reede, mai 10, 2019

Pullerits: Kogu tõde sellest, mis lööming juhtus Mulgi rattamaratonil ning kuidas juhtum ajakirjandusse jõudis

Möödunud pühapäeval Mulgi rattamaratonil, kui 50 kilomeetrist oli läbitud ligi kolmandik ning kitsas rada, kus tuli sõita hanereas, juhtis võistlejad metsa alla, oli Eesti parimaid noorrattureid Henri Treimuth ootamatult kukkunud. Lausa niimoodi, et oli kukkumist näinud kaasvõistleja sõnul kägaras maas.

Ent veelgi suurem ootamatus tabas teda mõni sekund hiljem.

...Nii algab mu lugu homses Postimehe Arteris, mis käivitus juhtumist Mulgi rattamaratonil. Ja kui keegi arvab, et põlesin vaimustusest seda lugu tehes, siis ta eksib.

Vastupidi võib-olla mõne inimese arvamusele, et mul meeldib s*tta loopida ja teistel vaipa alt ära tõmmata, ei ole see nii. Kohe üldse mitte. Võib-olla seepärast ei tegelegi ma põhitööna uuriva ajakirjandusega, kus teinekord võib asi taanduda sellele, et pikk töö ja vaev ikkagi ära vormistada, et keegi ka süüdi tembeldada, olgu see süü kui kaudselt tahes näidatud.

Mul on ratturite hulgas üksjagu tuttavaid. Ja tuttavate tuttavaid. Ja lihtsalt inimesi, keda ma ei teagi, aga kes mulle teinekord igasugu asju räägivad. Sest nad teavad, et olen ajakirjanik, ja ajakirjanikke tasub hoida informeerituna. Nii kuulsin juba esmaspäeva hommikul ka kokkupõrkest ning arvete õiendamisest Mulgi maratonil, osalisteks Treimuth ja Alges Maasikmets.

Mulle rääkis juhtunust rattur, kes toda kokkupõrget oma silmaga pealt nägi. Aga ühe osaleja tunnistus ei maksa veel midagi. Rääkisin saadud info põhjal võistluste peakohtuniku Raimo Ronimoisi ja teise kohtuniku Pait Periga. Rääkisin neile, mida olin kuulnud, ja palusin parandada, kui mu info on vale. Nad rääkisid seda, mida nemad olid otsustanud.

Aga kohtunikud ei olnud ju intsidenti oma silmaga pealt näinud. Peakohtunik oli küll mõlemad osalised üle kuulanud. Seega võtsin ühendust veel ühe ratturiga, kes samuti kokkupõrget oma silmaga tunnistas, ja palusin tal kirjeldada, kuidas tema seda mäletab. Sest ajakirjanduses valitsevad reeglid näevad ette, et vastuolulist materjali tuleb alati kontrollida kahest teineteisest sõltumatust allikast. (Need kaks ratturit ei ole klubikaaslased, samuti intervjueerisin neid kumbagi eraldi.) Teise ratturi kirjeldus juhtunust langes kokku varem intervjueeritud ratturi antud kirjeldusega.

Kuid loomulikult tuleb üle kuulata ka asjaosalised. Helistasin Maasikmetsale ning ütlesin, et tahan temalt küsida pühapäevase intsidendi kohta. Ta vastas mulle ühe lausega: «Mul ei ole midagi selle kohta öelda.» See on tema õigus. Keegi ei ole kohustatud enda kohta inkrimineerivaid ütlusi andma.

Helistasin Treimuthi treenerile Marek Johansonile ja palusin temalt Treimuthi telefoninumbrit. Ütlesin, mis küsimuses tahan Treimuthiga rääkida. Ta lubas ise kõigepealt Treimuthiga rääkida, sest ta ei olnud pühapäevase juhtumiga selleks ajaks veel kursis. Ühtlasi lubas ta Treimuthile edasi öelda, et soovin temaga vestelda, et noor rattur saaks siis otsustada, kas ta soovib minuga rääkida või mitte.

Järgmisel päeval helistasin Johansonile ja kuulsin, et Treimuth ei taha juhtunust rääkida, sest ta on oma ütlused kohtunikele juba andnud. Arusaadav. Loobumine minuga rääkimast on tema õigus.

Igatahes olin teinud kõik, mida ajakirjanik peab vastuolulise materjali kogumisel tegema.

Peakohtunik Ronimois oli soovitanud, et oleksin teema käsitlemisel delikaatne, ning avaldanud arvamust, kas pean nimesid tingimata kasutama, sest üks osaline on noorsportlane. See kõlas igati mõistliku kaalutlusena, mistõttu rääkisin Tartu Ülikooli kahe ajakirjandusõppejõuga, kelle teemade hulka kuulub ka ajakirjanduseetika. Rääkisin mõlema õppejõuga eraldi, et saada sõltumatu arvamus. Kirjeldasin mõlemale sündmust, mida kajastan, ja küsisin, kas võin teha ajakirjanduseetiliselt vea, kui avaldan kokkupõrkes osalenud noorsportlase nime. Mõlemad ütlesid, et ei näe nime avaldamises mingit eetilist rikkumist, sest pole põhjust nime peita. Lühidalt: tegemist on avaliku sündmusega; tegemist on Eesti juunioride koondisse kuuluva sportlasega; tegemist ei ole alaealisega; tegemist ei ole pelgalt süütu ohvriga, sest ka Treimuth sai kohtunikult karistuse, suulise hoiatuse; tegemist on juhtumiga, mille osalised on nagunii protokollist kergesti tuvastatavad.

Seega, nagu näete, arvestasin tõsiselt kohtunik Ronimoisi esitatud mõtet, mis siis, et Ronimois oli siiski vaid kohtunik (s.t kõrvalseisja), ta ei ole Treimuthi eestkostja, nagu ka Treimuth ei ole tema hoolealune.

Aga lähme kõigi võimalike küsimustega lõpuni. Olen juba kuulnud väidet, et ma olin saanud toimetuses käsu sellest kokkupõrkest kirjutada. See ei vasta vähimalgi määral tõele. Esmaspäeva hommikul ei teadnud sellest juhtumist Postimehe sporditoimetuses keegi. Selle info viisin toimetusse mina. Tavaliselt on nii, et see, kes info toob, see sellest ka loo teeb, sest tal on kõik vajalikud niidiotsad juba käes. Seega jäi ka minu ülesandeks sellest juhtumist kirjutada. Tegin loo teemalt laiemaks, käsitledes ka paljusid teisi vägivallajuhtumeid Eesti spordis.

Alati võib küsida, kas ma pidin selle juhtumi ikka toimetusse viima ja kas ma pidin sellest kirjutama, kui keegi ei käskinud.

Esiteks, ma olen ajakirjanik. Ma töötan informatsiooniga. Hangin seda, kontrollin seda, avaldan selle, kui info osutub õigeks ja on avaldamisväärne. Info varjamine ja peitmine oleks ametieetika jäme rikkumine.

Teiseks, tegemist on päevakajalise teemaga, sest kõik vägivallaga seonduv on viimasel ajal aktuaalne. Päevakajalisus (teema, millest inimesed räägivad) on üks seitsmest klassikalisest uudisväärtuse kriteeriumist, millele antud juhul lisandub konflitsus (löömine), prominentsus (Maasikmets kui olümpial võistelnud tuntud sportlane ja Treimuth kui juunioride koondise liige) ja erakordsus (löömine rattavõistlustel pole tavaline tegu).

Kolmandaks, vägivalla varjamine on sama hea kui selle soodustamine.

Neljandaks, kui keegi tahab selles loos kellegi peale viha kanda, siis kõige lihtsam on, nagu ikka, taguda sõnumitoojat. Mitte seda, kes teist näkku lõi. Seda, et löömine toimus, ei kinnitanud ainult kaks pealtnägijat, vaid ka peakohtunik, kelle sõnul oli Maasikmets talle oma tegu tunnistanud.

