laupäev, veebruar 23, 2019

Pullerits: Kuidas õnnestus Alutagusel teha viimaste aastate edukamaid maratonisõite?

«Ei tea, kas need mehed ka maratonile jõudsid, kes Jõhvi lähedal autoga kraavi külili sõitsid?» tuli Alutaguse maratoni stardi-finišialas ootamatu küsimus. Nagu peaks ajakirjanik igas olukorras kõik teadma.

«Pole sellest kuulnudki,» vastasin.

Igatahes kinnitas küsimuse esitaja, et meestel olid olnud suusariided seljas ja suund Alutaguse poole. (Minu lugu Alutaguse maratonist on loetav ka Postimehe spordirubriigis.)

Kui tolles õnnetuses osalesid tõepoolest suusatajad, tõestab too intsident, et olud olid Alutaguse 44 km klassikamaratoni eel tõesti keerulised. Värske tuisulumi vanal külmunud lumel, temperatuur kerkimas nullini ja päeva peale üle sellegi. Võistluste juhataja Tiit Pekk koukis pool tundi enne lähet taskust mobiilitelefoni, et näidata mulle, mis rajal ees ootab: vähemalt kolm sentimeetrit värsket lund.

«Mis pidamiseks alla panid?» uurisid enne starti nii mitmedki mehed.

«Pole aimugi,» vastasin. «Mul on määrdemees, viisin eile suusad tema kätte, tema määris.»

«Siis pead küll määrdemeest usaldama,» tuli kommentaar.

«Absoluutselt!» kinnitasin. Mu määrdemees on juba ligi poolteist kümnendit Jaanus Kunts, kes on selle aja jooksul õppinud tundma minu sõidustiili ja tunneb ka mu suuski. Ehkki seekord olid mul peaaegu uued suusad: needsamad, millega sõitsin ka Tartu maratoni. Ja mis tolle ajani kuulusid endisele Eesti sprindikoondislasele, nüüdsele Hiina suusakoondise treenerile Vahur Teppanile. Pärast Tartu maratoni said nood suusad minu omaks. Mu vanad Fischerid ei ole üksnes moraalselt, vaid ka tehniliselt ehk sõiduomadustelt aegunud.

Kümned ja kümned osalejad käisid enne starti äreva näoga ringi, et kas suusad ikka pidama saavad; ja kui saavad, siis ega äkki nii hästi, et libisemisvõimekus kahaneb. Väga raske on aru saada, miks inimesed oma elu keeruliseks teevad. St miks nad proovivad ise leida omal käel määrdelahendust olukorras, mis paneb kogenud määrdemehigi kukalt kratsima. Palju lihtsam on usaldada see töö spetsialistidele, kellel on igal juhul kümneid kordi rohkem kogemust, kui ükskõik millisel harrastajal. Nagu mina olen usaldanud oma suusad Kuntsile.

Ja nendega sain stardist, kolmanda grupi (101-150) esireast korralikult minema. Teppanilt soetatud pehmed Fischerid pidasid ka. Ehkki algul pidamist eriti vaja polnud, sest umbes 20 km oli oodata peamiselt paaristõukemaratoni. Näiteks Martti Himma, võistluse favoriit, läks sõitma suisa uisusuuskadega.

Ehkki korraldajad hoolitsesid selle eest, et võistluseks saaks lahti aetud kaks suusajälge – selleks olla enne võistlejaid läinud teele mootorsaan, mille taga kaks suusatajat, kes jälgi sisse pressisid –, leidis neist kasutamist peamiselt vaid üks. Mis tähendab, et kohe tekkis pikk rivi. Ja rivis kohta parandada polnud sugugi kerge. Pidin hoolega valima lõike, kus eesmistest mööduda, et pehmesse lumme ei takerduks, ning siis jõudu rakendama. Aga kahest naisvõistlejast – kes olid selgelt piduriks – koos nende taha kogunenutega õnnestus kolme-nelja kilomeetriga siiski mööda pääseda. Nii sain hakata jälitama umbes 25-30 suusatajast koosnevat kolonni, kelle sabas olijani jäi veidi üle poolesaja meetri. Minu selja taga kasutas mind vedurina viis-kuus suusatajat.

