reede, veebruar 15, 2019

Pullerits: Mis suuskadega minna Tartu maratonile?

Laupäevase Postimehe spordiküljel ajan spordi- ja eriti suusahuvilised hulluks. Ajan neil juhtme kokku. Nii et käed kukuvad jõuetusest rippu. Ja ahastus tuleb peale.

Vaat, mis juhtub, kui mõnda teemasse hoolega süüvida! Ja see ongi nüüd juhtunud. Kahtlejaile kinnituseks, mida ütles selle kohta Martten Kaldvee: «Kõik õige ja jutt pädeb.»

Ma ei taha siin laupäevase loo tuuma reeta, sest muidu kaob homne üllatus, mis on tõsine psühholoogiline rünnak konkurentide vastu.

Rünnak rünnakuks, ent asi on ka selles, et ega mu enda lood enne Tartu maratoni sugugi rõõmsamad ole. Eile näitasin oma klassika-Fischereid, mis olid tulnud just Lõunakeskuse Hawaii Expressist kivilihvist, määrdemees Jaanus Kuntsile (fotol vasakul). Ta ei olnud rõõmus. Vangutas pead, et neid suuski ma küll libisema ei saa. (Või ütles ta seda pidamise kohta?) Siis mõtles korra tõsise näoga ja lisas:

«Hea küll, tegeleme sellega homme.»

Ma ei tea, kas ja millise lahenduse ta täna õhtul leiab. Aga usaldan teda. Sest eks ta annab nagunii parima, ja tema parim on igal juhul parem, kui minu oma.

Tartu maratoni puhul annab tänases Tartu Postimehes pika intervjuu maratoni peakorraldaja Indrek Kelk, kellelt ajakirjanik Kristel Kaljuvee küsib:

On ilmselge, et olete teinud oma tööd väga suure pühendumusega. Vahel olete seepärast riidugi läinud. Mõne ajakirjanikuga näiteks.

(Muigab.)

Te teate, keda ma mõtlen. Priit Pulleritsu Postimehest, kes kirjutas pärast üht rattarallit karmi loo «Alfaisaste verepulm». Üksteisele tere ütlete?

«Ikka! Ma ei oskagi seda kommenteerida ja kas üldse peaks... Mina ütlen, et Priit Pullerits kasutas oma ajakirjanikustaatust ära. Olen vältinud selle teema lahkamist kaks aastat. Meil on sõnavabadus ja igaüks võib rääkida mida tahes. Aga kui oled ajakirjanik, tuleb oma sõnade ulatust mõista, näha metsa puude taga.»

Mina seda asja nii traagiliselt ei võta ja kirjutasin intervjuu juurde oma kommentaari Indrek Kelgu kohta, mis algab nii:

«Seitse nädalat tagasi nägin Tähtvere spordipargis õhtupimeduses, kuidas Indrek Kelk suusatas rahulikult kahe kaaslasega ja puhus juttu. Me polnud juba aastaid suhelnud pärast seda, kui ajakirja Ma Olen Jalgrattur peatoimetaja Vahur Kalmre korraldas meie väitlusduelli, kas rattavõistlused on liiga ohtlikud. On küll, väitsin. Ei ole, väitis Kelk.
«Tuleb vist kõigi aegade parim Tartu maraton!» hõikasin optimistlikul häälel Kelgule temast möödudes. «Eks saame näha, aega veel on,» mäletan tema vastust.» (Rohkem ei saa ennast tsiteerida, sest see ületaks tsiteerimise hea tava piirid.)

Siinkohal võin nii palju öelda ja kinnitada, et mina ei viitsi inimestega vägikaigast vedada. Ma ei taha üldse inimestega kakelda. Arusaadav, et lahkhelisid tekib. Neid tekib ju ka kõige lähemate inimeste vahel. Aga see ei tähenda, et nende lahkhelide järelkaja peaks ulatuma üle aastate.

Minu arust oleks väga äge, kui näiteks kolm minutit enne pühapäevase Tartu maratoni algust kutsutaks sinna lavale, kus tavaliselt öeldakse maratonile minejatele kaasa häid sõnu, nii Kelku kui mind. Ja siis me suruksime teineteisel kätt, vaataksime silma ja lepiksime avalikult ära. Vaat see oleks alles midagi sellist, mis võtaks osalejatel enne starti suu lahti ja pinged maha. Ja laseks neil hea tujuga teele minna.

Suuri tülisid saabki lahendada ainult suurte leppimistega, kas pole nii?

Ah et mis koha ma lõpuks Tartu maratonil saada võiks? Tahaks loota, et kui esimese viiesaja hulka jõuan, pole väga kõvasti alt läinud. Aga kui suuskadega alt lähen, siis jääb seegi unistuseks. Nii et kõik sõltub Kuntsist, Jaanus Kuntsist.

