reede, märts 01, 2019

Pullerits: Süükoorem on suur, aga kas see tähendab, et peaksime minetama inimlikkuse?

Erinevalt poliitikutest, ühiskonnas palju väiksema rolliga tegelastest rääkimata, on üks mees, kes julgeb oma tegude eest ka vastutada – see on Karel Tammjärv. Tuli ja rääkis kõik kaamera ees ära, mis ta tegi ja mis juhtus. Erinevalt Andreas Veerpalust, kellel oleks ka asja kohta üht-teist öelda. Võtke või jätke, aga minu silmis teenis Tammjärv kogu sellest hullumeelsest loost hoolimata lugupidamise. Sest mõõtke kõike iseenda järgi, enne kui hakkate kedagi mutta tampima: kes teist oleks nii mehine, et julgeks tehtut samamoodi tunnistada, nagu Tammjärv?

Juba ainuüksi seetõttu, väidan siinkohal, väärib Tammjärv avalikkuse silmis väiksemat karistust ja hukkamõistu kui teised asjaosalised. Juba seepärast, et ta ei jooksnud peitu, oleks meist vääritu, kui hakkaksime teda ülekantud tähenduses avalikult kividega pilduma. Sest on vähe mehisemaid ja vapramaid akte, kui teada, et oled häbistanud iseennast, oma kaaslasi, tegelikult kogu rahvast, ning sellele vaatamata vaadata valusale tõele otse silma ja anda kõigest aru.

Seetõttu ei hakka ma Tammjärve mutta tampima. Ja kutsun üles ka teid käituma väärikalt. Sest lõppude lõpuks avaldas ta avalikult tehtu üle kahetsust. Ja kui me hakkame teda nüüd avalikult nahutama, nagu oleks ta saatnud toime midagi sellist, mis vääriks 10-15-aastast karistust, siis kuidas peaksime talitama nendega, kes on tõepoolest vägistanud ja tapnud? Nood peaksime siis ära lintšima. Just: ära lintšima. Kummalisel kombel me aga enamasti ei hooligi, mis nood kriminaalid on teinud – ega hooli sedasi ka ka nonde kriminaalide ohvritest.

Nagunii on Tammjärve süükoorem suur. Ebaproportsionaalselt suur. Las ma räägin teile ühe loo, mille rääkis mulle täna hommikul üks Eesti tuntud vastupidavusalade treener, kes on juhendanud ka suusatajaid.

Nimelt oli tal Soomes hea tuttav, haritud ja lugupeetud tegelane. Ta oli ka aateline inimene, Soome suur patrioot, kes pani oma lastele nimed Kirvesniemide perekonna järgi. 2001. aastal käis mu allikas Lahtis suusaalade MMil, kus Andrus Veerpalu võitis mäletatavasti 30 km klassikasõidu norralase Frode Estili ees kahe kümnendikuga kuldmedali. Rohkem aga mäletatakse Lahti MMi Soome suusakoondist tabanud ja raputanud dopinguskandaali järgi. Kuus Soome suusatajat andsid positiivse dopinguproovi.

Kui dopingujuhtumid päevavalgele tulid, rääkis mu allikas, andsid need tohutult valusa löögi teda võõrustanud, eespool kirjeldatud soomlasele. «Mees vajus täiesti ära, talle oli see nii suur häbi ja põnts,» kirjeldas mu allikas. Kui ta ära Tallinna sõitis, oli too soomlane talle hüvasti jättes öelnud: «Mul on nii häbi, et ma ei ela seda üle.»

Nii läkski. Paari järgmise aastaga kaotas ta kõik. Kaotas naise. Kaotas perekonna. Kaotas töö. Hakkas jooma. Ja lõpetas sotsiaalmajas, hooldekodus. Mis temast tänaseks on saanud, seda mu allikas ei tea.

Loodetavasti oskate te sellest loost oma järeldused teha.

Foto 1: Karel Tammjärv Seefeldi MMil sprindi kvalifikatsioonisõidus. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 2: Karel Tammjärv ja Andreas Veerpalu on pääsenud neljapäeva õhtul Austrias vabadusse. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 3: Team Haanja treener Anti Saarepuu Seefeldi MMil neljapäeva õhtul. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 4: Väidetavalt dopingupatustega seotud hotell Seefeldis. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 5: Karel Tammjärv Seefeldi MMil suusavahetusega sõidus. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix

127 Kommentaarid:

At 14:20, Anonymous Anonüümne said...

Alaver ja Andrus Veerpalu küll mingit kaastunnet ei vääri

 
At 14:27, Anonymous suusaunt said...

soomlaste näide teistpidi kinnitab ka seda, et kõik läheb mööda. Harri Kirvesniemi ja Matti Nykanen on ajaloo mälus ikka kõvad vennad

 
At 14:33, Anonymous Anonüümne said...

Väga puss ja beetaisane blogipostitus. Karel vääriks seda austust, kui ta oleks siis, kui alaver pakkuma tuli, avalikuks asja teinud. Nüüd on see lihtsalt olukorra nentimine ja leppimine ja psühholoogiliselt enam vähem vastu pidamine.
Praegu väärib ta lugupidamist vaid väiksel skaalal, kus ta on kõrvuti veerpaludega, alaveri ja teiste petturitega. Suures skaalas aga on tegu aga sama tasemega.
Kui ta vahele poleks jäänud, oleks ta petmisega jätkanud.
Ja vaid ta ema võib või isegi peaks siin mingit kaastunnet halastust leida.

 
At 14:33, Anonymous Anonüümne said...

Matti Nykanen ei olnud mingi dopingumees.

 
At 14:35, Anonymous Anonüümne said...

Mhmm…
Tammjärv kahetseb...
Millegi pärast ei usu, et kahetseb tarvitamist, tundub hoopis, et kahetseb vahelejäämist.
Ta ise ju pressikal ütles, et läks teadlikult sellele teele ja mõne aja pärast ei lasknud sellel mõttel ennast isegi häirida. Normaalne paadunud tarvitaja.

Kahju on hoopis teistest suusatajatest, keda häbistas ja kellelt ta sponsorite vaiba alt tõmbas ning treenerist, kes igal juhul saab kinga.

 
At 14:39, Anonymous Anonüümne said...

Matti oli topsi-mitte dopsimees.

 
At 14:40, Anonymous Anonüümne said...

Teeks ausamba, ülestunnistamise maailmameister ikkagi.

 
At 14:43, Blogger Priit Pullerits said...

Andkem nüüd Tammjärvele niigi palju armu, et ta ei oleks meil kogu aeg hambus. Tema tuli ja rääkis.

Kui tahate tuld anda, siis peaks sihtmärgid olema teised. Teate küll, kes. Eeskätt see mees, kes ära jooksis öösel või varahommikul. See on ebaaus, kui peksa saab see, kes julgeb süüd tunnistada, aga pääseb see, kes lihtsalt argpüksina oma papaga vehkat tegi.

 
At 14:49, Anonymous Anonüümne said...

Aga mida see Veerpalude jutt enam muudaks, asi niigi selge, parem on kui näole ei anna.

 
At 14:52, Anonymous Anonüümne said...

Mehed, aga mõelge ka seda, miks sellised suhteliselt tagasihoidlikud suusamehed dopingut panevad. See nagu viitaks asjaolule, et üleüldse mingisuguseski konkurentsis püsimiseks on vaja tarvitada...sest muidu ei läheks ju tarvitama enne kui küsimus on selles, kas oled väga hea või super hea. Ehk siis kõik teised nagunii ka teevad ja õnnetud lihtsalt jäävad vehele. Aga see on lihtsalt selline teooria, mis ma väga loodan, ei vasta tõele.

 
At 15:02, Anonymous Anonüümne said...