Ja lõppeks, nagu ei varjanudki minu eest kaks ratturit, kes intsidenti pealt nägid, olid nad nähtust jahmunud. Tsiteerin teile seda tunnistajat, kes juhtumit algusest lõpuni hästi lähedalt nägi. Ta ütles, et tema meelest võiks Treimuth minna selle juhtumi järel politseisse ja seal avalduse teha; ta ütles, et tema arvates ei peaks sellistel, kes teistele kätega kallale lähevad, olema spordis kohta, arvestades, kui tuntud sportlasega on tegemist. Ta ütles, et kui juhtum peaks jõudma politseisse, on tema valmis politseile tunnistusi andma.

Mul on oma mõtted, kuidas võiks juhtunut väärikalt ja spordimehelikult lahendada. Aga ma ei saa neid siin avaldada, sest sellisel juhul muutuksin ma suhtekorraldajaks või lepitajaks. See läheks vastuollu minu rolliga antud olukorras – ja see on ajakirjaniku roll. Lõppude lõpuks peavad asjaosalised ise jõudma järeldusele, kuidas seda intsidenti klaarida sel moel, et juhtunu saaks jätta selja taha nii, et kõik võiksid elu ja spordiga rahulikult edasi minna ning kõik, mis siit kaasa võtta, oleks õppetund, mis moodi mitte kunagi ei tohiks üheski olukorras käituda.

Fotod 1-5: Tänavune Mulgi rattamaraton. Fotode autor: Marko Saarm, Sakala/Scanpix

92 Kommentaarid:

At 20:53, Anonymous Isafiguur Roobert said...

Suurepärane sissejuhatus, Maestro!

Õppige noorajakirjanikud, aga ka sitakotid. Ja tehke ülestähendusi, et kuidas töötab üks oma ala filigraanne meister.
Aamen.

 
At 21:27, Anonymous Anonüümne said...

Pange link kuskilt ei leia

 
At 21:34, Anonymous Anonüümne said...

Millest nii suur ohhetamine? No kaklesid natuke so what? Mida on rattavõistluses ja tuntud koondisemeestes nii erakordset et kakeldada ei tohi? Vutiplatsil ja tartu kangialustes käib pidev baksjoorimine. Miks metsas muda sees ei tohi? Isegi San Francisco homod kaklevad ühes filmis näitas.

 
At 21:34, Blogger Priit Pullerits said...

Just lisasin teksti algusse lingi ka.

 
At 22:08, Anonymous Anonüümne said...

Vana mees, number seljas aga varsa aru, kahju.

 
At 00:13, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole homod, ei ole.

 
At 01:24, Anonymous Anonüümne said...

Vana hea lühike naljajutt:
"Ratturid kaklevad".
Youtubes on ka sellest videosid ��.

Tõsisemalt, mis pehmoühiskonda me kasvatame, kus meestevahelises asjaajamises üksteisele kerglt pasunasse andmine mingi märkimist vääriv lugu on? Eriti veel olukorras kus nolk vanameistrile ja selgelt hierarhias kõrgemal asuvale vastu julgeb plõksida!?!?!

 
At 01:52, Anonymous Anonüümne said...

Milline mees tõmbab endale jalga sukkpüksid? Hetero? Ei. Pede? Jah. Liibuvad püksid, pepu püsti ja maanteele minek. Näitame kõigile autojuhtidele oma anuseid! Ja siis imestame, miks vändakänksterid auto rataste all surevad.

 
At 08:24, Anonymous Anonüümne said...

Tubli, Priit!
Eks meil ole neid änksa täis vanu spordipeere juba üksjagu siginenud...

Võin nii rahumeeli öelda, sest olen "eakamast" tegelasest pea 10 aastat vanem ja vaatan sageli, kätega peast haarates, mis vanainimestega adrenaliini ilmnemisel juhtub! Lähevad hullemini lolliks kui noored.

 
At 08:38, Anonymous Anonüümne said...

Tuleb meelde külapeo stseen filmist "Küljetuul", egas stsenaariumei dju välja ei mõelda, ikka elust enesest...
kah Priit

 
At 09:21, Anonymous Anonüümne said...

Vanu spordipeerusid peab austama ja sellega punkt. Kas julgeb mõni lammas või kukk vastu vaielda?

 
At 09:26, Anonymous Anonüümne said...

Kumbki mees ei julge juhtunut ajakirjanikule seletada. Elu nagu vanglas. Selle eest tuleb tõmmata alaliidu tšinovnikud platele ja alaliidule lugejate õiglusrunnet rahuldav karistus määrata. Julgesite kakelda ja tolereerite platnoikultuuri, siis laduge ka rahvale põhjused välja. Ajakirjandus ei pea kajastama vanglaspordiüritusi!

 
At 09:34, Anonymous Säinas, taluperemees ja eestlane said...

Priit Pullerits, kiidan Teid hea ja põhjaliku blogipostituse eest. Sündmused, motiivid, autori sisemonoloog ja kõhklused ning kahtlused on suurepäraselt välja toodud. Väärt õppematerjal. Lausa lust oli lugeda. Aitäh!

Postimehes ilmunud loo kohta ka mõni sõna tagasisideks.
Ilmunud artiklist oleks oodanud ehk ka jõulisemat seisukohavõttu ning kokkuvõtet arvamuse näol, et mida loetust järeldada. Erinevad väigvallatsemise näited Eesti spordist on välja toodud, väga põhjalik töö materjali kogumisel on ära tehtud - selle eest kiidan, - kuid kokkuvõtet ja järeldust ootaks samuti. Eriti just praegusel ajal, kui vägivallatsejaid, kes senini on oma häbiväärseid tegusid salamisi toimetanud, on nüüd avalikuks toodud.

Senini on laialt levinud arvamus, et vägivallatsemine on kuidagi ühiskonna alumiste kihtidele omane käitumisviis, kuid viimase aja lugude põhjal on üha enam näha, et see puudutab märksa laiemat hulka. Kõrgemal positsioonil olevate puhul on lihtsalt oskust oma tegusid varjata, karmi käega rääkijate määr võib sealgi olla sama kõrge kui mujal. Selles kontekstis on rattavõistlusel juhtunu igati paslik ja kajastamist väärt asi, mis kannab omas võtmes ajastu vaimu. Positsioonikas vanameister peksab noort kaasvõistlejat, kuna see ei mõistnud temasse piisavalt aupaklikult suhtuda ja trügis sinna, kus poleks pidanud. Kuhu see kõlbab, kui noored enam vanasid ei austa ning neist spordirajal ettetrügivad.

 
At 12:24, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Käesolev lugu toob mulle meelde mõne aastataguse ebameeldiva kogemuse Tammsalu suusamaratonil. Rajad olid jäised ja laskumised hullus seisus. Pariisi mägedes ootasid kõik kannatlikult laskumisel oma järjekorda, üritades veenduda, et eeslaskuja on turvaliselt alla jõudnud. Tagant tuli 2 nolki ja ja hüppasid minust mööda, kui olin keppidega ennast nõlvast alla lükkamas. Kergelt sahka pidurdades andsin neile väikese edumaa ja lootsin, et ju nad on siis kõvad vennad. Kõige järsemal nõlval, keset nõlva aga olid need "kõvad vennad" siruli. Viskasin ennast ka külili ja üritasin niipalju pidurdada , kui see vähegi võimalik oli. Luud kondid ja imekombel ka varustus jäi kõigil terveks, ainult suusakombe läks maha kandmisele. Kujutan ette, et mõni ägedam vend oleks antud olukorras nolkidele mõne korraliku vopsu jaganud, mina piirdusin vaid väikese verbaalse kasvatustööga. Selliseid juhtmeid on elus veelgi olnud, sellepärast ei mõista ma härra Maasikmetsa hukka. Me ju tegelikult ei tea milliste sigaduste ja tõmblemisega noorem mees enne kukkumist hakkama sai. Vahel on ikka krdi raske mitte käsi käiku lasta, eriti kui veel pulss kõrge ja adrenaliin üleval.