Foto 1: Priit Pullerits kolmapäevasel Lemeksi suusasarja etapil, 6 km vabatehnikasõidus üle lõpujoone libisemas. Tatuks M50+ vanuseklassi kolmas koht. Foto autor: Ergo Kukk
Foto 2: Määrdemees Jaanus Kunts suuski võistluseks ette valmistamas. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 3: Indrek Kelk. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 4: Indrek Kelk enne Tartu maratoni avatud raja sõitu puusuuskadega Tehvandi staadioni hoolderuumides. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 5: Tartu maratoni start 2015. aastal. Foto autor: Arvo Meeks, Valgamaalane/Scanpix

31 Kommentaarid:

At 16:18, Anonymous Mehine Risto said...

Pulleritsule puusuusad alla.

https://tartu.postimees.ee/6523584/putilauamehed-loodavad-et-varustus-peab-vastu

 
At 16:29, Anonymous Huugo kelgukoertekasvataja ja hobivesipallur said...

Sellise jutu(lõpu) peale tuleb nentida, et Pulleritsust on vanas eas lõpuks ikkagi pehmo saanud. Või siis varjab pisarate kiskumise fassaadi taha endiselt verejanuline alfaisane?

Seda teab vaid tuul.

 
At 17:12, Anonymous Anonüümne said...

Mina lähen kliistriga

 
At 17:45, Anonymous Anonüümne said...

Kas Kelk on PP tülis või on ainult PP Kelguga tülis?

 
At 18:12, Anonymous Anonüümne said...

Mida arvata Rexi punasest vedelast kliistrist, mida saab rajal kiirelt kasutada?
Mõtlen TM-le kaasa võtta, juhuks kui ei jää pidama, kuid pole varem kasutanud.

 
At 18:29, Anonymous Anonüümne said...

http://nevene.ee/2019,513.html

Kust veel määrdesoovitusi leiab?
Mida puusuusaga teha?

 
At 18:51, Anonymous Anonüümne said...

Määrdesoovitus seisuga 14.02.2019

http://www.visu.ee/tartu-maraton-2019

 
At 18:56, Anonymous Anonüümne said...

Üldiselt kas peale kliistri soovituste ka midagi on?

 
At 19:52, Anonymous Anonüümne said...

Kliister v karestatud suusk, alternatiivi pole. Viimase 20 km on pehme lumepudru.

 
At 20:53, Blogger Priit Pullerits said...

Kas teil tõesti endal määrdemehi pole, et käite siin nagu mingid luupainajad nurumas suvalist määrdeinfot?! Kuulge, iga töö jaoks on oma spetsialistid, mis te siin diletantidena närutate.

 
At 21:05, Anonymous Anonüümne said...

Hilja peremees, hilja.

 
At 21:29, Anonymous Anonüümne said...

Mis diletantidena närutate?
Ega siis kõik ei ole mingid memmerättidega lumehelbekesed, kes ei tea suuskade hooldusest mitte muhvigi ja ei saa siis ise suuski määritud. Õige maratonihunt paneb ikka ise oma suuskadele Tartu maratoni jaoks pidamismäärde ja ka libisemiseks õiget lippet. Oma suuskade hooldamine ei ole tänapäeval küll mingi aatomiteadus - muidugi kui sa just päris nisanäpp ei juhtu olema!

 
At 22:44, Anonymous Anonüümne said...

Priit, sinu blogist on saamas suusameeste foorum. Tunne selle üle rõõmu ja lase meestel arutada. Ise viisin ka suusad seekord spetsialistile määrida. Viru, Tamsalu ja Tallinna määrisin ise. Kusjuures kui Viru maratonil sain Priit sinu käest kalendriga, siis Tamsalus sain sust mööda. Kusjuures Viru maratonil tundus endal palju libedam suusk olema, kui Tamsalus. Tartu Maratonile lähen kliistriga, niipalju on selge. Ise pole rajal juurde pannud. Mingil ajal olid TP-s ka võimalus veel pidamisabi saada. Kuidas sellega tänapäeval on? Marcialongal on enne lõppu lausa kõigile teemaks..

 
At 22:53, Anonymous Anonüümne said...

Priidule on lihtne maratoni eest hinnet panna. Kui sõidab 150 sisse, siis saab hindeks kuue.

150-199 koht - hinne 5+
200+ koht - hinne 5
300+ koht - hinne 4
400+ koht - hinne 3
500+ koht - hinne 2
600+ koht - hinne 1

 
At 23:08, Anonymous Säinas, taluperemees ja eestlane said...

Lahingueelsetel öödel on noorsõdurite meeled ikka ärevust täis. Hirmust halvatuna silmitsevad nad ainsat kohta, mis neile veel mingit lohutust suudab pakkuda. Ekraani jõllitavate sõdurite silmad on suured kui neljaveolise linnamaasturi kiiskavad veljed. Ärevus südames ja kartus hinges uurivad nad vanade lahingus karastunud suusahuntide igat viimsetki õpetussõna. Mäkerdavad kliistriga ja mõõdavad kulbi kõrgust. Kuid ega vanadel kogenud võitlejatel endalgi pole mahti panikööre rahustada, nemad poleerivad keppe ja määrivad suuska.

Sel otsustaval tunnil on Eesti suusarahva kõrgeima juhi püha kohus võtta enese õlule kogu juhtimise raskus ning inimesed lõpuks maha rahustada.