Kusjuures terve selle loo taustal, oli mul kogu aeg sitt tunne Mati Alaveri ja Andrus Veerpalu suhtes. Tundus suht kindel olema, et ka väike Veerpalu ja Tammjärv tegid pattu. Kui kõik tuli ilmsiks ja Tammjärv rääkis kõik ära, siis seda enam tekkis vastikustunne Alaver ja Andrus Veerpalu suhtes ja ka ta poja suhtes. Usun, et Tammjärv kannab karistuse ära ja saab edaspidigi suusaspordis Eestis abiks olla. Aga Veerpaludel ja Alaveril pole kohta siin eestimaa pinnal. Alaveril ei jäänud muud üle kui süüd tunnistada. Aga tunnistas vaid seda, et aastast 2016 tema seda soovitas. Täna on ju 99,9% kindel, et KÕIK Andruse kullad on ju tulnud dopinguga. Kui Mati Alaver ja Andrus tahavad inimväärsemat kohtlemist, siis rääkigu kogu lugu ära. Aga seni kuni nad seda ei tee, siis ei pea nende suhtes ka inimlik olema. Nad on põhjendamatult teinud sadadele tuhandetele inimestele liiga.

Tammjärv on tubli poiss tõesti, et kõik ära rääkis. Usun, et tulevikus talle nii palju ka näpuga ei näidata.

 
At 15:07, Anonymous Anonüümne said...

Priit, Tammjärv on hambus, sest sina tõid ta selle armuandmise jutuga püünele tagasi.
Oleks pidanud ta rahule jätma ja keskenduma just neile jooksus meestele - Andrus, Andreas ja Mati Karlovitš. Ootame uuriva ajakirjaniku postitust nendest ja siis anname tuld!

Aga veel on vastuseta mitu korda küsitu - miks sa sügisel soovisid Alaveri järsku tagasi suusatamise juurde, kuigi olid paar aastat ennem seda meest pikkalt tümitanud?

 
At 15:15, Anonymous Anonüümne said...

Priit oli lihtsalt rumal ja Mati Karlovitši lobast võlutud.

 
At 15:48, Anonymous Anonüümne said...

Priidul oli suusatajatega liiga palju kana kitkumisi. MA-ga, hiljutise postitusega palus lunastust. TMi korraldaja Indrek Kelguga oli ka jama, isegi TMil ei startinud Priit seepärast. Hiljem üritas ka Kelgult lepitust saada. Ehk siis Priit tundis, et on veits liiga teistele teinud. Seetõttu nüüd nii kaitsval positsioonil oligi. Emotsioonid said võitu. Seekordse juhtumi puhul erinevalt AV esimesest juhtumist, polnud ju lootustki, et midagi veel hästi minna saab. Oli ju faktide kogum ja muud loogikad ka. Priit üritas neid eirata. Aga anname andeks nagu ka Karel Tammjärvele. Ega sel Tammjärvel ju mingit karistust ei tulegi. Suusataja karjäär on nii või naa läbi. Ta tase on selline, et kahe aasta pärast kui üritaks tagasi tulla, siis ta ei leiaks kuskilt raha, et sellistele kohtadele sõita. Vanus ka selline. Eks Kareli karistus ongi see, et nüüd tuleb hakata inimestele silma vaatama. Kuna Karel tundub olema siiski süütundega inimene, erinevalt MA-st ja AV-st, siis ta elabki seda väga raskelt üle. Vast saab poiss hakkama.

Aga huvitav küsimus on see, mis võimalused on MA-l ja Veerpaludel tulevikus Eestis edasi elada ? Ma arvan, et neil oleks targem mõnda muusse riiki elama minna.

Aga MA on siiski tark mees nagu ka Tammjärv. MA oskab pakkuda soppi vaid sellele, kes koputama ei lähe. Ju siis varasemate vestluste kaudu MA sai aru, et AV-le ja Tammjärvele võib doppi pakkuda, aga Rehemaale ei paku. Kui ikka soov doppi pakkuda, eks enne saab ju eelnevaid suunavaid küsimusi ka esitada ja kui MA tunnetas, et mees on küps, siis pakkus võimaluse. Või mis?

 
At 15:48, Anonymous Anonüümne said...

MA käis enne videointervjuud juba rahulikult asitõendeid hävitamas. Igaks juhuks, äkki prokuratuur hakkab kunagi tulevikus asja uurima. Aga noh, tundub, et aigu om.

 
At 15:57, Anonymous Anonüümne said...

Aus ülestunnistus on meie kultuuriruumis suhteliselt haruldane nähtus, enamasti kohtame tõesti selliseid selle, kes pole teind ja pole näind (Savisaar, Autorollo, Vakra jpt.) Samas see ei tähenda, et me peaksime Tammjärvele kohe pika pai tegema ning medali andma.

 
At 16:09, Anonymous Anonüümne said...

Tammjärve puhul on dopingu tarvitamine arusaadav. Oled suure osa elust suusatamisele pühendanud, noorena ka lootustandvaid tulemusi näidanud, kuid nüüd kui vanus juba 30 täis tiksuma hakkab pole just eriti palju ette näidata. Eks siis käibki peast läbi mõte, miks areng tulemata on jäänud, äkki teised tarvitavad ja muud moodi ei saagi. Nagu teada siis ega vereülekannetega kuskil testides vahele jäädagi. Kui on suurem organisatsioon, kes maja siseselt asja aretada suudab pole dopinguküttidel kuskilt kinni hakata (kui keski just koputama ei lähe). Väiksemate riikide sportlased lähevad selliste härrade juurde, kes suuremale auditooriumile teenust vahendavad. Eks seal ole ka suurem vahelejäämis oht.

Pole juba pikemat aega päris puhtasse sporti uskunud. Suured organsiatsioonid on ennegi mingeid asju kinni mätsinud, et spordiala huve kaitsta. Paar teise järgu tegelast võib ju aeg ajalt näidispoomisele saata, aga kui peaks mõne suurema riigi koondisega tegu olema siis mõeldakse ikka enne korralikult, kas päästa enda ja spordiala nahk ning lasta süüdlased hoiatusega minema või asi avalikkuse ette tuua.

 
At 16:11, Anonymous Anonüümne said...

Mäletan, et AV dopingujuhtumi puhul oli mul kaks mõtet, kas tõesti oligi mingi arusaamatus ja juhtus asi kogemata ja ta pole väga süüdi. Piirnormide teemasse sai ka nii suhtuda, et tippspordis mängitaksegi piiri peal ja mitte pahatahtlikult ehk kogemata sai midagi liiga palju tarvitatud. Teine versioon oli mul see, et tegemist on räige pettusega. Mul oli arusaam, et kas ta on puhas või on ta kogu karjääri räige pätt olnud. Sellist arusaama mul toona polnud, et ainult nüüd Oslo MMil libastus.

Tänaseks on selge, et tegemist oli räige pettusega. Nüüd peaks Jaak Maele traati tõmbama ja uurima, kus nad omal ajal elasid. Eraldi või koos. Lauri Rannamaa tuleks üles otsida jne.

 
At 16:16, Anonymous Anonüümne said...

Aga nii palju peab AV kaitseks siiski ütlema, et kõva suusataja oli ta siiski, pojale ei aidanud isegi doping mitte ja ka Tammjärvele. Andrus pani isegi vanast peast eestikad kinni. Vaevalt et ta isegi eestikateks valmistudes doppi pani. See ei tasuks rahaliselt ära, aga krt seda teab. See suvi jooksis Andrus ju Võrumaa pikamaajooksusarjas ka ja kaotas seal suht napilt Ränkelile jms tippudele. Mu meelest mingi jooks võitis isegi Andreast. Eks see doping mõne % juurde annab. Kui te nüüd hästi meenutate AV kullasadu ja eriti Liberecis, siis mees tõusis ju just tiitlivõistlusteks hiilgavasse vormi. Jah, ta oli kõva ka muul ajal, aga tiitlivõistlustel oli ta kohe hiilgavas vormis. Eks ilma dopinguta oligi kõva ja dopinguga oli eriti kõva.

Kes usun, et AV tiitlivõidud tulid ilma veredopinguta?

 
At 16:21, Anonymous Anonüümne said...

Teatud vaatenurga alt vaadates, rehabiliteerisid Andreas Veerpalu ja Karel Tammjärv Andrus Veerpalu ja teised Eesti kuulsad medalisuusatajd. Nimelt tõestasid tänased tegijad, et veredoping ei paranda tippsportlase saavutusvõimet. Seega kui AV ja teised omal ajal ka verega sahekrdasid, siis võidu saamisel polnud sellest mingit tolku ;)

 
At 16:44, Anonymous Säinas, taluperemees ja eestlane said...