 
At 12:46, Anonymous Anonüümne said...

Kägu kipub vägivalda õigustama. Selliste käojaanide pärast peabki president turvadega rajal kulgema, et need naistevastase vägivallaga oma nimekirja ei laiendaks. Kõrge pulss ja piimhappe tase ei ole sobiv vägivalla õigustuseks. Võistlusel on nii, et number kirja ja disklahvi kaebus kohtunikele. Ajudeta ahv hakkab rusikatega õigust paika taguma.

 
At 13:38, Anonymous Sotside toetaja said...

Vaat see on hüpoteetiliselt huvitav, kui president mängu tuua, et milline oleks siis reaktsioon!

Oletame, et homsel Tartu maastikujooksumaratonil saab keegi osalejaist teise osaleja, pr Kaljulaidi peale vihaseks ja kütab talle käega kümpi! Huvitav, milline oleks siis tagajärg ja resonants? Kas samasugune suhteline vaikus, nagu kahe ratturi loo puhul? Või oleks too juhtum kohe ajalehtede ja veebi esikülgedel? Kuigi vahet ju pole, ühtmoodi osavõtjad kõik ja ühtmoodi käega löömine mõlemal juhul.

Teine huvitav asi on vaikus jalgrattaliidust. Nädal on möödas ja ei kippu ega kõppu. Aga kas lugesite, mis karistuse sai Neymar, kes pealtvaatajale rusikaga näkku lõi? Ta sai alaliidult kolme mängu pikkuse võistluskeelu. Näis, kas Eesti alaliit ka asja arutada võtab.

Kokkuvõtvalt: kui on mingi ühiskonnas vastukaja leidev vägivallaintsident, tormavad kõik poliitikud ja muud tegelased kuulutama, et igasugune vägivald on taunitav. Nüüd on vägivald kuum, aktuaalne teema, aga sõnavõttu ega seisukohta ei ole nädalaga tulnud rattaliidust ega ammugi mitte muudest instantsidest.

 
At 14:02, Anonymous Gunn, spordimees ja EKRE valija said...

Kaasaegne maailm, eeotsas sotside, naisõiguslaste, omasooiharate jne üritab tõelist testosteroonist pulbitsevat alfaisast välja suretada. Füüsiline vägivald on ja jääb osaks ühiskonnast, leppige sellega. Kuna nüüdsed mehed sünnivad suuremalt jaolt ilma munadeta, siis on see võrreldes minevikuga muidugi vähenenud, aga vaevalt see päriselt ühiskonnast kaob. Teatud juhtudel on füüsiline vägivald ja omakohus ainsad asjad, mis maailma parandada võiks. Öelge mulle näiteks millega mõjutada korrupeerunud ja rahva tahte ning huvide peale irvitavat poliitikut? Ei hakka tema peale ei kohtu, ei politsei võim, ainus mida ta kardab on rahva viha ja brutaalne füüsiline vägivald. Lugupeetud sotsid ja nende pooldajad ei peaks pidevalt pilduma füüsilise vägivalda taunivaid klišeesid, sest kui nende huvid on mängus on nad vägagi verejanulised. Neil pole ainult piisavalt mune selle täideviimiseks. Sellist klähvimise, halvustamise ja intriigitsemisega, nagu tegelevad riigipirukast ilma jäänud reformarid ja sotsid pole vist küll keegi kunagi silma jäänud. Vanasti oli ikka nii , et mees andis pasunasse, kohe ja asja eest, mitte, ei ajanud asju pede kombel.

 
At 14:10, Anonymous Anonüümne said...

To 12.46 presidendi turvad on samuti ajudeta ahvid, kes rusika ja relvaga õigust kehtestavad. Kui mõni paha poiss tahab näituseks ära võtta sinult taskuräti, siis nõretad sa samuti õnnest ja tänutundest kui see ajudeta ahv sinu poolsele puudlikese kiljumisele reageerib ja selge ilge päti paika paneb.

 
At 14:17, Anonymous Endel, spordimees Saaremaalt said...

Õppige Putinilt ja Pulleritsult sitakotid, kuidas mees elama peab ja ärge halage. Kui keegi pasunasse saab, siis ilmselgelt on ka põhjust.Noorele kutsikale kulub ikka aegajalt väike õpetus ära. Puudlikestele inispiratiooni ammutamiseks väike artikel kah
https://sport.delfi.ee/news/suusatamine/hoki/video-hokilegendidega-koos-manginud-vladimir-putin-loi-vahemalt-8-varavat-ja-lendas-ninali?id=86174261

 
At 15:58, Anonymous Anonüümne said...

Militaarne rusikavibutamine on hea hierarhia demomise viis aga selle pahapool on seotud ühiskonna viimine majanduslanguse pöörisesse. Valida on hea elu ja traditsioone austava vaesuse vahel. Jõu demomise põhjus on eelkõige kasinad ressursid mille saamiseks tuleb elimineerida ja desarmeerida vastased. Kasvatusliku demagoogia ajamine sobib ullikestele. Kõrgtehnoloogia ajastul on selleks eelkõige tunnustatud eetika ja filosoofia reeglid ning ülimad jõuallikad, mis ei ole rusikakangelaste poolt juhitavad.

 
At 17:09, Anonymous Anonüümne said...

Ei saa aru miks siin alaliitusid kohtunikke ja korraldajaid kottida? Milles nemad süüdi on? Sport on sõja aseaine. Isegi fakn elitaarne jalgrattasport on. Kas mitte Padre ise ei kirjutanud suurte tuuride ajalugu kui Itaalia tuuril frantsuss esimesena tuli võtsid külaelanikud ta sadulast maha ja andsid kere peale. Analoogselt tehti prantsusmaal vastu.
Sama spordi blogiga. Kui Padre noored anonüümikud üles rivistab ja neile korralikult säru teeb siis mis on valesti? Kelle juurde me kaebama läheme ja mis põhjusel? Loeme Vana Testamenti. Aabraham võttis aramiidi junkrud ette, lasi neile piitsa anda ja õhtuks oli kord majas.

 
At 17:24, Anonymous Anonüümne said...

Kui Gunn, Kägu ja teised ise ühe korraliku nätaka vastu vahtimist saaksid, ilma et vastu suudaksid anda, siis räägiksid kohe teist juttu, ei õigustaks enam andjat ja kiunuksid kui vanakuradid.
Küllalt selliseid esmalt kõvamehi nähtud, kuid pärast on oi kui haledad kaebajad.

 
At 17:41, Anonymous Anonüümne said...

Oli nii. Oli järveke ja puhkebaas. Olid taksistid. Aga kord oli säärane, et ilma metskonna dabroota suvepäevi korraldada ei tohtinud. Metsavaht kutsus külapoisid kokku abijõuks ja läksime kehtivat korda tutvustama. Taksistid polnud aga papist poisid. Sportlikud isad olid. Need ei teadnud kirjasõnast ja ametitunnistusest m-igi. Ja lajatasid kohe kümpi. Suvepäevad kestsid küll plaanitud lõpuni ja need olid ka selle järve ääres viimased taolised. Vales kohas tõmblemine, tõmbas puhkebaasile vee peale. Tundub, et ratturitel ja nende tšinovnikutel on taksistide mentaliteet. Aga olete ajaloolise info võrra nüüd rikkamad ja võib-olla astuvad kaklejad avaliku vabandusega üles, et me neile eksinud oinastele andestaksime ja teo unustaksime.

 
At 20:24, Anonymous Anonüümne said...

Uskumatu kui palju pehmomentaliteediga tegelasi siin blogis käima on hakanud? Vanasti olid ainult alfaisased.

 
At 16:04, Anonymous Anonüümne said...

Kas pole Postimehe artikkel paljuski klikbait?