Esimesse toitlustuspunkti jõudes oligi pika saba ots kinni püütud. Seal liikus «Alati kohal» numbriga Indrek Pak, all vene suusaässa Sergei Ustjugovi suusad. TP-s kähku pabertopsist energiajook, mida oli küll vaid kahe väikse sõõmu jagu topsi põhjas, ja edasi. See, et vahetus läheduses sõitsid kahekohalise numbriga mehed, näitas, et koht polnud ilmsesti paha. Võtsin TP-st väljudes Lars Riisalu (nr 95) selja taha.

Kuid arvatavasti said teised mehed TP-s minust rohkem «kütet» peale, sest tasapisi hakkas vahe pika kolonniga kärisema. Pak rääkis pärast, et vedajad-mehed olid andnud päris valusalt ning tema läks kaasa lihtsalt mõttega, et jõuab, kui palju jõuab, ja kestab, kui palju kestab. Siiski jätkus mullegi neid, kellest mööduda, näiteks 14 km läbimise järel kollase liidrinumbriga naine, kelle suuskade tagumisest piki jälge ja sajatustest võis välja lugeda, et ju polnud määrdevalik täkkesse läinud.

Aga ees liikuv «rong» püsis kogu aeg siiski kiviviske ulatuses. Mingist hetkest vahe stabiliseerus. Ja enne teist TP-d märkasin, et hakkan kolonnile taas lähemale jõudma. Ühe tõusu all, mis nõudis käärsamme, saingi rivi peaaegu kätte. Ent kuna esimeses TP-s jäin vaat et kuivale, ei riskinud teisest TP-st hooga läbi kihutada. Rebisin ka numbri alt ühe SiS-i soolase karamelli maitsega geeli ning jõin kaks topsi jõujooki peale. Kui seejärel taas paaristõugetega «kühveldama» hakkasin, tuli tõdeda, et pikast rivist, mis oli sama hästi kui käes, olid eespool näha vaid riismed. Ehk üksainus sealt pudenenud lüli.

Pärast teist TP-d, maratoni teises pooles, algasid ka väikesed tõusud. Mis tähendas, et saabus aeg vaadata, kuidas pidamismääre kohati läikival rajal peab. Kiiresti sain aru, et liiga palju tuleb vaeva näha, mis jättis kaks võimalust: kas pressida üles paaristõugetega või teha Klaebot – hüpata jäljest välja ja joosta üles. Klaebo tegemine oli palju mõistlikum, sest jäljest väljas pidasid suusad ideaalselt. Paraku kaasnes sellega tõusu lõpus alati üks probleem: kui taas jälge hüppasid, hakkasid suusad kõvasti kakkuma. Nägin isegi, kuidas üks konkurent seetõttu ninuli lendas. Seega, keharaskust ei tohtinud ette lasta. Igatahes kahe kolme tõuke või sammuga sai suusad alati taas libisema.

Teine asi, mida tuli pidevalt jälgida, oli see, kus eessõitjad on rada vahetanud. Nii kui nägid, et nad olid seda teinud, pidid tegema sama, sest muidu sattusid värskema lumega jäljele, kus libisemine oli märgatavamalt viletsam. Selliseid vasakule-paremale haake tuli teinekord teha paarisaja meetri vältel mitu korda. Lõpuks, mis seal salata, muutus see juba pisut tüütuks.

Kolmandasse TP-sse tulin üksinda. Pigistasin oma teise, koolaga geeli suhu, paar lonksu kuuma jõujooki peale – ja ees ootasid viimased tosin kilomeetrit. Peagi möödusin kahest kahekohalise numbriga sõitjast, Tauri Tikerpest (nr 70) ja Raul Kösterist (nr 88), mis kinnitas, et seis võiks olla päris paljulubav.

Mul on viimastel maratonidel kujunenud iseenesest omamoodi taktika. Algul, esimese kümmekonna kilomeetriga proovin välja sõita jõukohase positsiooni. Järgmise kümmekonna kilomeetriga üritan seda hoida. Distantsi teisel poolel, mil vahed juba suuremad, jälgin peamiselt enesetunnet, mille puhul on tähtsaim, et jõuaks finišisse nii, et poleks kurnatud, vaid valitseks rahulolu, mis annab tahtmist ka järgmine kord jälle osalema tulla. Alutagusel, olgu etteruttavalt öeldud, õnnestus seda taktikat kenasti ellu viia.