Loe ja mõtlen, et peale kõiki neid jamasid vajaks Eesti suusatamine hädasti värsket verd, sest mehed, kel omalajal võidupisik veres oli, on nüüd läinud.

 
At 16:45, Anonymous Anonüümne said...

Säinas äkki küsime Šmiguni tiimilt abi? Nemad ju tegid puhast sporti. Me ju usume Kristinat.

 
At 16:46, Anonymous Anonüümne said...

16:21 lihtne oled peast veidi?
Eesti suusatajate muster läbi aja on olnud kord paar aastas imevormi leidmine, vaid Šmigun olnud võimeline tipus olema.
Ka nüüd vahelejäänud Tammjärv ja tegelikult varasemast veel paar mittemedalisti on olnud samasugused, kellel on olnud imeline vormitimmimise võime aastas paariks korraks ideaalselt tippu ajastada.

Ülim lihtsameelsus on arvata, et vaid veredopinguga piirdutakse. Ainus, mida võib uskuda on see, et erinevalt varasemast ei julgeta / ei ole raha piisavas mahus kasvuhormooni või selle analooge kasutada, et saavutada baastase, millelt veredopinguga või epo mikrodoosidega top 10 sõita.

 
At 17:32, Blogger Andrus said...

Omalt poolt tunnustan Tammjärve ülestunnitust, kuna see oli julge tegu ning andis vastused paljudele spekulatsioonidele ja vaidlustele, mis on olnud õhus juba mitmed aastad. Kindlasti ei olnud tal lihtne seda teha, kuna minu arvates võib siin tuua isegi paralleeli sõduriga, kes keset lahingut poolt vahetab ning keerab püssitoru omade poole. Hoolimata sellest ei anna see talle mingit lunastust või andestust, kuna ta oli täielikult teadlik, millega tegeles. Tundub, et temast võibki kujuneda omalt poolt võtmeisik kogu selles loos ning oluliseks kujuneb see, mida ta veel võiks rääkida. Tänane pressikonverents andis ju selgelt mõista, et mees ei soovi kõigest ja kõigiks rääkida? Iga mees rääkigu iseenda eest -andis ta mõista.
Huvitav, mida sepitseb hetkel vastasleer (Alaver, Veerpalu jt), kes on kindlasti omavahel ühenduses, et leida versioon, mis oleks kõige leebem huvitatud avalikkuse jaoks. Kuna midagi mõistlikku pole nad seni veel suutnud välja mõelda, pakun neile oma abikäe, ehk versiooni, mis juhtus tegelikult. Peale suurt Veerpalu dopingujuhtumit langeb eesti suusatamine ebaõiglaselt suurde auku, kust ei paista enam väljapääsu. Kraanid keeratakse koomale ning noori talente, kes trennitegemise ja loomuliku ande poolest sarnaneks Veerpalu, Mae, Olle-ga, ei paista peale tulevat. Proovitakse noori ja vanu talente leida mõned aastad, kuid tulutult. Võibolla tehakse panus valedele meestele aga tulemusi ei paista, ja kõik veereb endiselt allamäge. Kuniks, kusagil 2016a suvel, turgatab Alaverile esimest korda elus pähe mõte, et kui ausalt ei küündi enam nende tulemusteni nagu oli meie sangaritel, siis tuleks proovida edu saavutada keelatud võtteid kasutades. Võrku langevad noored suusamehed Tammjärv ja Veerpalu... To be continued.

 
At 17:42, Anonymous Anonüümne said...

Olin löödud kui minu ammune iidol Kirvesniemi vahele jäi. See mida tunnen aga praegu kui kodulinna mehed sellise sigaduse on kokku keetnud, on kirjeldamatu. Mul on lausa piinlik homme Haanja maratoni starti minna, nii räpane on suusatamine hetkel. Siiani tuli pilk maha lüüa kui vestluskaaslane sai teada, et olen Otepäält, põhjuseks poliitikute susserdamine mis hullem kui Savisaar Tallinnas, nüüd on Otepää aga räpase spordi sünonüüm ka.

 
At 17:45, Anonymous Anonüümne said...

Mida Kirvesniemi tarvitas?

 
At 17:47, Anonymous Anonüümne said...

Ega meil ongi levinud, et kõik on lubatud ainult vahele ei tohi jääda.( Vakra lõputöö, maadevahetuste susser vusser jne) Muuseas Karel ütles pressikal, et tegi seda eesti suusatamise parema tuleviku nimel. Et neil, kes peale teda koondisse pääsevad, oleks lihtsam.
Vahi märtrit. Mõnes mõttes on Karel aga ka tagajärg, meie haige spordi rahastamissüsteemi tõttu. Kõigepealt tuleb saada maailmameistriks alles siis saad ehk mingi stabiilse toetusraha.
Veerpalu Andrus on lihtsalt tuim vend keda huvitab ainult raha, muu on suva. See Otepääl pesitsev ringkaitse ajab lihtsalt öökima.

T

 
At 17:48, Anonymous Anonüümne said...

Parem ära jätka. Ei usu keegi seda muinasjuttu.
Kasvuhormoon oli poistel sees juba 2002 lake placidis. Kui Youtuubis video kokkuvõte alles, siis vaadake. Andrus sõidab viimast tõusu naeratus näol. Jaak sõidab võistluse teise poole kõigi norrakate rootslaste sakslaste vastu 20-50 sekundit kiiremini. Hilisemad Veerpalu võidud tulid suure ülekaaluga, julgelt pool minutit edu järgnevate ees. 15km võistlus kestab 36-40min on see korralik edumaa. Kust see tuli? Kui konkurendidki midagi tarvitasid. Jaak "treenis" samuti alpimajas, mis oleks põhjenduseks järgnevatele võitudele. Ning Alaveri kiitlemine meedias kuidas Eestis tuntakse suures spordis võitmise trikke. Poleks pidanud suurustama.
Juba enne saatuslikku 2011 aastat ilmus väljamaa meedias artikkel Pentagoni spordikeskuse apteegist, vihjeid eestlaste dopingust oli tv-s. See oleks pidanud tegema ettevaatlikuks ning Veerpalu enne 2011 loobuma. Võibolla oleks siis Mae kinni jäänud, sest test kaudseks HGH tõestamiseks oli valmis.
M.T.

 
At 17:52, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav kas Tammjärv ning Veerpalu juunior usuvad, et Andrus tegi oma parimad tulemused puhtalt. Seda küsimust pole neilt vist veel küsitud ning see paneks vastaja päris korralikku kahvlisse. Jaatav vastus ei kõlaks üldse usutavalt ning eitav vastus... oleks ikka täitsa pekkis.

 
At 17:58, Anonymous Anonüümne said...

Kirvesniemi kasutas Hemohes-i

 
At 18:06, Anonymous Anonüümne said...

17:52 Ajakirjanikud on lihtsalt lollid, et jätsid pressikal selle tüviküsimuse küsimata. Paremat võimalust siira vastuse jaoks enam ei avane.

 
At 18:08, Blogger Priit Pullerits said...

Sellega nõus, et too pressikas Austrias oli parim ja ainus võimalus saada siiraid vastuseid.

 
At 18:10, Anonymous Anonüümne said...

Noh eks nüüd hakkab Pilv jälle vaidlustama, et mis on verega manipuleerimine ja mis mitte.

T

 
At 18:11, Anonymous Anonüümne said...

Hemohes vms

 
At 18:16, Anonymous Anonüümne said...

Mina mõtlen nii, et AV soovitas oma enda pojale dopingut...mis vôib põhjustada insulti, infarkti, sa võid saada kellegi teise vere, seal vbla mingid haigused. Ise teed ebdale ülekandeid s.t põletikuoht ja kõik... Su oma isa soovitab seda. Oma lapsele. Et olla 67da koha asemel 57s. Ma ohkan.

 
At 18:19, Anonymous Anonüümne said...

18:06 vastus sellele küsimusele poleks midagi eriti lahendanud. Pealegi oleks sõltunud vastajast. Täna ei, homme jaa.