 
At 17:19, Anonymous Anonüümne said...

On palju aega möödas kus esimene alfa isane ja emane otsustasid luua tähe alfa ja järgmised tähed ,et saaks oma primaadidest kaaslastega ometi intelektuaalseid vestlusi hakata looma.Vägivallal pole ühtegi intellektuaalset väärtust ja jääbki tähe alfa eelnevasse aega.Krdi palju on aega möödas aga vahel viskab sisse ,et sittagi pole muutunud.Vägivalda pooldaval isikul puudub süütunne,mis võrreldav joodiku süütunde puudumisega,mõlema puhul allakäik kindlustatud.Tehke omad järeldused.

 
At 17:43, Anonymous Anonüümne said...

Räägitakse, et inimene olla ahvist arenenud. Mõned isendid oma käitumisega demonstreerivad, et see võibki nii olla.

 
At 18:54, Anonymous Anonüümne said...

Postimehest on lugeda et suvel tuleb Otepääle laagrisse Venemaa koondis, Julia, Anna, Anastassia, Alisa, Jana ja Jelena. Intervjuu materjali kindlasti rohkelt saadaval. Egas muud kui jääme vesi keelel ootele.

 
At 21:50, Anonymous Anonüümne said...

Kas Padre teab kuidas noored vene naised lahkelt südant puistama saab?

 
At 22:38, Anonymous Rattamees said...

Ma võrdleks siin kahte juhtumit.

Üks on Indrek Tarandile kergelt jalaga pehmesse kohta vopsu andmine, millest tuli suur skandaal ja mille eest lööjad said ka karistada.

Teine on Massa ja noore ratturi juhtum, kus anti konkreetselt rusikaga näkku, aga mida ei võta ilmselt teemaks isegi rattaliit, rääkimata sellest, et politsei seda käsitlema ja kohus menetlema hakkaks.

Ja siis ütleks vaid järelduseks, et meil pidi olema õigusriik. Ja küsin imestades: kas tõesti???

 
At 23:25, Anonymous Anonüümne said...

Tarand palkas ühe Eesti tippadvokaadi ennast esindama ja kui ta oleks veel rusikaga näkku saanud...

 
At 23:56, Anonymous Anonüümne said...

Järelikult EKRE on tühi lask. Siiski vähemalt püüavad. Aga advokaadi ees muutuvad pehmoks ja hakkavad paluma. Küss. Kas nad on meiega? Pigem nagu see näkku saanud rattur, kuss ja loodavad, et liit üle ei sõida ja karjäärile vett peale ei tõmba. Selline on Eesti elu.

 
At 23:59, Anonymous Anonüümne said...

Just see Noor rattur said asja eest, sellep vait ongi

 
At 08:49, Anonymous Anonüümne said...

Vait oldakse selle ,et ei taheta suurt avaliku tähelepanu sellega,sa ei saa siis toast väljagi liikuda kui pole kiibitsejaid.Selline on eesti elu.

 
At 10:23, Anonymous Anonüümne said...

Edukaks hagemiseks on vaja head ja kulukat advokaati ja paljud meist selleks tralliks valmis oleks?

 
At 10:23, Anonymous Anonüümne said...

Mis asi see on, mille eest võib üks inimene teist näkku lüüa ja seejuures öelda, et see oli nüüd asja eest?

 
At 10:52, Anonymous Anonüümne said...

TO 10.23 Selliseid asju on palju. Õe vägistamine, ema mõnitamine jne. Kuulge mehed, kuidas te saate olla sellised munadeta mömmid, et teete mingisugusest väikesest löömingust sellise draama. Nõukogude ajal sündinud ja kasvanud inimeste jaoks oli see täiesti tavaline, et poisid ja mehed vahel purelesid. Vanasti räägiti peale kaklust mehe kombel asjad selgeks. Vabandati kui vaja ja vahel võeti koos viina. Olid tõelised mehed. Nüüd loed kuidas siin ahhetatakse ja ohhetatakse, et issand jumal issand jumal, enne kuulmatu, üks paha poiss lõi teist. Soovitatakse advokaat võtta, kaevata politseisse jne. Tüüpiline euromemmekate põlvkõnd. Te pole vist kunagi poisid olnud ja kõik teie mured on lapsepõlves lahendanud emmed? Teid on küll kasvatatud selliseks memmekaks, aga kas teil häbi ei ole olla siuke möku?
Loomulikult ei pea mees koguaeg rusikad rullis ringi käima ja füüsiline vägivald on vaid äärmuslik ( ja üldiselt ka taunitav) vahend enesekehtestamiseks. Ma ei ole kõigi asjaoludega tuttav, et miks selline lööming toimus ja kes oli selles rohkem süüdi. Pealiskaudsel süvenemisel jääb mulje, et noore poisi näkku löömine oli ilmselge frustratsioon ja täiesti põhjendamatu tegevus. Samas meie ei tea millega noormees tegelikult hakkama sai, et vanem kolleeg sedavõrd endast välja läks. See võis olla jätk mingisugustele varasematele hõõrumistele. võibolla oli noormeest korduvalt enne viisakalt hoiatatud? Vanasti öeldi, et ära haugu endast vanema ja tugevamaga, eriti, kui keha vastutust kanda ei jaksa. Tänapäeva noored, kes on kasvanud karistamatuse õhkkonnas, on vahel väga ülbed ja väljakutsuvad. Tegelikult, ei lahenda neid probleeme, ei kohus ei advokaadid vaid mehed peaks maha istuma ja asjad selgeks rääkima ning vastastikku ja südamest vabandama

 
At 11:18, Anonymous Anonüümne said...

10:52 on ENSV-s kinni. Lase lahti, see aeg on läbi! Muidu tulevad islamistid ja löövad rusikakangelasel käe maha. Kui ma ei eksi, siis keskajal oli kehaosade küljest rebimine täiesti normaalne avalik praktika, mida võimud harrastasid keskväljakul kõigi silme all, seda aega soovid äkki tagasi oma rusikakangelaste õigustamisega. Ole oma soovidega ettevaatlik, ajakirjandus võib su kuulsaks teha.

 
At 11:25, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Mina ei toeta, ega õigusta füüsilist vägivalda. palun mitte asju oma suva järgi tõlgendada. Tõin kõigest näite läbielatud olukorrast, mis paljudel meist kopsu üle maksa viiks.Selgitasin vaid et on suur vahe kas kogeda isiklikult korduvad sigadusi või siis lugeda tugitoolil persetades teiste poolt läbielatut. Imestan, et valdav enamus kommenteerijatest on ausa ja õiglase suhtumisega, kes ei tee kunagi kärbsele ka kurja ja isegi kui mõni madala laubaline peaks neid näituseks vasakule põsele lööma, siis keeravad nad lihtsalt parema ette(pärast muidugi kui oht on möödas palkavad advokaadi ning üritavad juhtunust niipalju majanduslikku kasu lõigata kui vähegi võimalik).
Pahatihti näitab elu, et kõige vagamad füüsilise vägivalla taunijad osutuvad ise naise peksjateks , lapse pilastajateks jne. Sellepärast võib-olla tasuks kaaluda seda, et lasta vahel endast loom välja kui et maandada pingeid sala pervert olles.

 
At 11:29, Anonymous Anonüümne said...

11.18 Muidu oled sa kõva pugeja, aga islamistide vägivalda sa taunida ei julge? neile laulad hosiannat?

 
At 11:44, Anonymous Anonüümne said...

Lugupeetud targutajad,mida olete teie saavutanud võrreldes maestro Maasikmetsaga? Heas sportlases ongi reeglina rohkem testosterooni. Selleks et võita peab olema valmis üle laipade minema. Enamus geniaalseid sportlasi on tavamõistes kiiksuga.

 
At 11:52, Anonymous Anonüümne said...