See ka seletab, miks kümmekond kilomeetrit enne finišit läksid minust mööda kaks suusatajat. Aga nad ei jäänud ette kauaks. Laskumisel valis eesmine noist vale, aeglasema raja, ja kui ta sellest aru sai ning laskumise lõpus kiiremale rajale üle tuli, kaotas ta tasakaalu, kukkus – ja kuna teine mees libises otsa tema selja taga, sõitis ta kukkunule sisse ja lendas samuti lumme. Tulin mõned meetrid tagapool ning sain rahulikult rada vahetades nendest mööda. Rohkem ma neid võistluse kestel ei näinud. Jäin taas ihuüksi.

Viimasel viiel-kuuel kilomeetril panin veidi juurde, sest jõudu jagus. Nii läksin ühel pikemal järsemal tõusul kergel sammul mööda Vladimir Sidorovist (nr 282), kes oli mitu head kilomeetrit varem minust lausikul mängeldes mööda läinud. Enam kahjuks eespool kedagi püüda polnud. Nii tuli viimaste hooaegade paremaid tulemusi, 107. koht ajaga 2:31.56. Esisaja lõpetanud Andres Pae (nr 107) finišeeris minust minut ja 42 sekundit enne. Minust kiiremini sõitsid vaid kolm naist. M50 vanuseklassis sain 17. koha.

Võidumees Martti Himmale (fotol paremal) kaotasin 27.01. Seda pole sugugi košmaarselt palju. See on väga kaugel harrastajate kaotusreeglist «kilt & mint». Himma ütles, et proovis kolmel kaaslasel küll eest ära sõita, sai vahe isegi 15 sekundini, aga kõige ees värskes jäljes rügada polnud otstarbekas. Ta lasi lähimad kaaslased järele ja otsustas siis nendega sotid selgeks teha lõpukiirendusega. Tema lõpuspurt kestis viimase kilomeetri ning finišijoonel edestas ta Taavi Kaivi ühe ning Sander Linnust ja Andres Juursalu kahe sekundiga.

Aga peaasi, nagu öeldud, enesetunne oli lõpetades väga hea. Isegi parem küünarnukk, mis oli Tartu maratonil saadud rängast koormusest teibitud, ei hakanud väga valu tegema. Ka vasak ranne, mis sai kuue päeva eest samuti ruineeriva mahvi, pidas vastu. Sellegipoolest ei ole kindel, et lähen nädala pärast Haanja maratonile. Seal on rajameister viimastel aastatel teinud sellise raja, et ka minust osavamad suusavalitsejad on pidanud nägema kurja vaeva, et kõiki laskumisi ja kurve kahel jalal lõpetada. Ja kliistriga pehmes lumes müttamine ei ole samuti midagi sellist, mis hooajale kauni punkti võiks panna.

Foto 1: See pilt ei ole paraku tänavuselt, vaid mulluselt sõidult Alutagusel, mil seal peeti Tamsalu-Neeruti suusamaraton. Foto autor: Meelis Meilbaum, Virumaa Teataja / Scanpix
Foto 2: Priit Pullerits valmistumas Viru maratoniks. Mis on tegevus pildil? Foto autor: Meelis Meilbaum, Virumaa Teataja / Scanpix
Foto 3: Määrdmees Jaanus Kunts suuski ette valmistamas. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 4: Priit Pullerits pärast Tartu maratoni lõpetamist. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 5: Eesti paremaid harrastussuusatajaid Reeda Tuula-Fjodorov 2015. aasta Viru maratonil. Foto autor: Meelis Meilbaum, Virumaa Teataja / Scanpix
Foto 6: President Kersti Kaljulaid möödunud aastal suusatamas Alutagusel. Foto autor: Meelis Meilbaum, Virumaa Teataja / Scanpix
Foto 7: Martti Himma lõpetamas 2015. aasta Tartu maratoni. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix

51 Kommentaarid:

At 07:20, Anonymous Anonüümne said...