Kindral Pullerits, aeg on sealmaal, et tuleb mahapidada lahingueelne motivatsioonikõne. Kõne, mis viiks meid kõik võidule. Ilma kõneta me enam ei saa. Kõige parem oleks kui kõne tuleb pühapäeval kolm minutit enne starti, peale käesurumist ja leppimist Kelguga. Vaat see oleks alles midagi, mis paneks osalejatel enne starti lahtivajunud suu kinni ja innustaks eneseületusele ning stardipaugu kõlades pühite paaristõukega minema nagu tuulispask.

 
At 07:32, Anonymous Anonüümne said...

Tuleks Paaris panna ja kogu moos.

 
At 09:14, Anonymous Anonüümne said...

Pakuks ka kohta- 347.
Kes kõige täpsemini ennustab, sellele võiks hr. Pullerits välja teha Alutaguse määrimise Kuntsi juures

 
At 09:39, Blogger Priit Pullerits said...

EMHI värskeima prognoosi järgi langeb temperatuur Otepää ja Elva kandis pühapäeva öösel miinus kolmeni ja jääb miinusesse keskpäevani. Head kliistriga plötserdamist, mehed!!!! Hahahaa!

 
At 09:55, Anonymous Anonüümne said...

Vale info. Õige on siin.

https://www.ilmateenistus.ee/2019/02/46-tartu-maratoni-ilmaprognoos/

Ja millega siis jäärennis suusa pidama saad?

 
At 10:02, Anonymous Anonüümne said...

9:39
Kahtlased allikad sul …
Varahommikul tehtud testimised näitasid et vahet pole mida te alla määrite ja palju selle eest maksate, hiljemalt esimeseks TP-ks on suusapõhi kõigest alla pandust haljas ning edasi on puhas tablpõuling :)

 
At 10:07, Anonymous Anonüümne said...

Kliister ja katta pealt raja alguse jaoks.
https://www.yr.no/sted/Estland/Valgamaa/Otep%C3%A4%C3%A4/
https://www.gismeteo.ru/weather-otepaa-67816/2-weeks/

 
At 10:08, Anonymous Anonüümne said...

Kas TM rada on sees?

 
At 10:20, Anonymous Anonüümne said...

Misasi on tablpõuling?

 
At 10:21, Anonymous Anonüümne said...

PP püüab meid hirmutada mudeprognoosiga, kuid jätab peenes kirjas oleva teksti mainimata))

"NB! Mudelprognoosi tuleb suhtuda kriitiliselt. Selle täpsus on erinevates ilmastikusituatsioonides erinev. Sünoptiku poolt koostatud ilmaprognoosi vaata siit

Graafik on kohalikus ajas. Asukohapõhine ilmaprognoos arvutati HIRLAM mudeli poolt. HIRLAM mudel on üks infoallikatest, mida kasutavad meie sünoptikud ametliku ilmaprognoosi koostamisel ja mudeli väljund ei ole Riigi ilmateenistuse ametlik prognoos!"

 
At 10:33, Anonymous Anonüümne said...

Klikkige Pulleritsu
https://www.postimees.ee/6523922/olid-alles-tartu-maratonil-ajad-naised-naljad-ja-viinerid?_ga=2.259338306.935985398.1550305892-619971906.1550305892

 
At 10:39, Anonymous Anonüümne said...

Padre on hakanud rohkelt kirjutama. PM is mitu lugu sees. Kahjuks tasulised. Eesti rahvas on Jumala aujärje ees seistes teisel kohal. Maksma peab aga nagu mingi alama rassi tööline. Ei meeldi meile selline sisteema, ehk virtsaht.

 
At 10:41, Anonymous Anonüümne said...

Mandrossi vastu aitab klistiir. Saab kõhu puhtaks. Pärast saab kliistriga edasi eksperimenteerida. Kõvemad mehed võvivad ka tahkega peale minna.

 
At 10:49, Anonymous Anonüümne said...

Kah hea lugemine:

https://sport.postimees.ee/6524630/priit-pulleritsu-kolumn-ees-ootab-kosmaarne-oopaev?_gl=1*dmil2y*_ga*MTY3MjYzNjI4OS4xNDk2NjYxMDY1*_gid*MTU2NjE3ODE2Ni4xNTQ4Mzk0NDYw

 
At 10:55, Anonymous Anonüümne said...

Suurt hinge ja kotka lendu näitaks kui PP avaldaks oma lood siseringis tasuta. Või kuidas võitleme Eesti eest kui kaevikus müüme teineteisele tikke ja paberossi turuhinna eest? Nagu pürjelid Berliini kaubamajas.

 
At 10:59, Blogger Priit Pullerits said...

Hästi panete, mehed! Aga nüüd tuleb uus sissekanne ja lendame kõik sinna viimaseid maratonieelseid pingeid maha laadima!

 
At 05:16, Blogger yanmaneee said...

yeezy boost
supreme hoodie
moncler coat
christian louboutin shoes
coach outlet
louboutin shoes
jordan sneakers
michael kors outlet online
curry 5
supreme clothing

 

Postita kommentaar

<< Esileht