Lugupeetud 11.18 Ka teil ei tasuks väga selles praeguses liidus kinni olla, See on samuti mööduv nähtus. Ärge laske ennast sellest eurojurast pimestada ja oma mehelikust alla suruda. Kuulake parem, mida vanemad mehed räägivad. Õppige hindama asju mis on kehtinud ja kestnud aastatuhandeid .

 
At 13:16, Anonymous Anonüümne said...

11:52 õige jutt. Ma arvan Padre räägiks sama kui ei peaks Postimehes imetud artiklitega leiba teenima.

 
At 13:20, Anonymous Anonüümne said...

To 11. 18 Vabalt võivad need samad islamistid tulla vägistada su naise. Sina võid samal ajal pidada neile rahulikus ja viiskakas vormis vägivalla vastast jutlust või rääkida sellest kuidas pahasid keskajal karistati.

 
At 13:29, Anonymous Anonüümne said...

11:18, 11:52, 13:16 ja 13:20 peavad siis näkku saanud noorsportlast islamistiks. Tublid poisid, tak teržat!

11:44 - Maasikmetsale tuleb anda eluaegne võistluskeeld, las ravib oma testo taset arsti juures. Tema aeg on läbi enivei.

 
At 13:41, Anonymous Anonüümne said...

Kuule pojake mida need islamistid sulle tagumikus kibelevad? Kas ei ole muud argumenti kui islam? Näe iirimaal madistavad luterid katoliiklased tänaseni.

 
At 13:43, Anonymous Kämerlinski said...

Mis on selle loo moraal ja järeldused? Vanemad mehed kes on eluraskustega heidelnud, pidanud juba poisikesest peale enda eest igal viisil seisma, annavad noorematele heaolu ühiskonna produktidele lõuksi. Noored mehed kes on juba titeeast peale harjunud sellega, et nende võitlusi peavad teised, kutsuvad appi advokaadid , politsei ajakirjanduse jne. Eks näis, kes selles võitluses lõpuks peale jääb. Hetkel on seis selline, et Maasikmets 1 ja tema opponent 0. Kas nii jääb, seda näitab aeg. Meie saame vaid loota, et seda lugu ei kutsuta lahendama islamiste ja teisi võrdlemisi kontrollimatuid jõude. Kindel on see, et kui vastasleer paneb Maasikmetsa seljatamiseks kokku sõjaväe, on ka Maasikmets sunnitud ka oma lipu alla mehi kooondama hakkama, sest ole sa nii kõva mees kui tahes ( kahtlemata Maasikmets on kõva mees) ,üksinda hulga vastu ei saa. Kusimus on , kui palju soovivad teha sellest heitlusest oma võitluse? Kui meie hädas oma sõpru ei aita ja ei toeta, siis ilmselt pole meil loota , et nemadki seda teevad, kui meie hädas oleme.
Küsimusi on veel palju, aga vastuseid teab ainult üks mees ja see mees vaikib hetkel.
peame olema ootel.

 
At 13:45, Anonymous Toits Pärnumaalt said...

Maasikmets tegi ennast kapitaalselt täis. Isegi kui see maaslamaja midagi eriti sapist ja hingesittuvat ütleb, teda ei lööda. See polnud Maasikmetsa poolt enesekaitse vaid testosterooni täis jõudemonstratsioon. Spordiradadel ei tohiks sellistel kohta olla.

 
At 13:58, Anonymous Anonüümne said...

Lugege hoolega mida kirjutab Kämerlinski. Kui tema ootab siis ootame meiegi. Millal vaikus lõpeb.

 
At 14:16, Anonymous Kägu said...

Spordiradadel ei tohiks olla ka nn "hingesittumisel" Keegi eelpool kommenteerija ütles kenasti, et kui keha vastutada ei jaksa siis ei maksa ka möliseda. Ma ei kaitseks Maasikmetsa, kui ta pidevalt kaasvõistlejaid peksaks. Hetkel ei tea me põhjust miks ta seda tegi. Me kõik oleme inimesed ja meil kõigil on elus musti päevi. Noore kuke plärtsumine võis olla see viimane tilk kannatuste karikasse. Meie ühiskonna viga on see, et me kipume inimesi väga kiirelt pealiskaudse ja kaudse info põhjal süüdi mõistma. Musternäide selles vallas on meie presidendi Kersti. Sama kiirelt kui mõnel mehel rusikas välgub, tuleb teisel mehel suust välja jäledat sappi. Paljud on arvamusel, et hingehaavad mida sõnad tekitavad on jäävamad ja ravimatumad, kui näiteks ihu haavad. Omal ajal jagunes maailm ka 2 te leeri oli neid kes mõistsid Zinedine Zidane hukka Marco Materazzi löömise eest ja oli ka neid kes leidsid , et ta sai asja eest. Vaid need, kes ei tiksu spordiradadel mugavustsoonis vaid pingutavad pulss punases, mõistavad, et aju ei tööta ühteviisi rahulikult arvutitaga kiibitsedes ja anaaeroobses tsoonis viibides.

 
At 14:28, Anonymous Anonüümne said...

Lgp. härra Kägu, kas lause - "...Vaid need, kes ei tiksu spordiradadel mugavustsoonis vaid pingutavad pulss punases, mõistavad, et aju ei tööta ühteviisi rahulikult arvutitaga kiibitsedes ja anaaeroobses tsoonis viibides." - tähendab seda, et "pulss punases" kihutajaid võib võrrelda mitte täie mõistuse juures olevate inimestega?
Kas tipud ei peaks ennast veelgi paremini kontrollima kui tavaratturid, sest muidu hakkavad viimaks üksteisele kaikaid/pumpasid kodaratesse loopima või õigustavad meeltesegadusega rajal lõikamist?

 
At 14:29, Anonymous Anonüümne said...

Kägu pole Priidu lugu lugenud. Seal ju kirjas, et esmalt sittus verbaalselt hinge Maasikmets ja sai kontra. Sellise kaklemise tolereerimine aga näitab, et tegu pole ratta sõidu vaid poksi või vabamaadlusega. Need on teised spordialad ja neid tegevusi harrastatakse kohtunike karmi järelvalve all. Maasikmets aga ei mallanud kohtunike pilkude all tegutseda vaid tegutses reglemendi väliselt hallis alas nii nagu oli see tavaks maestro Pikkuusi ajastul. Lühike sõnum on see, et mis oli tolereeritav Pikkuusi ajal, pole tolereeritav tänapäeval. See pole spordivõistlus enam, kus kakluse tunnistajateks pole isegi raja ääres seisvaid pealtvaatajaid ja kaameramehi. Tegelikult pole see ka miski tõsine võistlus, kus raja äär pole palistatud rahvamassidega. See on kommerts.

 
At 14:35, Blogger Priit Pullerits said...

Minu poolt ka paar mõtet.
Tõepoolest, me ei tea, mis eelnes sellele, kuni käis pauk. Paraku on selline suhtumine, et süüdi on ainult paugutaja, tänapäeval väga levinud. Nimelt, üks inimene võib teist kas või mitu aastat järjest mõnitada, solvata, alandada, tema kallal ilkuda ja iriseda, teda verbaalselt maha teha - lühidalt: töödelda teist psühholoogiliselt madalamaks kui rohi -, aga kui siis lõpuks selle peale paugu kirja saab, on süüdi ainult paugutaja; siis tulevad kõik välja hüüdlausega, et igasugune vägivald on taunitav, nähes vaid paugu andmist, ent hoolimata kübetki, mis sellele eelnes.
Mulle selline lähenemine ei meeldi. See on sama, kui tegelda haiguse ravimisel vaid sümptomite eemaldamisega. Aga tavaliselt on eelnenud haigestumisele mingi pikaajaline protsess, kus ka haigestujal on olnud täita mitte just väike roll.
Samamoodi tuleb kõiki vägivallajuhtumeid vaadelda tervikuna - mitte ainult sekundi murdosa kestvat pauku, vaid nädalate, kuude, ehk isegi aastate vältel sellele eelnenud protsesse. Vastasel juhul pole hinnang olukorrale õiglane ning kedagi rangelt karistades, aga teist karistamata, isegi teise osa kaalumata jättes jättes luuakse ebaõiglust juurde.
Ma olen rääkinud.
Ja mul on õigus (nagu alati).