Maladets.

 
At 07:36, Anonymous Anonüümne said...

Head EV aastapäeva. Tallinnast tulles (enne Padaoru või oli see varem), oli ka lauges kurvist auto välja sõitnud, katusel. Inimesed olid ära viidud, auto kõrval olid suusavarustus pilla palla, politsei valvas, ju ka alutaguse sõidule sõitsid.
kliistrisegu ikka takistas libisemist, tõusude lõpus pakkis täiega.
Nüüd aitab, teeb veel vasa ära ja siis rattaselga.

 
At 08:38, Anonymous Anonüümne said...

Priit, see õnnetus oli tal tulles Jõhvi lähedal (Jõgeva?)

 
At 08:50, Blogger Priit Pullerits said...

Ahah. Selgem siis. Aga kas eelviidatud Padaoru avarii võis olla toosama, mis Jõhvi lähedal oli? Tahaks siin faktid õigeks saada, palun teie abi. Peagi Lähtele Lemeksile, seal 14 km klassikat.

 
At 09:12, Anonymous Anonüümne said...

Ime, et avariisid rohkem polnud. Tartu poolt tulles oli-3 ja tugev vihmasadu päris pikalt, tee oli nagu klaas aga mööda sõideti väga julgelt. Ise jõudsin kohale 10.30, varem tulijad olid vist vihmast pääsenud. Maratonil oli kõik hea, kuid viimastel kilomeetritel rada täiesti hävinud kohati, TM-ist kangete jalgadega oli väga raske lõpus. Korraldus ja TP teenindus esmaklassiline.

 
At 09:45, Anonymous Anonüümne said...

Auto oli põllul katusel ja suusakott kõrval Lüganuse vallas, Purtse ja Varja külade vahel. Mis on enam-vähem täpselt ka Padaoru ja Jõhvi vahelise poolt Virumaad hõlmava maalahmaka keskel :) Kohal oli kiirabi, politsei, saabus ka päästeamet. Märkimisväärset libedust umbes veerand tundi peale eeldatavat väljasõitu maanteel küll ei olnud.
Maraton oli vahva nagu Alutagusel tavaks saanud. Hea et klassikasõiduks soojaks läks ja värsket lund peale tuli - eelmise õhtu öösõidul oli rada palju kiirem ja kurvide võtmine märgatavalt enam tähelepanu vajav (mis oli muidugi ka tore). Viimastel kilomeetritel oli klassikajälg hävinenud seal, kus rada ühtis stardijärgsete kilomeetritega.

 
At 10:41, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav kas Padre pidupäeval oma ustavatele suusablogsi jüngritele tervitusi saadab? Või istub semudega kõrtsis ja peab peenikest naeru?

 
At 11:54, Anonymous Anonüümne said...

Eesti suusasprinterid näitavad jälle oma taktikalist küündimatust (ehk lollust) - teatesprindi esimestes vahetustes tuleb maksimaalselt energiat hoida, sest lõpus, kui kohtade jagamiseks läheb, on iga energiagramm kulda väärt. Nemad raiskavad oma jõu ära sõidu esimeses pooles. Õppigu kasvõi Len Väljaselt.

 
At 12:07, Anonymous Anonüümne said...

Poisikesed!

 
At 12:39, Anonymous Anonüümne said...

Taktika ja otsused. Kas vana Teppan koos Padrega poleks võinud olla koondise juhid?

 
At 12:57, Blogger Priit Pullerits said...

Nii, Lemeksi sarjas 14 km klassikat ka Lähtel tehtud eilsele Alutaguse maratonile otsa. Vaat nii tuleb tähistada vabariigi aastapäeva.

Tänan, 09:45, põhjaliku ülevaate eest olukorrast avariipaigal.

 
At 13:41, Anonymous Anonüümne said...

Meie Kersti hääl jäi reede õhtal Alutagusele.

 
At 18:40, Anonymous Anonüümne said...

Kas mitte kuulus Teppan pole mitte veel kuulsamate hiinlaste treener? Need ju kukerpallitasid tänasel sprinditeatel. Kas võetakse Vahur poiss vaibale?