AV vastaseks oli norra paremik. Väga tõenäoline et nad timmisid oma koondisemehi, noh lubatud piirides näiteks. Meie jaoks kättesaamatu aastatepikkune kogemus ja know-how. Siis tuleb AV, kes võidab neid kindlalt, ning õigetel päevadel. Nende poolt vaadates ikka väga kahtlane.

Meie poolne argument et AV oli kunn ja valmistus rahus, samal ajal kui norskid pidid närvilisi katsevõistlusi läbima.

Vastase poole argument on Otepää kui nsvl suusatajate treeningbaas. Kust Eesti oma tippsuusatamise know-how võttis? Siin keegi eespool kirjutas vene naistest kes kõik kullad kindlalt koju tõid. Jne jne....

 
At 18:19, Anonymous Anonüümne said...

Nüüd peab Priit meile ju appi tulema, me oleme ju kõik siin spordisõbrad ja ka suusatamisesõbrad. Meile läheb korda see, et saame omadele kaasa elada. Nüüd tuleb Priidul mingi artikkel kokku vorpida, kus annab rahvale ja sponsoritele märku, et sport peab jääma ja peab edasi elama. Praegu on ju kõik sponsorid kadumas.

Samas on mul just usku puhtamasse sporti. Võimalik, et tänu sellele juhtumile on vähemalt lähitulevikus Eestis sport palju puhtam. Tammjärv ju ütles kuidas kõik käis ja arst kinnitas, et vahelejäämis ohtu pole - ometi. Kui noorsportlased seda lugu nüüd jälgisid ja on sellest teadlikud, siis isiklikult mina täna küll ei julgeks sellele libedale teele minna. Kui eile oleks veel näiteks kahe vahel olnud, kas minna seda rada või ei, siis täna ma olen kindel, et paljud Eesti noored ja ka veits vanemad sportlased ei julgeks tänu sellele juhtumile seda teed ette võtta.

Tammjärv rääkis isegi sellised lood ära, et sama päeva hommikul panid õige veri sisse, edaspidi seda enam ilmselt kuskil teha ei saa. Sest ilmselt kõiki MK tasemel sportlasi hakatakse võistluste eel pingsamalt jälgima. Usun, et vähemalt Eesti spordi tegi see lugu küll puhtamaks. Suusaliit peaks nüüd kindlasti toetama Ränkelit ja Kilpi edasi, mis sest, et neil pole nüüd nii palju tulemusi, aga päris ära tappa ka sporti ei saa. Seda tuleb võtta kui õppetundi.

Priit peabki sponsoritele selgeks tegema, et nüüd enam Eestis ei juleta nii kergelt doppi võtta kui eile. Selge, et kõikidel praegu mast maas. Aga krt, mõne venna idiootsusest ei saa ju terve sport kannatada.

Tammjärv ise on nüüd suur ohver, aga äkki pikemas perspektiivis tegi ta Eesti spordile head?

Kes julgeks noorsportlastest veredopingut nüüd kasutama hakata?

 
At 18:29, Anonymous Anonüümne said...

Ei sünni meil kotkaid ja mehi kes otse voodist vanade karhu naelikutega 1.56 panevad.
Meilt on ju treenerid ja noored norras elamas ja õppimas käinud. Ei tule ei ole enne kui sobiv geenikombinatsioon leitud. Ei pannud Mae oma kõrge Hgb näidu pealt medaleid. Palju tähtsam on max võlas töötamise võime, millest keegi ei kõssanud.

 
At 18:38, Anonymous Anonüümne said...

Nalja pakkus ka küsimus sponsorlepingutes sisalduva dopingu tarvitamist keelava klausi olemasolu. Tammjärv ütles, et mõnes lepingus on see isegi sees. Järelikult enamikus ei ole. :)
Märgiline on, et Tammjärv ütles Alaverile hommikul, et ta kavatseb kõik ära rääkida. Võib eeldada, et esialgne kokkulepe vahelejäämise korral oli teistsugune.? Alaver nagu me kõik näeme hakkab jälle salgama. Ta olevat ainult vahendanud telefoninumbrit. Mis on tema elu suurim viga. See mees ei saa aru, et elu suurim viga on teadmine, et üks meie koondise mees tarvitab keelatud võtteid ning lasta sellel rahus edasi toimuda. Mäletan ühte dokfilmi kunagisest Andruse ja Jaagu treenimisest suvisel ajal. Alaver oli mäe otsas ning mõõtis kõigil laktaati kotrolltreeningu ajal ja targutas seal midagi. Eks need kontrolltreeningud ka ikka selleks, et võrrelda enne dopsi ja pärast dopsi tulemust.

T
T

 
At 18:44, Anonymous Anonüümne said...

Aga Padrele peab andeks andma. Tubli rahvuslik mees kaitseb ikka omasid, olgu nad või sada süüdi. Homme paneme kaevikus seljad kokku ikka Mati Jaak Peeter ja Priit. Ei pane ju Jürgeni ja Diitrichiga, ega Arnauxiga.

Kes toetab?

 
At 18:50, Anonymous Anonüümne said...

Eks paljudel spordimeestel napib vastustunnet, see on seotud otsustamise võimaluse puudujäägiga. Tehakse silmad rähnas trenni, oma peaga mõtlemata, justkui aju areng seiskub, füüsise kõrval.

 
At 19:15, Anonymous Anonüümne said...

Mina toetan

 
At 19:21, Anonymous MargusM said...

..ja võibki olla et nn "aju areng seiskub" kui koguaeg täiskoormusega trenni teha siis aju jaoks enam eriti palju verd ei jää.
Tamjärvele küll tunnustus rääkimise ja Anti kõrvale jäämise eest kuid see ei peaks mingilgi moel karistust leevendama.
Mind hakkab hoopis rohkem huvitama et kes Andrease lõksu püüdis? Kas Alaver keelitas kõrvalt ära ja AV sai hiljem teada või oli nn. isalt pojale kogemuste tutvustamine ja jagamine. Kuigi arvatavasti on mõlemal juhul peamees MA, sest sedasorti vajalikku nahhaalsust ei paista AV-l olema..

 
At 19:32, Anonymous Anonüümne said...

Tegelikult on MA siiski väga tark mees ja Andrus Veerpalu siiski üliandekas, mõlemad ka ülimalt töökad. Ilmselt saanuks Andrus medaleid ilma dopinguta ka. Kokkuvõttes olidki nad andekad ja töökad, targad, kahjuks ka parajalt tõprad. Muidu ilmselt olnukski liiga hea et tõsi olla. Aga peaarhidekt on kindlasti Alaver. Andrus poleks ka eluski doppi pannud, kui poleks Alaveri. Teades Alaveri veenmisoskust omal ajal sponsoritega ja tema intervjuusi, siis see on tema tugevaim külg. Ilmselt oskas ta tugeva psühholoogina pakkuda dopingut ka just õigetele meestele. Kahjuks osutusid Veerpalud ja Tammjärv liiga nõrkadeks isiksusteks. Aga olen päris veendunud, et kõige taga on Mati Alaver.

 
At 19:33, Anonymous Anonüümne said...

Uurivale ajakirjandusele on tänasel päeval antud küll kuldne võimalus. Kui veel 2011 oli praktiliselt võimatu ringkaitsest läbi murda siis nüüd on vähemalt üks mees, kes on nõus rääkima. Tuleb vaid osata küsida õigeid küsimusi.

 
At 19:36, Anonymous Anonüümne said...

Just just. Mati on sõbrustas juba Aadu ja Jossiga. Õudne!

 
At 19:38, Anonymous Anonüümne said...

Spordi, kui moodsa meelelahutuse eesmärk on eelkõige pakkuda draamat. Seefeldi MM’i pole jõudnud eriti jälgida, küll aga nautisin jäärelvaatamisest ühe Ruumeenia suusataja seiklusi, kellel keset sõitu mõlemad suusad jalast tulid; samuti oli tore kaasa elada finišisirgel istuli käinud Liibanoni naissuustajale (klikkisin sellel uudisel Postimehes lausa kaks korda). Kohe meenub ka üks paari nädala tagune laskesuustaja, kes kukkumisel püssi murdis. Vägev spektaakel, kuigi natuke kurb ka! Kes tookord võitis - pole aimugi, tõesti ei mäleta.