 
At 14:47, Anonymous Anonüümne said...

Kõnekas on see, et Maasikmets, kes oli algselt Põleva Kivi rattamaratoni stardinimekirjas, seal ei osalenud. Põhjusi võib aimata. Eks südametunnistus vaevas. See näitab, et mees siiski mõistab, millega hakkama sai ja tunneb piinlikkust. See on õige tegu temalt, et ise ennast mõneks ajaks vabatahtlikult võistlustelt taandada. Küsimus on vaid selles, kui pikaks ta ise seda aega hindab, et see võiks olla õiglane.

 
At 14:48, Anonymous Anonüümne said...

Kui noored kuked lahendavad omavahelisi probleeme kaklemisega, on see mõistetav, kuna neil mõistus ei käi veel testosteroonist üle. 50-aastaselt mehelt ootaks suuremat enesekontrolli ja väärikust.

 
At 14:51, Anonymous Anonüümne said...

Kas tõesti ka Priit õigustab füüsilist vägivalda teadmatuse viigilehega? Uskumatu! Demagoogia uus tase. Midagi väga islamistlikku. Muide, üks enimlevinud testost pungil meeste vähi vorm on eesnäärme vähk. Mõni arst võiks anda juhiseid, kuidas testo taset normi piiridesse ajada. Caster Semenya näitel on teada, et maratoni üritustel pole selle kõrgest tasemest sooritusele mingit abi. Võib-olla peaksid ratturid hakkama ka Caster Semenya moodi testosterooni taset alandavaid tablette võtma kui tahavad võistlusele pääseda.

 
At 15:02, Anonymous Jürka testosteroonist pulbitsev 120 kilone võtluskunstide spetsialist. said...

To 14:51 Vaadake ette nolk, kes te kirjutate lugupidamatult hr Pulleritsust ja kahtlete tema kompetentsuses ja ilmeksimatuses. Teie karistus saabub peagi ja ärge siis kiunuge kui see kipub olema füüsilist laadi.

 
At 15:27, Anonymous Enn, kasvatusspetsialist. said...

Ma ei tea, kas see just nii peab olema, aga on tore, et siiski leidub veel inimesi, kes võtavad vaevaks tegeleda sellise tänamatu tööga nagu laste kasvatus. Kui võrrelda Eestis elavaid vene keelt rääkivaid ja eesti keelseid noori, siis põhiline erinevus, mis silma hakkab on nn. kodurahva järeltulijate ülbe ja lugupidamatu suhtumine vanematesse inimestesse. teadaolevalt on Vene peredes füüsilisel karistusel oma koht. seega võivad need asjad olla otseses seoses. Usun, et nii mõnelegi noorele, kelle elus on seni olnud vaid õigused ja ei ühtegi kohustust teeb kerge füüsiline karistus ainult head. Selles valguses kiidan ma hr Maasikmetsa teo heaks. Pisut taunivalt suhtun ma vaid tema kasvatuse metoodilisse külge. isiklikult oleks ma antud olukorras kasutanud urvaplaastrit alias kasevitsa.

 
At 15:51, Anonymous Anonüümne said...

Kui närvid on perses, siis on kas süüdi joomarlus või doping.

 
At 16:08, Anonymous Anonüümne said...

Pärast sõitu pissiproovi andma.

Vana mees annab noorsportlasele lõuaga ja järgmine sõit võib naeratades jälle startida?

 
At 16:26, Anonymous Anonüümne said...

Oletame, et hr Maasikmetsal on närvid p*sses või siis ikkagi see nn doping! Paratamatult tekib nüüd küsimus, et, ehki maratoni põhisõidul osales enam kui 550 osalejat, valiti ohvriks just noorsportlane, Henri Treimuth, miks? Mis oli temas nii erilist, et just tema välja valiti? Oli ta kõige noorem? Kõige ilusam? Kõige nõrgem?
Kes oskaks vastata?

 
At 16:31, Anonymous Anonüümne said...

Kes joobar siin intriigi üles kisub? Mis tähtsust on noorel ja vanal ja koondise mees - mitte koondise mees. Subordinatsioon pandi paika. Noor peab veel kaua kasvama ja arenema ja vahel profülaktikana lõuga võtma ja hoolikalt PP blogi lugema enne kui võib ennast inimeseks lugeda.

Meenutab juba idioot Epnerit kes arvas et mitte 40 mehed vaid 17 nolgid peavad riiki juhtima.

 
At 16:35, Anonymous Anonüümne said...

To 16 26. On võimalus, et noorsportlane, oleks sellel maratonil või siis järgmisel igal juhul kellegi käest lõuksi saanud ja juhuse tahtel oli andjaks Maasikmets. Samas eksiteerib võimalus, et hr Maasikmets oleks lähiajal kellegi igal juhul lõuksi andnud, aga juhuse tahtel oli saajaks nimetatud noorsportlane

 
At 16:39, Anonymous Sherlock said...

Tundub väga sedaviisi, et pime juhus viis Maasikmetsa ja noorsportlase kokku.

 
At 16:43, Anonymous Anonüümne said...

( Noor peab veel kaua kasvama ja arenema ja vahel profülaktikana lõuga võtma ja hoolikalt PP blogi lugema enne kui võib ennast inimeseks lugeda. )
Vot nendes sõnades peitub tõde ja puhas kuld. Kui kõik inimesed seda mõistaksid siis muutuks maailm palju paremaks ja õiglasemaks paigaks

 
At 16:47, Anonymous Anonüümne said...

Kuusalu kandis räägitakse ikka, et seal kus leidub neid kes lõuksi küsivad, leidub ka neid kes annavad...

 
At 16:47, Blogger Priit Pullerits said...

Mõned eespool küsisid, miks ma pole seisukohta võtnud. Seletan.

Üks võimalusi seda lugu veelgi põhjalikumalt käsitleda oleks olnud pöörduda jalgratta liitu ja EOKsse ja kuhu kõik veel, et küsida, kas ja kuidas ja millal nad kavatsevad seda juhtumit menetleda ja hakata karistusi määrama. Nii toimiks ajakirjandus enamasti muude sedasorti juhtumite puhul. Aga siis mõtlesin, et niiviisi toimides muutuksin ma aktivistiks ega poleks enam erapooletu ajakirjanik, kelle asi on juhtumit erapooletult vahendada.

Sageli piisab ajakirjandusel millegi vastu vaid huvi ilmutada, kui käivituvad protsessid. Sedasi muutub ajakirjandus sündmuste vahendajast sündmuste mõjutajaks. Sest on selge, et kui panna teatud instantsidele surve peale, siis peavad nad midagi ütlema ja midagi ette võtma. Mulle tundus see antud olukorras ülepingutamisena. Tõin ju juhtumi faktidena avalikkuse ette ja eks siit edasi on asjaomaste instantside asi, kas nad peavad vajalikuks sellele reageerida või mitte.

Arvan, et mitte, sest lihtsam on teha nägu, et seda kõike ei ole olnud, või kui oligi, siis teha nägu, et ahh, mis me sellega ikka tegeleme, las aeg läheb mööda ja asi ununeb. Küll ununebki. Kuni järgmise pauguni.

Muide, saan aru ka neist, kes ütlevad, et mis see siis nüüd olgu, kui ühe paugu pärast tõstetakse kisa taevani ja hakatakse advokaate võtma ja süüdistusi esitama jne, et see on lääne pehmoühiskonna tunnus ja et mehed peavad mõnikord lööma. Ent arvan, et seda juttu on enamikul mõnus rääkida seni, kuni nad ise pole kelleltki pauku sisse saanud. Siis arvamus muutub.