 
At 19:02, Anonymous Anonüümne said...

Chaina poisid, paistis, ei jaga seda õiget rehnutti kuidagi veel. Vahur peaks kõvema ordnungi majja lööma.
Kaua võib vedelat panna ja TM 500nda koha taset maailma ees etendada!
Veits näotu nigu...

 
At 19:03, Anonymous Anonüümne said...

Mis sprinti sa nii sõidad, kui mäest püsti alla ei saa.

 
At 21:03, Anonymous Anonüümne said...

Kas mitte vanast Teppanist polnud jutt, mitte juuniorist? Koos Pulleritsuga tõmbaksid nad eesti suusatamise häbisoost välja. Nõuniks koondise juurde Jelena Valerievna. Selline juhtkond tagaks et poisid teeksid kolm korda rohkem trenni ja väsimuse üle ka ei kurdaks. Sa ei lähe ju proua Jelenale ütlema et rohkem ei jõua, umiraaju. Alati jõuab.

 
At 21:07, Anonymous Anonüümne said...

Isand Pullerits, kui väledat jalga tänaseks veel jagus, kas jäid oma 14 km sõidu kiirusega ja ajaga rahule. MM

 
At 22:35, Anonymous Anonüümne said...

Sitakotid, võtke õppust! Padre laupäeval Alutagusel, pühapäeva päeval Lemeksi sarjal ja õhtul Estonia teatri laval laulu saatel suusatamas. Kes teeb, see jõuab.

 
At 23:22, Blogger Priit Pullerits said...

21:07, läksin Lähtele tegema mõnusat sõitu, arvestades eilset pingutust Alutagusel oli tulemus täitsa normaalne. Sest parem küünarnukk andis ikka igal tõukel tunda, ei olnud sellega lihtne, ikka valu oli sees, aga ei kurda, tuleb sõita sellises olukorras, nagu oled. Ja arvestades, et pool tundi enne starti polnud mul minget määretki all ning polnud isegi teada, kust ja kellelt seda saab, oli tulemus täitsa nitševoo. Aga pikemalt ja lähemalt sellest peagi, kui kõik on jõudnud Alutaguse reportaaži läbi lugeda, konspekteerida ja selgeks õppida.

 
At 23:47, Anonymous Kägu said...

Härra Pullerits, see on hea kui valutab, sest ega valu ei ole midagi muud kui nõrkus mis kehast välja läheb.

 
At 00:29, Anonymous Anonüümne said...

Ajakirjanikud olid sel üritusel ainult tööl või VIPde saatjad 22:35! Kuigi olen kähiseva häälega on mul veel kuulmine ja nägemine piisavalt head PP märkamiseks. Võib-olla valgustad mind, et mis rollis papi täna Estonis suusavarustust nühkis, kas tõesti tegeles määrimisega.

 
At 07:03, Anonymous Anonüümne said...

Ise oled mingi papi. Priit pani kaks päeva starte järjest, eks tee järele. Ja taset näitab see, et temasugust soliidset meest ei saadeta nädalavajetusel kutsikate kombel VIP-ide järele jooksma. Ka see on staatuse näitaja, muide.

 
At 08:26, Blogger Andres said...

Reeda Tuula- Fjodorov peaks olema pildil...Edda dega oli miskit pistmist Islandi mütoloogias mitte Alutagusel.

 
At 09:47, Anonymous Anonüümne said...

Oleme Padre üle uhked.

 
At 11:24, Anonymous Anonüümne said...

Oleme jah

 
At 12:34, Anonymous Rene said...

Seal värske pilt ka https://www.facebook.com/idavirumaauudised/photos/a.629411404184382/629414610850728/?type=3&theater

 
At 13:06, Anonymous Anonüümne said...

Pilt on tibens. Vaadake mehed milline peab Juht olema! Vähe räägib, aga palju teeb. Vajadusel tormab ise lahingusse.

 
At 13:10, Anonymous Anonüümne said...

to 00:29 Kui oleksite aastapäevakontserti lähedalt ja tähelepanelikult jälginud, märganuks, et kontserdi keskel sõitis üle lava teiste inimeste keskel üks harrastussuusataja.