Või näiteks jalgpall. Pole hajameelse võhikuna aimugi, kes triumfeeris viimased tiitlivõistlused (kurat teab, millal need üldse olid?), küll aga mäletan super-selgelt, kuidas Saksamaa millalgi aastaid tagasi Brasiiliale 9:0 säru tegi - nagu oleks see matš olnud eile.

Võitmine, olgem ausad, on väga sagedane ja väga igav.

Kriteeriumi “draama” järgi on meie poisid ikkagi teinud elu etteaste. Näha täiskasvanud mehi nutmas, tervet trobikonda teisi täiskasvanud mehi pimedas ja võõral maarl mikrofonide ja kaameratega öös jooksmas, saada teada, kui uhke autoga sõidab tegelikult Mati Alaver, näha terveid töökollektiive kohvinurgas pead vangutamas, itkumas, lõõpimas (s.h. ka täiesti spordikaugeid inimesi) - tõpoolest, pole paha tulemus.

Andreas Veerpalu, minu silmas ei ole sa sugugi viimane - ehk isegi lausa esimene!

Alaverisse olen ma alati uskunud, küpsemiseks oli ainult aega vaja!

Andrus, vana rebane - never fails to impress! Müts maha!

Ei, töö on olnud korralik, meelelahutus on olnud maailmaklassist. Hakka või sponsoriks.

 
At 19:41, Anonymous Anonüümne said...

Martinson ütles, et soomlastel läks pärast skandaali ca 12 aastat medali saamiseni. PP on siis 66. Kuidas sinnamaani, kas paneme blogi kinni või vahetame veebiaadressi? Praegu on suusatamisest rääkimine suur häbi. Haanjasse minek on ausa spordi reetmine. Kristina valimine aga lausa ajukooma sattumise deklareerimine. Või olen millegagi eksinud? Täna tuleks likvideerida meediast spordi rubriigid. Riigikogu peab võtma vastu seaduse, et spordi promo on keelatud kuna ohustab tervist ja hävitab ressursse. Spordile peab kehtestama samasugused piirangud nagu alkoholile ja nikotiinitoodetele.

 
At 19:47, Anonymous Anonüümne said...

Olen samal arvamusel. Ilma Mati Andruse ja paljude teisteta oleks suusatamine nagu võrkpall. Hõõruvad seal midagi aga tulemust ja draamat pole. Nüüd aga tasemel meelelahutus.
Suur tänu härra Pulleritsule vahendamast ja kaasa löömast.

 
At 20:00, Blogger Priit Pullerits said...

Just, 19:47, te vaid vaadake, millele me siin suusablogis oleme saanud kaasa elama - milline draama, milline kangelaste langemine - kõvem kui Vana-Kreeka tragöödia.

 
At 20:17, Anonymous Anonüümne said...

Kas need päevad on Eesti spordiajaloo suurimad? Mulle tundub, et just nii on. Ükski OMi kuld pole nii palju kajastust saanud, kui seekordne dopingujuhtum.

 
At 20:32, Anonymous Anonüümne said...

Ajakirjanikud võiks 2000ndate "kehvemad" koondislased, keda parastati nõrk olemise eest, nagu näiteks Narusk, Aasmäe, Raudsepp jt, ette võtta, kas või anonüümsust pakkudes ja uurida, kuidas tollel ajal koonislaste majutuste jagamine ja protseduurid käisid.

Aga üldiselt see juhtum ei tapa Eesti suusatamist, lumeta talved tapavad.


 
At 20:36, Anonymous Anonüümne said...

No Alaver hakkas majandama juba 90-ndate alguses. KÕIK koondislased tuleks läbi küsida. Pole reaalne, et Tammjärv ja Veerpalu ainsad olid. Tänases Ringvaates ütles Jaan Martinson, et Alaveril olid omad lemmikud, jh, Veerpalu oli ja Tammjärve on ta juba algusest peale kiitnud hoolimata sellest et võrreldes Andrusega tal pole midagi. Rehemaa ei olnud Alaveri lemmik näiteks. Ajakirjanikud võiks nüüd appi tulla, kes veel võis aegade jooksul Alaveri lemmik olla?

 
At 20:37, Anonymous Anonüümne said...

Ette tuleb võtta Erki Jallai. See õib isegi rääkida kui raha pakkuda.

T

 
At 20:43, Anonymous Anonüümne said...

Võtke kõik tähtsate võistluste tulemused, mh Otepää MK, ette see on täpselt see käekiri, mille järgi võib veredopingut aimata.
Kui ikka muul ajal kuskil taga kolistatakse ja siis tähtsaks päevaks, näiteks 15 km klassikaks või sponsoritele tähtsaks etapiks oluline tõus tehakse, siis võib küllaltki kindel olla, et asi on kahtlane.

 
At 20:49, Anonymous Anonüümne said...

Hgh d proovisid kindlasti laiem ring kui Andrus ja Jaak. Vahele ei jäädud enne kui 2011 kevadtalv, mil testimeetod valmis sai. Nii et oli väga vin vin situatsioon.
Hgh st tuli loobuda. Võeti siis vana verelisamine kasutusele. Miks ei saanud seda Eestis ja oma tiimiga korraldada?
Saksas Itaalias seal juba ammu silm teatud spordidoktoritele peale pandud, vahele jäämine oli aja küsimus.

 
At 21:13, Anonymous Anonüümne said...

Martinson mökitab delfis. Kõva õiguse nõudja tuli välja. Alaver ja AV tema ees küll aru andma ei peaks.

Noh targad, kuidas juriidika ütleb? Praeguse hetkega pole mehed midagi valesti teinud.

 
At 21:48, Anonymous Anonüümne said...

Padre on kaval rebane, teab, et mida vähem rääkida, seda parem tulemus. Kas siis semud pole briifinud?

 
At 22:24, Anonymous Anonüümne said...

Parastamine.
Kuidas lastis küll Priit ennast pärast 2016 aasta jama Alaverist ära lollitada ja mees veel see talv valjuhäälselt Alaveri koondise ette otsa nõudis? Mis juhtus analüüsiva mõistusega? Ka otimist kahtles selleks hetkeks et Veerpalude suurtulemustel on paha mekk juures.
See asi siis nüüd aetud.

Karel on tubli, jättis dopinguga vahelejäänud sportlase (kõik ratturid kes vahele jäänud) õpikust ühe peatüki vahele. Eitamis faasi. Põhjuste leidmise faasi ( a la Johaug ja huulemääre, Armstong ja tagumike määrde, Contador ja roiskunud liha). Vaid läks kiire ületunnistusele faasile, lootes seal infot andes vastu saada kiire ja kergema karistuse. Pisut kahtlen kas Karelil on tahtmist tagasi tulla.
Dopingukasutajaid koheldakse kui kuritegelasi. Hea töö (meediakuvand), aga pisut arusaamatu. Nagu öeldakse et ainult loll jääb vahele. Sellest johtuvalt olen pessimistlik et üldine seis oleks kuidagi parem.
Paljud küsivad et miks Veerpalu. Milleks talle doping 40-60. kohtadel madistamiseks. Andrease puhul tegu täiusliku vanusega ja näitega. Noorteklassist meestesse siirdunud. Paar aastat lastakse olla. Siis märkab noor ise et olukord on halb, kui mitte lootusetu ja sirutabki käe abi järele. Tunnistan et ma ka ise teeks vist nii. Poistel ei vedanud , kukkusid planeeritud operatsiooni otsa.

Huu

 
At 22:28, Anonymous Anonüümne said...

mul on hea meel,et üks mees saab täna öösel kolme aasta jooksul esimest korda rahulikult magada...ses osas respect
kah priit

 
At 22:31, Anonymous Anonüümne said...

Kiku oli inteka ajal eufoorilises šokis. Kas neil käib mingi sotsvõistlus, et kes esimesena kinni püütakse? Selles valguses jäetakse Karel isolatsiooni. Meid huvitab aga, et miks ta konksu otsast ise ära ei tulnud. Kas teda mõjutati? Millega? Miks Kiku rõõmustab?

 
At 22:38, Blogger Priit Pullerits said...