Ja veel: ma ei ole nõus, et igasugune vägivald on taunitav. Vale suhtumine! Näiteks vägivallatsejale tuleb vastata vägivallaga, sest see on keel, mida ta mõistab. Vägivalla aluseks on jõud. Jõudu demonstreerib ju NATO siin meid kaitstes, et Venemaal ei tuleks pähe meiega vägivallatseda. Aga kui ta seda teeks, siis me ju ootaks, et vägivallale vastataks vägivallaga, on ju?

 
At 16:47, Anonymous Anonüümne said...

Mitte pime juhus vaid Meie Lord ja Lunastaja ise käis Maasikmetsa käe läbi eesti rahvale õpetussõna viimas.

 
At 17:13, Anonymous Anonüümne said...

Ehk siis nagu ütleb kõrgeauline ainus ja kordumatu Pullerits on taunitav vaid see vägivald mis on meie vastu. Kuna Maasikmets on mulle peaaegu nagu kamraad,(Kui paljudel maratonidel oleme koos osalenud, mina muidugi kõvasti tagapool) siis mina tema tegu ei tauni.Oleks noorem vanemat löönud siis oleks tauninud.

 
At 18:06, Anonymous Anonüümne said...

Mina ei saa siin ega ka oska, samuti ei julgusta pooli valima.
Mõlema osapoolega kohtunud rajal ja rajaväliselt ja saan vaid umbluu subjetiivsust jagada.

Kui muidu rahumeelne Maasikmets (vana kooli torudest ja viledest läbi käinud mees kes näib siiski selle järel päris inimese moodi välja) ütleb kellegi kohta idioot mis tõmbled. On see 80% juhtudel asjakohane hinnang olukorrale.

Rattasport pole ammu enam pättide ja heidikute ala nagu alguse sai suurtuuridel ja oli ka ilmekas Nõukogude Liidu spordile. Kus värvati ja läbi lõid (mitte küll reeglina) just kahe mehed ja huligaanid.
Ometi vist õpetatkse rattaklubides ühe ainena mölaklikust ja toorutsemist. Mis oleks ju teatud võtmes mõistetav, aga seda praktiseerida eesti külavõistlusel 100. koha peal võideldes on küsitav.

Olen ise näinud kus lühemal distantsil noor kukk vabatahtliku raja näitajat sõimas valimatute roppustega. Oleks järgi läinud ja kraavi raisa löönud, aga sunnik oli kiire :) (nu sõitis ka lühikest).
Või kuidas stardist minnes rattaklubi omad esimestel km. hirmsa entusaismiga esimesel 3km. mööda pressivad ja distantsi teisel poolel üks haaval selg ees vastu taaruvad.

Huu

 
At 18:39, Anonymous Anonüümne said...

Ah Maasikmets kasutab regulaarselt jutu sees: "idioot, mis tõmbled"? Puhas viide Napoleoni kompleksile ja vangla kasvatusele. Sport oleks vaja legaliseerida ja kirjasõna mitteaustav seltskond sellest eemale puksida, eelkõige vutist. Alustuseks võiks spordimula uudisteprogrammidest välja jätta. See mõjub üllatavalt kiiresti spordi puhastumisele.

 
At 18:47, Anonymous Anonüümne said...

17:13 puhast kulda

 
At 19:03, Anonymous Anonüümne said...

härra Huu te ajate mõitslikku juttu. Tegelikult ei ole see üldse 2 konkreetse indiviidi vaheline probleem vaid pigem kahe täiesti erineva maailma ja suhtumise vaheline kokkupõrge. Tänaseks 50-60 mehed on kasvanud totaalselt teistsuguses ühiskonnas ja neil on elus ka teistsugused põhimõtted. Need mehed on harjunud maastmadalast sellega , et mitte midagi ei anta sulle kandikul, et austus ja lugupidamine tuleb välja teenida. Samuti on neid õpetatud vanemaid inimesi ja üldse kaaskodanikke austama. Ka teavad nad , et oma tegude ja sõnade eest tuleb vastutada. Viga on kusagil mujal
Ärme räägime ainult võistlustest. minge proovige talvel Pirital suusatada kui seal on koolitunnid. Lapsed loivavad suuskadel 4-5 kesi kõrvuti, ajavad juttu ja irvitavad oma saamatuse üle. Neile on ükskõik, et keegi kes oskab ja naudib suustamist tahaks neist mööda saada. Nad ei arvesta kellegagi, sest nad elavad maailmas kus neil on vaid õigused. Vahel kui räägid mõne kehalise kasvatuse õpetajaga, noh et äkki õpetaks lastele ka pisut suusa kultuuri, siis paremal juhul manitseb see alandlikul ja nunnutaval viisil korra lapsi ja see on kõik. mitte midagi ei muutu, sama on järgmine päev ülejärgmine jne. Toome järgmise näite kui külastada üldkasutatavt spaa tüüpi ujulat, näiteks Tabasalu oma kui seal on lõppenud laste treeningtund. Lapsed loobivad üksteist vee pommidega ( tabades ka neutraaltsoone) mürgeldavad saunas, karjuvad ja ropendavad ja astuvad inimestele jalgadele. Keegi neid ei keela, ka õpetaja ja treener mitte. õhtul on seal noored papad nn tolerastide põlvkond oma võsukestega. Laps jonnib ja mürgeldab valmistades inimestele, kes on puhkama ja lõõgastuma tulnud tõelist piina. Tolerastist papakene selleasemel, et võsukene korrale kutsuda nunnutab ja pakub hüvesid välja , stiilis, tahad sa seda, toda jne.
On siililegi selge, et kui kokku põrkuvad need kaks erinevat maailma siis tekivad konfliktid. Vanad mehed lihtsalt ei aksepteeri, et mingisugused hellitatud pupujukud nende kallal plärtsuvad, samas need samad pupujukud lihtsalt ei tule selle peale, et niimoodi ei tohiks teha, sest nad on kogu elu plärtsunud oma vanematega, oma õpetajatega, treeneritega ja saanud alati kõik mis nad on tahtnud.
Võibolla ma üldistan liiga palju, sest loomulikult on palju noori, kelle kodune kasvatus ei jäta soovida. 17 on täpselt selline iga, et mehemõistust veel pole, aga ühiskond ootaks sellise välimuse ja suurusega indiviidilt juba pisut teistsugust käitumist. Isegi kui me paneks nüüd härra Maasikmetsa vangi, laseks maha või mis iganes ei muudaks see üldsist kultuuritust spordiradadel paremaks. Ma tean, et enamus mõtleb, et vähemalt on tore, et mõni võsukene teeb arvutis molutamise asemel sporti, no muidugi tore, aga käituma ja kaaskodanikega arvestama võiks ikka õppida.

 
At 19:20, Anonymous Anonüümne said...

Ei noh. Lähed bussi, vaatad nolk ei anna endast vanemale istet. Sõna ei kuula. Annad molli. Koolis õps vaatab, kodutöö tegemata, nolk väidab, et unustas ja saab tuti tuti. Mats tuleb linna, ei mõista härrade ees kaabut kergitada ja saab karistuseks 40 soolvees leotatud piitsahoopi. Tundub, et mingi seltskond meelega soovib destabiliseerida elu Eestis, et võim jõuga üle võtta. Millise seltskonna avantüüri nimel Maasikmets tegutses?

 
At 19:23, Blogger Priit Pullerits said...

Hea sõnavõtt, lp 19.03.

 
At 19:38, Anonymous Anonüümne said...

Tõde hakkab vaidluses välja kooruma. 19:20 kirjutab tõsise analüüsi. Maasikmets tegutseb Putini huvide nimel. Nagu me teame langevad konservatiivse ajakirjaniku Pulleritsu seisukohad kahtlaselt tihti Putiniga ühte. Järeldused on ilmselged. Maasikmets ja Pullerits on sama klanni vennad. Destabiliseeruvad Eesti elu. Mida oligi vaja tõestada.