Nüüd küsige endalt, et kes on Eesti kõige kuulsam harrastussuusataja, kellest on saanud müütiline tegelane juba rahvafolkloori tasandil?
Igasugused saalis istunud VIPid on tühi koht Padre kõrval. See mees on juba Kalevipoja mõõtu kangelane, kellest on saamas Tartu vaimu ja Piragovi kunni vääriline mantlipärija.

Vaadake järelevaatamisest, umbes 19. minuti juures näete: https://kultuur.err.ee/913994/vaata-uuesti-vabariigi-aastapaeva-pidulik-kontsert

Kui hoolsalt vaatate, näete, et ka Estonia laval olnud suusataja suusad ei taha libiseda nii nagu Padrelgi.

 
At 13:28, Anonymous Anonüümne said...

No vot siis. Suusataja oli, jalutajad olid aga ratturid ja maratoonarid? Lavastuse suusataja oli karvas nagu Piragovi kunn. Mina teda küll ei samastaks kõige jutukama suusatajaga. Ma muidugi nendin, et minu ajukäärud olid liiga siledad selle sigrimigri jälgimiseks. Ei, ma ei olnud täis. Lihtsalt mu tase ei küündinud selle sebimise jälgimiseks rohkem kui 2 minutit. Olen mõelnud, et peaks midagi lugema. Suusablogi lugemine triigib ajukäärudest pigem ka viimased sopistused välja ja teeb hästi ameerikalikult libedaks ning tõelist kunsti ei oskagi enam tabada.

 
At 13:39, Anonymous Anonüümne said...

Padre võiks siiski meiega rohkem rääkida. Kritiseerida, julgustada, paitada.

 
At 14:54, Anonymous Anonüümne said...

Kui palju Pulleritsu uued suusad maksid?

 
At 16:09, Anonymous Anonüümne said...

Alutaguse konkurents TSM järgse maratonina oluliselt lahjem, kui eelmistel aastatel.

 
At 19:02, Blogger Priit Pullerits said...

Konkurentsi tugevust ei määra need, kes sõidavad 200+ kohtadele, nii et üldine osalejate suur arv pole tähtis. Pealegi, tegijad on alati kohal, teised ei otsusta midagi.

 
At 20:08, Anonymous Anonüümne said...

Priit kullake - konkurentsi määrab osalejate arv kindlasti!
kui oled näiteks 98-s lõpetaja 1000-st siis oled esimese 10% sees. Kui aga samal kohal 150-st, siis jääd viimasesse poolde!
Stardinumber ei anna aimu tasemest ning uusi noori tuleb peale, kelle nimesid sa veel karta ei oska.

 
At 20:16, Anonymous Anonüümne said...

Noortest pole Padrele vastast. Vaata protokollist kõik kes pärast 1990 sündind kõik tagapool ja poris.

 
At 20:33, Anonymous Anonüümne said...

Seda korda on priidul siiski rohkem õigus. väikeste maratonide esisada on valdavalt kohal kõigil maratonidel. Neid Tartumaratonil osalevaid suusapotsatajaid, me väikestel maratonidel, aga ei näe. Nii et sinu statistka lugupeetud 20:08 on silmakirjalik

 
At 21:41, Anonymous Anonüümne said...

Et kui Alutagusel oleks 1000 osalejat, saaks Priit ikka samal kohal?

 
At 22:45, Anonymous Anonüümne said...

Murdmasuusatamise MM vabatehnika sprindis osales 145 sportlast Võitis Johannes Hoesflot KLAEBO. Küsimus on kas ta oleks võitnud, kui oleks osalenud 200 võistlejat?
2000? 20000? Mõtetu ja provotseeriv küsimus 21:41. Vastus on , et seal ei osalenud 1000 vaid osales ca 350.

 
At 23:20, Anonymous Anonüümne said...

Puhas demagoogia, kuna PP puhul mängib osalejate arv väga rolli, sest ta pole Klaebo.

 
At 00:09, Anonymous Anonüümne said...