Tegelikult, mida me ootame ja vajame, on see, et lõpuks tuleks üks mees ja räägiks, kuidas rahvusvahelises spordis need asjad tegelikult käivad - et kõik panevad rohkem või vähem dopingut. Ainult võimalused on erinevad, meetodid on erinevad, abilised on erinevad. Aga ma usun millegipärast, et ka suur osa neist välismaalastest, kes nüüd meid tümitavad ja hukka mõistavad, on ise olnud kunagi kas või korra patused. Seega, kui vaid leiduks mees, kes teaks ja ütleks, et must mäng käib igal pool, ainult et paraku kukkusid nüüd meie poisid sisse ja venelased kukkusid sisse seepärast, et nad läksid ülbeks ja räpakaks ja et neid lihtsalt mitte keegi ei armasta - vaat siis saaks ehk õhu korraks puhtamaks. Aga kes on see naiivne, kes usub, et Seefeldis on mitusada sportlast ja ainult kaks eestlast, kaks austerlast ja üks venelane Kasahhist kasutasid dopingut? Mõelge peaga, kui suur on see tõenäosus, et kõik teised on puhtad ja õiged!

 
At 22:41, Anonymous Sotside toetaja said...

Minu arust ei peaks Kiku üldse sõna võtma, sest tema pääses oma nn halvast analüütilisest leiust vaid seetõttu, et teda ei kutsutud proovipurki avama. Aga ega leid jäi sellegipoolest halvaks analüütiliseks. Ja kuulake Postimehes Vilja Kiisleri hiljutist intervjuud temaga, kuidas ta Kiku oma küsimustega nii kaitseseisundisse ajas, et kohe oli aetud. No ei kõlanud Kristina usutavalt. Seetõttu pidagu parem mokk maas.

 
At 22:57, Anonymous Anonüümne said...

Kas see, et teised ka tõenäoliselt patustavad peaks õigustama meie patte? Mõistetav oleks kui mehed ka räägiksid, et tulemuse saavutamiseks kasutavad kõiki võimalusi ning ei nutaks kui vahele jäänud on. Aga nutavad. Kui Olümpiakomitee liige Tartus Priit Pulleritsu nimelise ovaali ääres annab intervjuu kus tunnistab, et teadis koondise liikmete dopingu tarvitamisest ning enne MM- i kuulutab, et Veerpalust saab peatselt koondise peatreener, siis kuhu me oleme jõudnud? Mehed kas keegi teeb nalja vä? Või on ovaali ääres Suusahullude hooldemajake ka tegelikult sama, mis Seefeldi "juuksurisalong"? Kas on nii Priit? Kui Veerpalu kohe rääkima ei hakka tuleks spordimuuseumis inventuur teha ning ma ei tea võibolla Salumäe vana jalgratas ainult alles jätta.

T

 
At 23:29, Anonymous Anonüümne said...

Või ainult kodarad, kimpu pandud mäkaiveri teibiga ja leti peale jäetud, kes tahab, las vaatab ja teeb selfit sellega, piletit ka pole. Lapsed tehke sporti. Miks?
AV peaks kiirelt Lance’i käest uurima, mis praegune Uber on.

 
At 23:48, Anonymous Anonüümne said...

Hea päev Eesti spordile.
Nüüd vaja Bernadski nimekiri uues valguses läbi käia ja plats vanakooli treeneritest puhtaks teha.
Uus põhi ehitada.
Spordimeditsiin uuesti üles ehitada (jah, ka see).

Peale tänast võivad Eesti sporti toetada ka need, kes seda varem priviligeeritud konjunkturistide pärusmaaks pidasid.

Saab puhtamaks. Saab paremaks. On kaotatud aastaid, aga need saab tagasi.
Valedega püsivalt tipptulemusi ei saa teha. Ka see on selgeks saanud.

Parem oleks kui see Pandora laegas tühjaks kummutataks. Eks paistab. Palju on veel peidus. Mitmed alad, treenerid, sportlased. Praegu on aeg rääkida ning vihjeid anda. Küll uurijad kontrollivad. Ka üles tunnistada. Sest hetkel saadakse sellest aru.

KT teenis austuse autu asjaga. Absurdiolukord, aga nii on.

 
At 00:04, Anonymous Anonüümne said...


Vaadake Smiguni intekat Vilja Kiislerile ja siis vaadake Saarepuu viimaseid intekaid - näete erinevusi. Viimane on siiras ja avameelne, räägib, mis teab - teine pähe õpitud piiridega keerutaja a'la ärge rohkem küsige. Väga tore, kui üks selline keerutaja valitud saaks, Padre saab hakata tõde taga ajama samamoodi nagu Kümmel Kallast ja VEB'i raha.

 
At 01:30, Anonymous Anonüümne said...

Ka Alaver oli kunagi kõigile Padre...

T

 
At 07:14, Anonymous Anonüümne said...

00:04
Üks uudishimulik mees sai 1996. aastal 3 TT kuuli ja suri.
Teine kukkus 4 aastat tagasi 3 korruse trepist alla ja ka suri.
PP on sportides kukkunud juba küllalt. Ta peaks end hoidma.

 
At 08:29, Anonymous Anonüümne said...

Off topic.

24.02 õhtul oli K12 20:30 film "Programm". Film sellest kuidas Lance rattakarjääri ajal elas ja oma asju korraldas.
Kes pole veel näinud, siis see üpris hea film spordist.

 
At 09:28, Anonymous Anonüümne said...

Suusablog pole koht kus oma olematut loogikat demonstreerida. Mitte hea film spordist, vaid hea film kuidas lääns dopingut kasutas. Oluline vahe.

 
At 09:40, Anonymous Anonüümne said...

Tipp-bridžimängija jäi dopinguga vahele: https://1010wcsi.com/fox-sports/top-ranked-bridge-player-suspended-for-doping-on-synthetic-testosterone-female-fertility-drug/

 
At 10:25, Anonymous Anonüümne said...

Tänan 09:28 asjaliku kommentaari eest. Minu viimane lause oma kommentaaris ei olnud tõesti hea. Loodan,et kedagi liigselt ei eksitanud.
Nõustun teie hinnanguga filmile 100%.

 
At 10:33, Anonymous Anonüümne said...

Mina tegin hommikul esimese asjana suusablogi lahti. Loodan ka, et kedagi liigselt ei eksitanud, väga vabandan.

 
At 10:43, Anonymous Anonüümne said...

Alaver oli kunagi ka Padre. Jah oli tõesti. Kuid Padre on eluaegne tiitel, once Padre always Padre. Nii et Alaver on ka täna Padre, tõsi mitte nii suur Padre kui meie Padre. Head hommikut kõigile kes esimese asjana suusablogi tudeerivad.

 
At 11:00, Anonymous Anonüümne said...

Kogu selle kammaiaa küsimus oli selles, et valitses pime usk neisse

 
At 11:26, Anonymous Anonüümne said...

Mina näiteks ei pane suusablogi ööseks kinni. Kui hommikul ärkan, siis ma ei peagi suusablogi lahti tegema, sest see on juba lahti. Ilus, mis? Soovitan teilegi.

 
At 12:12, Anonymous Anonüümne said...

Mis raha eest käisid meie poisid süsti saamas? Saksa dohtor pole odav lõbu.

 
At 12:39, Anonymous Anonüümne said...

Merko rahad. Annus loobus nüüd sponsorlusest.

 
At 12:54, Anonymous Anonüümne said...

Kas ikka on. Miks mitte kasahhide abi?

 
At 14:05, Anonymous Anonüümne said...

Suusablogi ja Priit Padre Pullerits on meie reliikvia, paleus ja ajastu südametunnistus. Kas keegi julgeb vastu vaielda?

 
At 14:34, Anonymous Anonüümne said...

Loen rõõmuga, et PP nime Haanjas lõpetajate seas ei ole. Respect. Nulltolerants Haanjale.

 
At 14:36, Anonymous Anonüümne said...

Mina ei julge.

 
At 14:43, Anonymous Anonüümne said...