 
At 20:02, Anonymous Anonüümne said...

Saan aru, et paljudele on täitsa OK pasunasse saada, kui koperdad ees ja tagant tuleb vanem, kogenum ja veel autoriteet.

Olge lõuga andmise pooldajad siis järgmine võistlus valmis siniseks silmaks.

 
At 22:26, Anonymous Anonüümne said...

To 20:02 Oled vist väga palju lõuga saanud, et ei suuda teha vahet kummal on sinine silm, kas lõuga andjal või lõuga saajal

 
At 23:40, Anonymous Anonüümne said...

Kahju et mõtleva paneva teema püstitamise poliitjobiga üle kallate. Milleks?

 
At 23:43, Anonymous Anonüümne said...

to 18:39

Pole siin napoleoni kompleksi ollagi. Maasikmets juba aastaid esimestele kohtadele ei kandideeri Mees iagsugustes gruppides ja võistlustel sõitnud aastakümneid. Miks ei peaks selline mees siis koduvõistluselk äksi täis ja ohtlikke olukordi põhjustavat noorukit korrale kutsuma? Sellises olukorras vaikimine oleks hullem tegu olnud.

Huu

 
At 00:02, Anonymous Anonüümne said...

Tubli Huu. Kommentaar täiesti Padre vääriline.

 
At 06:55, Anonymous Anonüümne said...

Ahh noormees paarutas nagu Priit ja sai lõuga stabiilset sõitu nautinud Maasikmetsalt, Huu? Noormees provotseeris ja tegi sõitu huvitavaks, tegi vahespurte ja palju, käis omast lollusest külili ning Maasikmets läks põlema. Tahaks tõesti kuulda blogipidaja arvamust vana peeeu kohta nüüd.

 
At 08:46, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav kus viibiks hetkel Mike Tyson või no näiteks Jack Norris kui ei suudaks kontrollida vägivalda.Vot mis on popkultuuri mõju.Kui vahitakse filme,kus näidatakse et provokatsioonile järgneb kättemaks,korralikult juurdub sisse ja seda välja enam ei juuri.Tuleb vaid suuta kontrollida ülejäänud elu muidu oled vangla Tyson või vangla Jack.Teine varjant oma kättemaks korda saata kus ükski silm ei seletaks,salakõrv ei kuuleks....

 
At 08:51, Anonymous Anonüümne said...

Uske mind tulevikus see noorsportlane jätkab seda mida vanad õpetavad,näitavad. Sisuliselt käime ringi ratast siin planeedil edasi kuni loodus selle kõntsa buldoozerina kokku lükkab.

 
At 09:46, Anonymous Anonüümne said...

Ükskõik, kas see noorsportlane sõitis ohtlikult või mitte. Kindlasti ei teinud ta seda aga tahtlikult. Jalgrattasport ongi selles mõttes ohtlik ja kukkumised kuuluvad selle ala juurde. Praegu toimuval Girol on mõni väiksem või suurem kukkumine iga päev, ja need on profid seal, kes saavad selle eest palka ja kes oskavad sõita. Aga nad teavad, et see kuulub ala juurde, igaüks võib eksida. Olen kindel,et nii mõnigi favoriit satub tõsisesse kukkumisse ja on sunnitud sõidu pooleli jätma.
Meil läheb 50. aastane mees, kes konkureerib ma ei tea mitmendas kümnes närvi noore mehe peale, ja annab talle lõuga. Isegi sõim poleks õigustatud. Ja tegemist on külavõistlusega, kus pole midagi kaalul.
Girol peaks saama iga päev keegi lõuga. Päris lõõmaks läheb ikka väga-väga harva. Kui päris rumalusega tegu, siis paar krõbedat sõna öeldakse, aga seal on tegemist tippsõiduga, kaalul on palju.

 
At 10:05, Anonymous Anonüümne said...

To 9:46 Kuidas te saate väita, et ta ei teinud seda tahtlikult, samuti pole teil infot , et enne füüsilist märkust ei saanud ta korduvalt verbaalset juhendust ja seda võibolla isegi juba eelnevatel võistlustel. Ajage parem oma roosamanna mula mujal

 
At 10:16, Anonymous Kägu said...

Selle teemaga võiks nüüd ühelpool olla. Kes on õppimisvõimeline sai vajaliku kogemuse võrra rikkamaks. Vaadake parem mis meil riigis toimub? hr Pullerits võiks pigem lehe veergudel natuke korda luua. Krt ei ole normaalne, et nädalapäevad tagasi ilmub President riigikogu ette dressipluusis, kus ilutseb loosung "sõna on vaba".Samuti on OK kui see sama President külastab Putinit.Kõik need kes julgevad kahelda selle teo eetilisuses, saavad ajalehe veergudel korralikult molli. Nüüd kui meil on külas proua Le Pen, on reformi erakond ja sotsid lausa hullunud. Järsku enam ei ole sõna vaba.

 
At 10:17, Anonymous Anonüümne said...

10:05, kas te ei arva, et kergemal ja raskemal sportlasel ongi erinev sõidustiil. Raskete sprinterite ja vanakeste koht on üldjuhul grupi taga. Ei ole nende asi grupi peas tolgendada. Küngaste peal nad kipuvad pidurit panema ja see käib selgelt kergematele ja särtsakamatele närvidele. Sellistele vanadele on vaja füüsiliselt sõnad peale lugeda, et nad ei tolgendaks tõusudel jalus. On inimesi kes ei mölisevad kõigi peale või valivad omale lemmikohvri, kelle kalla djeeduškat mängida. Neid ei võeta rajal tõsiselt enivei. Kahjuks oma mölaga rikuvad teiste sõitu. Selliste kohta öeldakse sõida aga ära mölise!

 
At 10:22, Anonymous Anonüümne said...

Pani ise tahtlikult matsu või ? Rattasõidus kukutakse, seda peaks igaüks teadma. Keegi ei kuku tahtlikult. Ära sõida ohtliku ratturi taga siis, kogemustega rattur peaks seda teadma. Maasikmets oli täielik amatöör antud juhul.


Profid kukuvad ka tahtlikult rangluid puruks.

 
At 10:50, Anonymous Madis said...

Lugedes viimaseid kommentaare, selgub et meil vabariigis on mehi, kes teavad, mida tuleks teha, et asjad spordiradadel korda saaks.
1. Kõik ohtlikud ratturid peavad seljal kandma silti "ohtlik rattur".
2. Vanad peerud tohivad sõita ainult grupi lõpus.
3. Vanad peerud on kohustatud maratonidel osaledes suud kinni kleepima.
4.Ohtliku ratturi taga sõitmine on keelatud ja toob endaga kaasa disklafi.
5.Enne tõusudele minemist võistlejad kaalutakse ja raskemad ratturid tohivad tõusule minna alles siis kui kergemad on tõusu tipus.
6. Sõnu peale lugeda ( kui vaja siis ka füüsiliselt) Tohib ainult eakamatele ratturitele.

 
At 12:46, Anonymous Anonüümne said...

Vaata Mats, selleks ongi tippudele litsentsi üritused, et igasugused mustlased neid seal segama ei pääseks. Lihtsalt nii ongi. Harju ära.

 
At 17:08, Anonymous Erx said...

Vanasti nimetati seda ebasportlikuks käitumiseks aga nüüd soovitatakse politseisse kaebama joosta.
Kuhu me jõudnud oleme? Spordis on paraku emotsioonid kõrgel ja juhtub nii mõndagi ja normaalne on kui osapooled omavahel pärast nö mahajahtumist ära lepivad. Arutavad asja läbi, vabandavad ja suruvad kätt. Ongi kõik.
Milleks politseisse minna?
Purjus naabrimees tõukab trepikojas, siis joostakse ka politseisse kaebama nüüd?

 

Postita kommentaar

<< Esileht