Jep PP pole klääbu. Lihtsalt küsimus on , kui palju on seal 1000 hulgas kõvemaid suusatajaid, kui PP. Vabalt leiaks maailmast 999 suusatajat kes kõik PP edestaksid ja samas leiakasime me ka 999, keda PP edestaks. Mõtetu teema!

 
At 07:09, Anonymous Anonüümne said...

Nagu näha, siis statistiline number on oluline näitaja VÕIMALIKUST tasemest.
Samas ei anna pilti absoluutsest tasemest.

Ainuke näitaja oleks KOGU HOOAJA suhe Eesti suusamaratonide tippudega, sest hooaeg tervikuna tasandab üksikud joppamised ja apsakad.
Nagu TM Kuubiku koondarvestus.

 
At 08:48, Anonymous Anonüümne said...

See on Raul Rebase teooria, et kandepind pole oluline, oluline on talendid üles leida. Kui see leidmine vaid nõnda lihtne oleks.

 
At 08:54, Anonymous Anonüümne said...

7:09 on totaalselt valel tammsaarelikul Mäe talu tee tööd ja näe vaeva - siis tuleb armastus rajal.

Mina lähtun Pearu loogikast. Tähtis on võit või medalid ja ülejäänud kordadel võid rahulikult jala sirgeks lasta. Täpselt nagu heite aladel astuvad võistlejad tahtlikult üle, nii ka vastupidavusaladel tuleb purakaas medaliks ajastada. Kõik muu on kassi kusi.

 
At 09:28, Blogger Priit Pullerits said...

Võtame siis nüüd teie tõstatatud teemat statistikapõhiselt!

Tänavuse Estoloppeti koondtabel, kus on kirjas laiapõhjaliselt viie maratoni tulemused, näitab, et asun 83. kohal. Ja seda võrdsetel alustel kõigi teistega, sest praegu on koondarvestuses arvestatud nelja maratoni viiest. (Mul on Tallinna maratoni eest null, sest seal ei osalenud.)

Siin siis teile Estoloppeti "Kuubik", 07:09 - kõik on aus ja täpne, ei mingit subjektiivsust: https://www.estoloppet.ee/et/koondtulemused

 
At 11:14, Anonymous Anonüümne said...

Miks sa ikka ja jälle nimetades Vahur Teppanit reostad teksti tema tiitlitega (endine sprinter, Hiina suuskoondis jne)? Kõigil sinu blogi lugejatel on teada kellega tegu ja seda alati uuesti lugeda on tüütu.

 
At 11:24, Blogger Priit Pullerits said...

Nõus, et see võib olla tüütu, aga pean arvestama ka, et äkki kõik ei ole järjepidevad lugejad (tean, et on palju ka juhukülalisi), neid tuleb siis ka paraku järje peal hoida. Aga olgu, püüan seda võtta edaspidi vähemaks. Aitäh kriitilise tagasiside eest!

 
At 11:39, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pullerits, püsilugeja on 10x väärtuslikum ja kallim kui juhulugeja. Viimase kulul viskame nalja ja mõnitame maa põhja. Tuleb päev, mil me marsime Tallinna peale. Juhul kui hoiame ühte ka Berliini ja Moskva. Nobodi can stop us!

 
At 12:39, Blogger Priit Pullerits said...

Nõus, püsilugeja on palju väärtuslikum, selles pole kahtlustki. Erinevalt valimistest, kus kaalukeeleks võib saada nn soo ehk juhuvalijad, kes viimasel hetkel otsustavad, kelle poolt hääletada.

 
At 13:03, Anonymous Anonüümne said...

Kas Pullerits ise ka sellega sõitis?

https://www.postimees.ee/6529334/oues-tapvalt-libe-ei-see-oiget-ratturit-heiduta?_ga=2.25917112.403742999.1551099803-869616113.1527854440

 
At 13:03, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav kas Huu hääletab ikka oma ekreiitide poolt?

 
At 14:25, Blogger John said...

adidas neo shoes
juicy couture
coach factorty outlet online
cubs jerseys
coach outlet canada
fred perry
canada goose outlet
ralph lauren outlet
converse英国官网
oakley sunglasses outlet
yolo

 

Postita kommentaar

<< Esileht