Meie kunn Priit Padre Pullerits pani sellise litaka et kogu sots ja muu meedia kõliseb. Võibolla isegi enese teadmata. Aga palju õnne igal juhul.

https://uueduudised.ee/uudis/eesti/rahvusriigi-vaenajate-sotside-kiun-naitab-et-priit-pullerits-tabas-kumnesse/

 
At 14:52, Anonymous Anonüümne said...

Täna on uhke Priit Padre blogi lugeja olla. Semuks ei julge ennast nimetada. Keskmine kiirus ratta seljas on 18km/h.

 
At 14:59, Anonymous Anonüümne said...

Ise töötan üles ja ise hävitan enda valedele loodud maine ja vanaduspäevad veedan põlatud üksiku hundina, järjest rohkem on Alaveri ja Savisaare vahel sarnasusi.

 
At 15:02, Anonymous Anonüümne said...

Padret olla täna omanimelisel ovaalil liibuv kostüüm seljas liuglemas nähtud.

 
At 15:21, Anonymous Anonüümne said...

"Skandaali anatoomia: suur bluff Suusaliidus"

Meeldetuletamiseks 2011 luga täna hea üle lugeda.
Loodan, et tänaste valede kohta saab varsti värvikamat lugu lugeda.

 
At 16:05, Anonymous Anonüümne said...

Noored kaunid pereväärtuste eest seisvad EKRE naised jagavad oma FB seintel PP eilset Postimehe litakat. Näete siis sitakotid, Padre on üleriiklik kunn. Kui juba naised aktsepteerivad, siis pole meestel ka muud võimalust kui järgi lohiseda.

 
At 16:13, Anonymous Anonüümne said...

Njahh
Vedehin-Nikolajev, mis neid ühendab.
Kellele veeti EPOt.
Miks kergejõustiku alaliit seda lugu eriti avalikult ei käsitle.

Kas midagi on avamata?

 
At 16:45, Anonymous Anonüümne said...

See on ülikõva sõna kui pääsed EKRE naiste siseringi. Magus elu karanteeritud. Kadestan Padret täiega.

 
At 17:39, Anonymous Anonüümne said...

Me kõik kadestame Padret. Täiega.

 
At 19:21, Anonymous APriit said...

Harri Kirvesniemi
Nykyään Kirvesniemi toimii Kiteellä suksia valmistavan KSF Sportin toimitusjohtajana

 
At 19:46, Anonymous Karvajalg Harku Vallast said...

Mina arvan, et see ka õige mehe tegu polnud, et Tammjärv Mati tanki pani. Ise vanad kamraadid ja kohe kitse panema. Õige mees ikka niimodii ei tee. Pani vabatahtlikult topingut ja tahtis eelist teiste koondisekaaslaste ees. Nüüd on põhi süü Matil ja Veerpalul, kui õhutajatel. Ise oleks võinud ikka endale selgeks teha, mis sitarahe vahele jäämisega kaasneb. Mees sai ju ise ka MM-l aru, et teda jälgiti ja pildistati aga ikka oli vaja purakat saada. Ega ma topingu tarvitamist ei õigusta aga kitse pole ka ilus panna. Norrakatel nüüd nägu nalja täis ja parastavad. Kuradi amatöörid ma ütlen.

 
At 20:39, Anonymous Anonüümne said...

19:46 õigust räägid mees. Padret ei panda tanki.

 
At 20:47, Anonymous Anonüümne said...

Kuule Karvajalg, mõtle nüüd hästi järgi, kes kelle tanki pani? Oleks Karel omal ajal Keemia Mati kukele saatnud, oleks olnud sõna sõna vastu ja noore mehe karjääril kriips peal. Ega Eesti suusatamises Matile vastu vaielda ei tohtinud. Nüüd aga peab tema üksi vastutust kandma, kuigi ta on ju Alaveri-Veerpalu süsteemi ohver. Tõe rääkimine oli ikkagi ainuõige väljapääs, kogu afääri arhitekti koht on aga...

 
At 20:51, Anonymous Anonüümne said...

Mina soovitan lugeda alustuseks Kangerti postitust.

https://www.facebook.com/tanel.kangert/posts/2262968193768864

mees ei ava naljalt suud, kui avab on arukat, ratsionaalset juttu tore kuulata. Ilusti selgitab ära Tammjärve motiivid.
Miks peaks Alavaeri ja Veerpalu "Topingu" sigatsemis jätkuvalt tolereerima? Las "treenivad" veel ühe põlvkonna? Mees kes ei pannud kätt ette omaenda poja lollustele. Aitab neist sigatsemistest küll. Mis krdi reetmine?!
Kes on teist ükskikongis uurimise all olnud, kui dopinguga vahele just jäänud? Need politseinikud seal tunnevad oma tööd.

Soovitan lugeda Willi Wouti raamatut. Kuidas ta nelja päevaga kongides murti ja kõik ette laulis. See oli see mees kes Prantsuse piiril 1998 Festina meeskonna liikmena dopinguhunnikuga vahele jäi.

Marru ajavad ka tatti pritsivad ja seletusi nõudvad ajakirjanikud (a la Martinson). Ma saan aru et südamega asja kallal aga no kurat, rahune maha mees.

Praeguses komejandis on Tammjärv väärikalt käitunud. Kõike rohkem on kahju naiivsest Saarepuust.

Huu

 
At 21:14, Anonymous Anonüümne said...

Kerime aega nädal tagasi. Võtame välja patukotid ja näeme, et puhtad metoodikad ei toimi. Lapsi on aga tulemusi mitte. Nüüd jääb küsimus Matile. Kas eestlased ongi kehvemad kui naabrid. Või on teistel kasutusel teised nipid?

 
At 21:22, Anonymous Anonüümne said...

Häbenege kes Haanjas (maraton, mitte team) ei käinud - imeilus loodus, ülihea rada, ideaalne punkt sellele maratoniaastale.

 
At 21:49, Anonymous Anonüümne said...

Ei saanud tulla, häbi on nii suur. Looduse asemel sai pudeli põhja vaadatud...

 
At 22:15, Blogger Priit Pullerits said...

Lugege mu intervjuud Linnar Priimäega. Priimägi on super!

https://arvamus.postimees.ee/6535338/linnar-priimagi-sotsiaaldemokraadid-on-omad-joped

 
At 22:30, Anonymous Karvajalg Harku Vallast said...

Kaks sõpra lähevad reisile. Sõber1 kohtub baaris ilusate Puerto Rico tüdrukutega. Mõlemal ilusad sadulad ja prinkis tissid no täis pauk. Võimatu ahvatlusele vastu panna, ikka tahad proovida kuidas on. Kas on teistmoodi kui kodus. Kutsub siis sõber1 sõbra2 ka baari ja ülteb, ära põe me oleme Puerto Ricos, vahele jäämise protsent olematu. Kõik teevad siin seda. Teevad oma tihid ära aga sõber2 oli hooletu ja kummi ei kasutanud.
Kodus saab naine teada, et mees on kõrvalt pannud. Kust muidu tripper majja toodi.
Naine lubab mehe maha jätta, kui ei räägi mis, kuidas ja kellega. Sõber2 kahetseb oma pattu ja saab aru, et on valesti teinud ja ei taha naisest ilma jääda. Räägib siis kõik ladusalt välja, et sõber1 kutsus teda ja ütles, et vahele niikuinii ei jää.
Nüüd on sõbral1 ka ilged jamad kodus ja lausa suguvõsa on kokku kutustud. Arvatavasti peab kodukamaralt lahkuma, kuna siin poleks võimalik enam elada.
Kokkuvõttes on jamas ka sõber3. Muidu vaikne ja viisakas poiss.
Kes need 3 sõpra on?
Auhinna saab kätte nagu alati Tartu postimehe toimetusest.
Oleks sõber2 hotelli jäänud või kummi kasutanud. Aga kahjuks oleks ei maksa midagi.
Aga meedia ja blogi töötab täistuuridel ja rahval on vaja aeg-ajalt kedagi lintšida. Kes on järgmine? Äkki sina?

 
At 22:44, Anonymous Anonüümne said...

Alaveri "tanki" panemata jätmise korral oleks ta veel aastaid oma autoriteediga telefoninumbreid saanud jagada.

https://twitter.com/PeepPahv/status/1101518471416999936



 
At 22:45, Anonymous Anonüümne said...

