjärve lõpuks veredopinguga riskima?"

Miks seda tehakse? Tervemõistuslik seisukoht (Tammjärve hukkamõist) ei pälvi mingit tähelepanu, sest ajakirjanike kes seda teevad on lihtsalt kõikjal väga palju. Tähelepanu võitmiseks, konkurentsis püsimiseks on vaja midagi erilist, tähtis on et ajakirjanik oleks "tegija", asja sisu on seejuures teisejärguline, et mitte öelda sisu võib ohverdada (pea peale pöörata).

2. Allikas (näiteks Tammjärv) ei võta suvalist ajakirjanikku üldse jutule, jutule võib saada, aga mingi uue info saamine on raske. Et allikas "laulaks nagu lapsuke", et tuleks (krestomaatiline) artikkel, mis ajakirjaniku teistest omasugustest (igavast hallist massist) eredalt esile tõstab, on vaja võita allika (näiteks Tammjärve) usaldus, luua mulje et ollakse tema poolel, et aidatakse teda et avalikus teda mõistaks. Lihtsal öeldes lollitatakse ullike ära, luues mulje juskui oleks väärastunud teod, tõekspidamised, väljaütlemised, petmised jms. mingil moel mõistetavad, et ei olda oma (ebaadekvaatses) eneseõisutustes üksi, et süüdi on hoopis keegi teine. Fantaseerime natuke - kui Tammjärv peaks valima kelle juures ta "laulaks nagu lapsuke" - kellele anda SUUR INTERVJUU, siis eelistab ta suure tõenäosusega ajakirjaniku, kes on oma varajasemate artiklitega näidanud kui "andunult" on ta n.ö. minu poolel. Tihti saab aga ära lollitatud lammas mõne aja pärast aru et pärast SUURT INTERVJUUD (pärast lühiajalist äralollitatud seisundis "laulmist") on ta veel suurem lammas kui enne. Kuulsusejanus ajakirjanik aga võtab oma (krestomaatilise) teosega oma noosi, võtab oma noosi (mille üle ka aastaid hiljem uhkelt vasturinda taguda) õnnetu ullikese arvelt. Niiet ärge Priit Pulleritsu liigselt kritiseerige kui ta oma artiklitega Tammjärve mõistab ja heroiseerib.

 
At 14:46, Anonymous Anonüümne said...

Ma ka aru ei saa, miks seda Mürsku pidevalt edasi saetakse?

 
At 14:47, Anonymous Anonüümne said...

krestomaatiline kommentaar. Aga loodame et kõik lõpeb häste.

 
At 13:13, Anonymous Anonüümne said...

See võib ju kellegile ebaõiglusena tunduda, et meie mehed-naised medaleid võitsid ja dopingu abiga, aga see oli vast ka ainuke võimalus neid võita. Ehk see ebaõiglus teiste suhtes oli paratamatu kaasaskäiv asi, mida polnud võimalik siis välistada, kahjuks ... Kui puid raiutakse, siis laastud lendavad.
Niikaua, kui dopinguga ja sama põhimõttega (mitte ainult juriidiliste nimekirjade põhjal)ainete-meetodite kasutamisega ülemaailmselt ka tegelikult ja reaalselt võidelda ei taheta, ongi see ainuke võimalus teatud aladel väikeriikidel ehk vaesetel medaleid võita. Karm aga ebaõiglane - nagu nii mõnigi ütleks, aga nii on ...
Seal kus spetsiifiliste meditsiini- ja spordifüsioloogia kaasaarvatud eksprimentaal teadustesse on võimalus panustada suuri ressursse jääb sellise antidopingu süsteemi juures ALATI eelis olla juriidilistest dopinguainete ja - meetodite nimekirjadest sammu, kui mitte kaks-kolm ees, võrreldes vaeste riikidega, kus selliseid võimalusi pole. Vaesed üritavad mingigi järjepeal püsimiseks teha juba 70-ndatest aastatest tuntud veredopingu varianti, kuna see on näiteks EPO kasutamisega tunduvalt raskemini tuvastatav. Kõvad tegijad ei kasuta juba ammu EPO-t, et mitte vahele jääda, vaid kasutavad näiteks ainete manustamist, mis kutsuvad organsimis esile EPO ületootmise ja need ained veel dopingainete nimekirjas ei ole. Vot see on ebaõiglane.

 
At 05:12, Blogger yanmaneee said...

supreme clothing
yeezy boost 350
off white clothing
kyrie shoes
canada goose
adidas tubular shadow
nike shoes
hogan outlet
nike shoes
hermes online shop

 

Postita kommentaar

<< Esileht