Pilti võiks ka panna. Mitte sõpradest. Puertoriiko tüdrukutest.

 
At 23:11, Anonymous Anonüümne said...

Valimisstuudiot vaadates jäi mulje, et sotsid ja keskerakond jäävad opositsiooni. Reform võidab, Helme ja Kallas said hästi läbi, olid seal Ratase vastu, Isamaa liitub ka kindlasti reformi ja EKREGA ja ongi olemas, kui jääb puudu, siis tuleb ka Eesti 200 appi. Keskerakond ja sotsid saavad kokku oma 40-45% häältest, koos roheliste ja vabaerakonnaga jäävad need neli alla 51% ma pakun. Minu ennustus on tehtud.

 
At 23:17, Anonymous Anonüümne said...

Need kolm sõpra on kangesti talispordimeeste kangelaste moodi. Aga et kes on järgmine? Priit P on mees keda on tihti erameditsiini asutuste uksi kulutamas nähtud ning nimekate doktorite seltskonnas aega veetmas.

 
At 23:20, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Respect Härra Huu -le 20:51. Väga asjalik postitus.

 
At 09:23, Blogger Priit Pullerits said...

Kas Peep Pahv on tõesti Twitteris? See mees ja säutsub seal nagu mingi mõttetu pihv. Too koht on ju kergekaalulistele... säutsujatele... Õige mees võtab ikka sõna, ja kui võtab, siis põhjalikult ja argumenteeritult, mitte ei kire, säutsu ega hüsteeritse. Kuhu küll Pahv on langenud?...

 
At 09:47, Anonymous Anonüümne said...

Twitteris ei ole mitte Peep Pahv vaid Risto Mehine.

 
At 11:00, Anonymous Anonüümne said...

09:23 väga õigest üteldud. Fakin säutsujad.

 
At 11:09, Anonymous Anonüümne said...

11:00 Padre ütleb alati otse silma, kümnesse. Tema on mees kes selle väikese maa ja rahva mädasoost välja tirip.

 
At 11:30, Anonymous Anonüümne said...

Padre: Aitab jamast! Tooge Mati Alaver tagasi! Vot otse silma, kümnesse. Mädasoost otse välja. Aga noh kõik me oleme ekslikud, ka meie armas Padre.

 
At 11:50, Anonymous Anonüümne said...

Petetud poisike ütleb ERR-s otse välja, et emotsioonid olid vägevad. Kolmandat võimalust aga meistrid ei saa. Meid peteti. See oli ju mõnus. Uhke. Me ei usu enam suusatajaid. Kuigi kõik oli ilus. Suusatajatel oli läbitreenimata variant F - fail. Päästa sponsorite rahad, lapsevanemate usk. Kas nende sündmuste valguses on enam õpetajatel õigust teha suusatunde? Vabast ajast, palun. Samas riiklikult ei saa sundida seda rohkem kui keksu mängimist. See on teema mis tuleb riigis paika panna. Tuleb rajada keksuplatsid, kus on standardsuuruses kastid ja tähised. Luua tuleb betoonist rulapargid ja mitteolümpia aladele tuleb anda sama suur toetus kui olümpiaaladele. Eesti riik ei tohi tugineda maine ehitusel üksikutele libisevatele sportlastele. Kõik noorteharrastused peavad saama ühesugust pearaha, ilma piiranguteta.

 
At 12:34, Anonymous Anonüümne said...

Kui vaadata Andrus Veerpalu tulemusi MM ja OM alates 1994 kuni 2000, siis paistab, et dopingut hakati manustama 1997 a kevadest alates.

T

 
At 13:17, Anonymous Anonüümne said...

Ja nii kole kui see ka ei paista, siis alates 1998 aastast on kõikidel märgatav arenguhüpe. Kõigil kolmel suurel sangaril. Fis kodulehel võtta lahti kõik tulemused ja eriti jõhker vahe on 1996 1997 võrreldes 1998 aastaga. Jaak näiteks on head vormi näidanud ainult tiitlivõistlustel ning Otepää MK-l.

T

 
At 13:29, Anonymous Anonüümne said...

Lammas on ilus, kasulik ja tore loom. Meile meeldivad lambad. Kui aga suur ja vägev lõvi hakkab käituma lambana, on ka mägral põhjust mõtiskleda, miks see nii on.
Hea ja halva politseiniku mäng on tuntud juba Kaini ja Aabeli ajast. Seda saab lihtsalt kohandada ka hea ja halva ohvri juhtumile. Mis ongi juhtunud ja kindlasti mitte juhuslikult. Tehakse paus ja oodatakse ka järgmiste vampiiriohvrite avalikustamist et siis võidukalt .... edasi saate juba ise mõelda. Spinnspetsidel oli ju piisavalt aega kõik variandid läbi arutada.

 
At 13:35, Anonymous Anonüümne said...

https://sport.postimees.ee/959910/eesti-suusasprinterid-teevad-taas-koostood-bjoern-kristianseniga

Artikli lõpulause on huvitav.

T

 
At 13:41, Anonymous Anonüümne said...

11:50 väga amatööri jutt. Tuleb PP ja teeb selle pihuks ja põrmuks.

 
At 16:18, Anonymous Anonüümne said...

Ei mehed sport on higi veri ja soolikad. Oma rulakelguga sõitke seenele. Loodetavasti toetab Padre ka ikka meeste võitlust, mitte pedede hobisid.

 
At 16:21, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Vaatasin meeste MM maratoni lõpplahendust ja sirvisin finishi protokolli. Olen vist küüniline, aga tabasin ennast mõttelt, et milline uudis on spordisõbra jaoks tegelikult shokeerivam, et kas siis meie suusasõprade dopingu juhtum või hoopis tõsisasi, et meie parim suusamees kaotas täna võitjale 11 minutit ja 27 sekundit. Põhimõtteliselt on see nagu oleks üritanud vana saparoozetsiga WRC masina vastu võistelda. Tõeline pauk oleks nüüd muidugi, kui selguks, et ka Ränkel tarvitas selle "saavutuse" nimel dopingut. Kas me sellist sporti tahtsimegi?

 
At 17:50, Anonymous Anonüümne said...

"Too koht on ju kergekaalulistele... säutsujatele..."

Et nagu Trump siis...

 
At 17:52, Anonymous Anonüümne said...

Ilma parema vereta ei pääseks üldse pealegi.))

 
At 18:08, Anonymous Anonüümne said...

Miks Poltoraninist keegi ei räägi? Alaver ju tema treener. Säärits kordas ERR-i intervjuus ainult samu küsimusi ümber Kareli. Oleks pidanud ka Poltoranini kohta küsima. Kust P kontaktid sai, kas Alaver oli teadlik, kas Veerpalu oli teadlik, millal hakkas P vereülekandeid tegema jne jne . Nendest küsimustest oleks rohkem vastuseid saanud, aga Säärits jäi ainult Karelisse kinni.

 
At 18:49, Anonymous Anonüümne said...

Küsis, vaata pikka videot usutlusest.

 
At 19:06, Anonymous Anonüümne said...

Kes on Säärits? Jätke kiibitsemine. Padre teeb kokkuvõtte ja kui oleme viisakad siis annab teada. Loril lõpp.

 
At 19:28, Anonymous Anonüümne said...

Säärits lasi Poltaranini küsimuse üle jala. See teda väga ei huvitanud.

 
At 09:27, Anonymous Toits Pärnumaalt said...

Veidi imelik on see Tammjärve heroiseerimine, et oi kui julge ja vapper jne, et selle jama üles tunnistas. Sittagi ta oleks tunnistanud, kui poleks vahele jäänud.
Teine asi, mis selle skandaali meediakajastustes väga häirib: vana Veerpalu puhul on õhus AINULT oletused, mitte ükski fakt ei kinnita seda, et ta oma poega dopsi panema mahitas. Juhul kui see fakt tõestamist leiaks, vot siis tuleks Veerpalule kõigist kanalitest vesi peale tõmmata. Aga senikaua kehtib süütuse presumptsiooni printsiip. Eesti Meedia Marko Kaljuveer on see kõige kõvem kisaja siinkohal, p...e mingu või otsigu faktid.

 

Postita kommentaar

<< Esileht